#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
06/04/2009 21:08
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα στοιχεία της κρίσης

Περισσότεροι από 200.000 εργαζόμενοι κινδυνεύουν να απολυθούν το επόμενο διάστημα, ενώ 38.000 επιχειρήσεις βρίσκονται ένα βήμα πριν από το «λουκέτο», σύμφωνα με έρευνα της ΚΑΠΑ Research για τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στις ελληνικές επιχειρήσεις.

Οι επιπτώσεις της κρίσης αποτυπώνονται στα παρακάτω στοιχεία : 38 χιλ. επιχειρήσεις βρίσκονται ένα βήμα πριν από το κλείσιμο, 134 χιλιάδες παρουσιάζουν ζημιές, περίπου 200 χιλιάδες σκέφτονται να μειώσουν το προσωπικό τους. Τα στοιχεία αυτά μπορεί να οδηγήσουν σε έκρηξη της ανεργίας έως το τέλος του έτους.


Από την έρευνα, μεταξύ άλλων, προκύπτει ότι: 

Κατασκευές, Εμπόριο, Τουρισμός είναι οι κλάδοι που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιχειρηματιών πλήττονται περισσότερο από τη κρίση. Ακολουθεί με σημαντικό ποσοστό η Βιομηχανία, ενώ οι Τράπεζες και οι Υπηρεσίες κατατάσσονται στις τελευταίες θέσεις.

Ο τουρισμός, οι υπηρεσίες και οι τράπεζες είναι οι τρεις κλάδοι που συγκεντρώνουν τις υψηλότερες προσδοκίες για ανάκαμψη. Στους 3 αυτούς κλάδους θα επένδυε μακροπρόθεσμα η πλειοψηφία των επιχειρηματιών.

Η μεγάλη πλειοψηφία των επιχειρήσεων θεωρεί ότι θα χρειαστούν 2-3 χρόνια για την έξοδο από τη κρίση.

Οι επιχειρηματίες ζητούν περισσότερα μέτρα από την πολιτεία για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης, ενώ η πλειοψηφία τους τάσσεται υπέρ της διόρθωσης των στρεβλώσεων του χρηματοπιστωτικού συστήματος, της μείωσης του δημόσιου τομέα, της διόρθωσης των στρεβλώσεων της αγοράς και ενίσχυσης των επιχειρήσεων για την αντιμετώπιση της ανεργίας, καθώς και ελαστικοποίησης των σχέσεων εργασίας για να αποφευχθούν οι απολύσεις. 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΑΓΡΑΠΤΑ avatar
  ΑΓΡΑΠΤΑ 06/04/2009 21:24:15

  Περιεργο ... γιατι δε βλεπω ΚΑΜΜΙΑ ελληνικη ΤΡΑΠΕΖΑ να κλεινει??
  Δεν ΥΠΟΤΙΘΕΤΑΙ οτι εχουν προβλημα?
  Αλλα μαλλον λυθηκε το προβλημα αφου το κρατος δανειστηκε (παλι) για να εχουν οι τραπεζες ρευστο χρημα και να κερδισουν και απο τους τοκους!

  Με ποια λογικη πρεπει να ενισχυθει μια "επιχειρηση" που κινειται στο χωρο του εμποριου?
  Μηπως πρεπει να επιδοτηθουν μονο οι παραγωγικες επιχειρησεις?

 2. αλλενάκι avatar
  αλλενάκι 06/04/2009 21:48:49

  Αυτό αναρωτιέμαι κι' εγώ. Αντί να δουν την κρίση σαν μια ευκαιρία για αναδιάρθρωση της παραγωγικής βάσης διογκώνουν ακόμα περισσότερο το έλλειμμα στο ισοζύγιο εμπορικών συναλλαγών με το να στηρίζουν τους πάσης φύσεως μεγαλοεισαγωγείς.

 3. Strange Attractor avatar
  Strange Attractor 06/04/2009 22:08:53

  Μήπως έκλεισε κανένα καζίνο; Ή έστω <> Αντιθέτως, ανοίξανε και άλλα.

 4. Strange Attractor avatar
  Strange Attractor 06/04/2009 22:09:11

  "φρουτάκια μπαρ"

 5. DIKAIOS avatar
  DIKAIOS 06/04/2009 22:24:23

  Φίλε ΑΓΡΑΠΤΑ φράσεις του τύπου: "Αλλα μαλλον λυθηκε το προβλημα αφου το κρατος δανειστηκε (παλι) για να εχουν οι τραπεζες ρευστο χρημα και να κερδισουν και απο τους τοκους!" είναι ανακριβείς και δεν βοηθουν το διάλογο.

  Τα 28 δις για τις τράπεζες (εκ των οποίων έχουν αποροφηθεί τα 13) αποτελούν εγγυήσεις υπό όρους και στηρίζουν τις ίδιες τι επιχειρήσεις που θα λάβουν αυτές τις εγγυήσεις.

  Σε τελική ανάλυση η στήριξη των τραπεζών είναι ζωτικής σημασίας για την επιβίωση όλου του οικοδομικού συτσήματος περιλαμβανομένων των μικροκαταθετών, επιχειρήσεων και φορέων.

  Αν καταλαβαίνεις τι σημαίνει χρηματοοικονομική ΠΙΣΤΗ τότε θα κατανοείς γιατί έπρεπε να στηριχθούν οι τράπεζες.

  Καλός ο λαϊκισμός αλλά καλύτερη η αλήθεια.

 6. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 06/04/2009 22:38:12

  Η ελληνική οικονομία είναι από τις πιο αγκυλωμένες, με την πλειοψηφία των παραγόντων να είναι κρατικοδιάιτοι ή το ίδιο το κράτος. Η παραοικονομία είναι άλλη υπόθεση. Έχω δει αρκετές "δυτικές" οικονομίες, η δικιά μας έχει τον λιγότερο ανταγωνισμό. Ο τραπεζικός κλάδος, που, συμφωνώ, είναι ζωτικός είναι η πηγή και η αρχή του μη ανταγωνισμού, ότι και αν μας λένε περί του αντιθέτου οι τραπεζίτες. Μία είναι η σχετικά υγιής, και οι άλλοι θα ήθελαν, και όποτε ζορίζονται βρίζουν τον Διοικητή της μίας. Τι να λέμε...

  Πιστέυω ότι πολλοί ισολογισμοί φέτος (2008) θα είναι ολίγον πηδηχτούληδες ή μαϊμουδίτσες. Μετάθεση του προβλήματος για αργότερα, αργότερα.

 7. Προφήτης avatar
  Προφήτης 06/04/2009 22:44:18

  Έχουν σίγουρα πρόβλημα μικρομεσαίες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα της κατανάλωσης. Ο κόσμος πρώτα κόβει τα περιττά.

  Πολλές απ' αυτές τις επιχειρήσεις δεν έχουν ορθολογική οικονομική βάση, απλά είναι μια προσωπική διέξοδος (συχνά απελπισμένη) για να αποφευχθεί η ανεργία.
  Μαγαζιά με 1-2 υπαλλήλους, όπου πια δεν μπαίνει ψυχή, δεν μπορούν να συντηρήσουν την απασχόληση.

  Το μεγάλο πρόβλημα, από τη σκοπιά των μισθωτών, υπάρχει στην πίεση για επαχθέστερους όρους εργασίας (ελαστικό ή πιο βαρύ ωράριο εργασίας, συμπιεσμένες αποδοχές κ.α.) με πρόσχημα την οικονομική κρίση, από επιχειρήσεις που δεν πλήττονται ιδιαίτερα ή βλέπουν μόνο να μειώνεται ο συντελεστής κερδοφορίας τους.
  Με λίγα λόγια, όταν ο επιχειρηματίας εφαρμόζει το σκεπτικό "εγώ δεν περικόπτω στο ελάχιστο τις αποδοχές μου - χάστε εσείς".

  Δυστυχώς, οι μισθωτοί που υπόκεινται σε δεσμεύσεις (οικογενειακές, δανειακές, ανεπάρκεια γνώσεων, ανελαστικός τόπος κατοικίας κλπ) έχουν ελάχιστα περιθώρια αντίστασης. Σχέσεις ισχύος...

 8. Κανείς avatar
  Κανείς 06/04/2009 22:46:25

  ΑΓΡΑΠΤΑ, πως να δεις; Αφου ειχαν εξασφαλισμενα κερδη και επι πλεον τα υπεσχημενα 28 δις για "κεφαλαιακη" ενισχυση. Η ΝΔ κανει ακριβως το αντιθετο. Αντι να τονωσει την καταναλωση, να ενισχυσει τον ανταγωνισμο (μη γελατε) για να μην αυξηθει ο πληθωριμσμος εξ'αιτιας της αυξημενης καταναλωσης, δεινει λεφτα στις τραπεζες.
  Διοτι, στην ουσια του το νεο προβλημα ειναι οτι δικα μας χρηματα (τα 28 δις) μεταφερονται στις τραπεζες γαι να μας τα δανεισουν μετα με...επιτοκιο. Ο κεφαλαιοκρατισμος ειναι οντως θαυματουργο συστημα.

 9. Strange Attractor avatar
  Strange Attractor 06/04/2009 22:47:35

  Η Σουηδική Κυβέρνηση ανακοίνωσε πως δεν θα επέμβει για να διασώσει την Saab από χρεωκοπία.
  Η υπουργός Επιχειρήσεων και Ενέργειας Maud Olofsson κατηγόρησε την ιδιοκτήτρια της Saab, General Motors, για εγκατάλειψη της Σουηδικής εταιρίας.
  Πιο συγκεκριμένα δήλωσε ότι: "Οι ψηφοφόροι μου με επέλεξαν γιατί ήθελαν νηπιαγωγεία, αστυνομία και νοσοκομεία και όχι για να αγοράζω ζημιογόνες αυτοκινητοβιομηχανίες" και πρόσθεσε "Είμαι απογοητευμένη από την GM, εγκαταλείπουν την Saab και μεταθέτουν την ευθύνη στους Σουηδούς φορολογούμενους και αυτό είναι ανευθυνότητα."

  Η ειδοποιός διαφορά μεταξύ του "πολιτικός με αρχ!#!@" και "αρχ!#!@ πολιτικός"...

 10. Κανείς avatar
  Κανείς 06/04/2009 22:47:49

  Κανεις δεν καταλαβε οτι το προβληαμ δεν ειναι η υπαρξη χρηματος και κεφαλαιων, αλλα οπως ευστοχα ειπε ο Δικαιος πιο πανω (#5) η χρηματοπιστωτικη πιστη.

 11. tony avatar
  tony 06/04/2009 22:57:09

  @6
  Μετάθεση του προβλήματος για αργότερα, αργότερα.
  Δηλαδή πότε?
  Το αργότερα τράβηξε αρκετά χρόνια,με το αργότερα φτάσαμε μέχρι εδώ.
  Τά προβλήματα δεν είναι χθεσινά.Κρίση θά πει έφτασε ο κόμπος στο χτένι.
  Οι τράπεζες και οι πολιτικοί κρύβουν το πρόβλημα και με αυτόν τον τρόπο το επιδείνωσαν και το έφεραν σε αυτό το σημείο.
  Μακάρι να έβγαινε άλλη μια δεκαετία με τά ψέματα.
  Νομίζω όμως ότι με τα ψέματα δεν βγαίνει ούτε το 2009.Και αν ακόμη βγει σίγουρα δεν βγαίνει το 2010.Η ώρα της αλήθειας είναι κοντά.

 12. donaE avatar
  donaE 06/04/2009 22:58:00

  @6 Οντως αργουν να γραψουν καθυστερησεις και στην καταναλωτικη πιστη,θελει πενταμηνο και βαλε, να κλεισει ο λογαριασμος.

 13. ΑΓΡΑΠΤΑ avatar
  ΑΓΡΑΠΤΑ 06/04/2009 23:13:32

  @5
  Μπορει εγω να μην καταλαβαινω απο χρηματο-οικονομικα οπως εσυ και να λαικιζω αλλα για εξηγησε μας:
  πως γινεται οι τραπεζες τη μια στιγμη να ανακοινωνουν κερδοφορια και μετα να λαμβανουν βοηθεια απο το κρατος?
  πως γινεται στις ΗΠΑ να λαμβανουν βοηθεια οι τραπεζες και οργανισμοι που αντιμετωπιζουν προβλημα επιβιωσης ενω εδω ΠΑΡΑΚΑΛΑΝΕ τις τραπεζες να παρουν την βοηθεια?
  γιατι πρεπει να επιβιωσει το οικοδομικο συστημα? ειναι το πιο "μαυρο" συστημα της χωρας! δηλ. για να ζησουν οι εργολαβοι πρεπει να χρεωθει η Ελλαδα?
  εξηγησε μας: ποιος θα εισπραξει τους τοκους των δανειων που θα δωσουν οι τραπεζες με τα 28 δις?

  Λαικισμος ειναι να υπερασπιζεσαι τους αεριτζηδες!

 14. ΑΓΡΑΠΤΑ avatar
  ΑΓΡΑΠΤΑ 06/04/2009 23:18:15

  Επισης, ξεχασα να πω το εξης:
  Ολες οι χωρες που υποτιθεται οτι αντιμετωπιζουν την "οικονομικη κριση" φωναζουν οτι πρεπει να επιδοτουνται οι τομεις που ΠΑΡΑΓΟΥΝ!
  Ποιοι τομεις παραγουν στη χωρα μας και πως επιδοτουνται?
  Μηπως επιδοτουνται οι κτηνοτροφοι που κινδυνευουν με αφανισμο?
  Μηπως επιδοτουνται οι αγροτες?
  Οχι βεβαια. Επιδοτουνται οι "επιχειρηματιες" της οδου Ερμου που πουλανε κινεζικα εσωρρουχα! ΕΛΕΟΣ!

 15. Orestios avatar
  Orestios 06/04/2009 23:19:47

  Άντε να δουλέψει και κανένας σε αυτή τη χώρα, γιατί πολλοί λίγοι το κάνουν. Πλήρης ελαστικοποίηση χρειάζεται και μάλιστα άμεσα.

 16. ΑΓΡΑΠΤΑ avatar
  ΑΓΡΑΠΤΑ 06/04/2009 23:38:01

  @16
  Πολυ σωστα!
  Το σχεδιο ειναι πολυ απλο: θελουν τη χωρα μας απλο καταναλωτη και εμεις προσποιουμαστε οτι ειναι και καλο!
  Η πλακα ειναι οτι ενω τα προιοντα μας εδω ειναι απαξιωμενα οταν πηγαινουν εξω ειναι αναρπαστα. Π.χ. το λαδι το παιρνουν οι Ιταλοι και το μοσχοπουλανε.

 17. tiramola avatar
  tiramola 06/04/2009 23:40:36

  Είναι πρωτοφανές να υποστηρίζεται ότι η ελαστικοποίηση , που σημαίνει μείωση των εργατοωρων , θα αναγκάσει κάποιους τεμπέληδες να εργασθούν περισσότερο...
  Ρε κάτι ψηφοφόροι που υπάρχουν...
  Έτσι εξηγείται η καταλληλότητα Μπελούσι...

 18. Κανείς avatar
  Κανείς 06/04/2009 23:49:10

  Ανωνυμε #16, δεν φταινε οι αγροτες οταν οι -ο Θεος να τις κανει- ηγεσιες μαλακιζονται και τρωνε τα λεφτα. Το ψαρι βρωμαει...κλπ, κλπ.

  Να ξερεις οτι οταν πεθανει η αγροτια θα πεθανει και η Ελλαδα ως κρατος, και εγινε ουκ ολιγες φορες ανα τους αιωνες. Αυτο να μην το ξεχνουν μερικοι-μερικοι.
  Πλαι οι Μακεδονες θα μας σωσουν, οχι οι χαμουτζηδες. Μην τρομαζετε, δεν εννοω τους Σκοπιανους.

 19. Κανείς avatar
  Κανείς 06/04/2009 23:55:40

  Επιτρεψτε μου να ανρτησω τουτο το κειμενο του καθηγητη Δ. Μαυρακη:

  Kαθώς το πανεπιστήμιο δεν είναι αυτοτελές αλλά υπόκειται στον κοινωνικό έλεγχο, όπως αυτός προκύπτει από τις επιταγές του συνταγματικού νομοθέτη, οφείλει στο πλαίσιο της αυτοδιοίκησής του να συνδράμει την ελληνική κοινωνία στην αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων της.
  Για να επιτευχθεί, όμως, αυτό απαιτείται αλλαγή του περιεχομένου του διεξαγόμενου διαλόγου από το επίπεδο της προσχηματικής επίκλησης υπαρκτών προβλημάτων στο επίπεδο της ουσίας.
  Eίναι καιρός το θέμα της επιστημονικής έρευνας, της εκπαίδευσης και της κατάρτισης του ανθρώπινου δυναμικού της χώρας να αντιμετωπισθεί ως θέμα διασφάλισης της κοινωνικής συνοχής και της οικονομικής επιβίωσης της χώρας και ως τέτοιο δεν μπορεί να αφήνεται αποκλειστικώς στην αρμοδιότητα ατόμων που δεν θέλουν ή δεν μπορούν να διατυπώσουν τις αναγκαίες προτάσεις και πολύ περισσότερο να προτείνουν αναγκαίες πολιτικές και λύσεις.
  Γιατί όσο κι αν οι όροι έχουν ευτελισθεί το θέμα είναι πολιτικό και όπως η λέξη υποδηλώνει αφορά τους πολίτες και μάλιστα όλους.
  Oλόκληρο το... υφιστάμενο σύστημα σπουδών πρέπει να προσαρμοσθεί ώστε να συνδυάσει την πολυθεματική (πανεπιστημιακή) μόρφωση με τη ζητούμενη από την οικονομία εξειδίκευση και δυνατότητα αντιμετώπισης των μελλοντικών προκλήσεων. H χώρα έχει ανάγκη από πολίτες με συναίσθηση των δικαιωμάτων και των ευθυνών τους, εφοδιασμένους με την κατάλληλη παιδεία για την αντιμετώπιση των προκλήσεων του παρόντος και του μέλλοντος.
  Όλοι συμφωνούν ότι παράγονται στρατιές ανέργων πτυχιούχων με ελλιπείς και «εν πολλοίς» άχρηστες γνώσεις και ότι ο μέσος χρόνος ολοκλήρωσης των σπουδών έχει επιμηκυνθεί στα έξι έως επτά έτη. Eίναι μία κατάσταση που δεν πρέπει να συνεχισθεί. Xρειάζονται δύσκολες αποφάσεις, που πρέπει να ληφθούν χωρίς καθυστέρηση.
  Tι είδους δημοκρατική, φιλο-φοιτητική ή φιλολαϊκή πολιτική είναι αυτή που μετά βεβαιότητος παγιδεύει φοιτητές και τελικά παράγει ακατάρτιστους και άνεργους πτυχιούχους ώστε να επιτρέπουμε τη συνέχιση της;
  Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν ιδρύματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που δεν παρέχουν την επιθυμητή ποιότητα σπουδών. Aυτό δεν είναι δυνατόν να συγκαλύπτεται για λόγους «ακαδημαϊκής αλληλεγγύης» με τα συνήθη επιχειρήματα της διοικητικής αυτοτέλειας και της έλλειψης πιστώσεων.
  Πρέπει κάποτε να ανοίξει η συζήτηση όχι μόνο με τη λογική των αξιολογήσεων, που βεβαίως πρέπει να γίνονται, αλλά με τη λογική της ουσιαστικής προσπάθειας αναβάθμισης της ποιότητας της έρευνας και της εκπαίδευσης, και της ανάληψης και καταμερισμού ευθυνών όταν τα αποτελέσματα είναι απογοητευτικά.
  H εκπαίδευση στο ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο παρέχεται δωρεάν και είναι προς όφελος της κοινωνίας να συνεχίσει να παρέχεται. Πρέπει, όμως, ο δημόσιος διάλογος να περιλάβει και την παράμετρο της ευθύνης για όλους τους συντελεστές της διαδικασίας αυτής, δηλαδή τους διδάσκοντες και τους διδασκόμενους.
  Γιατί η ποιότητα της εκπαίδευσης δεν συνάδει ούτε με άδειες αίθουσες διδασκαλίας, ούτε με παραδόσεις σε πολυπληθή ακροατήρια, που παρακολουθούν την ακαδημαϊκή παράδοση καπνίζοντας και απολαμβάνοντα τον καφέ τους ή τέλος με το τελευταίο εύρημα των «εντατικών» παραδόσεων και «συνοπτικών» εργαστηρίων. H οργάνωση και παροχή της ακαδημαϊκής εκπαίδευσης είναι θέμα πολύπλοκο και πολυσύνθετο και η διαχείρισή του δεν μπορεί να αφήνεται στον αφόρητο λαϊκισμό της δήθεν ελευθερίας της παρακολούθησης ή στο φετίχ του δωρεάν συγγράμματος.
  Όλο και μεγαλύτερος αριθμός τμημάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης εξελίσσονται σε κακής ποιότητας εξεταστικά κέντρα, όπου η διαπίστωση της ποιότητας της προσληφθείσας γνώσης είτε στις εξετάσεις είτε στις διπλωματικές εργασίες μετατρέπεται σε προδιαγεγραμμένων απαντήσεων ερωτήσεις και κείμενα που εμπορεύονται φροντιστήρια ή παρακείμενα φωτοτυπικά καταστήματα.
  Aυτή η κατάσταση της ήσσονος προσπάθειας δεν μπορεί να συνεχισθεί, πρέπει να σταματήσει. Aν θέλουμε πτυχιούχους με ουσιαστικό αντίκρισμα περιεχομένου στα πτυχία τους, αν θέλουμε ανθρώπινο δυναμικό που θα συμβάλλει στην ουσιαστική έξοδο από την ύφεση χρειάζεται, ως κοινωνία, να τολμήσουμε. Πρέπει να αλλάξουμε τους κανόνες φοίτησης. Πρέπει να αλλάξουμε περιεχόμενα σπουδών και πτυχία.
  O φοιτητής έχει το δικαίωμα και την υποχρέωση της δωρεάν εκπαίδευσης και μόρφωσης και δεν είναι δυνατόν αυτό το δικαίωμα-υποχρέωση να ευτελίζεται σε μία στείρα και αυτοκαταστροφική προσέλευση σε επαναλαμβανόμενες εξεταστικές περιόδους.
  Δεν είναι δικαίωμα για το νέο πολίτη-φοιτητή ούτε έκφραση δημοκρατικής και προοδευτικής συμπεριφοράς από πλευράς διδασκόντων η πιστοποίηση της μη μόρφωσης και εκπαίδευσής του. Eίναι ολέθρια εξαπάτηση του πρώτου και του κοινωνικού συνόλου. Kαι αυτό είναι καιρός να σταματήσει.

 20. Κανείς avatar
  Κανείς 07/04/2009 00:02:10

  Και ακομα ενα απο τον καθηγητη Η. Σταμπολιαδη.

  Το πρόβλημα της ελληνικής παιδείας είναι καθαρά φαυλοκρατικό. Ξεκίνησε από την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση με την εισαγωγή του συνδικαλισμού και τη μετατροπή του σχολείου σε χώρο ατομικού, αλλά κυρίως, κοινωνικού ανταγωνισμού. ΒΟΛΙΚΟ ΓΙΑ ΗΜΙΜΑΘΕΙΣ ΝΕΟΤΑΞΙΤΕΣ ΤΥΠΟΥ ΡΕΠΟΥΣΗ ΚΑΙ ΣΙΑ.
  1. Κατήργησαν το θεσμό του επιθεωρητή, επέτρεψαν την επικράτηση της μετριότητας. Υποβάθμισαν τον κοινωνικό ρόλο του δασκάλου, και τον μετέτρεψαν σε συνδικαλιστή.
  2. Επέβαλαν!!!! την προαγωγή όλων των μαθητών από έτος σε έτος.
  3. Καλλιέργησαν την τακτική της ήσσονος!!! προσπάθειας και μετέτρεψαν την κριτική αφομοίωση της γνώσης σε αποστήθιση, με αποτέλεσμα την ανικανότητα των μαθητών να αντιμετωπίζουν άγνωστα προβλήματα.
  4. Διαστρέβλωσαν την ιστορία και εξάλειψαν την αγωνιστική διάθεση υπεράσπισης εθνικών συμφερόντων. Η έννοια της ιδιοτέλειας έχει αντικαταστήσει την αρετή της αυτοθυσίας. Τα παιδιά δεν έχουν πλήρη αυτογνωσία και ζουν σε μία εικονική πραγματικότητα, έρμαια των παρορμήσεων του συρμού. ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΣΥΝΘΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΝΑΡΧΟΒΛΑΜΜΕΝΩΝ ΤΟΥ ΑΠΘ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΤΙΛΗΦΘΕΙΤΕ ΤΟΥ ΛΟΓΟΥ ΤΟ ΑΛΗΘΕΣ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΡΗΣΗΣ.

  Στα πανεπιστήμια οι φοιτητές... έρχονται κουρασμένοι, άδειοι από κάθε δημιουργική γνώση, χωρίς συγκεκριμένες φιλοδοξίες, με προτεραιότητα την απαλλαγή τους από ένα φορτίο άχρηστων γνώσεων και την κοινωνική τους δικαίωση. Νομίζουν ότι όλοι (γονείς, κοινωνία, κράτος) είναι υποχρεωμένοι απέναντι τους και διακατέχονται από μία νοοτροπία ευδαιμονισμού. Έξω από τις γραμματείες των σχολών τους περιμένουν τα στημένα τραπεζάκια των κομμάτων και στη συνέχεια τους απενεργοποιεί το φαυλοκρατικά νομοθετημένο σύστημα.
  Επιτρέπει στους φοιτητές να μην παρακολουθούν!!! τα μαθήματα και στα φροντιστήρια δεν καταλαβαίνουν ούτε την εκφώνηση των ασκήσεων.
  ΒΕΒΑΙΑ, ΑΦΟΥ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΤΑ ΚΟΡΟΙΔΑ ΟΙ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΙ, ΓΙΑΤΙ ΟΧΙ.
  Οι φοιτητές εγγράφονται από έτος σε έτος χωρίς να έχουν περάσει τα μαθήματα του προηγουμένου και παραμυθιάζονται ότι προχωρούν στις σπουδές τους, αφού και επισήμως αναφέρονται ως φοιτητές προχωρημένων ετών. Τέλος στις εξετάσεις έχουν δίλημμα ποιο από τα χρωστούμενα μαθήματα να παρακολουθήσουν αφού ο κάθε φοιτητής έχει δικαίωμα να εξετάζεται απεριόριστες φορές, ενώ ο καθηγητής έχει την αντίστοιχη υποχρέωση να τον βαθμολογεί μέχρι να τον βαρεθεί. Έχουμε καταντήσει εξεταστικό κέντρο ανεκπαίδευτων φοιτητών. Η υποβάθμιση αυτή έγινε τάχα για να δημιουργηθούν προϋποθέσεις μόρφωσης των φτωχόπαιδων, που αντί να μορφώνονται τελικά παραμορφώνονται σε ένα σύστημα διαστρέβλωσης των αξιών. Η πλουτοκρατία αλλά και η κομματική ηγεσία προτιμούν να στέλνουν τα παιδιά τους στα καλύτερα ιδιωτικά σχολεία του εσωτερικού και στα πανεπιστήμια του εξωτερικού.
  Όσον αφορά τα μέλη ΔΕΠ δεν νομίζω ότι έχουν την ικανότητα αλλά ούτε τη νομική δυνατότητα να προτείνουν λύσεις. Η διαπίστωση αυτή, όσο άδικη και αν είναι για μία τόσο ειδικευμένη κοινωνική ομάδα, τη μόνη ίσως που υπόκειται σε συνεχή και νομοθετικά προσδιοριζόμενη μέθοδο αξιολόγησης, σε κάθε βαθμίδα εξέλιξης των μελών της, εντούτοις, παραμένει σημαντική στα πλαίσια της δυναμικής που η υπόλοιπη κοινωνία περιμένει από τους πανεπιστημιακούς δασκάλους. Αυτό που χρειάζεται είναι η αξιολόγηση των Τμημάτων, που δεν λειτουργούν αποτελεσματικά εξαιτίας του περιοριστικού νομοθετικού πλαισίου και ενίοτε του αναίτιου της ύπαρξης τους. Την ευθύνη δυσλειτουργίας των νομοθετημάτων τους οι πολιτικοί τεχνηέντως προσπαθούν να μεταθέσουν στους πανεπιστημιακούς. Οι πανεπιστημιακοί έχουν μόνο προσωπικές και όχι θεσμικές ευθύνες. Οι περισσότεροι έμειναν σιωπηλοί ενώ άλλοι συνέργησαν στην ασέλγεια κατά της παιδείας που ακολούθησαν λαϊκίστικες επιλογές των υπεύθυνων κυβερνήσεων. Η λεγόμενη “γενιά του πολυτεχνείου” φέρει τη μεγαλύτερη ευθύνη της σημερινής κατάστασης, με ελάχιστους έντιμους εκπροσώπους της που ομολόγησαν ότι “αποτύχαμε”. Τα θεσμικά όργανα των πανεπιστημίων αδυνατούν να αναλάβουν το ρόλο αναμόρφωσης της παιδείας κυρίως λόγω της ενδογενούς αδυναμίας ελεύθερης έκφρασης, που προέρχεται από την αλληλεξάρτηση των μελών ΔΕΠ στην εξέλιξη τους, και της κομματικής εξάρτησης πολλών από αυτά (δεξιά και κυρίως αριστερά). Αυτά σημαίνουν αόρατη παραβίαση του πανεπιστημιακού ασύλου από τις κυβερνήσεις και τα κόμματα, χειρότερης μορφής από αυτή που θα συνιστούσε η ορατή παραβίαση του από τις δυνάμεις ασφαλείας.
  Είναι ιστορικά αποδεδειγμένο ότι ο προτεινόμενος διάλογος για την παιδεία δεν θα αποδώσει καρπούς λόγω της εμπάθειας, του τυχοδιωκτισμού, της βραχυπρόθεσμης αντίληψης των πραγμάτων, της ψηφοθηρίας, της εξάρτησης από ξένα κέντρα εξουσίας και της φαυλοκρατίας, που χαρακτηρίζουν τη κομματικοποιημένη πολιτική ζωή του τόπου. Το δήθεν πρόβλημα εισαγωγής στα πανεπιστήμια είναι άνευ περιεχομένου, ήδη εισάγονται περισσότερα παιδιά από όσα επιτρέπει ο σεβασμός στην ιδιαιτερότητα της ανθρώπινης φύσης, που σήμερα βιάζεται από καθαρή ματαιοδοξία. Θα ήθελα να κλείσω θεωρώντας, ότι η λύση θα βρεθεί μόνο εάν απαρνηθούμε την ιδιοτέλεια και τον ατομικισμό μας και λειτουργήσουμε σαν μία κοινωνία ίσων ευκαιριών για όλους, ελεύθερη, αξιοκρατική αλλά και δίκαιη. Μία κοινωνία με αρχές, που να βραβεύει την αρετή, να προτρέπει στην εγκράτεια, στην άσκηση και να εμπνέει στην αυτοθυσία του ιδίου έναντι του κοινού συμφέροντος.

 21. eyeless in Gaza avatar
  eyeless in Gaza 07/04/2009 00:05:47

  Μεταφράζω από τον Economist, 2 Απρ. 2009.

  Αποσπάσματα από κύριο άρθρο με τίτλο “The rich under attack” (Οι πλούσιοι δέχονται επίθεση):

  “Στο απόγειό του ο χρηματοπιστωτικός τομέας συνεισέφερε το 41% των εταιρικών κερδών στο εσωτερικό των ΗΠΑ, ποσοστό διπλάσιο από το αντίστοιχο πριν δύο δεκαετίες. Καθώς ο χρηματοπιστωτικός τομέας μεγάλωνε, οι τράπεζες γίνονταν μεγαλύτερες – πολύ μεγάλες για να καταρρεύσουν, έτσι όπως εξελίχθηκαν, ώστε όταν κλυδωνίζονταν οι φορολογούμενοι έπρεπε να τις στηρίξουν. Αντί, λοιπόν, να αποτελέσουν προμετωπίδα του καπιταλισμού, οι αδικαιολόγητα πλούσιοι τον υπονόμευσαν: δεν ήταν παρά ένας σοσιαλισμός για τους πλούσιους”.

  “Μερικές από τις πιό γλυκιές πηγές κέρδους ανέβλυζαν από τις ρωγμές των ρυθμιστικών συστημάτων. Οι κυβερνήσεις τώρα καλύπτουν αυτά τα κενά. Αν οι κεντρικές τράπεζες επικεντρώνονται στις κεφαλαιαγορές, τόσο όταν ανεβαίνουν, όσο και όταν πέφτουν, θα μπορέσουν να απομακρύνουν πολλές από τις φούσκες. Μεταχειρίσου μια τράπεζα που γίνεται πολύ μεγάλη για να καταρρεύσει σαν επιχείρηση κοινής ωφέλειας, και θα κάνει λιγότερα κέρδη.

  Η χαλιναγώγηση των υπερβολών του πλούτου, λοιπόν, θα είναι ένα συνεπακόλουθο των ρυθμιστικών κανόνων που θα κάνουν τον καπιταλισμό να λειτουργήσει καλύτερα. Αυτά τα μέτρα ασφαλώς δεν θα αποτελέσουν τους στίχους επαναστατικών εμβατηρίων, αλλά θα είναι καλύτερα από το να κυνηγάμε τους πλούσιους. Οι πλούσιοι είναι εύκολος στόχος. Αλλά όταν πας να τους κοπανήσεις, συνήθως καταλήγεις στο να ρίχνεις μιά γροθιά στη μούρη σου.”

  Νομίζω ότι είναι ενδεικτικό μιας (καθεστωτικά ρεφορμιστικής) σχολής σκέψης που αναπτύσσεται στην Αμερική μετα την κρίση.

  Πάντως για τους δικούς μας “καθεστωτικούς”, πολλά από αυτά ίσως να ακούγονται και σαν “επαναστατικά εμβατήρια”...

 22. Orestios avatar
  Orestios 07/04/2009 00:06:06

  @ 21
  Θα την σταματήσουν γιατί πλησιάζει το Πάσχα και κουράστηκαν. Αυτοί οι επαναστάτες των διακοπών είναι πολύ βολικοί τελικά.

 23. Κανείς avatar
  Κανείς 07/04/2009 00:06:07

  Η ουσια του προβληματος συμφωνα με τον κ. Σταμπολιαδη; Αλλαζω καπως τα λογια του:

  "..Η εμπάθεια, ο τυχοδιωκτισμος, η βραχυπρόθεσμη αντίληψη των πραγμάτων, της ψηφοθηρίας, της εξάρτησης από ξένα κέντρα εξουσίας και της φαυλοκρατίας, που χαρακτηρίζουν τη κομματικοποιημένη πολιτική ζωή του τόπου. Το δήθεν πρόβλημα εισαγωγής στα πανεπιστήμια είναι άνευ περιεχομένου, ήδη εισάγονται περισσότερα παιδιά από όσα επιτρέπει ο σεβασμός στην ιδιαιτερότητα της ανθρώπινης φύσης, που σήμερα βιάζεται από καθαρή ματαιοδοξία.

  Η εθνικη ανεξαρτησια ειναι, δυστυχως, ξανα ζητουμενο αλλα το πλεον ανυσηχητικο φαινομενο οτι ΚΑΙ ΣΤΑ ΠΕΡΑΣΜΕΝΑ ΔΕΚΕΜΒΡΙΑΝΑ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΔΕΝ ΑΚΟΥΓΕΤΑΙ ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ ΓΙΑ ΚΟΙΝΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ. ΜΟΝΟ Η ΝΕΟΤΑΞΙΚΗ ΑΤΟΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΗΛΙΘΙΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΝΕΟΑΦΑΣΙΣΤΙΚΩΝ ΜΕΙΟΨΗΦΙΩΝ.

 24. Κανείς avatar
  Κανείς 07/04/2009 00:13:28

  Και η συνεχεια στο ΤΕΙ Ηπειρου... τι να πει κανεις. Συλλογικη παρακρουση απο το μειοψηφικο φασισταριο.

  Και συγνωμη για τον καταιγισμο αλλα ειναι αναγκαιο.

  "Σε κατάληψη του διοικητηρίου του ΤΕΙ στην Άρτα προχώρησαν από την Παρασκευή 3 Απριλίου οι σπουδαστές μετά από απόφαση της Γενικής τους Συνέλευσης, που έγινε με τη συμμετοχή όλων των παρατάξεων. Οι σπουδαστές παραμένουν και σήμερα στο χώρο της κατάληψης διεκδικώντας: άμεση λύση στο πρόβλημα μεταφοράς από και προς το ΤΕΙ, δωρεάν σίτιση, στέγαση και άμεση ανέγερση φοιτητικών εστιών, αυτόνομη μετεξέλιξη των τμημάτων της ΣΤΕΓ ΤΕΙ Ηπείρου, άμεση αναχρηματοδότηση για την αποπεράτωση όλων των ημιτελών κτιρίων, σύγχρονα συγγράμματα – βιβλία, αυτόνομα Μεταπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών, εναλλακτικές μορφές εξέτασης και γραφεία Διασύνδεσης. «Δεν συμβιβαζόμαστε, διεκδικούμε» αναγράφεται στο πανό που ανάρτησαν οι σπουδαστές του ΤΕΙ οι οποίοι δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν την κατάληψη του διοικητηρίου για όσο διάστημα χρειαστεί μέχρι να γίνουν αποδεκτά τα αιτήματά τους. Κανονικά, εν τω μεταξύ, γίνονται τα μαθήματα στα τμήματα του ΤΕΙ, αφού όπως δηλώνουν οι σπουδαστές, στόχος τους δεν είναι να παρεμποδίσουν τη διεξαγωγή των μαθημάτων αλλά να διεκδικήσουν τα αιτήματά τους από τη διοίκηση, στην οποία και απευθύνονται."

  καποιος πρεπει να πει στους οψιμους Λενινιστες οτι ο συμβιβασμος ειναι αρετη της δημοκρατιας. Αλλα τι λεω, μιλαμε για φασισταριο.

 25. Προβοκατωρ. avatar
  Προβοκατωρ. 07/04/2009 09:10:48

  Και επειδη η κατασταση,παει πααρα πολυ καλα,η καλη μας κυβερνηση,εδωσε αυξηση στους ταξιτζηδες,επειδη ΜΕΙΩΘΗΚΑΝ οι τιμες του πετρελαιου απο περυσι.
  Μην τρομαζετε,μονο 100% εδωσε.Τιποτα δηλαδη.Κατι... λιγοτερο,απ αυτο που θα παρετε εσεις.
  Ας ειναι καλα οι αθρωποι.Εξαγορασαν τη συμπαρασταση ανθρωπων που νομιζουν οτι θα μπορουν να επηρεασουν τους χαχολους,που ανεβαινουν στα αυτοκινητα τους,οπως κανανε και την προηγουμενη φορα.

 26. Μποτίλια στο πέλαγος avatar
  Μποτίλια στο πέλαγος 07/04/2009 09:14:40

  Η κρίση είναι ηθελημένη και προσχεδιασμένη. Και η Ελλαδική κυβέρνηση, ως νεοαποικιακή, καταχρεωμένη και ουσιαστικά ανήμπορη, ως επικεφαλής μιας παρασιτικής νομενκλατούρας, που έχει εθιστεί να καταναλώνει χωρίς να παράγει, ακολουθεί την επιβεβλημένη συνταγή καταστροφής της διεθνούς συμμορίας των τραπεζιτών, που ελέγχουν τις κυβερνήσεις των ΗΠΑ και των χωρών της ΕΕ.
  Για τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν, με στόχο την αγορά από τις τράπεζες των ίδιων μετοχών, έχει γίνει αρκετή κριτική εδώ. Φυσικά θα δοθούν και κάποια ψιχία από αυτά τα ποσά στην οικονομία, η οποία παρασάγγας απέχει από το να είναι "πραγματική", ως κύρια μεταπρατική, οικοδομική και ολοκληρωτικά στρεβλωμένη.
  Οι Τράπεζες είναι αποδειγμένα το σαράκι της Ελλαδικής οικονομίας. Με τα πανωτόκια και το χρηματιστήριο επέβαλλαν έμεσα την πτώχευση και οικονομική εξαθλίωση του Ελληνικού λαού.
  Τα μέτρα που έχουν ληφθεί, δεν πρόκειται να επιφέρουν καλυτέρευση στην οικονομία, αλλά θα επιταχύνουν την ολοκληρωτική κατάρρευση. Αυτή κλιμακώνεται από τη διεθνή Ελίτ, με στόχο την επιβολή παγκοσμίου νομίσματος (από την Κίνα) καθώς και επιβολή παγκόσμιας δικτατορίας.
  Οι ενδιαφερόμενοι μπορείτε να διαβάσετε στο globalresearch.ca τα σχετικά άρθα μεταξύ των άλλων:
  "Financial New World Order: Towards a Global Currency and World Goverment" του Andrew G. Marshal
  και "Deep Recession in America. The Crash of 2009, The Collapse of 2010" του Humayun Gaynar.

  Και ως γνωστόν "ο λύκος στην αναμπουμπούλα χαίρεται". Καλό είναι λοιπόν η Κοκκινοσκουφίτσα να κρύψει κάπου το κατσαβίδι.

 27. ataktos avatar
  ataktos 07/04/2009 11:11:07

  Το μόνο κρέας που δεν τρώγεται είναι ο λύκος …μην το φοβάστε....

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.