#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
08/02/2012 12:56
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα ιδιωτικά δάνεια δεν θέλουν κούρεμα;Τις τελευταίες μέρες και ώρες έχουμε βομβαρδιστεί ασύστολα με ημίμετρα, μέτρα, μειώσεις και φοροεπιδρομές.  Μάλιστα πρέπει να μάθουμε τόσο καλά το μάθημά μας, που η παράσταση συνεχίζεται ακόμα.

Έχουν ακουστεί τα όσα απίστευτα επιθυμεί να επιβάλει η Τρόικα, ακούστηκε ακόμα ότι σκέφτονται μέχρι και να μηδενίσουν το αφορολόγητο!

Για μια και μοναδική φορά, θα μπω στο πετσί του γενναίου Τροϊκανού χαρτογιακά και θα συμφωνήσω, χάριν του άρθρου, πως το μνημόνιο, παλιό νέο και επόμενο, είναι η μοναδική διέξοδος που μας προσφέρεται.  Σκέφτομαι μάλιστα να γίνω ακόμα πιο ωμός και να τολμήσω να αγγίξω το επίπεδο διανοίας ενός Καλλίτση και να ισχυριστώ ότι τελικά ίσως δεν έφταιγε το μνημόνιο, αλλά οι άχρηστοι πολιτικοί που δεν ήξεραν πώς να το εφαρμόσουν.

Έστω λοιπόν ότι το μνημόνιο είναι σούπερ, ο προϋπολογισμός γυρίζει πλεονασματικός και τα δημόσια έσοδα γίνονται πύραυλος.  Η οικονομία ανακάμπτει και τα ελληνικά υπερπροϊόντα, παραγόμενα από τη γενιά του πεντακοσάρικου, κατακλύζουν τη γερμανική αγορά και γίνονται ανάρπαστα.

Όλα καλά, όλα ανθηρά.  Αλλά σαν κάτι να μου διέφυγε…

Τι γίνεται με τα δάνεια;

Καθώς η Ελλάδα εξαναγκάζεται σε μία άγαρμπη εσωτερική υποτίμηση εδώ και δύο χρόνια, αρχίζουμε να έχουμε κάποιες πρώτες μετρήσιμες ενδείξεις.  Επειδή λοιπόν η εσωτερική υποτίμηση εστιάστηκε αποκλειστικά και μόνο στις μειώσεις των αποδοχών και μάλιστα συνδυάστηκε με αύξηση της φορολογίας, δεν απέφερε κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Όταν χρησιμοποιούμε τον όρο εσωτερική υποτίμηση εννοούμε ότι όλη, ολόκληρη η αγορά, υποχωρεί τιμολογιακά.  Πέφτει για παράδειγμα ο μισθός, αλλά ταυτόχρονα πέφτουν και τα ενοίκια, τα τρόφιμα, τα φάρμακα, οι φόροι κ.λπ .

Δυστυχώς το παράδειγμα της δικής μας, κατά γενική ομολογία αποτυχημένης, εσωτερικής υποτίμησης, είχαμε μειώσεις αποδοχών σε συνδυασμό με αύξηση όλων των υπολοίπων, εξαιτίας της παράλογης υπερφορολόγησης.

Προκύπτει λοιπόν ένα θεμελιώδες ζήτημα.  Παραβλέπω τις θλιβερές περιπτώσεις ανέργων, απολυμένων, αστέγων, πτωχευμένων μικρομεσαίων κ.α.  Ας υποθέσουμε ότι το καλό μνημόνιο θα βρει μια λύση για τα εκατομμύρια αυτά, προσφέροντας κάποια στιγμή στο μέλλον φθηνή εργασία ή ακριβή κοινωνική πολιτική.  Παραβλέπω επίσης και τις περιπτώσεις των υπερδανεισμένων με πιστωτικές κάρτες και διακοποδάνεια, καθώς είναι γνωστό ότι αυτοί είναι κακοί άνθρωποι και ας πρόσεχαν.  Καταπιάνομαι λοιπόν με τις περιπτώσεις του μέσου όρου.

Αυτοί λοιπόν οι άνθρωποι που δανείστηκαν κυρίως για να πάρουν σπίτια, πώς ακριβώς θα αποπληρώσουν τα δάνειά τους;

Γιατί πουθενά, μα πουθενά, δε γίνεται λόγος στις ΄΄διαπραγματεύσεις’’, για, αντίστοιχο  της μείωσης του μισθολογικού κόστους, κούρεμα των ιδιωτικών δανείων;

Γιατί συζητάμε σαν να μην τρέχει τίποτα για μια γιγαντιαία κεφαλαιοποίηση των τραπεζών με 40 δις (τα οποία πολύ γρήγορα θα γίνουν 60) και αφήσαμε εκτός τα αυτονόητα;

Τι είδους αλληλεγγύη, ισότητα ή ισονομία κρύβεται πίσω από τις πρακτικές αυτές;

Και αν πράγματι η Ευρώπη επιθυμεί να αυτοκτονήσει κοινωνικά και έχει απεμπολήσει όλες τις γνωστές αξίες που την έκαναν τόσο θελκτική στο παρελθόν, εμείς γιατί θα πρέπει να κουρελιάσουμε το δικό μας σύνταγμα;

Ποιος πολιτικός θα ασχοληθεί με τις οικογένειες αυτές (στατιστικά πρόκειται για το 50% του ενεργού πληθυσμού), που ήρθαν ξαφνικά αντιμέτωπες με το δηλητηριώδες δίπολο (υπερφορολόγηση ακινήτων – τεκμήρια – αφορολόγητο + μειώσεις αποδοχών – αύξηση δαπανών – σταθερή αποπληρωμή δανείων) και βρίσκονται μισό βήμα πριν μια ταπεινωτική κατάσχεση;

Και επειδή οι κύριοι αυτοί αρέσκονται σε νούμερα, πίνακες, αναλύσεις και γενικά ότι έχει να κάνει με τη gourmet λογιστική, θα ήθελα να τους επισημάνω ότι η πλειονότητα των περιπτώσεων αυτών, είτε έχει προχωρήσει στη λήψη περιόδου χάριτος (συνήθως 12 μήνες), είτε έχει προχωρήσει σε μια μικρή αναδιάρθρωση με περισσότερα χρόνια αποπληρωμής, αποδεχόμενη το επιπλέον βάρος των τόκων.  Καμία όμως ρύθμιση δεν μπορεί να θεωρηθεί βιώσιμη έπειτα από τις τελευταίες εξελίξεις.

Τι πιστεύετε ότι θα γίνει ακριβώς, όταν οι ρυθμίσεις αυτές λήξουν;

Τι ακριβώς θα κάνουμε όταν μοιραία οι περισσότερες των περιπτώσεων θα καταλήξουν στους πλειστηριασμούς;  Πόσα δις θα χρειαστούν ακόμα οι τράπεζες, όταν θα πρέπει να γράψουν, όχι μόνο τις προβλέψεις, αλλά και τις πραγματικές αξίες των ακινήτων;

Αντί επιλόγου, αντί ακόμα μιας υπενθύμισης για το ποιο είναι η ουσία της Ευρωπαϊκής κρίσης, θα θυμίσω μόνο το πρώτο πακέτο Αλογοσκούφη για τη στήριξη του, τότε θωρακισμένου, τραπεζικού μας συστήματος.  Επρόκειτο για 28 δις, με τα οποία υποτίθεται ότι οι τράπεζες θα επανέρχονταν σε φυσιολογικούς ρυθμούς.  Τη συνέχεια την ξέρετε.  Αυτό που δεν θέλετε να ξέρετε είναι πόσα πακέτα έχουν πάρει από τότε, είτε απευθείας, είτε μέσω ΕΚΤ.  Ελπίζω μόνο, να μη χρειαστεί να μάθετε στο μέλλον, το συνολικό βάθος της τρύπας.

Κακοφωνίξ

ΣΧΟΛΙΑ

 1. aurora3363 avatar
  aurora3363 08/02/2012 13:07:43

  πεστα φίλε Κακοφωνίξ΄΄πεστα γιατι έχουμε τρελαθεί όλοι εδώ πέρα!

 2. Α avatar
  Α 08/02/2012 13:10:34

  Πρέπει να παρθούν άμεσα μέτρα γιατί όπου νάναι θα σκάσει και η φούσκα των ακινήτων και θα παρασύρει πολλές τράπεζες.
  Σήμερα η κατάσταση των δανείων που είναι στο κόκκινο, είναι πάρα πολλά.
  Εκτός από την αδυναμία των φτωχών πλέον Ελλήνων ν΄αποπληρώσουν, έχεις τις τράπεζες που με την απειλή των διαταγών πληρωμής , ν΄απαιτούν υπέρογκα ποσά που ξεπερνούν τα ποσά που δεν πλήρωσες για να σε βάλουν σε ρύθμιση.
  'Ασε που αν είσαι υπάλληλος ή εξωτερικός συνεργάτης σε τράπεζα, σου παρακρατούν με το έτσι θέλω τις αμοιβές σου για τις τυχόν οφειλές σου από δάνεια, κάρτες κλπ., παραβιάζοντας και τα ¨προσωπικά δεδομένα¨.

  • Κάτοικος Ελβετίας avatar
   Κάτοικος Ελβετίας @ Α 08/02/2012 13:28:49

   Μην ανησυχείς, θα καλύψει το Δημόσιο την χασούρα των τραπεζών, ως συνήθως. Ίσως με περισσότερους φόρους, ίσως κόβοντας τελείως τους μισθούς, κάτι θα βρούνε.

 3. Flat avatar
  Flat 08/02/2012 13:12:09

  Ωραία, να χαρίσουμε τα χρέη και τα δάνεια. Ζήτω δηλαδή οι μπαταξήδες. Κατά τα άλλα έχεις και τραπεζικές γνώσεις. Μήπως θέλεις και σοβιετοποίηση;

  • kakofonix avatar
   kakofonix @ Flat 08/02/2012 13:33:23

   Αγαπητέ, ποτέ δεν ήμουν της λογικής των δωρεών (περαιώσεις, δάνεια παλιννοστούντων, τακτοποιήσεις αυθαιρέτων κ.λπ).

   Ωστόσο οφείλετε να παραδεχθείτε ότι εδώ έχουμε να κάνουμε με μία ανωμαλία.

   Νομίζω μάλιστα ότι, όσο επιτρέπει ο περιορισμένος χώρος, οι λόγοι αναλύονται επαρκώς.

   Δεν είναι ώρες για τσιτάτα και ιδεοληψίες. Αν έχετε κάποιον σοβαρό αντίλογο είμαι διατεθειμένος να διυλίσουμε τον κώνωπα!

  • Απόστολος avatar
   Απόστολος @ Flat 08/02/2012 13:53:48

   Εσύ κατακρίνεις τους Έλληνες ¨Ζήτω δηλαδή οι μπαταξήδες.¨ και όχι τους αεριτζήδες τοκογλύφους;
   - Οι τράπεζες δανείζονται με την εγγύηση του Ελληνικού δημοσίου με 1% και δανείζουν τους Έλληνες με 6-23%.
   - Το επιτόκιο καταθέσεων είναι μικρότερο από 1%.
   - Διάφορες, παράνομες, χρεώσεις και έξοδα κίνησης λογαριασμών.
   .......
   Η λειτουργία των τραπεζών να εναρμονιστεί με αυτή των Ευρωπαϊκών και όχι των σοβιετικών φίλε, επίπεδε.

  • Πέτρος avatar
   Πέτρος @ Flat 08/02/2012 16:13:12

   Όταν καταλάβετε ότι μιλάτε για άλλες περιπτώσεις θα σταματήσετε να τσακώνεστε.

   Κανείς δε λέει να χαριστούν τα δάνεια έτσι απλά. Αν όμως αγόρασες ένα προϊόν 100 ευρώ με δάνειο και αυτό σήμερα κοστίζει 50, τι θα επιλέξεις:
   1) Να πληρώσεις τα 80 ευρώ που σου μένουν στο δάνειο ή
   2) Να παρατήσεις το δάνειο και να πας να πάρεις καινούριο με 50 ευρώ?

   Η αγορά θα αναγκάσει και τους δύο (δανειστές, οφειλέτες) να τα βρουν στη μέση.

  • ΚΟΥΒΑΡΗΣ avatar
   ΚΟΥΒΑΡΗΣ @ Flat 08/02/2012 16:31:43

   δανειστήκαμε σε περίοδο που μπορούσαμε να εξοφλάμε το χρέος μας, δεν πήγαμε διακοπές με δάνειο, δεν αγοράσαμε σαβούρα πολυτελείας, δανειστήκαμε για να πάει μπροστά η δουλειά μας, για να βοηθήσουμε τα παιδιά μας, δεν είμαστε μπαταξήδες καλέ μου άνθρωπε....σήμερα εισέπραξα 15 ευρώ... αλληλεγγύη ζητάμε και σεβασμό, να είσαι πάντα καλά.

  • ΑΛΕΞΙΑ avatar
   ΑΛΕΞΙΑ @ Flat 08/02/2012 16:40:17

   αν φανταζεσαι οτι οι δημοσιοι υπάλληλοι όπως εγώ π.χ που δεν μπορώ να πληρώσω πλέον τα δανεια μου είναι μπαταξήδες μάλλον γύρνα από το άλλο πλευρό.
   αλλά αν υποθέσουμε ότι κάποιος μπορει να τα πληρώσει για πέσμου σε παρακαλώ. όταν αγόρασε, λεω τυχαιο νούμερο το σπίτι του 200.000 ευρώ και σήμερα δεν αξίζει ούτε τα μισά γιατί να πληρώσει τα 10000 που ακόμα χρωστάει. η αν αγόρασε το αυτοκίνητό του 30.000 ευρώ και σήμερα δεν το αγοράζει κανένας γιατι να το πληρώσει;

 4. spyros avatar
  spyros 08/02/2012 13:18:33

  Είναι λογικό να γίνει μια διευθέτηση των ιδιωτικών δανείων
  1. Να μειωθει το επιτόκιο των καρτών στο 5% το πολύ
  2. Να μειωθεί το επιτόκιο των στεγαστικών δανείων στο 3% το πολύ
  3. Να μπεί ενα πλαφόν όταν παίρνεις πχ ένα δάνειο 1000 Ευρώ αυτό δεν θα πρέπει σε καμμια περίπτωση να γίνει περισσότερο από 2000 . Το παραπάνω αφορά τα στεγαστικά

 5. Α avatar
  Α 08/02/2012 13:38:43

  Δεν ανησυχώ για τη χασούρα των τραπεζών, το αντίθετο μάλιστα, με τους οφειλέτες είμαι.

 6. ΕΛΛΗΝ avatar
  ΕΛΛΗΝ 08/02/2012 13:40:57

  @ Flat

  Ελπίζω και το μυαλό σου να μην είναι σαν το nick σου.

  Ρε μεγάλε αν αυτοί που δεν πληρώνουν τα δάνεια είναι άνεργοι ή έχουν χάσει το 50% του εισοδήματός τους βαφτίζεις μπαταξήδες

  Τότε αυτοί που τους έφεραν σ' αυτήν την κατάσταση τί είναι ????????????

 7. melen avatar
  melen 08/02/2012 13:41:50

  τι λες βρε νουμπ! ποιοι μπαταξηδες? οταν ο μισθος σου ηταν 1000 και πηγε 600 πως διαολο να εισαι ενταξει με τις υποχρεωσεις σου??? οταν ηθελες για σουπερ μαρκετ 100 και θελεις 150 πες μου που φυτευουν λεφτα να ερθω να σπυρω...

 8. Α avatar
  Α 08/02/2012 13:44:16

  Ποιοί είναι οι μπαταξήδες;
  Αυτοί που το μπαταξήδικο κράτος δεν τους επέστρεψε φόρους που δικαιούνταν, αυτοί που συρρικνώθηκε δραματικά το εισόδημά τους, ή αυτοί που έκλεισαν επιχειρήσεις , ή αυτοί που πέσανε στην ανεργία από την ανικανότητα των κυβερνησάντων;
  Αν αυτούς αποκαλείς ¨μπαταξήδες¨, το κράτος πως το αποκαλείς;
  Τις τράπεζες που έδιναν καταναλωτικά δάνεια με 18% επιτόκιο πως τις αποκαλείς;
  Τους κυβερνήσντες εως τώρα πως τους αποκαλείς;

  • Flat avatar
   Flat @ Α 08/02/2012 13:47:12

   Ήρθε η ώρα του λογαριασμού για τα διακοποδάνεια, τα μπουζούκια, τις Μυκόνους, και τις πόρσε. Τσούζει;

   • Α avatar
    Α @ Flat 08/02/2012 13:57:45

    ΣΥΝΔΕΣΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΠΛΑΝΉΤΗ ΓΉ!

   • kakofonix avatar
    kakofonix @ Flat 08/02/2012 13:58:39

    Αν είχατε την καλοσύνη να διαβάζατε την ανάρτηση;

    • nantia42 avatar
     nantia42 @ kakofonix 08/02/2012 19:59:45

     Αναφέρεστε σε όλα τα δάνεια που έχουν δοθεί , ανεξάρτητα από το ύψος τους ?

   • ΕΥΑ avatar
    ΕΥΑ @ Flat 08/02/2012 14:03:27

    Από το Πασόκ ή τέφρα γράφεις flat;

   • Χαλκιδέος avatar
    Χαλκιδέος @ Flat 08/02/2012 14:36:56

    Ρε νούμερο, εγώ που άνοιξα μια επιχείρηση το 2007 και την έκλεισα το 2009 με ένα φέσι στην πλάτη μου 20 χιλιάρικα, που δανείστηκα 15000 για να επισκευάσω ένα σπίτι 40ετίας για να μείνω και βλέπω τον μισθό μου να χάνει 20 και 30 τα εκατό πώς θα πληρώσω πλέον τις υποχρεώσεις μου; Είμαι μπαταξής; Στην Μύκονο δεν έχω πάει ποτέ. Ένα ταξίδι στην Πράγα έκανα το 2004 κι αυτό κερδισμένο σε διαγωνισμό. Άντε γιατί μερικοί απλά αφήνετε σχόλια έτσι για να γίνεται κουβέντα. Νούμερο!

 9. Θεμιστοκλής avatar
  Θεμιστοκλής 08/02/2012 13:45:00

  Τα δάνεια τα πήραμε πολλοί προ μνημονίου και μετά την είσοδο στο Ευρώ
  (με πλαστά στοιχεία Σημίτη-Παπαδήμου). Δεν μου έχει μείνει πλέον τίποτα για να ανταποκριθώ στην εξόφληση δανείων

 10. makis77 avatar
  makis77 08/02/2012 13:48:24

  ΜΑΛΛΟΝ ΞΕΧΝΑΤΕ ΟΤΙ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΠΟΥ ΕΧΕΤΕ ΔΑΝΕΙΣΤΕΙ ΠΡΟΕΡΧΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΠΟΤΑΜΙΕΥΣΕΙΣ ΤΩΝ ΣΥΜΠΟΛΙΤΩΝ ΣΑΣ.
  ΕΑΝ ΚΟΠΟΥΝ ΤΑ ΔΑΝΕΙΑ, ΘΑ ΚΟΠΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΑΠΟΤΑΜΙΕΥΣΕΙΣ ΤΩΝ ΣΥΜΠΟΛΙΤΩΝ ΣΑΣ.
  ΠΟΛΥ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟ...

  • kakofonix avatar
   kakofonix @ makis77 08/02/2012 13:53:34

   Έχετε χάσει επεισόδια αγαπητέ. αυτά ήταν last year.
   Το πιο παράξενο με το σχόλιό σας είναι η ένδειξη ότι έχετε αποταμιεύσεις σε ελληνικές τράπεζες!
   Πρέπει επειγόντως να σας μελετήσει μια επιτροπή σοφών!

  • Λεφτερης avatar
   Λεφτερης @ makis77 24/01/2014 01:01:04

   Μάλλον φίλε μακη δεν γνωρίζεις πως λειτουργεί το τραπεζικό σύστημα και πως ακριβώς βγαίνουν τα δάνεια... δεν προέρχονται από τις αποταμιέυσεις των συμπολιτών παρά μόνο από τους δανειολήπτες ...

 11. Πετρος avatar
  Πετρος 08/02/2012 13:48:52

  Συμφωνω απολυτως με τα στεγαστικα....
  Το θεμα βρισκεται σε ολα τα δανεια και σε αυτους που θελουν να τα ξοφλησουν
  αλλα και αυτοι που θελουν μηπως θα επρεπε να τους δωθει η δυνατοτητα να πληρωσουν;
  Πως θα μου πειτε....
  Θα θεσω μια ερωτηση..
  καλουμαι υποτιμησω τη ζωη μου ΟΚ μηπως πρεπει και αυτοι να υποτιμησουν τους τοκους για να μην πω τα κεφαλαια τους;

 12. Ιξίων avatar
  Ιξίων 08/02/2012 13:50:19

  Καλοφωνίξ , κάθε φορά που σε διαβάζω
  σε εκτιμώ πιό πολύ.

 13. Flat avatar
  Flat 08/02/2012 13:50:42

  Τα περισσότερα δάνεια που κάποιοι θέλουν να τους χαριστούν είναι για εξοχικά και λούσα.

 14. νεφέλη avatar
  νεφέλη 08/02/2012 13:59:45

  ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ και μια ουσιαστική πρόταση !!!

  Εδώ θα αποδειχθεί, αν η παρούσα κυβέρνηση είναι
  η κυβέρνηση των τραπεζών και των οικων αξιολόγησης

  των ελλήνων πολιτών, που καθημερινά ξεπαραδιάζονται,
  πληρώνοντας χαράτσια και παράλογους φόρους πάσης φύσεως,
  γιατί είναι ακόμη ζωντανοί!

 15. ΕΥΑ avatar
  ΕΥΑ 08/02/2012 14:05:04

  Εξαιρετικός λαϊκέ βάρδε!
  ΥΓ: Ο Θεός να βάλει το χέρι του...

  • ΕΥΑ avatar
   ΕΥΑ @ ΕΥΑ 08/02/2012 14:05:40

   .. χέρι Του (συγγνώμη)

 16. CORMORAN avatar
  CORMORAN 08/02/2012 14:32:05

  Ειλικρινα δυσκολευομαι να καταλαβω μερικα πραγματα... Δημιουργηθηκε μια εξισωση το πρωτο μερος της οποιας ηταν το ποσο του δανειου και το δευτερο (πρωτιστως) η αξια του ακινητου (υποθηκη) και το εισοδημα του δανειοληπτη. Αν δεν κανω λαθος, τα περισσοτερα (αν οχι ολα) τα στεγαστικα δοθηκαν με εγγυηση την (τοτε) αξια των ακινητων σε ποσοστο 80-100%. Σωστα;
  Τωρα με τη κριση η εξισωση διατηρειται τεχνικα γιατι συμφερει κυριως τις τραπεζες. Το πρωτο μερος της (δανειο που βαραινει τον δανειοληπτη) παραμενει αναλλοιωτο , αλλα παραδοξως (παρα τη μηδενικη ζητηση) παραμενει σταθερο και το δευτερο (αξια των ακινητων). Θα πρεπει λοιπον να βρεθει τροπος να "σπασει¨η ισοροπια και αφου αυτο δεν γινεται απο τις τραπεζες, αλλα ουτε και οι μισθοι προκειται να επανελθουν στα τοτε επιπεδα, να δωσει τη λυση η αγορα! Δηλαδη, ολοι εμεις.
  Ας μη περιμενουμε απο τις αδηφαγες τραπεζες και το αναλγητο κρατος να βοηθησει. Αν (κατα το παραδειγμα της Ισπανιας), κανεις δεν αγοραζει ακινητα απο πλειστηριασμο, η αξια των υποθηκων θα πεσει και τοτε οι τραπεζες θα αναγκαστουν να αλλαξουν τους ορους των στεγαστικων, γιατι θα τα χασουν ολα...
  Το θεμα ειναι βεβαια στη περιπτωση αυτη να αναδειχθουν και να απομονωθουν οι "μπαταχτσιδες" που θα θελησουν να εκμεταλλευτουν τη κατασταση...

  • kakofonix avatar
   kakofonix @ CORMORAN 08/02/2012 15:33:14

   Αυτό θα γινόταν με τη διαδικασία της λεγόμενης αυτορύθμισης. Όταν όμως οι τράπεζες καταναλώνουν τα δις σαν φυστίκια, αντιλαμβάνεστε ότι δεν έχουν κανένα λόγο να κάνουν κάτι. Απλά θα δηλώσουν αδυναμία και ένας χαρτογιακάς θα μας φεσώσει μερικά δις χρέος ακόμα.

   Και κάτι για την εξίσωση: Αυτό που λέτε είναι η κοινή πρακτική. Όμως μετά το 2005 τα στεγαστικά δίνονταν στο 100% της τότε εμπορικής αξίας.

   Επειδή αυτός ήταν ένας τρόπος φθηνού δανείου, δόθηκαν στεγαστικά (θαλασσοστεγατικά) σε επιχειρηματίες κοντά στο 150% της αξίας (200% σήμερα), με ένα απλό λαδωματάκι.

   Αντιλαμβάνεστε.

   • CORMORAN avatar
    CORMORAN @ kakofonix 09/02/2012 07:55:08

    Τις περιπτωσεις υπερδανεισμου με ..λαδωματακι δεν τις λυπαμαι! Ας προσεχαν αμφοτεροι και τωρα οποιος μπορει ας φαει τον αλλον...
    Οσο για το "φεσωμα μερικων δις" λογω αδυναμιας εισπραξης, λιγο με νοιαζει, αφου δεν θα μπορουν να βαλουν χερι στη περιουσια μας. Αυτοι θα χανουν πολλαπλα αφου θα εμφανιζουν ισολογισμους στο κοκκινο. Τα νοικοκυρια δεν ειναι επιχειρησεις..
    Βεβαια σε ολα αυτα απαιτειται το παιχνιδι να παιζεται τιμια (δηλ. με τους κανονες της αγορας), που σημαινει οτι τερμα οι επιχορηγησεις για τη διασωση των τραπεζων και οσες δεν αντεξουν, απλα θα πρεπει να κλεισουν..

 17. Ηφαιστίωνας avatar
  Ηφαιστίωνας 08/02/2012 14:48:26

  flat... μυαλό!!!!

 18. undercover gpr avatar
  undercover gpr 08/02/2012 15:00:19

  Όλα αυτά μπορούν να επιβληθούν άνετα εάν το 70-80% της ανακεφαλαιοποίησης παει με κοινές μετοχές όπως γράφεται.Είναι θέμα διαχειριστή και τραπεζικών λογιστικών βιβλίων (η πιο δύσκολη εξίσωση) από κει και πέρα.

  • kakofonix avatar
   kakofonix @ undercover gpr 08/02/2012 15:34:51

   Όντως γράφεται κάτι για κοινές, αλλά με τριετή αναστολή δικαιώματος ψήφου!!!

 19. Πέτρος avatar
  Πέτρος 08/02/2012 16:07:32

  Ένα από τα (λίγα?) καλά του καπιταλισμού είναι πως η αγορά θα τιμωρήσει όσες τράπεζες γίνουν αλλαζωνικές και δε ρυθμίσουν ευνοϊκότατα τις οφειλές των πελατών τους.

  Διαφορετικά θα γίνει ότι και στην Αμερική. Π.χ. οι τιμές ακινήτων θα βυθιστούν και κανείς φυσικά δε θα δεχθεί να συνεχίσει να πληρώνει δάνειο 100.000 για ένα σπίτι, όταν το διπλανό πουλιέται 50.000 = αν δε ρυθμίσουν πολύυυυ ευνοϊκά, έχει κάθε κίνητρο να τους πει πάρτε την προσημείωση σας και το ακίνητό σας και εγώ πάω να αγοράσω το δίπλα σπίτι...

 20. koinos_nous avatar
  koinos_nous 08/02/2012 16:14:34

  Μαιος του 2006, εχω βγαλει και εγω αδεια οικοδομης το 2005 και κανω την εκσακφη, τοτε που οι φωστηρες της ΝΔ θελησαν να πουσαρουν το συστημα, να εφαρμοσουν ΦΠΑ στα νεοδμητα με αποτελεσμα το 2005 να βγουν πολλαπλασιες αδειες απ το κανονικο.
  Οπου και να πηγαινες εργοταξιο οικοδομης.
  Λεω στον μηχανικο μου "ρε Γιωργο που θα πουληθουν ολα αυτα τα σπιτια που φτιαχνονται"?
  "Σωπα καημενε μου λεει θα πουληθουν, με δανεια, οπως πουλιουνται μεχρι τωρα".
  Ακομα πουλιουνται και θα ξεπουλιουνται.

 21. kakofonix avatar
  kakofonix 08/02/2012 16:53:02

  Φοβάμαι mon ami, πως τρέχοντας να περισώσουμε ότι προλαβαίνουμε, ξεχνάμε και τα εντελώς αυτονόητα.

 22. Y. avatar
  Y. 08/02/2012 17:00:17

  Πολύ καλή η ιδέα και πρωτοβουλία σου να θέσεις τέτοιο θέμα. Δε ξέρω αν στο πρόγραμμα της ΝΔ υπάρχει πρόταση τέτοιας πρόβλεψης, ο Σαμαράς και η κυβέρνηση της ΝΔ, πρεέπει να το δουλέψουν

  • Y. avatar
   Y. @ Y. 08/02/2012 17:07:11

   ...και επί τη βάσει των ελέγχων της Μπλακ ροκ για τις επισφάλειες και τις καθυστερήσεις στα στεγαστικά, να γίνει σ’ αυτά κάποια διαγραφή, σε αντιστάθμισμα με τις τραπεζικές ενισχύσεις που θα δοθούν

 23. Νίκος Βαρσακέλης avatar
  Νίκος Βαρσακέλης 08/02/2012 17:01:21

  Το σύνολο των στεγαστικών δανείων τον Δεκέμβριο 2012 ήταν περίπου 78 δις κια αφορά κυρίως μισθωτούς. Τα καταναλωτικά δάνεια περίπου 34 δις και μάλλον άφορούν πάλι τους μισθωτούς. Σύνολο περίπου 110 δις. Αυτά βρισκονται στο ενεργητικό των τραπεζών. Ας σκεφτούν όλοι, πολιτικοί ηγέτες, τροϊκάνοι , ευρωπαίοι πολιτικοί, τι θα συμβεί στο τραπεζικό σύστημα σε λίγο ως αποτέλεσμα της εφαρμοζόμενης πολιτικής. Και μην απαντήσει καποιος απο τους συνήθεις σχολιαστές ότι θα τα βάλει το κράτος.

 24. θωμαδακης avatar
  θωμαδακης 08/02/2012 17:43:32

  Παρακαλω διαβαστε την ιστορια μου.
  Το 2007 εγκρινεται η επιδοτηση της επιχειρησης μου της οποιας τον φακελο ανελαβε η τραπεζα "Χ".Μου λειπει ενα μερος του κεφαλαιου της επιδοτησης το οποιο αγγιζε τις 47000.Θεωρησα ηθικο χρεος να απευθυνθω στην συγκεκριμενη τραπεζα που μου ολοκληρωσε το φακελο.Η τραπεζα οπως ηταν φυσικο ανταποκριθηκε θετικα.
  Μεχρις εδω ολα καλα.
  Ο τυπος του δανειου εφοσον αφορουσε την αγορα μηχανηματων,λογικα θα επρεπε να ηταν επιχειρηματικο με επιτοκιο περιπου 7%.
  Η τραπεζα ομως δεν μπορουσε να εγκρινει το δανειο σαν επιχειρηματικο γιατι ηταν χρονοβορα η εκταμιευση του,μπορουσε ομως μεσα σε 24 ωρες να εγκρινει το ιδιο ποσο με τη μορφη καταναλωτικου και με επιτοκιο 13%.
  Εγω βεβαια σαν καλος μ@κ@κ@ς δεχθηκα διοτι επειγε η αγορα των μηχανηματων.Για 3 χρονια πληρωνα τη δοση μου αγογγιστα και παντα εμπροθεσμα,δηλαδη "κυριος".
  Ηρθε η ωρα ομως που επαψα να ειμαι κυριος και ζητησα ρυθμιση.
  Μου προτειναν για το υπολοιπο κεφαλαιο των 32000 να το ρυθμισω με 144 δοσεις των 495 ευρω.
  Τους απαντησα αντε και γ@.. ελατε και παρτε τα μηχανηματα.
  Λεπτομερεια 1η μου δωσαν καταναλωτικο χωρις εγγυητη και χωρις προσημειωση.
  Λεπτομερεια 2η δεν εχω περιουσιακα στοιχεια.
  Λεπτομερεια 3η εχω να τους πληρωσω 1 χρονο και κινουμαι δικαστικα.
  Απορια αν παρεδιδα τα στοιχεια αυτα σε ενα θεσμικο τραπεζικο οργανισμο τυπου blagk rock,θα ειχε επιπτωσεις η συγκεκριμενη τραπεζά?

  Οπως εγραψα και στην αρχη ειχα ηθικο χρεος να στηριξω την τραπεζα αλλα τελικα εφυγε το ηθικο και εμεινε το χρεος.

  • kakofonix avatar
   kakofonix @ θωμαδακης 08/02/2012 18:00:56

   Ο ρόλος τον οποίο αναζητείτε ανήκει στην τράπεζα της Ελλάδος (ΤΤΕ), αυτή είναι η ρυθμιστική αρχή, αυτή υποτίθεται ότι ελέγχει τις ατασθαλίες των τραπεζών, αν και στη δική σας περίπτωση δεν φαίνεται εκ πρώτης όψεως κάτι μεμπτό, πλην του τοκογλυφικού επιτοκίου της ΄΄ρύθμισης''. Δικαστικά μάλλον δεν θα κερδίσετε κάτι, καθώς οι συμβάσεις των ευαγών ιδρυμάτων είναι τόσο λεπτομερείς, που πολλές φορές σε αναγκάζουν να παραβείς ακόμα και το νόμο! (περιπτώσεις εγγυήσεων). Στις περιπτώσεις αυτές η συνήθης πρακτική είναι να αιτούμαστε αρχικά περίοδο χάριτος και στη συνέχεια ένα γενναίο κούρεμα.

  • undercover gpr avatar
   undercover gpr @ θωμαδακης 08/02/2012 20:01:41

   Αφού δεν έχεις περιουσιακά στοιχεία γράψτους εκεί που δεν πιάνει μελάνι.

 25. Σταύρος avatar
  Σταύρος 08/02/2012 19:47:47

  φίλε του λαού, το φωνάζω πάνω από έναν χρόνο.

  ΠΟΥ χρωστάμε, ΠΩΣ χρωστάμε,ΠΟΣΑ χρωστάμε;
  ΠΟΙΟΙ έφαγαν, ΠΩΣ έφαγαν, ΠΟΣΑ έφαγαν;

  Για να ξέρουμε τελικά αν χρωστάμε και γιατί!

 26. Παντελής avatar
  Παντελής 08/02/2012 22:49:09

  Την άλλη μεγάλη απάτη με τα στεγαστικά σε ελβετικό φράγκο που την πάτε; Σου έλεγαν γύρισε το δάνειο σε ελβετικό φράγκο όταν φυσικά η ισοτιμία ευρώ / φράγκου ήταν στο 1,6 €/chf (με δέλεαρ το χαμηλότερο επιτόκιο) και τώρα που η ισοτιμία είναι στο 1,2 €/chf όσοι έχουν πάρει τέτοιο δάνειο έχουν μεγαλύτερο υπόλοιπο από το αρχικό ποσό που εκταμίευσαν παρόλο που πληρώνουν τόσα χρόνια τοκοχρεολύσια.
  Έχει λοιπόν δίκιο ο Κακοφωνίξ! Κούρεμα σε όλα τα δάνεια... Έχουν πληρωθεί ήδη πανάκριβα...

  • Y. avatar
   Y. @ Παντελής 08/02/2012 23:12:12

   Κι εσύ βρε Παντελή τους άκουσες επειδή το λεγαν? Μήπως είσαι ο Παντελής του Παπαδήμα που λέει ο Μ.Ο.?

 27. vvl avatar
  vvl 08/02/2012 23:44:26

  Πολύ σωστή προσέγγιση- τα στεγαστικά δάνεια πρέπει να κουρευτούν, όσο και η μέση απομείωση του εισοδήματος,σε αντιστάθμιση του να μην κρατικοποιηθούν οι τράπεζες

 28. θηραία avatar
  θηραία 24/01/2014 01:48:02

  Οι εισπρακτικές εταιρείες/μεγάλα δικηγορικά γραφεία επιφανών νομικών, με ποιά λογική παρεμβαίνουν και πιέζουν ασφυκτικά, απειλητικά και προσβλητικά, πολίτες, που βρίσκονται σε διαδικασία ρύθμισης των δανείων τους;
  ...ιδιαίτερα μάλιστα, όταν οι όποιες καθυστερήσεις οφείλονται στις διαδικασίες που καθυστερούν οι ίδιες οι τράπεζες;
  Κάπου κάποτε δεν υπήρχε κάποιος φορέας που τους έκοβε τη φόρα;
  Πάει κι αυτός;

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.