#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
24/03/2010 01:37
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα «νέα τζάκια» του ΠΑΣΟΚ και τα παλιά που σβήνουν...Όσα περιγράφουμε σε μερικές από τις πιο πρόσφατες αναρτήσεις μας (Πολιτικοοικονομικές εξελίξεις στον … Ολυμπιακό - Μπλόκο της κυβέρνησης σε έργο Μπόμπολα - «Πράσινη ανάπτυξη», ή ο κόσμος το έχει βούκινο….) είναι μόνο μερικά δείγματα των ανακατατάξεων που συντελούνται στον επιχειρηματικό κόσμο και του πολέμου που μαίνεται ανάμεσα σε μεγαλοσυμφέροντα, παράλληλα με την οικονομική κρίση και την προσπάθεια του ΠΑΣΟΚ να εδραιωθεί στην εξουσία.

 Τα παραδείγματα είναι πολλά, αλλά το μεγάλο ερώτημα ένα: Επιχειρεί άραγε το «σύστημα ΠΑΣΟΚ», όπως αυτός εκφράζεται σήμερα από την κυρίαρχη οικογένεια Παπανδρέου, να δημιουργήσει μια νέα επιχειρηματική τάξη πραγμάτων; Ή απλά, η αστάθεια  που προκαλεί η κρίση και η κυβερνητική ανεπάρκεια αποσταθεροποιούν και την καθεστηκυία τάξη της  … διαπλοκής και έτσι ορισμένοι επιχειρηματίες ξεσπαθώνουν και γίνονται ανεξέλεγκτοι (βλ. και θάνατο του «εγγυητή» Χρήστου Λαμπράκη);

 Από τη Μεταπολίτευση και μετά τα επιχειρηματικά τζάκια έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην πολιτική και οικονομική ζωή του τόπου. Από το πουθενά κάποιοι έγιναν μεγιστάνες, αναλαμβάνοντας κυρίως ρόλο εθνικού προμηθευτή, χάρις κυρίως στο «σύστημα ΠΑΣΟΚ». Είναι γνωστοί οι εργολάβοι και λοιποί επιχειρηματίες όπως ο Σωκράτης Κόκκαλης που έγιναν πάμπλουτοι εξαιτίας των προνομιακών σχέσεών τους με την εκάστοτε εξουσία.

 Τα τελευταία 30 χρόνια κουμάντο στον τόπο αυτό δεν κάνει ο λαός αλλά τα συγκεκριμένα τζάκια, μικρότερα ή μεγαλύτερα που κάθε πολιτικό κόμμα το οποίο καταλαμβάνει την εξουσία, θέλει να στηρίξει με το αζημίωτο φυσικά.

 Για παράδειγμα ο Μπόμπολας, εργολάβος παντός πολιτικού καιρού, πήρε μεγάλα έργα, έγινε κορυφαίος κατασκευαστής δημόσιων έργων και με τη σειρά του στήριξε το σύστημα.

Ο Κόκκαλης μεγαλούργησε με τις εθνικές προμήθειες ενώ μεγάλος είναι ο αριθμός των σημαντικών επιχειρηματιών (Λάτσης, Μυτιληναίος) και των ασήμαντων (από Αθανασούλη μέχρι Λαναρά κ.λπ.) που βγήκαν στον αφρό τα τελευταία χρόνια.

 Η Νέα Δημοκρατία την προηγούμενη 6ετία “έστησε” το δικό της μαγαζί, στήριξε επιχειρηματίες, έδωσε δουλειές, κυρίως στους παλιούς προμηθευτές, αλλά και σε “ορκισμένους” γαλάζιους.

Σειρά φαίνεται να  παίρνει πλέον το ΠΑΣΟΚ το οποίο με κάποια πρώτα δείγματα γραφής φαίνεται ότι επιχειρεί να στήσει το δικό του μαγαζί με νέους “παίκτες” και πολλές φορές “εκπαραθυρώνοντας” παραδοσιακούς επιχειρηματίες – προμηθευτές. Δείτε τι έχει γίνει τους τελευταίους μήνες.

-  Στα κατασκευαστικά, μόλις πρόσφατα  υπέγραψε ο Δημήτρης Ρέππας την πρώτη συμφωνία για δημόσιο έργο, αυτό του δρόμου Άκτιο – Αμβρακία. Ποιοι ήταν αυτοί που το πήραν; Ο Π. Εμφιετζόγλου της Μηχανικής που είχε ξιφουλκήσει κατά της ΝΔ τα προηγούμενα χρόνια και , και ο Μαρούλης της ΑΕΓΕΚ ο οποίος επί ΝΔ (και με σπρώξιμο από την κυβέρνηση) πήρε την εταιρεία που παράπαιε και την έσωσε αφού πήρε ορισμένα έργα. Πάνω από 300 εκατ. ευρώ το έργο Άκτιο – Αμβρακία και δεν το πήρε κανένας μεγάλος κατασκευαστής.

- ΕΛΛΑΚΤΩΡ και J&P Αβαξ περιμένουν ακόμη να πάρουν μέρος σε κάποιο έργο. Τόσο το  Καστέλι όσο και η επέκταση της Αττικής οδού πάγωσαν από την κυβέρνηση. Μάλιστα το δεύτερο έργο, όταν γίνει, θα είναι κουτσουρεμένο, σίγουρα κάτω από 900 εκατ. ευρώ.

- Στον πάγο λοιπόν οι εργολάβοι – θεσμοί; Ή μήπως κάποιοι θέλουν να τους κάνουν να παρακαλέσουν;

-  Αντιθέτως, δυναμικό μπάσιμο δείχνει να κάνει η ΓΕΚ – ΤΕΡΝΑ του Περιστέρη με τις πολύ καλές σχέσεις με το πρώην Συγκρότημα Λαμπράκη. Καίριες θέσεις του κρατικού μηχανισμού όπως στη ΡΑΕ ή στη γραμματεία συγχρηματοδοτούμενων καταλαμβάνονται από ανθρώπους που δούλεψαν στις παραπάνω εταιρείες. Σύμπτωση;

- Τι τρέχει με τον Λαυρεντιάδη; Είναι το επόμενο μεγάλο ερώτημα που κυριαρχεί. Ο μόλις 38χρονος επιχειρηματίας, τους τελευταίους μήνες, κάνει συνεχείς εξαγορές ολόκληρων (ή ποσοστών) μέσων ενημέρωσης, κυρίως δεύτερης ή τρίτης κατηγορίας. Γιατί το κάνει αυτό και που στοχεύει; Κάποιοι λένε ότι η κουμπαριά του με τον Αμερικανό πρέσβη, Ντ. Σπέκχαρντ, ίσως είναι δηλωτική της γραμμής που ακολουθεί. Άλλοι δεν αποκλείουν ένα σχέδιο στήριξης πολιτικών σε ΠΑΣΟΚ (και ΝΔ) στην μετά Παπανδρέου εποχή. Το σίγουρο είναι ότι το ΠΑΣΟΚ το οποίο κόπτεται για τη διαφάνεια στα ΜΜΕ δεν έχει κάνει καμιά κίνηση για να “εμποδίσει” (αν μπορεί βέβαια) την εξάπλωση του Λαυρεντιάδη.

- Μένει να δούμε που θα κάτσει η “πράσινη” μπίλια στον τομέα των εξοπλισμών και της ενέργειας που θα δοθεί μάχη μεταξύ παλαιών επιχειρηματικών τζακιών.

 Τελικά, ίσως είναι νωρίς να μιλήσει κανείς για “πράσινο” προτεκτοράτο με επιχειρηματίες - στηρίγματα, αλλά τα πρώτα δείγματα γραφής μάλλον δείχνουν ότι κάτι τέτοιο συμβαίνει.

 Μην ξεχνάτε και το προεκλογικό «δείπνο με τον Γιώργο»

Υπενθυμίζουμε και το αποκαλυπτικό δημοσίευμά μας με τίτλο «Ποιοι επιχειρηματίες συμμετείχαν στο δείπνο με το Γιώργο» της εποχής που ο Γιώργος  άρχιζε να ζητάει πρόωρες εκλογές;

Μια ωραία Δευτέρα λοιπόν εκείνου του μηνός  ο  αναπληρωτής  διευθύνων  σύμβουλος  της  Eurobank  κ. Νίκος  Καραμούζης οργάνωσε, στο  σπίτι  του  στην  Εκάλη, «μυστικό  δείπνο» προς τιμήν του κ. Παπανδρέου. Κι αν κρίνουμε από όσα ακολούθησαν σε εκείνο το δείπνο δεν υπήρξε προδοσία. Μάλλον χειροτονία.

Ήταν  εκεί  ο  κ. Μάνος  Βασιλάκης  της  Aegean, ο  κ. Ευάγγελος  Σπανός της  Βιοϊατρικής, ο κ. Δημήτρης  Παπαλεξόπουλος, πρώην  Πρόεδρος  του  ΣΕΒ  και  ιδιοκτήτης  της  Τιτάν, ο κ. Πάνος  Λασκαρίδης μεγαλομέτοχος  στη  « Μεγάλη  Βρετανία»  και  εφοπλιστής, ο  κ. Σπύρος  Θεοδωρόπουλος  της  Vivardia, αλλά  και  ο  κ. Μάκης  Σκλαβενίτης, με  τα  ομώνυμα  σούπερ  μάρκετ  και  ο  κ. Αριστείδης  Μπελές, με  τα  ιχθυοτροφεία  « Νηρέας».

Στο  δείπνο  παρέστησαν  ακόμα  ο  ιδιοκτήτης  της  ΜΕΤΚΑ  κ. Ευάγγελος  Μυτιληναίος, ο  κ. Σπύρος  Διβάνης  με  τα  γνωστά  ξενοδοχεία, ο  κ. Άγγελος  Πλακόπιτας  της  Clobal  Finance  ( εταιρείας  πληροφορικής), ο  κ. Γιώργος  Γεράρδος, της  εταιρείας  « Πλαίσιο»  και  ο  κ. Σάκης Καλλιντσάντσης  της  Ελληνικής  Τεχνοδομικής.

Τα «νέα τζάκια» της δεκαετίας του 80 που πάλιωσαν

Διδακτική για το παρόν είναι και ιστορία της «Ένωσης Νέων Επιχειρηματιών» που στήριζε επί εποχής Κοσκωτά, τις πολιτικές φιλοδοξίες του νεαρού τότε Γιώργου Παπανδρέου. Τα «Νέα Τζάκια», όπως τα έλεγαν τότε, άρχισαν να σχηματίζονται το 1986 με «κλειστές διαλέξεις» του Γ. Παπανδρέου στο κτίριο της «Ιντεραμέρικαν» του κ. Δ.  Κοντομηνά. Προσκεκλημένοι σε εκείνες τις κλειστές συγκεντρώσεις ήταν διάφοροι «νέοι» επιχειρηματίες της εποχής, όπως ο Γ. Κοσκωτάς και ο Θ. Μαργέλλος που πρωταγωνίστησε, μαζί με τον Λούβαρη,  στο γνωστό «σκάνδαλο του καλαμποκιού» και είναι ακόμα φίλος του Γιώργου. Μέλη του πρώτου ΔΣ της Ένωσης Νέων Επιχειρηματιών ήταν οι : Θανάσης Λαβίδας, Χάρης Κυριαζής, Δ. Καλλιτσάντσης, Γ. Παπαθανασίου, Δ. Κοντομηνάς και Βαρβάρα Βερνίκου.
Εκτός των προηγούμενων, στους 44 επιχειρηματίες – ιδρυτικά μέλη της «Ένωσης Νέων Επιχειρηματιών» ήταν και οι : Πέτρος Γ. Δούκας , Πάνος Τσουπίδης, Νίκος Κιολεϊδης, Θεοδόσης Δ. Μπουντουράκης, Στάμος Στράτος, Οδυσσέας Κυριακόπουλος , Κώστας Καίσαρης, Λεωνίδας Ιωάννου, Μηνάς Τανές , Κωνσταντίνος Μπουτάρης, Νικόλαος Φιλίππου – Βαρλής, Αδαμάντιος Λαδένης, Θανάσης Μαρτίνος, Κ. Κουλουβάτος, Ν. Α. Κανελλόπουλος, Π. Δ. Κανελλόπουλος. Δημήτρης Δασκαλόπουλος , Ιωάννης Ε. Αργυρός κ.α.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 24/03/2010 07:23:38

  Θα έπρεπε να χωρίσουμε τους επιχειρηματίες σε αυστηρά κρατικοδίαιτους και μη. Όπως επίσης σε "πρωτογενές" ή "παλιό" κεφάλαιο και "μπιτσικοκομοειδές" ή "ξεπλυντικό".

  Θα έπρεπε επίσης να τους ξεχωρίσουμε στο πώς ασκούν επιρροή στο πόπολο

  Επίσης, ακόμα και στην παραπάνω λίστα ποιοί είναι οι καρχαρίες, ποιοί τα πιράνχας και ποιοί οι κοπροκάνθαροι.

  Ποιοί οι εισαγωγείς χρήματος και ποιοί οι ανακυκλωτές.

  Όταν φτιάξουμε αυτές τις κατηγορίες, τότε θα είναι προφανές γιατί είμαστε σε τέτοια αδιέξοδα. Τίποτε δεν είναι τυχαίο...

  • tiramola avatar
   tiramola @ archaeopteryx 24/03/2010 08:38:40

   Πάντως για να τα λέμε όλα να πληροφορήσω ότι μεγάλα έργα εκτελούνται από τον Άκτορα στο Κατάρ και από J&P Αβαξ στη Λιβυή.
   Οι κατηγορίες είναι γνωστές Αρχαίε , φτάνει να δεις ποιοί και πόσοι δραστηριοποιούνται και εκτός Ελλαδας.
   Δεν γνωρίζω τι γίνεται στο παρασκήνιο και πως παίρνουνε κάποιοι δουλειές εντός συνόρων αλλά όπως έχω γράψει και στο παρελθόν οι δύο αυτές εταιρείες επειδή συνεργαζόμαστε , ξέρω από πρώτο χέρι ότι η ποιότητα κατασκευής και οι αυστηρές προδιαγραφές τηρούνται κατά γράμμα.
   Από την σχετική αλληλογραφία αλλά και από τις απαιτήσεις των προδιαγραφών το δικό μου συμπέρασμα είναι ότι πρόκειται για εταιρείες κορυφαίας τεχνολογίας.

  • greekpoliticalreview avatar
   greekpoliticalreview @ archaeopteryx 24/03/2010 11:57:10

   Ρε Τιραμόλα άμα δεν ξέρεις κλείστο το ρημάδι το στοματάκι.
   Μου θες και να πληροφορήσεις πανάθεμά σε.

   Οι δουλειές στη Μέση Ανατολή δεν γίνονται βάση τεχνικών προδιαγραφών παλικάρι μου , οι κατασκευαστικές που συμμετέχουν στα έργα εκεί έχουν ΌΛΕΣ κορυφαία τεχνολογία αλλά δεν είναι εκεί το θέμα.

   Ρώτα την Αρχιρόδον , κάτι παραπάνω θα ξέρει...

 2. Y. avatar
  Y. 24/03/2010 08:03:22

  Φάκτορα, επουσιώδες μεν, πλην χάριν της επακριβούς ενημέρωσης, “Άγγελος Πλακόπιτας της Global Finance (εταιρείας πληροφορικής)”. (εταιρίας Asset Management), που συμμετέχει εκτός των άλλων, και σε εταιρίες πληροφορικής.

  • καινός avatar
   καινός @ Y. 24/03/2010 09:15:20

   Σωστός...

  • DrNo avatar
   DrNo @ Y. 24/03/2010 09:41:29

   Ο Πλακόπιτας δεν είναι κρατικοδίαιτος σαν Περιστερηδες και σία.
   Εχει τη Εurodrip, το Νίκα-αλλαντικά κ.α. βιομηχανίες με εξαγωγικό χαρακτήρα.
   Είναι νοικοκύρης αλλά παππούς και μακάρι να τον μιμούνταν κι άλλοι επιχειρηματίες.

  • Y. avatar
   Y. @ Y. 24/03/2010 13:39:49

   Έτσι είναι DrNο. Αυτοδημιούργητος, ξεκίνησε μανατζάροντας άριστα τα οικονομικά της Σέλμαν.
   Κια κυρίως, χαμηλών τόνων. Μακάρι να ‘χαμε κι άλλους αντίστοιχους.

 3. Aθανασιος Ι avatar
  Aθανασιος Ι 24/03/2010 09:49:54

  Ο κ. Παπανδρέου μιλώντας στη 8η Σύνοδο του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ στις 20/3, διαβεβαίωνε: «Να είναι όλοι βέβαιοι, να είναι ακόμα πιο βέβαιοι οι διάφοροι καλοθελητές, που καθημερινά διαδίδουν ψευδείς ειδήσεις για τη χώρα μας, με προφανείς σκοπιμότητες: Η Ελλάδα δεν θα χρεοκοπήσει. Δεν θα την αφήσουμε να χρεοκοπήσει.» Η δήλωση αυτή μοιάζει εξαιρετικά με μια άλλη ιστορική δήλωση, του Ελευθερίου Βενιζέλου, όταν σε διάγγελμά του προς τον Ελληνικό λαό στις 27 Σεπτεμβρίου 1931, διαβεβαίωνε κι αυτός: «Δίδω προς τον ελληνικόν λαόν την προσωπική διαβεβαίωσιν, ότι έχω απόλυτον την πεποίθησιν ότι ημπορούμεν να διατηρήσουμεν την ακεραιότητα του εθνικού μας νομίσματος και να αποφύγωμεν επομένως τας συμφοράς που θα επακολούθουν την ανατροπήν της σταθεροποιήσεως.»

 4. antiathlitikos avatar
  antiathlitikos 24/03/2010 10:36:43

  Είναι για μια ακόμη φορά εντυπωσιακό ότι ο σημαντικότερος και «βαρύτερος» επιχειρηματίας της χώρας , ο Στασινόπουλος της ΒΙΟΧΑΛΚΟ, δεν αναφέρεται πουθενά. Η συνεπής του στάση στο θέμα της μη-δημοσιότητας και του χαμηλού προφίλ, η αποχή του από πολιτικά «παίγνια», η βεβαιωμένα σκληρή του στάση στα εργασιακά και η πειθαρχία που είναι σύμφυτη με το αντικείμενο των δραστηριοτήτων του Ομίλου συνετέλεσαν στο να μην ασχολείται κανένας μαζί του. Παράδειγμα σοβαρού καπιταλιστή, που όταν έκανε χρηματιστηριακά παιγνίδια όλοι όσοι αναφέρονται στην ανάρτηση ήταν ακόμη στα δέντρα ... Παράδειγμα για το τί συνεπάγεται για την ανάγκη επαφών, γνωριμιών και ... κρατικοδιαίτης το να ΠΑΡΑΓΕΙΣ!

 5. paratiritis2000 avatar
  paratiritis2000 24/03/2010 12:21:44

  Εγω λεω να τον ελληνοποιησουμε και να τον πουμε Γιωργο Σορος, της Σεβαστουλας και του Επαμεινωνδα και να παριστανουμε οτι ειναι ομογενης εξ Αμερικης.
  Με την εθελοτυφλια και το στρουθοκαμιλισμο που μας δερνει και λιγο μας πεφτει.
  Χαχα!
  Τρομαρα μας.

 6. anonymous avatar
  anonymous 24/03/2010 13:22:55

  "Η σοκολατοποιία ΙΟΝ ανήκει ακόμα σε Έλληνα επιχειρηματία. Η ιστορία των τελευταίων ετών παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Πολλές φορές τον πλησίασαν μεγάλες πολυεθνικές για να αγοράσουν την επιχείρηση, η απάντησή του ήταν άμεση και χωρίς δεύτερη σκέψη. Μάλιστα λέγεται ότι κάποια στιγμή τον πίεσαν υπερβολικά, τότε αυτός τους είπε να του κάνουνε την προσφορά γραπτώς...
  όπως και τους απάντησε γραπτώς. «Η προσφορά σας δεν με ενδιαφέρει». Επενδύει μόνο στην παραγωγή, τα έπιπλα των γραφείων είναι από την 10ετία του 60, θυμίζουν κάτι από ταινίες του Κωνσταντάρα. Η ποιότητα όμως των υλικών για αυτόν δεν χωράει συμβιβασμούς στο κόστος. 85 χρονών σήμερα ο επιχειρηματίας είναι κάθε μέρα μέχρι τις 6 το απόγευμα στο γραφείο και μέχρι πέρσι οδηγούσε μόνος του κάθε μέρα μέχρι την δουλειά, γνωρίζει προσωπικά και είναι φίλος με όλους τους εργαζόμενους στην επιχείρησή του οι οποίοι βέβαια πίνουν νερό στο όνομά του. Δεν προσλαμβάνει αλλοδαπούς αλλά μόνο Έλληνες και όσες φορές, αν του προτάθηκε συνεργασία με τούρκικη επιχείρηση, απλά δεν ασχολήθηκε. Επειδή ποτέ δεν του άρεσε η δημοσιότητα, δεν δίνω το όνομά του, αλλά ένα είναι σίγουρο ότι σπίτι μου μπαίνουν μόνο οι δικές του σοκολάτες . Ας μάθουμε να χρησιμοποιούμε τα Ελληνικά προϊόντα. (Αυτά που αξίζουνε). Δεν είναι κακό. "

  http://troktiko.blogspot.com/2010/03/blog-post_9241.html


  http://www.ion.gr/

  Εγώ νόμιζα ότι είχε πουληθεί. Ελπίζω να μην πουληθεί στο μέλλον και μαζί με τα μπισκότα ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ να συνεχίσουν να μεγαλώνουν γενιές Ελλήνων.

 7. ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ avatar
  ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ 24/03/2010 21:08:13

  Απ'τα νέα τζάκια,ας μην εξαιρούμε την πολιτιστική προσφορά των νεόκοπων εκδοτών.Καλώς το καταλάβατε.Αυτών που μας γαλουχούν στον βλαχομπαρόκ τρόπο ζωής =( Life style). Παρατηρήσατε,ότι στά εξώφυλλά τους φιγουράρουν μονίμως δυό πρόσωπα;Μιά παρουσιάστρια με τα διαζύγιά της,με τα ψώνια με τα παιδιά της,με τις βαπτίσεις των παιδιών της και μιά λαικιά ντιζέζ,με μιά από τα ίδια(πλήν του διαζυγίου που ακόμα δεν φαίνεται στον ορίζοντα).Μέχρι και τους καλοσμιλεμένους μηρούς των συζύγων τους,εκθέτουν στην πραμάτεια τους ορισμένοι.Δοξάστε τους.......

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.