28/08/2009 00:35
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα σπάνια ορυκτά μέταλλα ως όπλα πίεσηςΤα σπάνια ορυκτά μέταλλα αποτελούν  το κλειδί για την ανάπτυξη της  τεχνολογίας του 21ου αιώνα. Ελλείψει αυτών, δεν θα υπήρχαν τα smart phones, τα υβριδικά αυτοκίνητα ή πολλά από τα  οπλικά συστήματα υψηλής  ακρίβειας. Και η Κίνα, στης οποίας τα εδάφη βρίσκονται τα περισσότερα ορυκτά μέταλλα στη γη, αρχίζει πλέον να αντιλαμβάνεται την μεγάλη  στρατηγική τους αξία.

 Σύμφωνα με ένα ανησυχητικό ρεπορτάζ στη βρετανική Telegraph, το κινεζικό υπουργείο Βιομηχανίας και Τεχνολογίας, ζυγίζει το πιθανό ενδεχόμενο να απαγορεύσει πλήρως την εξαγωγή των πολύτιμων μεταλλευμάτων: terbium, dysprosium, yttrium, thulium, και  lutetium, και να περιορίσει σημαντικά την εξαγωγή κάποιων άλλων. Προς το παρόν, οι ΗΠΑ δεν δείχνουν να  πανικοβάλλονται καθώς η αμερικανική εταιρία Molycorp Minerals ανακοίνωσε πρόσφατα την έναρξη εξόρυξης σπανίων μετάλλων σε περιοχές  κοιτασμάτων στην πολιτεία της Καλιφόρνια.

Η πιθανότητα όμως της κινεζικής  απαγόρευσης εξαγωγών των εν λόγω μετάλλων, υπενθυμίζει τον καίριο  ρόλο που παίζουν οι στρατηγικοί φυσικοί πόροι σε ένοπλες δυνάμεις που βασίζονται στην υψηλή τεχνολογία, όπως  δηλαδή είναι αυτές των ΗΠΑ.

Όπως είχε γραφεί κάποτε στην εφημερίδα Financial Times, το αμερικανικό Πεντάγωνο εξέφρασε μεγάλη ανησυχία, για την αυξανόμενη ζήτηση από πλευράς των Κινέζων, για ειδικές μορφές χάλυβα και τιτάνιου. Τα δυο αυτά μέταλλα είναι απαραίτητα στην κατασκευή θωράκισης οχημάτων και αρμάτων, στην αεροδιαστημική και σε διάφορες άλλες εφαρμογές  στον τομέα  κατασκευής εξελιγμένων οπλικών συστημάτων. Η εξεύρεση, για παράδειγμα, φτηνών πηγών τιτάνιου, αποτελεί άμεση προτεραιότητα, εδώ και χρόνια για την υπηρεσία επιστημονικών ερευνών DARPA, του Πενταγώνου.

Όπως όλα δείχνουν, η Κίνα δεν είναι το μόνο κράτος που αρχίζει να εκμεταλλεύεται τους πόρους του στη γεωπολιτική σκακιέρα. Οι Ρώσοι, εδώ και αρκετό καιρό, χρησιμοποιούν την παροχή φυσικού αερίου, ως όπλο πίεσης στις προσπάθειές τους να χειραγωγήσουν καταστάσεις  στα γειτονικά τους κράτη. Όπως πολύ καλά ανακάλυψε το Κρεμλίνο, η ενέργεια είναι σαφώς πολυτιμότερο όπλο από τα γερασμένα πυρηνικά οπλοστάσια: Μπορείς πολύ εύκολα να κλείσεις τη στρόφιγγα του φυσικού αερίου, όταν θέλεις να τιμωρήσεις κάποιον… Και όπως λέει μια παλιά αμερικανική πολεμική ρήση: «Όταν τους έχεις αρπάξει απ’τα  αρχ...α, εύκολα κατακτάς τις καρδιές και τα μυαλά τους…»

 Danger Room (Wired.com)

ΣΧΟΛΙΑ

 1. NICK avatar
  NICK 28/08/2009 10:43:50

  ΑΓΑΠΗΤΕ ΦΑΚΤΟΡΑ,
  ΜΙΑ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ.
  ΤΗΝ ΕΚΦΡΑΣΗ."Και όπως λέει μια παλιά αμερικανική πολεμική ρήση: «Όταν τους έχεις αρπάξει απ’τα αρχ…α, εύκολα κατακτάς τις καρδιές και τα μυαλά τους…»"
  ΤΗΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΣΑΝ ΠΟΛΥ ΣΥΧΝΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΑΠΟ ΤΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ ΤΟΥ ΝΙΞΟΝ ΚΑΙ ΑΠΟ ΕΚΕΙ ΚΑΘΙΕΡΩΘΗΚΕ.ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΣΩΣΤΗ.

 2. Βελισσάριος avatar
  Βελισσάριος 28/08/2009 15:12:37

  Για την σχετική ιστορική εμπειρία, να προτείνω το βιβλίο: To Have and Have Not: Southeast Asian Raw Materials, and the Origins of the Pacific War του Jonathan Marshall, όπου με εξαντλητική αναφορά σε πρωτογενείς πηγές, αποδίδεται η έκρηξη της αμερικανοϊαπωνικής σύρραξης κατά το 2ο ΠΠ στον έντονο φόβο των ΗΠΑ για την πρόσβασή τους στις κρίσιμες πρώτες ύλες της Νοτιοανατολικής Ασίας.

  Κι ας αφήσουμε τον Τόφλερ να τραγουδάει...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.