#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
11/10/2012 20:25
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα "μαύρα λεφτά" του δημόσιου τομέαΌλοι μιλάμε για την φοροδιαφυγή και την εισφοροδιαφυγή που συντελείται στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας. Σωστά, μιας και το πρόβλημα υπάρχει, αν και ορισμένοι από εμάς αμφισβητούν το μέγεθός του. Ας υποθέσουμε για χάρη της συζήτησης πως αυτή η φοροδιαφυγή είναι τεράστια. Να δεχτούμε ακόμη, πως οι περισσότεροι που δραστηριοποιούνται στον ιδιωτικό τομέα ασκούν άλλος λίγο άλλος πολύ, αυτό το άκρως αποδοτικό για τους ίδιους και καταστροφικό για την οικονομία «άθλημα». Ελάχιστοι όμως ασχολούνται με το ίδιο «ευγενές άθλημα», όταν αυτό συντελείται στις τάξεις των δημοσίων υπαλλήλων. Ας δούμε όσο πιο καλόπιστα γίνεται, τι συμβαίνει αλήθεια με εκείνους τους υπαλλήλους του κράτους, οι οποίοι προσπορίζονται με διάφορους τρόπους (συνήθως προς χάριν της δημοσιοϋπαλληλικής τους ιδιότητας), εισόδημα το οποίο είναι ντε φάκτο «κατάμαυρο».

Η μαύρη εργασία των δημοσίων υπαλλήλων

Ξεκινώντας, να παρατηρήσουμε ότι οποιαδήποτε μορφή εργασίας από δημόσιο υπάλληλο, εκτός από παράνομη (πλην εξαιρέσεων), ενισχύει την ήδη πολύ υψηλή ανεργία του ιδιωτικού τομέα, αφού κόβει θέσεις πραγματικής εργασίας. Εκτός αυτού, στερεί από τα ασφαλιστικά ταμεία ποσά ίσα με αυτά των εισφορών που θα κατετίθεντο αν στην ίδια θέση εργαζόταν ασφαλισμένος υπάλληλος, συμβάλλοντας στα ήδη τεράστια ελλείμματά τους. Αυτά τα ποσά που λείπουν από τα ασφαλιστικά ταμεία λόγω (και) της μαύρης (2ης) εργασίας δημοσίων υπαλλήλων, θα τα πληρώσουμε εν τέλει όλοι οι υπόλοιποι φορολογούμενοι πολίτες. Εκτός αυτού, η αδήλωτη εργασία των δημοσίων υπαλλήλων, συνήθως ενέχεται από την φύση της σε ύποπτες και ανήθικες προσδοκίες, συναλλαγές και συμφωνίες κάτω από το τραπέζι (π.χ. εφοριακοί που κρατούν βιβλία αυτών που ελέγχουν, καθηγητές που κάνουν ιδιαίτερα σε μαθητές τους, κλπ).

Φορολογικά, η αδήλωτη εργασία των δημοσίων υπαλλήλων είναι φυσικό να μην προσφέρει το παραμικρό έσοδο. Όλα τα χρήματα που διακινούνται σε αυτόν τον τομέα της παραοικονομίας, είναι «μαύρα» - κατράμι και φυσικά αφορολόγητα. Το φαινόμενο δυστυχώς δεν είναι περιορισμένο και ενδεικτικό αλλά τείνει να λάβει μορφή καταιγίδας. Ειδικά μετά το κόψιμο μισθών και επιδομάτων, ελάχιστοι είναι οι δημόσιοι υπάλληλοι που θα αντιστέκονταν στον πειρασμό να συμπληρώσουν την «χασούρα» με αφορολόγητο εισόδημα έξτρα εργασίας. Πολλοί λένε πως κάτι τέτοιο δεν είναι κατακριτέο, αφού οι άνθρωποι δεν μπορούν να επιβιώσουν με τον μισθό τους. Παραβλέπουν έτσι αφενός πως αυτή η εργασία είναι παράνομη και προσφέρεται από ανθρώπους που έχοντας εξασφαλισμένη μονιμότητα στην εργασία τους,  έχουν πάρει όρκο να υπηρετούν αποκλειστικά στην θέση τους, αφετέρου πως η ανεύρεση της 2ης παράνομης αυτής εργασίας δεν γίνεται σε συνθήκες ανταγωνισμού και επί «ίσοις όροις» με τους άλλους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα. Πράγματι, η προσφορά εργασίας σε ένα δημόσιο υπάλληλο, πολλές φορές αποβλέπει σε πολλαπλά και άνομα οφέλη για τον προσφέροντα. Αυτά ξεκινούν από απουσία (εκ των πραγμάτων) ασφαλιστικών εισφορών, περνάνε μέσα από παροχή προστασίας (αστυνομικοί, υπάλληλοι ΔΟΥ), αντιπαροχές (βαθμό οι καθηγητές, διευκολύνσεις οι μηχανικοί και οι υπάλληλοι ΔΕΗ), εσωτερική και επιλεκτική ενημέρωση λόγω θέσεων – κλειδιά σε κρίσιμες υπηρεσίες (ΣΔΟΕ, Πολεοδομίες, Δήμοι, κλπ) και καταλήγουν σε άμεσους και έμμεσους εκβιασμούς, «τακτοποιήσεις» υποθέσεων, κλείδωμα φακέλων σε «βαθιά» συρτάρια και άλλα πολλά. Κάποιοι προτείνουν την φορολόγηση της 2ης εργασίας των δημοσίων υπαλλήλων με υψηλό συντελεστή, καθιστώντας την με αυτόν τον τρόπο νόμιμη και αποδεκτή. Δεν γνωρίζω για την νομοθεσία και το Σύνταγμα, όμως κάτι τέτοιο το βρίσκω εξαιρετικά οριακό από ηθικής απόψεως, ιδίως μάλιστα αν εξακολουθήσει να ισχύει ο θεσμός της μονιμότητας στο δημόσιο.

Άλλη μορφή απασχόλησης των δημοσίων υπαλλήλων που προσκρούει κυρίως στην ηθική και όχι στον φορολογικό νόμο, είναι το διαδεδομένο φαινόμενο της λειτουργίας καταστημάτων (ηλεκτρολογικό υλικό, φοροτεχνικά γραφεία, νομικές εταιρείες, ταβέρνες, καφετέριες και άλλα πολλά) από δημοσίους υπαλλήλους συνήθως στο όνομα συγγενικού προσώπου. Εδώ οι ενστάσεις αφορούν αρχικά την κατανομή του εργασιακού χρόνου. Δεν μπορώ να φανταστώ την ποιότητα της εργασίας που προσφέρει στην υπηρεσία του και κατ’ επέκταση στον πολίτη, υπάλληλος του Δήμου ας πούμε που κάθε βράδυ ξενυχτάει ως τις 3 στην ταβέρνα ή στην καφετέρια που διευθύνει και την άλλη μέρα στις 7 το πρωί πρέπει να εργάζεται (κοιμώμενος;) στην υπηρεσία του στον Δήμο! Κατά δεύτερον, υποψιάζεται ο κάθε νομοταγής πολίτης (ίσως το έχει υποστεί κιόλας) την άνευ όρων και ορίων άγρα πελατών που λαμβάνει χώρα στην υπηρεσία του υπαλλήλου (ιδιαίτερα αν συμβαίνει να είναι κρίσιμη), με διάφορα ανταλλάγματα, υποσχέσεις και «διευκολύνσεις» που καταλύουν κάθε έννοια ισονομίας και ισοπολιτείας για τους πολίτες – πελάτες του συγκεκριμένου υπαλλήλου.

Τα μαύρα των μαύρων

Όπως λέμε τα «Άγια των Αγίων». Το «άγιο δισκοπότηρο» της φοροδιαφυγής στο δημόσιο. Μιλάμε για το ΓΡΗΓΟΡΟΣΗΜΟ, το ΛΑΔΙ, το ΦΑΚΕΛΑΚΙ, το ΜΠΑΞΙΣΙ, την ΜΙΖΑ, το ΠΟΣΟΣΤΟ, το ΠΑΚΕΤΟ, το ΔΩΡΑΚΙ, το ΦΙΛΟΔΩΡΗΜΑ, για όλα αυτά δηλαδή που «γρασάρουν», «λαδώνουν» και «γυαλίζουν» πολλά κρίσιμα γρανάζια της κρατικής μηχανής για να δουλέψει αυτή προς όφελος του ρέκτη «μηχανοτεχνίτη». Πεδίον δόξης λαμπρό για την  φοροδιαφυγή και η κυριότερη πηγή διακίνησης (πάρε – δώσε) μαύρου χρήματος στην πραγματική αγορά. Μία από τις «τρόμπες» που τρομπάριζε τόσες δεκαετίες αέρα στην φούσκα της ελληνικής κρίσης, μια ανοιχτή πυορροούσα πληγή για την οικονομία και την κοινωνία, ένα κακό σπυρί στα μαλακά μόρια του ελληνικού δοβλετιού. Μονάχα στον τομέα της υγείας υπολογίζονται οι μαύρες πληρωμές (φακελάκι, δωράκι, ταξιδάκι, κλπ), γύρω στο 30% (!) των συνολικών δαπανών. Μερικά δις ευρώ δηλαδή. Προσθέστε τώρα εσείς Πολεοδομίες, Εφορίες, Τελωνεία, Τμήματα Συγκοινωνιών και δεκάδες άλλες «ευαγείς» υπηρεσίες που τα γρανάζια τους μένουν πεισματικά ακίνητα αν δεν γρασάρεις, αν δεν λαδώσεις, αν δεν γυαλίσεις και θα καταλάβετε για τι νούμερο μιλάμε. Όλα αυτά τα χρήματα, οδεύουν ανεξέλεγκτα και (κυρίως) αφορολόγητα, σε τσέπες δημόσιων λειτουργών που κατά τα άλλα έχουν ορκιστεί να υπηρετούν τον πολίτη, με μόνο αντίδωρο τον εκάστοτε μισθό τους!

Συμπεραίνουμε λοιπόν, πως η φοροδιαφυγή του ιδιωτικού τομέα, συμπληρώνεται και διαπλέκεται σε ένα αξεδιάλυτο και ανίερο σύμπλεγμα με αυτήν του δημόσιου τομέα. Δεν είμαι σίγουρος ποια είναι μεγαλύτερη αλλά έχω βάσιμες υποψίες πως βλάπτουν το ίδιο και οι δύο την οικονομία. Από ηθικής δε απόψεως, ρίχνουν και οι δύο νερό στον μύλο της διαφθοράς όλων των κοινωνικών κυττάρων, έχοντας ηγετική θέση στις αιτίες που οδήγησαν το κράτος στην σημερινή του κατάντια. Και οι δύο θα πρέπει να αντιμετωπισθούν αμέσως και αποφασιστικά. Εκτιμώ πως ευκολότερο είναι αυτό για τον δημόσιο τομέα, όπου υπάρχουν τα εργαλεία (δημοσιοϋπαλληλικός κώδικας, πειθαρχικά συμβούλια) και οι ποινές αν εφαρμοστούν, όντας σκληρές και μη αναστρέψιμες (απολύσεις επίορκων υπαλλήλων), μπορούν να φέρουν τάχιστα το ποθούμενο αποτέλεσμα. Στον ιδιωτικό τομέα, η αντιμετώπιση του φαινομένου είναι πιο σύνθετη και χρονοβόρα αλλά μπορεί να το περιορίσει στα όρια άλλων αναπτυγμένων χωρών. Και για τα δύο, απόλυτο ζητούμενο είναι η Πολιτική Βούληση και μια κυβέρνηση που θα θέλει και θα μπορεί να αλλάξει πράγματα, καταστάσεις, θεσμοθετημένες άνομες πρακτικές και εγκατεστημένες άρρωστες νοοτροπίες.

Κύριε Πρωθυπουργέ, ακούτε;

Akenaton

ΣΧΟΛΙΑ

 1. xzetta avatar
  xzetta 11/10/2012 20:48:12

  τσάμπα τα γράφεις. κρίση-ξεκρίση το μαύρο στο δημόσιο καλά κρατεί.....
  και οι ταρίφες ακούνητες!!! τώρα έχουν καινούργιο τροπάρι "δεν βγαίνουμε με τους μισθούς που έχουμε" (ατάκα απο χειρουργό μεγάλου νοσοκομείου της Αθήνας την προηγούμενη εβδομάδα σε γνωστό μου που δεν έλεγε να κάνει εγχείρηση - την ανέβαλε με διάφορες αστείες προφάσεις μέχρι που έλαβε το γρηγορόσημο).

  • akenaton avatar
   akenaton @ xzetta 11/10/2012 23:38:51

   Ελπίζω κάποτε να ακούσει .... κάποιος! Να είστε καλα!

 2. tas avatar
  tas 11/10/2012 21:16:44

  Να τους βάλουν λοιπόν και σε αυτούς 35% φορολογία από το πρώτο ευρώ. Και μην ακουσω δικαιολογιές ότι δεν είναι όλοι έτσι. `````ούτε και όλοι οι ΕΕ είναι φοροφυγάδες....

 3. ebarlas avatar
  ebarlas 11/10/2012 21:25:32

  Η μόνη λύση είναι να δουλεύουν σπαστό ωράριο ή ωράριο σύγχρονης εταιρείας (9-17)

  • akenaton avatar
   akenaton @ ebarlas 11/10/2012 23:43:40

   Καλή ιδέα!

 4. unfair avatar
  unfair 11/10/2012 21:49:37

  καλησπέρα akenaton,
  καλό κείμενο! ίσως όμως να τόνιζες περισσότερο το θέμα του αθέμιτου ανταγωνισμού [χαμηλότερες τιμές] που γίνεται μ' αυτόν τον τρόπο στους ελεύθερους επαγγελματίες, μ' αποτέλεσμα, για να "επιβιώσουν" στην αγορά, με την σειρά τους δεν κόβουν αποδείξεις!
  Δεν μου αρέσει, κ δεν θέλω να γίνομαι τροφοδότης της μάχης μεταξύ Δημοσίων κ Ιδιωτικών, παρότι υπάρχει. Το πρόβλημα είναι πολιτικό! Δεν εφαρμόζονται οι νόμοι κ οι κανόνες, κ βάση είναι η ΑΝΟΡΓΑΝΩΣΙΑ που υπάρχει! Ο δαιδαλώδης τρόπος για να γίνει το οτιδήποτε στην χώρα μας!
  Το αποτέλεσμα είναι να μην υπάρχει πραγματική ανάπτυξη για κάποιον(ους) που θέλει να ασχοληθεί σοβαρά.

  • akenaton avatar
   akenaton @ unfair 11/10/2012 23:28:23

   Καλησπέρα αγαπητέ unfair! Η ηθική πλευρά του ζητήματος περιλαμβάνει και τον αθέμιτο ανταγωνισμό. Αν εφαρμόζονταν οι νόμοι του κράτους, και οι προβλεπόμενες ποινές απαρεγκλήτως, ίσως ο "πόλεμος" να έφτανε σε ανακωχή αρχικά και αργότερα σε διαρκή ειρήνη. Απλώς χρειάζεται να αποδοθούν "τα του καίσαρος, τω καισαρι και τα του Θεού τω Θεώ".

 5. thanos avatar
  thanos 11/10/2012 21:51:29

  Δύο διαφορετικά ζητήματα θέτει το άρθρο.Πρώτον της "μαύρης" εργασίας των Δ.Υ. και αναγκαστικά είναι μαύρη γιατί ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ρητά η εργασία τους εκτός της υπηρεσίας τους (εξαιρούνται οι αγροτικές καλλιέργειες που έχουν από κληρονομιά κλπ και ορισμένες κατηγορίες Δ.Υ. οι οποίοι λόγω ισχυρών διασυνδέσεων έχει θεσμοθετηθεί η ελευθερία άσκησης δεύτερης εργασίας π.χ. συγγραφή κ πώληση βιβλίων). Το ερώτημα είναι αν η διάταξη αυτή είναι αναχρονιστική και πρέπει να καταργηθεί ή αν "προσφέρει" στο ελληνικό κράτος.
  Η γνώμη μου είναι ότι είναι εντελώς ΑΝΑΧΡΟΝΙΣΤΙΚΗ αλλά με την προσθήκη μιας διάταξης βάσει της οποίας όποιος Δ.Υ. κάνει δεύτερη ή και τρίτη εργασία και δεν δηλώσει το σύνολο των εισοδημάτων του αυτοδικαίως να απολύεται.
  Επίσης, για τις ασφαλιστικές εισφορές που αναφέρονται, αυτό είναι λάθος διότι ήδη υπάρχουν για τους Δ.Υ. από το Δημόσιο.
  Στο δεύτερο κομμάτι της διαφθοράς, δυστυχώς πόσα χρόνια συζητάμε για το αυτονόητο. Γιατρειά δε βλέπουμε. και όμως για μένα δεν είναι τόσο δύσκολο, απλά δεν υπάρχει η βούληση του κράτους.

  • akenaton avatar
   akenaton @ thanos 11/10/2012 23:42:29

   Συμφωνούμε να επιτραπεί η δεύτερη εργασία αλλά μήπως τότε θα πρέπει να εξεταστεί από μηδενική βάση η μονιμότητα των ΔΥ;

 6. Τοξότης avatar
  Τοξότης 11/10/2012 22:46:04

  NΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΟΥΝ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΝΟΜΟΙ. ΟΛΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΕΚ ΤΟΥ ΠΟΝΗΡΟΥ.

  • Τοξότης avatar
   Τοξότης @ Τοξότης 11/10/2012 23:55:54

   ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΜΙΑ ΕΡΕΥΝΑ ΠΟΥ ΔΙΑΒΑΣΑ ΠΡΙΝ ΜΕΡΙΚΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΣΤΟΝ ΤΥΠΟ ΟΙ ΠΑΡΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΑΝΘΕΙ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΠΟΣΟΣΤΑ ΦΥΣΙΚΑ ΣΕ ΚΑΘΕ ΜΙΑ. ΒΕΒΑΙΑ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΑΝΑΙΡΕΙ ΤΗΝ ΑΝΑΓΚΗ ΠΑΤΑΞΗΣ ΤΟΥ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟΥ, ΑΛΛΑ Η ΒΑΣΙΚΗ ΕΠΩΔΟΣ ΚΑΘΕ ΑΡΘΡΟΥ ΝΑ ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΜΟΝΙΜΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ Δ.Υ ΕΙΝΑΙ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΠΕΡΙΕΡΓΗ ΑΠΟ ΜΟΝΗ ΤΗΣ.
   ΕΝΑ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ: ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΠΡΟΣ ΚΑΘΕ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ.
   Υ.Γ. ΓΑΙ ΤΟ ΜΑΥΡΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΧΡΗΜΑ ΔΕΝ ΔΙΑΒΑΖΩ ΚΑΤΙ....

   • Τοξότης avatar
    Τοξότης @ Τοξότης 11/10/2012 23:57:25

    Η ΠΑΡΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑ...
    ΓΙΑ ΤΟ....

 7. ΚΥΘΗΡΙΟΣ avatar
  ΚΥΘΗΡΙΟΣ 11/10/2012 23:06:11

  Akenaton καλησπέρα,ἔχω τήν ἐντύπωση ὅτι ἡ μαύρη ἐργασία τῶν Δημ.Ὑπαλλήλων μπορεῖ νά καταπολεμηθεῖ,γιατί ἡ ἀμοιβή ἔπεται τῆς προσφερόμενης ὑπηρεσίας,ἔρχεται σάν τό ἀποτέλεσμα τῆς ἐργασίας καί ὄχι ἀμέσως.Τά μαύρα τῶν μαύρων ὅμως ὅπως ἀναφέρεις,εἶναι πολύ δύσκολο νά πιαστοῦν,γιατί ἀποτελοῦν τήν προϋπόθεση γιά νά προσφερθεῖ ἡ ὁποιαδήποτε ὑπηρεσία,ἀφοῦ προηγοῦνται αὐτῆς.Πρέπει δηλαδή νά πέσουν στό χέρι γιά νά γίνει ἡ δουλειά.Μποροῦν μόνο νά πιαστοῦν στά πράσα κατόπιν συνεννοήσεως μέ τήν Ἀστυνομία.
  Καί μιά ἀπορία: Μποροῦν κάποιοι Δημ.Ὑπάλληλοι νά ἀπασχοληθοῦν νόμιμα καί σέ δεύτερη ἐργασία σχετική μέ τό ἀντικείμενό τους;Ὅπως οἱ Καθηγητές Μουσικῆς ἄς ποῦμε,πού εἶναι διορισμένοι σέ σχολεῖο,μποροῦν νά κάνουν καί φροντιστήρια στό σπίτι; Εὐχαριστῶ.

  • akenaton avatar
   akenaton @ ΚΥΘΗΡΙΟΣ 12/10/2012 01:18:56

   Ναι, κάποιοι μπορούν. Ανάμεσά τους και κάποιοι δημοτικοί υπάλληλοι. Την καληνύχτα μου από την Μακεδονία.

 8. ΑΝΤΙΘΕΤΟΣ avatar
  ΑΝΤΙΘΕΤΟΣ 12/10/2012 00:59:18

  Μάλλον μιλάμε για άλλη χώρα ποιος έχει χρήμα για να το δώσει και μάλιστα μαύρο σε δημόσιο υπάλληλο προκειμένου να επωφεληθεί;Στις πολεοδομίες δεν βγαίνουν άδειες και αν βγαίνουν πρέπει οπωσδήποτε να είναι από ελεύθερο επαγγελματία ο οποίος φορολογείται με 35% εκτός του κεφαλικού φόρου,στις ΔΟΥ κανείς δεν πληρώνει (ούτε την εκκαθάριση) και οι περισσότερες περιπτώσεις γίνονται ηλεκτρονικά, στους δήμους δεν έχει καν νόημα να δώσεις μαύρο χρήμα σε υπάλληλο (δεν βρίσκω σε τι μπορεί να εξυπηρετήσει τον ιδιώτη) όσο για τα φροντιστήρια μάλλον τους γονείς τους συμφέρει να φαίνονται τα πραγματικά τους έξοδα παρά να τα δίνουν μαύρα.Το άρθρο περιγράφει την Ελλάδα της δεκαετίας του 90, σήμερα η αγορά έχει αφενός στεγνώσει (για πολλά πολλά χρόνια) και αφετέρου το όλο σύστημα δεν αφήνει πολλά περιθώρια.

  • akenaton avatar
   akenaton @ ΑΝΤΙΘΕΤΟΣ 12/10/2012 01:22:13

   Μπορεί αν μέρει να έχετε δίκιο αλλά το θέμα δεν είναι να περιοριστεί το φαινόμενο επειδή "στράγγιξε" ο κόσμος από χρήμα αλλά να αντιμετωπιστεί συνολικά και στην ρίζα του. Αλλιώς, πως περιμένουμε να αλλάξει το οικονομικό μοντέλο;
   Υ.Γ. Το ίδιο θα μπορούσε κανείς να ισχυριστεί και για την φοροδιαφυγή του ιδιωτικού τομέα φυσικά. Αλλά, να την αφήσουμε απείραχτη μιας και έχει μειωθεί λόγω έλλειψης μετρητών;

  • nestor avatar
   nestor @ ΑΝΤΙΘΕΤΟΣ 12/10/2012 09:05:42

   Άρα ένα πόθεν έσχες σε όλους τους Δ.Υ. και στους συγγενείς τους θα είχε ενδιαφέρον.
   Να δούμε που πήγε το μαύρο χρήμα βρε αδερφέ.

   • ΑΝΤΙΘΕΤΟΣ avatar
    ΑΝΤΙΘΕΤΟΣ @ nestor 12/10/2012 20:25:45

    Όχι αγαπητέ nestor επιλεκτικά πόθεν έσχες μόνο στους Δ.Υ. αυτό είναι ρατσισμός και υπεκφυγή θα είχε μεγάλο ενδιαφέρον ένα πόθεν έσχες για όλους τους Έλληνες ξεκινώντας από τους λεγόμενους επιχειρηματίες (ρατσιστικά ξεκινώντας από αυτούς του χρηματιστηρίου) και πολιτικούς και καταλήγοντας στον τελευταίο φορολογούμενο.Η ισοπέδωση δεν έχει καμία σχέση με την δικαιοσύνη και η συγκεκριμένη οικονομική κρίση τείνει προς την ισοπέδωση.

    • akenaton avatar
     akenaton @ ΑΝΤΙΘΕΤΟΣ 12/10/2012 23:26:49

     Πόθεν έσχες για ΟΛΟΥΣ. Με έμφαση όμως στο "πόθεν" κι όχι στο "έσχες". Με όποια σειρά θέλετε! Συμφωνούμε;

 9. ΑΝΤΙΘΕΤΟΣ avatar
  ΑΝΤΙΘΕΤΟΣ 12/10/2012 02:22:37

  Το οικονομικό μοντέλο έχει ήδη αλλάξει είναι ξεκάθαρο ότι για να βγάλει κάποιος μαύρο χρήμα θα πρέπει να βρει τον ελεύθερο επαγγελματία να υπογράψει και να σφραγίσει, αυτό όμως έχει τελειώσει, η φορολογία δεν το επιτρέπει, δεν επιτρέπει καν στον ίδιο τον ελεύθερο επαγγελματία να εργαστεί.Ίσως το μόνο που μένει είναι τα φροντιστήρια αλλά και πάλι δεν συμφέρει τους γονείς.Ένας ελεύθερος επαγγελματίας μηχανικός με 35% φόρο δεν έχει περιθώρια να σφραγίζει και την αμοιβή να την καρπώνεται κάποιος άσχετος, σε συνδυασμό με το στέγνωμα της αγοράς τα περιθώρια στενεύουν το ίδιο ισχύει και σε άλλα επαγγέλματα.Αυτή την στιγμή ο ιδιωτικός τομέας τελειώνει και ο δημόσιος απλά συντηρεί όσο μπορεί και τους δύο, συντηρεί απλά.

  • akenaton avatar
   akenaton @ ΑΝΤΙΘΕΤΟΣ 12/10/2012 23:25:44

   Ο δημόσιος τομέας δεν συντηρεί τίποτε αγαπητέ! Απλώς καταναλώνει δανεικά (ακόμη) και προσπαθεί να ισοφαρίσει τις χασούρες με δεκάδες ευφάνταστους και φυσικά παράνομους τρόπους.

   • ΑΝΤΙΘΕΤΟΣ avatar
    ΑΝΤΙΘΕΤΟΣ @ akenaton 13/10/2012 00:35:59

    Ο δημόσιος τομέας αγαπητέ ρίχνει το λιγοστό του χρήμα στο μαγαζάκι μου εκτός εάν θεωρείς ότι το χιλιαρικάκι που παίρνουν οι δημόσιοι υπάλληλοι κατά μέσο όρο βγαίνει στο εξωτερικό ή σε offshore εταιρίες οπότε πάω πάσο.Τα δανεικά που καταναλώνει ένας δημόσιος υπάλληλος πέφτουν, όπως έχουν γίνει τα πράγματα, όλα στην αγορά δεν θέλει ιδιαίτερη ανάλυση.Όσο για τα δανεικά γενικά, θα είχε πολύ ενδιαφέρον να αναλύσουμε ποιος κλάδος ή επάγγελμα στην Ελλάδα δεν καταναλώνει από τα δανεικά;Η παραγωγή στην χώρα μας αγγίζει στο ΜΗΔΕΝ εκεί είναι και το μεγάλο της πρόβλημα.

 10. kastis avatar
  kastis 12/10/2012 16:27:10

  κε Αkenaton βρήκες και άλλον έναν λόγο για να κάψουμε τούς ΔΥ. Όχι μόνο εξαιτίας τους ανέβηκε το δημόσιο χρέος τής χώρας -πράγμα που έφερε την κρίση στο ευρώ, την κρίση τού τραπεζικού συστήματος, την κρίση τής αμερικάνικης οικονομίας, τις αραβικές εξεγέρσεις και τον πόλεμο στην Συρία- τώρα ανακάλυψες ότι αυτοί φταίνε ΚΑΙ για την παραοικονομία. Μπράβο, συγχαρητήρια!!!!!!!!

  • akenaton avatar
   akenaton @ kastis 12/10/2012 23:23:34

   Για ένα μέρος της φταίνε οπωσδήποτε! Μπρεί να βολεύει μερικούς να πιστεύουν ότι η φοροδιαφυγή είναι αποκλειστικό "προνόμιο" του ιδιωτικού τομέα αλλά φαίνεται κάτι τέτοιο δεν είναι αληθές. Έχετε καμιά ουσιαστική αντίρρηση σε όσα εκθέτω στο άρθρο;

 11. armageddon avatar
  armageddon 12/10/2012 16:30:15

  Πάλι οι Δ.Υ. φταίνε...Εντάξει είχατε τους Εβραίους πριν 60 χρόνια,τώρα βρήκατε τους Δ.Υ.

  • akenaton avatar
   akenaton @ armageddon 12/10/2012 23:21:34

   Επί της ουσίας κάτι;

 12. ΑΝΤΙΘΕΤΟΣ avatar
  ΑΝΤΙΘΕΤΟΣ 12/10/2012 20:36:20

  Γιατί ενύχτωσε κ’ οι βάρβαροι δεν ήλθαν. Και μερικοί έφθασαν απ’ τα σύνορα,
  και είπανε πως βάρβαροι πια δεν υπάρχουν.Και τώρα τι θα γένουμε χωρίς βαρβάρους.
  Οι άνθρωποι αυτοί ήσαν μια κάποια λύσις.
  Αυτούς του στίχους πό το ποίημα του Καβάφη θα το απαγγείλουμε εφόσον δεν θα έχουμε πια άλλοθι τους βάρβαρους Δ.Υ. που βολεύουν κάποιους ώστε να τους τα χρεώνουν όλα για να δικαιολογούν την απόλυτη ξεφτίλα της χώρας μας.

  • akenaton avatar
   akenaton @ ΑΝΤΙΘΕΤΟΣ 12/10/2012 23:24:29

   Όταν δεν θα έχουμε ΑΥΤΟ το δημόσιο με ΑΥΤΟΥΣ τους υπαλλήλους, τότε τα ξαναλέμε περί "βαρβάρων" αγαπητέ!

   • ΑΝΤΙΘΕΤΟΣ avatar
    ΑΝΤΙΘΕΤΟΣ @ akenaton 13/10/2012 00:47:48

    Εδώ είναι η ισοπέδωση και η γενίκευση, όλοι άχρηστοι.Η ισοπέδωση είναι ο μοχλός της διάλυσης των κοινωνικών παροχών προς όφελος όχι φυσικά των απλών ιδιωτών αλλά των μεγαλοκαρχαριών ή νταβατζήδων όπως είχε πει μια ψυχή κάποτε.Δεν νομίζω ότι αυτό το δημόσιο και αυτοί οι υπάλληλοι είναι κάτι το ξεχωριστό ή διαφορετικό από την υπόλοιπη Ελληνική κοινωνία.Όπως συμπεριφέρεται όλη η Ελληνική κοινωνία συμπεριφέρονται και αυτοί.Όσο για τα περί βαρβάρων δεν χρειάζεται να τα ξαναπούμε αγαπητέ ισχύουν απόλυτα οι στίχοι με την μόνη διαφορά ότι την ερώτηση την κάνουν οι μοχλοί των συμφερόντων (ΜΜΕ) των μεγαλονταβατζήδων.

 13. ΑΝΤΙΘΕΤΟΣ avatar
  ΑΝΤΙΘΕΤΟΣ 13/10/2012 00:26:58

  Σαφώς έτσι θα είναι δίκαιο για όλους και είμαι σίγουρος, βασιζόμενος και σε αυτά που ζω, ότι πλέον δεν θα χωριζόμαστε σε υπαλλήλους, εργάτες, ελεύθερους επαγγελματίες κ.λ.π. αλλά σε σωστούς και τίμιους και σε απατεώνες.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.