#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
18/12/2012 09:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα σκοτεινά «μυστικά» της Νιούταουν και η οπλοαπαγόρευσηΗ Αμερική, και όλος ο κόσμος, έχουν σοκαριστεί από τη σφαγή στο σχολείο του Νιούτον, στο Κονέκτικατ. Οι φωνές για την οπλοαπαγόρευση έχουν δυναμώσει και ο Μπαράκ Ομπάμα φαίνεται αποφασισμένος να πολεμήσει το ισχυρό λόμπι των όπλων. Και όπως σχολιάζει ο γερμανικός Τύπος, «καιρός ήταν». Αρκεί όμως αυτό; Το όπλο ήταν απλά το φονικό εργαλείο στα χέρια ενός διαταραγμένου ψυχικά ανθρώπου . Να σημειωθεί ότι όλα τα όπλα που χρησιμοποίησε ο δολοφόνος Άνταμ Λάντσα ήταν νόμιμα και ανήκαν στη συλλογή της μητέρας του. Επίσης η «ήσυχη πόλη του Νιούταουν», όπως την περιγράφουν, δεν ήταν και τόσο ήσυχη τελικά…

Δημοσίευμα των New York Times γράφει ότι «οι κάτοικοι του Νιούταουν ήταν συνηθισμένοι στους πυροβολισμούς». Το κυνήγι είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο «άθλημα» στην περιοχή και συχνά ακούγονταν πυροβολισμοί από πάρκα ή άλλους δημόσιους χώρους –προφανώς από νόμιμους οπλοφόρους που πήγαιναν για σκοποβολή στην ύπαιθρο, όπως συνήθιζε να κάνει και ο Λάντσα με την μητέρα του. Στις αρχές του χρόνου, ο αρχηγός της αστυνομίας του Νιούτον, Michael Kehoe, ζήτησε βοήθεια από το Δημοτικό Συμβούλιο, καθώς οι κυνηγοί δεν τηρούσαν τον νόμο που τους απαγόρευε να πυροβολούν κοντά σε σπίτια. Τον Ιούλιο, επίσης, στο αστυνομικό τμήμα έφτασαν πάνω από 50 παράπονα πολιτών για πυροβολισμούς. Στη σχετική συζήτηση που έγινε τον Αύγουστο για τη λήψη μέτρων, παρών, μαζί με 60 περίπου άτομα, ήταν και ο εκπρόσωπος της National Shooting Sports Foundation, ο οποίος είπε ότι υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες δυστυχήματος από το κολύμπι. Τον Σεπτέμβριο η συζήτηση επαναλήφθηκε, παρουσία εκατοντάδων ατόμων. «Είναι μια ελευθερία που δεν μπορείτε να μας στερήσετε» είπε κάποιος, ενώ ένας άλλος φώναζε «Μάθετε στα παιδιά σας  να κυνηγούν και δεν θα χρειαστεί να τα κυνηγάτε ποτέ».

Η υπόθεση άνοιξε τη συζήτηση και στη Γερμανία, όπου βέβαια οι κανόνες για οπλοκατοχή είναι πολύ πιο αυστηροί. Η χώρα όμως έχει ζήσει δύο περιστατικά μαζικής δολοφονίας τα τελευταία χρόνια, το 2002 στην Ερφούρτη και το 2009 στο  Γουίνεντεν. «Ακόμα και αν το γερμανικό λόμπι των όπλων έχει αντίθετη άποψη, τα όπλα υπάρχουν για να σκοτώνουν. Δεν είναι άκακα αξεσουάρ ενός σπορ ή παιχνίδια» σχολιάζει ο Cem Özdemir, επικεφαλής των Πράσινων, στην Berliner Zeitung. Η Die Tageszeitung σχολιάζει: «Πέρα από την ατομική κατάσταση του δολοφόνου, οι ΗΠΑ έχουν μια εθνική παθολογία. Η νομιμότητα της οπλοκατοχής είναι ένα θέμα βέβαια στις ΗΠΑ, περισσότερο από οπουδήποτε αλλού στον κόσμο. Το 2012, περίπου 270 εκατομμύρια όπλα ανήκαν σε ιδιώτες. Κάθε χρόνο, (χιλιάδες) άνθρωποι σκοτώνονται μαζί τους. Στις περισσότερες πολιτείες είναι πιο εύκολο να πάρεις ένα όπλο παρά άδεια οδήγησης».

«Κατά την πρώτη θητεία του Ομπάμα, περίπου 40.000 συμπατριώτες του σκοτώθηκαν από σφαίρες. Ο ένας στους 10 ήταν κάτω των 18. Δεν είχε καν το κουράγιο να θεσπίσει ισχυρότερους νόμους για να πάρει τα θανατηφόρα όπλα από τα χέρια των πολιτών» γράφει η Süddeutsche Zeitung. «Ο Ομπάμα φοβάται τη μάχη με τους Ρεπουμπλικάνους και το λόμπι των όπλων». Και η Frankfurter Allgemeine Zeitung συμπληρώνει: «Τώρα πλέον δεν ανησυχεί για την επανεκλογή του». Και η Die Welt τονίζει: «Το δικαίωμα των πολιτών να κατέχουν όπλα για αυτοάμυνα είναι σχεδόν μια ιερή παράδοση σε μια τόσο τεράστια χώρα. Μια επίσκεψη σε απομονωμένες περιοχές όπως το Νέο Μεξικό ή το Γουαϊόμινγκ, όπου ο σερίφης χρειάζεται ώρες για να φτάσει σε μια απομονωμένη φάρμα, έχει κάποια λογική. Μια απλή λύση, όπως η απλή απαγόρευση των όπλων, δεν αρκεί». Όπως το έθεσε και ένας υπερασπιστής της οπλοκατοχής στο δημοτικό συμβούλιο του Νιούταουν, «δεν σκότωσε ένα όπλο όλα αυτά τα παιδιά, αλλά ένας διαταραγμένος άνθρωπος».

Πυθία  

Πηγές: Spiegel, nytimes

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Γιώργος avatar
  Γιώργος 18/12/2012 10:47:53

  ... και θα γίνει ότι γινόταν με την ποτοαπαγόρευση...

 2. parsifal avatar
  parsifal 18/12/2012 10:49:49

  Ας καταλάβουν και οι ημέτεροι "προοδευτικοί" οτι δεν φταίνε τα οπλα και οτι η ημετέρα κρατική αντι-οπλική υστερία (ακόμη και το δημοφιλές .22 LR είναι απαγορευμένο στην Ελλάδα...) δεν προστατεύει τον νομιμ όφρονα πολίτη.
  Ελεύθερα τα οπλα υπο αυστηρές προυποθέσεις αποκτήσεως, με ξετάσεις απο δυο αρμόδιους ιατρούς, εξετάσεις χειρισμού και σκοποβολής κ.α. Τρόποι υπάρχουν ωστε ο πολίτης να μήν είναι ερμαιο της βίας των κατσαπλιάδων που το κράτος αδυνατεί να ελέγξει.
  Οι διαταραγμένοι, εάν θέλουν να σκοτώσουν θα βρούν τρόπο.Φαντασθείτε τι μπορεί να κάμει μια κυνηγετική καραμπίνα με μετατροπή για εξη η επτά φυσίγγια (ενα απλό αποστάτη αφαιρείς...), με ενιάβολα η τεσσάρια σε μια συγκέντρωση παιδιών.
  Την καραμπίνα αυτή την προμηθεύεται ο καθένας και απλώς την δηλώνει στο οικείο ΑΤ προσκομίζοντας ιατρική βεβαίωση ενώ ελέγχεται το ποινικό του μητρώο. Την εχει ομως προμηθευθεί ! Ποιός θα σταματήσει το διαταραγμένο μυαλό που θα προμηθευθεί το οπλο και θα κάμει χρήση σε μια - δυο ημέρες η εβδομάδες ;

  • βαγόνι avatar
   βαγόνι @ parsifal 18/12/2012 11:52:07

   Δεν είναι τόσο απλό!...παραμένει το θέμα: πόσα όπλα και ποιά όπλα;
   για ποιό λόγο; επείγουσα ανάγκη αυτοάμυνας; στοιχειοθετείται;
   κι' ύστερα,η παραδοσιακή κουλτούρα επιβίωσης στις ΗΠΑ έχει
   κάποια διαφορά απο την Ευρωπαική...αφήστε που κι'εκεί υπερέβη
   τα όρια ανάγκης....προφανώς,δεν σκοτώνεις επειδή έχεις όπλο...
   διευκολύνεσαι πάντως!
   Μετά το '90, στα Βαλκάνια,προέκυψαν αναπάντεχοι αριθμοί
   οπλοκατοχής...άν προστεθεί και η λαθρομεταναστευτική πλημμυρίδα,
   το τοπίο γίνεται ζοφερό....παρόλα αυτά, δεν ενδείκνυται η υιοθέτηση
   της αμερικανικής πρακτικής...υπάρχουν πολύ ηπιότερες παραλλαγές
   με ανάλογες ευθύνες των κατόχων

 3. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 18/12/2012 12:23:49

  Στις ΗΠΑ, η business με τα όπλα είναι επικερδέστατο νόμιμο εμπόριο. Στην Ελλάδα, μόνον οι κυνηγοί - αλλά χρειάζεται και κάθε χρόνο να πληρώνεις άδεια.
  Οι λοιποί φίλοι των ευγενών σπόρ, ναζιστές, ακροδεξιοί, ζωηροί"λαικο"δεξιοί, ακροαριστεροί φίλοι του ένοπλου αγώνα (έως και ζωηρά παπαδοπαίδια), ακόμη και επαρχιώτες με ζωηρές "ιδεολογικές" ανησυχίες, καλά και φτηνά βολεύτηκαν με τα κλεμμένα καλάσνικωφ των αποθηκών του Αλβανικού στρατού και με τα λαθραία απο Τουρκία.
  Κανείς από την ευγενή ημεδαπή φίλοπλη μειοψηφία δεν πρέπει να έχει παράπονο. Αλοίμονο στα αγριογούρουνα.

 4. parsifal avatar
  parsifal 18/12/2012 14:43:09

  Δεν είπαμε να υιοθετηθεί τυφλά η αμερικάνικη πρακτική. Αλλά μια διαδικασία οπου ενας πολίτης χωρίς διωκτικά, ψυχοσωματικά ΟΚ απο ΔΥΟ τουλάχιστον ιατρούς, αφού περάσει εκπαίδευση πιστοποιημένη απο εξετάσεις (π.χ στην ΕΛΑΣ) οτι γνωρίζει τον χειρισμό, την φύλαξη - συντήρηση και επαρκώς αμυντική σκοποβολή θα μπορεί να προμηθευθεί ενα οπλο χειρός, ενα Glock, ενα CZ η ενα SiG , οπλα καθαρά αστυνομικής η self defense χρήσεως. Ρητή απαγόρευση και δίωξη για ειιδικά πυρομαχικά (hollow point κλπ).
  Ακόμη και η ελεύθερη (με τις ανωτέρω προυποθέσεις) προμήθεια armes subletales οπως το Flashball θα μπορούσε να ικανοποιήσει το αίσθημα αυτοάμυνας του πολίτη. Είναι προτιμότερη δηλαδή η χρήση καραμπίνας με μονόβολα η εννιάβολα ;
  Εάν ηξεραν οι συνήθεις κατσαπλιάδες οτι στην δείνα μαιζονέτα η μονοκατοικία μπορεί να υπάρχει ενα Glock και κάποιος που εχει επαρκώς εκπαιδευθεί στην χρήση του για να το κατέχει θα το εσκέπτοντο δυο φορές.
  Και μήν πάμε στην εύκολη δικαιολογία "μα τότε θα μπούν με ΑΚ-47 η RPG " γαιτί εχει αποδειχθεί οτι μπαίνουν με τυφέκιο εφόδου ούτως η αλλως εάν το εχουν. Oταν λοιπόν συμβεί, ας εχω το Glock, γνωρίζω το σπίτι και τα σημεία ενέδρας και μπορώ να αμυνθώ. Σε ενα στενό διάδρομο το πιστόλι είναι αναντικατάστατο.
  Δεν ζητούμε να επιτραπούν οπλα τύπου Bushmaster (εκδοση του Μ-16) ούτε Uzi, MP-5, Beretta M12, scorpion κλπ. υποπολυβόλα που σε ενα σπίτι ενέχουν και τον κίνδυνο της βλάβης σε φίλια πρόσωπα κατά την χρήση.

  • Γιώργος avatar
   Γιώργος @ parsifal 18/12/2012 17:01:27

   +1

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ parsifal 18/12/2012 17:31:38

   Εκτός μεγάλων Ελληνικών πόλεων υπάρχει πολύς αδήλωτος οπλισμός, αλλά όχι τέτοια, αυτοάμυνας. Ακομη και στα ψηλά του (πυκνοκατοικημένου και τουριστικού Πηλίου), ακόμη πιό πσυχνά στο Μαυροβούνι, ακούγεται συχνά ο χαρακτηριστικός ήχος της ριπής του ΑΚ-47.
   Αγριογούρουνα, συχνά "παραγγελία" από ταβερνιάρηδες. Εξολοθρεύουν ολόκληρες οικογένειες, τα μικρά ακόμη με τις ρίγες. Ακόμη και μέσα στο χιόνι. Κανείς δεν δίνει σημασία, όλοι οι "καλοί" έχουν μερτικό.
   Στην Ελλάδα ζείς, δεν υπάρχει ελπίς...

  • nick avatar
   nick @ parsifal 25/04/2013 11:36:08

   +++++

 5. Χωλόπουλος avatar
  Χωλόπουλος 19/12/2012 11:27:32

  Πιστεύω πως η οπλοκατοχή πρέπει να καταργηθεί σε όλα τα κράτη. Επειδή δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα για την Αμερική προτείνω να κάνουμε για την Ελλάδα. Αυτό που μπορεί να γίνει άμεσα είναι να διοργανώσει ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ εκδηλώσεις για την απαγόρευση της οπλοκατοχής στην Κρήτη όπου το πρόβλημα είναι εντονότερο. Επομένως πρέπει να αποσταλεί άμεσα επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ-ΚΚΕ (τους δεξιούς δεν τους βάζω γιατί είναι φασίστες) και να ξεκινήσει πορείες και διαμαρτυρίες στην Κρήτη, στα Σφακιά, στα Ανώγεια, κλπ κλπ. Και όταν ο ΣΥΡΙΖΑ φέρει το σοσιαλισμό θα πρέπει με νόμο να απαγορέψει την οπλοκατοχή στην Κρήτη, γιατί τόσα θύματα θρηνούμε κάθε χρόνο.

 6. Nik avatar
  Nik 19/12/2012 17:24:50

  Η μεγαλύτερη σφαγή σε σχολειο των ΗΠΑ έγινε τον Μάιο του 1927 χωρίς πυρβόλο οπλο, με εκρηκτικά. Εγινε στο Bath, πολιτεία Μίσιγκαν.

  Επίσης με εκρηκτικά, αυτσχέδια, ο ΜακΒέι σκότωσε 168 άτομα, 19 από αυτά παιδιά στην Οκλαχομα. Επικέντρωση στο μέσο και όχι στο κίνητρο ενδέχεται να μην καταφέρει τίποτε το ουσιαστικό. Επίσης αυτοσχέδια εκρηκτικά πυροδότησαν οι τρομοκράτες του Μετρό του Λονδίνου.

  Οι περισσότεροι μακελλάρηδες προφανώς είναι άνθρωποι με δείκτη νοημοσύνης άνω το μέσου όρου και ικανοί να σχεδιάζουν και να προετοιμάζουν τις δράσεις τους, ένας ακόμη νόμος για τα όπλα μάλλον δεν θα κάνει πολλά εκτός από να τους αναγκάσει να ψάξουν για άλλα μέσα, ενδεχομένως πιο καταστροφικά.

  Η οπλοτατοχή στην Αμερική δεν είναι καθόλου ελέυθερη ή ανεξέλεγκτη. Πληθώρα νόμων, ομοσπονδιακών, πολιτειακών και τοπικών ελέγχουν και σε κάποια μέρη (Morton Grove) απαγορεύουν παντελώς την οπλοκατοχή.

  Τελικά η φάση θα καταλήξει σε μια ακόμη απαγόρευση γεμιστήρων μεγάλης χωρητικότητας, περιορισμό ιδιιωτικών πωλήσεων, δηλαδή άχρηστα technical fixes που αρέσουν στους Αγγλοσάξωνες. Δεν θα γίνει τίποτε για το ουσιαστικό πρόβλημα, για επέμβαση όταν ένα άτομο αρχίζει να εκπέμπει σήματα κινδύνου.

 7. O Saligaras avatar
  O Saligaras 19/12/2012 18:06:24

  - Αλβανοί σκότωσαν γερο και γριά για 75 ευρο . .
  - κακοποιοί λήστεψαν (οποιον θέλετε) μερα μεσημέρι . .
  - αφου τους λήστεψαν βίασαν την γυναίκα του μπροστά του . .
  - με απειλή οπλου (πιστόλι-σουγιά-σύριγγας), τους εδεσαν τους λήστεψαν και
  βίασαν την 12χρονη κόρη τους . .

 8. roadrunner avatar
  roadrunner 19/12/2012 18:10:20

  Δυο παρατηρήσεις για τον τρόπο που αντέδρασε η κοινή γνώμη των ΗΠΑ:
  1) Υποβαθμίστηκε η ψυχική διαταραχή του μακελάρη στο Νιουτάουν, ως η γενεσιουργός αιτία της μαζικής δολοφονίας στο σχολείο. Κατά τη γνώμη μου, ο προβληματισμός, υπερατλαντικά (και όχι μόνο), θα έπρεπε να επικεντρωθεί κυρίως στις μεθόδους διάγνωσης και κοινωνικής ένταξης ατόμων με σοβαρά προβλήματα ψυχιατρικής φύσης και πιθανόν, στη γενναία αναθεώρηση των μεθόδων αυτών.
  2) Αγνοήθηκε υποκριτικά, ο ρόλος των μηνυμάτων ωμής βίας, που καταιγιστικά βομβαρδίζουν γενιές και γενιές παιδιών και εφήβων (όχι μόνο στις ΗΠΑ), είτε μέσα από το ίντερνετ και τα video games, είτε μέσα από την υπερπροβολή της βίας σε κινηματογραφικές/τηλεοπτικές παραγωγές.
  Συνδυάζοντας τα 1 και 2 καταλήγω ότι, μπορείς να δώσεις οσαδήποτε όπλα, οποιουδήποτε τύπου θέλεις, σε ψυχικά υγιή άτομα (με νόμιμες προϋποθέσεις), και που έχουν διαπαιδαγωγηθεί σωστά, χωρίς κανένα κίνδυνο να προκαλέσουν τραγωδίες, όπως στο Νιουτάουν.
  Ή αλλιώς, η απαγόρευση της οπλοκατοχής δεν θα έχει κανένα απολύτως αποτέλεσμα, εφόσον οι συνθήκες 1 και 2 μείνουν ως έχουν.

 9. nick avatar
  nick 25/04/2013 11:43:40

  Οι άνθρωποι σκοτώνουν
  Όχι τα όπλα. όλοι είναι εν δυνάμει δολοφόνοι
  Δεν είμαι ούτε οπλοφοβος ούτε οπλοφιλος
  Ένα όπλο όμως όποιο και αν είναι αυτό χρειάζεται για άμυνα
  Χρειάζεται

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.