#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
27/11/2011 07:22
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα τρία σενάρια της επόμενης μέρας στην ΕΕΣτην πιο κρίσιμη καμπή της ιστορίας της βρίσκεται η Ευρωπαϊκή Ένωση, και ιδίως η Ευρωζώνη, μετά τις καταιγιστικές εξελίξεις της περασμένης εβδομάδας, που ανάγκασαν ακόμα και τον επίτροπο Ολι Ρεν να παραδεχθεί πως «η κρίση έχει αγγίξει τον πυρήνα του ευρώ» και να εξαπολύσει βολές κατά της καγκελαρίου Μέρκελ, σε μια προσπάθεια να πιέσει για άμεσες, ρηξικέλευθες πολιτικές αποφάσεις, απαλλαγμένες από τις γερμανικές ιδεοληψίες. Το σκηνικό αυτό πολλαπλασιάζει, φυσικά, την αβεβαιότητα για τα οικονομικά δρώμενα στην Ελλάδα προβληματίζοντας έντονα την κυβέρνηση, η οποία έχει μπροστά της τις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα για το νέο δανειακό πρόγραμμα, ενώ εκτυλίσσεται το «μπρα ντε φερ» με τους ιδιώτες επενδυτές για το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων (PSI).

Έγκυροι αναλυτές και παράγοντες της αγοράς, εντός και εκτός «γηραιάς ηπείρου», περιμένουν πλέον να συμβεί «κάτι μεγάλο», όπως χαρακτηριστικά λένε, ως τα τέλη του έτους ή το αργότερο στις αρχές του 2012. Τι θα είναι αυτό; Οι εκτιμήσεις ποικίλλουν: από μία θεαματική χρεοκοπία ευρωπαϊκής χρηματοπιστωτικής οντότητας, που θα προκαλέσει ντόμινο προβλημάτων, μέχρι ένα  συστημικό «Big Bang» που θα ανατρέψει όλα τα δεδομένα στη διεθνή πολιτικοοικονομική σκακιέρα.

Αυτό για το οποίο δηλώνουν βέβαιες οι ίδιες πηγές είναι πως η Ε.Ε. έχει δύο επιλογές: είτε θα προχωρήσει προς την κατεύθυνση της πολιτικής και οικονομικής ενοποίησης –η οποία όμως πρέπει να είναι ουσιαστική και να μην ισοδυναμεί με «γερμανοποίηση» της Ευρώπης– είτε θα διαλυθεί. Και στις δύο περιπτώσεις πρόκειται για ένα δρόμο χωρίς επιστροφή, για την απαρχή μιας νέας περιόδου μεγάλων αλλαγών, που θα έχουν άμεσο αντίκτυπο στην καθημερινότητα όλων των πολιτών.

Η «καυτή ανάσα» των αγορών στην «καρδιά» της ευρωζώνης έγινε παραπάνω από αισθητή τις τελευταίες ημέρες, οδηγώντας σε φιάσκο τη δημοπρασία 10ετών ομολόγων της Γερμανίας, εκτινάσσοντας το επιτόκιο βραχυπρόθεσμου δανεισμού της Ιταλίας στα επίπεδα του 1997 την Παρασκευή, προκαλώντας την υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης του Βελγίου κατά μία βαθμίδα (από ΑΑ+ σε ΑΑ) από τον οίκο Standard & Poor’s, κάνοντας τη νέα ισπανική κυβέρνηση να εξετάζει προσφυγή στη βοήθεια Ε.Ε.-ΔΝΤ και ρίχνοντας το ευρώ κάτω από το 1,33 δολάριο, στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων επτά εβδομάδων.

Παρ’ όλα αυτά, η κακοφωνία των Ευρωπαίων αξιωματούχων συνεχίστηκε, με αποκορύφωμα την εντεινόμενη διαμάχη Βρυξελλών-Βερολίνου και τη συνεχιζόμενη προσπάθεια των Γερμανών να επιβάλουν τις θέσεις τους. Θέσεις οι οποίες διέπονται από την ακραία νεοφιλελεύθερη λογική, η οποία έριξε το σπόρο της σημερινής κρίσης στις ιδρυτικές συνθήκες της Ε.Ε. τη δεκαετία του 1990 και αποτέλεσε την κύρια αιτία διάχυσης και επιδείνωσης της κρίσης.

 

ΣΕΝΑΡΙΟ 1ο: Η πολιτική και οικονομική ενοποίηση προχωρά, διασφαλίζοντας την επιβίωση της ευρωζώνης.

Για να γίνει πράξη το σενάριο αυτό οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα πρέπει να δράσουν τάχιστα, ει δυνατόν πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της 9ης Δεκεμβρίου, και να παραμερίσουν εθνικά συμφέροντα, εμμονές και προκαταλήψεις που καθορίζουν έως σήμερα τις κινήσεις τους. Ενοποίηση δεν σημαίνει μόνο «έλεγχος και τιμωρία», όπως πρεσβεύει ο γερμανικός οικονομικός δογματισμός. Σαφώς και χρειάζονται μέτρα συντονισμού της δημοσιονομικής πολιτικής (π.χ. έλεγχος των προϋπολογισμών από τις Βρυξέλλες), αλλά πρωτίστως απαιτείται να δημιουργηθούν μηχανισμοί αναδιανομής πόρων και ενίσχυσης των επενδύσεων προς την περιφέρεια της ευρωζώνης. Τέτοιοι μηχανισμοί μπορεί να είναι το ευρωομόλογο και η τροποποίηση του καταστατικού της ΕΚΤ, ώστε απελευθερωμένη από τα δεσμά του μονεταρισμού να λειτουργήσει ως πραγματική κεντρική τράπεζα και να τυπώσει χρήμα, χρησιμεύοντας ως δανειστής ύστατης προσφυγής και ελαφρύνοντας τα δοκιμαζόμενα κράτη από ένα μέρος του κόστους δανεισμού τους. Έτσι θα διαφυλαχθεί το σύνολο της ευρωζώνης και στο πλαίσιο αυτό ωφελημένη θα είναι και η Ελλάδα, η οποία μπορεί να κερδίσει ένα πιο ισορροπημένο μίγμα πολιτικής για τη δημοσιονομική προσαρμογή της.

ΣΕΝΑΡΙΟ 2ο  : Οι διαπραγματεύσεις για την πολιτική και οικονομική ενοποίηση ναυαγούν, με αποτέλεσμα τη διάλυση της ευρωζώνης.Μέχρι πρότινος έμοιαζε η λιγότερο πιθανή εξέλιξη. Τα δεδομένα ανατράπηκαν μετά την άκαμπτη στάση της Γερμανίας απέναντι στην πρόταση της Κομισιόν για την έκδοση ευρωομολόγου. Η μοναδική υποχώρηση του Βερολίνου ήταν ότι, όπως διεφάνη από τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προχθές το βράδυ, η εμμονή για συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών στα προγράμματα στήριξης των μη αξιόχρεων κρατών πιθανόν να εγκαταλειφθεί όταν αρχίσει να λειτουργεί ο Μόνιμος Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM). Κατά τα λοιπά, ο κ. Σόιμπλε και οι ομόλογοί του από την Αυστρία και την Ολλανδία πέταξαν το «μπαλάκι» στο ΔΝΤ, ζητώντας αύξηση των πόρων του Ταμείου, προκειμένου να αποφύγουν το ευρωομόλογο και την αλλαγή του ρόλου της ΕΚΤ.

Αν η πολιτική αυτή συνεχιστεί και μπλοκαριστούν έτσι λύσεις ικανές να αποκρούσουν τις επιθέσεις των αγορών κατά της ευρωζώνης, η διάσπασή της θεωρείται αναπόφευκτη και εκτιμάται ότι θα συμπαρασύρει και την Ε.Ε. Η Bank of America Merrill Lynch χαρακτήρισε προχθές την εξέλιξη αυτή πιθανή, σημειώνοντας σε έκθεσή της πως «αν υπάρξει διάσπαση ή αποχώρηση ενός κράτους-μέλους της ευρωζώνης, αυτό δεν θα γίνει με ελεγχόμενο τρόπο».

Σε μια τέτοια περίπτωση, το πιθανότερο είναι πως είτε θα δημιουργηθεί ένα ισχυρό «βόρειο ευρώ» και ένα ασθενικό «νότιο ευρώ» είτε οι χώρες του Νότου θα επιστρέψουν στα εθνικά νομίσματά τους. Οι συνέπειες θα είναι απρόβλεπτες και θα συμπαρασύρουν όλα τα κράτη-μέλη, με αλυσιδωτές επιπτώσεις στην παγκοσμιοποιημένη διεθνή οικονομία η οποία θα βυθιστεί στην ύφεση.

Ειδικά για τη Γερμανία, έκθεση της UBS τον περασμένο Σεπτέμβριο υπολόγιζε ότι το κόστος της εξόδου από το ευρώ θα έφθανε για κάθε Γερμανό το ποσό των 6.000-8.000 ευρώ τον πρώτο χρόνο και στη συνέχεια τα 3.500-4.500 ευρώ ετησίως, την ώρα που η στήριξη της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας στοιχίζει άπαξ λίγο πάνω από 1.000 ευρώ. Οι πιο αδύναμοι κρίκοι της ευρωζώνης θα δοκιμαστούν περισσότερο, με την ίδια έκθεση να εκτιμά ότι τον πρώτο χρόνο θα χάσουν 40%-50% του ΑΕΠ τους και το κατά κεφαλήν κόστος θα διαμορφωθεί στα 9.500-11.500 ευρώ, ενώ μετά την πρώτη χρονιά οι ετήσιες επιπτώσεις θα είναι της τάξης των 3.000-4.000 ευρώ ανά πολίτη.

ΣΕΝΑΡΙΟ 3ο : Η οικονομική και πολιτική ενοποίηση γίνεται με τους όρους των «σκληροπυρηνικών» και τα ευάλωτα μέλη της ευρωζώνης τίθενται σταδιακά εκτός παιχνιδιού.

Αν η ενοποίηση περιλαμβάνει μόνο μηχανισμούς εποπτείας, δρακόντειους κανονισμούς και επιβολή εξοντωτικών κυρώσεων για τους «απείθαρχους» της ευρωζώνης, τα κράτη που ήδη μαστίζονται από την κρίση χρέους, όπως η Ελλάδα, δεν θα αντέξουν για πολύ τους κλυδωνισμούς. Μια τέτοια εξέλιξη συνεπάγεται επιστροφή στα –ριζικά υποτιμημένα πλέον– εθνικά νομίσματα, διεθνή περιθωριοποίηση, κατακόρυφη περαιτέρω πτώση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών, κατάρρευση του χρηματοπιστωτικού τομέα και έχει ως μόνο θετικό στοιχείο τη δυνατότητα αύξησης της ανταγωνιστικότητας. Ούτε σε αυτή την περίπτωση θα λείψουν οι διεθνείς επιπτώσεις, έστω και αν είναι πολύ μικρότερες σε σχέση με το προηγούμενο σενάριο.

ΜΑΡΙΟΣ ΡΟΖΑΚΟΣ στον "Τύπο της Κυριακής"

ΣΧΟΛΙΑ

 1. nikos avatar
  nikos 27/11/2011 07:51:51

  Και βέβαια, εμείς κλασσικά στο περιθώριο δεν θα συμμετάσχουμε στο σχεδιασμό της επόμενης μέρας.
  Χάθηκε η ευκαιρία – γιατί ευκαιρία ήταν. Τώρα φύγαμε από το κέντρο της κορνίζας και σε λίγο θα βγούμε και εκτός αυτής.
  Μην μπερδευόμαστε. Άλλο το πρόβλημα της Ευρώπης και άλλο το δικό μας. Το δικό μας είναι το έλλειμα και της Ευρώπης το cash flow. Δύο τελείως διαφορετικά πράγματα.

  • daughter of mercy avatar
   daughter of mercy @ nikos 27/11/2011 15:08:34

   Πολλά τα σενάρια μία είναι η λέξη τραπεζίτες!

 2. salmonellas avatar
  salmonellas 27/11/2011 08:36:10

  Ειναι λανθασμενη η αξιολογηση των σεναριων. Η δαιμονοποιηση της εξοδου απο το ευρω παραμενει η μονη περιπτωση στην οποια εχει η Ελλαδα χειρισμο και δεν πρεπει υπο τις κρατουσες συνθηκες να απορριπτεται ελαφρα τη καρδια. Το κλειδι σ' αυτη την περιπτωση ειναι μια πολιτοκεντρικη διαχειριση με γνωμονα το εθνικο συμφερον και οχι αλλες παραμετρους.

 3. dosilhthos avatar
  dosilhthos 27/11/2011 09:24:40

  δύο αιώνες τωρα κρεμώμαστε απο τα βρακιά των ευρωπαίων... και να τα χάλια μας.Βρε ούστ!!!! Μονοι μας... αρκει να στείλουμε μερικούς στό γουδί θα τα καταφερουμε καλυτερα. Αντωνη...μαζί σου... πετα τα βαρίδια της παραταξης και τρέχα!!!προς τα μπρος.

  • S avatar
   S @ dosilhthos 27/11/2011 11:24:48

   Οπως Βορεια Κορεα...

  • firiki2010 avatar
   firiki2010 @ dosilhthos 27/11/2011 12:32:22

   @ dosilhthos
   Tόσο δύσκολο είναι να καταλάβεις ότι μόνοι μας τα κάναμε δυστυχώς σκ... γι αυτό φωνάξαμε τους "άλλους"; Η Ευρώπη σου έφταιγε τον καιρό του μεγάλου πάρτυ;
   "Γουδί" ... "μόνοι μας καλύτερα"... "μαζί σου Αντώνη"...
   Ψάξε γι άλλον αρχηγό και σε άλλη παράταξη!

 4. stanley@gr avatar
  stanley@gr 27/11/2011 09:46:13

  παμε στοιχημα οτι μετα τα σημερινα η 6η δοση τιθεται σε αμφιβολια;
  να δουμε μονο τι προφασεις θα βρουν αυτη τη φορα!
  τη μπαλα στην κερκιδα και βλεπουμε τι γινεται τις επομενες βδομαδες...

 5. Γιάννης Χριστόπουλος ΤΝΣ avatar
  Γιάννης Χριστόπουλος ΤΝΣ 27/11/2011 09:56:56

  Ο Αντώνης με κανένα τρόπο δεν πιστεύει ότι το μέλλον της Ελλάδας θα είναι καλύτερο εκτός ευρωζώνης, ακόμα κι αν το γιούρο ξεφτιλιστεί.
  Το αν κάνει λάθος θα το αποδείξει ο χρόνος, αλλά η Ελλάδα προχωρά με ή χωρίς Αντώνη. Ο Ευρωσκεπτικισμός πρέπει να είναι η κυρίαρχη πολιτική τάση στην πατρίδα. Αν το καλοσκεφτούμε η τάση αυτή θα δώσει για πρώτη φορά την δυνατότητα πραγματικής εθνικής ομοψυχίας και αναμφισβήτητα θα θέσει εκτός πολιτικού σκηνικού τα Παρτάλια της πολιτικής τύπου Διαμαντοπούλου, Γιαννάκου, Αρούλη και λοιπές ευρωλιγουρικές-ευνουχισμένες δυνάμεις.

 6. JOHN avatar
  JOHN 27/11/2011 17:39:28

  Ηταν τργικο λαθος η εισοδος της Ελλαδας στη ζωνη του ευρω με λογιστικες αλχημιες και πολιτικα κριτηρια! Και αυτο θα το πληρωσουμε πολυ ακριβα,ειτε μας αρεσει ειτε οχι.

 7. xreos avatar
  xreos 27/11/2011 21:42:45

  Ελπιζω οταν σε λιγο καιρο,και ειναι σιγουρο γιατι η ιστορια ειναι αμειλικτη,θα εξαγουμε τις κορες μας..και τις γυναικες μας στα βαλκανια για το αιωνιο επαγγελμα..και τις μαναδες μας να πλενουν σκαλες.
  Να καταλαβουμε οτι δεν μας φταινε οι αλλοι..
  Και να αποφασισουμε να παραγουμε κατι..εκτος απο αερα κοπανιστο.

 8. Αρματιστής avatar
  Αρματιστής 27/11/2011 21:50:27

  Το σενάριο που αναφέρθηκε στις αποψινές ανταποκρίσεις, το οποίο θα αποτελέσει και το σχέδιο που θα προωθήσει ο Γερμανογαλλικός άξονας, θα αφορά ένα νέο σύμφωνο σταθερότητας, που θα πρέπει να έχει αποφασιστεί μέχρι τις αρχές του 2012.

  Και το σενάριο αυτό οδηγεί στη Γερμανοποίηση της ΕΕ. Άλλωστε αυτή το προωθεί και αυτή θα το επιβάλει. Η Γερμανία και μόνο αυτή θα αποφασίσει τι θα γίνει και οι άλλοι θα πειθαρχήσουν στις επιταγές του ηγεμόνα.

  Και τι θέλει ο ηγεμόνας;
  1) Παραχώρηση μέρους της εθνικής κυριαρχίας των χωρών μελών της ευρωζώνης, προκειμένου οι Π/Υ των μελών να ελέγχονται από τις Βρυξέλες και όχι από τα εθνικά κοινοβούλια. Δηλαδή να ελέγχονται από τη Γερμανία.
  2) Ισοσκελισμένους Π/Υ
  3) Πρόβλεψη φρένου χρέους στα συντάγματα
  4) Επιβολή ποινών σε όποιο "απατεώνα" παραβαίνει τους κανόνες. Έτσι δήλωσε η Γαλλίδα υπουργός Π/Υ.

  Όχι, δεν προβλέπει μεταβιβάσεις πόρων στις αδύναμες χώρες του νότου από τα πλεονάσματα που απολαμβάνει ο βορράς λόγω του ευρώ.

  Δεν ξέρω αν τα παραπάνω θα προλάβουν να προχωρήσουν. Πιστεύω όμως, ότι το τσουνάμι της επερχόμενης κατάρρευσης, κινείται με μεγαλύτερη ταχύτητα από τους ηγεμονικούς σχεδιασμούς της Γερμανίας.

  Τελικά, μπορεί οι Γερμανοί να αποκήρυξαν το ναζιστικό παρελθόν τους, αλλά κατά βάθος παρέμειναν αυτοί που ήσαν πάντοτε. Ηγεμονικοί, αλαζόνες, σκληροί, ανελέητοι. Και κυρίως τυφλοί και ανελαστικοί. Παρέμεναν πάντοτε αγκιστρωμένοι σε προωθημένες θέσεις και αρνούνταν να δουν την επερχόμενη καταστροφή. Οι Σοβιετικοί πολιορκούσαν το Βερολίνο και αυτοί διατηρούσαν 5.000.000 στρατιώτες, στις Κάτω Χώρες, στη Νορβηγία, στη Δανία, στην Ιταλία, την Ουγγαρία, στη Κρήτη και τα Δωδεκάνησα.

 9. Εμμ avatar
  Εμμ 27/11/2011 22:36:40

  Η φάκα του ευρώ γίνεται όλο και πιο εμφανής και πιστεύω ότι ο ΑΣ δεν ξέρει τι να κάνει. Πρέπει να αναρωτηθεί α)πότε ένα εθνικό νόμισμα όπως η δραχμή θα μπορούσε να ενισχυθεί έναντι του δoλαρίου;;;;;;;; β)Αφού επιμένουμε ακόμη να μην βγούμε από την ευρωζώνη και το ευρώ πόση ζημία παθαίνουν οι παραγωγικές επιχειρήσεις αφού δεν μπορούν να πουλήσουν τα προϊόντα τους με το ακριβό ευρώ;;;;;;;; γ)Πόσα επιχειρηματικά κεφάλαια αποχώρησαν από την Ελλάδα επειδή υπάρχει το ακριβό ευρώ και όχι μία φθηνή δραχμή;;;;;;;;; Τα υπόλοιπα ερωτήματα εάς τα βρει μόνος του, αυτός πάει για πρωθυπουργός αλλιώς ας ψάξει άλλη χώρα να κυβερνήσει. Διαφωνώ με την επιστολή του διότι θέλει να συνεχίσει πολιτικές στα πλαίσια του μνημονίου υποταγής ητημένος. Τέλος, όσον αφορά το άρθρο ο συντάκτης του είναι άσχετος με τα οικονομικά δρώμενα.

 10. Αριστειδης ο δικαιος avatar
  Αριστειδης ο δικαιος 28/11/2011 10:23:28

  μια καλημερα σε σενα αγαπητε συνελληνα που με διαβαζεις μεσα απο τους σχολιασμους μου στα κυρια αρθρα,γιατι δυστυχως δεν εχω αλλο βημα για να εκθεσω και την δικη μου αποψη .Διαβαζω οσο μπορω περισσοτερα σχολια εδω μεσα εκτος των κυριων αρθρων για να δω που και σε ποιο σημειο βρισκεται η σημερινη κριτικη σκεψη μας ,και εκεινο που διακρινω ειναι οτι η συντρηπτικη πλειοψηφια των σχολιαστων βρισκεται εκτος πραγματικοτητας.Φυσικα σε πρωτη ματια διακρινεις μια αδολη αθωοτητα,και ενα ταξιδι στην ουτοπια,ασε που ολοι νομιζουμε οτι εχουμε την μαγικη λυση.Φταιει εκτος το παρορμητικο και χωρις ρεαλισμο ,ταπεραμεντο των ελληνων, που τους λειπει η σφαιρικη και διεξοδικη πληροφορηση ,και εδω το αθλιο εκπαιδευτικο μας συστημα εχει συμβαλει καταλυτικα.Τα κομματα στα βαλκανικα μας μερη ,δεν εχουν τον τροπο λειτουργιας και δομης των κομματων της κεντρικης Ευρωπης,εδω βασιζονται στα προσωπα και οχι στις αρχες και την εσωτερικη δημοκρατια, δυστυχως δανειστηκαν τον τροπο λειτουργιας και δομης των αριστερων κομματων σε βαλκανικη εκδοση.Εδω στην ελλαδα εχουμε και την παγκοσμια πατεντα τα αστικα κομματα που πιστευουν στην δυση να εχουν εγκαθιδρυσει ελευθερη οικονομια σοβιετικου τυπου,μην γελατε ,οποιος καταλαβε καταλαβε! Μας λειπει το οραμα και η παιδεια να φτιαξουμε μια χωρα προτυπο ,που θα πατησει πανω στο αρχαιο ελληνικο πολιτισμο,και τα συγχρονα ρευματα απο οπου αυτα και αν μας ερχονται,το οφειλουμε στους εαυτους μας,να αφησουμε τον μιζερο τροπο αντιμετωπισης της πραγματικοτητας,να αγαπησουμε τον τοπο μας τις παραδοσεις μας και να βαλουμε το κεφαλι κατω,και να στρωθουμε στην δουλεια,λιγα και μεστα λογια και πολυ δουλεια πολυ μα παρα πολυ δουλεια με οραμα και στοχο.Απο ζητουλες με το χερι ανοιχτο στους δανειστες μας να μετεξελιχθουμε σε δανειστες εμεις οι ιδιοι στους αλλους ,τηρουμενων των αναλογιων οπως και οι προγονοι μας .Ειμαστε ξεχωριστη φυλη ,αν και με τις πολλες πιθανως προσμιξεις μεσα στους αιωνες χασαμε την ταυτοτητα των ελληνων ,να ομως η χρηση ευκαιρια να αναγγενηθουμε μεσα απο τις σταχτες της κρισης,το εχουμε πετυχει πολλες φορες στο παρελθον , αρκει να ενωθουμε κατω απο τον πολιτισμο μας την σημαια μας και την θρησκεια μας,κανεις δεν ειναι καλυτερος μας ,εμεις οι ιδιοι γιναμε καρπαζοεισπρακτορες εμεις οι ιδιοι θα γινουμε αξιοπρεπεις πολιτες στην ευρωπη που ερχεται με νεα οραματα και νεες συνθεσεις.Οχι αλλος γεροντοκορισμος στην δημοσια ζωη μας οχι αλλη κατηφια και μιζερια μπορουμε αρκει καποιος η καποιοι να μας αναψουν το φυτιλι.Αντωνη Σαμαρα καλοι οι συμβουλοι καλες οι γνωριμιες αλλα χωρις τον λαο μαζι κανεις δεν πετυχε τιποτα,φωτεινο παραδειγμα ο Γιωργος Παπανδρεου με τα ψεμματα και την αλλαζονεια του εχασε το δικιο του,Δεν σου αξιζει η ιδια τυχη για αυτο αλλαξε τα ολα ,ξερω οτι ειναι δυσκολα αλλα παρε μια γευση απο την γειτονικη μας Τουρκια ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ,ΜΠΟΡΕΣΑΝ ΑΥΤΟΙ ΚΑΙ ΟΧΙ ΕΜΕΙΣ? Ε ΟΧΙ!!!!

 11. SABI avatar
  SABI 28/11/2011 12:03:06

  Aυτή τη στιγμή "ΟΙ ΑΓΟΡΕΣ" που μέσω του καπιταλισμού- καζίνο έχουν δημιουργήσει τεράστιες φούσκες τρισεκατομμυρίων ευρώ, έχουν μέσω των οικων αξιολόγησης μπήξει τό "μπουρί" στο σώμα της Ευρώπης και ρουφάνε πραγματικό χρήμα κόβοντας μισθούς συντάξεις και χαράτσια που αποθηκεύουν στους φορολογικούς παραδείσους . ΤΟ ΣΕΝΑΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΠΡΙΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΓΑ, ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΤΟ "ΜΠΟΥΡΙ" ΑΥΤΟ ΝΑ ΚΟΠΕΙ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ. ΠΡΕΠΕΙ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΝΑ ΚΥΡΗΞΟΥΜΕ ΠΤΩΧΕΥΣΗ. ΝΑ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΟΥΝ ΟΙ ΚΑΖΙΝΟ-ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΞΑΝΑΓΙΝΟΥΝ ΠΙΣΤΩΤΙΚΑ ΙΔΡΥΜΑΤΑ ΟΠΩΣ ΠΡΙΝ ΤΟ 1989. Aκόμα και το τύπωμα χρήματος δεν θα μας σώσει. Απλώς θα αναβάλλει για 1-2 χρόνια την κατάρρευση, όπως έγινε και στις ΗΠΑ όπου πάλι "οι οίκοι" τροχίζουν τα μαχαίρια τους...
  Αν οι Γερμανοί νομίζουν οτι με τη δημιουργια Ευρώπης δύο ταχυτητων θα γλιτώσουν αυτοί, ή ακόμα αν οι ΑΓΟΡΕΣ τους τους έταξαν μερίδιο από την "πίτα", είναι βαθειά νυχτωμένοι. Μόλις τελειώσουν με τους Αδύναμους, θα φάνε τη Γερμανία για επιδόρπιο. Και όλα αυτά όχι γιατί υπάρχει κάποια συνομωσία, αλλά αυτή είναι η φύση ΤΩΝ ΑΓΟΡΩΝ . Θέλουν απλά ολο και περισσότερο πραγματικό χρήμα για να νοιλωθουν ασφαλείς μπροστά στό επόμενο σκάσιμο μεγάλης τράπεζας-φούσκας τύπου lehman brothers.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.