13/12/2009 06:48
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα νησιά του Ειρηνικού θα τα καταπιεί ο ΩκεανόςΕνώ στη Κοπεγχάγη, οι σύνεδροι προσπαθούν να συμφωνήσουν σε τρόπους με τους οποίους τα παραθαλάσσια κράτη της γης θα μπορέσουν να αντιμετωπίσουν την άνοδο της στάθμης των ωκεανών, ένας διακεκριμένος επιστήμονας από τώρα θεωρεί καταδικασμένα τα νησιά του Ειρηνικού. Ο πρώην σύμβουλος περιβάλλοντος της αυστραλιανής κυβέρνησης Ross Garnaut, επιμένει πως κάποια νησιωτικά έθνη του Ειρηνικού ωκεανού, όπως τα νησιά Tuvalu και τα νησιά Marshall, θα καταλήξουν κάτω από το νερό, ενώ οι πληθυσμοί τους θα πρέπει οπωσδήποτε να μεταφερθούν στην Αυστραλία ή στη Νέα Ζηλανδία. Ο Garnaut, που είναι καθηγητής οικονομικών, λέει πως: «Είναι καλό να εστιάσουμε σε αυτή τη διάσταση του προβλήματος, αναλογικά θα επηρεαστούν πολύ περισσότερο από άλλες περιοχές, αλλά αυτό αποτελεί  ένα μόνο μικρό μέρος του παγκόσμιου προβλήματος».  Πιο ανησυχητικό πρόβλημα, λέει , είναι η τύχη των πυκνοκατοικημένων κοιλάδων της Ασίας. Όπως ανακοίνωσε πρόσφατα ένα ινστιτούτο του Μπαγκλαντές, έως το 2050, το 18% της χώρας θα είναι κάτω από το νερό, αναγκάζοντας 20 εκατομμύρια κατοίκων να μετακινηθούν. Έναν αριθμό δηλαδή, ανάλογο με τον συνολικό πληθυσμό της Αυστραλίας.

Τα νησιά Tuvalu είναι ένα σύμπλεγμα νήσων περίπου χίλια χιλιόμετρα βορείως των νησιών Fiji, με  πληθυσμό  11.000 κατοίκους. Το ψηλότερό τους σημείο είναι μόλις 4 μ. από την επιφάνεια της θάλασσας. Οι εκπρόσωποί τους έχουν ήδη αναπτύξει τις απόψεις τους  στη Κοπεγχάγη, και έχουν ασκήσει έντονη πίεση προκειμένου η συμφωνία που θα υπογραφεί να είναι ακόμη σκληρότερη στα μέτρα που θα καθορίζει, από ότι αυτή του Κιότο. Ο σκοπός τους είναι να περιοριστεί η άνοδος της θερμοκρασίας σε μόλις 1.5 βαθμούς κελσίου επάνω από τα επίπεδα της προβιομηχανικής εποχής. Ο τρέχων στόχος είναι οι 2 βαθμοί κελσίου. Ο πρόεδρος όμως του συνεδρίου, ο Δανός Connie Hedegaard απέρριψε τη πρόταση μετά από τις αντιρρήσεις άλλων κρατών. Έξω από το χώρο του συνεδρίου, διάφορες περιβαλλοντικές ομάδες οργάνωσαν διαμαρτυρίες υπέρ των θέσεων των εκπροσώπων των Tuvalu.

Εάν κράτη όπως τα νησιά Tuvalu και τα νησιά Marshall, αναγκαστούν να χάσουν τα εδάφη τους, ο Garnaud πιστεύει πως τα υπόλοιπα κράτη θα πρέπει να επέμβουν. «Πρέπει να βοηθήσουμε ώστε να βρεθεί λύση», λέει. Το αν τα γειτονικά κράτη θα δεχθούν να φιλοξενήσουν 20 εκατομμύρια, χαμηλής εκπαίδευσης κυρίως, κατοίκων του Μπαγκλαντές, είναι ένα άλλο θέμα.

 First Post

ΣΧΟΛΙΑ

 1. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 13/12/2009 07:27:40

  χμμ… Η …CIA λέει, ότι τα νησιά αυτά είναι κοραλλιογενή, δεν έχουν πόσιμο νερό, ζούν από δεξαμενές και αφαλάτωση, οι παραλίες χάνονται γιατί παίρνουν οι άνθρωποι την άμμο για σπίτια και το χαμηλό επίπεδο νησί πάσχει από αποψίλωση ξυλείας για καύσιμο. Τα κοράλλια στα οποία κάθεται καταστρέφονται από κάποιο είδος αστερία. Πλημμυρίζει εύκολα με κυκλώνες που ευτυχώς δεν είναι συχνοί..

  Για τους φιλομαθείς, το επίπεδο της θάλασσας πριν 80 εκατομμύρια χρόνια ήταν 170 μέτρα πιο ψηλά από ότι σήμερα. Οι επιστήμονες (αχ αυτοί οι επιστήμονες) προβλέπουν ότι το επίπεδο της θάλασσας θα ΑΝΕΒΕΙ άλλα 120 μέτρα τα επόμενα 80 εκατομμύρια χρόνια, και ότι το επίπεδο της θάλασσας έχει μάλλον σχέση με τον φλοιό της Γης κλπ. (http://www.coral.org/node/3609)

  Που σημαίνει ότι ΔΕΝ ξέρω τι να πω στους μεγιστάνες της παραλίας της Γλυφάδας… Να αγοράσουν στο Γαλάτσι, ή να να είναι σταντ μπάϊ να κατέβουν πιο κοντά στο νερό;

  • archaeopteryx avatar
   archaeopteryx @ archaeopteryx 13/12/2009 07:37:21

   ορίστε, ΛΑΘΟΣ το αντέγραψα. Το επίπεδο θα ΚΑΤΕΒΕΙ άλλα 120 μέτρα στα επόμενα 80 εκατομμύρια χρόνια.

   Η καταστροφολογία που ξεκίνησε ο ΓΑΠ θα έχει συνέχεια: Σε 5 εκατομμύρια χρόνια ο Ήλιος θα έχει «κάψει» το υδρογόνο του και θα αρχίσει να «καίει» ήλιο και θα πυρώσει σαν σόμπα και μεγαλώσει σε διάμετρο θα φτάσει στον Ερμή και οσονούπω θα ψήσει την Γη με θερμοκαρσίες που θα ...διασπάσουν το οξυγόνο και το υδρογόνο από το νερό. Αυτό θα δημιουργήσει ακόμα σοβαρότερα προβλήματα στους ιδιοκτήτες παραθαλάσσιων στην Γλυφάδα.

   Άκου πράγματα... Θα χάνει ο ήλιος μάζα και θα μεγαλώνει σε όγκο. Τότε ο Πλούτων θα γίνει παραθαλάσσιος. Η κυρία Μπιρμπίλη, έχει επιστημονικό σύμβουλο; Προσφέρομαι.

 2. Κεραυνός avatar
  Κεραυνός 13/12/2009 10:05:52

  H Oλλανδία έχει πολλές εκτάσεις κάτω απο την μέση στάθμη της θάλασσας τέρμα αυτές, αλλά και εδώ? Ο Πειραιάς λένε οτι βρίσκεται στο ύψος της θάλασσας, πανικός έχει να γίνει.

  • yangoolas avatar
   yangoolas @ Κεραυνός 13/12/2009 10:21:35

   να' την η δουλειά: Πας, τους το λές, τρομάζουν, σου πουλάνε φτηνά, αγοράζεις, και μετά θα κάααθεσαι. Βάλε τον Σκάι να κάνει εκπομπή: «Ο Πειραιάς βυθίζεται», σε 4 συνέχειες. Μέχρι των Φώτων θα το έχουν εμπεδώσει. (Θα χρειαστεί να κάνεις και κάποιοα «διευκόλυνση» για την υπηρεσία -- αλλά πρόσεχε, μπορεί να σου κλεψει την ιδέα)

 3. Νίκος avatar
  Νίκος 13/12/2009 10:54:32

  Και οπως λενε στην "ἑπισημη" γλωσσα της Κας Μπιλντερμπεργκοπουλου,
  Tough it out.
  Ισως και να ειναι η μονη αιτια να... αποκεντρωθει η Αθηνα και ο Πειραιας.

 4. Νίκος avatar
  Νίκος 13/12/2009 10:55:40

  Αρχαιε, θες να πεις σε 5 δις χρονια, και οχι σε 5 εκ. Ποιος ζει ποιος πεθαινει...

  • archaeopteryx avatar
   archaeopteryx @ Νίκος 13/12/2009 11:15:05

   με έχει πιάσει φαινομενοθεμοκηπόπονος

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.