09/06/2010 19:20
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα κανάλια εκστρατεύουν στις Βρυξέλλες για τον ειδικό φόρο Διαφήμισης

Να αναθεωρήσει άμεσα την απόφασή της να επιβάλει 20% φόρο στις τηλεοπτικές διαφημίσεις, κάλεσαν την ελληνική κυβέρνηση οι διευθύνοντες σύμβουλοι των καναλιών στο πλαίσιο της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών (ACT – www.acte.be) που πραγματοποιήθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες. Παράλληλα οι Διευθύνοντες Σύμβουλοι των τηλεοπτικών σταθμών – μελών της ACT κάλεσαν και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εξετάσει τη νομιμότητα αυτών των μέτρων βάσει του ευρωπαϊκού δικαίου.

Εν όψει της ατζέντας ΕΕ 2020 που υιοθετήθηκε πρόσφατα, τέτοια μέτρα είναι ακόμη πιο αντιπαραγωγικά, καθώς θα επιβαρύνουν περισσότερο την τηλεοπτική βιομηχανία και θα μειώσουν την πιθανότητα ταχείας ανάκαμψης της τηλεοπτικής αγοράς μετά την κρίση του προηγούμενου έτους. Στο πλαίσιο αυτό, πρέπει να τονίσουμε ότι η βιομηχανία δημιουργικού περιεχομένου συμβάλλει κατά 6.9% ή 860 δισ. ευρώ στο συνολικό ευρωπαϊκό ΑΕΠ και απασχολεί 6,5% του συνολικού ανθρώπινου δυναμικού στην Ευρώπη, ποσοστό που μεταφράζεται σε περίπου 14 εκατομμύρια υπαλλήλους.

Μετά τη συνέλευση, ο Γενικός Διευθυντής της ACT, Ross Biggam, δήλωσε: «Όλοι καταλαβαίνουμε ότι η ελληνική κυβέρνηση χρειάζεται να αναδιοργανώσει επειγόντως τη δημόσια οικονομία. Όμως, η επιβολή φόρου στα έσοδα των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών είναι αντιπαραγωγικό μέτρο και πιθανότατα αντίθετο προς το ευρωπαϊκό δίκαιο. Η Ελλάδα θα είναι η μόνη χώρα της Ευρώπης που θα έχει έναν τέτοιο φόρο κι αυτό μπορεί να πείσει τους διαφημιζόμενους διεθνώς να ξοδέψουν αλλού τα χρήματά τους, αλλά και να αποτρέψει τους διεθνείς τηλεοπτικούς ομίλους από τυχόν επενδύσεις στην ελληνική αγορά».

Οι ιδιοκτήτες των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών πιστεύουν ότι ο νέος φόρος στην Ελλάδα είναι μία προσέγγιση που δεν «μοιράζει το βάρος», αλλά το φορτώνει ολόκληρο σε έναν τομέα των ΜΜΕ, δημιουργώντας έτσι σημαντικά ζητήματα διάκρισης. Απ’ ό,τι φαίνεται, θα επιβληθεί μόνο στις τηλεοπτικές διαφημίσεις και όχι στις διαφημίσεις των ανταγωνιστικών μέσων. Ο φόρος έχει επίσης μικρότερη επίπτωση στους τηλεοπτικούς σταθμούς που χρηματοδοτούνται από το κράτος, οι οποίοι χρηματοδοτούνται άμεσα από τους καταναλωτές μέσω τέλους στους λογαριασμούς της ΔΕΗ. Το τέλος αυτό παράγει επίσης το 70-75% των συνολικών διαφημιστικών εσόδων στην Ελλάδα.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Alpha, Christoph Mainush, τόνισε: «Ο φόρος αυτός σαφώς αποτελεί διάκριση σε βάρος της τηλεόρασης σε σχέση με τα υπόλοιπα ΜΜΕ. Αν επιβληθεί αυτός ο πρόσθετος φόρος, η ελληνική τηλεοπτική αγορά θα επιβαρυνθεί με 64,5% συνολικό φόρο, δεδομένου ότι ήδη πληρώνουμε ΦΠΑ 23%  και πρόσθετο αγγελιόσημο 21,5% υπέρ των συνταξιοδοτικών ταμείων των δημοσιογράφων.  Αν προσθέσουμε ακόμη 20%, θα μειωθούν τα έσοδά μας περισσότερο απ’ ό,τι σε οποιοδήποτε άλλο κράτος της Ευρώπης.

Σχολιάζοντας τον φόρο, ο Γενικός Διευθυντής του Ομίλου ΑΝΤΕΝΝΑ & Αντιπρόεδρος της ACT, Σπήλιος Χαραμής, δήλωσε: «Πάνω απ’ όλα, ο φόρος θα είναι αντιπαραγωγικός. Όπως όλες οι επιχειρήσεις, έτσι και οι ιδιωτικοί τηλεοπτικοί σταθμοί της Ελλάδας θα πρέπει να προσαρμοστούν σε αυτή την αναπάντεχη αύξηση της κοστολογικής βάσης τους. Ήδη υπάρχουν ενδείξεις ότι θα περικοπούν οι επενδύσεις σε πρωτότυπο ελληνικό και ευρωπαϊκό πρόγραμμα και θα αντικατασταθούν από φτηνότερο εισαγόμενο περιεχόμενο, γεγονός που θα έχει επιπτώσεις στις επιλογές των καταναλωτών και στην απασχόληση στον τομέα της τηλεόρασης, στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Για όλους αυτούς τους λόγους, ο νέος φόρος είναι λάθος επιλογή και καλούμε την ελληνική κυβέρνηση να αναζητήσει πιο δίκαιες και λιγότερο επιβλαβείς μεθόδους αύξησης πόρων».

Ποια είναι η  ACT

H Ευρωπαϊκή Ένωση Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών (ΑCT) εκπροσωπεί τα συμφέροντα των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών της Ευρώπης. Ιδρύθηκε το 1989 και αριθμεί 30 εταιρίες – μέλη σε 34 ευρωπαϊκές χώρες. Τα μέλη της λειτουργούν εκατοντάδες ελεύθερα και συνδρομητικά τηλεοπτικά κανάλια, ενώ διανέμουν ακόμη περισσότερα κανάλια και νέες υπηρεσίες. Στα μέλη της ACT περιλαμβάνεται μεγάλο φάσμα επιχειρηματικών μοντέλων: ελεύθερη και συνδρομητική τηλεόραση, πάροχοι ψηφιακών πλατφόρμων και όμιλοι πολυμέσων. www.act.be

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Ο Ιθαγενής avatar
  Ο Ιθαγενής 09/06/2010 20:28:08

  Μήπως θα ήταν καλύτερα να πληρώσουν πρώτα οι γίγαντες της ανεξάρτητης και αδέσμευτης εξουσίας κανένα δισεκατομμύριο για τις άδειες στο ψηφιακό φάσμα που θα εκπέμπουν;
  Μήπως θα ήταν καλύτερα να δούμε τίποτα τιμολόγια ή οφειλόμενες ασφαλιστικές εισφορές από ΜΜΕ;
  Μήπως μπορούν να μας πουν πως ζημιογόνα ΜΜΕ λαμβάνουν θαλασσοδάνεια από Τράπεζες;

  Όταν πάνε στο εξωτερικό οι γίγαντες της ενημέρωσης μπορούν να τους πουν το καθεστώς που λειτουργούν; Να τους δείξουν τις άδειες και να τους πουν πόσα πλήρωσαν;

  ΥΓ

  Αν κόπτονται για κύκλους εργασιών και κόστη ας κόψουν το αγγελιόσημο, αν δε θίγονται ας πάνε σε οποιαδήποτε άλλη χώρα να λειτουργήσουν χωρίς άδειες, ελεύθερη κοινοτική αγορά έχουμε ... ιδού η Ρόδος ιδού και τα λαμόγια που μας πηδούν ως έμμισθα δεκανίκια πολιτικών και οικονομικών επωνύμων...

 2. axristos avatar
  axristos 10/06/2010 01:16:05

  Το πρώτο θέμα είναι: Η τηλεόραση τι παράγει;
  Το άλλο θέμα είναι: Πως προπαγανδίζουν κάθε μέρα για την άσχημη κατάσταση της οικονομίας, τους νέους φόρους και τις περικοπές, και αυτοί δεν θέλουν να συμμετέχουν; Σε ποια χώρα είναι τα κανάλια;

  Τέλος είχα ακούσει στην τηλεόραση ότι τα ΜΜΕ δεν είναι υποχρεωμένα να δικαιολογούν στην εφορία ένα μέρος των εσόδων-εξόδων τους, νομίζω είναι 10%.
  Αν γνωρίζει κάποιος τον νόμο ας τον αναφέρει.

 3. nick name@ta lefta iparhoun.gr avatar
  nick name@ta lefta iparhoun.gr 10/06/2010 17:37:24

  άλλο Ευρώπη και άλλο Ελλάδα, εδώ τα ιδιωτικά κανάλια έχουν καταντήσει μηχανισμοί άσκησης πίεσης στην εξουσία για ώφελος των ιδιοκτητών τους.
  Ας επιτρέψουτν πρώτα οι Ευρωπαίοι τον διχωρισμό των εργολάβων του δημοσίου από τα κανάλια και μετά να πουν αν ο φόρος είναι νόμιμος ή όχι.
  Ποιός Ελληνας δεν έχει αγανακτήσει με δαυτους και θα αποδεχτεί πάλι να την γλυτώσουν τα λαμόγια ,είναι νόμιμος ο στραγκαλισμός των μισθωτών και των συνταξιούχων κοι της Ευρώπης και δεν είναι νόμιμος ό φόρος στα υπερκέρδη των διαμορφοτών της κοινής γνώμης
  άει στο διάολο καθήκια του κερατά!!!!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.