14/12/2009 18:54
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα ναρκωδολάρια έσωσαν τις τράπεζες από τη κρίσηΤα αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων κεφάλαια, που προέρχονται από το εμπόριο των ναρκωτικών, είναι αυτά που κράτησαν ζωντανό το κλονισμένο χρηματοοικονομικό σύστημα στη διάρκεια της πρόσφατης παγκόσμιας κρίσης. Αυτό ισχυρίζεται ο επικεφαλής του γραφείου Ναρκωτικών και Εγκλήματος του ΟΗΕ, Antonio Maria Costa. Όπως αναφέρει, τα διάφορα κέρδη του οργανωμένου εγκλήματος, αποτέλεσαν και τα μοναδικά ρευστά κεφάλαια που είχαν στη διάθεση τους ορισμένες τράπεζες, οι οποίες βρίσκονταν προ των πυλών της κατάρρευσης. Το μεγαλύτερο μέρος των $352 δισ. που είναι τα κέρδη από τα ναρκωτικά, απορροφήθηκαν από το τραπεζικό σύστημα.

Το γεγονός αυτό δημιουργεί ερωτηματικά όσον αφορά στην επίδραση του εγκλήματος, επί του τραπεζικού οικονομικού συστήματος σε περιόδους κρίσης. Πυροδοτεί επίσης και μια επιπλέον ανάγκη για περαιτέρω έρευνα του τραπεζικού συστήματος, την ώρα που παγκόσμιοι πολιτικοί ηγέτες όπως οι Barack Obama και  Gordon Brown, ζητούν νέες ρυθμίσεις εκ μέρους του ΔΝΤ. Ο Costa, ο οποίος πρωτοέμαθε για τις σχέσεις του παράνομου χρήματος με το τραπεζικό σύστημα πριν από 18 μήνες, λέει πως στο δεύτερο μισό του 2008 η ρευστότητα ήταν το κυριότερο πρόβλημα των τραπεζών, οπότε το ρευστό κεφάλαιο έγινε ο πλέον σημαντικός παράγοντας για την επιβίωσή τους.  Μερικά από τα στοιχεία που διαθέτει το γραφείο του, αποδεικνύουν πως τα χρήματα των συμμοριών είναι αυτά που έσωσαν πολλές τράπεζες από τη χρεωκοπία. «Τα διατραπεζικά δάνεια χρηματοδοτήθηκαν από κεφάλαια με προέλευση το εμπόριο ναρκωτικών, καθώς και άλλες παράνομες δραστηριότητες… πολλές τράπεζες διασώθηκαν με αυτό τον τρόπο», λέει.  Ο Costa αρνήθηκε να κατονομάσει χώρες ή τράπεζες που εισέπραξαν τέτοια χρήματα, λέγοντας πως κάτι τέτοιο θα ήταν απρεπές, καθώς το γραφείο που διευθύνει πρέπει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα,  και όχι να καταλογίσει ευθύνες. Πάντως, όπως είπε, το εν λόγω χρήμα αποτελεί ήδη μέρος του επίσημου συστήματος, και έχει πλέον ξεπλυθεί οριστικά.

Το ΔΝΤ έχει υπολογίσει πως οι μεγάλες αμερικανικές και ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν απωλέσει περισσότερα από $1 τρισ. σε τοξικά ομόλογα, και ανεξόφλητα δάνεια, μεταξύ του Ιανουαρίου του 2007 και του Σεπτεμβρίου του 2009. Επίσης, περίπου 200 εταιρίες χορήγησης στεγαστικών δανείων (υποθηκών) «πτώχευσαν». Πολλές εταιρίες είτε κατέρρευσαν, είτε πουλήθηκαν, είτε πέρασαν σε κρατικό έλεγχο. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, τα μεγαλύτερα κέρδη για τις  συμμορίες εγκλήματος  προέρχονται από το εμπόριο ναρκωτικών και υπολογίζονται σε 350 δισεκατομμύρια στερλίνες. Οι συμμορίες συνηθίζουν να κρατούν τα κέρδη τους σε μετρητά ή να τα μεταφέρουν σε παράκτιες εταιρίες προκειμένου να τα κρύψουν από τις αρχές.  Τα στοιχεία για το ότι τα παράνομα κέρδη των συμμοριών διοχετεύθηκαν στο τραπεζικό σύστημα, προήλθαν από αξιωματούχους της Βρετανίας, Ελβετίας, Ιταλίας και των ΗΠΑ. Οι Βρετανοί τραπεζίτες είναι επιφυλακτικοί, και  θα ήθελαν να δουν τα στοιχεία στα οποία ο Costa βασίζει τους ισχυρισμούς του. Ο εκπρόσωπος της Ένωσης των Βρετανών Τραπεζιτών, δήλωσε πως, «Δεν έχουμε συμμετάσχει σε κάποιο διάλογο με θέμα τις οποιεσδήποτε ρυθμίσεις, που να υποστηρίζει κάτι τέτοιο. Υπήρχε πράγματι έλλειψη ρευστότητας, και σε μεγάλο βαθμό αυτή καλύφτηκε από τη παρέμβαση των κεντρικών τραπεζών.

Guardian

ΣΧΟΛΙΑ

 1. B.K.Σ. avatar
  B.K.Σ. 14/12/2009 19:50:32

  Πέρα από την δαιμονολογία της ποινικοποίησης και την “προοδευτική” μυθολογία της φιλελευθεροποίησης:
  http://www.inclusivedemocracy.org/fotopoulos/greek/grbooksdrugs/chomsky_drugs.htm

 2. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 14/12/2009 20:10:36

  Η κρίση συγχωρεί παλιές αμαρτίες, φέρνει την κάθαρση στα σκάνδαλα, ξεπλένει τα μαύρα λεφτά, και οι φτωχοί πεινάνε παραπάνω. Τα τρωκτικά και οι κατσαρίδες δεν παθαίνουν τίποτα.

 3. Y. avatar
  Y. 14/12/2009 20:39:29

  Μια από τις λύσεις, αφενός για να ακουμπήσουν τα κεφάλαια που προέρχονται από ναρκωτικά (και όχι μόνο) και ταξιδεύουν μέσω τραπεζών ανά τον κόσμο, αφετέρου για να ενισχύσουν τις οικονομίες στο σκέλος των εισπράξεων, είναι ο “φόρος Tobin” (από τον αμερικανό οικονομολόγο που είχε διατυπώσει τη πρόταση, από τη δεκαετία του ’70). Τότε είχε προτείνει, την επιβολή φόρου 0,5% στις βραχυπρόθεσμες αγοραπωλησίες συναλλάγματος, ώστε να αντιμετωπιστεί η εκτεταμένη κερδοσκοπία (και συναλλαγματική αστάθεια), μετά την απόφαση του Νίξον, για τη κατάργηση της μετατρεψιμότητας του δολαρίου σε χρυσό. Το ίδιο θέμα ανακινήθηκε εκ νέου, μετά την οικονομική κρίση στη ΝΑ Ασία το ’97, όπου σε κάποιες οικονομίες της περιοχής, το δημόσιο χρέος ξεπέρασε το 180% του ΑΕΠ (εμείς σήμερα, στο 120+).

  Φέτος το καλοκαίρι, Σαρκοζί, Μπράουν και Μπαρόζο τάχθηκαν υπέρ του φόρου, αν και στη σύνοδο του G20 το φθινόπωρο στο Πίτσμπουργκ, έκαναν τη πάπια. Στη Σύνοδο ΕΕ την περασμένη εβδομάδα, οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν να προωθήσουν με το ΔΝΤ, την επιβολή ενός παγκόσμιου φόρου επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, αντίστοιχο της πρότασης Τόμπιν. Με επιβολή παγκόσμιου φόρου της τάξης του 0,5%, εκτιμήσεις κάνουν λόγο για ετήσια έσοδα 700 δις δολάρια, στη δε Ευρώπη, φορολόγηση στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές κατά 0,05%, θα φέρει έσοδα, ισοδύναμα με το 1,6% του εκάστοτε ευρωπαϊκού ΑΕΠ.

 4. xaroylhs avatar
  xaroylhs 14/12/2009 21:07:13

  ...τα Ζωνιανά θα σώσουν την κατάσταση , εάν μάθουν να καταθέτουν τα κέρδη από το Μυλοποταμίτικο στίς τράπεζες αντί να φορτώνουν τα ΑΤΜ στα αγροτικά και να φευγουν....

 5. thouthou avatar
  thouthou 15/12/2009 07:36:59

  Οι "ανεπτυγμένες" οικονομίες κάνουν μπίζνες με τις κάθε λογής μαφίες, που είναι ενταγμένες στα ευρύτερα συμφέροντά τους, ενώ τα κάθε εποχής πουλέν (πχ Τουρκία) βασίζουν την ανάπτυξή τους σε ναρκωτικά και δουλεμπόριο...
  Μόνο εμείς είμαστε οι τελευταίες παρθένες, που προσπαθούμε να χυπήσουμε την παραοικονομία (όχι βέβαια ναρκωτικά κλπ) με δικαστικά μέτρα, σε περίοδο κρίσης...

 6. Sardanapalos avatar
  Sardanapalos 17/12/2009 15:40:06

  Η λεγόμενη "Μαφία" οποιασδήποτε μορφης, ειναι εργαλείο του ιδιου του συστήματος.
  Αν δεν αλλάξει το πολίτευμα παλι σε "Αθηναϊκή Δημοκρατία' με το συστημα του εξωστρακισμου, δεν πρόκειτε ΠΟΤΕ να γινει τιποτε για τον λαό...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.