#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
29/04/2012 15:20
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα υπόγεια ρεύματα της κάλπηςΤα κριτήρια με τα οποία θα προσέλθουν οι ψηφοφόροι στις κάλπες ποικίλλουν και διαπερνούν και τις δύο παρατάξεις.

Για τη μεγάλη πλειοψηφία των κεντροδεξιών ψηφοφόρων βασικό κριτήριο αποτελεί η καλύτερη επιλογή για τη διακυβέρνηση του τόπου, ένα υπολογίσιμο ποσοστό ψηφοφόρων όμως θα προσέλθει στην κάλπη με τιμωρητικές διαθέσεις και αίτημα την έξοδο της χώρας από το Μνημόνιο.

Αντίστοιχα, στην Κεντροαριστερά ένα μεγάλο κομμάτι των ψηφοφόρων ψηφίζει επίσης με στόχο τη διακυβέρνηση της χώρας, χωρίς ωστόσο να συνδέει αυτή την απόφασή του αποκλειστικά με την υπερψήφιση του ΠΑΣΟΚ.

Σε αρκετούς ερευνητές προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι πλέον ένα σημαντικό ποσοστό αυτών που επιλέγουν να ψηφίσουν τον ΣΥΡΙΖΑ το πράττουν θεωρώντας ότι θα συμβάλουν έτσι στη διακυβέρνηση της χώρας.

Το ίδιο ισχύει και για πολλούς ψηφοφόρους της Δημοκρατικής Αριστεράς, αλλά και μικρότερων αριστερών κομμάτων που διακηρύσσουν ότι επιθυμούν τη συμμετοχή τους σε μια συμμαχική κυβέρνηση της επόμενης μέρας.

Η αντιμνημονιακή-τιμωρητική ψήφος πάντως παραμένει πλειοψηφική στο
χώρο της Κεντροαριστεράς, γεγονός που φέρνει σε εξαιρετικά δυσχερή θέση το ΠΑΣΟΚ και προσωπικά τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Επιπροσθέτως, η συμπεριφορά του εκλογικού σώματος δεν είναι ενιαία και με βάση τα γεωγραφικά κριτήρια.

Στα μεγάλα αστικά κέντρα (Αθήνα, Πειραιάς, Θεσσαλονίκη) τα δύο μεγάλα κόμματα εμφανίζουν χαμηλά ποσοστά σε σχέση με προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις, ενώ στην περιφέρεια το φαινόμενο αυτό υποχωρεί κατάτι στις μεγάλες πόλεις. Πιο «παραδοσιακοί» εμφανίζονται οι ψηφοφόροι των αγροτικών περιοχών. Το στοίχημα των δύο μεγάλων κομμάτων (δηλαδή το 50% +1) μία εβδομάδα πριν τις εκλογές δεν θεωρείται κερδισμένο. Αυτό οφείλεται κυρίως στο ΠΑΣΟΚ που μετά τη μικρή ανάκαμψη η οποία ακολούθησε την εκλογή του Ευ. Βενιζέλου στις 18 Μαρτίου εμφανίζεται να μένει από δυνάμεις παρά το γεγονός ότι ακόμα η δεξαμενή της λεγόμενης «αδιευκρίνιστης ψήφου» παραμένει ψηλά και θεωρείται και ιδιαίτερα κρίσιμη για τη διαμόρφωση του τελικού αποτελέσματος. Κρίσιμο επίσης θεωρείται το ότι οι μετακινήσεις ανάμεσα σε Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ κινούνται σε χαμηλό ποσοστό καθώς τα διλήμματα των αναποφάσιστων αφορούν «μεγάλο ή μικρό κόμμα» ή και «ποιο μικρό κόμμα». Με αυτά ως δεδομένα Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ σαφώς δικαιούνται να αναμένουν ακόμα από τη δεξαμενή των αναποφάσιστων, δεν είναι όμως βέβαιο ότι όσοι σήμερα τοποθετούν τον εαυτό τους στη δεξαμενή της αδιευκρίνιστης ψήφου θα επιλέξουν το ένα από τα δύο μεγάλα κόμματα.

Έχει δε σημασία ότι στις μετρήσεις που διενεργούνται αυτήν την περίοδο ενώ δεν υπάρχουν μεγάλες διαφορές στη λεγόμενη «πρόθεση ψήφου» από τις τελευταίες μετρήσεις που δημοσιεύθηκαν, οι λεγόμενες «ποιοτικές αναλύσεις» δείχνουν ότι στις εκτιμήσεις τα πράγματα αλλάζουν. Η Νέα Δημοκρατία παγιώνει τη διαφορά της από το ΠΑΣΟΚ και διατηρεί μεγάλες αποστάσεις από τα υπόλοιπα κόμματα του χώρου της Κεντροδεξιάς.

Το ΠΑΣΟΚ ωστόσο δεν καταφέρνει να αυξήσει την απόσταση που το χωρίζει από τον ΣΥΡΙΖΑ που διατηρεί τη δυναμική του, το ΚΚΕ εμφανίζει σταθερότητα και η Δημοκρατική Αριστερά δείχνει ανθεκτικότητα στην πίεση που δέχεται από την Ιπποκράτους.

Στην Κεντροδεξιά, η ενίσχυση του πρωθυπουργικού προφίλ του Α. Σαμαρά την εβδομάδα που πέρασε και η επανεμφάνιση του Κ. Καραμανλή στο προεκλογικό προσκήνιο έχουν προκαλέσει κινητικότητα ψηφοφόρων από τα μικρότερα κόμματα της Κεντροδεξιάς -και ιδιαίτερα από τους Ανεξάρτητους Έλληνες» του Πάνου Καμμένου– προς τη Νέα Δημοκρατία. Στασιμότητα δείχνει ο ΛΑ.Ο.Σ. στην κρισιμότερη φάση της προεκλογικής αναμέτρησης και όταν οι δημοσιευμένες προ μίας εβδομάδας μετρήσεις έδιναν το κόμμα του Γ. Καρατζαφέρη στο όριο εισόδου, ενώ με την ίδια αγωνία οδεύει προς την τελική ευθεία και η Δημοκρατική Συμμαχία της Ντόρας Μπακογιάννη.

Η Χρυσή Αυγή, παρά την προεκλογική της απήχηση που κατέγραψαν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις, δείχνει σταθερή, αν και θα ήταν υπερβολικό να αθροιστεί στα ποσοστά της ευρύτερης Κεντροδεξιάς, αφενός λόγω της ακραίας πολιτικής της
δραστηριότητας και αφετέρου γιατί όλες οι έρευνες δείχνουν ότι το εκλογικό της ακροατήριο είναι περιέργως... πολυσυλλεκτικό!

Στην Κεντροαριστερά, το τοπίο εμφανίζεται προεκλογικά, καιπιθανότατα θα εμφανιστεί και το βράδυ των εκλογών, ιδιαιτέρως ρευστό, με τη διαφορά ότι απειλείται η ηγεμονική θέση του ΠΑΣΟΚ, καθώς αναδεικνύονται μεσαία και μικρά κόμματα, χωρίς κανένα μεγάλο!

(Από τον Τύπο της Κυριακής)

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Rob avatar
  Rob 29/04/2012 16:25:21

  Ο Ελεύθερος Τύπος είναι μία εφημερίδα που εκπροσωπεί και προβάλλει αποκλειστικά τις θέσεις της ΝΔ κι αυτό φαίνεται και στο δημοσίευμα που αναπαράγεται κι εδώ. Αξίζει όμως να σημειωθεί μία βασική αντίφαση που μάλλον διέλαθε της προσοχής του συντάκτη του. Ενώ αναφέρει ότι «στις μετρήσεις που διενεργούνται αυτήν την περίοδο ενώ δεν υπάρχουν μεγάλες διαφορές στη λεγόμενη «πρόθεση ψήφου» από τις τελευταίες μετρήσεις που δημοσιεύθηκαν, οι λεγόμενες «ποιοτικές αναλύσεις» δείχνουν ότι στις εκτιμήσεις τα πράγματα αλλάζουν», δεν εξηγεί ποιες είναι αυτές οι «ποιοτικές αναλύσεις» και κυρίως γιατί αυτές οι αναλύσεις δείχνουν μια άλλη εικόνα ενώ οι μετρήσεις που γίνονται στο διάστημα της απαγόρευσης της δημοσιοποίησης τους, και στις οποίες θα πρέπει να βασίζονται οι «ποιοτικές αναλύσεις», δεν διαφοροποιούνται πολύ από τις προηγούμενες.

  Υποτιμάται στην πραγματική του εξέλιξη το φαινόμενο της πρωτοφανούς διαρροής ψηφοφόρων από τη ΝΔ κυρίως στους Ανεξάρτητους Έλληνες και σε άλλα κόμματα της κεντροδεξιάς.

  Δημοσιεύματα των σημερινών κυριακάτικων εφημερίδων επιβεβαιώνουν τη δημοσκοπική εικόνα του εκλογικού αποτελέσματος που καταγραφόταν όλες τις προηγούμενες εβδομάδες και η οποία δεν έχει περιθώρια να αλλάξει σημαντικά. Συνεχής χαμηλή συσπείρωση και αντίστοιχα ποσοστά για ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, μεγάλη άνοδος των αντιμνημονιακών κομμάτων, πολυκομματική η επόμενη βουλή εκφράζουν τα ρεύματα που έχουν διαμορφωθεί στο εκλογικό σώμα και αναμένονται να επικρατήσουν την 6η Μαΐου. ΝΔ και ΠΑΣΟΚ είχαν όλη την ευκαιρία να δείξουν ότι έχουν ένα πραγματικό σχέδιο εξόδου της χώρας από την κρίση που τη μαστίζει αλλά όπως αποδεικνύεται δεν το έχουν. Θα οφείλουν να συμφιλιωθούν με το όποιο εκλογικό αποτέλεσμα καταγράψουν οι κάλπες και να οδεύσουν το δρόμο της μετεκλογικής συνεργασίας, εφόσον οι συνθήκες τους το επιτρέψουν, όπως και έπραξαν τους τελευταίους 5 μήνες.

  • ΑΓΙΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΤΗΣ avatar
   ΑΓΙΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΤΗΣ @ Rob 29/04/2012 16:35:43

   ΠΡΟΣΕΞΕ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΜΗΝ ΓΙΝΕΙΣ........ΡΟΜΠΑ.

  • GreekInLux avatar
   GreekInLux @ Rob 29/04/2012 17:45:31

   Να σας θυμίσω ότι σε όποιες από τις δημοσκοπήσεις (μιας και φαίνεται να τις παρακολουθείτε τόσο ευλαβικά) που έγιναν κατά τους τελευταίους μήνες, προβλεπόταν να παρουσιαστεί και η λεγόμενη "παράσταση νίκης"...η διαφορά μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων ήταν έως και χαώδης και το ποσοστό της ΝΔ στην συγκεκριμένη μέτρηση ξεπερνούσε κατά πολύ το 40%. Γνωρίζετε, φαντάζομαι, ότι η παράσταση νίκης αποτυπώνει την γενικότερη αίσθηση που υπάρχει στο σώμα για το ποιός θα είναι ο νικητής των εκλογών (πρώτο κόμμα) και ότι ακριβώς αυτή η γενικότερη αίσθηση ευνοεί το φερόμενο ως πρώτο κόμμα γιατί του δίνει το μεγαλύτερο μέρος των αναποφάσιστων ψηφοφόρων. Επιπλέον...ας μην είμαστε τόσο σίγουροι για το ότι εξακολουθεί να υπάρχει και τόσο μεγάλη διαρροή από την ΝΔ προς τους ΑΝΕΛ...με κυριότερο λόγο γι αυτή την αναχαίτιση τον ίδιο τον έξαλλο κύριο Καμμένο αλλά τον όποιο πολιτικό του λόγου του, που βασίζεται περισσότερο σε φωνασκίες και εξωπραγματικές, υποτίθεται, προτάσεις επίλυσης των προβλημάτων.

   • GreekInLux avatar
    GreekInLux @ GreekInLux 29/04/2012 17:50:01

    αλλά και τον όποιο πολιτικό λόγο του*

  • dim avatar
   dim @ Rob 29/04/2012 20:08:25

   Από που προκύπτει η "πρωτοφανής διαρροή ψηφοφόρων από την ΝΔ κυρίως στους ΑE" ????

   Ίσα - ίσα που κάθε μέρα στις μετρήσεις ο Καμμένος χάνει και από μια μονάδα (έχει χάσει 4 μονάδες σε 4 μέρες και κάθε φορά που εμφανίζεται χάνει και μια μονάδα). Ευτυχώς που βγαίνει στα κανάλια και εκτίθεται ανεπανόρθωτα....

   - Τη μια αναγνωρίζει για χρέος 100δις, την άλλη 115δις, την αλλη 130δις – ό,τι θέλει λέει κάθε φορά – Πάρτον κάτω 1 μονάδα

   - "Με το Σύριζα συμφωνούμε σε μεγάλο μέρος των οικονομικών θεμάτων" - Πάρτον κάτω 1 μονάδα

   - «Αν οι πολίτες μας δώσουν αυτοδυναμία, θα καλωσορίσουμε τον Σύριζα» - Πάρτον κάτω άλλη μια μονάδα για το καλωσόρισμα στο Σύριζα και άλλη μια μονάδα για την αλαζονεία και το ότι δείχνει να τα έχει χαμένα εντελώς....

   - Χήτος: «Ευχαριστώ που με αυτά που λέτε με κάνετε το Νο2 στους Ανεξάρτητους Έλληνες» - Πάρτον κάτω άλλη μια μονάδα

   - Κουντουρά: Στις 11 από τις 10 φόρες που μιλάει το μόνο που λέει είναι: «από τους Έλληνες, με τους Έλληνες, για τους Έλληνες» - με τόση ποικιλία επιχειρημάτων που ξεδιπλώνουν κάθε φορά, πάρτους κάτω και μια μονάδα ακόμα....

   Έχουμε ακόμα μια βδομάδα, ας συνεχίσουν έτσι και τους βλέπω να μην βρίσκουν ούτε τη ψήφο τους τελικά μέσα στη κάλπη....

 2. dikefalosaitos avatar
  dikefalosaitos 29/04/2012 20:32:46

  Έχετε τύχει σε παρέα με υποψηφίους με τους ΑΝ.ΕΛΛΛ.;
  Είναι κάτι το φοβερό, εάν υπάρχει κάποιος αναποφάσιστος, αμέσως μετά την κουβέντα, πλέον έχει αποφασίσει, ότι μπορεί να ψηφίσει οτιδήποτε άλλο, εκτός από τους ΑΝ.ΕΛΛΛ.

 3. thanasis avatar
  thanasis 30/04/2012 00:25:25

  η οχι και τοσο μεγαλη κοσμοσυρροη στις συγκεντρωσεις του Καμμενου και η απνοια στα προεκλογικα κιοσκια του δειχνουν οτι ειναι πολυ φουσκωμενος

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.