21/10/2009 20:20
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα συστήματα εξολοθρεύονται με ένα μόνο "μηχανισμό": Τη συμμετοχή του κόσμουΌταν πριν από λίγο καιρό διατυπώναμε την άποψη πως η Ντόρα Μπακογιάννη θα παίξει με το …σύστημα Ρουσόπουλου δε φανταζόμασταν πως θα πέφταμε τόσο πολύ μέσα.

 Ο επικοινωνιακός αυτός μηχανισμός της καθημερινά μπαινοβγαίνει στον πέμπτο όροφο της Διονυσίου Αεροπαγίτου. Είναι ο ίδιος μηχανισμός  που είχε αναλάβει τη στελέχωση του συνόλου των υπουργικών γραφείων σε όλη τη διάρκεια της διακυβέρνησης της Ν.Δ. Είναι οι ίδιοι όμως άνθρωποι που προπαγάνδιζαν υπέρ της αναγκαιότητας των εκλογών, πριν αυτές προκηρυχτούν, ενώ έσπευσαν να τις δικαιολογήσουν, με πολιτικούς όρους, αμέσως μόλις ανακοινώθηκαν. Κάνοντας τη σύνδεση (και μακριά από εμάς οι θεωρίες συνωμοσίας) είναι προφανές πως η πίεση για τη προκήρυξη των εκλογών, ήταν συντονισμένη, πρόδηλα εξωθεσμική, και με ένα μόνο σκοπό: Την επόμενη μέρα.

 Αυτό που γίνεται αντιληπτό από όλες της δημοσκοπήσεις που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα, είναι πως η συμμετοχή ευνοεί ξεκάθαρα τον Αντώνη Σαμαρά. Τα νούμερα φανερώνουν μια σαφέστατη αναλογία της αύξησης των δυνάμεων του Μεσσήνιου πολιτικού, με την προσέλκυση των νεοδημοκρατών ψηφοφόρων στις κάλπες. Μιλάμε κυρίως για τον κόσμο εκείνο που στις πρόσφατες εκλογές δε πήγε καν να ψηφίσει και που σαφέστατα διαφωνούσε με τη προκήρυξη των πρόσφατων εκλογών  με όσους την επέβαλαν. Με άλλα λόγια όσο πιο πολύ πάνε να ψηφίσουν , τόσο πιο πολύ θα αυξηθεί το ποσοστό του.

 Σε κάθε περίπτωση η εκλογή της Ντόρας Μπακογιάννη συνιστά μια άκρως αρνητική εξέλιξη. Η κοινωνική αναλγησία χαρακτηρίζει τις ακραία νεοφιλελεύθερες απόψεις της, ενώ οι θέσεις της στα κορυφαία ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής (Ελληνοτουρκικά, όνομα Σκοπίων, Κυπριακό κ.λπ.) απορρίπτονται από την τεράστια πλειοψηφία του ελληνικού λαού. Όπως τονίζει σε άρθρο του στο Εθνος ο Γιώργος Δελαστίκ το μοντέλο εκλογής  προκειμένου να επικρατήσουν οι Αντ. Σαμαράς – Δ. Αβραμόπουλος είναι η καθολική ψηφοφορία όλων των μελών και φίλων της ΝΔ.

Και αυτό επετεύχθη. Μένει απλά να επιβεβαιωθεί στη κάλπη.

Τα συστήματα παγίως, εξολοθρεύονται με ένα μόνο μηχανισμό: Τη συμμετοχή του κόσμου.

Θ.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. πρώτα-η-ελλάδα avatar
  πρώτα-η-ελλάδα 21/10/2009 20:53:06

  Να μην έχετε καμμία αμφιβολία ότι με την ευακαιρία των εσωτερικών εκλογών της Νέας Δημοκρατίας, το κόμμα θα αποκτήσει πολλά πολλά καινούργια μέλη.
  Ανθρώπους που για διάφορους λόγους (πχ δεν τους άρεσε το γλείψιμο στους πολιτικούς) δεν είχαν πάει να γραφτούν, παρόλο που η καρδιά τους ήταν με τη Νέα Δημοκρατία.
  Εάν μου επιτρέπεται η παρέμβαση, το κόμμα πρέπει να επικοινωνήσει στο λαό πολύ δυναμικά τη τεράστια σημασία που θα έχει για τη χώρα η συμμετοχή σε αυτή την ρκλογή.
  Το ποσό των 2 ευρώ είναι γελοίο, όπως και το να αφιερώσουμε μισή ώρα από τη ζωή μας για να εγγραφούμε είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε για την χώρα, την παράταξη και τον εαυτό μας.
  Στο κάτω κάτω, Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΡΟΥΠΟΘΕΤΕΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΟΛΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ, έστω ελάχιστη.
  Εάν επιλέξουμε πάλι τον καναπέ μας, να μην έχουμε μετά το θράσος να παραπονιόμαστε για τους πολιτικούς που μας φεσώνουν τα κανάλια και οι εφημερίδες.
  Είναι πραγματικά ελάχιστη η προσπάθεια.

 2. ΑΡΗΣ Θ avatar
  ΑΡΗΣ Θ 21/10/2009 21:03:35

  Ανήκω σ αυτούς που δεν εχουν πάρει τις αποφάσεις τους(υπάρχουμ και τέτοιοι).Ούτε η δαιμονοποίηση της Ντόρας με πείθει,ούτε το ότι "ο Σαμαρας πρόδωσε το κόμμα" μου λέει για τη σημερινή κατάσταση πολλά πράγματα.
  Περιμένω λοιπόν να δω σε ποια ζητήματα θα διαφοροποιηθούν (αν διαφοροποιηθούν) οι υποψήφιοι, περιμένω ν ακούσω τι είδους κόμμα θέλουν και βεβαια παρακολουθώ και τις συμπεριφορές τους όπως και τις (κατά πολύ χειρότερες) συμπεριφορές οπαδών τους.
  Απο κει και πέρα και επειδή "ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες" και επειδή η ανάρτηση αν κατάλαβα καλά υπονοεί ότι επετεύχθη συμφωνία (???) για "καθολική ψηφοφορία όλων των μελών και φίλων της ΝΔ" θα ήθελα να ρωτήσω αν αυτό είναι πληροφορία ή ευχή. Σε κάθε περίπτωση πως ακριβώς υποτίθεται ότι θα τρέξει η διαδικασία? Ποιοί θα ψηφίσουν? Τα μέλη? Οι φίλοι? Πως ακριβώς θα αποδεικνύεται η φιλία τους? Όποιος θέλει ψηφίζει? Αν ψηφίσουν "όλοι" μήπως μετά ο χαμένος θα αρχίσει να λέει ότι ο άλλος χρησιμοποίησε τους μηχανισμούς του για να πάνε να ψηφίσουν και άσχετοι?
  Ας αρχίσουμε λιγάκι να μιλάμε και για τις διαδικασίες και τα πιθανά προβλήματα τους αντί απλώς να διαφημίζουμε προτιμήσεις!

  • Παλιός avatar
   Παλιός @ ΑΡΗΣ Θ 22/10/2009 00:28:22

   Η μόνη ορθή επιλογή είναι η ανοικτή εκλογή από τη Βάση με εγγραφή επί τόπου, εκεί θα δούμε τι πιστεύει ο κόσμος και όχι οι μηχανισμοί ή τα μικροσυμφέροντα των πολιτευόμενων.

   Και να αναμένετε μεγάλη άνοδο της συμμετοχής μεταξύ πρώτου και δεύτερου γύρου.

 3. tiramola avatar
  tiramola 21/10/2009 21:23:13

  Ένα μπράβο στον αρθρογράφο από μένα κυρίως για την κατάληξη του ποστ.
  Η εμβάθυνση της δημοκρατίας με την όλο και μεγαλύτερη συμμετοχή των πολιτών ακόμα και για την εκλογή αρχηγού κόμματος μπορεί να αποτελέσει την ασπίδα του δημοκρατικού πολιτεύματος απέναντι στον "πολιτισμό" της αγοράς που ισοπεδώνει πολιτικές και ανθρώπους.
  Οι ανοικτές διαδικασίες βοηθούν και στην αναμόρφωση του πολιτικού συστήματος που σήμερα μιά μειοψηφία ολιγαρχών νταβατζήδων μπορεί να επηρεάσει με τα ΜΜΕ που διαθέτει "σπρώχνοντας" τον "αρεστό" τους.

  Χαίρομαι γιατί είναι επίσης μιά δικαίωση του ΓΑΠ όταν καλώντας διαρκώς τους πολίτες να συμμετέχουν στις εσωκομματικές εκλογές του 2007 δεχόταν χυδαία επίθεση και χλευασμό από μερικούς κουτοπόνηρους...
  Είναι μόνο η αρχή.
  Η χώρα αλλάζει πρός το καλύτερο.

  • ΣΚΑΙς avatar
   ΣΚΑΙς @ tiramola 22/10/2009 00:26:25

   Εσύ τώρα τι θέλεις? Είχες δώσει άλλωστε συγχαρητήρια για την ανύπαρκτη δήλωση της Λούκας για τα τρομοκρατοπαιδα.
   Πώς να σε πάρουμε στα σοβαρά μετα από αυτό!

   • tiramola avatar
    tiramola @ ΣΚΑΙς 22/10/2009 00:46:34

    @ΣΚΑΙς...
    Καλή ψήφο!

  • Lavazza avatar
   Lavazza @ tiramola 22/10/2009 00:35:18

   Τιραμόλα, εξαιρετικα αφιερωμένο", άρθρο από τον Πάσχο Μανδραβέλη με τίτλο:
   Ο ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΒΑΡΙΕΣΤΗΜΑΡΑΣ
   Στην Ελλάδα θάλλει ο «συντηρητισμός της βαριεστημάρας» που λέει ότι όλα πρέπει να αλλάξουν αλλά όχι τώρα, όχι έτσι, κι όχι τόσο.
   Στο ρωμαίικο δεν υπάρχει ο κλασικός συντηρητισμός, ο οποίος επιχειρηματολογεί ότι «ζούμε στον καλύτερο δυνατό κόσμο και ότι κάθε αλλαγή εμπεριέχει ένα επικίνδυνο ρίσκο με αμφίβολο αποτέλεσμα». Αντιθέτως θάλλει ο «συντηρητισμός της βαριεστημάρας» που λέει ότι όλα πρέπει να αλλάξουν αλλά όχι τώρα, όχι έτσι, κι όχι τόσο. Είναι ο συντηρητισμός που συνήθως αποτυπώνεται στις εκφράσεις: 1) «τι τα θέλουμε αυτά τώρα;», 2) «μα καλά... αυτό είναι το πρόβλημα της χώρας;» 3) «σιγά την αλλαγή! Αν δεν αλλάξουν οι δομές δεν γίνεται τίποτε». Το τελευταίο είναι ο συντηρητισμός του ΚΚΕ μεταλλαγμένος. Ως γνωστόν οι αρτηριοσκληρωτικοί του Περισσού θεωρούν επικίνδυνο σοσιαλδημοκρατικό τερτίπι οτιδήποτε γίνεται δίχως επίθεση στα Χειμερινά Ανάκτορα.

   Ετσι, τον Φεβρουάριο του 2004 πολλοί σήκωσαν το φρύδι, όταν ο κ. Γιώργος Παπανδρέου ανακοίνωσε την εκλογή προέδρου από τη βάση. Κάποιοι, μάλιστα, χλεύαζαν: «Συμμετοχική δημοκρατία; Τι αμερικανιά είναι πάλι ετούτη;». Βεβαίως τότε η εκλογή πρόεδρου από τη βάση έμοιαζε με φάρσα. «Τι νόημα έχουν οι εκλογές με έναν υποψήφιο;» είπαν πολλοί κοιτάζοντας το δένδρο. Μεγαλύτερο δίκιο είχαν όσοι έλεγαν ότι η διαδικασία ήταν πρόχειρη. Κανείς δεν ήξερε πώς θα γίνει η ψηφοφορία, ποιος θα ψηφίσει, σε ποια «εκλογικά» κέντρα κ.λπ.

   Οι κριτικές που ακούστηκαν τότε είχαν πραγματική βάση. Εξίσου πραγματικό, όμως, είναι ότι το 2004, ύστερα από πολλά χρόνια, έγινε κάτι καινούργιο εντός των κομμάτων. Δειλά και πρόχειρα στην αρχή, λίγο πιο οργανωμένα μετά. Το 2007, που επαναλήφθηκε η εκλογή αρχηγού από τη βάση, η διαδικασία δεν ήταν τέλεια, αλλά είχε χάσει πολλά από τα χαρακτηριστικά της φάρσας: οι υποψήφιοι ήταν δύο, έγινε κανονική προεκλογική εκστρατεία, υπήρξε μηχανοργάνωση, εκλογικά κέντρα κ.λπ. Είναι σίγουρο ότι φέτος που η Νέα Δημοκρατία θα εκλέξει με τον ίδιο τρόπο πρόεδρο, η διαδικασία θα είναι ακόμη πιο καλά οργανωμένη.

   Το σημαντικό όμως είναι ότι το πολιτικό μας σύστημα μπολιάστηκε με μια νέα διαδικασία, σαφώς πιο δημοκρατική. Αν όμως χανόταν το παράθυρο ευκαιρίας του 2004 -τότε που ο κ. Παπανδρέου είχε τον κομματικό και μιντιακό αέρα στα πανιά του- δεν θα γινόταν ποτέ. Και αυτό είναι ένα μάθημα για το ρόλο της συγκυρίας: Μερικά πράγματα πρέπει να γίνονται στον χρόνο τους και ας μοιάζουν πρόχειρα. Με το ίδιο σκεπτικό πρέπει να δούμε και την πρωτοβουλία για την προκήρυξη με βιογραφικά των πολιτικών θέσεων ευθύνης.

   Γι' αυτή την πρωτοβουλία υπάρχουν χονδρικά δύο αντιρρήσεις. Η μία λέει ότι η διαδικασία δεν είναι αρκούντως αξιοκρατική και η άλλη λέει το ακριβώς αντίθετο: η διαδικασία δεν είναι αρκούντως πολιτική. Η αλήθεια είναι ότι ουδείς λογικός άνθρωπος θα προσλάμβανε Γενικό Γραμματέα υπουργείου μέσω ΑΣΕΠ. Δηλαδή δεν θα τοποθετούσε έναν Χρυσαυγίτη Γ.Γ. Προστασίας του Πολίτη ακόμη κι αν αυτός είναι εξπέρ στις τακτικές των ES-A για «την καταστολή των ταραχών». Από την άλλη μεριά ουδείς εχέφρων άνθρωπος θα έκανε τον κ. Παναγιώτη Λαφαζάνη Ειδικό Γραμματέα αποκρατικοποιήσεων, ακόμη κι αν είχε διδακτορικό από το Χάρβαρντ. Σε θέσεις πολιτικής ευθύνης, τα άτομα πρέπει να έχουν κάποιες κοινές αντιλήψεις με το κυβερνών κόμμα. Το ερώτημα όμως είναι «πόσο κοινές;».

   Η αντίθετη κριτική έχει τον αχό του δημοκρατικού συγκεντρωτισμού: Σε όλες τις θέσεις πολιτικής ευθύνης οι άνθρωποι πρέπει να ταυτίζονται με το κόμμα, διότι «πολιτική δεν γίνεται με βιογραφικά» και «πειράματα αυτού του τύπου είναι μεταμοντερνισμός χωρίς πολιτική υπόσταση».

   Ανάμεσα σ' αυτές τις δύο αντιλήψεις υπάρχει και ένας τρίτος δρόμος που θέλει τις θέσεις πολιτικές (αλλά όχι αυστηρά κομματικές) και με προσόντα. Το πρόβλημα είναι ότι κανείς δεν ξέρει την ορθή αναλογία μεταξύ πολιτικού και προσοντολογίου. Ο άριστος συγκερασμός θα προκύψει μόνο μέσα από διαδοχικές δοκιμές, τη συνακόλουθη κριτική αυτών των δοκιμών, την αλλαγή του μείγματος κ.ο.κ. Αυτό όμως προϋποθέτει ειλικρινή, ζωντανό δημόσιο διάλογο και ουχί βαριεστημένο - εκείνον που ασχολείται με τους πολιτικούς και τα καβγαδάκια τους. Το μόνο θετικό είναι ότι, αφού έγινε η αρχή και υπήρξε η ρωγμή στο κομματικό κράτος, υπάρχουν ελπίδες, αργά ή γρήγορα, να βρούμε το κατάλληλο μείγμα...

   Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Καθημερινή» στις 18.10.2009

 4. ΑΡΗΣ Θ avatar
  ΑΡΗΣ Θ 21/10/2009 21:54:37

  Μα αγαπητέ tiramola τα ΜΜΕ είναι Μέσα ΜΑΖΙΚΗΣ Ενημέρωσης άρα στο πνεύμα της λογικής σου οι ανοιχτές διαδικασίες δεν στερούν ρόλο από τους νταβατζήδες(κάθε άλλο). Οι εκλογές αρχηγού από τη βάση ΑΠΟ ΜΟΝΕΣ ΤΟΥΣ δεν λύνουν κανένα απολύτως πρόβλημα Αλλού βρίσκονται οι απαντήσεις στις παθογένειες του πολιτικού μας συστήματος (αλλά δεν είναι του παρόντος). Παρεμπιπτόντως ποιες Ευρωπαικές χώρες και ποια κόμματα εφαρμόζουν τέτοιο σύστημα ανάδειξης αρχηγού?
  Για να μην παρεξηγηθώ είμαι υπέρ της εντονότατης συμμετοχής των πολιτών στα κοινά αλλά εγώ μιλάω για μια διαρκή,συνεπή και σοβαρή συμμετοχή που δεν εξαντλείται στο ψηφίζω αρχηγό και μετά κάθομαι σπίτι μου.
  ΥΓ Ο ΓΑΠ λοιδωρήθηκε (και ορθώς) για την πρώτη του "εκλογή" με αντίπαλο τον εαυτό του.

 5. giorgios avatar
  giorgios 21/10/2009 23:00:46

  ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ-ΝΤΟΡΑ-ΜΕΙΜΑΡΑΚΗΣ-ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ-ΣΠΗΛΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ-ΓΙΑΚΟΥΜΑΤΟΣ-ΨΩΜΙΑΔΗΣκαι 1000 προδοτες συνεδροι(μεχρι στιγμης)εναντια στον ογκολιθο
  του πατριωτισμου που ακουει στο ονομα ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣ.Γιατι αραγε?

 6. Επώνυμος avatar
  Επώνυμος 22/10/2009 00:00:15

  Απαξίωση και μαξιλαμιστική διαστρέβλωση: Η κλασική οδός διαφυγής όσων δεν έχουν να συζητήσουν.

  Ναι, ογκόλιθος πατριωτισμού. Ειδικά αν συγκριθεί με τη Ντόρα. Κάτι άλλο έχετε να πείτε;

  Βγαίνουν και μιλούν οι ντορικοί για την "αποστασία Σαμαρά". Ποια αποστασία; Νομίζω ότι έχουμε να κάνουμε με μια βασικη παρεξήγηση:

  Ο Σαμαράς δεν έφυγε μόνος του. ΠΡΩΤΑ ΤΟΝ ΔΙΩΞΑΝΕ. Και τον διώξανε για να κάνουν τη δουλειά τους! Να απαλλαγούν από την ανυποχώρητη στάση του στο θέμα της Μακεδονίας!

  Αλήθεια, γιατί τον διώξανε από ΥΠΕΞ τότε; Ποιος ήταν ο λόγος; Δεν ακολουθούσε την πολιτική που αποφάσισε το Συμβούλιο πολιτικών αρχηγών την ίδια ημέρα που τον διώξανε;

  Δεν λέω ότι ήταν σωστό μετά που ίδρυσε την Πολιτική Άνοιξη, αλλά υπάρχει και ο φυσικός εγωισμός του ανθρώπου, όταν τον πετάξουν έξω από μία κατάσταση. Λάθος η αποχώρηση, ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΤΗΝ ΕΚΑΝΕ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ! Την προκάλεσε ο Μητσοτάκης για να μπορέσει να ξεπουλήσει το όνομα της Μακεδονίας - που τα κατάφερε σχεδόν, με την αποδοχή της "προσωρινής" ονομασίας FYROM.

  Έρχονται σήμερα και τον κατηγορούν αυτοί που τον διώξανε; Και με δεδομένο το υπόβαθρο, με το οποίο τον διώξανε; Από κι ως πού ρε; Με ποιο δικαίωμα; Με ποιο θράσος;

  Η Νέα Δημοκρατία χρωστάει στο Σαμαρά την αρχηγία και την πρωθυπουργία από το 1993. Είναι η ώρα να του τη δώσει.

  Δεν ξέρω ως τι θα μείνει στην ιστορία ο Καραμανλής ο Β, πάντως, αν τα καταφέρει τελικά, ο Σαμαράς, όπως ελπίζουμε, θα μείνει στην ιστορία ως ο άνθρωπος που ξαναέφερε το Σαμαρά στην πολιτική. Ας ελπίσουμε.

  • ΑΡΗΣ Θ avatar
   ΑΡΗΣ Θ @ Επώνυμος 22/10/2009 00:24:09

   O καθένας έχει απόλυτο δικαίωμα να εχει τις προτιμήσεις του. Μήπως όμως το παρακάνεις?
   "Η ΝΔ χρωστάει στο Σαμαρά την πρωθυπουργία", "Ο Καραμανλής θα μείνει στην ιστορία ως ο άνθρωπος που ξαναέφερε τον Σαμαρα στην πολιτική" Δεν καταλαβαίνεις ότι - χωρίς να φταίει τίποτα ο Σαμαρας - τον εκθέτεις?

   • Επώνυμος avatar
    Επώνυμος @ ΑΡΗΣ Θ 22/10/2009 01:03:22

    Αυτή είναι η άποψή μου. Δεν εκπροσωπώ το Σαμαρά για να τον εκθέτω. Αυτό πιστεύω, για τους λόγους που αναφέρω παραπάνω. Αν διαφωνείς, πες μου πού διαφωνείς. Επίσης, μπορείς και να μην μου πεις, δεν είσαι υποχρεωμένος. Εν πάση περιπτώσει, εκπροσωπώ μόνον τον εαυτό μου.

    • ΑΡΗΣ Θ avatar
     ΑΡΗΣ Θ @ Επώνυμος 22/10/2009 02:13:12

     Από τη στιγμή που επιχειρηματολογείς υπέρ κάποιου καλώς ή κακώς εκείνος πιστώνεται ή χρεώνεται με τα επιχειρήματα σου.
     Αποφεύγω επιμελώς να μπω σε μια διαδικασία επιχειρηματολογίας ποιος είναι καλύτερος και γιατί. Ισως γιατί δεν εχω αποφασίσει,ισως και γιατί θεωρώ ότι στη συγκεκριμένη φάση πρέπει να πάμε να ψηφίσουμε χωρίς να δηλώσουμε οπαδοί κανενός.
     Μας ενώνουν ιδέες, οι ιδέες μας. Δεν υπάρχει λόγος αύριο κα κοιταζόμαστε με μισό μάτι επειδή κάναμε διαφορετικές επιλογές.
     Αν το πρόσεξες οι παρεμβάσεις μου είτε προκαλούνται από κάποιες κατά τη γνώμη μου υπερβολές οι οποίες κάνουν κακό στο κλίμα (που οι υποψήφιοι οι ίδιοι διατηρούν σε πολύ καλό επιπεδο ) είτε αφορούν θέματα διαδικασίας και την ...φιλοσοφία της

  • περαστικός avatar
   περαστικός @ Επώνυμος 22/10/2009 12:52:30

   Περίγραμμα ημερομηνιών

   16 Δεκεμβρίου 1991 - αναγνώριση Κροατίας-Σλοβενίας από Υπ.Εξ. της ΕΕ. Ο Σαμαράς σε αντάλλαγμα παίρνει τους "3 όρους" για την αναγνώριση της πΓΔΜ: "κανένα οποιοδήποτε παράγωγο του όρου Μακεδονία".

   14 Φεβρουαρίου 1992 - πρώτο συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη. Μαγαζιά, σχολεία, όλα κλειστά. ΚΤΕΛ και ΟΑΣΘ μεταφέρουν δωρεάν κόσμο στο κέντρο. Νομός 1 εκατομυρίου έκανε συλλαλητήριο 1 εκατομμυρίου. 100% συμμετοχή. Ο Μητσοτάκης δήλωσε αργότερα ότι ο ίδιος δεν συμφωνούσε με την ιδέα.

   Αρχίζει η διγλωσσία διεθνώς

   Αρχές Απριλίου 1992 - Συμβούλιο αρχηγών. Ο Σαμαράς αποπέμπεται από Υπ.Εξ. στη συνέντευξη τύπου του συμβουλίου, στο οποίο μετέχει και ο ίδιος! Ο ίδιος ο Μητσοτάκης αναλαμβάνει το Υπ.Εξ.

   Οκτώβριος 1992 - Ο Σαμαράς παραιτείται και από βουλευτής.

   (15 μήνες μετά την αποπομπή) 30 Ιουνίου 1993 - Ο Σαμαράς ιδρύει την Πολ.Αν.

   αρχές Σεπτεμβρίου 1993 - Στεφανόπουλος και Συμπιλίδης ανεξαρτητοποιούνται χωρίς να παραιτηθούν και η κυβέρνηση χάνει τη δεδηλωμένη. Προκήρυξη εκλογών.

 7. giorgios avatar
  giorgios 22/10/2009 00:33:05

  Ποια ειναι η επισημη θεση της ΝΔ σημερα για το ονομα της ΠΓΔΜ

  • ψυχραιμια avatar
   ψυχραιμια @ giorgios 22/10/2009 00:35:50

   Αυτη που ειναι ολων των κομματων πλην ΛΑΟΣ : Συνθετη ονομασια πχ Βορεια Μακεδονια.ΕΧει εγκριθει και απο τους βουλευτες του κομματος στις προγραμματικες δηλωσεις της κυβερνησης της ΝΔ το 2007.

 8. giorgios avatar
  giorgios 22/10/2009 00:47:33

  Τοτε που ειναι η δικαιωση Σαμαρα?Μηπως και ο Καραμανλης ειναι προδοτης?

  • Παλιός avatar
   Παλιός @ giorgios 22/10/2009 00:50:21

   Δεν υπάρχει δικαίωση Σαμαρά και το έχει αντιληφθεί και ο ίδιος. Άλλο όμως αυτό και άλλο το γεγονός ότι είναι η καλύτερη συγκριτικά λύση τώρα.

  • Επώνυμος avatar
   Επώνυμος @ giorgios 22/10/2009 01:05:05

   Η δικαίωση Σαμαρά είναι ότι δεν έπρεπε να είχαμε παρατήσει την υπόθεση του ονόματος τότε, που θα την είχαμε κερδίσει. Αυτό όμως θα εμπόδιζε το Μητσοτάκουλα να κάνει τις πετρελαϊκές του δουλειές με το Μαμιδάκη στα Σκόπια.

   Πούλησε το όνομα για μια πετρελαϊκή δουλειά! Αδιανόητο! Κι όμως!

  • Spm avatar
   Spm @ giorgios 22/10/2009 12:30:55

   Αγαπητέ φίλε, giorgios, η δικαίωση Σαμαρά έγκειται στο γεγονός ότι σήμερα, 17 χρόνια μετά την αποπομπή του από το υπ. Εξωτερικών και ενώ έχουν αλλάξει 4 Πρωθυπουργού και -αν δεν κάνω λάθος- 6 υπουργοί εξωτερικών, η θέση της Ελλάδας για τα Σκόπια παραμένει αυτή που χάραξε ο Σαμαράς το ΄91 και σε αυτή τη θέση πάτησε και ο τ. Πρωθυπουργός και άσκησε το δικαίωμα του βέτο για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.
   Αρα υπάρχει σαφής δικαίωση των θέσεων Σαμαρά, μέχρι στιγμής, πανηγυρικά.

 9. ΑΡΗΣ Θ avatar
  ΑΡΗΣ Θ 22/10/2009 00:50:11

  Πηγαίνω δηλαδή τη Κυριακή της εκλογής, στο εκλογικό κέντρο και ψηφίζω για τον Αρχηγό της ΝΔ. Ούτε μέλος χρειαζεται να είμαι, ούτε έστω να έχω γραφτεί μέλος πριν 1 εβδομάδα, ούτε σε κάποιο κατάλογο να περιλαμβάνομαι. Πειράζει τουλάχιστον αν έχω κατεβει υποψήφιος με άλλο κόμμα? Ως βάση της ΝΔ νοείται "όποιος γουστάρει (και για οποιοδήποτε λόγο) να ψηφίσει" ?
  Είσαι απολύτως σίγουρος ότι την επαύριο της εκλογής ο χαμένος δεν θα φωνάζει?
  Τεχνικώς πως με ένα τέτοιο σύστημα εμποδίζεις νοθεία?
  Και επι τέλους δεν καταλαβαίνεις ότι μά τέτοια ΜΗ διαδικασία εξυπηρετεί κάποιον που έχει μηχανισμούς?

  • Παλιός avatar
   Παλιός @ ΑΡΗΣ Θ 22/10/2009 00:58:31

   1. Το βασικό θέμα είναι να φέρεις κοντά τον κόσμο, αν περιμένεις πως ο μέσος αξιοπρεπής πολίτης θα πάει σε αραχνιασμένα κομματικά γραφεία να εγγραφεί, το έχασες το παιχνίδι.

   2. Έτσι και αλλιώς, κατάλογοι δεν υπάρχουν, τα υποτιθέμενα μέλη είναι στον αέρα. Εκ των πραγμάτων πρέπει να γίνει επανεγγραφή.

   3. Ως βάση ορίζω ορισμένες εκατοντάδες χιλιάδες κόσμου που την ψηφίζουν διαρκώς χωρίς απαραίτητα ιδιοτέλεια και χωρίς εξαρτήσεις κάθε είδους. Και αυτούς τους θέλω στην κάλπη.

   4. Τεχνικά είναι εφικτό να διασφαλισθεί το αδιάβλητο και να αποφευχθούν διπλοψηφίες οπότε δεν καταλαβαίνω που βρίσκεται το πρόβλημα, αν δεν είμαστε ώριμοι ως κόμμα να το εξασφαλίσουμε καλύτερα να το κλείσουμε το μαγαζί.

   5. Αυτός που έχει μηχανισμούς εξυπηρετείται όταν η εκλογή γίνεται κλειστή από αξιωματούχους. Τώρα οι διάφοροι Μεϊμαράκηδες και οι κλειδοκράτορες ανά την Ελλάδα αντιλαμβάνονται πως η δύναμή τους περιορίζεται άρα και οι συναλλαγές. Και αυτό είναι καλό.

  • tiramola avatar
   tiramola @ ΑΡΗΣ Θ 22/10/2009 01:01:24

   @ΑΡΗΣ Θ
   Μην κολλάς σε λεπτομέριες , αυτά είναι έυκολα.
   Δελτίο ταυτότητας και μιά εταιρεία πληροφορικής και εξασφάλισες αδιάβλητη διαδικασία.
   Βάση δεδομένων υπάρχει από εκλογικούς καταλόγους.
   Γράφεσαι μέλος ή φίλος και πληρώνεις 1 ευρώ για να ψηφίσεις.
   Τώρα να πάνε και 100 μακάκες άλλου κόμματος να ρίξουν Ψωμιάδη δεν τρέχει και τίποτα.

  • Επώνυμος avatar
   Επώνυμος @ ΑΡΗΣ Θ 22/10/2009 01:09:47

   Εξυπηρετεί κάποιον που έχει μηχανισμούς στην κοινωνία. Αν έχει μηχανισμούς στο κόμμα, τότε δεν εξυπηρετεί γιατί αλλάζει τα δεδομένα του παιχνιδιού. Επίσης, εξυπηρετεί όποιον δεν έχει καθόλου μηχανισμούς. Το ζητούμενο είναι το άλλο που λες, να διασφαλιστεί τεχνικά ότι δεν θα γίνει νοθεία. Αυτό είναι το βασικό στοίχημα της διαδικασίας, κατά τη γνώμη μου.

 10. giorgios avatar
  giorgios 22/10/2009 01:09:51

  Το ποια ειναι η καλυτερη λυση θα το κρινει η βαση της ΝΔ.Εμενα αυτο που με ενοχλει ειναι η λασπη στον ανεμιστηρα.

 11. ΑΡΗΣ Θ avatar
  ΑΡΗΣ Θ 22/10/2009 01:54:52

  Παλιός
  1 "Το βασικό θέμα ειναι να φέρεις κοντά τον κόσμο..." ΝΑΙ αλλά να τον φέρεις για να τον έχεις και αύριο δίπλα σου και αυτό δεν γίνεται μέσα από "εφ΄άπαξ" διαδικασίες. Πόσο χρήσιμος είναι (για το όποιο κόμμα ή τον τόπο) αυτός που θα έρθει να ψηφίσει επειδή γουστάρει και μετά θα ξανααράξει στον καναπέ του λέγοντας αμπελοφιλοσοφίες του τύπου "Ε,ρε αν με έκαναν πρωθυπουργό για 24 ώρες....!"
  "Αν περιμένεις τον μέσο αξιοπρεπή πολίτη να πάει σε αραχνιασμένα κομματικά γραφεία να εγγραφεί..." Να μην εγγραφεί λοιπόν!Να γίνει υποχρεωτική και υπευθυνη δήλωση ότι ψήφισε ΛΑΟΣ! (Και τα εκλογικά κέντρα να διαθετουν πισίνα και σάουνα)
  2 Κατάλογοι υπάρχουν. Αλλο επαναβεβαίωση εγγραφήςκαι συμμετοχή,άλλο νεα εγγραφή και συμμετοχή και εντελώς άλλο δεν εγγράφομαι αλλά ψηφίζω
  3 Συμφωνώ με τον ορισμό σου. Το μόνο πρόβλημα είναι ότι κανείς μας δεν μπορεί να αποδείξει ότι ανήκει στην βάση όπως την ορίζεις για να του επιτραπεί να ψηφίσει αρχηγό.
  4 Αν δεν προυπάρχει εκλογικός κατάλογος και συγκεκριμένο εκλογικό σώμα υπάρχουν δεκάδες είδη νοθειών που μπορεί να γίνουν σε διάφορα στάδια της διαδικασίας
  5 Αυτός που έχει μηχανισμούς εξυπηρετείται από την ανυπαρξία κανόνων και διαδικασιών ή απο την χαλαρότητα τους

 12. blue nile avatar
  blue nile 22/10/2009 02:02:36

  Η ιστορική αλήθεια πάντως είναι υπέρ του Σαμαρά. Ο Μητσοτάκης ξεπούλησε το όνομα και μετά παρουσιαζόταν ως ρεαλιστής.
  Το θέμα δεν είναι αν θα βγει ή όχι ο Σαμαράς. Το θέμα είναι αν σε περίπτωση που βγει μπορέσει και πετάξει την αγία οικογένεια όλη. Αν δε το κάνει τότε η εκλογή του θα είναι δώρον άδωρο.

  • Blimblomblim avatar
   Blimblomblim @ blue nile 22/10/2009 13:03:46

   Δεν θα το κάνει, εκτός αν τον υπονομεύσουν. Αλλά το Μητσοτακέικο είναι τελειωμένο έτσι κι αλλιώς, αν δεν εκλεγεί τώρα η Ντόρα. Θα αποχωρήσουν από τη ΝΔ, γιατί δεν θα έχουν τι να κάνουν εκεί. Δεν θα μπορούν να χωνέψουν με τίποτα την ήττα τους. Θα εξαφανιστούν πολιτικά, παρά τη στήριξη του συστήματος, σε κάποιο φιλελεύθερο κόμμα του 5% (που θα παίρνει και από ΠΑΣΟΚ, ΛΑΟΣ, Οικολόγους, ΣΥΡΙΖΑ).

   Πρέπει να εκλγεί ο Σαμαράς, δεν υπάρχει άλλη λύση για τη χώρα. Καλός - κακός, πρέπει να τον εκλέξουμε.

 13. Ανώνυμος avatar
  Ανώνυμος 22/10/2009 23:40:56

  Αν το ψάξετε λίγο, θα δείτε ότι το σύστημα Ρουσόπουλου ως επί το πλείστον (Δασκαλάκης, Λειβαδάς, Χατζηεμμανουήλ) έχει πάει στο επιτελείο του Σαμαρά!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.