#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
31/03/2012 09:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα στρατόπεδα μεταναστών στην Ευρώπη δεν έλυσαν τον πρόβλημαΣυνεχίζονται τα ηχηρά «όχι» στη δημιουργία κέντρων μεταναστών από τις περισσότερες περιφέρειες της χώρας, με τους δήμους να συσπειρώνονται μαζί τους ενάντια στα σχέδια του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Εξαιρέσεις αποτελούν η Περιφέρεια Αττικής και η Περιφέρεια Ηπείρου, οι οποίες απάντησαν θετικά.

Στο Λεκανοπέδιο, καζάνι που βράζει είναι η Δυτική Αττική, που βλέπει το πρώτο κέντρο κράτησης να δημιουργείται στο Κατσιμίδι ή στον Ασπρόπυργο. Ο γενικός γραμματέας του Δήμου Μεγαρέων τόνισε ότι η Δυτική Αττική είναι ήδη επιβαρημένη με πολλά προβλήματα και πως η δημιουργία στρατοπέδων μεταναστών θα είναι ένα ακόμα πλήγμα για την περιοχή, ενώ στον ίδιο ρυθμό είναι και οι Δήμοι Μάνδρας, Ελληνικού και Ασπροπύργου.

Ακόμα πιο έντονες αντιδράσεις σημειώνονται στην επαρχία: «Είναι κατάντια να μετατραπεί το στρατόπεδο του 6ου Συντάγματος Πεζικού σε κέντρο υποδοχής μεταναστών», ανέφερε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Κορίνθου, κ. Αλέξανδρος Πνευματικός, από τους πρώτους που εναντιώθηκαν, ενώ στο πλευρό του έσπευσαν και οι δήμαρχοι Τρίπολης και Καλαμάτας.

Κατηγορηματικά κατά της δημιουργίας των κέντρων είναι ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός, ο οποίος τόνισε ότι το πρόβλημα είναι στην Αθήνα: «Δεν το θέλει η ελληνική κοινωνία. Κι όπου δεν το θέλει η τοπική κοινωνία, είναι δύσκολο να λειτουργήσει το κέντρο», επεσήμανε. Αλλά και ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Απόστολος Κατσιφάρας, χαρακτήρισε λάθος τη δημιουργία των κέντρων: «Είμαστε πύλη εξόδου. Είναι σαν να στέλνουμε μήνυμα ότι μπορούν να κινηθούν ελεύθερα από την Τουρκία μέχρι εδώ», ανέφερε. Αρνητική είναι και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, με τον περιφερειάρχη, κ. Διονύση Ψωμιάδη, να χαρακτηρίζει «αδιόρθωτο» τον κ. Χρυσοχοΐδη.

Τι συμβαίνει στην Ευρώπη

Εκατοντάδες κέντρα υποδοχής προσφύγων σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπάρχουν εδώ και χρόνια. Αρκετά εξ αυτών είναι είτε καινούργιες κατασκευές είτε ανακαινισμένα παλιά στρατόπεδα, νοσοκομεία και σχολεία και συνήθως είναι μοιρασμένα σε πολλές περιοχές της κάθε χώρας, τόσο μέσα ή κοντά στις μεγάλες πόλεις, όσο και στην περιφέρεια. Τρεις είναι οι κατηγορίες που υπάρχουν: Τα «Κέντρα Πρώτης Υποδοχής», όπου γίνεται η καταγραφή και ο αρχικός διαχωρισμός των μεταναστών που ζητούν άσυλο επειδή στην πατρίδα τους διώκονται ή ζουν σε εμπόλεμες ζώνες, και των οικονομικών λαθρομεταναστών. Τα «Κέντρα Φιλοξενίας», όπου μένουν όσοι έχουν υποβάλει αίτημα ασύλου. Τα «Κέντρα Κράτησης», όπου είναι όσοι πρόκειται να απελαθούν.

Παρότι στα κέντρα έχουν διαμορφωθεί στοιχειωδώς αξιοπρεπείς συνθήκες ανθρώπινης διαβίωσης και ουδεμία σχέση έχουν με την άθλια εικόνα των ελληνικών κέντρων, ειδικά στον Έβρο και σε νησιά του Αιγαίου, επανειλημμένως έχουν γίνει «εξεγέρσεις» μεταναστών. Η τελευταία μεγαλύτερη σημειώθηκε πέρυσι στη νήσο Λαπεντούζα της Νότιας Ιταλίας, οπότε πτέρυγες του κέντρου παραδόθηκαν στις φλόγες. Είχε προηγηθεί ένα τεράστιο μεταναστευτικό κύμα από τη Βόρειο Αφρική μετά τις «αραβικές επαναστάσεις». Κύμα το οποίο έφτασε με ιδιαίτερη ένταση και στον Έβρο.

Ωστόσο, ακόμα και αυτό το καλά οργανωμένο σύστημα στις χώρες της Ε.Ε. δεν έχει καταφέρει να αποτρέψει το φαινόμενο να πλημμυρίζουν ειδικά οι πρωτεύουσες με παράνομους μετανάστες. Να σημειωθεί, άλλωστε, ότι η συντριπτική πλειοψηφία των αιτήσεων για παροχή ασύλου απορρίπτεται σε όλες τις χώρες της Ε.Ε., αλλά παρ’ όλα αυτά πάρα πολλοί μετανάστες καταφέρνουν να παραμένουν στην Ευρώπη. Εξίσου ενδιαφέρον είναι πως, παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα αποτελεί κύρια πύλη εισόδου στην Ε.Ε., είναι ένατη στη λίστα με τον αριθμό των αιτήσεων για άσυλο. Οι περισσότερες υποβάλλονται σε Γαλλία, Γερμανία και άλλες βόρειες χώρες, οι οποίες άλλωστε είναι ο βασικός προορισμός των μεταναστών.

Θα πάρει πολύ χρόνο το πρόγραμμα

Το πρόγραμμα που εξήγγειλε το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για 30 κέντρα σε όλη την Ελλάδα είναι μεγάλο και θα πάρει χρόνο έως ότου υλοποιηθεί. Ως εκ τούτου, είναι η επόμενη κυβέρνηση που θα το υλοποιήσει και δεν προσφέρεται για προεκλογική σπέκουλα των σημερινών αρμόδιων υπουργείων. Να σημειωθεί ότι, όταν ανήλθε το ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση, απαξιώθηκαν οι χώροι που κατασκευάστηκαν από την κυβέρνηση της Ν.Δ. την περίοδο 2005-2009 στο Δήμο Κυπρίνου Έβρου, στη Σάμο, στην Αμυγδαλέζα και τον Αγιο Σπυρίδωνα στη Σπάρτη. Επίσης, εγκαταλείφθηκε πλήρως η χωροθέτηση και κατασκευή τεσσάρων νέων και σύγχρονων Κέντρων Υποδοχής και Φιλοξενίας που είχαν σχεδιαστεί στην Πελοπόννησο (Δρέπανο Αχαΐας), στη Στερεά Ελλάδα (Ριτσώνα), στη Θεσσαλία και την Κεντρική Μακεδονία (Κεραμωτή). Ως γνωστόν, πρώτος υπουργός Προστασίας επί κυβερνήσεως Γ. Παπανδρέου ήταν ο κ. Χρυσοχοΐδης, ο οποίος τώρα εξήγγειλε τα «στρατόπεδα μεταναστών».

Εξαιτίας αυτής της απαξίωσης, η Ελλάδα δεν απορρόφησε ένα πολύ σημαντικό μέρος από τα κονδύλια που έδιδε η Ε.Ε. για το Μεταναστευτικό. Συνολικά διετίθεντο 322 εκατομμύρια ευρώ για την περίοδο 2007-2013, και παρότι επί κυβερνήσεως Ν.Δ. απορροφήθηκαν αρκετά, σήμερα έχουν μείνει ακόμα στο ταμείο των Βρυξελλών τα περισσότερα. Δηλαδή, άνω των 250 εκατ. ευρώ.

Ελεύθερος Τύπος

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Aggelos avatar
  Aggelos 31/03/2012 10:32:51

  "Πελοπόννησο (Δρέπανο Αχαΐας)"

  ναι,,πηγαν να μας το κανουν εδω,,αλλα ουτε στρατοπδο υπηρχε ουτε τιποτα..

  και καλα εγινε που δεν εγινε..

 2. Strange Attractor avatar
  Strange Attractor 31/03/2012 10:44:39

  Πληρώνουν χιλιάδες δολάρια και διακινδυνεύουν τη ζωή τους διασχίζοντας χιλιάδες χιλιόμετρα για να έρθουν και να ζήσουν παράνομα στην Ελλάδα.
  Σφάζουν εν ψυχρώ για μια κάμερα, κλπ.
  Και θα τους κρατήσουν κάποιοι ψεύτικοι φράχτες, και κάποιοι άοπλοι πιτσιρικάδες σεκιουριτάδες στα "κέντρα" του Χρυσοχοίδη;
  Σε μια Ελλάδα όπου ακόμη κι αν δουν οι αστυνομικοί φρουροί βαρυποινίτη να δραπετεύει απ΄την φυλακή, δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιήσουν βία;
  Πλάκα κάνουμε;
  Αν λειτουργήσουν τα κέντρα αυτά, Έλληνες της επαρχίας κρύψτε τα γυναικόπαιδα στα σπίτια (ειδικά τα αγοράκια) και πάρτε όλοι καραμπίνες. Όλοι.

  • Γιώργος avatar
   Γιώργος @ Strange Attractor 31/03/2012 11:25:35

   Αν βγάλουμε καραμπίνες, και αν λάβουμε υπόψιν ότι θα πάμε φυλακή γι'αυτό, και ότι οι φυλακές είναι γεμάτες, σίγουρα θα βγάλουν τους λάθρο που έσφαξαν την γιαγιούλα για 5 ευρώ (π.χ.), και θα βάλουν εμάς μέσα!

 3. fantomas avatar
  fantomas 31/03/2012 10:47:57

  Η ΛΥΣΗ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΜΙΑ.


  Κάποτε ένας εφοπλιστής διέθετε τα καράβια του να μεταφέρουν όπλα για την ΕΟΚΑ.
  Ας βρει τρόπο η πολιτεία να μεταφέρει ΑΜΕΣΑ εντός δέκα ήμερων από την σύλληψη, τους λαθρομετανάστες στον τόπο καταγωγής τους.
  ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΑΠΟΤΡΕΠΤΙΚΟ ΜΕΣΟ ΝΑ ΜΗΝ ΞΑΝΑΕΡΘΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.

  ΤΕΛΟΣ

 4. Γιώργoς Αχαιός avatar
  Γιώργoς Αχαιός 31/03/2012 10:52:33

  Απο την πρώτη στιγμή έχουμε μιλήσει για ολιγοήμερη ή και ολιγόωρη κράτηση των μεταναστών στα στρατόπεδα μέχρι να απελάθούν και οριστικό κλείσιμο του έβρου. Αλλιώς δεν έχει κανένα νόημα.

  Ο σκεπτικισμός για τα στρατόπεδα είναι δικαιολογημένος και τον συναντάμε και σε αυτό το άρθρο. Ωστόσο, και αυτό το άρθρο δεν περιέχει καμία πρόταση για το πως λυθεί το πρόβλημα.

  • Strange Attractor avatar
   Strange Attractor @ Γιώργoς Αχαιός 31/03/2012 11:04:47

   ...Ωστόσο, και αυτό το άρθρο δεν περιέχει καμία πρόταση για το πως λυθεί το πρόβλημα...
   Μακρόνησος.

   • Γιώργoς Αχαιός avatar
    Γιώργoς Αχαιός @ Strange Attractor 31/03/2012 11:23:26

    Ότι πρέπει είναι η μακρόνησος.

    Κάτι που με προβλήμάτισε στο άρθρο είναι αυτό που λέει ότι ξοδεύουν χιλιάδες ευρώ να έλθουν μέχρι εδώ. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί ξοδεύουν τόσα χρήματα για να έλθουν εδώ να ψάχνουν για φαγητό στα ακουπίδια.

    • Γιώργος avatar
     Γιώργος @ Γιώργoς Αχαιός 31/03/2012 12:32:26

     Και που τα βρίσκουν τόσα χρήματα; Πόσα ευρώ παίρνουν τον μήνα στο Αφγανιστάν; (αν υποθέσουμε ότι δούλευαν...).

     • Mirage avatar
      Mirage @ Γιώργος 31/03/2012 13:50:29

      Tα χρήματα δεν τα δίνουν γιατί αποκλείεται να τα έχουν.Βάζουν "ενέχυρο" στα κυκλώματα την "εργασία" τους εδώ, η οποία περιλαμβάνει τα πάντα, από πορνεία, διακίνηση ναρκωτικών,μικροκλοπές, μαύρη εργασία σε συγκεκριμένους εργοδότες που χρηματοδοτούν τα κυκλώματα διακίνησης κτλ, κτλ.
      Αυτό είναι η "καλή" εκδοχή.
      Η "κακή" εκδοχή, είναι ότι πληρώνουν για την μετακίνησή τους στην Ελλάδα, συγκεκριμένες "υπηρεσίες" για πολύ συγκεκριμένους "σκοπούς".

 5. α.α avatar
  α.α 31/03/2012 11:13:24

  Προσθέτω: αυστηρη τιμωρια οσων εκμισθωνουν σπιτια ή απασχολουν λαθρομεταναστες (πρόταση Πιπιλη) και επαναφορα της δικαστικής απελασης για τα πλημμελήματα που πρόσφατα ,αδικαιολόγητα, καταργηθηκε.

 6. unfair avatar
  unfair 31/03/2012 11:48:02

  δεν ξέρω το κόστος που θα είχε ένα μεταχειρισμένο κρουαζιερόπλοιο αλλά φαντάζομαι πως θα ήταν δυνητικά πιο ασφαλές κ πιο οικονομικό να κρατούσαν μέσα σε κάτι παρόμοιο τους λαθρομετανάστες.
  Αν κ η λύση είναι δυναμική προστασία στα σύνορα κ άμεση απέλαση.

  • man8os avatar
   man8os @ unfair 31/03/2012 12:27:16

   Η πρακτικη λυση ειναι αυτη που προτεινες. Να μην μπαινει κανενας απο το συνορα. Οσοι τυχον βρεθουν σε μερος της επικρατειας να κλεινονται σε στρατοπεδα με ανθρωπινες συνθηκες διαβιωσης στα οποια να εργαζονται υπερ του δημοσιου μεχρι να πουν τα στοιχεια τους και να υπογραψουν τα χαρτια απελασης και να φυγουν.

 7. man8os avatar
  man8os 31/03/2012 12:24:20

  Το αρθρο οπως πολυ σωστα επισημαινει ο Strange Attractor δεν παρεχει καμια λυση για το προβλημα. Δεν μιλαει για κλεισιμο των συνορων. Οσο για τον αριθμο των στρατοπεδων συγκεντρωσης και των λαθρο που θα φιλοξενουνται σε αυτα ειναι γελεια μικρος. Με χωριτικοτητα 30,000 και λαθρο 1 εκ και βαλε θα πρεπει να απελαυνουμε καθε βδομαδα απο 30,000 για να λυθει το προβλημα. Σε γενικες γραμμες κρινω το σχεδιο εντελως ανεπαρκες και καθαρα προεκλογικο.

  • Γιώργος avatar
   Γιώργος @ man8os 31/03/2012 12:34:02

   1 εκ. οι λάθρο; Πριν 5 χρόνια, ίσως...

 8. Ιαπετός avatar
  Ιαπετός 31/03/2012 13:41:59

  Άν απαλλαχθούμε από τά συμπλέγματα πού κληροδότησε η Μακρόνησος ώς τόπος εξορίας καί βασανισμού πολιτικών κρατουμένων, τότε θά δούμε ότι είναι η ιδανική λύση γιά «Κέντρο Κράτησης», όπου θά μεταφέρονται όλοι όσοι πρόκειται να απελαθούν αεροπορικά.
  Τά πλεονεκτήματα συνίστανται στήν γειτνίαση τής νήσου μέ τήν Αθήνα καί τό αεροδρόμιο Βενιζέλος, στήν απουσία εξωτερικής φύλαξης καί στήν «τιμωρία» τής απομόνωσης καί έλλειψης σοβαρών εναλλακτικών λύσεων εγκατάλειψης τού χώρου καί εξαφάνισης γιά μεγάλο χρονικό διάστημα στόν πολεοδομικό ιστό τών μεγάλων πόλεων.

 9. WY avatar
  WY 31/03/2012 13:45:23

  ##Πληρώνουν χιλιάδες δολάρια και διακινδυνεύουν τήν ζωή τους διασχίζοντας χιλιάδες##
  .............................................

  Όταν τό ετήσιο, κατά κεφαλήν εισόδημά τους, δέν ξεπερνά τά 200 δολλάρια,δέν είναι απορίας άξιον,τό πώς καί από πού,διαθέτουν 10 καί 15 χιλ/$ κατ΄άτομο, γιά μετανάστευση ;
  Μέ τό πόσον τών 10/15 χιλ..$ (επισημαίνω κατ΄ άτομο),σέ διαβεβαιώ ότι στήν χώραν τους, θά ζούσαν,ώς..... ΜΑΧΑΡΑΓΙΑΔΕΣ!!!!
  Έχω επισκεφθή πολλές φορές τίς χώρες τους καί γνωρίζω άριστα τίς συνθήκες /επίπεδο διαβίωσή τους!!!!
  Όσον αφορά γιά λύση ,υπάρχει μόνο μία κι άμεση.
  Νά δημιουργηθούν στρατόπεδα (γιατί όχι συγκέντρωσης!) σέ Ελληνικά ξερονήσια καί νά παραμένουν μέχρι νά τούς ##ξεκουμπίσουμε## άπαξ καί διά παντός.
  250 εκατ. ευρώ περιμένουν διαθέσιμα στά ταμεία τής Ε.Ε.,γιά τήν δημιουργία τών έν λόγω στρατοπέδων καί δέν πρόκειται γιά τίς απαιτούμενες υποδομές (στρατόπεδα/τείχος τών συνόρων),νά δαπανηθή ούτε ΕΝΑ ΕΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΑ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟ!!!
  Νά αφήσουν επιτέλους τά πράσινα παραμύθια!!!!!!!

 10. jimmys avatar
  jimmys 31/03/2012 16:09:20

  ΚΑΛΑ Η ΕΥΡΩΠΗ ΔΕΝ ΜΑΣ ΔΙΝΕΙ ΚΑΤΙ ΚΟΝΔΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ??????
  ΛΟΙΠΟΝ
  1)
  ΤΟΥΣ ΜΑΖΕΥΟΥΝ ΣΤΟ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΠΡΩΤΟ ΑΕΡΟΠΛΑΝΟ ΠΟΥ ΠΑΕΙ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΤΟΥΣ (ΑΥΤΗ ΠΟΥ ΛΕΝΕ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ) ΤΟΥΣ ΒΑΖΟΥΝ ΜΕΣΑ .......... ΜΟΝΟ ΕΤΣΙ ΘΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΑΥΤΗ Η ΠΑΡΑΝΩΜΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ ....
  2)
  ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΙΠΟΥ 1.000.000 ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ . ΕΝΑ ΕΥΡΟ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΕΙΝΑΙ 1.000.000 ΕΥΡΟ ..... ΦΑΝΤΑΣΤΕΙΤΕ ΛΟΙΠΟΝ ΠΟΣΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΧΑΝΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΑΣ ...

 11. Sinner avatar
  Sinner 02/04/2012 18:11:21

  γιατί δεν πρωτοτυπούμε επιτέλους και να προβούμε στην δημιουργία στρατοπέδων συγκέντρωσης διεφθαρμένων πολιτικών;

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.