#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
12/10/2013 09:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα μέτρα που αποτυγχάνουν πρέπει να αντικαθίστανται«Μπήκε ο χειμώνας κι ο κοσμάκης τα’ χει χάσει…» έλεγε το παλιό ρεμπέτικο των Κοφινιώτη – Τούντα με την φωνή του Στράτου Παγιουμτζή (1940).

Λένε κάποιοι μετεωρολόγοι που ασχολούνται με στατιστικά του καιρού και μακροχρόνιες προβλέψεις πως ο χειμώνας που θα μπει σε μερικές μέρες, θα είναι κατά πολύ ψυχρότερος του περυσινού. Αυτό φυσικά σημαίνει μεγαλύτερη ανάγκη θέρμανσης, όσο βορειότερα τόσο μεγαλύτερη. Είμαι βέβαιος πως οι περισσότεροι από αυτούς που πέρυσι διάλεξαν να θερμανθούν με ξύλα, πέλετ ή ηλεκτρισμό διαπίστωσαν πως η κεντρική θέρμανση (καλοριφέρ) είναι πρακτικά αναντικατάστατη. Υπάρχει όμως ένα αλλά σε αυτόν τον συλλογισμό και αυτό αφορά το κόστος του πετρελαίου θέρμανσης.

Η εξίσωση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης με αυτήν του πετρελαίου κίνησης ήταν μια κίνηση που κατά δήλωση του ίδιου του ΥΠΟΙΚ ζημίωσε τελικά τις εισπράξεις από ΦΠΑ μονάχα πετρελαιοειδών κατά μισό περίπου δις. Αυτό και μόνο το γεγονός, θα ανέμενε κανείς να βάλει σε σκέψεις τόσο το ΥΠΟΙΚ όσο και τα μεγάλα μυαλά της ΤΡΟΙΚΑΣ για την σκοπιμότητα συνέχισης αυτού του μέτρου. Υπάρχει μια οικονομική θεωρία που λέει πως αυξάνοντας υπερβολικά τον φόρο κατανάλωσης, υπάρχει κίνδυνος να μειώσεις τελικά τα έσοδά σου ως κράτος, αν οι πωλήσεις του προϊόντος που φορολογείς μειωθούν, λόγω αδυναμίας του κόσμου να πληρώσει την ακριβή λόγω της αυξημένης φορολογίας τιμή του. Και η ζημιά είναι πολλαπλή, αφού εκτός του άμεσου φόρου, προσδοκάς να εισπράξεις και έμμεσους (ΦΠΑ, πχ) όταν κινείται η αγορά.

Αυτή η οικονομική θεωρία αποδείχθηκε περίτρανα στην περίπτωση του πετρελαίου θέρμανσης. Το παράπλευρο όφελος της πάταξης της λαθρεμπορίας καυσίμων δεν φαίνεται να ισοφαρίζει την χασούρα (πολλοί το ανεβάζουν σε μερικές δεκάδες ή έστω εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ). Τα παράπλευρα οφέλη από πώληση άλλου τύπου συσκευών και μέσων θέρμανσης παραμένουν αδιευκρίνιστα αλλά σίγουρα δεν ισοφαρίζουν την ζημιά, ενώ οι παράπλευρες απώλειες από αυτή την πρακτική (ατμοσφαιρική ρύπανση, παράνομη υλοτομία, καταστροφή περιαστικών δασών, λαθρεμπόριο ξυλείας, κλπ) δεν έχουν ακόμη υπολογιστεί. Εκείνο που είναι απολύτως βέβαιο είναι πως ο περισσότερος κόσμος ζεστάθηκε λιγότερο το περυσινό χειμώνα από παλιότερα. Και αυτό το φαινόμενο αναμένεται να ενταθεί φέτος, λόγω της επιδείνωσης της οικονομικής κατάστασης περισσότερων νοικοκυριών. Αλίμονο δε, αν αποδειχτούν σωστές και οι προβλέψεις για βαρύτερο χειμώνα.

Το οικονομικό επιτελείο λοιπόν, θα πρέπει όσο είναι καιρός να προβλέψει έναν απλό και αποτελεσματικό τρόπο να μειώσει την φορολογία στο πετρέλαιο θέρμανσης, μέσω επιστροφής μέρους του φόρου για όλους τους αγοραστές πετρελαίου θέρμανσης ανεξαιρέτως. Υπάρχουν τέτοιοι τρόποι, δίκαιοι και ικανοποιητικοί και τους έχουν μελετήσει οι ενώσεις βενζινοπωλών. Αυτό φυσικά στην περίπτωση που δεν σκέφτονται να επαναφέρουν την πρακτική της διπλής τιμής όπως τα περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη. Είναι ανεπίτρεπτο στο 2013 να υπάρχουν ελληνικές οικογένειες που να μην θερμαίνονται ικανοποιητικά ή να κινδυνεύουν από το κρύο, λόγω υψηλής φορολογίας στο πετρέλαιο θέρμανσης. Άλλο τόσο ανεπίτρεπτο είναι να επιμένει κανείς σε μέτρα και φόρους που έχουν αποτύχει παταγωδώς να αποδώσουν τα αναμενόμενα.

Akenaton

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Ωρίων avatar
  Ωρίων 12/10/2013 09:19:27

  Aγαπητέ Ακενατών μιλάς σαν να πιστεύεις ακόμα οτι η Ελληνική κυβέρνηση της ανώμαλης ταύτισης (του καλού*) ΠΑΣΟΚ με τη ΝΔ μπορεί να παίρνει αποφάσεις και μάλιστα τόσο σημαντικές όπως η μείωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης.
  Θέλεις να πάθει πάλι αυτό που έπαθε με το ΦΠΑ στο σουβλάκι?
  Να της το επιτρέψει η τρόικα δοκιμαστικά για ένα μήνα και το Δεκέμβριο να της το πάρει πίσω γιατί απέτυχε?
  Εχεις συνηδειτοποιήσει πόσο εξαρτημένη είναι μια τοσο ένοχη κυβέρνηση που ακόμα και οι τοκογλύφοι την λοιδωρούν πχ. γιατί δεν πιάνει τους Μεγαλοφοροφυγάδες της λίστας Λαγκάρντ?
  *Το κακό ΠΑΣΟΚ πήγε στον ΣΥΡΙΖΑ....

 2. Κυθήριος avatar
  Κυθήριος 12/10/2013 10:33:12

  Καλημέρα ἀγαπητέ akenaton,
  ἡ γνώμη μου εἶναι ὅτι πρέπει νά μειωθεῖ ἡ φορολογία καί νά βοηθηθεῖ ὁ κόσμος γιά τήν ἀγορά τοῦ πετρελαίου καί ὄχι μέ ἐπιστροφές φόρων.
  Ἔχουμε φτάσει στό σημεῖο νά μήν μποροῦμε νά πληρώσουμε τόν τόνο τό πετρέλαιο κι ἄς ξέρουμε ὅτι θά πάρουμε πίσω φόρο ὑπό μορφήν ἐπιδόματος.
  Στόν τόνο καί τά τρακόσια εὐρώ πού θά πάρει ὁ κόσμος πίσω,δέ λέει καί πολλά,γιατί δέν μπορεῖ νά διαθέσει οὔτε καί τά χίλια εὐρώ γιά νά βάλει πετρέλαιο...

 3. For The Festivals avatar
  For The Festivals 12/10/2013 10:48:35

  Τι άλλο να κάνει πια το Οικονομικό Επιτελείο; Έστειλε το αίτημα στο ΔΝΤ κι εκείνο δεν απάντησε. Τέλος. Όλοι στις χωματερές να μάσουμε παντζούρια, σκαμπό, κομοδίνα και μπαλκονόπορτες. Όποιος προκάνει. Μην τα περιμένετε όλα από τους βεβαρυμένους με τόσες ευθύνες ειδικούς πια!

 4. Άργος avatar
  Άργος 12/10/2013 10:54:22

  Ενώ το άρθρο παρουσιάζει σωστά το πρόβλημα, δεν θίγει την απαράδεκτη καθυστέρηση στην αντιμετώπισή του.
  Αλλά πείτε μου ειλικρινά, από που ορμώμενος, δηλώνετε βεβαιότητα πως η κεντρική θέρμανση μέσω καλοριφέρ είναι αντικατάστατη;

 5. Αλεξανδρινος avatar
  Αλεξανδρινος 12/10/2013 11:03:04

  Το μέτρο με το φόρο πετρελαίου δεν απέτυχε.. αλλά πέτυχε.
  Σκοπός δεν ήταν η αύξηση των φόρων και εισροή περισσοτέρων χρημάτων στα κρατικά ταμεία. Οι Φράγκοι του ΔΝΤ δεν είναι.. κουτόφραγκοι. Σκοπός ήταν οι δείκτες εμπορικών συναλλαγών να γίνουν από ελλειματικοί πλεονασματικοί. Το πετρέλαιο αποτελούσε το 60% αυτού του δείκτη. Τώρα έχουμε πλεόνασμα εξαγωγών οπότε δε μας ενδιαφέρει και πολύ αν το κράτος εισπράττει χρήματα.
  Το μέτρο αυτό πέτυχε, ο Έλληνας δε μπορεί να ζεσταθεί, οι δείκτες ευημερούν, μπορούμε να βγούμε στις αγορές τον Μάιο του 2014 (θυμηθείτε αυτή την ημερομηνία!).

  • Θάνος Τάκης avatar
   Θάνος Τάκης @ Αλεξανδρινος 12/10/2013 16:09:27

   Συμφωνώ απόλυτα.
   Κανείς σχεδιασμός δεν μπορεί να είναι τόσο αυτοκτονικός, όπως εν προκειμένω. Άρα, η μόνη λογική εξήγηση είναι αυτή του συμφορουμίστα Αλεξανδρινού.

 6. Δαρβινος avatar
  Δαρβινος 12/10/2013 11:12:43

  Oι πολιτικοι που εφαρμοζουν αποτυχημενα μετρα πρεπει να αντικαθιστανται.

 7. TopGunZ avatar
  TopGunZ 12/10/2013 12:13:16

  "Είμαι βέβαιος πως οι περισσότεροι από αυτούς που πέρυσι διάλεξαν να θερμανθούν με ξύλα, πέλετ ή ηλεκτρισμό διαπίστωσαν πως η κεντρική θέρμανση (καλοριφέρ) είναι πρακτικά αναντικατάστατη."

  Από που προκύπτει αυτό? Πρώτα από όλα η κεντρική (και όχι αυτόνομη) θέρμανση είναι σκέτη καταδίκη: κρέμεσαι από τις διαθέσεις και το πορτοφόλι καμιάς δεκαριάς νοματαίων συγκατοίκων στην πολυκατοικία. Για αυτό και από τη δεκαετία του '90 πολλοί κατέφευγαν στην εγκατάσταση ατομικών λεβήτων πετρελαίου. Τώρα το καλοριφέρ είναι ΑΛΛΟ ΕΝΤΕΛΩΣ θέμα.

  Σαφώς και το καλοριφέρ προσφέρει πολύ καλύτερη ποιότητα ζέστης και ατμόσφαιρας από την ακτινοβολία ή το θερμό αέρα, αλλά με το σύστημα καλοριφέρ συνεργάζονται και οι ξυλολέβητες και οι λέβητες πέλλετ και οι αντλίες θερμότητας (ηλεκτρικό), τα οποία είναι πολύ πιο αποδοτικά από το πετρέλαιο και ανάλογα με την περιοχή μπορούν να αποσβεστούν μέχρι και σε 2 σαιζόν. Αλλά ακόμα και όσοι χρησιμοποιούν air-condition, ειδικά σε μικρούς χώρους, έχουνε οικονομία εάν οι συσκευές τους είναι με inverter, απλά εκεί κάνεις υποχωρήσεις στο θέμα της ποιότητας αέρα (αν και αν δεν έχεις γενικά θέμα με τον κλιματισμό και τα συντηρείς μπορεί να μην καταλάβεις μεγάλη διαφορά). Για το δε φυσικό αέριο, το θεωρώ απλά τραγικό να είσαι σε περιοχή με πρόσβαση σε αυτό και να μη συνδέεσαι, πολλώ δε μάλλον να νοικιάζεις σπίτι χωρίς να το έχει εγκαταστήσει ο ιδιοκτήτης.

  • akenaton avatar
   akenaton @ TopGunZ 12/10/2013 12:58:45

   Επειδή ρώτησε και άλλος σχολιαστής παραπάνω φίλε μου, απαντώ και στους δύο. Με τον όρο κεντρική θέρμανση εννοώ το καλοριφέρ, ανεξάρτητα του μεγέθους του λέβητα και του καυσίμου, άρα και τον ατομικό λέβητα. Και το συμπέρασμα βγαίνει τόσο από προσωπική εμπειρία, όσο και από εμπειρίες συνεργατών και φίλων. Το φυσικό αέριο δυστυχώς δεν υπάρχει παντού (π.χ. στην περιοχή μας). Δεν επιμένω φυσικά στην διατύπωση για να μην θεωρηθεί ότι αβαντάρω τους λέβητες πετρελαίου ή τους διανομείς υγρών καυσίμων. Και δηλώνω πως δεν στηρίζεται σε επιστημονικά στοιχεία ή έρευνες. Ευχαριστώ.

   • TopGunZ avatar
    TopGunZ @ akenaton 12/10/2013 15:05:59

    Κεντρική θέρμανση είναι η κεντρική θέρμανση, δηλαδή η κοινόχρηστη θέρμανση. Η θέρμανση με την κυκλοφορία ζεστού νερού (ενδοδαπέδια, με καλοριφέρ ή με fan-coil) είναι άλλο πράγμα και μπορεί να υποστηριχτεί ειτε με λέβητες (ξύλου, βιομάζας, πετρελαίου), είτε με αντλίες θερμότητες είτε με σόμπες ή τζάκια με την προσαρμογή ειδικού κυκλοφορητή. Επίσης είναι πρακτικά και επιστημονικά αδύνατο στην παρούσα συγκυρία να σου βγει πιο φτηνά το πετρέλαιο από τις λύσεις που ανέφερα, εκτός εάν έχεις πέσει θύμα απατεώνα ή ανίκανου τεχνίτη. Στη χειρότερη, εάν ζεις σε ζεστή σχετικά περιοχή να αργήσεις να κάνεις απόσβεση. Για το ΦΑ ήμουν σαφής, μιλάω για περιοχές που έχουνε πρόσβαση.

    • akenaton avatar
     akenaton @ TopGunZ 12/10/2013 19:41:02

     "Κεντρική Θέρμανση ονομάζεται η παραγωγή θερμότητας για τη θέρμανση χώρων
     ή/και την παραγωγή ζεστού νερού χρήσης από ένα κεντρικό σύστημα εγκατεστημένο
     σε ένα κτίριο (ή σύνολο κτιρίων) για το σκοπό αυτό.
     Το κεντρικό αυτό σύστημα αποτελείται από ένα σύνολο αλληλοσυνδεδεμένων
     συσκευών και οργάνων, και συγκεκριμένα από το λέβητα, τον καυστήρα, τον
     κυκλοφορητή, τη δεξαμενή καυσίμων, τις διατάξεις ασφαλείας, τις σωληνώσεις, την
     καπνοδόχο και τα θερμαντικά σώματα.
     Η ενέργεια που παράγεται μεταφέρεται στους διάφορους χώρους μέσω ενός
     θερμαντικού μέσου (νερό, ατμός, αέρας) ενώ η διανομή επιτυγχάνεται μέσω ενός
     δικτύου σωληνώσεων ή αεραγωγών, ή ακόμη και με συνδιασμό και των δύο."
     Εκ των παραπάνω συνάγεται άμεσα πως η κεντρική θέρμανση μπορεί να αφορά από μια μονοκατοικία έως ένα συγκρότημα πολυκατοικιών. Στην κεντρική θέρμανση εμπίπτει και ο ΑΤΟΜΙΚΟΣ λέβητας ανεξαρτήτως καυσίμου. Υπό προϋποθέσεις (ύπαρξη ανεμιστήρων = κυκλοφορητής), κεντρική θέρμανση μπορεί να ονομαστεί και ένα ενεργειακό τζάκι που ζεσταίνει με αεραγωγούς ολόκληρο το σπίτι.
     ΥΓ. Έτσι κι αλλιώς, απέσυρα τον ισχυρισμό μου για να μην μπλέξουμε με τεχνικά χαρακτηριστικά και ανούσιους ορισμούς, την ώρα που η ουσία του κειμένου μου είναι εντελώς πολιτική. Ευχαριστώ για τον πάντα ενδιαφέροντα διάλογο αγαπητέ Top.

     • TopGunZ avatar
      TopGunZ @ akenaton 12/10/2013 20:20:07

      Οκ, οκ, δεν συνεχίζω. Τι να ξέρω ο έρμος εγώ, τόσα χρόνια σπουδών και δουλειάς.

     • akenaton avatar
      akenaton @ TopGunZ 12/10/2013 20:23:50

      Μα, όχι, εγώ υποχωρώ! Δεν θα τα χαλάσουμε για έναν ψωρολέβητα :)

 8. ΧΚΟ avatar
  ΧΚΟ 12/10/2013 12:30:27

  Δεν υπάρχει πρόβλημα όπως είπε και ο Υπουργός του ΥΠΟΙΟ το μνημόνιο είναι το μόνο σοβαρό κείμενο στη χώρα και όλοι οι βολευτές θα ξανά ψηφίσουν ...αυτοί δεν κρυώνουν εξάλλου.

 9. Γιάννης Κιαπέκος avatar
  Γιάννης Κιαπέκος 12/10/2013 12:39:22

  Αγαπητέ Amenophis IV :) αφού δηλώσω ότι συμφωνώ 110% με τα αναφερόμενα στο άρθρο σου θα σου δώσω μια συμβουλή μη ματαιοπονείς Δ Ε Ν ! τους ενδιαφέρει (αν παγώσουμε) και καλά ο Thomsen και η παρέα του αλλά και οι δικοί μας ! Αλλά τι διαπραγμάτευση περιμένεις να κάνει ο Στουρνάρας όταν τον άκουσα (κυριολεκτώ) να δηλώνει ότι ο φόρος στο πετρέλαιο θέρμανσης είναι ένας "καλός" (για ποιόν ;) φόρος.

 10. katalytikos avatar
  katalytikos 12/10/2013 12:56:04

  Και η μείωση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης να γίνει, η οικονομική κατάσταση δεν επιτρέπει την ολική επαναφορά στα συστήματα θέρμανσης των καλών εποχών.
  Τα προβλήματα που περιγράφει ο akenaton θα συνεχισθούν ίσως και με μεγαλύτερη ένταση.
  Επισηνάπτω ένα πρακτικό οδηγό για όσους επιλέξουν το ξύλο και τη βιομάζα σαν μέσο θέρμανσης, με την ευχή να ξεπεράσουμε και αυτό το χειμώνα με τις μικρότερες επιπτώσεις, που δυστυχώς προβλέπεται βαρύς!!
  http://envthink.blogspot.gr/2013/10/blog-post_9.html

  • TopGunZ avatar
   TopGunZ @ katalytikos 12/10/2013 15:12:09

   Δε βλέπω να αναφέρεται στους λέβητες πυρόλυσης που είναι πλέον η νόρμα στη χρήση ξύλου και αξίζει κάποιος να το ψάξει εκεί. (Το Καναδέζικο ντοκουμέντο είναι 10 ετών για να καταλάβετε)

   • katalytikos avatar
    katalytikos @ TopGunZ 12/10/2013 17:41:04

    Ο ¨πρακτικός οδηγός¨ αφορά στα επικρατούντα συστήματα θέρμανσης, με ξύλο ή βιομάζα, στη χώρα μας.
    Η πυρόλυση - αεριοποποίση είναι ένα χωριστό κεφάλαιο. Σήμερα καλύπτει ένα ελάχιστο ποσοστό.
    Μας έχει απασχολήσει κυρίως όσον αφορά στο κόστος -όφελος.
    Το ψάχνουμε.

    • TopGunZ avatar
     TopGunZ @ katalytikos 12/10/2013 20:22:03

     Αν αγοράσει κάποιος ξυλολέβητα σήμερα που δεν είναι πυρόλυσης ας το αφήσει καλύτερα. Επίσης δεν μπορούμε να μιλάμε για πρακτικό οδηγό Ελλάδας που βασίζεται σε κείμενο του 2002 για τον Καναδά.

     • katalytikos avatar
      katalytikos @ TopGunZ 12/10/2013 21:08:14

      Ο οδηγός αφορά σε εγκατεστημένα ήδη συστήματα και όχι τι συμφέρει να αγοράσεις τώρα !!
      Αλλά και σε αυτή την περίπτωση η πυρόλυση δεν συγκαταλέγεται στα οικονομικότερα συστήματα, αν υπολογίσει κανείς το συνολικό κόστος (εγκατάστασης, λειτουργικό, απόσβεση, κλπ)

 11. Φασολαδα avatar
  Φασολαδα 12/10/2013 14:15:58

  Όχι από τρόικα για το πετρέλαιο θέρμανσης

 12. roadrunner avatar
  roadrunner 12/10/2013 15:55:29

  Πρέπει να βρεθεί ένας έξυπνος τρόπος, να επιδοτηθούν :
  α) οι οικονομικά ασθενέστεροι και
  β) κλιμακωτά, οι κάτοικοι ψυχρότερων περιοχών,
  ώστε να θερμάνουν τα σπίτια τους, όλοι,
  ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΣ αν θα χρησιμοποιήσουν πετρέλαιο, ηλεκτρικό ρεύμα ή ξυλεία.

  Αυτό είναι αναγκαίο, για να ξεπεράσουν οι περσινοί δικαιούχοι-κάτοικοι πολυκατοικιών, την ενδεχόμενη άρνηση ενοίκων, που δεν ήταν δικαιούχοι.
  Για παράδειγμα:
  -οι περσινοί βεβαιωμένοι δικαιούχοι (που είναι γνωστοί στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του ΥΠΟΙΚ), να επιδοτηθούν ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΙΚΑ με το περσινό ποσό, προσαυξημένο κατά ένα ποσοστό 30% έως Χ % (ανάλογα με την υψομετρική ζώνη). Στην κατηγορία, αυτή, θα μπορούσαν να εντάξουν και όλους τους χαμηλοσυνταξιούχους που λόγω ηλικίας αποτελούν ευάλωτη κατηγορία του πληθυσμού.

  -για τους "νέους" δικαιούχους (που ίσως προκύψουν με διεύρυνση των κριτηρίων), να χρησιμοποιηθεί το περσινό σύστημα, επιδότησης μετά την αγορά πετρελαίου. Με το ίδιο σύστημα, μπορούν να πάρουν οι περσινοί δικαιούχοι, επιπλέον της προκαταβολης, τη διαφορά της επιδότησης από την προκαταβολή (αν υπάρχει), κάτι που θα λειτουργήσει και σαν μπόνους, για την αγορά πετρελαίου, από όλους, τελικά.

 13. Σαρακατσανος avatar
  Σαρακατσανος 12/10/2013 17:27:37

  Ολα γινονται για να μην εχουμε μεγαλες ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ για το ΙΣΟΖΥΓΙΟ γαρ.........Ολα τα αλλα ειναι μπαρουφες και δικαιολογιες. Ολα γινονται για τους αριθμους και ας πεθανει και ο καλλυτερος.....ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ ΠΛΕΟΝ ΚΥΒΕΡΝΟΥΝ και οχι οι ΑΝΘΡΩΠΟΙ.

 14. Γεώργιος Τ. avatar
  Γεώργιος Τ. 12/10/2013 19:55:32

  Να πω κάτι από εμπειρία προσωπική. Πέρυσι δεν βάλαμε πετρέλαιο στην πολυκατοικία. Πρόπερσι, είχαμε πληρώσει 350Ε για πετρέλαιο προ της εξίσωσης των φόρων, με τιμή 1Ε/lt. Πέρυσι με τα 3 AC στο φουλ για πολλές ώρες και ημέρες, πληρώσαμε το πολύ 100Ε για το 4μηνο που έκανε κρύο και χρειάστηκαν. Όφελος: 250Ε . Δυστυχώς εφέτος θέλουν πετρέλαιο κάποιοι και θα μπούμε κι εμείς στο θέμα του επιδόματος θέρμανσης. Η προκαταβολή 25% πάντως πολύ θετική όπως και με την επιστροφή Ε0,35/lt θα βγαίνει φθηνότερο από πρόπερσι που δεν είχε γίνει εξίσωση φόρων.

 15. κρυωμένος avatar
  κρυωμένος 12/10/2013 20:36:53

  Κάτι που κανείς δεν θέλει να ασχοληθεί ,είναι ότι το αποκλειστικό κριτήριο για το εάν κάποιος θα μπορέσει να ζεσταθεί ή θα αναγκαστεί να τουρτουρίζει το χειμώνα είναι το εισοδηματικό κριτήριο δηλαδή η δήλωση εισοδημάτων στην εφορία.Κατά συνέπεια ,ο φοροφυγάς θα λαμβάνει ,εάν θέλει,την επιχορήγηση θέρμανσης και ο συνεπής φορολογούμενος θα τουρτουρίζει ,καθώς δύσκολα θα περισσέψει από τα χρήματα που θα του αφήσει στο χέρι η εφορία ,και οι ανελαστικές του οικονομικές υποχρεώσεις ,ποσό για να πληρώσει πετρέλαιο σε τιμή 1300 ευρώ ανά τόνο.
  Επίσης τι ευφυές είναι αυτή με το κριτήριο της πρώτης κατοικίας; Όταν πάει τα Χριστούγεννα στο χωριό πρέπει να παγώσει γιατί δήλωσε ότι η πρώτη κατοικία είναι στην Αθήνα και τη δεύτερη στη Φλώρινα;Η εάν μένει χωριστά από την οικογένεια γιατί η δουλειά που κρατάει με νυχιά και με δόντια είναι σε άλλο μέρος, πρέπει να παγώνει αυτός για να δικαιούται το επίδομα η οικογένεια του ;

 16. ADASK avatar
  ADASK 13/10/2013 09:25:34

  Όπως ανέφεραν και κάποιοι προλαλησαντες, τους ενδιαφέρει το εμπορικό ισοζύγιο. Να προσθέσω και κάτι ακόμα, μετά το μεγαλοπρεπές όχι της τρόικας στο αίτημα της κυβέρνησης για μείωση του φόρου στο πετρέλαιο κατα 15%. Τους ενδιαφέρει πρωτίστως η εμπέδωση της λογικής "χρωστάω, άρα πληρώνω φόρους ακόμα και για να αναπνέω". Δεν ενδιαφέρει τους κατακτητές δανειστές αν θα εισπραχθούν 500 εκατομμύρια περισσότερα η λιγότερα. Τους ενδιαφέρει να γίνει συνείδηση στον κόσμο ότι μπορούν αυτοί να επιβάλλουν ότι θέλουν, αφού αυτοί είναι πλέον οι πραγματικοί "αφεντάδες" αυτού του τόπου.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.