#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
06/10/2012 10:31
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα μυστικά κονδύλια της ΕΥΠ και η "λίστα Λαγκάρντ"Εδώ και μέρες “σέρνεται” η πληροφορία ότι στην υπόθεση της “λίστας Φαλσιανί” (ή “λίστας Λαγκάρντ”) ενεπλάκη η ΕΥΠ. Όπως ισχυρίστηκαν μάλιστα, υψηλόβαθμοι κύκλοι της Κατεχάκη, για την απόκτηση της λίστας διετέθη το ποσόν του 1,2 εκατομμυρίων ευρώ. Να σημειωθεί ότι εδώ και πολλούς μήνες, πολλές πληροφορίες έφεραν τον Ερβέ Φαλσιανί να έχει ζητήσει ήδη από το Φεβρουάριο του 2010 από την τότε κυβέρνηση του Γ.Παπανδρέου περί τα δύο εκ. ευρώ για να δώσει τη λίστα (άραγε, υπάρχει μόνο μία;). Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών της τότε κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, υποστηρίζουν ότι τελικώς, η κυβέρνηση δεν είχε αγοράσει τη λίστα. Όπως και να'χει, την Ανοιξη του 2010, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η ΕΥΠ είχε ήδη βγεί στη γύρα και έψαχνε τη λίστα.

Απόρρητα κονδύλιαΣε ανύποπτο χρόνο, στις 23 Φεβρουαρίου 2012, οπότε στην Επιτροπή Διαφάνειας της Βουλής συζητείται το θέμα των μυστικών κονδυλίων, με ποιό σκεπτικό αυτά διατίθενται, και εάν δίδονται υπό συνθήκες διαφάνειας ή όχι, ο τότε υπουργός Δημόσιας Τάξης, κ.Παπουτσής, είχε στείλει κάποια στοιχεία στο Κοινοβούλιο. Μεταξύ των άλλων, λοιπόν, αναφερόμενος στα μυστικά κονδύλια που δόθηκαν στην ΕΥΠ τα τελευταία χρόνια, έγραφε στην επιστολή του τα εξής: “Το 2010 εκταμιεύθηκαν 8.6 εκ.ευρώ συνολικά για απόρρητες δαπάνες, από τα οποία 5,9 εκ. για απόρρητες δαπάνες και 2,7 εκ. για μισθοδοσία εξωτερικού. Από τα 5,9 όμως, ποσόν 1,2 εκ.ευρώ αφορά επιχείρηση ακόμα σε εξέλιξη, δεν έχει αναλωθεί και υπάρχει στην Υπηρεσία”.

Χρονικά, το κονδύλι συμπίπτει με την αναζήτηση της λίστας εκ μέρους της ΕΥΠ, επικεφαλής της οποίας ήταν ο διπλωμάτης, κ.Μπίκας. Εάν πράγματι το κονδύλι αυτό δόθηκε για τη “λίστα Φαλσιανί” -και όπως όλα δείχνουν μέχρι στιγμής, έτσι είναι- κάθε άλλο παρά πληροφορίες δεύτερης ποιότητας περιέχει το CD. Γεγονός που έρχεται να προστεθεί σε σειρά άλλων επιχειρημάτων, τα οποία ανατρέπουν τους ισχυρισμούς όσων τις τελευταίες ημέρες επιχείρησαν να απαξιώσουν το περιεχόμενό της, φτάνοντας στο σημείο να ομιλούν για “άχρηστα” δεδομένα της δεκαετίας του 1990.

Η επιχείρηση της ΕΥΠ

Ανεξαρτήτως αυτού, τις πληροφορίες περί ύπαρξης λίστας, είχαν δώσει στελέχη των γερμανικών υπηρεσιών δίωξης οικονομικού εγκλήματος σε Έλληνες συναδέλφους τους. Έτσι, δόθηκαν οι σχετικές εντολές και τα χρήματα στην ΕΥΠ. Ήλθε σε επαφή με τις γαλλικές μυστικές υπηρεσίες και αυτές παρέπεμψαν στο γαλλικό υπουργείο Οικονομικών.Τελικώς, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η ΕΥΠ δεν αγόρασε τη λίστα.

Βέβαια, ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ, και πρώην εισαγγελέας, κ.Διώτης ισχυρίζεται το αντίθετο. Ότι δηλαδή, η ΕΥΠ ήταν που απέκτησε και έφερε στην Ελλάδα το CD (βλέπε: Ο κ.Διώτης και οι μυστικές υπηρεσίες http://www.antinews.gr/2012/10/04/182361/). Πάντως, το γεγονός ότι τα κονδύλια βρίσκονταν ακόμα στην ΕΥΠ το 2012, μάλλον δεν επιβεβαιώνει τον κ.Διώτη. Όπως και να'χει, τα ηλεκτρονικά αρχεία με τους Έλληνες μεγαλοκαταθέτες, τα έδωσε η τότε υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, και νυν επικεφαλής του ΔΝΤ, κ.Κ.Λαγκάρντ στον Έλληνα, τότε ομόλογό της, κ.Παπακωνσταντίνου.

 Τι έγινε το κονδύλι;

Το ενδιαφέρον στο έγγραφο Παπουτσή προς τη Βουλή, είναι ότι σχεδόν δύο χρόνια αφότου είχε έλθει στην Ελλάδα, ο ίδιος γράφει ότι το κονδύλι αυτό το κρατάει η ΕΥΠ, επειδή ακόμα η επιχείρηση είναι σε εξέλιξη. Ουδείς γνωρίζει εάν είναι πράγματι έτσι, εάν δηλαδή υπάρχουν και άλλες “λίστες Φαλσιανί”, τις οποίες αναζητά η ΕΥΠ και είναι έτοιμη να δώσει το ποσόν του 1,2 εκ.ευρώ.

Εάν πάντως, η επιχείρηση έχει λήξει, καλό θα ήταν να επιστρέψει το ποσόν αυτό στον κρατικό κορβανά ή εάν δεν υπάρχει πλέον στα ταμεία της να πει τι το έκανε. Αν ωστόσο, η επιχείρηση συνεχίζεται, πρέπει να δοθούν οι πρέπουσες διευκρινίσεις από την κυβέρνηση.

Τι είναι το CD;

Τι είναι όμως, αυτό που πήρε η ελληνική κυβέρνηση; Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με καλά πληροφορημένους κύκλους των υπηρεσιών δίωξης οικονομικού εγκλήματος, οι “λίστες” δεν είναι λίστες με ονόματα και λογαριασμούς, αλλά αναλυτικά δεδομένα με τις κινήσεις 3000 λογαριασμών που ανήκουν σε 1991 πρόσωπα. Κάτι που δείχνει ότι ορισμένοι εξ αυτών είχαν δύο και τρείς λογαριασμούς.

Αυτά τα ηλεκτρονικά δεδομένα (ο Διώτης το είπε κάποια στιγμή στην Επιτροπή Διαφάνειας στη Βουλή, ήταν αρχεία με καρτέλες, κ.λ.π.), τα οποία υπέκλεψε ο Φαλσιανί το 2007-2008 από την ελβετική Τράπεζα, HSBC, της οποίας ήταν τεχνικό στέλεχος, χρειάζονταν ειδική επεξεργασία από ειδικούς στα Τραπεζικά ηλεκτρονικά συστήματα και προφανώς από τους προγραμματιστές της Γενικής Διεύθυνσης Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών. Εδώ λοιπόν, δημιουργείται το εύλογο ερώτημα: Τι επεξεργασία έκανε, και με τη συνεργασία ποίου, ο κ.Παπακωνσταντίνου στο CD;

ΣΧΟΛΙΑ

 1. mx avatar
  mx 06/10/2012 10:59:17

  Μετά τον θόρυβο που προκάλεσε η σκανδαλώδης μετάθεση του Περιφερειακού Διευθυντή του ΣΔΟΕ Νίκου Παναγιωτόπουλου, ο οποίος είχε αναλάβει την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ,σύμφωνα με πληροφορίες παρενέβη ο υπουργός οικονομικών κ Στουρνάρας και η απόφαση της μετάθεσης ανακλήθηκε.
  Συγκεκριμένα ο κ Παναγιωτόπουλος είχε αναλάβει να διαλευκάνει την υπόθεση της λίστα Λαγκάνρτ λίγες ώρες πριν, ωστόσο με μία σκανδαλώδη παρέμβαση του, ο υφυπουργός Οικονομικών Νίκος Μαυραγάνη μετέθετε το Περιφερειακό Διευθυντή του ΣΔΟΕ Νίκο Παναγιωτόπουλο.
  Μόλις χθες ο Οικονομικός Εισαγγελέας κ. Πεπόνης με επείγουσα εισαγγελική εντολή ανέθεσε στον κ. Παναγιωτόπουλο την έρευνα για την λίστα και στην ουσία λίγες ώρες μετά ο υφυπουργός οικονομικών προσπάθησε να τον «ξηλώσει» από την υπόθεση.

  Αξίζει να σημειωθεί ότι οι οικονομικοί εισαγγελείς από την στιγμή που γνωστοποιήθηκε η υπόθεση της λίστας με τους μεγαλοοφειλέτες – φοροφυγάδες ψάχνουν αδιάφθορα και έντιμα στελέχη στο ΣΔΟΕ προκειμένου να ξεκαθαρίσουν την υπόθεση. Ο κ. Πεπόνης φέρεται να είχε καταλήξει στο πρόσωπο του Νίκου Παναγιωτόπουλου ως άνθρωπο εμπιστοσύνης

  • Sofo avatar
   Sofo @ mx 06/10/2012 14:33:55

   Γι αυτό πάμε κατά διαόλου.., τότε ας αναθέσουμε στους εισαγγελείς τη διακυβέρνηση της χώρας... Γιατί να κάνουμε εκλογές; Ποιός ο λόγος; Αφού δεν μπορεί ένας υπουργός να επιλέγει αυτός τους ανθρώπους που νομίζει ότι θα του κάνουν τη δουλειά μετά θα έχει και τη δικαιολογία ότι δεν μπορούμε να τον κρίνουμε αν δεν τα πάει καλά και θα έχει όλα τα δίκια με το μέρος του. Ο Λαός δεν ψήφισε ούτε τον Πεπόνη ούτε τον Παναγιωτόπουλο...

 2. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 06/10/2012 11:25:13

  Ο Φαλσιανί ήταν στην Ελβετία. Και άν δεν αντέχουν στο υψόμετρο, είχε "δώσει" ήδη αντίγραφα στο Παρίσι (Λαγκάρντ), Μαδρίτη και Ντύσσελντορφ (Β. Ρηνανία Βεστφαλία).
  Αλλά οι Κλουζώ μας ψάχνανε μάλλον στο Ναιρόμπι.
  Κι αυτός ο Παπουτσής...
  Δεν ρώταγε τον Πάγκαλο;

 3. fuente avatar
  fuente 06/10/2012 23:14:14

  ME ΤΟΝ ΔΡΑΒΙΛΛΑ ΣΤΗΝ ΕΥΠ ΣΩΘΗΚΑΜΕ

 4. δημης avatar
  δημης 07/10/2012 12:31:47

  ΜΗ ΨΑΧΝΟΜΑΣΤΕ ΑΔΙΚΑ...
  -ΟΛΟΙ ΤΟΥΣ ΑΘΩΟΙ..
  -ΟΛΟΙ ΤΟΥΣ ΑΣΠΙΛΟΙ ΑΜΟΛΥΝΤΟΙ ΑΦΘΑΡΤΟΙ ΑΓΝΟΙ...
  ΟΙ ΜΟΝΑΔΙΚΟΙ ΕΝΟΧΟΙ ΟΙ..ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ ΕΜΕΙΣ ...ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ...

 5. a.x. avatar
  a.x. 08/10/2012 16:12:57

  Η αδιαφανής «λίστα Λαγκάρντ» δεν επιβεβαιώνει ως έγγραφο εργασίας την διακίνηση κεφαλαίων από την Ελλάδα στις Ελβετικές τράπεζες. Κανείς μέχρι σήμερα δεν εξήγησε το πόθεν έσχε της λίστας και την ακρίβεια του περιεχομένου της.
  Κυρία Λαγκάρντ και Κύριοι Αρμόδιοι, τα χρήματα χρειάζονται νόμιμη προέλευση και κατοχή. Το ίδιο δεν χρειάζονται και οι λίστες που τα καταγράφουν; Τι είδους εγκυρότητα και αξιοπιστία αποδίδετε στην επίμαχη λίστα, όταν ο κομιστής, το βαποράκι της, Φαλτσιάνι εκτίει ποινή φυλακίσεως για την κυκλοφορία της;
  Άδικοι λοιπόν είναι οι υπαινιγμοί για την διαβόητη λίστα κατά Βενιζέλου και οι αιτιάσεις μερίδας του τύπου και των αιωνίως εκάστοτε διαφωνούντων κομματικών δελφίνων για το γινάτι της προεδρίας. Τι απίστευτη σύμπτωση με τους κεκραγμένους του ανάποδου αγκυλωτού σταυρού! Είναι σοβαρό να φορτωθεί τον ρόλο του ΑΛΗ ΜΠΑΜΠΑ ο Βενιζέλος ή όποιος άλλος πολιτικός αρχηγός για την επαναφορά στη χώρα του θησαυρού των καταθέσεων; Και να κληθεί το πιστό ΣΔΟΕ στο ρόλο της Μοργκάνας για <> κρυμμένων μεταφορικά στα κιούπια των τραπεζικών λογαριασμών;
  Η άρση των αμαρτιών του τραπεζικού συστήματος πέφτει βαρειά για τις πλάτες ενός μόνου υπουργού ή πολιτικού αρχηγού. Χρειάζονται μέτρα που να υλοποιούν διακομματική απόφαση: αυτή θα φράξει την ΜΑΥΡΗ ΤΡΥΠΑ εξόδου καταθέσεων στο εξωτερικό.
  Στη Κρίση, τα κεφάλαιά μας πετούν σαν τρομαγμένα πουλιά σε ξένους ουρανούς και τράπεζες ασφαλείας. Με Ανάκαμψη, Σταθερότητα, Εμπιστοσύνη και νέες επενδύσεις, τα χρηματικά ή έμψυχα κεφάλαια θα γυρίσουν πίσω για το δυνάμωμα της οικονομίας και την συνοχή της κοινωνίας μας.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.