03/10/2009 14:16
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα «κλειδιά» των εκλογών είναι δύο: Τα μικρά κόμματα και η ψήφος των αναποφάσιστων.Ως γνωστόν, βάσει του εκλογικού συστήματος, όσο μεγαλύτερο είναι αθροιστικά το ποσοστό των μικρών κομμάτων, τόσο υποχωρεί το αντίστοιχο ποσοστό που πρέπει να «πιάσει» το πρώτο κόμμα για να κερδίσει την αυτοδυναμία.

Ας υποθέσουμε λοιπόν ότι τα μικρά κόμματα που θα μείνουν εκτός Βουλής θα συγκεντρώσουν όλα μαζί 3%, όσο και στις εθνικές εκλογές του 2007. Τι θα κάνουν οι Οικολόγοι που αναδεικνύονται στο «κλειδί» αυτών των εκλογών;

Όλες οι δημοσκοπήσεις που δημοσιοποιήθηκαν προ της απαγορεύσεως τους εμφάνιζαν με ποσοστά γύρω στο 2,5% με  προσδοκίες εισόδου στη Βουλή.

Έχουμε και λέμε λοιπόν: Αν ο ΣΥΡΙΖΑ μπει στην Βουλή και οι Οικολόγοι μείνουν έξω από τη Βουλή με ένα ποσοστό της τάξεως του 2,5% - 2,8%, ο πήχυς της αυτοδυναμίας μπορεί άνετα να υποχωρήσει ακόμη και στο 40%. Ενώ αν πετύχουν την είσοδό τους (ακόμη και με 3,1%) ο πήχυς πιθανόν να ανέβει ακόμη και στο 42%, δυσκολεύοντας έτσι την αυτοδυναμία του πρώτου κόμματος.

Στην περίπτωση που ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε οι Οικολόγοι το επιτύχουν, η αυτοδυναμία δεν είναι απίθανο να επιτευχθεί ακόμη και με 39%, καθώς το συνολικό ποσοστό των εκτός κομμάτων Βουλής θα προσεγγίσει ενδεχομένως ακόμη και τις 8 - 9 ποσοστιαίες μονάδες.

Αναποφάσιστοι και αποχή

Οι ειδικοί υπογραμμίζουν ότι το ποσοστό της αδιευκρίνιστης ψήφου πάντα υποχωρεί περίπου στο 10% τις τελευταίες 15 ημέρες πριν από τις εκλογές. Και απορούν διότι τούτη τη φορά το συγκεκριμένο ποσοστό παρέμενε (μέχρι την Παρασκευή που δημοσιοποιούνταν έρευνες) σε επίπεδα της τάξεως του 15 - 20%(!) γεγονός που ενισχύει την πρόβλεψή τους ότι η αποχή θα είναι αυξημένη σε σχέση με το 2007.

Υπάρχει, ωστόσο, και μια άλλη ενδιαφέρουσα παράμετρος η οποία σχετίζεται με τους λεγόμενους αναποφάσιστους ψηφοφόρους και ενδεχομένως αποδειχθεί καθοριστική για την έκβαση της μάχης της 4ης Οκτωβρίου. Στις δημοσιευθείσες έρευνες περισσότεροι από τους μισούς δήλωναν ότι προέρχονται από τη Ν.Δ., γεγονός που εξηγεί και τη χαμηλή συσπείρωση του κυβερνώντος κόμματος. Περιγράφοντας, μάλιστα, το προφίλ των συγκεκριμένων ψηφοφόρων, οι ειδικοί «τοποθετούσαν» ηλικιακά τους περισσότερους στην ομάδα 35 - 55 ετών, δηλαδή στο ενεργότερο τμήμα του πληθυσμού, και υποστήριζαν ότι η πλειονότητά τους είναι μισθωτοί -κυρίως του ιδιωτικού τομέα-, ελεύθεροι επαγγελματίες ή ακόμη και ιδιοκτήτες μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.

Όπως χαρακτηριστικά εξήγησε στην «Καθημερινή» γνωστός δημοσκόπος, «πρόκειται για ένα μικρό αλλά σημαντικό τμήμα του εκλογικού σώματος που απαρτίζεται από πολίτες που ψήφισαν το 2004 και το 2007 τη Ν.Δ., είναι σαφώς απογοητευμένοι από το «κόμμα τους», αλλά δεν έχουν ακόμη καταλήξει αν θα στηρίξουν το ΠΑΣΟΚ, ανησυχώντας μάλλον για τη φορολογική πολιτική που θα ακολουθήσει η Ιπποκράτους». Η ίδια πηγή χαρακτήριζε πολύ κρίσιμες τις 10 τελευταίες ημέρες που έρχονται.

Η ψυχολογία του Νεοδημοκράτη ψηφοφόρου

Γνωστός εκλογολόγος σε συνομιλία που είχαμε χθες επιβεβαίωσε τις προηγούμενες εκτιμήσεις της «Κ» για τους αναποφάσιστους (δημοσιεύτηκαν πριν από λίγες ημέρες, αλλά κατά την γνώμη του διατηρούν ακέραια την σημασία τους). Σύμφωνα με τον ίδιο ένας από τους καθοριστικότερους παράγοντες στην αυριανή ψηφοφορία θα είναι η ψυχολογία του Νεοδημοκράτη ψηφοφόρου.

Θα επιμείνουν δηλαδή οι τελευταίοι στην δυσαρέσκειά τους για όσα δεν έκανε η κυβέρνηση Καραμανλή και θα απόσχουν ή θα ψηφίσουν ΛΑΟΣ; Ή θα υπερψηφίσουν τους συνδυασμούς της ΝΔ επειδή οι μνήμες από την προηγούμενη διακυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είναι ακόμα νωπές;

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Πονοκέφαλος avatar
  Πονοκέφαλος 03/10/2009 15:10:41

  Αν δεν μπουν οι Οικολόγοι, τότε η αυτοδυναμία του ΠΑΣΟΚ γίνεται ευκολότερη.

  Αν μπουν και δεν έχουμε αυτοδυναμία, το ΠΑΣΟΚ θα συνεργαστεί με τους Οικολόγους.

  Το ίδιο αποτέλεσμα.

  • stam avatar
   stam @ Πονοκέφαλος 03/10/2009 15:19:56

   ....ε τοτε καλυτερα να μπουν ,να ξεβρακωθουν και οι δυο μαζι!!!

 2. trelakias avatar
  trelakias 03/10/2009 15:26:29

  Φιλαράκι εξαρτάται απο το ποσοστό που θα πάρει το πρώτο κόμμα, πρώτον, που μάλλον δεν θα περάσει το 38% (ΘΥΜΗΣΟΥ ΤΟ), και δεύτερον ποιό κόμμα θα είναι πρώτο!!!!!!!!
  ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΣ ΤΟΥΣ ΑΝΑΠΟΦΑΣΙΣΤΟΥΣ.

  • αντί avatar
   αντί @ trelakias 03/10/2009 21:16:12

   Μήπως είσαι ΝΔ;

  • tiramola avatar
   tiramola @ trelakias 03/10/2009 21:33:16

   Τρελάκια , οι αναποφάσιστοι θα πάνε με την "υπευθυνότητα" λες?
   Μπά...έχει γίνει η μούρη του πολύ αντιπαθητική.
   Τη βλέπουν και παντού...
   Είναι τόσες πολλές οι αφίσες του ανευθυνουπεύθυνου , ένα δάσος μείον...
   Έκανε και τα μονόπρακτα με τις χορευτικές φιγούρες όπου πολίτες τον ρωτούσαν όλο αγωνία για το μέλλον της πατρίδας και παράγινε το κακό.
   Εν τω μεταξύ σήμερα τον είδαν να ικσανοποιεί την επιθυμία των παιδιών του να τα πάει στο Μουσείο και κατέληξαν.
   Ο άνθρωπος δεν κάνει για τίποτα....

 3. sweet avatar
  sweet 03/10/2009 16:41:32

  ότι και να γράψατε τα νούμερα Δεν θα σας βγουν.Πάρτε το απόφαση Δεξιά καπουτ,τέρμα,φινίτο,εντ

 4. Sic transit gloria mundi avatar
  Sic transit gloria mundi 03/10/2009 16:59:56

  xxxx://www.unibet.com/betting/grid/finance/politics/greece/election-2009/2000051756.odds

  03-Oct-2009
  Which party will get the most percentages of votes?
  Panellinio Socialistiko Kinima 1.01
  Nea Dimokratia 5.50

  An Independent Government to get Elected after the First Round
  Will it happen? With "First Round" it is meant the elections held on October 4th.
  Yes 1.25
  No 3.50

 5. Sic transit gloria mundi avatar
  Sic transit gloria mundi 03/10/2009 17:00:59

  www.unibet.com/betting/grid/finance/politics/greece/election-2009/2000051756.odds

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.