#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
11/07/2012 15:50
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα πρώτα μέτρα για ανακούφιση της κοινωνίαςTo πρώτο, έστω και δειλό, βήμα για ελάφρυνση των οικογενειών, αποτελούν οι ανακοινώσεις που έκανε ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης. Σύμφωνα με αυτές, τον Σεπτέμβριο θα κατατεθεί το φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την αύξηση του αφορολόγητου ορίου στα 8.000 ευρώ από 5.000 ευρώ. Από του χρόνου, λοιπόν, θα μειωθεί ο απίστευτα μεγάλος φόρος που καλούνται να πληρώσουν φέτος οι περισσότεροι πολίτες και που σε ορισμένες περιπτώσεις αυξάνονται ακόμη και 400%.

Επίσης, παγώνει η αύξηση των αντικειμενικών και δε θα υπάρξει περαιτέρω επιβάρυνση των φόρων στα ακίνητα.

Εξισώνεται ο φόρος πετρελαίου κίνησης και θέρμανσης με μείωση κατά 10 λεπτά του πρώτου. Για το θέμα της εξίσωσης των φόρων του πετρελαίου θέρμανσης στο 80% του πετρελαίου κίνησης, ο υφυπουργός εκτίμησε ότι θα υπάρξει μείωση στην τιμή του πετρελαίου κίνησης. Εκτιμάται, επίσης, ότι η τιμή του πετρελαίου θα πέσει από το 1,50 ευρώ σήμερα, στο 1,40 ευρώ ανά λίτρο.

Το χαράτσι στα ακίνητα φέτος θα πληρωθεί σε πέντε δόσεις και από το 2013 θα αντικατασταθεί με ενιαίος φόρο ακινήτων. Ο λογαριασμός θα έρθει μέσα στο φάκελο της ΔΕΗ αλλά με ξεχωριστό ειδοποιητήριο.

Καταργούνται επίσης οι αποδείξεις που δεν πρόσφεραν τα αναμενόμενα στην πάταξη της φοροδιαφυγής, αν και ενισχύθηκε το δικαίωμα των Ελλήνων να ζητούν απόδειξη.

Σε ότι αφορά την αύξηση των δόσεων εξόφλησης του φόρου εισοδήματος, της έκτακτης εισφοράς και του τέλους επιτηδεύματος που περιλαμβάνονται στο εκκαθαριστικό των φετινών φορολογικών δηλώσεων, θα συζητηθεί και θα αποφασισθεί σε συνεργασία με την τρόικα, αλλά θεωρείται δεδομένο ότι θα πληρωθούν σε 9 δόσεις Το ίδιος ισχύει και για τη μείωση του ΦΠΑ 23% στη εστίαση.

Είναι τα πρώτα ευνοϊκά μέτρα, ωστόσο, χρειάζεται περισσότερη προσπάθεια από την κυβέρνηση να πείσει ότι μπορεί να βγάλει τους πολίτες από το αδιέξοδο.

Οι αλλαγές αναλυτικά

 

Αναλυτικά, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο νέος υφυπουργός Οικονομικών:

1 Φορολογητέες αξίες ακινήτων. Οι αντικειμενικές τιμές των ακινήτων δεν θα αυξηθούν. Η μόνη πρόθεση του υπουργείου είναι να επεκταθεί το σύστημα των αντικειμενικών τιμών σε όσες περιοχές της χώρας δεν εφαρμόζεται.

 2 Φόροι πετρελαίου: Η εξίσωση των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο πετρέλαιο θέρμανσης και στο πετρέλαιο κίνησης θα γίνει με μια νέα ρύθμιση που θα επιβάλει μεν τη σημαντική αύξηση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης, αλλά ταυτόχρονα θα προβλέπει και μια μικρή μείωση του φόρου στο πετρέλαιο κίνησης, ώστε οι δύο φόροι να εξισωθούν πλήρως.

Με βάση τα όσα προβλέπει η νομοθεσία αυτή τη στιγμή, στις 15-10-2012, που ξεκινά η νέα περίοδος διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης στην αγορά, ο ΕΦΚ του καυσίμου αυτού θα πρέπει να αυξηθεί από το 0,06 ευρώ το λίτρο που είχε διαμορφωθεί κατά την προηγούμενη περίοδο διάθεσης στο 0,33 ευρώ το λίτρο, ώστε να φθάσει στο 80% του ΕΦΚ του πετρελαίου κίνησης. Η τροποποίηση που θα γίνει θα προβλέπει, πιθανότατα, ότι ο ΕΦΚ του πετρελαίου κίνησης, ο οποίος ανέρχεται αυτή τη στιγμή σε 0,413 ευρώ το λίτρο, θα μειωθεί στο 0,33 ευρώ το λίτρο, δηλαδή θα υποχωρήσει κατά 0,083 ευρώ το λίτρο. Ετσι και οι δύο ΕΦΚ θα εξισωθούν στο επίπεδο του 0,33 ευρώ το λίτρο. Οι συνέπειες της νέας αυτής ρύθμισης θα είναι το μεν πετρέλαιο θέρμανσης να διατίθεται στην αγορά ακριβότερο κατά 0,30 έως 0,40 ευρώ το λίτρο, σε σύγκριση με την προηγούμενη περίοδο διάθεσης, το δε πετρέλαιο κίνησης να γίνει αυτόματα φθηνότερο κατά 0,10 ευρώ το λίτρο (στη μείωση του φόρου κατά περίπου 0,08 ευρώ θα πρέπει να προστεθεί και ο αναλογών ΦΠΑ). Αν μέχρι το φθινόπωρο παραμείνουν τα ισχύοντα σήμερα επίπεδα τιμών στα πετρελαιοειδή, τότε το πετρέλαιο θέρμανσης και το πετρέλαιο κίνησης θα πωλούνται τον Οκτώβριο σε τιμές που θα κυμαίνονται μεταξύ 1,30 και 1,40 ευρώ το λίτρο.

Ταυτόχρονα, θα εφαρμοστεί κι ένα σύστημα επιδότησης των νοικοκυριών που κατοικούν σε περιοχές με καιρικές συνθήκες οι οποίες επιβάλλουν αυξημένη κατανάλωση πετρελαίου.

 3 Φορολογική μεταρρύθμιση. Θα επιδιωχθεί η ριζική αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος. Βασικός στόχος είναι η απλοποίηση των ρυθμίσεων της φορολογίας εισοδήματος, της φορολογίας ακινήτων, του ΦΠΑ και του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων.

Οι βασικότερες παρεμβάσεις στη φορολογία εισοδήματος θα προβλέπουν:

- Σταδιακή αύξηση του αφορολογήτου ορίου εισοδήματος, από τις 5.000 στις 8.000 ευρώ, όπως προβλέπεται στην προγραμματική διακήρυξη των τριών πολιτικών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση. Η απώλεια εσόδων που θα προκύψει θα απαιτηθεί να καλυφθεί με την εφαρμογή ενός άλλου μέτρου το οποίο θα προκαλεί ισόποση αύξηση εσόδων.

-Μείωση του αριθμού των φορολογικών κλιμακίων. Οπως τόνισε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός, «πρέπει να βρούμε μια χρυσή τομή, έτσι ώστε να μην αδικούμε, αλλά να βοηθούμε αυτούς που έχουν βρεθεί σε δύσκολη οικονομική κατάσταση».

-Επανεξέταση του μέτρου το οποίο προβλέπει την κάλυψη του αφορολογήτου ορίου με την αξία των αποδείξεων λιανικής πώλησης και παροχής υπηρεσιών.

4 Αλλαγές στον ΦΠΑ. Τα μέτρα που θα παρθούν προβλέπουν μεταξύ άλλων:

-Μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση.

-Αλλαγές στις διαδικασίες βεβαίωσης και είσπραξης του ΦΠΑ, ώστε στις περισσότερες περιπτώσεις η καταβολή του φόρου να γίνεται αυτόματα, σε πραγματικό χρόνο.

 5 Ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο. Περίπου 8,4 εκατομμύρια φορολογούμενοι θα κληθούν το 2013 να δηλώσουν στο υπουργείο Οικονομικών, μέσω του Διαδικτύου, αναλυτικά στοιχεία για την κινητή και ακίνητη περιουσία τους. Ολα τα στοιχεία θα καταχωριστούν σε ειδικό ηλεκτρονικό αρχείο και θα αποτελούν από το 2013 και μετά τη βάση για την πραγματοποίηση διασταυρώσεων.

 Με διαδικασίες-εξπρές το χαράτσι στα ακίνητα

Οι διαδικασίες για την είσπραξη του Εκτάκτου Ειδικού Τέλους Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών του έτους 2012 θα ξεκινήσουν άμεσα. Η είσπραξη του Τέλους έχει καθυστερήσει και πρέπει να αρχίσει το συντομότερο δυνατό, ώστε να ενισχυθεί ο φετινός Κρατικός Προϋπολογισμός με τα σημαντικού ύψους έσοδα που αναμένονται (σ.σ.: εκτιμώνται σε 2,5 δισ. ευρώ). Η αποστολή των σχετικών ειδοποιητηρίων θα ξεκινήσει εντός του Ιουλίου. Η καταβολή του Τέλους θα πρέπει να γίνει σε 5 διμηνιαίες δόσεις, όπως προβλέπει ήδη η ισχύουσα νομοθεσία. Οι 3 από τις 5 αυτές δόσεις θα εισπραχθούν σίγουρα από όλους του; υπόχρεους μέχρι τις 28-2-2013, όποτε τα έσοδα που θα προκύψουν από αυτές θα ενταχθούν όλα στον Προϋπολογισμό του 2012. Απόφαση για τον ακριβή τρόπο με τον οποίο θα επιδιωχθεί να εισπραχθεί το Τέλος δεν έχει ακόμη ληφθεί, αλλά κατά πάσα πιθανότητα θα γίνει και πάλι με τη συνεργασία της ΔΕΗ και των λοιπών εταιριών παροχής ηλεκτρισμού.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Βασίλης avatar
  Βασίλης 11/07/2012 16:06:56

  Αυτά όλα θα γίνουν χωρίς να χρειαστεί να συζητηθούν πρώτα με την Τρόικα ή πρέπει να συναινέσει κι αυτή ως απαραίτητη προϋπόθεση και αποτελούν μέχρι στιγμής απλές προθέσεις;

  Στην περίπτωση που ισχύει το πρώτο, τι θα γίνει αν απορριφθούν εν μέρει ή εξ'ολοκλήρου;

  • Βασίλης avatar
   Βασίλης @ Βασίλης 11/07/2012 16:07:54

   *το δεύτερο εννοούσα, όχι το πρώτο

 2. Χιροσιμα avatar
  Χιροσιμα 11/07/2012 16:07:56

  Ελπιζω να μην κανει καμια βλακεια σαν αυτη με την μειωση του ανωτατου φορολογικου συντελεστη στο 30% απο 45%. Πρωτον, γιατι δεν ειναι καταλληλη η εποχη να μειωσεις τοσο πολυ τον φορο των εχοντων ανω των 100.000 ευρω εισοδημα (θα προκαλεσει μεγαλη κοινωνικη οργη) ενω θα μπορουσες πχ. να πας το αφορολογητο οχι στα 8.000 αλλα στα 10.000 αντι να μειωσεις τον ανωτατο συντελεστη (που το θεωρω πολυ πιο ευχαριστη ανακουφιση) ΕΝΩ εαν κανεις μειωσεις συντελεσστων, πρεπει να το κανεις σε ολους. Δλδ, οχι μονο το 45% στο 30% αλλα και το 10% σε 5-7% και το 18% σε 10-15%, κτλ. Ελπιζω, λοιπον, να μην κανουν καμια βλακεια. Αλλωστε, που αποσκοπει αυτη η κοτσανα με την μειωση του 45% στο 30% (θα εχουμε το μικροτερο φορολογικο συντελεστη για πλουσιους μεσα στην Ευρωπη!); Νομιζει οτι θα φερει ολους τους επενδυτες της Ευρωπης να εγκατασταθουν εδω; Ειναι ατοπο, παραλογο και χωρις χρησιμοτητα.

  • Παύλος avatar
   Παύλος @ Χιροσιμα 11/07/2012 17:07:30

   Για βάστα βρε Χιροσίμα,
   Μήπως "άρπαξες" μεγάλη δόση από mCr ;;;
   Αν αυτό : "Ειναι ατοπο, παραλογο και χωρίς χρησιμότητα" ,
   προκειμένου να προσελκυστούν επενδυτές,
   ποιο είναι το ισχύον, το λογικό και το χρήσιμο ;;;

  • Δημήτρης avatar
   Δημήτρης @ Χιροσιμα 12/07/2012 00:23:43

   ΟΛΟΙ οι φορολογικοί συντελεστές πρέπει να μειωθούν για να ανακουφιστεί ο πραγματικά εργαζόμενος λαός που συντηρεί τους κηφήνες του Δημοσίου.

 3. εξωκοινοβουλευτική αριστερά avatar
  εξωκοινοβουλευτική αριστερά 11/07/2012 16:51:06

  δηλ., τα "ανακουφιστικα" μετρα ειναι οτι θα πληρωθουν ολοι οι φοροι σε δοσεις ; ρε σεις τι πινετε εκει μεσα ; αλλα ειπαμε ... απο το Νοεμβρη , νταλικα για πατρα και μετα Μπαρι .. και οχι ολοι μαλιστα , οποιος προλαβει να πιασει θεση απο τους πεινασμενους λαθρους ...

 4. Παρατηρητής avatar
  Παρατηρητής 11/07/2012 17:23:25

  Για όλους τους ΔΥ θα έπρεπε ΟΛΟΣ ο φόρος να παρακρατείται μια κι έξω από τη μισθοδοσία, το μόνο που θα έπρεπε να υποβάλλουν θα ήταν το Ε9 και τυχόν έσοδα από ενοίκια τα οποία θα έπρεπε να φορολογούνται αυτόνομα. Στο δε Ε9 τους θα έπρεπε γίνεται έλεγχος πόθεν έσχες τουλάχιστον για τα σχετικά πρόσφατα ακίνητα που αποκτήθηκαν ας πούμε από το '80 και μετά.

  Οι μόνοι που επωφελούνται από την συμπλήρωση φορολογικών δηλώσεων από τους ΔΥ είναι οι λογιστές που έχουν χεστεί στο (μαύρο) χρήμα τα τελευταία χρόνια.

 5. ktisias avatar
  ktisias 11/07/2012 17:35:50

  Για φορολογικό νομοσχέδιο που θα φορολογεί κλιμακωτά και ορθολογικά τους πάντες και κατάργηση του υπάρχοντος ούτε σκέψη? Όλο fast track και ελεύθερες επιχειρηματικές ζώνες ? Τελικά χρησιμοποιείται η χώρα ως λάφυρο ορισμένων!

  • Ηλίας avatar
   Ηλίας @ ktisias 12/07/2012 15:25:46

   Γιατί το σημερινό δηλαδή δεν φορολογεί κλιμακωτά και ορθολογικά ??
   Όταν μιλούν όλοι για αλλαγές του φορολογικού σκέφτονται ένα φορολογικό νομοσχέδιο που στους ίδιους θα δίνει χρήματα και απ΄όλους τους άλλους θα παίρνει. Αυτό μάλλον είναι το "κλιμακωτά και ορθολογικά".

 6. dirty harry avatar
  dirty harry 11/07/2012 19:22:23

  OK συντροφοι. Αμα δειτε εσεις κατι απ'ολα αυτα να μου σφυριξετε .
  Κλεφτικα μαλιστα.
  ToΝ Τομσεν και τον Τραα τους ρωτησαν ?

 7. Νίκος Α avatar
  Νίκος Α 11/07/2012 20:12:02

  .....Εκτιμάται, επίσης, ότι η τιμή του πετρελαίου θα πέσει από το 1,50 ευρώ σήμερα, στο 1,40 ευρώ ανά λίτρο.......
  Όχι τόση πολλή ανακούφιση.

  Ξέρουν πως πέρασε ο φετεινός χειμώνας στη Βόρεια Ελλάδα (με 1 € πετρέλαιο);
  Το 1/4 των οικοδομών δεν άναψαν την κεντρική θέρμανση. Σκηνές Ρουμανίας επί Τσαουσέσκου.
  Προσοχή, προσοχή σ΄αυτό το θέμα. Μη το προσπερνάμε έτσι.

 8. ΚΥΘΗΡΙΟΣ avatar
  ΚΥΘΗΡΙΟΣ 11/07/2012 23:01:40

  Θά ἐξισωθεῖ τελικά ὁ φόρος πετρελαίου κίνησης μέ αὐτόν τοῦ θέρμανσης καί θά μειωθοῦν ἀμφότερα κατά 10 λεπτά.Καί σέ κάνα δυό μῆνες πού οἱ Ἰρανοί θά τή δοῦν πάλι Ἀμερικάνοι,θά αὐξηθοῦν τά πετρέλαια κατά 30 λεπτά καί θά περιμένουμε τό τσουρούφλισμα στά 2 εὐρῶ...
  Βρέ κουβέρτες πού ἒχει νά ξεθάψει ὁ κόσμος...

  • Iωάννης34 avatar
   Iωάννης34 @ ΚΥΘΗΡΙΟΣ 11/07/2012 23:57:09

   Ετσι είναι όπως τα λες.Το χειμώνα να δεις γκρίνια και παραιτήσεις που θα έχουμε.Ο περσινός μας έφτασε στα όρια μας και μυαλό δεν έβαλε κανείς.Αλήθεια θα μας ενημερώσει κάποιος ποιο θα είναι το όφελος του κράτους απο την εξίσωση;Σε αριθμούς,να δούμε αν αξίζει τον κόπο!

 9. Iωάννης34 avatar
  Iωάννης34 11/07/2012 23:54:54

  Είναι δυνατόν να παρουσιάζεται ως μέτρο μια εκτίμηση;Εκτιμώ λέει οτι θαπέσει η τιμή στο 1,40...Γιατί εσύ το παράγεις;Για κάθε σφαίρα που θα πέφτει στην Συρία θα ανεβαίνει 10 λεπτά!!
  Και η αύξηση του αφορολόγητου θα είναι χωρίς αντίκρυσμα αν κόψουν τελείως,όπως λένε,τις φοροαπαλλαγές.

  • ΚΥΘΗΡΙΟΣ avatar
   ΚΥΘΗΡΙΟΣ @ Iωάννης34 12/07/2012 00:37:04

   Σύν τό κόψιμο τοῦ-ὃποιου-ὀφέλους ἀπό τίς ἀποδείξεις.

 10. Ηλίας avatar
  Ηλίας 12/07/2012 15:32:33

  "Καταργούνται επίσης οι αποδείξεις που δεν πρόσφεραν τα αναμενόμενα στην πάταξη της φοροδιαφυγής, αν και ενισχύθηκε το δικαίωμα των Ελλήνων να ζητούν απόδειξη." Αυτό δεν είναι μέτρο ανακούφισης του κόσμου αλλά των Γιατρών, των Δικηγόρων και των ελεύθερων επαγγελματιών γενικά που θα δουλεύουν χωρίς πρόβλημα πλέον χωρίς απόδειξη.
  Μπορεί το μέτρο να μην ήταν τέλειο αλλά ήταν προς τη σωστή κατεύθυνση. Γιατί να καταργηθεί και όχι να βελτιωθεί ??

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.