#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
07/09/2010 18:21
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα πέντε κρισιμότερα ζητήματα της ισραηλινό-παλαιστινιακής διαμάχηςΠοια είναι τα πέντε κρισιμότερα ζητήματα της  ισραηλινό-παλαιστινιακής διαμάχης, τα οποία καλούνται να λύσουν οι δυο πλευρές στις μεταξύ τους συνομιλίες;

Ασφάλεια

Το Ισραήλ υποστηρίζει ότι η βασική προϋπόθεση για όποια  ειρηνευτική συμφωνία, είναι η εξασφάλιση των συνόρων του, κάτι που θεωρεί αδύνατον να του δοθεί αυτή τη στιγμή από τις παλαιστινιακές δυνάμεις ασφαλείας. Από την πλευρά τους οι Παλαιστίνιοι, δεν θέλουν σε καμία περίπτωση,  την  παρουσία των ισραηλινών δυνάμεων ασφαλείας  σε ένα μελλοντικό Παλαιστινιακό κράτος.

Αυτή τη στιγμή, οι ισραηλινές δυνάμεις είναι τοποθετημένος στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Όχθης, δίπλα σε περιοχές που ελέγχονται από τους Παλαιστίνιους. Οι περισσότερες συμφωνίες του παρελθόντος, προϋποθέταν τη σταδιακή αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από το μεγαλύτερο μέρος του μελλοντικού παλαιστινιακού κράτους.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου έχει δηλώσει, ότι θέλει να τοποθετήσει ισραηλινές δυνάμεις στη μεθόριο με τη Λωρίδα της Γάζας και τη Δυτική Όχθη. Μία κίνηση, που θα του διασφάλιζε την αποφυγή εισροής  όπλων στα Παλαιστινιακά εδάφη, που ενδεχομένως θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν εναντίον του Ισραήλ.

Επίσης, πόλοι Ισραηλινοί αξιωματούχοι, νιώθουν άβολα με την ιδέα ενός παλαιστινιακού εθνικού στρατού, προτείνοντας τη δημιουργία ενός κράτους με περιορισμούς στον οπλισμό του, τουλάχιστον για μερικά χρόνια.

Νερό

Η πηγή της υδροδότησης του Ισραήλ, της  Δυτική Όχθης και των γύρω περιοχών, είναι ο Ιορδάνης Ποταμός και οι παραπόταμοι του. Το μεγαλύτερο μέρος των υπόγειων υδροφόρων οριζόντων που χρησιμοποιούνται από το Ισραήλ είναι κάτω από τη Δυτική Όχθη.

Προηγούμενες συμφωνίες των δύο πλευρών υποδείκνυαν ότι το Ισραήλ θα μπορούσε να χρησιμοποιεί ορισμένους από αυτούς τους υδάτινους πόρους, αρκεί να συνέχιζε την παροχή νερού σε παλαιστινιακές περιοχές που δεν διέθεταν την απαραίτητη τεχνολογία για γεώτρηση. Άρα, το ποιος έχει δικαίωμα  πρόσβασης, καθώς και το ποιος  ελέγχει τους  συγκεκριμένους  υδάτινους  πόρους , είναι ένα ζήτημα που οι δύο πλευρές πρέπει να λύσουν.

Το Ισραήλ έχει κατηγορηθεί, ότι δεν επιτρέπει στους Παλαιστίνιους να έχουν πρόσβαση στους υδάτινους πόρους της Δυτικής Όχθης. Επίσης, η ποσότητα νερού που καταναλώνει, είναι δυσανάλογη με τον πληθυσμό του. Συγκεκριμένα, σε μία έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας αναφέρεται, ότι περίπου 300.000 Ισραηλινοί έποικοι  της Δυτικής Όχθης χρησιμοποιούν την ίδια ποσότητα νερού, με τους 2.3εκ Παλαιστίνιους που διαμένουν στην περιοχή. Η απάντηση του Ισραήλ ήταν, ότι το πρόβλημα προέρχεται από την έλλειψη υποδομής των Παλαιστινίων και  χωρίς την βοήθεια του, η ικανότητα πρόσβασης του στο νερό θα ήταν ακόμα μικρότερη.

Η Λωρίδα της Γάζας, αντιμετωπίζει επίσης, ανάλογα προβλήματα με τους υδάτινους πόρους της. Τα προβλήματα έχουν να κάνουν με την μόλυνση του γλυκού νερού, από λύματα και αλμυρό νερό.

Ο ΟΗΕ αναφέρει ότι το 90% του νερού των υδροφόρων οριζόντων της Γάζας, είναι ακατάλληλο για πόση. Από την πλευρά τους, οι κάτοικοι της Γάζας κατηγορούν το Ισραήλ, ότι λόγω του αποκλεισμού που υφίστανται από το Ισραήλ (το Ισραήλ υποστηρίζεται και από την Αίγυπτο), τους είναι αδύνατη η προμήθεια υλικών για την αποκατάσταση της βλάβης.

Ιερουσαλήμ

Οι Παλαιστίνιοι, επιμένουν να ιδρύσουν την πρωτεύουσα του μελλοντικού κράτους τους στην περιοχή της Ανατολικής Ιερουσαλήμ. Όμως, οι περισσότεροι Ισραηλινοί, συμπεριλαμβανομένου και  του Ισραηλινοί πρωθυπουργού Νετανιάχου, είναι αντίθετοι σε όποια διχοτόμηση της πόλης.

Από το 1949 μέχρι το 1967, η Ανατολική Ιερουσαλήμ ελέγχονταν από την Ιορδανία. Μετά την κατάκτηση και την προσάρτηση της Ανατολικής Ιερουσαλήμ από τους Ισραηλινούς στον πόλεμο του 1967 και αφού τα σύνορα της επεκτάθηκαν σημαντικά, ανακηρύχτηκε ως η «αδιαίρετη και αιώνια» πρωτεύουσα τους.

Από τότε, ο παλαιστινιακός πληθυσμός έχει τετραπλασιαστεί, μειώνοντας την ισραηλινή πλειοψηφία  στο 65%. Σε μία προσπάθεια ενίσχυσης της ισραηλινής κυριαρχίας, περίπου 2.000 Ισραηλινοί  έχουν μετακινηθεί σε στρατηγικές τοποθεσίες γύρω από την Παλιά Πόλη. Στο σύνολο τους οι ισραηλινοί κάτοικοι στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, φτάνουν περίπου τους 200.000.

Πρόσφυγες

Έπειτα από τους πολέμους του 1948 και του 1967, εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι, εγκατέλειψαν τα σπίτια τους στο Ισραήλ, φοβούμενοι την ισραηλινή βία.

Το 1950, σύμφωνα με την Υπηρεσία Αρωγής και Έργων του ΟΗΕ, οι πρόσφυγες  που μετοίκησαν στη Δυτική Όχθη, στη Λωρίδα της Γάζας, στην Ιορδανία, τον Λίβανο και τη Συρία, ήταν περίπου 1εκ. Σήμερα, ξεπερνούν τα 4.5 εκ και σχεδόν το 1.5εκ από αυτούς ζούνε ακόμα σε προσφυγικούς καταυλισμούς του ΟΗΕ.

Οι περισσότεροι Παλαιστίνιοι επιμένουν στο «δικαίωμα της επιστροφής» στα σπίτια τους στο Ισραήλ. Όμως οι Ισραηλινοί που συμφωνούν με την συγκεκριμένη  ιδέα, είναι λίγοι. Ως εναλλακτική λύση το Ισραήλ τους έχει προτείνει τη χρηματική αποζημίωση.

Οι Άραβες  όμως, δεν θέλουν να καταστεί μόνιμη η παρουσία των Παλαιστίνιων προσφύγων στην περιοχή τους. Οι Παλαιστίνιοι πρόσφυγες στις αραβικές χώρες, ιδιαίτερα στο Λίβανο και την Ιορδανία, αντιμετωπίζουν καθημερινά το φαινόμενο της κοινωνικής διάκρισης και της στέρησης δικαιωμάτων που απολαμβάνουν οι υπόλοιποι πολίτες των συγκεκριμένων χωρών. Για τους πρόσφυγες, οι περιορισμοί αυτοί, καθιστούν δύσκολη την εύρεση εργασίας και κατοικίας.

Σύνορα

Οι Παλαιστίνιοι επιδιώκουν την ίδρυση ενός κυρίαρχου κράτους στη Δυτική όχθη και τη Γάζα, με την πρωτεύουσα να βρίσκεται στην Ανατολική Ιερουσαλήμ. Επίσης θέλουν την απομάκρυνση των οικισμών και των στρατιωτικών δυνάμεων του Ισραήλ από τη Δυτική Όχθη.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, οι ισραηλινοί οικισμοί είναι παράνομοι. Το Ισραήλ όμως πιστεύει ότι εάν υπάρξει στο μέλλον κάποια συμφωνία με τους Παλαιστίνιους, θα είναι σε θέση να διατηρήσει ορισμένους από αυτούς. Ορισμένοι αξιωματούχοι, προτείνουν  την ανταλλαγή γης. Προτείνουν δηλαδή, οι Ισραηλινό-Αραβικές πόλεις να ενσωματωθούν σε μία μελλοντική Παλαιστίνη και σε αντάλλαγμα οι  Ισραηλινό-Εβραϊκές περιοχές να ενσωματωθούν στα ισραηλινά σύνορα.

Τέλος, ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούτ Αμπάς έχει απαιτήσει από τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου να επεκτείνει το πάγωμα του ισραηλινού οικισμού, που λήγει στις 26 Σεπτεμβρίου. Ο Νετανιάχου μέχρι στιγμής, δεν έχει δείξει ότι προτίθεται να κάνει κάτι τέτοιο.

ΠΖ - The Christian Science Monitor

ΣΧΟΛΙΑ

 1. athamas avatar
  athamas 07/09/2010 19:20:28

  «Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς έχει απαιτήσει..»
  Είναι δυνατόν ο Αμπάς να μπορεί να απαιτεί στα σοβαρά το οτιδήποτε απ το Ισραήλ;
  Δεν το νομίζω προσωπικά ότι μπορεί.
  Αλλά για να φαίνεται «σκληρός» διαπραγματευτής στα μάτια των πιο σκληροπυρηνικών Παλαιστινίων - της δικής του πλευράς εννοώ γιατί η Χαμάς δεν πρόκειται ποτέ να τον πιστέψει - δείχνει ότι απαιτεί διάφορα.

  Με τα μυαλά που κουβαλάνε εκεί κάτω μια ζωή θα σκοτώνονται.
  Και το να συμφωνήσει ο Αμπάς με τον Νετανιάχου λέει κάτι;
  Η Χαμάς θα συμφωνήσει; Δεν το νομίζω.

  Πρέπει πρώτα να τα βρούν οι Παλαιστίνιοι μεταξύ τους.
  Μετά πρέπει και το Ισραήλ να ξέρει μέχρι που μπορεί να κάνει πίσω απ τα ήδη κεκτημένα που έχει μετά τόσα χρόνια και τόσους πολέμους. Και όχι μόνο η κυβέρνηση του Ισραήλ αλλά να υπάρχει μια ευρύτερη συμφωνία όλων των πολιτικών παρατάξεων του Ισραήλ αλλά και των πολιτών.
  Και τότε όταν δλδ το Ισραήλ θα έχει πάρει αποφάσεις συγκεκριμένων παραχωρήσεων προς τους Παλαιστίνιους - επειδή μόνο το Ισραήλ θα κάνει παραχωρήσεις κεκτημένων που έχει κερδίσει με πολέμους, πράγμα όχι εύκολα αποδεκτό - και αν απ την πλευρά των Παλαιστινίων βρεθεί αξιόπιστος συνομιλητής που να μπορεί να επιβάλλει σε όλους του Παλαιστίνιους τα όσα συμφωνηθούν με το Ισραήλ τότε μπορούν να αρχίσουν σοβαρές συνομιλίες.

  Ζήσε Μάη μου να φάς τριφύλλι!

  «Ήμουνα νιός και γέρασα κι ασπρίσαν τα μαλλιά μου» και εκεί στη Μέση Ανατολή σχεδόν τίποτε δεν έχει αλλάξει.
  Αν το σκεφτούμε και ιστορικά αυτοί οι λαοί της περιοχής χιλιετίες πολεμούσαν μεταξύ τους.
  Σαν να τόχει η μοίρα τους γραμμένο ένα πράγμα να γυρνάνε πάντα στα ίδια και στα ίδια.
  Ή μήπως απλά η ιστορία εσαεί επαναλαμβάνεται;
  Θεός οίδεν.

  • firiki2010.wordpress.com avatar
   firiki2010.wordpress.com @ athamas 07/09/2010 20:27:35

   Mια Ελληνοαμερικάνα γνωστή μου λέει ότι το Παλαιστινιακό θα λυθεί όταν οι ΠΑλαιστίνιοι θα αγαπήσουν λίγο περισσότερο τα παιδιά τους. Υπερβολή? Ισως !
   Αν πάντως και οι δύο λαοί μπορούσαν να συνειδητοποιήσουν το τι έχουν χάσει τόσα χρόνια θα είχαν βάλει νερό στο κρασί τους και θα είχαν εδώ και δεκαετίες ξεκινήσει από το πιο απλό. Την αναγνώριση του δικαιώματος του "άλλου" να υπάρξει.

   • η Dimi avatar
    η Dimi @ firiki2010.wordpress.com 07/09/2010 20:34:08

    Την αναγνώριση του δικαιώματος να συνυπάρξουν ειρηνικά δύο ιστορικοί λαοί σε μιά στενή λωρίδα γής.

  • Στέργιος avatar
   Στέργιος @ athamas 07/09/2010 23:53:31

   "οι λαοί της περιοχής χιλιετίες πολεμούσαν μεταξύ τους"

   Κάνεις λάθος.
   Μέχρι την ίδρυση τού κράτους τού Ισραήλ το 1948, οι σχέσεις Αράβων και Εβραίων ήταν αρμονικότατες. Σε αντίθεση με την Ευρώπη που κυνηγούσε ανελέητα τους Εβραίους, οι Άραβες τους θεωρούσαν "λαό τής Βίβλου" και τους αποκαλούσαν ετεροθαλή αδέρφια (βλ. την ιστορία τού Αβραάμ).

   Οι Άραβες έγιναν εχθροί των Εβραίων όταν η Βρεττανία άφησε τους Ευρωπαίους Εβραίους να αγοράσουν γη στην Παλαιστίνη ενώ παράλληλα εμπόδιζε τους Παλαιστίνιους από το δικαίωμά τους στη νόμιμη άμυνα.

   Και φυσικά, αν δεν γινόταν το Ολοκαύτωμα, κανένας Εβραίος τής Ευρώπης δεν θα άφηνε το πολυτελές του διαμέρισμα στη Βαρσοβία ή την έπαυλή του στο Βερολίνο για να φυτεύει πορτοκαλιές στην Παλαιστίνη.

   Η Γερμανία δεν υπέστη καμμία ουσιαστική ζημία υπέρ τού Ισραήλ, όπως θα ήταν σψστό και ηθικό να γίνει. Όπως αναγκάστηκε να δώσει την Πομερανία, την Πρωσσία και τη Σιλεσία στην Πολωνία, έτσι θα έπρεπε να έδινε και μια ακόμη περιοχή, π.χ. τη Βαυαρία, στους Εβραίους.

   • athamas avatar
    athamas @ Στέργιος 09/09/2010 16:52:33

    Ε πως κάνω λάθος;
    Αν διαβάσεις την Παλαιά Διαθήκη που εκτός των άλλων είναι και όλη η ιστορία του Εβραϊκού λαού όλη βρίθει πολέμων, αιχμαλωσιών, σφαγών, πολιορκιών, καταστροφών, κατακτήσεων και κατακτημένων, σκλάβων κλπ κλπ
    Οι ίδιοι δεν ήταν σε πολέμους με τους αρχαίους Βαβυλώνιους;
    Οι ίδιοι δεν ήταν εχθροί του Σαντάμ;
    Με τους Σύρους δεν πολέμαγαν τότε;
    Με τους Σύρους δεν βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση και σήμερα;
    Εχθρούς δεν είχαν τους Αιγύπτιους τότε;
    Εχθρούς δεν είχαν και μέχρι πρόσφατα - και μάλλον θα ξανάχουν στην μετα-Μπουμπάρακ εποχή - τους Αιγύπτιους;
    Και όλους τους άλλους λαούς της περιοχής μηδέ των Ελλήνων εξαιρουμένων δεν τους είχαν για εχθρούς;

    Τι άλλαξε στην ουσία μετά από δυό και τρείς χιλιάδες χρόνια;
    Το ίδιο έργο παίζονταν το ίδιο έργο παίζεται και μόνο οι ηθοποιοί και τα μέσα άλλαξαν.

    Αν μιλάς για την σχετικά πρόσφατη ιστορία, πριν δλδ αποφασιστεί και ξεκινήσει η όλη διαδικασία για την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ οι άραβες τους έβλεπαν «με καλό μάτι» επειδή οι εβραίοι ήταν σχεδόν ανύπαρκτοι στην περιοχή τους και δεν είχαν κανέναν λόγο να τους βλέπουν διαφορετικά.
    Μόλις όμως ιδρύθηκε το κράτος του Ισράηλ - άσχετα αν έτσι όπως ιδρύθηκε κακώς ιδρύθηκε - όλοι οι γείτονες έγιναν αμέσως άσπονδοι εχθροί.

    Τώρα όσο για «τους Ευρωπαίους που δίωκαν τους Εβραίους» επίτρεψέ μου να έχω πολλές ενστάσεις επ' αυτού αλλά και επί του ολοκαυτώματος ή του χαρακτηριζόμενου ως ολοκαύτωμα των Εβραίων απ τους ναζιστές. Πολλοί αμφισβητούν τα στοιχεία και αν πράγματι υπήρξε αυτό το ολοκάυτωμα τότε δεν κατανοώ το γιατί δεν χαρακτηρίστηκαν ως ολοκαυτώματα και οι σφαγές των Σέρβων ή οι απώλειες των Ελλήνων αλλά και άλλων λαών που αριθμητικά έχασαν περισσότερους απ όσους οι Εβραίοι κατά τον Β' Π.Π.

 2. η Dimi avatar
  η Dimi 07/09/2010 19:35:58

  .. «και αποκριθείς πας ο λαός είπεν: το αίμα αυτού εφ ημάς και επi τα τέκνα ημών ... εμπτύσαντες εις αυτόν έλαβον τον κάλαμον και έτυπτον εις την κεφαλήν αυτού.» ~Κατά Ματθαίον 27

  • tsilivithras avatar
   tsilivithras @ η Dimi 07/09/2010 19:44:58

   Exactly...

   • η Dimi avatar
    η Dimi @ tsilivithras 07/09/2010 19:58:32

    Eίκοσι αιώνες ήρθαν κι' έφυγαν όμως ησυχία μιά στιγμή δεν βρήκαν. Ανεξαρτήτως πλούτου, δυνάμεως και τερατώδους στρατιωτικής μηχανής. Τυχαίο; Σε καμία των περιπτώσεων.

  • athamas avatar
   athamas @ η Dimi 09/09/2010 16:54:01

   Σαφώς και είναι έτσι!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.