#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
17/01/2011 20:11
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα ονόματα των πολιτικών που θα αναφέρονται στο πόρισμα για την ΖήμενςΑύριο στις 12 το μεσημέρι  τα μέλη της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής που διερευνά το σκάνδαλο Siemens θα συνέλθουν για πρώτη φορά σε συνεδρίαση κρατώντας (επιτέλους) ανα χείρας τις πορισματικές τους θέσεις.

Όλα δείχνουν πως έφτασε η ώρα της απόδοσης ευθυνών στους εμπλεκόμενους στο σκάνδαλο.

Το ερώτημα που κυριαρχεί κατά τους τελευταίους μήνες και κυρίως μετά το φιάσκο του Βατοπεδίου, ήταν μόνο ένα: Θα αποδοθούν ευθύνες στο σκάνδαλο της Siemens ή θα γίνουμε στο ίδιο έργο θεατές;

Ήδη τα μέλη των κομμάτων που μετέχουν στην επιτροπή συνεδριάζουν συνεχώς από την προηγούμενη εβδομάδα σημειώνοντας ένα προς ένα τα περιστατικά και τη «συμμετοχή» καθενός εκ των πολιτικών προσώπων που έπαιξαν με τον ένα η άλλο ρόλο στις συμβάσεις, στις αναθέσεις, τις παραγγελίες και τις παραλαβές των παραγγελιών του δημοσίου και της Γερμανικής εταιρείας.

Μέχρι τώρα που διαβάζετε αυτές τις γραμμές, όλα δείχνουν πως  για πρώτη φορά, με τις σοβαρές προσεγγίσεις των δυο κομμάτων ΠΑΣΟΚ και Νέας Δημοκρατίας το πόρισμα θα κινείται προς κοινή κατεύθυνση με γνώμονα τον καταμερισμό πολιτικών ευθυνών στους εμπλεκόμενους στην υπόθεση.

Δηλαδή, το πόρισμα (ΝΔ και ΠΑΣΟΚ) θα καταγράφει τα πραγματικά περιστατικά για τις συμβάσεις του δημοσίου και Siemens αλλά και τις πράξεις και παραλείψεις των πολιτικών προσώπων (πρώην Υπουργών ή υφυπουργών) που εμπλέκονται.  Επίσης, θα προσδιορίζει  και τη ζημία που υπέστη το Ελληνικό δημόσιο από τις ετεροβαρείς συμβάσεις λόγω των παράνομων μεθόδων της Siemens, και που αυτό σημαίνει πως θα καθορίσει και τη στρατηγική της κυβέρνησης απέναντι στις αποζημιώσεις που θα απαιτήσει από την Siemens.

Τα πρόσωπα στα οποία θα αποδίδονται πολιτικές ευθύνες στο πόρισμα σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες θα είναι οι Κ. Σημίτης, Α. Τσοχατζόπουλος, Γιάννος Παπαντωνίου, Ν. Χριστοδουλάκης, Ε. Μαλέσιος, Χρ. Βερελής και ενδεχομένως Μιχ. Χρυσοχοϊδης από το ΠΑΣΟΚ. Γ. Βουλγαράκης, Χρ. Μαρκογιαννάκης και ενδεχομένως ο Μιχ. Λιάπης από τη ΝΔ.

Σύμφωνα με τον βουλευτή της ΝΔ Κ. Τζαβάρα, στο πόρισμα  γίνεται αναφορά σε ονόματα πρώην υπουργών του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, γιατί ακριβώς τα ονόματα αυτά έχουν σχέση με πράξεις ή παραλήψεις οι οποίες εκδηλώθηκαν στην διαχείριση της πιο σοβαρής υπόθεσης που υπάρχει πράγματι σκάνδαλο, και μάλιστα σκάνδαλο πολιτικό και οικονομικό».

Διευκρίνισε, όμως, πως «τα ονόματα δεν έχουν την έννοια της παραπομπής, δεν παραπέμπουμε κανέναν».

Αυτό τι σημαίνει; Ενώ έχει δημιουργηθεί στον κόσμο η εντύπωση ότι από αυτό το πόρισμα ξαφνικά θα υπάρξουν αθρόες παραπομπές ή θα στηθούν Ειδικά Δικαστήρια, δεν είναι «δουλειά της εξεταστικής επιτροπής» (και θεσμικά).

«Δουλειά» της είναι να διερευνήσει την υπόθεση (την έκανε και με πολύ σοβαρότητα και υπευθυνότητα μάλιστα) και να καταθέσει το πόρισμά της ενώπιον της Βουλής η οποία είναι και υπεύθυνη για τα περαιτέρω. Δηλαδή, να αποφασίσει η όχι αν συντρέχουν λόγοι διερεύνησης της υπόθεσης και από «ανώτερο στάδιο» που είναι η προανακριτική επιτροπή που εκείνη θα κρίνει για το ποια πρόσωπα θα πρέπει να παραπεμφθούν στο Ειδικό Δικαστήριο.

«Να πληρώσουν οι ένοχοι -ναι, συμφωνώ-, να πληρώσουν αυτοί που έχουν βλάψει το δημόσιο συμφέρον, αλλά με βάση τις ισχύουσες διαδικασίες» υποστηρίζει ο κ. Τζαβάρας και εξηγεί πως «δεν έχουμε καμία αρμοδιότητα να παραπέμψουμε. Η παραπομπή γίνεται με βάση το Σύνταγμα, τον κανονισμό της Βουλής, και τον νόμο περί ποινικής ευθύνης υπουργών με πρόταση κατηγορίας την οποία υπογράφουν 30 βουλευτές και στην οποία πρέπει να αναφέρουν τα στοιχεία αξιόποινης πράξης που αποδίδουν σε υπουργό ή υφυπουργό καθώς και τον αριθμό της διάταξης που έχει παραβιαστεί».

anti - κοινοβουλευτικός

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΛΟΓΟΚΡΙΣΙΑ avatar
  ΛΟΓΟΚΡΙΣΙΑ 17/01/2011 21:12:27

  Μα δε βαρέθηκαν να ξεφτιλίζονται;
  Αλήθεια ποιος περιμένει να μπει κάποιος πολιτικός φυλακή;
  Εξεταστικές ,πορίσματα διαφορετικά κάθε κόμμα,παραπομπή στη Βουλή,εισαγγελέας και στο τέλος το καλύτερο:Βουλευτική Ασυλία και όλοι έξω.
  Έτσι όπως το πάνε στις επόμενες εκλογές θα ψηφίσει το 20%.

  • Maximilien avatar
   Maximilien @ ΛΟΓΟΚΡΙΣΙΑ 17/01/2011 21:16:57

   Άμα φτάσουν στο αμήν και αγριέψει ο κόσμος μπορεί και να θυσιάσουν κανέναν. Το πρόβλημα είναι ότι αυτός ο κάποιος μπορεί να ανοίξει το στόμα του. Η πολιτική σκηνή στην Ελλάδα απαρτίζεται από ανθρώπους που ξέρει ο καθένας τις βρωμιές του άλλου.

 2. anonymous avatar
  anonymous 17/01/2011 21:13:06

  Αν πράγματι η ιστορία που διέρρευσε με τη δημοσιογράφο και τον αστυνομικό της ασφαλείας του Καραμανλή είναι αλήθεια τότε η εταιρία αυτή έκανε κατασκοπία σε βάρος της χώρας. Δεν κατασκόπευε τον ΚΚ αλλά τον Πρωθυπουργό. Κι ένας βράχος να ήταν στο Μαξίμου αυτός ο βράχος είχε θεσμική θέση.
  Από τη στιγμή που η εταιρία έκανε κατασκοπία σε βάρος της χώρας πρέπει να αποκλειστεί από κάθε προμήθεια, να της ζητηθεί να εγκαταλείψει τη χώρα και σταδιακά να ξηλωθεί κάθε τι που είναι siemens για να μη χρειαζόμαστε ούτε ανταλλακτικά από αυτούς. Ότι παλιώνει να πετιέται, ότι μπορεί να πωληθεί να πωληθεί και να αντικατασταθεί με αντίστοιχο μηχάνημα άλλης εταιρίας κλπ.
  Να της απαγορευτεί να εισάγει οτιδήποτε στη χώρα ακόμη και για τον ιδιωτικό τομέα.
  Επίσης όλα τα στοιχεία πρέπει να κατατεθούν στις ευρωπαϊκές υπηρεσίες κι ας πάνε να καθαρίσουν.

  • Aris. A avatar
   Aris. A @ anonymous 17/01/2011 21:45:34

   σωστός γιατί δεν έχουν απαγγελθεί κατηγορίες για κατασκοπία.

   Αν υπάρχει κανένας νομικός στην παρέα άσχετα που ο Χριστοφοράκος είναι στο εξωτερικό επειδή λειτουργούσε για λογαριασμό και κατά εντολή της Σιεμενς μπορεί να σταθεί νομικά η κατηγορία εναντίον της εταιρείας και αν ναι είναι αστικής ή ποινικής υφής η διαδικασία.

   • anonymous avatar
    anonymous @ Aris. A 17/01/2011 23:37:44

    δε χρειάζονται αγαπητέ μου φασαρίες και μπερδέματα για το αν είναι αστικής ή ποινικής φύσης η διαδικασία. Ωραία είναι ποινικής με ηθικό αυτουργό το Χριστοφοράκο και φυσικούς αυτουργούς το μπάτσο και τη δημοσιογράφο. Ε και; Δε μπορούμε να χτυπήσουμε το γάιδαρο και χτυπάμε το σαμάρι;
    Άντε είναι και αστικής μορφής και δικαιούμαστε αποζημίωση. Τρέχα καθόρισέ τη. Είναι αδύνατο να βρεις ποιες συμβάσεις συνδέονται με το ρουφιανιλίκι.

    Αντίθετα αυτό που εγώ λέω είναι διοικητικής μορφής μέτρο. Αν αποδεικνύεται αδιάσειστα τους ρίχνεις τον αποκλεισμό, τον κοινοποιείς στην ΕΕ περιμένεις να γίνουν τα δικαστήρια για το αν είναι σύμφωνος με το κοινοτικό δίκαιο, εν ανάγκη τους δίνεις και αναστολή μέχρι να τελειώσουν τα δικαστήρια για να μην τους χρωστάς αποζημίωση, και αν κερδίσεις τους γδέρνεις ζωντανούς.
    Αμάξια, με ανταλλακτικά siemens, ιατρικά μηχανήματα, τραίνα, κλπ. έξω από τη χώρα. Κι άστους να κουρεύονται.

    • Χαρίλαος avatar
     Χαρίλαος @ anonymous 18/01/2011 08:12:59

     @anonymous
     @aris.A

     Και μετά ξυπνήσαμε...

     Χαρίλαος

  • zackii avatar
   zackii @ anonymous 18/01/2011 06:35:15

   Διαφωνώ, γιατί τουλάχιστον γιά τα μηχανήματα που έχουμε έχουν πέσει οι σχετικές μίζες, προμήθειες κλπ. Νέος εξοπλισμός σημαίνει νέες μίζες, εκτός αν κανείς νομίζει ...ότι οι μίζες στην Ελλάδα τέλος. Απλά τις σημερινές θα τις μάθουμε όταν φύγει η κυβέρνηση ΓΑΠ, η μάλλον θα τις βγάζουν σιγά σιγά τα ΜΜΕ όταν θα έχουν πάρει εντολή να τους σουτάρουν..

 3. Orestios avatar
  Orestios 17/01/2011 21:17:01

  Ο Σημίτης την κοπάνησε από την χώρα και κάνει τον "καλό" συμμετέχοντας σε επιτροπές της ΕΕ.

  Θα δημευτεί καμία περιουσία που αποκτήθηκε παράνομα και εις βάρος του Ελληνικού λαού?

  • νεφέλη avatar
   νεφέλη @ Orestios 17/01/2011 22:59:31

   ΣΩΣΤΟΣ ....αλλά ποιός σε ακούει;

 4. Ο Ιθαγενής avatar
  Ο Ιθαγενής 17/01/2011 21:52:53

  Ειλικρινά δεν καταλαβαίνω τη δυσπιστία των πολιτών απέναντι των πορισμάτων των εξεταστικών επιτροπών. Οι αξιότιμοι εκπρόσωποί μας εξετάζουν με βάση τους νόμους που οι ίδιοι καταρτίζουν εγκρίνουν και ψηφίζουν. Μην είστε ορισμένοι μίζεροι και αντιδράτε.
  Ιδιαίτερα τώρα, που με αποκλειστικές πληροφορίες, πιστεύω ότι το πόρισμα των αξιότιμων πατέρων του έθνους θα ψηλαφίσει επί των τύπων των ήλων ...των μιζών, για παράδειγμα ένας από τους κύριους υπεύθυνους ήταν ο Τρικούπης, αν δεν έκανε στενές τις ράγες δεν θα περίσσευαν τα τρένα. (ορίστε η γενεσιουργός αιτία ενός "σκανδάλου" ...)
  Πρέπει δηλαδή να φτάσουμε στη δημιουργία των γεγονότων, όπως πχ στη ναυμαχία του Ναβαρίνου: αν δεν γινόταν ενδεχομένως δεν θα υπήρχε Ελληνικό κράτος, άρα δεν θα υπήρχαν μίζες ή στο μήλο και στην αποπομπή από τους κήπους της Εδέμ.

  ΥΓ

  Σε όσους αντιδρούν ας ενστερνιστούν τις διδαχές του Πρωθυπουργού: μην είστε μίζεροι ή ας υιοθετήσουν τις διδαχές ΠΑΓΚΑΛΟΥ ή γιατί το 1,000,000 που μετέφερε ο κύριος Τσουκάτος να συνιστά παρανομία;
  Απλή χορηγία ίσως ήταν, όπως με τον κύριο Μαντέλη.

  Ας σταματήσουν οι διεφθαρμένοι πολίτες να διαφθείρουν και να διαβάλουν έντιμους ανθρώπους.

 5. SPYROS T. avatar
  SPYROS T. 17/01/2011 21:55:15

  "Σύμφωνα με τον βουλευτή της ΝΔ Κ. Τζαβάρα, στο πόρισμα γίνεται αναφορά σε ονόματα πρώην υπουργών του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, γιατί ακριβώς τα ονόματα αυτά έχουν σχέση......................Διευκρίνισε, όμως, πως «τα ονόματα δεν έχουν την έννοια της παραπομπής, δεν παραπέμπουμε κανέναν"...........

  Μάλιστα αγαπητοί...

  Θα μας πουν ονόματα λέει ο Τζαβάρας αλλά δεν μπορούν να παραπέμψουν λέει διότι δεν είναι αρμόδιοι...

  Ο Τζαβάρας και οι άλλοι Τζαβάρες των κομμάτων μάλλον δεν έχουνε πάρει χαμπάρι οτι αυτοί μεν μπορεί ναν μην νοιώθουν αρμόδιοι αλλά μπορεί να νοιώσει αρμόδιος ο λαός ή κανένας Συνταγματάρχης...
  ΄
  Στην περίπτωση που νοιώσει αρμόδιος ο λαός την επομένη των επομένων Εκλογών δεν θα τον ξέρει τον Τζαβάρα ούτε ο θυρωρός της πολυκατοικίας του...
  Στην περίπτωση που νοιώσει αρμόδιος κανας Συνταγματάρχης τότε βλέπω τη διακομματική επιτροπή ομαδικά να ζωγραφίζει πίνακες σε κανα ξερονήσι και να ελπίζει να "αποκατασταθεί' η Δημοκρατία ώστε να πουλήσει καναν πίνακα από τα "μαύρα χρόνια"...

  Η ΖΙΕΜΕΝΣ δήλωσε οτι έδινε από το '90 και ν
  μετά γύρω στα 12.000.000 ετησίως μίζες σε πολιτικά κόμματα!
  Τουτεστιν κανα 200άρι μιλιόνια.

  Εάν ύστερα από αυτές τις δηλώσεις δεν πάει κανένας φυλακή, όχι να ειπωθούν καμιά 10αριά ονόματα τα οποία θα χλευάζει ο λαός και αυτοί θα αφοδεύουν επί τούτου μέσα στις βίλες τους ΑΛΛΑ ΝΑ ΠΑΝΕ ΦΥΛΑΚΗ, τότε και 20% να πάνε να ψηφίσουν στις επόμενες εκλογές που λέει και η/ο ΛΟΓΟΚΡΙΣΙΑ πιο πάνω, πολύ τους είναι...

 6. Mind Trap avatar
  Mind Trap 17/01/2011 22:40:24

  Να γίνει δημοψήφισμα να δούμε τι θέλει ο κόσμος. Να κυκλοφορούν ελεύθεροι ή να μπούνε μέσα όπως μπαίνουν στην Ιταλία?
  Για διαβαστε το παρακάτω....

  "Ενα νέο, αυστηρό πλαίσιο κατά των φοροφυγάδων σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών, με βάση το οποίο όχι μόνο θα οδηγείται στο Αυτόφωρο όποιος συλληφθεί να μην αποδίδει ΦΠΑ, αλλά και δεν θα μπορεί να εξαγοράσει ή να μετατρέψει την ποινή του- εφόσον καταδικαστεί- και επομένως θα οδηγείται στη φυλακή, αν προηγουμένως δεν έχει εξοφλήσει το σύνολο της οφειλής του".

  Ο απλός πολίτης δηλαδή θα μπαίνει μέσα για το ΦΠΑ μερικών ευρώ, ενώ οι ΠΟΛΙΤΕΣ ΠΟΛΥΤΕΛΕΙΑΣ δε θα μπαίνουν μέσα έστω και αν πρόκειται για εκατομμύρια ευρώ.

 7. yiannos avatar
  yiannos 17/01/2011 22:52:07

  είτε θα πάνε κάποιοι μέσα είτε πρόκειται για θεάματα ελλείψει άρτου

 8. φωτεινη avatar
  φωτεινη 17/01/2011 23:18:41

  «τα ονοματα δεν εχουν την εννοια της παραπομπης...»κι ηταν αναγκη να κανουν εξεταστικη για τα ονοματα?δε βγαινανε εξω στο δρομο να ρωτησουνε κανα περαστικο ,να μηνχανουνε το χρονο τους αυτοι και μεις το δικο μας.

 9. leftayparxoyn avatar
  leftayparxoyn 17/01/2011 23:18:54

  Κόρακας κοράκου μάτι δεν βγάζει!
  Βρόμα και λυσσωδία!

 10. pizza avatar
  pizza 18/01/2011 02:11:27

  Αν πιστευη κανεις οτι καποιος θα παη φυλακη κατι περιεργο μασαη η καπνιζει. Μας κοροιδευουν ολους, σεμνα και ταπεινα. Κανεις δεν ξερει τιποτε, κανεις δεν πηρε τιποτε, κανενα κομα δεν πηρε τιποτε, και λεφτα υπαρχουν...

 11. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 18/01/2011 09:03:50

  Aν πραγματι αυτα ειναι τα ονοματα προκειται για κοινη επιχειριση εσωτερικων εκκαθαρισεων των δυο κομματων με προνομιακο στοχο φιλοευρωπαικα στελεχη και των δυο.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.