Τα μυστικά των γκάλοπ, το ντέρμπι ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ και τι θα κρίνει τις συνεργασίες
12/09/2015 09:00
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα μυστικά των γκάλοπ, το ντέρμπι ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ και τι θα κρίνει τις συνεργασίες

Οριακές διαφορές ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ

Μόλις 8 ημέρες πριν τις εκλογές και το ντέρμπι συνεχίζεται, τουλάχιστον με βάση τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων. ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ παλεύουν για την πρώτη θέση καθώς οι διαφορές είναι πολύ μικρές και τα κόμματα εναλλάσσονται.

Παράλληλα, σε υψηλά επίπεδα παραμένει η δημοφιλία του Β. Μεϊμαράκη που έχει ξεπεράσει τον Αλ. Τσίπρα ο οποίος έχει χάσει πάνω από 30 μονάδες σε σύγκριση με τον περασμένο Μάρτιο. Τα ευρήματα των γκάλοπ δείχνουν επίσης ότι η Χρυσή Αυγή θα είναι μάλλον το πρώτο κόμμα αν και το ΠΑΣΟΚ εμφανίζει μια δυναμική ενώ εκτός Βουλής μένει πιθανότατα ο Πάνος Καμμένος και οι ΑΝΕΛ. Η Βουλή μάλλον θα έχει πλέον 8 κόμματα και δεν αποκλείεται και 9.

O κόσμος απορρίπτει τις αυτοδυναμίες και ζητά συνεργασίες, ακόμη και μεγάλο συνασπισμό.. Μάλιστα, στη δημοσκόπηση της Metron Analysis το 67% των ερωτηθέντων απαντά ότι θα προτιμούσε κυβέρνηση συνεργασίας ενώ μόλις το 31% επιθυμεί αυτοδύναμη κυβέρνηση. Αυτοί μάλιστα που τάσσονται υπέρ του λεγόμενου «μεγάλου συνασπισμού» κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ ξεπερνούν το 44%.

Τα μυστικά των γκάλοπ, το ντέρμπι ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ και τι θα κρίνει τις συνεργασίες

Ωστόσο, υπάρχει μια σαφής τάση ενίσχυσης τους δικομματισμού, όχι στα επίπεδα του παρελθόντος αλλά με τεράστιες διαφορές των δύο πρώτων από τον τρίτο ο οποίος ούτε καν πλησιάζει τα διψήφια ποσοστά.

Τα μυστικά των γκάλοπ δείχνουν επίσης κατακερματισμό του πολιτικού συστήματος με πολλά μικρά κόμματα στη Βουλή που όμως θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στις εξελίξεις.

Βεβαίως, κάποια στοιχεία δείχνουν ότι η ΝΔ έχει πιάσει «ταβάνι» λόγω της υψηλής συσπείρωσης, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει περιθώρια βελτίωσης ενώ στα αξιοσημείωτα η σίγουρη όπως όλα δείχνουν παρουσία του Βασίλη Λεβέντη στη Βουλή.

Αναλυτικά τα στοιχεία:

Δημοσκόπηση GPO: Πρώτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ με 0,2 μονάδες μπροστά από τη ΝΔ

Δημοσκοπικό ντέρμπι δείχνει η νέα δημοσκόπηση της εταιρείας GPO για τον τηλεοπτικό σταθμό MEGA. Εντός Βουλής οι ΑΝΕΛ, σε υψηλό αριθμό 10% οι αναποφάσιστοι.

Ειδικότερα, στην πρόθεση ψήφου ο ΣΥΡΙΖΑ λαμβάνει 26% και η ΝΔ 25,8%, διαφορά δηλαδή 0,2%. Ακολουθεί η Χρυσή Αυγή με 6,5%, το ΠΑΣΟΚ με 6%, το ΚΚΕ με 5,7%, το Ποτάμι με 4,4%, η Λαϊκή Ενότητα με 3,6%, η Ένωση Κεντρώων με 3,3% και οι ΑΝΕΛ με 3%. Η αδιευκρίνιστη ψήφος ανέρχεται στο 10%.

Στην προηγούμενη μέτρηση, η ΝΔ συγκέντρωνε 25,3%, ο ΣΥΡΙΖΑ 25% και ακολουθούσαν η η Χρυσή Αυγή με 5,5%, το ΠΑΣΟΚ με 5,3%, το ΚΚΕ με 5%, το Ποτάμι 4,6%, η Λαϊκή Ενότητα με 4%, η Ένωση Κεντρώων με 3,2% και οι ΑΝΕΛ με 3%. Στο 12,8% η αδιευκρίνιστη ψήφος.

Ως προς τη δημοτικότητα, ο πρόεδρος της ΝΔ Βαγγέλης Μεϊμαράκης αυξάνει το προβάδισμά του από τον ΣΥΡΙΖΑ λαμβάνοντας 45%, έναντι 42,9% του Αλέξη Τσίπρα. Ακολουθούν η Φώφη Γεννηματά και ο Σταύρος Θεοδωράκης με 40,2% αντίστοιχα, ο Δημήτρης Κουτσούμπας με 28,4%, ο Πάνος Καμμένος με 26,8%, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης με 22,1% και ο Νίκος Μιχαλολιάκος με 11,5%.

Στη δημοσκόπηση της εταιρείας την περασμένη εβδομάδα, ο κ. Μεϊμαράκης ελάμβανε 44,3% των θετικών απόψεων, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας (ΣΥΡΙΖΑ) συγκέντρωνε 41,9%, ο Σταύρος Θεοδωράκης (Ποτάμι) 39,7% και η Φώφη Γεννηματά (ΠΑΣΟΚ) 39,5%. Ακολουθούσαν ο Δημήτρης Κουτσούμπας (ΚΚΕ) με 28,2%, ο Πάνος Καμμένος (ΑΝΕΛ) με 25,6%, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης (Λαϊκή Ενότητα) με 23,4% και ο Νίκος Μιχαλολιάκος (Χρυσή Αυγή) με 11,2%.

Ισχνό προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ δείχνει η δημοσκόπηση της Metron Analysis

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Metron Analysis για την εφημερίδα Τα Παραπολιτικά αλλάζει ο νικητής των εκλογών και έχει ισχνό προβάδισμα ο ΣΥΡΙΖΑ με ποσοστό 25% με τη Νέα Δημοκρατία να ακολουθεί με ποσοστό 24,7% και τη διαφορά να είναι στα όρια του στατιστικού λάθους.
Στην προηγούμενη δημοσκόπηση της Metron Analysis στις 5 Σεπτεμβρίου, πρώτο κόμμα στην πρόθεση ψήφου ήταν η Νέα Δημοκρατία με ποσοστό 24% και δεύτερος ο ΣΥΡΙΖΑ με ποσοστό 23,4%.

Η ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΙΣ 5 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ


Η ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΤΗΣ ΙΔΙΑΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΙΣ 11 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

Φωτό από Παραπολιτικά
Φωτό από Παραπολιτικά


Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση θα γίνει μάχη και για την τρίτη θέση. Προηγείται η Χρυσή Αυγή με ποσοστό 4,9% και ακολουθεί σε απόσταση αναπνοής το ΚΚΕ με ποσοστό 4,7%. Ακολουθεί με διαφορά μόλις 0,1% η Ένωση Κεντρώων που συγκεντρώνει ποσοστό 4,6% και μετά έρχεται το Ποτάμι με ποσοστό 4,4%. Το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει ποσοστό 4,1%.

Η δημοσκόπηση δείχνει πως τόσο η Λαϊκή Ενότητα του Παναγιώτη Λαφαζάνη όσο και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες του Πάνου Καμμένου δεν εισέρχονται στη Βουλή. Η ΛΑΕ συγκεντρώνει ποσοστό 2,6%, ενώ τελευταίοι οι Ανεξάρτητοι Έλληνες φτάνουν σε ποσοστό 2,4%.

Στη δημοσκόπηση ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Ευάγγελος Μεϊμαράκης προηγείται στις θετικές γνώμες με ποσοστό 46% και ακολουθεί σε απόσταση αναπνοής ο Αλέξης Τσίπρας με ποσοστό 45%.


Εντυπωσιακά είναι τα ποσοστά στην ερώτηση πως αξιολογούν οι πολίτες την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ.

Το 68% των πολιτών αξιολογούν αρνητικά το οκτάμηνο έργο της κυβέρνησης, μόλις 24% το κρίνει θετικά και ένα ποσοστό 6% παραμένει ουδέτερο.


Πάντως, η συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου σε ποσοστό 82% επιθυμεί την παραμονή της χώρας στο ευρώ, ενώ ένα 15% τάσσεται υπέρ της επιστροφής στη δραχμή.

Παν. Μακεδονίας: Προβάδισμα μίας μονάδας για τον ΣΥΡΙΖΑ

Προβάδισμα μίας μονάδας για τον ΣΥΡΙΖΑ, έναντι της Ν.Δ., καταγράφει δημοσκόπηση του Πανεπιστήμιου Μακεδονίας για λογαριασμό του ΣΚΑΪ, η οποία διενεργήθηκε την περίοδο 9-11 Σεπτεμβρίου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει ποσοστό 28,5 στην πρόθεση ψήφου, με τη Ν.Δ. να συγκεντρώνει 27,5%.

Τρίτο κόμμα παραμένει η Χρυσή Αυγή με 7%. Ακολουθεί το ΚΚΕ με 6%, πολύ κοντά το ΠΑΣΟΚ με 5,5%, έπεται το Ποτάμι με 5% και η Ένωση Κεντρώων στο 4,5%. Η Λαϊκή Ενότητα συγκεντρώνει 3%, ενώ οι ΑΝΕΛ με 2%.

Η αδιευκρίνιστη ψήφος κυμαίνεται στο 8%.

Το 69% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι παρακολούθησε την τηλεμαχία των επτά πολιτικών αρχηγών, το ποσοστό όμως όσων έμειναν αδιάφοροι αγγίζει το 31%.

Το 84% όσων το παρακολούθησαν δήλωσαν απολύτως ανεπηρέαστοι από όσα άκουσαν και είδαν.

imerisia.gr

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.