#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
23/12/2009 19:46
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα μυστικά του σωστού ψησίματος της χριστουγεννιάτικης γαλοπούλας.



Σε μια εποχή που η μέση γαλοπούλα κοστίζει «της Παναγιάς τα μάτια», είναι κρίσιμο το να γνωρίζει κανείς πώς να τη μαγειρέψει σωστά. Δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από μια στεγνή, παραψημένη γαλοπούλα. Παρακάτω σας προσφέρουμε δυο σίγουρους, εναλλακτικούς τρόπους μαγειρέματος της γιορταστικής σας γαλοπούλας.

Πρώτη συνταγή: Σύμφωνα με την πρωτοπόρο της καλιφορνέζικης μαγειρικής Alice Water, το κόλπο για μια ζουμερή γαλοπούλα είναι το αλάτισμά της για 27-72 ώρες. Η άλμη δημιουργείται σε μια χοντρή σακούλα, την οποία διατηρούμε σε δροσερό περιβάλλον 4.5ο κελσίου, τοποθετώντας 50 γρ. χοντρού αλατιού σε κάθε λίτρο νερού, προσθέτοντας τριμμένο σκόρδο, θυμάρι, δεντρολίβανο, και γιουνίπερο. Στη συνέχεια στραγγίζουμε προσεκτικά, ενώ μαγειρεύουμε τη γέμιση ξεχωριστά.

Δεύτεροη συνταγή: Η διάσημη συγγραφέας μαγειρικής Barbara Kafka, προσφέρει μια συνταγή στο βιβλίο της Roasting. Αυτή η συνταγή προσφέρεται περισσότερο για τις βιολογικές γαλοπούλες με τα μικρά κόκαλα που αγοράζουμε φρέσκες και που χαρακτηρίζονται από τα μαύρα φτερά τους. Διατηρούμε λοιπόν,  το πουλί σε θερμοκρασία δωματίου. Ανάβουμε το φούρνο στη ψηλότερη θερμοκρασία. Ανοίγουμε τις πόρτες της κουζίνας και απομονώνουμε τους τυχόν ανιχνευτές καπνού. Ψήνουμε τη γαλοπούλα σε αυτό το παρανάλωμα πυρός, φροντίζοντας να την γυρνάμε κάθε τόσο και να τη καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο αν δείχνει πως πάει να καεί. Την τοποθετούμε χαμηλά μέσα στο φούρνο και σε καμία περίπτωση δεν χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία. Η όλη διαδικασία απαιτεί πολύ λιγότερο χρόνο από όσο φαντάζεστε. Δυο περίπου ώρες για μια γαλοπούλα 7 κιλών. Οι βιολογικές γαλοπούλες έχουν τελείως διαφορετική σωματική κατατομή από αυτές που πωλούνται κατεψυγμένες και που εκτρέφονται σε στρατόπεδα συγκέντρωσης πουλερικών. Αν θέλετε να μετρήσετε τη θερμοκρασία της, τοποθετήστε ειδικό θερμόμετρο κρέατος στο πιο γεμάτο σημείο του μπουτιού, μακριά από το κόκαλο. Η σωστή θερμοκρασία θα πρέπει να είναι γύρω στους 70ο κελσίου.

Το τελικό κλειδί της επιτυχίας, πέραν του θάρρους, είναι η διατήρηση του πουλερικού  σας σε κάποιο ζεστό σημείο, για τουλάχιστον μια ώρα πριν το κόψιμό της. Έτσι θα συνεχίσει να μαγειρεύεται από μόνη της, ενώ όπως θα διαπιστώσετε, το λευκό κρέας γίνεται ιδιαίτερα ζουμερό και το σκούρο πολύ πιο νόστιμο.

ΣΧΟΛΙΑ

  1. Anonimi avatar
    Anonimi 23/12/2009 19:54:25

    Είναι πάντα καλύτερα ένα πουλί να έχει θερμοκρασία δωματίου.

  2. ΠΕΤΡΟΣ avatar
    ΠΕΤΡΟΣ 23/12/2009 20:05:27

    Ναι. Ειδικά άμα είναι ζωντανό!!

  3. Σεφ avatar
    Σεφ 23/12/2009 20:48:15

    Θα διαφωνήσω

    Όσο το πουλί είναι "νωπό" καλό τρίψιμο με λεμόνι.

    Για το ψήσιμο υπάρχει απλούστερος τρόπος, περισσότερη ασφαλής και πιο οικονομικός.

    Στην αρχή υψηλή θερμοκρασία για 1 ώρα και μετά κατέβασμα στο χαμηλότερο για τις υπόλοιπες. (Κιλό/ώρα).

    Αυτό ισχύει για όλα τα πουλιά, είτε γι αυτά τα "των στρατοπέδων συγκέντρωσης" πουλερικών είτε για κατεψυγμένα.

    Πουλί το ένα, πουλί και το άλλο. Άλλο κάνει την "διαφορά". Η τιμή για παράδειγμα.

    Και μην ξεχάσετε στη γέμιση να βάλετε ένα μήλο κομένο σε κύβους και σουσάμι καβουρδισμένο και κοπανισμένο. Άλλη γεύση.

  4. B.K.Σ. avatar
    B.K.Σ. 24/12/2009 00:51:13

    σε ποιές περιοχές της Ελλάδας μαγειρεύαν πριν τριάντα χρόνια γαλοπούλα τα χριστούγεννα;

    • ψυχραιμια avatar
      ψυχραιμια @ B.K.Σ. 24/12/2009 00:56:03

      Σε καμμια.Ο αμερικανικος τροπος ζωης επεκρατησε.Δεν πειραζει,αρκει να μην επικρατησει ο ισλαμικος.

    • Jasmin avatar
      Jasmin @ B.K.Σ. 24/12/2009 01:03:56

      Στις περιοχές που γιόρταζαν το Thanksgiving?
      :)

    • ψυχραιμια avatar
      ψυχραιμια @ B.K.Σ. 24/12/2009 01:40:58

      Σε καμμια.Ο αμερικανικος τροπος ζωης επεκρατησε αλλα το ζητημα ειναι να μην επικρατησει ο ισλαμικος.

      • B.K.Σ. avatar
        B.K.Σ. @ ψυχραιμια 24/12/2009 01:50:10

        και ο ισλαμικός της εποχής των Αράβων επιστημών ήταν περιλάλητος.
        και εγώ που δεν θέλω ούτε του ενός, ούτε του άλλου το περιλάλητον αλλά προτιμώ το αρνάκι της μαμάς μου μάλλον πρέπει να εξαφανισθώ...

  5. tiramola avatar
    tiramola 24/12/2009 01:50:27

    Τι ανιχνευτές καπνού και παραμύθια...
    Αν δεν τη λούσεις με μουστάρδα πρίν τη βάλεις στο φούρνο δεν κάνεις τίποτα...

    • mesaios daktylos avatar
      mesaios daktylos @ tiramola 24/12/2009 15:06:32

      Συμφωνώ απόλυτα με τον tiramola. Αλλως τε σαν ακραιφνής Πασόκος ξέρει από φαγοπότι.:) :)

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.