04/11/2009 09:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα «παίρνουν» από τους πλούσιους για να τα δώσουν στους φτωχούς, ή το αντίστροφο;Από επικοινωνία η κυβέρνηση Παπανδρέου παίρνει άριστα 10. Επέλεξε να ανακοινώσει την ίδια μέρα «σκληρά» μέτρα για τους έχοντες και έκτακτο επίδομα για τους φτωχούς. Έτσι κατάφερε, βοηθούμενη ασφαλώς κι από τα δικά της Media, να περάσει στον κόσμο το σύνθημα «Εμείς τα παίρνουμε από τους πλούσιους για να τα δώσουμε στα φτωχαδάκια». Και μπράβο του κ. Παπακωνσταντίνου για την κίνησή του αυτή. Όντως, το να φορολογείς έκτακτα τα κέρδη των 300 μεγαλοκαρχαριών και να βοηθάς αγρότες, συνταξιούχους, μισθωτούς, ευπαθείς κοινωνικές ομάδες είναι πολύ... σοσιαλιστικό.

Δεν σας κάνει, όμως, εντύπωση η ευκολία με την οποία ο Δασκαλόπουλος του ΣΕΒ είπε «ναι» στην έκτακτη φορολόγηση; Οι πρώτοι που ενημερώθηκαν για τα σημερινά μέτρα ήταν οι βιομήχανοι, μαζί τα αποφάσισαν, άρα κάποιο λάκκο έχει η φάβα. Προφανώς λέγεται ελαστικοποίηση εργασιακών σχέσεων, απολύσεις κατά το δοκούν και στο όνομα της κρίσης, ίσως και τίποτε ρυθμίσεις χρεών και θαλασσοδανείων.

Η κυβέρνηση, ο Γ. Παπανδρέου και ο Γ. Παπακωνσταντίνου δεν έλεγαν μόλις προ ενός μηνός ότι δεν είναι υπέρ των έκτακτων μέτρων και δεν θα φορολογήσουν τις επιχειρήσεις; Αν τόσο γρήγορα έπαψαν να είναι ειλικρινείς γιατί να μην κάνουν το ίδιο και για τους πολίτες και την φορολόγησή τους. ΟΚ, όλοι συμφωνούμε ότι δεν υπάρχουν πολλές πηγές εσόδων, η οικονομία καταρρέει, ο Αλμούνια καραδοκεί και άλλα τέτοια. Άλλο, όμως, αυτό κι άλλο τα έκτακτα μέτρα που μόνο στόχο έχουν να μισογεμίσουν τα άδεια ταμεία τα οποία όμως μοιάζουν με Πίθο των Δαναΐδων. Τι θα κάνει δηλαδή του χρόνου, θα ξανα-ανακοινώσει έκτακτη φορολόγηση;

Πώς θα εμπιστευτούν Έλληνες και ξένοι επιχειρηματίες την κυβέρνηση που άλλα τους έταζε κι άλλα τους φορτώνει; Μήπως την έκτακτη φορολόγηση οι «καρχαρίες» την μετακυλήσουν στον κοσμάκη με αυξήσεις σε προϊόντα και υπηρεσίες.; Δηλαδή οι κατασκευαστικές με αυξήσεις στα διόδια ή ανακοστολογήσεις έργων, οι τράπεζες με αυξημένα επιτόκια ή νέες “βαφτισμένες” κρυφές χρεώσεις στις συναλλαγές, οι έμποροι τροφίμων με ακρίβεια στα ράφια των σούπερ μάρκετ.

Μήπως άλλες χώρες πολεμούν την κρίση με φοροαπαλλαγές και άλλα κίνητρα για την ανάπτυξη της οικονομίας κι όχι με έκτακτη φορολόγηση που έχει μόνο πρόσκαιρο κέρδος;

Αύριο αναμένεται να ανακοινωθεί το προσχέδιο του προϋπολογισμού. Εκεί θα φανούν οι προθέσεις της κυβέρνησης για το τι θέλει πραγματικά. Αν δηλαδή προβλέπει γενναίες αυξήσεις στα ποτά, τα τσιγάρα, τα καύσιμα και τους άλλους έμμεσους φόρους. Προφήτες δεν είμαστε αλλά μυριζόμαστε “χαστούκια”. Ποιοι λοιπόν θα πληρώσουν αυτούς τους επιπλέον φόρους; Φυσικά ο απλός κοσμάκης που θα παίρνει από τη μια 300 ευρώ επίδομα αλληλεγγύης και θα πληρώνει πολλαπλάσια σε καύσιμα, ποτά και πιθανότατα και στον ΦΠΑ όπου η κυβέρνηση δέχεται εισηγήσεις να αυξήσει.

Τα μέτρα, κατά τη γνώμη μας έχουν και αρκετές αδικίες: Για παράδειγμα με την έκτακτη φορολόγηση τιμωρούνται όσες επιχειρήσεις δηλώνουν τα κέρδη τους, πληρώνουν 40% φόρο και τώρα καλούνται να πληρώσουν εκτάκτως. Πόσα άλλα μεγαλολαμόγια κρύβουν έσοδα και κέρδη με εικονικά τιμολόγια, δωρεές, κρυφές συναλλαγές, οφ σορ και άλλα τερτίπια;

Επίσης, εξαιρεί από το επίδομα αλληλεγγύης τους ελεύθερους επαγγελματίες και για κάποιους καλά κάνει. Χιλιάδες δικηγόροι, ιατροί, τραγουδιστές, καταστηματάρχες, υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι κάνουν τεράστιους τζίρους και δηλώνουν 12 και 15 χιλιάδες ευρώ το χρόνο, επομένως δεν θα μπορούσαν να πάρουν και επίδομα. Μαζί με τα ξερά καίγονται και τα χλωρά, ωστόσο, αφού χιλιάδες άλλοι ελευθεροεπαγγελματίες έχουν πενιχρά έσοδα, αναγκάζονται να πληρώνουν ΤΕΒΕ ένα σωρό λεφτά και βγαίνουν τώρα στην απέξω. Τέλος, είναι σωστή η αύξηση του ΕΤΑΚ για περιουσίες πάνω από 600.000 ευρώ. Όμως, τι να πεις στους ιδιοκτήτες εκείνους που αγόρασαν πριν χρόνια ένα δύο καταστήματα, έχουν και κανένα σπίτι και με την αύξηση των αντικειμενικών αξιών ξεπερνούν τις 600.000 ευρώ. Παράλληλα όμως, έχουν επί χρόνια ξενοίκιαστα τα καταστήματα, δεν εισπράττουν και τώρα θα πληρώσουν και φόρο.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. πρασινάλογα avatar
  πρασινάλογα 04/11/2009 09:56:28

  Τι εννοούσε ό ΓΑΠ για τις πρώτες 100 ημέρες;
  Ότι χρειάζονται 100 ημέρες για να ορίσουν Γενικούς Γραμματείς Υπουργείων;
  Κλείσανε μήνα και ακόμη τίποτε.
  Βρε άχρηστοι, εσείς οι ίδιοι δεν λέτε ότι χρειάζεται επαγρύπνηση γιατί τα προβλήματα είναι μεγάλα;
  Πως επαγρυπνείτε εσείς, όλοι μέρα καφεδάκια, lifestyle, τσαντούλες και βόλτες στα μαγαζιά;
  ΠΟΤΕ ΠΡΟΛΑΒΑΤΕ ΚΑΙ "ΚΟΥΡΑΣΤΗΚΑΤΕ" ΠΟΥΛΑΚΙΑ ΜΟΥ;
  Ακόμη δεν έχετε ζεστάνει τις καρέκλες.
  Εάν λάβω υπόψη μου και το πατατράκ που έπαθε ο λιμοκοντόρος ο Παπακωνσταντίνου όταν συνατήθηκε με τον πασόκο Πρόεδρο των Εφοριακών, που είπε του Γιωργάκη "μην μας στριμώχνεις γιατί θα χάσεις" ίσως έχει αρχίσει να συνειδητοποιεί η παιδική χαρά του αμερικάνου ότι ΗΤΑΝ ΠΟΛΥ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΟΤΑΝ ΒΡΙΣΚΟΝΤΟΥΣΑΝ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ.
  Τζάμπα μαγκιές, κριτική εκ του ασφαλούς, μεγαλοστομίες και όλα αυτά που χαρακτηρίζουν τους ανεύθυνους ανθρώπους.
  Όσο για τη Λούκα, είναι για λύπηση.
  Βούλιαξε στο παρθενικό της ταξίδι.
  Χάλια, απέραντα χάλια.
  Θα το σπάσουν το ρεκόρ του Πρόντι, δεν υπάρχει περίπτωση.

  • pasokos avatar
   pasokos @ πρασινάλογα 04/11/2009 11:53:45

   Με τα μυαλά που κουβαλάτε οι δεξιοί θα κάνετε είκοσι χρόνια να ξαναδείτε εξουσία... κι αν. Είστε τόσο πολύ ποτισμένοι που ακόμα και μια διαδικασία επιλογής γραμματέων από την ελεύθερη αγορά που εκ προοιμίου χρειάζεται χρόνο για να ολοκληρωθεί τη βλέπετε αρνητικά.

   Έτσι να μιλάτε συνεχώς. Δεν ξέρεις πόσο καλό μας κάνετε. Βλέπει ο κόσμος το θράσος σας. Είχαμε ξεχάσει πως είναι η δεξιά, να 'στε καλά που μας το θυμίζετε κάθε μέρα.

   • Κοντη Λιζα avatar
    Κοντη Λιζα @ pasokos 04/11/2009 16:40:25

    Δεξιά και δεξιά το πάτε οι Πασόκοι. Αν κατάλαβα καλά θεωρείτε τον εαυτό σας αριστερό ή κάνω λάθος. Αν θεωρείτε τον εαυτό σας αριστερό ο Π. Κανελλόπουλος είχε πει για το ΠΑΣΟΚ του σιδερένιου. Σοσιαλισμός=δομικές αλλαγές, θεσμικές αλλαγές που προτείνει το ΠΑΣΟΚ είναι σοσιαλδημοκρατία. Περυσινά ξινά καρύδια θα μου πεις. Κοιταγα λιπόν το ΓΑΠ όταν μίλαγε στην Σουηδία και τα έλεγε Σουηδικά ίσως για να μην τα καταλαβαίνουμε εμείς οι χαχόλοι και χρησιμοποιούσε την λέξη Σοσιαλδημοκρατία στα Σουηδικά αλλά σοσιαλδημοκρατία έλεγε και η μετάφραση. Όχι σοσιαλισμός και πρασινάλογα σαν την πρασινη ανάπτυξη του ΓΑΠ αλλά σοσιαλδημοκρατία. Και όπως και νάχει υπάρχει μια κάποια διαφορά άρα δεν σας παίρνει να το παίζετε αριστεροί γιατί ούτε είσαστε αλλά ούτε και υπήρξατε ποτέ. Δημαγωγοί σίγουρα αριστεροί όχι...

 2. donaE avatar
  donaE 04/11/2009 10:00:23

  Το οτι βρηκανε αδεια ταμεια δεν ειναι δικαιολογια πραγματικη.
  Σημαινει οτι δεν ξερανε τελικα τι υπαρχει.
  Και αφου δεν ξερανε πως ταζανε;

 3. El Gekko avatar
  El Gekko 04/11/2009 11:20:20

  Πόσα ζητά η ΠΣΚ γαι κουπόνι φέτος;

  - Μου έκαναν εντύπωση τα πολλά "Μήπως", ξεκίνησα να τα μετράω αλλά βαρέθηκα.

  - Όσο δεν διορίζονται ΓΓ και λοιποί σατράπες τόσο καλύτερα, εμένα δεν μου έλειψε κανένας, δεν γνώριζα βέβαια και τους προηγούμενους, σε κάποιους λείπουν, παράξενο. Άσε που γλυτώνουμε και κανένα μηνιάτικο. Μήπως να μην τους διορίσουν καθόλου και να μείνουν με τους υπηρεσιακούς παράγοντες;

  - Τέλος, μου αρέσει πολύ το κλάμα, κλαίμε γιατί δεν δίνουν κάτι, μετά κλαίμε γιατί δίνουν ψίχουλα, ύστερα γιατί δίνουν ψίχουλα αλλά θα μας τα πάρουν μετά.

 4. Lavazza avatar
  Lavazza 04/11/2009 11:27:59

  "Είχα εξαγγείλει την μη καταβολή νέων φόρων αλλά λόγω της καταστάσεως είναι επιβεβλημένα έκτακτα μέτρα"...

  Αυτά είπε ο Παπακωνσταντίνου.

  Αυτά έλεγε και ο Παπαθανασίου.

  Αυτά έλεγε και ο Αλογοσκούφης.

  Αυτά έλεγε και ο Γιάννος.

  Κτλ. κτλ. κτλ.

  Τελικά είναι η αγαπημένη φράση όλων των υπουργών οικονομικών στην Ελλάδα.

  Και προσέξτε, δεν είπε έκτακτΟ μέτρΟ αλλά έκτακτΑ μέτρΑ...

  Δηλαδή πολλά έκτακτα μέτρα.

  Στη συνέχεια έκανε τη δήλωση που του είχε υπαγορεύσει ο ΣΕΒ...

  Ένα έκτακτο μέτρο το ακούσαμε χθες.

  Τα υπόλοιπα σταδιακά τις επόμενες εβδομάδες...

 5. Κοντη Λιζα avatar
  Κοντη Λιζα 04/11/2009 16:44:14

  Έλεγε φίλος χτες: Το επικοινωνιακό το ξέρει καλύτερα από την ΝΔ το ΠΑΣΟΚ. Θα δώσουν δέκα θα μείνει η εικόνα ότι έδωσαν 10 αλλά θα πάρουν 40 πίσω με τρόπο.

 6. ΤΑΣΟΣ ΙΑΤΡΟΥ avatar
  ΤΑΣΟΣ ΙΑΤΡΟΥ 05/11/2009 21:49:09

  Φίλε pasoko,
  Όταν εσύ και πολλοί άλλοι καταλάβετε (αν) τι κάνατε στις 4 0κτώβρη, θα είναι πιά πολύ αργά.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.