#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
23/04/2010 22:50
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα ορφανά των Παπανδρέου

Στη Ρουμανία του Νικολάε και της Έλενας Τσαουσέσκου, τόσο η άμβλωση όσο και η αντισύλληψη ήταν ρητώς απαγορευμένες. Πιστός στο μεγαλομανές όραμά του, ο Τσαουσέσκου είχε βάλει στόχο να υπερδιπλασιάσει τον πληθυσμό της Ρουμανίας. Έτσι, και σε συνδυασμό με τις αιματηρές στερήσεις στις οποίες υποβλήθηκε ο ρουμανικός λαός ιδίως στη δεκαετία του '80, το αποτέλεσμα της απαγόρευσης αυτής ήταν πολλά βρέφη να εγκαταλείπονται στα ορφανοτροφεία, όπου μεγάλωναν -όσα κατάφερναν να επιβιώσουν- σε άθλιες συνθήκες. Όταν, αμέσως μετά από την κατάρρευση του καθεστώτος το 1989, το θέμα αναδείχθηκε και γνώρισε παγκόσμια δημοσιότητα, αυτή η γενιά των ορφανών παιδιών έγινε γνωστή ως "τα ορφανά των Τσαουσέσκου".

Στην Ελλάδα του Ανδρέα και του Γιώργου Παπανδρέου, μια άλλη γενιά "ορφανών" εκκολάπτεται με την επικείμενη βίαιη επέλαση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Ίσως να μην πρόκειται για ορφάνια με την κυριολεκτική έννοια της απώλειας των φυσικών γονέων, αλλά για εγκατάλειψη των "παιδιών" μιας συγκεκριμένης νοοτροπίας την οποία εξέθρεψαν επιλογές δεκαετιών. Ο γιγαντισμός του δημόσιου τομέα, που ξεκίνησε επί Ανδρέα Παπανδρέου και συνεχίστηκε ανεξάρτητα από το ποιος βρισκόταν στην εκάστοτε κυβέρνηση, άνοιξε διάπλατα τις πόρτες σε προσλήψεις με καθαρά πελατειακά κριτήρια, αποστερημένα από κάθε έννοια αριστείας και αξιολόγησης γνώσεων και δεξιοτήτων. Τώρα, επί Γιώργου Παπανδρέου, αυτή η εποχή τελειώνει αναγκαστικά, μετά από τις άτεγκτες εντολές του ΔΝΤ. Μια ολόκληρη γενιά εργαζομένων στο Δημόσιο και στις χρεωμένες ΔΕΚΟ ετοιμάζεται να απολυθεί και, μοιραία, να ριχτεί στο περιθώριο της ζωής.

Δυστυχώς, δεν θα πρόκειται για "συνηθισμένες" περιπτώσεις ανεργίας που θα μπορεί να αντιμετωπιστεί με τα γνωστά, έστω και αναποτελεσματικά, εργαλεία. Σε μεγάλο βαθμό οι υπάλληλοι αυτοί είναι υποεκπαιδευμένοι και στερούνται ανταγωνιστικών επαγγελματικών δεξιοτήτων. Καθώς στις περισσότερες δημόσιες υπηρεσίες η κατάρτιση των υπαλλήλων εθεωρείτο από τους προϊσταμένους ως "περιττή πολυτέλεια" ή αντιμετωπιζόταν ως "τουρισμός" από όσους επιλέγονταν να συμμετέχουν σε σεμινάρια, μεγάλη μάζα των υπαλλήλων έμαθε να ακολουθεί μηχανιστικές ρουτίνες για χρόνια και δεν ανέπτυξε ποτέ την ικανότητα ανάληψης πρωτοβουλιών. Ακόμα και οι κάτοχοι αξιόλογων προσόντων, οι οποίοι -κυρίως μέσω των διαγωνισμών του ΑΣΕΠ- βρέθηκαν "par excellence" στο Δημόσιο να συγχρωτίζονται με αποφοίτους στοιχειώδους εκπαίδευσης, έχουν συνθλιβεί στις μυλόπετρες της ραστώνης, της ελλιπούς αξιοποίησης και της νοοτροπίας της ήσσονος προσπαθείας και βλέπουν πια τις γνώσεις τους να έχουν απαξιωθεί και τις δεξιότητές τους να έχουν παραμείνει στάσιμες, γνωρίζοντας καλά ότι μετά την απόλυσή τους δεν θα μπορούν να έχουν καμία τύχη σε μια ιδιαίτερα απαιτητική αγορά εργασίας. Ανυποψίαστοι ακόμα, θα περιέλθουν σε απόγνωση όταν συνειδητοποιήσουν τι θα τους περιμένει "εκεί έξω". Όλοι αυτοί, δεκάδες -ίσως και εκατοντάδες- χιλιάδες άνθρωποι, είναι οι υποψήφιοι για να μείνουν γνωστοί στην Ιστορία ως "τα ορφανά των Παπανδρέου".Στη Ρουμανία, τα "ορφανά των Τσαουσέσκου" είχαν τουλάχιστον να προσβλέπουν στην ενδεχόμενη υιοθεσία τους από τα άτεκνα ζευγάρια της Δύσης, τα οποία άρχισαν να συρρέουν στα ρουμανικά ορφανοτροφεία αμέσως μετά το άνοιγμα των συνόρων. Στην Ελλάδα, με τις διαγραφόμενες εξελίξεις στην αγορά εργασίας λόγω της μακροχρόνιας ύφεσης, σε τι θα έχουν άραγε να ελπίζουν τα "ορφανά των Παπανδρέου";

Αυριανιστής

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΡΕΙ avatar
  ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΡΕΙ 23/04/2010 23:04:23

  Φαντάζομαι Αυριανιστή ότι το ερώτημά σου είναι ρητορικό. Τώρα που ψοφάει το πτώμα τα παράσιτα θα ακολουθήσουν τους νόμους της φύσης...

 2. Ελεος avatar
  Ελεος 23/04/2010 23:25:22

  Τα παράσιτα, οι τεμπέληδες, οι δανεισθέντες οι μη κάνοντες κουμάντο στα του οίκου τους και των οικογενειών τους είναι γεγονός ότι θα μαρτυρίσουν. Κακό του κεφαλιού τους... Ας πρόσεχαν.

 3. Φτωχοέλληνας avatar
  Φτωχοέλληνας 23/04/2010 23:26:11

  Τρελαθήκαμε από τη χαρά μας!

 4. ΚΟΥΡΚΟΥΜΠΙΝΙ avatar
  ΚΟΥΡΚΟΥΜΠΙΝΙ 23/04/2010 23:39:00

  Εγώ ξέρω ότι μόνο οι κατσαρίδες θα επιζήσουν

 5. ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
  ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 23/04/2010 23:57:19

  "ΓΑΠ εχεις Πακετο"

  ΠΠ

 6. Βρασίδας avatar
  Βρασίδας 24/04/2010 00:47:08

  Αυτό που ξέρω είναι ότι ματά από μεγάλη ανέχεια και στερήσεις ο Τσαουσέσκου κατάφερε το ακατόρθωτο. Εξάλειψε το δημόσιο χρέος της Ρουμανίας. Και όταν το κατάφερε - μαζί με το λαό του εννοείται-, πήγε σα το σκυλί στ΄αμπέλι.
  Τίμας διδάσκει η ιστορία:
  Εάν χρωστάς γλιτώνεις το κεφάλι σου.

 7. Baroso avatar
  Baroso 24/04/2010 12:36:39

  Η μόνη μας παρηγοριά ο Σαμαράς...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.