#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
04/12/2007 00:04
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα πράγματα είναι δύσκολα πλέον για τον Κώστα Καραμανλή

Οι πραγματικές δυσκολίες τώρα έρχονται για τον κ. Καραμανλή και την κυβέρνησή του. Με το ασφαλιστικό, η κυβέρνηση βρίσκεται, για πρώτη φορά από την άνοδο τους στην εξουσία, αντιμέτωπη με ολόκληρο σχεδόν το κοινωνικό σώμα για ένα μείζον ζήτημα. Το ευρύτερο πολιτικό κλίμα δεν είναι καθόλου ευνοϊκό. Ο προϋπολογισμός προβλέπει αυξημένους φόρους που θα επιβαρύνουν κι άλλο τα αδύνατα βαλάντια, η αύξηση του ΦΠΑ ξαναέρχεται, οι αμοιβές των εργαζομένων είναι καθηλωμένες και η κυβέρνηση δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την ακρίβεια που κατατρώγει τα χαμηλά εισοδήματα. Τα πράγματα επιδεινώνονται από τις αυξήσεις της ΔΕΗ που θα επιβαρύνουν τα νοικοκυριά και άμεσα αλλά και έμμεσα καθώς οι παραγωγοί των προϊόντων θα μεταφέρουν τις αυξήσεις του κόστους στην κατανάλωση.
Η κυβέρνηση δεν διαθέτει κανένα σχέδιο ούτε για την γενικότερη πολιτική της, ούτε  για το καθένα από τα επιμέρους θέματα που άνοιξε. Πηγαίνει «βλέποντας και κάνοντας» και καταφεύγει και πάλι στα επικοινωνιακά κόλπα και τρυκ. Που όμως αποδεικνύονται πλέον «φτηνά» κι αυτά, αν κρίνουμε από τον τρόπο που χειρίστηκε ο κ. Ρουσόπουλος το θέμα των δημοσιογράφων.  Πίστευε αλήθεια το Μαξίμου ότι θα μπορούσε να περάσει τα μέτρα για το Ασφαλιστικό, στρέφοντας τη μία κοινωνική ομάδα εναντίον της άλλης και χρησιμοποιώντας την ρητορική περί συντεχνιών για να συκοφαντήσει τις αντιδράσεις;

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον που προκαλεί διάχυτη κοινωνική δυσφορία το ασφαλιστικό μπορεί να εξελιχθεί σε θρυαλλίδα που θα πυροδοτήσει γενικότερη κοινωνική έκρηξη. Επειδή, αφενός αφορά τους πάντες και αφετέρου είναι ίσως το μόνο θέμα που κινητοποιεί τον κόσμο σηκώνοντάς τον από τον καναπέ. Από την άλλη μεριά, το αρνητικό διεθνές οικονομικό περιβάλλον (λόγω της τιμής του πετρελαίου και της κερδοσκοπίας στα επιτόκια) δημιουργεί στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης φόβους για μια παρατεταμένη οικονομική κρίση, με συνέπειες που κανείς δεν μπορεί να προβλέψει αλλά ούτε και να αποφύγει. Ενδεικτικό της ανησυχίας που υπάρχει στο Μέγαρο Μαξίμου είναι και ότι επίσπευσε την ψήφιση του εκλογικού νόμου. Ο κ. Καραμανλής προετοιμάζεται πλέον για τις πιο ακραίες εξελίξεις με συνεχείς εκλογικές αναμετρήσεις κι αυτό δεν ήταν στους σχεδιασμούς του, ότι κι αν λένε, ότι κι αν γράφουν. 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Εξάκτινος avatar
  Εξάκτινος 04/12/2007 00:31:53

  Για να μην υπάρχουν οικονομικά προβλήματα έπρεπε κάτι να παράγουμε και κάπου να το πουλάμε για να εισάγεται χρήμα στη χώρα, και το εισαγόμενο χρήμα να διανέμεται ανάλογα με τα προσόντα του καθενός.

  Οι μάγκες όλα αυτά τα χρόνια το μόνο που έκαναν είναι να τρώνε μίζες να μην έχουν ένα σοβαρό πρόγραμμα για να παραχθεί κάτι να δανείζονται και να διορίζουν κόσμο (καταναλωτικές δαπάνες) για να μην έχουμε ανεργία.

  Με τα συστήματα αυτά είναι φυσικό να έχουμε τα χάλια μας και με δεδομένο ότι δεν έχουμε καμιά δυνατότητα να λειτουργήσουμε παγκοσμιοποιημένα σα λαός και σα μονάδες και σαν επιχειρηματίες έχουμε τα προβλήματα που έχουμε.

 2. Προφήτης avatar
  Προφήτης 04/12/2007 02:43:54

  Η κατάσταση θυμίζει το πικρό ανέκδοτο των Ρώσσων, μετά την κατάρρευση του σοσιαλισμού-κρατικού καπιταλισμού και τη σκληρή εμπειρία της «ελεύθερης αγοράς» που τους εξουθένωσε : «Όλα όσα μας έλεγαν για τον Σοσιαλισμό ήταν ψέμματα. Αλλά όσα μας έλεγαν για τον Καπιταλισμό ήταν αλήθεια».

  Στη 10ετία του 70 ΠΑΣΟΚ & ΚΚΕ αντιπαλεύοντας την είσοδο στην ΕΟΚ προπαγάνδιζαν ότι «θα γίνουμε τα γκαρσόνια των Ευρωπαίων». Δεν έπεσαν πολύ έξω, μόνο που ούτε για γκαρσόνια κάνουμε πλέον – η επίπλαστη ευμάρεια των επιδοτήσεων, των δανεικών και των κλεμμένων του ΠΑΣΟΚ που «έπεσαν» μέσα στην ελληνική κοινωνία διέβρωσαν το εργασιακό της ήθος ανεπανόρθωτα.

  Δεν παράγουμε πια τίποτα γιατί κατ΄ επιταγήν της ΕΕ σαρώθηκε όλη η παραγωγική μας βάση και εξέλειψε το κίνητρο τής δημιουργίας και τής ανταμοιβής της από όλα τα στρώματα και σε όλους τους παραγωγικούς τομείς.

  Η ανάλυση Μητρόπολη-Περιφέρεια-Μεγάλο Κεφάλαιο-Νέα Αποικιοκρατία εξηγεί τι συνέβη.

  Ο θείος Κάρολος δεν έσφαλλε και ούτε πρόκειται να ξεπερασθεί στο ορατό μέλλον.
  Το πρόβλημα με την μαρξιστική ανάλυση είναι ότι δεν δίνει σήμερα χρηστικά εργαλεία για επεξεργασία απτών λύσεων, ή για να είμαι πιο ακριβής, η Απληστία που έχει επικρατήσει ως κοινωνικό χαρακτηριστικό, απότοκη ενός μοντέλου άκρατου καταναλωτισμού, δεν επιτρέπει στην κοινωνιοκεντρική, διανεμητική, προσέγγιση πρώτο ρόλο.

  Παγκόσμια είχαμε σε 30 χρόνια
  - 2 μείζονες πετρελαϊκές κρίσεις
  - την κατάρρευση του «Υπαρκτού Σοσιαλισμού» και του αντιπάλου δέους που εξέφραζε, με αποτέλεσμα να περνάνε καλά οι λαοί της Δύσης για να μην εξεγείρονται
  - τη μετεξέλιξη του Καπιταλισμού σε παρασιτικό, με ανάληψη των ηνίων από το κερδοσκοπικό «αεριτζίδικο» κεφάλαιο
  - την άνοδο του νεοσυντηρητισμού και την κατεδάφιση του κοινωνικού κράτους που επιτάσσει
  - την άμεση αλληλεπίδραση των εθνικών οικονομιών με την Παγκοσμιοποίηση
  - την θεσμική ανικανότητα των «εθνικών» κυβερνήσεων (ουσιαστικά τοπικών τοποτηρητών) να λάβουν αποφάσεις σε όφελος του εθνικού κοινωνικού συνόλου (βλέπε την άμεση καταστροφή της Ολυμπιακής από τις Ryanair & Aegean)..

  Αν δε συνυπολογίσουμε τη μνημειώδη ξενοδουλεία της ελληνική κυβερνητικής ελίτ, διακομματικά, δεν χρειάζεται εξήγηση για τα χάλια μας.
  Το ερώτημα γιατί οι μάζες δεν εξεγείρονται απαντάται, δυστυχώς, με την έλλειψη προσώπων και φορέων που θα τεθούν επικεφαλής.
  Εξάκτινε, εσύ δεν έγραψες ότι ιστορικά, μια κοινωνία βγάζει έναν ηγέτη κάθε 50 χρόνια ; Περιμένουμε, αντιστεκόμενοι, όσο και όπου μπορούμε ….

 3. Προφήτης avatar
  Προφήτης 04/12/2007 02:47:17

  Συνέχεια :
  σαν να λέμε "Περιμένοντας τον Γκοντό".

 4. Εξάκτινος avatar
  Εξάκτινος 04/12/2007 09:47:16

  Έχω σπάσει το κεφάλι μου να βρω τρόπο να βγω από το λούκι και παντού αδιέξοδα. Λύσεις δε βλέπω.

 5. filio avatar
  filio 04/12/2007 10:20:20

  Ώσπου το βαθύ κράτος όπως λένε την»ανεξάρτητη» δικαιοσύνη είναι διορισμένη με τους Κολιοκωστα ,Σανιδά, Κυριτσάκη μην περιμένεις πολλά

 6. nikos avatar
  nikos 04/12/2007 13:07:31

  Φίλε factorx δυστυχώς στα βαφτίσια στα μνημόσυνα και στους γάμους δεν έμαθε ο Κ. την εργασία .Και πως ?

 7. Εξάκτινος avatar
  Εξάκτινος 04/12/2007 17:37:06

  Βαθύ κράτος δεν υπάρχει. Ορισμένοι οσφυοκάμπτες δημόσιοι υπάλληλοι που κάνουν ότι τους λένε τα αφεντικά τους υπάρχουν.

 8. Aris. A avatar
  Aris. A 04/12/2007 18:07:38

  Τον φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν. Αμα θέλεις 3,5 χρόνια να διώξεις τον Ξάδερφο από το υπουργείο μεταφορών που έγκανιάζε σταθμούς προσστιακού και δεν ασχολιόταν με τα τρομερά ελλείματα των οργανισμών που επόπτευαι και άμα η επιτροπή ανταγωνισμού θέλει 4 χρόνια για να αποφασίσει αν υπάρχει καρτέλ στο γάλα και να βάλει πρόστιμα που είναι ψύχουλα μπροστά στα κέρδη που έχουν την τελευταία πενταετία οι γαλακτοβιομηχανίες τότε η κοινωνική δυσαρέσκεια θα σε παρασύρει.
  Η κοινωνία έχει καταλάβει ότι τα προβλήματα είναι σύνθετα και χρειάζονται θυσίες για να λύθούν, για να ακολουθήσει όμως την κυβέρνηση πρέπει να πειστεί ότι είναι σε θέση να ισομοιράσει τις θυσίες. Τα οικονομικά προβλήματα δεν λύνονται με ελεγκτικούς και εισπρακτικούς μηχανισμούς διεφθαρμένους, με φοβισμένους υπουργούς που εξυμνούν το θεάρεστο έργο των κατασκευαστικών εταιριών.
  Λόγω έλλειψης σοβαρού αντιπάλου ο Καραμανλής είναι πιθανόν να πάρει και τρίτη κυβερνητική θητεία το ερώτημα όμως είναι αν θα μείνει στην ιστορία ως ένας μακροχρόνιος αλλά άγευστος πρωθυπουργός ή ως ένα ισχυρός μεταρυθμιστής.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.