#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
06/07/2010 15:21
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα επτά θανάσιμα αμαρτήματα του Ασφαλιστικού

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας  Αντώνης Σαμαράς έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Το ασφαλιστικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ είναι άδικο και αναποτελεσματικό και δεν εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα του συστήματος.

Γι΄ αυτό και η Νέα Δημοκρατία θα το καταψηφίσει επί της αρχής.

Θα ψηφίσουμε μόνο ορισμένα άρθρα, τα οποία θεωρούμε ότι πράγματι κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση.

Λέμε “όχι” επί της αρχής γιατί:Πρώτον, γιατί το κράτος αποσύρεται, “δραπετεύει” από τη συνταγματικά κατοχυρωμένη εγγύηση της κοινωνικής ασφάλισης.Δεύτερον, γιατί η σύνταξη πρέπει να είναι μια και ενιαία. Απορρίπτουμε το διαμελισμό της κύριας σύνταξης σε βασική και αναλογική.Τρίτον, γιατί οι κρίσιμες αλλαγές, που αφορούν στα έτη ασφάλισης, στα όρια ηλικίας και στα ποσοστά αναπλήρωσης, εισάγονται χωρίς την απαραίτητη τεκμηρίωση. Η αναλογιστική μελέτη, που κατατέθηκε δεν είναι πλήρης μελέτη, αλλά προκαταρκτική έκθεση.Τέταρτον, γιατί δεν διασφαλίζει τη συνταγματικά κατοχυρωμένη αρχή της ισορροπίας μεταξύ των εισφορών του εργαζόμενου και της σύνταξης, που τελικά θα πάρει.Πέμπτον, γιατί με το νέο τρόπο υπολογισμού των συντάξεων δημιουργούνται κίνητρα μαζικής εισφοροαποφυγής, ειδικά για τους χαμηλόμισθους, χωρίς σταθερή εργασία, που  θα έχουν, πλέον, κάθε συμφέρον να χρησιμοποιούν το σύστημα μόνο για μια 15ετία, ώστε να διασφαλίζουν μόνο τη βασική τους σύνταξη.

Έκτον, γιατί το ασφαλιστικό νομοσχέδιο έχει στενά εισπρακτικό χαρακτήρα και δεν συνδέεται με τις αναπτυξιακές ανάγκες της χώρας.Έβδομον, γιατί η προτεινόμενη νέα δομή του συστήματος, αντί να το απλοποιεί, δημιουργεί μεγαλύτερη πολυπλοκότητα και ανυπόφορη γραφειοκρατία.

Συμπερασματικά:

Το νομοσχέδιο δεν αποτελεί μεταρρύθμιση. Γιατί, ούτε οικονομικά υγιές είναι, ούτε κοινωνικά δίκαιο. Χωρίς πολιτικό ή οικονομικό ορθολογισμό, περιορίζεται απλά σε μια λογιστική προσέγγιση περικοπής συντάξεων

Η Νέα Δημοκρατία, κατά τη συζήτηση στη Βουλή, θα διατυπώσει τις δικές της προτάσεις, για ουσιαστικές διαρθρωτικές αλλαγές, που, όμως, θα εξασφαλίζουν βιωσιμότητα στο σύστημα και αξιοπρεπείς συντάξεις στους δικαιούχους συμπολίτες μας».

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΙΩΝΑΣ avatar
  ΙΩΝΑΣ 06/07/2010 15:31:25

  Ο Σαμαράς καλά τα λέει,αλλά ο Τσολάκογλου εκεί,τον χαβά του. Εύχομαι να ξυπνήσει ο μακαρίως κοιμώμενος Ελληνικός Λαός.

 2. Επώνυμος avatar
  Επώνυμος 06/07/2010 15:31:59

  Γεια σου ρε Πρόεδρε! Λίγα λόγια και σωστά! Ειδικά με το "τρίτον" τους έστειλες από κει που ήρθαν.

  • δρόμος avatar
   δρόμος @ Επώνυμος 07/07/2010 00:44:30

   και με το "πέμπτον"

 3. Ο Ιθαγενής avatar
  Ο Ιθαγενής 06/07/2010 18:21:19

  θα έπρεπε να παίζει η ΝΔ σε πληρωμένες διαφημίσεις την ημέρα ψήφισης του ασφαλιστικού τις παραπάνω δηλώσεις του κυρίου Σαμαρά μετά την δευτερολογία του ΓΑΠ το 2008 για το ασφαλιστικό.

 4. socrates avatar
  socrates 07/07/2010 08:43:34

  ΌΤΑΝ ΚΑΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΓΡΙΠΙΑΣΜΕΝΟΣ ΔΕΝ ΤΟΥ ΚΑΝΕΙΣ ΧΗΜΕΙΟΘΕΡΑΠΕΙΑ.
  Το ασφαλιστικό που ψηφίζει αύριο ο Παπανδρέου δεν είναι ούτε οικονομικά υγιές ούτε κοινωνικά δίκαιο. Φέρνει την καταστροφή του κοινωνικού ιστού και το κυριότερο, είναι αδιέξοδο.
  ΕΙΝΑΙ ΔΥΣΚΟΛΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟ ΕΝΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΚΙΝΗΤΡΑ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΙΣΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ;
  Πόσο ηλίθιοι είναι Χριστέ μου;
  Πόσο χοντρόπετσοι είναι πιά;
  Γκρεμίζονται προγραμματισμοί ολόκληρων οικογενειών και μαυρίζει η ψυχή μας από την ανασφάλεια και την αδικία.
  Και όλα αυτά γιατί;
  Διότι ο Παπανδρέου δεν διαθέτει στοιχειώδη κοινή λογική.
  Διότι δεν καταλαβαίνει ότι δεν μπορείς να πάρεις από κάποιον κάτι που δεν έχει.
  Διότι, νομίζει ότι επειδή έχει 160 βουλευτές δεν μπορεί να ψηφίζει νόμους που δεν θα ψήφιζε ούτε η χειρότερη δικτατορία.
  Τόσο απλά.
  Όμως το ασφαλιστικό δεν αφορά ένα κλάδο της οικονομίας, ούτε μία συγκεκριμένη επαγγελματική ομάδα, ούτε κάν μία συγκεκριμένη ηλικία πληθυσμού.
  ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΑΦΟΡΑ ΤΟΥΣ ΠΑΝΤΕΣ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΓΙΑ ΠΟΛΛΑ ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ.
  Δε γίνεται φιλαράκο.
  Δεν θα μπορέσουμε.
  Το πιστόλι στον κρόταφο δεν το βάζουμε.
  Αν θέλεις βάλτο εσύ, αλλά όχι στο δικό μας κρόταφο.
  Βάλτο στον δικό σου (για να μην σου πώ και πού αλλού).
  Ο Γιώργος Παπανδρέου θα πληρώσει πολύ πολύ ακριβά αυτό που κάνει στον Ελληνικό λαό.
  ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ.

 5. Άπιστος Θωμάς avatar
  Άπιστος Θωμάς 07/07/2010 10:16:56

  Θα μείνω, ειδικά στο "Δεύτερον" :
  Ο διαχωρισμός της σύνταξης σε βασική και αναλογική, αποτελεί την πιό ακραία μορφή του νεοφιλελευθερισμού. Πρακτικώς, αποτελεί όλη την ουσία του, μιάς και συμπυκνώνει σε αυτή τη ρύθμιση, την ωμή βαρβαρότητα της νεοφιλελεύθερης αγοράς και την πλήρη ιδιωτικοποίηση του ίδιου του κράτους.
  Η ρύθμιση αυτή, ουσιαστικώς λέει τα εξής :
  - Όσοι εργαζόμενοι, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, ευτύχησαν(;) στην ζωή τους να κατέχουν μία θέση εργασίας με σημαντικές αποδοχές, δικαιούνται να ζήσουν το τρίτο μέρος του βίου τους άνετα και υποφερτά.
  - Όσοι εργαζόμενοι, έζησαν με περρισή ταλαιπωρία (ανεργία, χαμηλού κόστους εργασία κ.λ.π), αυτά τα "σκουπίδια" του συστήματος, υποχρεούνται να τελειώσουν την ζωή τους ωσ "σκουπίδια". Σκουπίδια μέν, χρήσιμα δε, γιά την λετουργία του συστήματος.

  Η προφανής πολιτικο-οικονομική λογική που αναδύεται πίσω απο αυτήν την διάταξη είναι ότι, ο καθένας ευθύνεται ΑΤΟΜΙΚΑ και εις ΟΛΟΚΛΗΡΟΝ, γιά την εργασιακή του πορεία. Είναι η λογική των winnerς και των losers, ως εάν το πολιτικο-οικονομικό σύστημα, να μην ευθύνεται καθόλου, γιά την εργασιακή κατάσταση των μελών της κοινωνίας.
  Ήτοι, το σύστημα, δεν αναγνωρίζει καθόλου :
  - Την ευθύνη του στην ύπαρξη της ανεργίας, προκειμένου να ελέγχει το εργασιακό κόστος.
  - Την ανάγκη χαμηλού κόστους εργασιών, τις οποίες, κάποιος θα πρέπει να τις κάνει τέλος πάντων, προκειμένου να λειτουργεί ομαλά το όλον σύστημα.
  - κ.λ.π. γνωστά..

  Εν τέλει, το σύστημα, σε μία εκδήλωση μέγιστης υποκρισίας, ζητάει από όλους να είναι επιτυχημένοι, ενώ, αυτό το ίδιο σύστημα, στηρίζει την λειτουργία του, ακριβώς στις ανισότητες.
  Ωστόσο, ακόμα κι έτσι, ακόμα και μέσα από την λογική του ίδου του συστήματος, τα "σκουπίδια", υπήρξαν το ίδιο χρήσιμα στον εργασιακό τους βίο, όπως και όλοι οι άλλοι, οι ευνοημένοι, είτε από τις περιστάσεις είτε απο το ίδιο το σύστημα καθ' εαυτό.
  Όπως και αν έχει, στο τέλος, όλοι παύουν να είναι χρήσιμοι.
  Συνεπώς, δικαιούνται όλοι να έχουν την ίδια μεταχείριση.

  Προφανώς, οι επισημάνσεις του Σαμαρά, κινούνται στους άξονες του κοινωνικού φιλελευθερισμού που επαγγέλεται.
  Από αυτή την άποψη, τον κρίνω απλώς ως συνεπή πολιτικό, μέχρις στιγμής.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.