#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
18/07/2011 08:44
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα τελευταία σενάρια πριν από την καταστροφήΑν και κάθε εβδομάδα που μπαίνει τους τελευταίους μήνες, χαρακτηρίζεται εξαιρετικά κρίσιμη φαίνεται ότι αυτή που διατρέχουμε θα σηματοδοτήσει πολλά για το μέλλον την Ελλάδας. Τα πάντα θα κριθούν στην έκτακτη σύνοδο κορυφής την Πέμπτη χωρίς, πάντως, η ελληνική κυβέρνηση να μπορεί να κάνει απολύτως τίποτε. Ετσι όπως τα έκανε τόσο καιρό, το μόνο που μπορεί να περιμένει είναι να περιμένει κάτι καλύτερο από τη χρεοκοπία, επιλεκτική ή όπως αλλιώς ονομάζεται. Τα σενάρια που παίζουν είναι πολλά και καθώς φαίνεται οι Ευρωπαίοι, και ειδικά οι Γερμανοί, έχουν αντιληφθεί ότι χρεοκοπία της Ελλάδας θα έχει καταστροφικές συνέπειες για την Ευρώπη αλλά και για τις ΗΠΑ. Δεν είναι καθόλου τυχαία η δήλωση της Χ. Κλίντον ότι η σύνοδος κορυφής πρέπει να στείλει μήνυμα ισχυρό στις αγορές κι όχι μήνυμα – χανσαπλάστ. Όχι δηλαδή σε μπαλώματα σε μια πληγή που συνεχώς χάνει αίμα.

Είναι αυτονόητο πως οτιδήποτε καλύτερο από την επιλογή της χρεοκοπία,  ή της εξόδου από το ευρώ, θα είναι ευχής έργον. Εδώ που μας έφτασαν οι λάθος επιλογές κυβέρνησης και Τρόικας δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια για ημίμετρα. Φυσικά, κάθε απόφαση δε θα πρέπει σε καμιά περίπτωση να είναι αντίθετη στα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, να μην υπάρχουν δάνεια με εξοντωτικά επιτόκια και να μην μπαίνουν ντροπιαστικές εγγυήσεις με υποθήκευση ελληνικής περιουσίας.

Σύμφωνα με δημοσίευμα στον Τύπο της Κυριακής η γερμανική κυβέρνηση δέχεται τώρα να συζητήσει μεγαλύτερη ευελιξία του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ - γνωστό και ως Ταμείο Διάσωσης), ώστε να μπορεί να δανείζει τις χώρες της ευρωζώνης προκειμένου να επαναγοράζουν τα ομόλογά τους στη δευτερογενή αγορά, όπου, για παράδειγμα, οι τιμές των ομολόγων της Ελλάδας είναι χαμηλότερες κατά 40% της ονομαστικής αξίας τους. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η χώρα μας αγοράζοντας από αυτούς που θέλουν να ξεφορτωθούν τα ελληνικά ομόλογα μπορεί να μειώσει δραστικά το χρέος της.

Μια άλλη πρόταση για την Ελλάδα που βρίσκεται στο τραπέζι προβλέπει την ανταλλαγή των ομολόγων που κατέχουν στο 70% της ονομαστικής τους αξίας με νέες ελληνικές εκδόσεις διάρκειας 30 ετών και με κυμαινόμενο επιτόκιο 3,5%. Και εδώ το ΕΤΧΣ θα κληθεί να παίξει σημαντικό ρόλο. Επιπλέον, οι Γερμανοί δέχονται να συζητήσουν την περαιτέρω αύξηση των πόρων του ταμείου που σήμερα ανέρχονται σε 440 δισ. ευρώ.

Προωθείται επίσης μια νέα επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων που έχουν λάβει η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία, καθώς επίσης και η μείωση του επιτοκίου για τα δάνεια που θα δοθούν στη χώρα μας στο πλαίσιο της νέας στήριξης. Εάν είχαν κάνει αυτή την υπέρβαση πριν από ένα χρόνο, η Ελλάδα θα βρισκόταν σήμερα σε καλύτερη θέση, ενώ η Ιρλανδία και η Πορτογαλία θα συνέχιζαν να δανείζονται από τις αγορές και δεν θα χρειαζόταν να προσφύγουν στο Μηχανισμό Διάσωσης και στα Μνημόνια.

 

Σύμφωνα εξάλλου με δημοσίευμα του Έθνους της Κυριακής, τα σενάρια που έχουν πέσει στο τραπέζι είναι τα εξής:

Επιλογή 1: Διακράτηση - Επιμήκυνση

100% επιμήκυνση των ομολόγων που λήγουν κατά το διάστημα μέχρι το 2020 (περίπου 160 δισ. ευρώ).

Με κουπόνι στην ονομαστική αξία με εξασφαλίσεις (δεν καθορίζονται).
Με επιμήκυνση για τριάντα (30) χρόνια με κουπόνι χαμηλότερο από τα τρέχοντα επίπεδα της αγοράς (σταθερά ή κυμαινόμενα, συνδεδεμένα με το μέσο swap rate συν τα ανάλογα περιθώρια).
Με ομόλογα ετήσιας απόδοσης ή ομόλογα που πληρώνονται στη λήξη τους.

Επιλογή 2: Ανταλλαγή χρέους

Το 100% των ομολόγων θα μπορούσε να ανταλλαχθεί με νέα 30ετή ομόλογα που πληρώνονται στη λήξη τους.

Έχουμε δύο παραλλαγές:

Τα νέα ομόλογα θα είναι στην ονομαστική αξία των παλιών, αλλά με μικρότερο επιτόκιο.
Τα νέα ομόλογα θα αγοραστούν σε τιμή μικρότερη της ονομαστικής ("κούρεμα").

Οι εξασφαλίσεις για το σύνολο των κεφαλαίων θα απαιτήσουν είτε ενεχυρίαση είτε ασφαλιστική κάλυψη - εγγύηση (πιθανότατα από την ΕΕ).

Επιλογή 3: Επαναγορά του χρέους με μετρητά

Στόχος τα ομόλογα που λήγουν το προσεχές διάστημα, με μεγάλες εκπτώσεις στη δευτερογενή αγορά προκειμένου να επιτευχθεί μια σημαντική ονομαστική μείωση του χρέους και να μειωθούν οι ανάγκες χρηματοδότησης για τα επόμενα τρία χρόνια σε σχέση με τις λήξεις των αντίστοιχων ομολόγων.

Ένα αρχικό ταμείο 30-40 δισ. ευρώ για επαναγορά με μετρητά θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί από τον Προσωρινό Μηχανισμό Στήριξης (10 δισ. ευρώ), τους πόρους του ΔΝΤ (10 δισ.) και επίσημη στήριξη εκτός Ευρώπης (10-20 δισ.), υπό τη συγχρηματοδότηση του προγράμματος του ΔΝΤ.

Με βάση τα παραπάνω κρίνουμε ότι είναι απαραίτητο να υπάρχουν αυτές οι επιλογές για να μεγιστοποιηθεί η συμμετοχή των επενδυτών. Κρίνουμε επίσης ότι είναι πολύ πιθανόν οι Οίκοι Αξιολόγησης να θεωρήσουν ότι έχουμε κατάσταση επιλεκτικής χρεοκοπίας. Σε μια τέτοια περίπτωση είναι πιθανό να αποφευχθεί η ενεργοποίηση της διαδικασίας των CDS, εφόσον αποφευχθούν ενέργειες που παραπέμπουν σε δράσεις οι οποίες εξαναγκάζουν τους επενδυτές να κάνουν συγκεκριμένες κινήσεις.

Τα συνολικά πλεονεκτήματα της εφαρμογής των προτάσεων θα είναι σημαντικά, τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά: ενίσχυση της εμπιστοσύνης των αγορών, έναρξη της αντιμετώπισης των ανησυχιών για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και ταυτόχρονη διευκόλυνση της ταχύτερης επιστροφής της Ελλάδας στις χρηματαγορές. Κάποιες πρώτες εκτιμήσεις καταδεικνύουν ότι ο ιδιωτικός τομέας θα κάλυπτε τουλάχιστον το 25% των χρηματοδοτικών αναγκών της Ελλάδας για τα επόμενα χρόνια, ενώ παράλληλα θα προέκυπτε μια ονομαστική μείωση του χρέους της τάξης του 10-15% του ΑΕΠ.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. o βουνίσιος avatar
  o βουνίσιος 18/07/2011 09:07:47

  Το περιοδικό Der Spiegel στο τεύχος του που κυκλοφορεί σήμερα αναφέρει ότι το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να μειώσει το χρέος της κατά 20 δισεκατομμύρια ευρώ, εάν αγοράσει η ίδια τα ομόλογά της.
  Σε μια τέτοια περίπτωση το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF),
  " θα δανείσει χρήματα στην Ελλάδα για να μπορέσει να επαναγοράσει η ίδια από ιδιώτες πιστωτές στις τιμές της αγοράς" γράφει το Spiegel.
  Η πρόταση- εξέλιξη από το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών να επαναγοράσει η Ελλάδα το χρέος της μέσω του ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας είναι μια λύση που συμφέρει από κάθε πλευρά για το λόγο ότι θα προκαλέσει την λιγότερη ζημιά στην ΕΕ, στην Ελλάδα και στο χρηματοπιστωτικό σύστημα καθώς ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Ζαν Κλοντ Τρισέ, προειδοποίησε ότι σε οποιαδήποτε λύση που θα θεωρηθεί επιλεκτική χρεοκοπία, η ΕΚΤ θα σταματήσει να δέχεται τα ελληνικά ομόλογα ως εγγυήσεις για να δανείζει τις ελληνικές τράπεζες.

  Το ευκταίο στην περίπτωση θα ήταν η Ελλάδα να επαναγοράσει το χρέος από την αγορά στην παρούσα φάση με την κεφαλαιακή υποστήριξη- διευκόλυνση του EFSF και στην συνέχεια (η Ελλάδα) να ξανά - επαναγοράσει με ίδια κεφάλαια το χρέος από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
  Η μετακύλιση του ελληνικού χρέους στο εσωτερικό, εκτός των θετικών παρενεργειών στις αγορές κεφαλαίων, θα ελαχιστοποιήσει τον κίνδυνο διάδοσης της κρίσης και θα οδηγήσει σε μείωσή του καθώς τα 100 δις που μέχρι το 2015 σε άλλη περίπτωση θα έφευγαν από την χώρα για πληρωμή τόκων θα αυξήσουν το εθνικό εισόδημα από την στιγμή που θα ανακυκλωθούν στην ελληνική οικονομία.
  H επαναγορά του χρέους με ίδιες δυνάμεις θα μπορούσε να αποφασιστεί με δημοψήφισμα, δλδη να ερωτηθεί ο Ελληνικός λαός αν θέλει να απορροφήσει το χρέος από τον EFSM
  Σε μια τέτοια περίπτωση κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο στο πλαίσιο της απόφασης του ελληνικού λαού σύμφωνα με το εισόδημα και τις καταθέσεις του στην Ελλάδα και στο εξωτερικό θα αγοράσει το τμήμα χρέους που θα του αναλογεί.
  Η Ελλάδα έτσι θα ανακτήσει την χαμένη αξιοπιστία της και θα αποδείξει σε ολόκληρο τον κόσμο ότι μπορεί να πολεμά και να νικά κάτω από εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες.

  • GiannisPar avatar
   GiannisPar @ o βουνίσιος 18/07/2011 14:03:58

   Βουνίσιε, λές:
   ''Σε μια τέτοια περίπτωση κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο στο πλαίσιο της απόφασης του ελληνικού λαού σύμφωνα με το εισόδημα και τις καταθέσεις του στην Ελλάδα και στο εξωτερικό θα αγοράσει το τμήμα χρέους που θα του αναλογεί.''
   Πραγματικά, μιά πολύ πατριωτική ιδέα να αγοράσουμε όλοι οι Ελληνες το υπέρογκο χρέος που δημιούργησε η ομάδα '' Μαζί τα φάγαμε'', καθώς και η ομάδα '' Λεφτά υπάρχουν- στην Ελβετία'', με τις λίγες ψωροκαταθέσεις που μας έχουν μείνει σε ελληνικές τράπεζες, για να έχουμε κάτι να αγοράσουμε ψωμάκι, τώρα που οι μισοί θα μείνουμε άνεργοι .
   -Προτείνεις αυτό να γίνει υποχρεωτικό για όλους?
   Μάθε πάντως ότι οι ''έχοντες'' στην Ελβετία, δεν πρόκειται να δωσουν ΟΥΤΕ !) ΣΕΝΤΣ, καθώς υπάρχει στο EUROPEAN DIRECTIVE toy 2005 το τραπεζικό απόρρητο για όλους τους κατοίκους ευρωζώνης, για καταθέσεις στην Ελβετία - οπότε , άντε βρές τους.
   Βέβαια, για να δείξει μιά χώρα τον πατριωτισμό της, θα πρέπει να έχει όχι μόνο πατριώτες κατοίκους, αλλά και πατριωτική κυβέρνηση και πολιτικό σύστημα.
   -Και στην Ελλάδα, ΔΕΝ διαθέτουμε τίποτα τέτοιο!

  • o βουνίσιος avatar
   o βουνίσιος @ o βουνίσιος 18/07/2011 19:25:11

   Αν η Ελλάδα αποφασίσει να επαναγοράσει το χρέος της με δημοψήφισμα φυσικά και θα είναι υποχρεωτικό.
   Σε περίπτωση άρνησης, αυτός που αρνείται προτείνω να πληρώνει το 50% του ποσού που θα του αναλογεί σε πρόστιμο

 2. drider avatar
  drider 18/07/2011 10:06:10

  Η ισοτιμία ελβετικού φράγκου/ευρώ τα λέει όλα...
  h**p://www.xe.com/currencycharts/?from=EUR&to=CHF

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.