#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
02/08/2012 17:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα «πυρηνικά όπλα» του Μ. Ντράγκι έμειναν στην αποθήκη, μέχρι νεωτέραςΣτο μέλλον μεταθέτει η ΕΚΤ τις όποιες δυναμικές παρεμβάσεις της για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους, απογοητεύοντας μερικώς όσους περίμεναν ότι ο Μ. Ντράγκι θα κάνει από τώρα χρήση των «πυρηνικών όπλων» του.

Προφανώς επηρεασμένος από τις έντονες πιέσεις που δέχεται από τη Γερμανία ο κ. Ντράγκι δεν έδωσε σήμα για αποφασισμένες κινήσεις τονίζοντας ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε να προχωρήσει στην πραγματοποίηση απευθείας επιχειρήσεων στις ανοιχτές αγορές ενώ αποφάσισε ότι η ΕΚΤ θα διατηρήσει αμετάβλητο το παρεμβατικό επιτόκιο στο 0,75%.

«Το Διοικητικό Συμβούλιο, στο πλαίσιο του καθήκοντός του να διατηρήσει τη σταθερότητα των τιμών μεσοπρόθεσμα και διατηρώντας την ανεξαρτησία του στον καθορισμό της νομισματικής πολιτικής, ίσως αναλάβει απευθείας πράξεις ανοικτής αγοράς», είπε.

Πρόκειται ασφαλώς για αυτό που περιμένουν Ισπανία και Ιταλία δηλαδή την αγορά ομολόγων από την ΕΚΤ και της δυναμικότερη παρέμβασή της ώστε να διατηρηθούν χαμηλά τα επιτόκια.

Ο κ. Ντράγκι είπε επίσης ότι το ΔΣ της ευρωτράπεζας εξετάζει περαιτέρω «μη συμβατικά» μέτρα (σ.σ. ενδεχομένως ένα νέο γύρο φθηνών δανείων προς τις τράπεζες, ένα πρόγραμμα αγοράς τραπεζικών assets, επιπλέον χαλάρωση των κριτηρίων για τη χορήγηση ρευστότητας) και είπε ότι μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα σχεδιασθούν οι κατάλληλες λεπτομέρειες για αυτά τα μέτρα.

Το πλαίσιο για τις εγγυήσεις για τη χορήγηση ρευστότητας θα συζητηθεί τον Σεπτέμβριο, είπε και προσέθεσε ότι η ΕΚΤ έχει τη δυνατότητα να προσφέρει στις τράπεζες περισσότερα μακροπρόθεσμα δάνεια (LTRO's).

«[Ένα νέο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων] διαφέρει από το προηγούμενο πρόγραμμα [...] έχουμε ρητές προϋποθέσεις εδώ ως έναν απαραίτητο όρο [...] υπάρχει πλήρης διαφάνεια για τις χώρες όπου αυτό θα υλοποιηθεί και για τα ποσά», σημείωσε.

«Αυτή η προσπάθεια θα επικεντρωθεί στις βραχυπρόθεσμες λήξεις της καμπύλης αποδόσεων», ανέφερε, εννοώντας ότι οι αγορές θα αφορούν ομόλογα βραχυπρόθεσμης διάρκειας (σ.σ. ενδεχομένες ομόλογα με διάρκεια έως 2 έτη).

Για την οικονομία της Ευρωζώνης, ο πρόεδρος της ΕΚΤ είπε ότι θα ανακάμψει μόνο με πολύ αργό ρυθμό και τόνισε ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να λάβουν επιπλέον αποφασιστικά και επείγοντα μέτρα για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας.

«Το ευρώ είναι μη αναστρέψιμο», σημείωσε και ανέφερε ότι είναι απαράδεκτο το υψηλό κόστος δανεισμού που υπάρχει σε ορισμένες χώρες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σημερινό δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Süddeutsche Zeitung, επικαλούμενη πληροφορίες από την έδρα της ΕΚΤ στην Φρανκφούρτη, ανέφερε ο κ. Ντράγκι θα σηματοδοτήσει κοινή δράση ΕΚΤ και EFSF/ESM, για την αγορά κρατικών ομολόγων από υπερχρεωμένες χώρες της Ευρωζώνης, με στόχο την πτώση των επιτοκίων δανεισμού. Το σενάριο αυτό προβλέπει ότι ο μηχανισμός ESM θα αγοράζει κρατικά ομόλογα απευθείας από τις ενδιαφερόμενες κυβερνήσεις, ενώ την ίδια στιγμή η ΕΚΤ θα μπορεί να αγοράζει και ομόλογα από τη δευτερογενή αγορά. Για τις αγορές ομολόγων μέσω του ESM θα απαιτείται, πάντως, ειδική αίτηση της ενδιαφερόμενης χώρας, η οποία θα πρέπει να εγκριθεί από τα εθνικά κοινοβούλια των υπολοίπων χωρών της ευρωζώνης.

Πάντως, εκτιμάται ότι το πιθανότερο είναι η ΕΚΤ να αναλάβει πραγματική δράση από τον Σεπτέμβριο.

Η ομιλία Ντράγκι απογοήτευσε τους επενδυτές γι΄αυτό και πολλοί δείκτες χρηματιστηρίων γύρισαν στο κόκκινο.

Πάντως, δε θα πρέπει να περάσει απαρατήρητο δημοσίευμα της Bild η οποία ζητά από τον Ντράγκι να επιστρέψει ένα δώρο που του είχαν δώσει οι Γερμανοί σε περίπτωση που γίνει πιο… μαλακός. Στέλνοντάς του το μήνυμα να μην προχωρήσει σε αλλαγη της πολιτικής της ΕΚΤ.

* Με πτώση άνοιξε η Wall Street μετά τις δηλώσεις του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Μάριο Ντράγκι, οι οποίες δεν ανταποκρίθηκαν στις προσδοκίες των αγορών. Ο δείκτης Dow Jones υποχωρεί κατά 0,4% στις 12.914,07 μονάδες, ο Standard & Poor's 500 κατά 0,6% στις 1.367,32 μονάδες και ο Nasdaq κατά 0,8% στις 2.897,22 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 02/08/2012 17:13:34

  ...και οι αγορές βιάζονται, θέλουν δράση, δεν συμπαθούν τα χρονοδιαγράμματα. Τα Ισπανικά και Ιταλικά ομόλογα αμέσως πάλι με επιτόκια - μπαμπούλες:
  h**p://www.bloomberg.com/quote/GSPG10YR:IND/chart/

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ Ο Θείος 02/08/2012 18:04:04

   Για πιό ψηλά "ταβάνια" πάμε...

 2. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 02/08/2012 18:02:40

  Kicking the can down the road...
  Η όπερα θα έχει πολλές άλλες σκηνές, και πολύ σασπένς.
  Αύγουστο και Σεπτέμβριο θα δούμε θεαματική δράση επί σκηνής και θ' ακούσουμε υψίφωνους, βαρύτονους και τενόρους...

  • rally monkey avatar
   rally monkey @ Ο Θείος 03/08/2012 01:38:25

   it aint over till the fat lady ... picks the bill
   στο ρολο της υπερβαρης σοπρανου η προσφιλης καγκελαριος

 3. Enzo avatar
  Enzo 02/08/2012 18:38:08

  τωρα ειναι που θα τους σκισουν οι τοκογλυφοι.
  εμεις ετσι και αλλιως σκισμενοι ειμαστε.
  Η μοναδικη μας ελπιδα ειναι να σκισουν γρηγορα τους Ιταλους και Ισπανους, βασικα να τους ξεσκισουν μεσα στον Αυγουστο, να τους βρει ο Σεπτεμβρης αφραγκους.Σαλιο να μην εχουν.

 4. Decodex avatar
  Decodex 02/08/2012 22:29:48

  Απο το ιδιο συναφι και ο Μαριος...

 5. Κυθήριος avatar
  Κυθήριος 03/08/2012 00:00:00

  Ποιός περίμενε ἀπό τόν Ντράγκι τό ἀντίθετο;
  Ἔπειτα,διαθέτει στ' ἀλήθεια ''πυρηνικά ὄπλα'';

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.