Τα προαπαιτούμενα, κρίσιμο κρας τέστ για την κυβέρνηση
23/06/2014 16:43
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα προαπαιτούμενα, κρίσιμο κρας τέστ για την κυβέρνηση

Οι δανειστές μας έχουν προειδοποιήσει ότι ελάφρυνση του χρέους δε μπορεί να υπάρξει μόνο με το πρωτογενές πλεόνασμα αλλά απαιτείται και η συνέχιση της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας η οποία έχει κάνει «κοιλιά».

Πριν μερικά 24ωρα ο νέος υπουργός Οικονομικών δεσμεύτηκε απέναντι στους Ευρωπαίους ομολόγους του ότι θα τηρήσει η Ελλάδα τα προαπαιτούμενα που έχει δεσμευτεί ώστε να πάρει τις δόσεις των 2 δισ. ευρώ. Και δεν είναι τόσο οι δόσεις για τις οποίες «καίγεται» η κυβέρνηση αλλά η διατήρηση της αξιοπιστίας απέναντι στους δανειστές ενόψει και των διαπραγματεύσεων με την τρόικα για το χρέος.

Οι δανειστές μας έχουν προειδοποιήσει ότι ελάφρυνση του χρέους δε μπορεί να υπάρξει μόνο με το πρωτογενές πλεόνασμα αλλά απαιτείται και η συνέχιση της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας η οποία έχει κάνει «κοιλιά».

Και πλέον η Αθήνα βρίσκεται αντιμέτωπη με τις δεσμεύσεις της, 6 προαπαιτούμενα για την εκταμίευση των δόσεων. Αυτά είναι:

·Η υιοθέτηση νόμου για το υπαίθριο εμπόριο. Οι διαδικασίες έχουν ολοκληρωθεί.

·Η θέσπιση νόμου για το πλαίσιο των αδειοδοτήσεων και στον χωροταξικό σχεδιασμό. Το νομοσχέδιο κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή.

·Η επικαιροποίηση του καταλόγου των φόρων υπέρ τρίτων που είναι έτοιμος.

·Η υιοθέτηση κώδικα συμπεριφοράς για τα μέλη της κυβέρνησης, ώστε να περιοριστεί η διαφθορά.

·Η έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης από τα υπουργεία Οικονομικών και Δικαιοσύνης για το σχέδιο δράσης σχετικά με τη είσπραξη των οφειλών. Μείζον θέμα που συζητείται σχετικά με τον αριθμό των δόσεων και πώς δεν θα δημιουργηθεί νέα γενιά οφειλών.

·Η υιοθέτηση νόμου για τη μείωση του περιθωρίου κέρδους των φαρμακοποιών. Το πιο δύσκολο από τα πρώτα 6 προπαιτούμενα, την «καυτή πατάτα» την κρατά ο Μάκης Βορίδης.

Όμως, δεν ξεμπερδέψαμε καθώς μέσα στο καλοκαίρι υπάρχουν άλλα 6 προαπαιτούμενα, ακόμη πιο δύσκολα καθώς εκεί κρύβεται ο «διάβολος». Συγκεκριμένα το νομοσχέδιο για τον αιγιαλό, το σπάσιμο της ΔΕΗ και η πώλησης της λεγόμενης «μικρής ΔΕΗ» και οι παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό σύστημα και κυρίως στα επικουρικά ταμεία κάτι που σημαίνει νέες μειώσεις συντάξεων.

Το πρώτο κρας τεστ είναι η «μικρή ΔΕΗ» η οποία διχάζει τον κυβερνητικό συνασπισμό καθώς ξαφνικά θυμήθηκαν να αντιδράσουν Πασόκοι όπως ο Κουκουλόπουλος. Το απόγευμα υπάρχει πυροσβεστική σύσκεψη στο Μαξίμου με τον Δ. Σταμάτη να προσπαθεί να σβήσει φωτιές προτού ανάψουν και κάψουν όλη την κυβέρνηση. Παράλληλα, οι εργαζόμενοι στο σωματείο Σπάρτακος ξεκινούν κινητοποιήσεις αντιδρώντας στο σπάσιμο της ΔΕΗ.

Και φυσικά ακολουθεί η περίπτωση του Αιγιαλού που επίσης έχει δημιουργήσει διχασμό στην κυβέρνηση η οποία ευελπιστεί ότι με κάποιες αλλαγές θα περάσει τα προαπαιτούμενα στα θερινά τμήματα της Βουλής. Είναι έτσι όμως ή μήπως πάμε σε μια μετωπική σύγκρουση με τελικό αποτέλεσμα την κατάρρευση της κυβέρνησης; Έχουμε ξαναγράψει ότι το καλοκαίρι θα είναι θερμό και το φθινόπωρο ακόμη χειρότερο. Δεν θα προλαβαίνουμε να πληρώνουμε φόρους, οι συντάξεις μειώνονται και οι ανατροπές στο ασφαλιστικό θα είναι δραματικές αφού τα Ταμεία καταρρέουν. Είναι σίγουροι δηλαδή ότι θα περάσουν τα προαπαιτούμενα, ακόμη κι αν τα βάλουν σε ένα άρθρο; Για σκεφτείτε μόνο να πάνε όλες αυτές οι δεσμεύσεις στη Βουλή, να πρέπει να περάσουν, οι πασόκοι βουλευτές να το παίζουν... κοινωνιστές και να έρχονται οι «κακοί» δεξιοί να υποστηρίζουν μέτρα που και οι ίδιοι δεν πιστεύουν. Τότε η ΝΔ θα πάει στα Τάρταρα και ο Τσίπρας θα έχει όλους τους λόγους να κάνει «κολεγιές» με τους «καλούς» Πασόκους.

Γι’ αυτό λοιπόν και τα προαπαιτούμενα, αν και έχουν αποφασιστεί εδώ και καιρό, μπορεί να αποτελέσουν το κρίσιμο κρας τέστ για την κυβέρνηση.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Νίκος Αργεάδης avatar
  Νίκος Αργεάδης 23/06/2014 21:27:56

  δει δη αιδούς, αχρείοι. απο πού και ως πού οι ευρωπέη ορίζουν πως θα γίνονται οι λαϊκές; η υιοθέτηση "κώδικα συμπεριφοράς για τους πολιτικούς.." χα, χα, χα! φυσικά, σε λίγο θα ορίζουν το χρώμα σώβρακο θα φορούν, αν το επιτρέπουν βέβαια οι ξένοι... "σχέδιο δράσης για είσπραξή οφειλών" ...μας δουλεύουν ΜΕ ΤΙς ΛΙΣΤΕΣ ΤΩΝ ΛΣΓΗΤΩΝ, ΤΙ ΓΙΝΕΤΑ; ΤΣΙΜΟΥΔΙΑ Ε; η "υιοθέτηση νόμου -παρακαλώ!- για την ΜΕΙΩΣΗ του περιθωρίου κέρδους..." ώπα; τι έγινε η ελέυθερη αγορά αδερφια; που θα έλεγε και ο φαήλος; μόνο για τα κορόϊδα ισχύει, όχι για τους κλέφτες ; εσείς κόπτεστε για τον ανταγωνισμό, την ελεύεθρη αγορά, κλπ κλπ. εδώ τι γίνεται; Αιγιαλός (ποιοί θα φάνε με χρυσά κουτάλια, δλδ) η "μικρή ΔΕΗ" (ρωτήστε τους άγγλους όπου "απελευεθερ'ωθηκαν" από την κρατική ηλεκτροδοσ΄΄ια να δείτε πόσο "έπεσαν" οι τιμές. 'αλλος ένας λόγος που " 'εκλεισαν" την βουλή (λές και ήταν ποτέ ανοιχτή για τα συμφέροντα των πολιτών) είανι για να περάσουν τις ανομίες τους. κε σαμαρά, δεν μπορείτε να συνεχίσετε έτσι για 2 δις, για 10 δις. ελευμοσύνης, το λέμε από το 2010...

  • Κυθήριος avatar
   Κυθήριος @ Νίκος Αργεάδης 23/06/2014 21:53:49

   Είναι προαπαιτούμενα,είναι δέσμευση της κυβέρνησης πρός τους δανειστές φίλε Νίκο!... Άραγε έχουν μπεί υπογραφές για αυτά τα προαπαιτούμενα; Και,αν για δύο δίς εκβιάζουν με αυτά,φαντάσου τί άλλα προαπαιτούμενα θα βρούν να βάλουν για την ελάφρυνση του χρέους...

   • Νίκος Αργεάδης avatar
    Νίκος Αργεάδης @ Κυθήριος 24/06/2014 12:36:18

    τα υπέγραψαν ΟΛΑ αγαπητέ κυθήριε. τα περί διαπραγμνατεύσεων είναι για μωρά. το ξαναλέω, δηυμιουργούν σιγά-σιγά συνθήκες εκρηκτικές.

 2. Άπαντα Επιστάμενος avatar
  Άπαντα Επιστάμενος 23/06/2014 23:33:43

  "....Δεν θα προλαβαίνουμε να πληρώνουμε φόρους, οι συντάξεις μειώνονται και οι ανατροπές στο ασφαλιστικό θα είναι δραματικές αφού τα Ταμεία..." Μήπως είμαστε ξανά στο 2011 ή το 2012; Μήπως ψήφισα λάθος κόμμα;

  • Σπαθάριος avatar
   Σπαθάριος @ Άπαντα Επιστάμενος 24/06/2014 06:21:17

   Ποσο με βασανιζει και μενα αυτο το ερωτημα τον τελευταιο μηνα. Μετα τα Ζαπεια ξαναπιστεψα το τελειωμα των μνημονιων και το οχι αλλα μετρα . Αλλα ειπαμε οτι πρεπει να μαθουμε πως τιποτε δεν ειναι τσαμπα και πρεπει να πληρωνουμε με καθε τροπο την "βοηθεια" των Ευρωπεων.

 3. George N avatar
  George N 23/06/2014 23:39:58

  Η ΝΔ μάλλον θα πάει στα τάρταρα έτσι κι αλλιώς. Ίδρωσε, προσπάθησε και της αξίζει καλύτερη τύχη αλλά πληρώνει ακριβά την καθυστέρησή της, την αδυναμία της να παρακολουθήσει τις εξελίξεις την δεκαετία του 80 αλλά και το πούλημα της ψυχής της στα 90ς αλλά και την περασμένη δεκαετία για μερικά χρόνια στην εξουσία. Αυτές τις μάλλον τελευταίες μέρες της Πομπηία της είναι και οι πιο ενδιαφέρουσες. Γεμάτη αντι-ήρωες δείχνει να περιμένει τον από μηχανής θεό, ένα θαύμα. Ζαλισμένη, χωρίς να καταλαβαίνει πως και γιατί, που λάθεψε και τι δεν της βγήκε...αυτή συνεχίζει, δεν το βάζει κάτω. Respect.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.