20/01/2009 18:14
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα «χαλαρά εγκληματικά δίκτυα»

Μια παρατήρηση,  με αφορμή την έντονη ειδησεογραφία - και παπαρολογία - των τελευταίων ημερών με αφορμή την απαγωγή του εφοπλιστή Παναγόπουλου. Όλοι οι αρμόδιοι αστυνομικοί συντάκτες, μαζί με τους συνήθεις «εγκληματολόγους» και «αναλυτές», αλλά και κάτι ιδιωτικούς ντετέκτιβ που είδαν ψωμί και έτρεξαν, βομβάρδιζαν το ανίδεο κοινό με θεωρίες περί «οργάνωσης τύπου Μαφίας». «Μαφιόζικη απαγωγή» ο ένας, «μαφιόζικη μεθοδολογία» ο άλλος, «στα πρότυπα της μαφίας» ο τρίτος κ.ο.κ. Διαβάσαμε κι έναν καθηγητή εγκληματολογίας να προσδιορίζει ως εξής τα νέα φαινόμενα που συγκλονίζουν την ελληνική κοινωνία, «μετά το 1989»: «οι μαφίες ξεκαθαρίζουν τους λογαριασμούς τους. Είναι θέμα μοιρασιάς της πίτας της εγκληματικότητας στο εσωτερικό τους. Πρόκειται για ένα παγκόσμιο, ένα διεθνοποιημένο πρόβλημα που δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με εθνικό τρόπο».

Δεν γνωρίζουμε αν πιστεύουν τα ίδια και στην Ελληνική Αστυνομία. Επειδή το «πρότυπο της Μαφίας» ως μέθοδος και οργάνωση της εγκληματικότητας είναι προ πολλού ξεπερασμένο και διεθνώς και στην Ελλάδα, όπου γίνεται συνεχώς εισαγωγή και εφαρμογή των νέων διεθνών προτύπων.

Ο ορισμός που ταιριάζει καλύτερα στα νέα εγκληματικά πρότυπα δράσης είναι εκείνος των «χαλαρών εγκληματικών δικτύων». Κύρια χαρακτηριστικά τους είναι η «μη κάθετη» μορφή οργάνωσης και η ...υψηλή εξειδίκευση. Κι αυτά τα χαρακτηριστικά είναι που κάνουν δύσκολο τον εντοπισμό τους και την εξουδετέρωση τους, σε σχέση με τις προηγούμενες μορφές οργάνωσης.

Για παράδειγμα: Ο κλασικός τρόπος οργάνωσης τους εγκλήματος ήταν εκείνος της «Μαφίας». Μια εγκληματικής δηλαδή οργάνωσης κάθετου τύπου, η οποία αναλάμβανε μόνη της όλες τις δουλειές: πορνεία, ναρκωτικά, ξέπλυμα, τιμωρία κλπ. Αν όμως η αστυνομία εντόπιζε έναν κρίκο, έπιανε για παράδειγμα έναν που πουλούσε κόκα, τότε μπορούσε σχετικά εύκολα να φτάσει και στους άλλου κρίκους της οργάνωσης, μέχρι και τον αρχηγό, όπως έδειξε η εμπειρία στην Ιταλία ή του Τζουλιάνι στην Νέα Υόρκη.

Σήμερα έχουν καταργηθεί οι κάθετες οργανώσεις. Και στη θέση τους υπάρχουν και δρουν διαφορετικές οργανώσεις με υψηλό βαθμό ειδίκευσης. Δηλαδή, άλλη οργάνωση πουλάει τα ναρκωτικά, άλλη τα μεταφέρει, άλλη τα εισαγάγει σε μια χώρα, άλλη ξεπλένει το βρώμικο χρήμα και άλλη εκτελεί τα «καρφιά», ή τους αντιπάλους. Κι αυτό είναι που καθιστά εξαιρετική δύσκολη την δίωξη του σύγχρονου εγκλήματος, αν δεν αλλάξουν μυαλά και μεθόδους στην αστυνομία.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
  ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 20/01/2009 18:36:36

  Συμπάσχω με τον κ. Παναγόπουλο.

  Στις δηλωσεις του ευχαρίστησε τους δημοσιογράφους και τα κανάλια για την άψογη ενημέρωση !! οεοοο

  Να είναι καλά ο άνθρωπος μας αγχωσε αλλά το καλύτερο το φύλλαγε για το τέλος.

  Σόμπολε πες αλεύρι.. ΕΛΕΟΣ.

  Οσον αφορά στις οργανώσεις και την καθετοποίησή τους ή οχι, έχω να δηλώσω οτι στην Χώρα μας όλες οι οργανώσεις λειτουργούν σε ΚΥΚΛΟ !
  Γυρω γύρω όλοι και στη μέση το "κουλούρι".

  ΠΠ

 2. γάιδαρος avatar
  γάιδαρος 20/01/2009 18:40:53

  Μήπως έχουμε και τίποτα "χαλαρά πολιτικά δίκτυα" ;
  Αλλος τα Οικόπεδα, άλλος τους Εξοπλισμούς, άλλος τα Τραπεζικά, άλλος την Ενέργεια, κτλ.
  Λέω, μπάς ;

 3. valerios avatar
  valerios 20/01/2009 18:53:07

  ...αλλος τις "φουντες",(σε σημειο μαλιστα καταδικης!),αλλος τη νυχτα αλλος τη μερα και φυσικά αλλος τις απαγωγές,γιατί οχι!!

 4. αυτοματα 678 avatar
  αυτοματα 678 20/01/2009 19:19:37

  για αυτο θα πρεπει οι μυστικες υπηρεσιες να σπειρουν την αβεβαιοτητα και να υπονομευσουν τους ορκους τιμης του υποκοσμου αποδομοντας τα συγχρονα χαοτικα υποσυνολα εγκληματικοτητας.πως?απλα διεισδυοντας και προκαλοντας διχασμο.εκτελοντας οι ιδιες ατομα απο αντιπαλες συμμοριες ωστε να στραφουν αναμεταξυ τους αδυνατοντας να επιβεβαιωσουν ποιος εβγαλε ποιον απο την μεση.ωστε ολοι να στραφουν εναντιον ολων και να αυτοεξουδετερωθουν.αρκει να χτυπησουν καιρια και στρατηγικα και οι αλυσιδωτη αντιδραση θα αναλαβει τα υπολοιπα.

 5. Nick avatar
  Nick 20/01/2009 20:03:10

  Ναι, οι ΗΠΑ σε κανά μήνα κηρύτουν χρεοκοπία. Η Καλιφόρνια ήδη αρχίζει και αναβάλει πληρωμές...

 6. Ο Χαζος του χωριου avatar
  Ο Χαζος του χωριου 20/01/2009 20:40:11

  Κρητικη προφορα ειχε ο απαγωγεας ειπε ο κ.Παναγοπουλος.

  Βουλγαρακης? Μητσοτακης? Καχριμακης?

 7. tony avatar
  tony 20/01/2009 22:26:46

  Στην εποχή της υπερπληροφόρησης μια καθετη εγκληματική οργάνωση τύπου ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΚΚΕ ,LEMAN BROTHERS, ειναι αχρηστη.Και αυτο δημιουργεί τά φενόμενα που βλέπουμε.Ζητω το οριζόντιο εγκλημα λοιπόν.

 8. Eichmann avatar
  Eichmann 20/01/2009 23:07:52

  Να μεταφερθεί στα Γρεβενά....

 9. anonymous avatar
  anonymous 21/01/2009 00:24:24

  Μπά!

  Καλύτερα στην Εδεσσα, έχει και καταράκτη...

 10. Helmut avatar
  Helmut 21/01/2009 10:49:57

  Η "αυστηρή" κάθετη δομή της Μαφίας που περιγράφεται στο άρθρο ως παροχημένη ισχύει για την Σικελιανή μαφία (Cosa Nostra). Ιεραρχία, αρχηγοί, υπαρχηγοί, φαμίλιες, συμμαχίες, κλπ... και είναι αλήθεια πως οι Ιταλικές και Αμερικάνικες αρχές κατάφεραν καίρια πλήγματα κατά αυτού του τύπου μαφίας τα τελευταία χρόνια.

  Ωστόσο η Cosa Nostra δεν είναι "η Μαφία". Υπάρχουν άλλες "Μαφίες", πολύ πιο χαλαρές στην οργάνωση και δομή τους και ζουν και βασιλεύουν χωρίς να έχει καταφέρει η Ιταλική αστυνομία κάποια σημαντική επιτυχία στην καταπολέμηση τους.

  Αναφέρομαι στην Καλαβρέζικη N'drangheta και τη Ναπολιτάνικη Camorra που έγινε πρόσφατα πιο γνωστή χάρη στο Gomorra.

  Οπότε μην ξεγράφουμε την "Μαφία" γενικά και αόριστα.

 11. KaryID avatar
  KaryID 21/01/2009 11:38:44

  Λεύκανση: υπάρχει και μια άλλη παράμετρος που δεν αναφέρεται: έμμεσος στόχος είναι και η αποδόμηση του υγιούς συνδικαλισμού των εργαζομένων (αφορά περισσότερο τον ιδιωτικό τομέα) (όταν ο εργαζόμενος δεν γνωρίζει για ποιον δουλεύει στην πραγματικότητα, σε διεθνείς εταιρείες κολοσσούς του εξωτερικού ...)

 12. Eichmann avatar
  Eichmann 21/01/2009 18:22:16

  Φοβερή ανάλυση η Kary ID. Αλλά υγιής συνδικαλισμός; Οπως ας πούμε η Μαίρη Ματσούκα στην κοσμοτε;

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.