26/11/2009 12:35
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα ημερολόγια Χριστοφοράκου για την οικογένεια ΜητσοτάκηΔημοσίευμα της σημερινής «Ε»: http://www.enet.gr/?i=news.el.politikh&id=105724

Ο μεγάλος χορηγός της οικογένειας Μητσοτάκη, ο στενός φίλος και συμπαραστάτης δεν είναι πια εδώ. Ο Μιχάλης Χριστοφοράκος παρακολουθεί από μακριά, από το Μόναχο, τη μάχη των μαχών που δίνει η φίλη του Ντόρα για την πολυπόθητη καρέκλα της αρχηγίας στη Νέα Δημοκρατία.

Σε μεγάλο χορηγό του Κώστα, της Ντόρας, του Κυριάκου και άλλων μελών της οικογένειας Μητσοτάκη είχε εξελιχθεί ο άλλοτε ισχυρός άνδρας της Siemens. Το αρχείο Χριστοφοράκου είναι ιδιαίτερα αποκαλυπτικό... Ο ίδιος πασχίζει να «καθαρίσει» απ' όσα τον κατατρέχουν ακόμη (εντάλματα έκδοσης και απαγορεύσεις), ενώ η Ντόρα Μπακογιάννη μαζεύει ψήφους, με το επιτελείο της να ψιθυρίζει ότι και η λέξη Siemens είναι πια καταραμένη... Προφανώς όμως και αυτοί δεν γνωρίζουν πολλά. Δηλαδή, όσα είναι καταχωρισμένα στα αγαπημένα ημερολόγια του τέως ισχυρού manager της Siemens Ελλάδος Μιχάλη Χριστοφοράκου, που τηρούσε άθικτο αρχείο με όλες τις επαφές του, τις υποχρεώσεις που αναλάμβανε, τα δώρα που έκανε, τις προσκλήσεις που λάμβανε και έστελνε, τα δείπνα, τα ρουσφέτια που ικανοποιούσε, τις χορηγίες που του ζητούσαν και τόσα άλλα.

Στη δικογραφία

Τα περιβόητα ημερολόγια του Μιχάλη Χριστοφοράκου από το 1997 μέχρι και την αποχώρησή του τον Δεκέμβριο του 2007 βρίσκονται πλέον στη διαβόητη δικογραφία. Τα τηρούσαν οι γραμματείς του (με εξέχοντα ρόλο -εξ απορρήτων- η βοηθός Αικατερίνη Τσακάλου) που έγραφαν τα πάντα.

Αυτά τα ημερολόγια ξεχειλίζουν από την οικογένεια Μητσοτάκη. Σχεδόν, δεν υπάρχει εβδομάδα που να μη φαίνεται γραμμένη κάποια επαφή με μέλος της οικογένειας ή με έμπιστο πρόσωπο του συστήματος Μητσοτάκη. Δεν υπάρχει εκδήλωση οικογενειακή, πολιτική ή εταιρική (υψηλού επιπέδου) που να μη μοιράζονται, κυρίως η Ντόρα και ο Κυριάκος, με τον Μιχάλη Χριστοφοράκο.

Δεν υπάρχει αίτημα της οικογένειας Μητσοτάκη για το οποίο να μην κινητοποιείται το σύμπαν στη Siemens κατ' εντολήν του γραφείου Χριστοφοράκου, δηλαδή του μεγάλου πρωταγωνιστή του σκανδάλου των δωροδοκιών της Siemens στο εγχώριο πολιτικό σύστημα, που είναι πια ελεύθερος και με ισχυρό όπλο του το δεδικασμένο.

Είχαν απαιτήσεις

Η μεγάλη πολιτική οικογένεια (είτε η Ν.Δ. είναι κυβέρνηση είτε αντιπολίτευση) έχει απαιτήσεις από τη Siemens και τον Μιχάλη Χριστοφοράκο. Στέλνει βιογραφικά για διορισμούς καλών παιδιών, είτε διά χειρός της δραστήριας κυρίας Σάκη Κυπραίου, είτε μέσω του γραφείου του Κυριάκου Μητσοτάκη είτε της τέως συζύγου του Μαρέβας. Ολα είναι αρχειοθετημένα στο περιβόητο αρχείο της Γενικής Διεύθυνσης της Siemens (πλην όσων «εξαφανίστηκαν») όμως, δεσπόζουν οι κλήσεις, τα ραντεβού, τα αιτήματα και οι συνεννοήσεις του Μ. Χριστοφοράκου με την Ντόρα Μπακογιάννη και τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ολες οι καταγεγραμμένες κινήσεις του Χριστοφοράκου δείχνουν ότι θέλει δίπλα του την Ντόρα (ως βουλευτή, ως δήμαρχο και μετέπειτα υπουργό) και ότι στηρίζει αμέριστα τον Κυριάκο.

Το δείπνο του 2003

Τον Μάιο του 2003 ο Μ. Χριστοφοράκος υποδέχεται τον μετέπειτα χρήσιμο άνθρωπο για τα όσα έγιναν μεταξύ Εφετείου και Ανώτατου Συνταγματικού Δικαστηρίου για τη μη παράδοσή του στην Ελλάδα. Στο σχεδιάγραμμα του δείπνου προς τιμήν του Dr. Baumann (προέδρου του εποπτικού συμβουλίου της Siemens Α.G.), ο Μιχάλης Χριστοφοράκος βάζει ανάμεσα σε εκείνον και στον υψηλό προσκεκλημένο την Ντόρα Μπακογιάννη. Στην κεφαλή σχεδιάζει να καθήσει ο επίτιμος πρόεδρος της Ν.Δ. και ακριβώς απέναντι τοποθετείται η θέση για τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Από τα ημερολόγια του Μ. Χριστοφοράκου προκύπτουν συναντήσεις του με τον επίτιμο στην Αραβαντινού, αλλά και άλλες... αποστολές τηλεφωνικών κέντρων στα Χανιά (σελίδες ημερολογίου με ημερομηνίες 5 και 27 Ιανουαρίου 2000).

Και στεγνωτήριο!

Πέραν του απλήρωτου τηλεφωνικού κέντρου που είχε «χρεωθεί» το 2007 σε συνεργάτη της Ντόρας Μπακογιάννη (στον Δραγουμάνο), φαίνεται ότι η πρώην υπουργός είχε αλλάξει τηλεφωνικό κέντρο και καλωδιώσεις και τον Ιούλιο του 2000, κάτι που προκύπτει από τις εγγραφές στο ημερολόγιο Χριστοφοράκου (14/7 και 17/7/2000).

Το 1999 (φύλλο 22 Ιουλίου 1999) η Ντόρα Μπακογιάννη συναντάται στη Διον. Αρεοπαγίτου 3 με τον Μ. Χριστοφοράκο.

Το 2001 σειρά είχαν τα πλυντήρια και στεγνωτήρια με προορισμό τους Γοργιανάδες Ευρυτανίας για τα οποία ζητούνται από συνεργάτιδα της Ντόρας Μπακογιάννη καλές τιμές (φύλλο της 14ης Νοεμβρίου του 2001 στο ημερολόγιο). Αλλη σημείωση «BSP για Μπακογιάννη»... είναι γραμμένη εμφατικά στη σελίδα της 13ης Οκτωβρίου 2003.

Και ο Ισίδωρος

Πάντως μαζί με την Ντόρα ξεθαρρεύει και ο σύζυγός της Ισίδωρος, τα αιτήματα του οποίου κατέχουν δεσπόζουσα θέση στο αρχείο Χριστοφοράκου. Πρόκειται για διόλου ευκαταφρόνητες χορηγίες που τελικά ο κ. Ισίδωρος Κούβελος εξασφαλίζει από τον Χριστοφοράκο (ελέω Ντόρας) για την Ελληνική Ομοσπονδία Ιππασίας, για τη διεκδίκηση των Μεσογειακών Αγώνων κ.ά.

Τόση είναι η μέριμνα του γραφείου Χριστοφοράκου που η γραμματέας στις 13 Οκτωβρίου 2003 στην πρώτη υπόμνηση γράφει: «Να κάνει κάτι για Μπακογιάννη».

Κόλαφος για Κυριάκο

Το δυσάρεστο για τους Μητσοτάκηδες αρχείο Χριστοφοράκου εκθέτει και τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Μια επιστολή-βόμβα που έστειλε στον Μ. Χριστοφοράκο η Siemens, ένα μήνα μετά την αποπομπή του, αποκαλύπτει ότι ο τέως manager της εταιρείας μάλλον είχε υποσχεθεί στον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι θα καλύψει εκ των ενόντων τις εκλογικές δαπάνες του καλοκαιριού του 2007 για το πολυδάπανο τηλεφωνικό κέντρο (άνω των 137.000 ευρώ).

Γι' αυτό και το γαϊτανάκι με τα πιστωτικά τιμολόγια, αλλά και η περιφορά τους επί μήνες σε θυγατρικές, στις οποίες έγινε απόπειρα να φορτωθούν κάποια τιμολόγια επ' ονόματι του βουλευτού.

Η επίμαχη επιστολή έχει ημερομηνία 25/1/2008, είναι σαφής και την υπογράφει η κ. Τσακάλου. Αναφέρει: «Ο κ. Fisher (ο προσωρινός αντικαταστάτης του Μ. Χριστοφοράκου) μου ανέθεσε να σας ενημερώσω ότι η Siemens Α.Ε. δεν αναλαμβάνει καμιά δαπάνη εξοπλισμού του πολιτικού γραφείου του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη...».

Ακολούθησαν τα αποκαλυπτήρια και το σίριαλ καταθέσεων Τσακάλου και Μικέ (29/5 έως 9/6/2008) για τις χορηγίες σε πολιτικά πρόσωπα, τα τιμολόγα του Κυριάκου έγιναν φέιγ βολάν και ο βουλευτής έσπευσε να εξοφλήσει, έξι μήνες μετά το γράμμα της Siemens με το οποίο στεγνά ζητούσε την πληρωμή των τιμολογίων, καθιστώντας υπεύθυνο τον Μ. Χριστοφοράκο.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Mas avatar
  Mas 26/11/2009 13:27:40

  Από το δημοσίευμα αυτό ο καθένας καταλαβαίνει τις δυνατότητες του τύπου να ανεβοκατεβάζει κυβερνήσεις

 2. ΝΤΑΝΤΟΝ avatar
  ΝΤΑΝΤΟΝ 26/11/2009 14:05:24

  Πάντως όπως ενημερώθηκα η κ. Μπακογιάννη μας καλεί αύριο στην τελική της ¨προεκλογική συγκέντρωση¨ στην Πλατεία Κοτζιά ή Δημαρχείου.

  Κοντοστάθηκα λίγο και σκέφτηκα : Η Πλατεία η Πλατεία Κοτζιά έχει μετονομασθεί εδώ και χρόνια σε ¨ΠΛΑΤΕΙΑ ¨ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ¨- ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΩΝ...

  Τα ¨περίεργα¨ παιχνίδια της ιστορίας , της μνήμης και των συνειρμών ...


  Υ.Γ. Πάντα καλά και τεκμηριωμένα τα ρεπορτάζ της Αριστέας Μπουγάτσου , αλλά παραμένει το ερώτημα γιατί , και με την προτροπή ποιων την ξαπόστειλε ο υιός Αλαφούζος ;

 3. ΓΙΑΝΝΗΣ avatar
  ΓΙΑΝΝΗΣ 26/11/2009 14:09:34

  Γιατί ακνεις Χατζηλαλακης, ντερμπεντερης, Τρεμη, ΔΕΝ ΤΟΛΜΑΝΕ ΝΑ ΡΩΤΗΣΟΥΝ ΤΗΣ ΟΣΙΑ ΘΥΓΑΤΕΡΑ για την εμπλοκη της με τις μιζες της SIEMENS? Είναι ένοχη η κυρία που εχει το θράσσος να θελει να την κανουμε κ προεδρο της ιστορικης παραταξης του Κωνσταντινου Καραμανλη!!!ΠΟΛΥ ΘΡΑΣΣΟΣ

 4. ΓΙΑΝΝΗΣ avatar
  ΓΙΑΝΝΗΣ 26/11/2009 14:09:52

  Γιατί κανεις Χατζηλαλακης, ντερμπεντερης, Τρεμη, ΔΕΝ ΤΟΛΜΑΝΕ ΝΑ ΡΩΤΗΣΟΥΝ ΤΗΣ ΟΣΙΑ ΘΥΓΑΤΕΡΑ για την εμπλοκη της με τις μιζες της SIEMENS? Είναι ένοχη η κυρία που εχει το θράσσος να θελει να την κανουμε κ προεδρο της ιστορικης παραταξης του Κωνσταντινου Καραμανλη!!!ΠΟΛΥ ΘΡΑΣΣΟΣ

 5. spm avatar
  spm 26/11/2009 15:21:24

  ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ ΜΟΥ ΕΧΕΙ ΧΑΛΑΣΕΙ ΤΟ ΦΟΥΡΝΑΚΙ ΚΑΙ ΕΝΑ ΑΤΜΟΣΙΔΕΡΟ!!! ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΚΑΤΙ? ΝΤΟΡΑ, ΚΥΡΙΑΚΟ, ΚΩΣΤΑ, ΕΣΑΣ ΡΩΤΑΩ. ΘΑ ΜΕ ΒΟΗΘΗΣΕΤΕ?

 6. trochalos avatar
  trochalos 26/11/2009 17:07:16

  Σκάστε ρε γιατί έχω μεγάλο πρόβλημα στο σπίτι.Η αδελφή μου πήγε και πήρε από την Ηλεκτρονική Αθηνών, κουζίνα εντοιχισμένη μάρκας SIEMENS,λέτε να έχω και εγώ κανένα πρόβλημα; πάντως τα πλήρωσε κανονικά μου έδειξε την απόδειξη.
  Θα ήταν φρόνιμο να στείλω την απόδειξη στην οδό Αραβαντινού μήπως πάρω πίσω το κατι τις μου;

 7. «Κασσάνδρα» avatar
  «Κασσάνδρα» 26/11/2009 18:57:52

  Είμαι πεπεισμένος και βέβαιος ότι αν εκεί έγραφε Αντώνης Σαμαράς θα είχαν βουίξει τα ΜΜΕ...

  ...κατά τα άλλα είπαμε το σύστημα ΠΑΣΟΚ, οι μηχανισμοί κλπ κλπ στηρίζουν Σαμαρά!

  2 και σήμερα του έμειναν, που θα πάει θα έρθει η Κυριακή.

 8. ΓΙΑΔΙΚΙΑΡΟΓΛΟΥ avatar
  ΓΙΑΔΙΚΙΑΡΟΓΛΟΥ 26/11/2009 20:09:42

  Μη λες τίποτα.....τα λέει όλα η σιωπή και το .....δημοσίευμα.

  Η lady Gaga και οι μίζες της....Ωραίο αφήγημα. Να το λέω στα εγγόνια μου. Μέχρι να μεγαλώσουν θα λέω, και θα λέω, και θα λέω...Τόσα κεφάλαια έχει αυτό το έργο.....

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.