02/10/2008 17:39
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα μέτρα για την προστασία των δανειοληπτών

Στη Βουλή κατατίθεται σήμερα το νομοσχέδιο για την προστασία των δανειοληπτών. Όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γιώργος Αλογοσκούφης, με το εν λόγω νομοσχέδιο:

- Αυξάνεται από 10.000 ευρώ σε 20.000 ευρώ το ποσό κάτω από το οποίο δεν επιτρέπεται ο πλειστηριασμός της μοναδικής κατοικίας του δανειολήπτη.

- Η υφιστάμενη απαγόρευση κατάσχεσης των μισθών, συντάξεων ή ασφαλιστικών παροχών - ανεξαρτήτως ύψους - από τις τράπεζες επεκτείνεται και στην περίπτωση κατά την οποία η καταβολή των ποσών αυτών γίνεται με κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό του δικαιούχου.

- Απαγορεύεται ο πλειστηριασμός ακινήτων για τα οποία ισχύει το σύστημα των αντικειμενικών αξιών σε τιμή κατώτερη της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου. Αυτό αφορά ακίνητα εντός σχεδίου ή και εκτός σχεδίου, εφόσον έχουν καθοριστεί αντικειμενικές τιμές

- Καθιερώνεται υποχρεωτική διεξαγωγή πλειστηριασμών κινητών και ακινήτων στα κατά τόπους Ειρηνοδικεία με γραπτές σφραγισμένες προσφορές κατά την έναρξη του πλειστηριασμού.

- Αυξάνεται από το 1/3 στο 100% της τιμής πρώτης προσφοράς το ποσό της εγγύησης που απαιτείται για τη συμμετοχή στον πλειστηριασμό.

- Ειδική μέριμνα για όσους χρωστούν στο δημόσιο. Αυξάνεται από τα 600 στα 1.000 ευρώ το όριο της απαγόρευσης κατάσχεσης μέρους των μισθών, συντάξεων και ασφαλιστικών βοηθημάτων για χρέη προς το Δημόσιο.

Ο κ. Αλογοσκούφης έδωσε τέλος νέες διαβεβαιώσεις ότι το τραπεζικό σύστημα είναι «απολύτως ασφαλές και φερέγγυο».

ΣΧΟΛΙΑ

 1. γάιδαρος avatar
  γάιδαρος 02/10/2008 18:01:06

  Νομίζω ότι επιτέλους θα δούμε και κάτι το καλό, σ΄ αυτόν τον τόπο που βρέχει όλους του μήνες εκτός από τον Μάιο.

  Το καλύτερο είναι οι σφραγισμένες προσφορές στα Ειρηνοδικεία και το 100% στην εγγύηση. Το κόστος πλέον για τα ελεύθερα θεσμικά κοράκια γίνεται δυσβάστακτο, και ανοίγει ο δρόμος για εταιρείες κορακιών.Αρκεί η εγγύηση να είναι πάντοτε μετρητά και όχι Εγγυητικές Επιστολές.

  Θα επαναλάβω όμως μία παλαιότερη πρόταση.
  Αν χρωστάς 1.000 € και έχεις ένα σπίτι με αντικειμενική 50.000 €, τότε το θέμα δεν είναι να φάς τον πλειστεριασμό με ελαχίστη εκκίνηση τα 50.000 €. Η ουσία βρίσκεται να μην γίνεται κάν η διαδικασία πλειστεριασμού, γιατί είναι ακριβή για το βαλάντιο του ιδιοκτήτη.

 2. Αθ. Κλάρας avatar
  Αθ. Κλάρας 02/10/2008 19:59:36

  Θυμήθηκαν τώρα τους δανειολήπτες ; Αφού πρώτα έκαναν συνεταιράκια τους τραπεζίτες και οδήγησαν όλους τους Ελληνες στις τράπεζες για να δανειστούν ώστε να αγοράσουν σπίτια, αυτοκίνητα, τηλεοράσεις, διακοποδάνεια, γαμοδάνεια κ.λ.π. θυμήθηκε να δώσει και μία ασπιρίνη στο τέλος.
  Που είναι η πολιτεία να προφυλάξει τους πολίτες όταν οι τράπεζες τους ρουφάει το αίμα με τα ψιλά γράμματα ; Κάνει πλάτες στους νόμιμους τοκογλύφους γιατί εισπράττει φόρους από τα σπίτια, τα αυτοκίνητα (τα καύσιμα που πρέπει να κάψουν) κ.λ.π.
  Τι σχέδιο υπάρχει; να κάνουν τους Ελληνες σύγχρονους είλωτες που θα δουλεύουν ολόκληρη την ζωή τους για να ταΐσουν την αχόρταγη κρατική μηχανή; Δεν έχουν μάθει από την ιστορία ότι κάποια στιγμή ο απελπισμένος από τα χρέη και μην έχοντας τίποτα άλλο να χάσει μπορεί να επαναστατήσει;

 3. Από άλλο πλανήτη avatar
  Από άλλο πλανήτη 02/10/2008 22:25:51

  Δηλαδή, περίμεναν την κρίση, για να δώσουν αυτά τα απλά πράγματα; Ήταν τόσο δύσκολο να τα είχαν δώσει νωρίτερα; Πρέπει να τους θαυμάσουμε γι' αυτό;
  Για μέτρα που επιβάλλει η κοινή λογική;
  Αλλά τα λέει πολύ καλύτερα ο Δελαστίκ, στο σημερινό Έθνος

  http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11826&subid=2&tag=8397&pubid=1664609

 4. Νομικός σύμβουλος avatar
  Νομικός σύμβουλος 03/10/2008 01:48:56

  Συνεχίζεται η κοροίδία για το δήθεν ακατάσχετο της α κατοικίας γαι χρέη 20 χιλ. € απο 10 χιλ. που ηταν πριν . Ελάχιστοι υπάγονται σ’αυτόν…
  και ιδού γιατί :

  Η παρ. 11 του άρθρου 14 του ν. 2251/1994 (ΦΕΚ Α΄ 191), όπως τροποποιήθηκε με τον ν. 3587/2007 (ΦΕΚ Α΄ 152) αντικαθίσταται ως εξής:
  «Δεν επιτρέπεται επιβολή κατάσχεσης για ικανοποίηση απαιτήσεων πιστωτικών ιδρυμάτων και εταιριών παροχής πιστώσεων, καθώς και των εκδοχέων των απαιτήσεων αυτών από καταναλωτικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες, επί ακινήτου του οφειλέτη, το οποίο αποδεδειγμένα αποτελεί τη μοναδική κατοικία του, εφόσον ασκηθεί από τον ίδιο, εντός προθεσμίας δεκαπέντε (15) ημερών από την επίδοση της επιταγής προς εκτέλεση, ανακοπή κατά του σχετικού τίτλου εκτέλεσης, σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 933 επ. ΚΠολΔ και συντρέχουν, σωρευτικώς, οι ακόλουθες προϋποθέσεις:
  α) η απαίτηση της τράπεζας, στο σύνολό της, όπως βεβαιώνεται στο σχετικό τίτλο εκτέλεσης, δεν υπερβαίνει το ποσό των είκοσι χιλιάδων (20.000) ευρώ,
  β) δεν έχει εγγραφεί, με τη βούληση του οφειλέτη, επί του ακινήτου αυτού προσημείωση ή υποθήκη υπέρ της δικαιούχου Τράπεζας,
  γ) ο οφειλέτης βρίσκεται σε αποδεδειγμένη και ανυπαίτια αδυναμία να εκπληρώσει τη συμβατική του υποχρέωση.
  Εάν δεν έχει ασκηθεί ανακοπή του πρώτου εδαφίου ή αυτή απορριφθεί τελεσιδίκως, δεν εμποδίζεται η επιβολή κατάσχεσης.».

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.