#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
23/01/2013 11:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα νούμερα ευημερούν, αλλά οι άνθρωποι πεινάνε«Τα οριστικά στοιχεία εκτέλεσης του Κρατικού Προϋπολογισμού δείχνουν ότι η χώρα κατά το 2012 πέτυχε τους δημοσιονομικούς στόχους της», ανέφερε  σε χθεσινή δήλωσή του ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

Όπως τόνισε, «στην αναμφίβολα επώδυνη διαδικασία της αναγκαίας δημοσιονομικής προσαρμογής, οι τεράστιες θυσίες των πολιτών φαίνεται να πιάνουν τόπο. Η μεγάλη αυτή προσαρμογή αποτελεί αναγκαία αλλά όχι από μόνη της ικανή συνθήκη για την έξοδο από την κρίση. Απαιτείται μεγάλη προσπάθεια σε περιβάλλον πολιτικής και κοινωνικής συναίνεσης, συνεννόησης και συνοχής ώστε η Ελληνική οικονομία να μπει σε διαδικασίες επανεκκίνησης, ανάκαμψης και ανάπτυξης. Γιατί χωρίς ανάκαμψη της πραγματικής οικονομίας, η περαιτέρω πορεία προσαρμογής και σταθεροποίησης θα είναι εύθραυστη».

Αν διάβαζε κανείς μεμονωμένα αυτή τη δήλωση θα έλεγε ότι η Ελλάδα έπιασε τους στόχους, επομένως βγαίνει από την κρίση αν και όπως λέει ο υπουργός «απαιτείται μεγάλη προσπάθεια σε περιβάλλον πολιτικής και κοινωνικής συναίνεσης».

Πράγματι, έχει επιτευχθεί, σύμφωνα με τους αριθμούς, σημαντική εξοικονόμηση μέσω περικοπών στις δαπάνες. Το 2012 έκλεισε με πρωτογενές κρατικό έλλειμμα 3,465 δισ. ευρώ, δηλαδή 1,1 δισ. μικρότερο από τα 4,577 δισ. που προβλεπόταν για φέτος και έναντι 7,1 δισ. την ίδια περίοδο πέρυσι. Σε ταμειακή βάση, το κρατικό έλλειμμα στο δωδεκάμηνο Ιανουαρίου-Δεκεμβρίου 2012 ανήλθε σε 15,688 δισ. ευρώ, έναντι προβλέψεως στον προϋπολογισμό για έλλειμμα 16.3 δισ.

Το ύψος των καθαρών εσόδων του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 48.325 εκατ. € για την περίοδο Ιανουαρίου-Δεκεμβρίου 2012, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 1,3% ή 619 εκατ. €, έναντι του στόχου για το 2012 (47.706 εκατ. €). Η θετική απόκλιση έναντι του ετήσιου επικαιροποιημένου στόχου οφείλεται κυρίως στις μεγαλύτερες από τις αναμενόμενες εισπράξεις από:

α) το φόρο εισοδήματος (κατά 230 εκατ. €),

β) τους φόρους στην περιουσία (κατά 107 εκατ. €),

γ) τους λοιπούς άμεσους φόρους (κατά 207 εκατ. € ),κυρίως λόγω της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στα φυσικά πρόσωπα

δ) τα τέλη κυκλοφορίας οχημάτων (κατά 55 εκατ. €),

ε) τα μη φορολογικά έσοδα (κατά 55 εκατ. €),

αλλά και από τις μειωμένες επιστροφές φόρων κατά 517 εκατ. €, έναντι του επικαιροποιημένου στόχου.

Οι κρατικές δαπάνες για το 12μηνο του 2012 ανήλθαν στα 67.614 εκατ. ευρώ, μειωμένες κατά 1.091 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (68.705 εκατ. ευρώ).

Ειδικότερα οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού είναι μειωμένες έναντι του στόχου κατά 356 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω της μείωσης των πρωτογενών δαπανών κατά 449 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου, των δαπανών για εξοπλιστικά προγράμματα (290 εκατ. ευρώ χαμηλότερες του στόχου), των δαπανών για επιχορήγηση νοσηλευτικών ιδρυμάτων για εξόφληση μέρους των παλαιών οφειλών τους (8 εκατ. ευρώ χαμηλότερες του στόχου) και των δαπανών για καταπτώσεις εγγυήσεων σε φορείς εντός και εκτός Γενικής Κυβέρνησης (73 εκατ. ευρώ χαμηλότερες του στόχου). Αντίθετα οι δαπάνες για τόκους, σε καθαρή βάση, ανήλθαν σε 12.223 εκατ. ευρώ και είναι υψηλότερες του στόχου (11.735 εκατ. ευρώ) κατά 488 εκατ. ευρώ κυρίως λόγω της επαναγοράς δημοσίου χρέους ονομαστικής αξίας 31,9 δισ. ευρώ στις 18-12-2012. Τέλος οι δαπάνες για πληρωμή προμήθειας εκταμίευσης δανείου στο EFSF ανήλθαν σε 541 εκατ. ευρώ , έναντι πρόβλεψης 565 εκατ. ευρώ.

Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού έως τον Δεκέμβριο 2012 παρουσιάζονται μειωμένες σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους κατά 9.091 εκατ. ευρώ ή 11,9%. Σημειώνεται ότι σχεδόν όλες οι επιμέρους κατηγορίες μειώθηκαν, με την μεγαλύτερη εξοικονόμηση να παρατηρείται στις πρωτογενείς δαπάνες που παρουσιάζονται μειωμένες κατά 8,6% (ή 4.423 εκατ. ευρώ) που αποτελεί και τον κύριο δείκτη της αποτελεσματικότητας της προσπάθειας περιορισμού των δαπανών του κρατικού προϋπολογισμού, αλλά και στις δαπάνες για τόκους κατά 25,2% (ή 4.125 εκατ. ευρώ).

Τι σημαίνουν όλοι αυτοί οι αριθμοί; Ότι στην Ελλάδα τα νούμερα ευημερούν, οι άνθρωποι πεινάνε, και οι πολιτικοί βγαίνουν γεμάτοι χαρά να μας ανακοινώσουν ότι πετύχαμε τους στόχους. Διότι αν δεν είχε πέσει το γερό ψαλίδι στους μισθούς και τις συντάξεις, αν δεν είχαν περικοπεί κονδύλια για την άμυνα και την υγεία, τότε δε θα είχαμε το πλεόνασμα για το οποίο όλοι χαίρονται.

Και να πεις ότι ήταν πράγματι υψηλοί οι μισθοί και οι συντάξεις το 2011 να το καταλάβουμε. Φτωχοί ήμασταν και πρόπερσι, εξαθλιωμένοι πέρυσι και σε ακόμη χειρότερη κατάσταση φέτος. Επομένως, απαιτείται και λίγη «αυτοσυγκράτηση» από τους πολιτικούς όταν κάνουν δηλώσεις για μείωση του ελλείμματος ενώ όλοι γνωρίζουμε ότι ο ελληνικός λαός ζει ένα δράμα. Πολλώ δε μάλλον όταν μας ξαναζητούν «μεγάλη προσπάθεια σε περιβάλλον πολιτικής και κοινωνικής συναίνεσης». Σφάξε με αγά μου ν' αγιάσω δηλαδή. Αφού δεν μπορούν να μειώσουν τα ελλείμματα και να πετύχουν τους στόχους με άλλους τρόπους, κόβουν τους μισθούς και τις συντάξεις και στη συνέχεια αλληλοσυγχαίρονται για την επιτυχία τους.

Όχι, έτσι δε γίνεται οικονομική πολιτική. Είναι το ευκολότερο πράγμα, η πιο αστεία συνταγή να εφαρμόζεις σκληρή λιτότητα και μετά να επιχαίρεις για τους στόχους. Τι τους χρειαζόμαστε τους οικονομολόγους και τους καθηγητάδες για να κάνουν αυτό που μπορεί και ένας φοιτητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου;

 

 

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. blue nile avatar
  blue nile 23/01/2013 11:14:57

  Το έλλειμμα διατηρήθηκε το 2012 σε λογικά επίπεδα γιατί το δημόσιο συνέχισε την άτυπη στάση πληρωμών προς τους ιδιώτες.
  Στα πόσα δις είναι οι επιστροφές του ΦΠΑ που πρέπει να καταβληθούν;

 2. Uncle Stgm avatar
  Uncle Stgm 23/01/2013 11:29:29

  Μερικοί συνεχίζουν να τρομπάρουν αέρα στη σκασμένη φούσκα. Δείτε τι κάνουν οι φεουδάρχες στο φέουδο ΔΕΗ:
  h**p://news.in.gr/economy/article/?aid=1231231785
  "Με αυξήσεις στο ρεύμα πληρώνουν οι καταναλωτές τις σπατάλες της ΔΕΗ, λέει η ΡΑΕ".
  ¨Οπως ακριβώς έκανε το φέουδο ΟΤΕ, πριν κρατικοποιηθεί επιτέλους (απο την κρατική Γερμανική DT). Απο τότε δεν υπήρξες ούτε μια αύξηση σε τηλεφωνικό τιμολόγιο.
  Καιρός να γλυτώσουμε και από το σπάταλο φέουδο ΔΕΗ.

 3. αργατεία avatar
  αργατεία 23/01/2013 12:03:17

  ο Σταικούρας θεωρείται από τα μεγάλα οικονομικά μυαλά της νδ? εμένα κάτι μαμόθρεφους συμφοιτητές μου θυμίζει από την εποχή μου στην αθηνα από τα βόρεια προάστεια που πριν ακομα καλά καλά πάρουν πτυχίο ήξεραν και σε πιο πανεπιστήμιο της αγγλίας θα πάνε για μεταπτυχιακά....ο μπαμπάς βλέπεις πλήρωνε...ας είναι, τέτοια τζιμάνια ρημάζουν την ελλάδα πάντα.....

 4. Stef avatar
  Stef 23/01/2013 12:19:28

  Όπως τόνισε (ο Σταϊκούρας), «στην αναμφίβολα επώδυνη διαδικασία της αναγκαίας δημοσιονομικής προσαρμογής, οι τεράστιες θυσίες των πολιτών φαίνεται να πιάνουν τόπο".
  Εγώ βλέπω τεράστιες και βιαίως επιβαλλόμενες θυσίες εκ μέρους μόνο των φτωχών στρωμάτων. Γιατί για τους έχοντες δεν τρέχει τίποτε. Οπότε άσε τα παραμυθάκια σου Σταϊκούρα. Και το βράδυ πριν κοιμηθείς έχω να σου συστήσω μερικά ωραία παραμυθάκια (Ζάππειο Ι, ΙΙ, Ισοδύναμα μέτρα κλπ) για ανόητα παιδάκια.

 5. δημης avatar
  δημης 23/01/2013 13:17:55

  Η...ΦΩΤΟ ΔΕΙΧΝΕΙ:
  -ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΤΗΣ ΤΡΟΪΚΑ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΣΤΗ ΔΙΑΣΩΣΗ ...
  -ΤΟΝ ΚΥΡΙΟ ΤΣΙΠΡΑ ΑΠΟ..ΤΗΝ ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ...
  -ΤΟΝ GAP-GAP META ΤΗΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΜΙΑΣ "ΔΙΑΛΕΞΗΣ "ΤΟΥ....
  -ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΤΟΥ "ΥΓΙΟΥΣ ¨ΚΟΜΑΤΙΟΥ ΤΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΥ ΚΟΣΜΟΥ....
  Ή ΕΝΟΣ ΕΠΑΙΤΗ ..ΛΟΓΙΚΗΣ...

 6. oapotetoios avatar
  oapotetoios 23/01/2013 14:15:28

  και θα πεινάνε όσο η κυβέρνηση δεν αντιμετωπίζει τα αίτια της κρίσης που είναι η γραφειοκρατία,οι νόμοι με τρύπες,η αργή δικαιοσύνη ιδίως σε οικονομικής φύσεως ζητήματα,η υψηλή φορολογία,η απαρχαιώμενη σταλινικού τύπου αναξιοκρατική κεντρική και τοπική διοίκηση
  κανεις δεν πρόκειται να επενδύσει στην ελλάδα για τα ωραία τα μάτια μας.

  η ιρλανδία δείχνει τον δρόμο σε όλα.

  • Φοιτητης avatar
   Φοιτητης @ oapotetoios 23/01/2013 16:02:13

   Ποια Ιρλανδια; Αυτη που με το πολυ μοντερνο οικονομικο της συστημα αφησε τοσο αναρχικως ελευθερες τις τραπεζες που τους ανατιναξαν ολη την οικονομια; Αποτελεσμα αυτου το δημοσιο χρεος απο 25% να παει στο σχεδον 110%; Δηλαδη να προτιμησουμε να "μας φανε τα λεφτα" οι τραπεζιτες αντι των πολιτικων λαμογιων και των παρατρεχαμενων; Ωραιο δρομο δειχνει η φουσκα που αποκαλειται Ιρλανδια. Ακου εκει κατωτατο μισθο 1550 ευρω! Θα προσγειωθει και αυτη συντομως. Οι Ιρλανδοι (οπως και οι Ελληνες οπως και ολοι οι "Δυτικοι") πιστευουν οτι θα εχουν για πολυ στους υποαναπτυκτους τα εργοστασια και εμεις θα διοικουμε εκ Δυσεως και θα περναμε ζωη χαρισμενη... Η παγκοσμιοποιηση ειναι εδω για να διαψευσει τετοιες φρουδες ελπιδες εκμεταλλευσης λαων απο αλλους λαους. Η Νεμεσις εχει ηδη αρχισει. Να δω τα μουτρα του Ιρλανδου οταν θα πρεπει να μειωσει τον μισθο του απο 3000 ευρω στα 300.

   ΥΓ. Το σχολιο μου αναφερεται στην τελευταια σου προταση. Και εγω θεωρω ανασταλτικους παραγοντες αναπτυξης αλλα και σαπιλας της χωρας αυτα που προανεφερες. Αλλα να μου φερνεις ως προτυπο την πληρως αποτυχημενη και φουσκωμενη Ιρλανδια εφριξα. Ψαξε για καλυτερα προτυπα.

   • Προφήτης avatar
    Προφήτης @ Φοιτητης 23/01/2013 16:15:23

    @Φοιτητης. Μπράβο. Πάντα σωστή ανάγνωση και υγιές εθνικό & οικονομικό κριτήριο.

   • Uncle Stgm avatar
    Uncle Stgm @ Φοιτητης 23/01/2013 16:30:32

    Στην Ιρλανδία, μετά το Μνημόνιο επέλεξαν να μη θίξουν τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα.
    Και να μην επιβάλλουν ψηλότερη φορολογία
    Αντ' αυτών, κρατικοποίησαν αμέσως και πλήρως τις χρεωκοπημένες (λόγω στεγαστικής φούσκας) τράπεζες.
    Και έκαναν σκληρές περικοπές μόνον στις δαπάνες του Δημόσιου τομέα.
    Επέλεξαν άλλο δρόμο. Αλλά είχαν και διαφορετικό πρόβλημα όταν μπήκαν σε Μνημόνιο. Τα δημοσιοικονομικά τους ήταν άριστα, όπως και της Ισπανίας. Είχαν μόνον σκασμένη στεγαστική φούσκα και ολικά χρεωκοπημένες τράπεζες.

    • Φοιτητης avatar
     Φοιτητης @ Uncle Stgm 23/01/2013 18:28:12

     Κάνετε λάθος. Ο Ιρλανδός εργαζόμενος του ιδιωτικού τομέα είχε απώλειες και από μειώσεις μισθών (πολύ μικρές σε σχέση με της Ελλάδος μεν αλλά παραμένουν μειώσεις) και από αύξηση φορολογίας μέσω κατάργησης φοροαπαλλαγών στην φορολογία φυσικών προσώπων. Η φορολογία που δεν αυξήθηκε είναι αυτή των νομικών προσώπων γιατί φοβήθηκαν τις αντιδράσεις των πολυεθνικών που έχουν στήσεις τις έδρες τους στην χώρα τους.

     Τέλος, οι τράπεζες "κρατικοποιήθηκαν" όσο θα κρατικοποιηθούν και στην Ελλάδα, την Ισπανία και την Κύπρο. Δηλαδή, ΔΕΝ κρατικοποιήθηκαν. Απλά θα μεταφερθούν στο δημόσιο χρέος τα σκασμένα των τραπεζών και η ιδιοκτησία, τα μελλοντικά κέρδη και η διοίκηση θα μείνει σε αυτούς που τις κατέστρεψαν. Κρατικοποίηση τραπεζών είναι αυτό που έκανε η Ισλανδία, παρότι και αυτή πέρασε από την "κρατικοποίηση" (των χρεών) στυλ Ιρλανδίας. Αλλά όταν χρειάστηκε 2η "κρατικοποίηση" (και θα χρειαστεί συντόμως και σε Ιρλανδία/Ισπανία) η Ισλανδία τις κρατικοποίησε πραγματικά. Η "κρατικοποίηση" τραπεζών της Ιρλανδίας είναι κρατικοποίηση χρεών και όχι ιδιοκτησίας ή διοίκησης, με την δικαιολογία ότι αν τις άφηναν με τα χρέη τα πράγματα θα ήταν χειρότερα. Και η Ισλανδία έκανε αυτό που έκανε η Ιρλανδία προς αποφυγή των χειροτέρων και τα χειρότερα ήρθαν μέσα σε ένα εξάμηνο όταν χρειάστηκαν δεύτερη "κρατικοποίηση". Όμως, τότε, έγινε πραγματική κρατικοποίηση.

     • blue nile avatar
      blue nile @ Φοιτητης 24/01/2013 01:12:26

      Σωστός ο φοιτητής.
      Νομίζω ήταν τον Ιούνιο του 2008 όταν η κυβέρνηση της Ιρλανδίας πήρε την ολέθρια απόφαση και εγγυήθηκε όλα τα χρηματοπιστωτικά προιόντα των ιδιωτικών ιρλανδικών τραπεζών.
      Τότε έγινε το μεγάλο έγκλημα σε βάρος του ιρλανδικού λαού.
      Το τραπεζικό χρέος ήταν πολλαπλάσιο του εθνικού.
      Το κράτος άντε να χρώσταγε 150 δις και οι τράπεζες διακινούσαν τοξικά προιόντα αξίας 750 δις !!!
      Και τώρα αντί οι Ιρλανδοί τραπεζίτες να είναι σε κάνα κελί συνεχίζουν να διατηρούν την ιδιοκτησία των τραπεζών που οι ίδιοι χρεωκόπησαν και οι Ιρλανδοί φορολογούμενοι γονατίζουν.
      Κανονικά άλλα έπρεπε να γίνονται σε όλο τον κόσμο μετά την Κρίση του 2008 για την οποία ευθύνονται οι τράπεζες.
      Ας υποθέσουμε ότι η τιμή πώλησης μιας τράπεζας θα ήταν 100 δις αν δεν ήταν εκτεθειμένη σε τοξικά ομόλογα και δεν είχε κόκκινα δάνεια .
      Όμως αυτή τώρα η τράπεζα έχει 50 δις τοξικά ομόλογα στα συρτάρια της, τα οποία δεν αξίζουν πια ούτε όσο ένας καφές και μια τυρόπιτα.
      Έχει και άλλα 30 δις κόκκινα δάνεια, δάνεια δηλαδή που δεν μπορούν να αποπληρωθούν.
      Τότε το κράτος πρέπει να την κρατικοποιήσει καταβάλοντας 20 δις και μετά να την καθαρίσει από τα τοξικά ομόλογα και τα κόκκινα δάνεια και να την πουλήσει για 100 δις που αξίζει παίρνοντας λοιπόν έτσι τα χρήματα των φορολογούμενων.
      Αυτή θα ήταν η καλύτερη λύση αλλά προυποθέτει να χάσουν οι τραπεζίτες που χρεωκόπησαν τις τράπεζες τους την ιδιοκτησία τους.
      Ελάτε όμως που αυτοί οι τραπεζίτες είναι οι χρηματοδότες των πολιτικών στις προεκλογικές τους εκστρατείες...
      Που σώζουν τους χρηματοδότες τους φορτώνοντας τα βάρη στους πολίτες ...
      Ωραία δημοκρατία...
      Να τη χαιρόμαστε ...

     • Uncle Stgm avatar
      Uncle Stgm @ blue nile 24/01/2013 11:28:34

      Ξεχνάτε ότι η Ιρλανδία είναι μέλος της ΕΕ και της Ευρωζώνης, η Ισλανδία όχι.
      Οι τράπεζες που βρίσκονται σε Ιρλανδικό έδαφος είναι συστημικές, ανήκουν στο ενιαίο Ευρωπαικό τραπεζικό σύστημα - όπως και οι Ελληνικές.
      Οι Ισλανδικές τράπεζες και η τύχη τους αφορούν μόνον τις 200.000 του Ισλανδικού πληθυσμού συν 10 -20 χιλιάδες Βρετανούς τζογαδόρους. Κυρίως τους δεύτερους.
      Και βέβαια δεν είχαν τη δυνατότητα του ELA (Emergency Liquidity Assistance) απο την ΕΚΤ...
      Φυσικά και στην Ισλανδία το Δημόσιο θα ξαναπουλήσει τις τράπεζες σε ιδιώτες. Το ίδιο θα γίνει στην Ιρλανδία, στην Ελλάδα, στη Βρετανία (RBS...)

     • Φοιτητης avatar
      Φοιτητης @ Uncle Stgm 24/01/2013 15:25:43

      Ακομη επιμενετε οτι οι τραπεζες της Ιρλανδιας και της Βρετανιας κρατικοποιηθηκαν (γι' αυτο και καποτε θα ιδιωτικοποιηθουν); Δεν διαβασατε ουτε το δικο μου σχολιο, ουτε του blue nile, ουτε διεθνεις ειδησεις την τοτε εποχη που μιλαγανε για ΕΓΓΥΗΣΗ των χρεωκοπημενων τραπεζων και ΟΧΙ ΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ. Με απλα λογια, τα σπασμενα στο δημοσιο χρεος και διατηρηση της ιδιοκτησιας και της διοικησης σε αυτους που τις ειχαν και πριν. Ιδιωτικοποιημενες παρεμειναν. Τελος, μην ειστε καθολου σιγουρος οτι η Ισλανδια θα τις ιδιωτικοποιησει. Νομιζω οτι το μαθημα της το εμαθε και πλεον οι κατοικοι της εχουν παρει κατα καποιο τροπο τα πραγματα στα χερια τους. Το νεο Συνταγμα της χωρας ρητα αναφερει οτι στρατηγικου χαρακτηρα επιχειρησεις του Δημοσιου απαγορευεται βασει Συνταγματος να ιδιωτικοποιηθουν. Αλλωστε, μην μου πειτε οτι δεν πιστευετε οτι το Ισλανδικο δημοσιο-διαμαντι δεν μπορει να λειτουργησει σωστα μερικες εμπορικες τραπεζες... Εδω λειτουργει την κεντρικη...

 7. ΔΗΜΗΤΡΗΣ-ΙΛΙΟΝ avatar
  ΔΗΜΗΤΡΗΣ-ΙΛΙΟΝ 23/01/2013 14:58:10

  Ειναι αληθεια οτι σε υπουργικο συμβουλιο ο Σαμαρας ειπε : θα κατσουμε στα τεσσερα;;;το δηλωσε ο Νικολοπουλος,δεν διαψευθηκε..Ζαπεια,1,2,3..ουδεις αναμαρτητος ειπε ο Σαμαρας...αυτο το ειπε,το ακουσαμε ολοι μας...ολοι αυτοι ενδιαφερονται μονο για αριθμους,και ποσοστα,δεν δινουν δεκαρα για τους ανθρωπους..μην σας φαινεται παραξενο.ειμαστε αναλωσιμοι για αυτους

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.