06/12/2009 02:07
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα μπλογκς ως καθοριστικός παράγοντας διαμόρφωσης της λαϊκής βούλησηςΟ Νίκος Κοτζιάς, σύμβουλος του Γιώργου Παπανδρέου, σε άρθρο του στην ΑΞΙΑ για την εκλογή Σαμαρά και τους παράγοντες που οδήγησαν σε αυτή, δίνει  μια από τις καλύτερες περιγραφές της μεγάλης μάχης που μαίνεται ανάμεσα στα διαπλεκόμενα ΜΜΕ και τα blogs για την πρωτοκαθεδρία στην ενημέρωση των πολιτών.

Επί χρόνια υπογραμμίζω ότι οι «ασκήσεις επί χάρτου ισχυρών παραγόντων» είναι ασκήσεις που δεν μπορούν να υλοποιηθούν διότι κάνουν το θεμελιακό λάθος  να πιστεύουν ότι στην εποχή της ηλεκτρονικής πληροφόρησης μπορούν οι κάτοχοι των ΜΜΕ, ή έστω μερικοί «δημοσιογράφο - πιστόλια», να πάνε τον κόσμο όπου εκείνοι θέλουν. Νομίζουν ότι τα υψηλά νούμερα (τηλεθέασης, ανάγνωσης κ.ο.κ.) σημαίνουν αυτόματα και υψηλή επιρροή - επίδραση επί των θεατών και αναγνωστών.

Τα πράματα, όμως, δεν-είναι έτσι απλά. Μπορεί πράγματι το κοινό να επηρεάζεται στην καθημερινότητα και στην εικόνα που έχει για ανθρώπους που δεν γνωρίζει καλά από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, αλλά για τα θεμελιακά ζητήματα διαθέτει δικά του κριτήρια και επιδιώξεις. Σε αυτό, δε, βοηθιέται όλο και περισσότερο από τα νέα μέσα πληροφόρησης που δεν είναι ελεγχόμενα και κύρια κινούνται στο Διαδίκτυο, όπως είναι τα blogs.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. kanis avatar
  kanis 06/12/2009 02:12:01

  Το διαδίκτυο κι ιδιαίτερα τα blogs, αναβαθμίζουν τον ρόλο του πολίτη.
  Από παθητικό αναγνώστη ή τηλεθεατή, όπως τον αντιμετωπίζουν τα παραδοσιακά ΜΜΕ, τα blogs ενισχύουν την αμφίδρομη σχέση κι εξωθούν τον παθητικό αναγνώστη σε δράση, σε συμμετοχή.
  Αντίστοιχη δυνατότητα, παρέχει μόνο το ραδιόφωνο. Το διαδίκτυο, όμως και πάλι υπερέχει, λόγω των πολλών εναλλακτικών που προσφέρει σε πολύ μικρότερο χρόνο.
  Βέβαια, η ανωνυμία των ελεγχόντων τα blogs, αλλά και των ηλεκτρονικών οδών προς αυτά, παραμένει ένα ερωτηματικό, ως προς την διαφύλαξη των προσωπικών δεδομένων του εκάστοτε χρήστη. Πλέον, απλά και μόνο ακολουθώντας το σερφάρισμα κάποιου στο διαδίκτυο, αποτυπώνεται και σκιαγραφείται η πορεία των προσωπικών του αναζητήσεων.
  Μέσα απο το διαδίκτυο, ο "μεγάλος αδελφός" παρίσταται στην καθημερινότητά μας και δεν μας έχει συστηθεί, ώστε να ξέρουμε το όνομά του! Πως θα του ευχηθούμε στη γιορτή του;

  • Swell avatar
   Swell @ kanis 06/12/2009 09:56:48

   Γιορτάζει της Αγίας Ρουφιάνας. Μην τον ξεχάσεις.

  • τσώφλι πασατέμπου avatar
   τσώφλι πασατέμπου @ kanis 06/12/2009 11:35:20

   Πάλι καλά που βρήκες κι ένα ερωτηματικό, κανίς.

   Ασήμαντο βέβαια, μηδαμινό, που δέν επηρεάζει διόλου την λευκότητα, την καθαρότητα των προθέσεων όλων αυτών των στρατιωτών - ούπς, λάθος έκφραση... των εθελοντών ήθελα να πώ του μπλογκικού κινήματος κ.λ.π., κ.λ.π.

   Γενικά για τα ερωτηματικά, θα ήθελα να πώ οτι γεννιώνται εύκολα κι αβίαστα, σάν τα μανιτάρια. Όπως κι οι απαντήσεις τους.

   • kanis avatar
    kanis @ τσώφλι πασατέμπου 06/12/2009 16:20:19

    "τσώφλι" το Ο με όμικρον!

    • τσώφλι πασατέμπου avatar
     τσώφλι πασατέμπου @ kanis 06/12/2009 17:38:56

     Τσώφλι, απ'το "εξώφλοιον", τη φλούδα, που λέμε. Έξω- φλοιός.

     Βέβαια, το στρογγύλεψαν κι αυτό οι οπαδοί του "αβγού" και της "εφκολης" γλώσσας !

     Άστα, kanis, δέν είσαι για τέτοια, φίλε μου. Σε άλλα διαπρέπεις εσύ, αλλού είναι το φόρτε σου.

    • kanis avatar
     kanis @ kanis 06/12/2009 23:00:15

     Φίλε "τσώφλι"
     Ποτέ δε μου άρεσαν οι επιδερμικές προσεγγύσεις!
     Τι να καταλάβεις όμως εσύ;

 2. Νίκος avatar
  Νίκος 06/12/2009 08:31:53

  "Μέσα απο το διαδίκτυο, ο “μεγάλος αδελφός” παρίσταται στην καθημερινότητά μας και δεν μας έχει συστηθεί, ώστε να ξέρουμε το όνομά του!".

  Εχεις δικιο φιλες Κανεις. Παντως δεν τον λενε "Νικο" το "μεγαλο αδελφο", μπορει να τον λενε "Λανγκλιωτη", χεχεχεχεχε....

  • kanis avatar
   kanis @ Νίκος 06/12/2009 16:22:27

   "The gatekeepers are the message" όπως είχε πει από τη δεκαετία του 50 ο θεωρητικός των media...Mcloughan!

 3. Γυναίκα του Καίσαρα avatar
  Γυναίκα του Καίσαρα 06/12/2009 15:45:41

  Είδα τώρα στη τηλεόραση τις δραματικές στιγμές από την εισβολή των βανδάλων εγκληματιών στην Πρυτανεία και τις καταστροφές στο κέντρο της Αθήνας. Δεν μπορούμε να ενώσουμε όλοι τις φωνές μας για να λήξει ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ το ΑΣΥΛΟ ΤΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ?
  Mατώνει η ψυχή μου (μας) βλέποντας αυτές τις φριχτές εικόνες από τη λεηλασία του ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΜΟΥ, όπου σπούδασα και ορκίστηκα.
  Ολο και περισσότερα μέλη της elite της χώρας μας δεν έχουν τέτοιο σύνδεσμο με τα πανεπιστημιακά μας ιδρύματα και δεν τα νοιώθουν δικά τους (του Πρωθυπουργού μας και του αρχηγού της αντιπολίτευσης συμπεριλαμβανομένων).
  Ας τους αναγκάσουμε όμως εμείς με τη δική μας φωνή να τα προστατεύσουν με κάθε μέσο, ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΜΕ ΚΑΘΕ ΜΕΣΟ, όπως υποχρεώνονται από το νόμο και το Σύνταγμα.
  Ο ΣΑΜΑΡΑΣ ΟΦΕΙΛΕΙ ΣΗΜΕΡΑ ΑΚΟΜΗ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΩΣΤΕ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΑ ΠΑΤΑΞΕΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ!

  • δρόμος avatar
   δρόμος @ Γυναίκα του Καίσαρα 06/12/2009 17:46:50

   Μην ανησυχείς, κι εγώ που δεν σπούδασα εδώ το ίδιο νιώθω, και σήμερα, και παλιότερα με το Πολυτεχνείο, και κάθε φορά που ευτελίζεται αυτό που θεωρώ ιερό, το σύστημα μετάδοσης της Γνώσης.
   Σε όλες τις βαθμίδες και τις πτυχές του.
   Και μην ξεχνούμε και την αφαίρεση της Ελληνικής σημαίας: είναι κι αυτός ένας τους στόχος, ο αφελληνισμός της Παιδείας μας?
   Τι λέει το Υπουργείο (πρώην Εθνικής) Παιδείας?

   • Γυναίκα του Καίσαρα avatar
    Γυναίκα του Καίσαρα @ δρόμος 06/12/2009 19:53:54

    Τούτη τη στιγμή το μόνο που θα ωφελούσε είναι η άμεση αντίδραση με ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΑΣΥΛΟΥ ΤΩΡΑ!
    Ο Σαμαράς έπρεπε ΣΗΜΕΡΑ να δώσει τη συναίνεσή του.
    Αυτά τα φριχτά γεγονότα δίνουν αυτή την ευκαιρία: Αν δεν καταργηθεί τώρα το "άσυλο" αυτό σημαίνει ότι και οι δύο ηγέτες (πρωθυπουργός και πρόεδρος ΝΔ) είναι απλά όργανα.
    Ας το ζητήσουμε όλοι: Οπως φωνάξαμε για την εκλογή στη ΝΔ έτσι και τώρα πρέπει να ενώσουμε τις φωνές μας!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.