11/06/2009 21:44
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δύσκολα τώρα έρχονται

 
______________________________________________________________________________________________
Τώρα που τέλειωσαν οι μνημειώδεις και συνταρακτικές ευρωεκλογές (δηλαδή με τι ανοησίες ασχολούμαστε...) είπα να ξαναδώ τα προσφιλή σε μένα γραφήματα (και συγγνώμη από όσους τα βρίσκουν βαρετά... αλλά εγώ ψυχανεμίζομαι το ...μέλλον.

Η σημαντικότερη εικόνα: Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων. Τα αμερικανικά επιτόκια θα ανέβουν, και η αγορά το βλέπει τώρα πιο έντονα από ότι πριν ένα μήνα. Βέβαια, αυτό δεν μου λέει τι θα κάνει το δολάριο. Θα πέσει... ή θα ανέβει... αλλά έναντι ποιου πράγματος;

Για να γκρινιάζει η Μέρκελ (η κυρία Μέρκελ θα λέμε από εδώ και μπρος) πάει να πει ότι οι Αμερικανοί, παρά την προσδοκία υψηλότερων επιτοκίων, μάλλον θα εξακολουθήσουν να προτιμούν χαλαρό και άφθονο χρήμα που χαλάει την σούπα στην Ευρώπη, γιατί η πλούσια Ευρώπη (η κυρία Μέρκελ) δεν έχει παραγωγή παρά μόνο για εξαγωγή σε πλούσιους (οι Ευρωπαίοι περίοικοι και είλωτες φτώχυναν και θα φτωχύνουν κι άλλο). Οι «πλούσιοι» Αμερικάνοι έχουν αρχίσει να συμβιβάζονται με την επερχόμενη φτώχεια τους και με πεσμένο ή πτωτικό δολάριο, ΔΕΝ θα αγοράζουν από την κυρία Μέρκελ.

Και οι Κινέζοι; Όλοι οι αντιαμερικάνοι αναγνώστες θα λένε «πουλάτε δολάρια» στους φίλους μας τους Κινέζους. Οι Κινέζοι ακούγονται σήμερα επειδή για μια φούχτα ρύζι δουλεύουν για να πουλάνε στους Αμερικάνους, κι αν πουλήσουν τα δολάρια, αντί να πουλάνε σε Αμερικάνους θα θέλουν να πουλάνε στην κυρία Μέρκελ, που με την σειρά της θα αποκτήσει αλλεργία στα Κινέζικα προϊόντα που την κλείνουν σούμπιτη, αν όχι την ίδια, σίγουρα τους δορυφόρους της. Πρόβλημα...

Λες να αρχίσουν να πουλάνε οι Κινέζοι στον εαυτό τους;  Πιθανό... Μα αν αρχίσουν να καταναλώνουν, δεν είναι θέμα χρόνου να ζητήσουν και το μη λογοκριμένο Google και ελευθερίες και παρόμοια ευτράπελα;  Άκουσα ότι οι Κινέζοι αγοράζουν και στοκάρουν μέταλλα και άλλες πρώτες ύλες. Χμμμ... Επενδυτική κίνηση ή φοβούνται άλλα;

Ενδιαφέρον κόλπο η παγκοσμιοποίηση... Και ποιος θα τολμήσει να κλείσει πρώτος την πόρτα του;  Και ποιοι θα κερδίσουν και ποιοι θα χάσουν αν γίνει αυτό;

Κυρίες και κύριοι, η κρίση δεν έχει ξεκινήσει ακόμα. Αυτό που έχει γίνει μέχρι τώρα είναι ότι με μερικά τρις δολάρια και ευρώ, το σύστημα (το τραπεζικό σύστημα) δεν κατέρρευσε. Το πρόβλημα θα αρχίσουν να το έχουν εταιρίες τώρα, που μη ούσες στρατηγικές, δεν θα εισπράττουν τόνους χρήμα για να κρατηθούν, δηλαδή θα αφεθούν στην φυσιολογική τους εξέλιξη. Αυτό θα σπάσει τα νεύρα στους μεγάλους που έχουν μάθει να είναι πειθαρχημένοι.

Η μικρή άνοδος στο πετρέλαιο για μένα είναι καθαρά πληθωριστική (ή αντίστροφα ανάλογη της πτώσης του δολαρίου, δεν είμαι σίγουρος). Η βιομηχανική δραστηριότητα δεν έχει δείξει σημάδια ότι έχει πιάσει πάτο. Η μίνι ευφορία του τελευταίου μήνα ήταν ότι το ξεστοκάρισμα τέλειωσε, και μερικοί έβαλαν ξανά πράγματα στην αποθήκη τους. Ο χρυσός που τριγυρνάει εκεί κάτω από τα 1000, λέει ότι οι αγορές χώνεψαν λίγο από το φρέσκο χρήμα.

Με άλλα λόγια το σύστημα έχει άφθονη αστάθεια και ποσώς ενδιαφέρει ποιος κερδίζει τις ευρωεκλογές. Όσο για την στροφή στους δεξιοσυντηρητικούς... Μα απλά, νομίζω, οι Ευρωπαίοι δεν θέλουν μετανάστες. Μόνο εμείς παραμυθιαζόμαστε με ...ιδεολογίες.

Αrchaeopteryx

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ataktos avatar
  ataktos 11/06/2009 22:18:27

  Και που εισε ακόμα .....

 2. αλλενάκι avatar
  αλλενάκι 11/06/2009 22:24:50

  Italy’s financial police (Guardia italiana di Finanza) has seized US bonds worth US 134.5 billion from two Japanese nationals at Chiasso (40 km from Milan) on the border between Italy and Switzerland. They include 249 US Federal Reserve bonds worth US$ 500 million each, plus ten Kennedy bonds and other US government securities worth a billion dollar each.

  Italian authorities have not yet determined whether they are real or fake, but if they are real the attempt to take them into Switzerland would be the largest financial smuggling operation in history; if they are fake, the matter would be even more mind-boggling because the quality of the counterfeit work is such that the fake bonds are undistinguishable from the real ones.

  http://www.asianews.it/index.php?l=en&art=15456&size=A

 3. griza trypa avatar
  griza trypa 11/06/2009 22:37:13

  μήπως ήταν του Θέμου?

 4. αλλενάκι avatar
  αλλενάκι 11/06/2009 22:39:05

  κοίτα, οι συνειρμοί ελεύθεροι ...

 5. spyrmann avatar
  spyrmann 11/06/2009 23:13:50

  Αρχαιοπτέρυγα, οι ΗΠΑ βρίσκονται μεταξύ σφύρας και άκμονος.

  Αν συνεχιστούν τα τρελά ελλείμματα των ΗΠΑ, τα επιτόκια των ομολόγων θα συνεχίσουν να αυξάνονται, και όπως και εσύ λες η Fed θα αναγκαστεί να αυξήσει τα επιτόκια για να αποφύγει την κατάρρευση της αγοράς ομολόγων (και του δολλαρίου).

  Αποτέλεσμα: Κατάρρευση της οικονομίας που θα είναι μη ελεγχόμενη και αποπληθωρισμός.

  Αν υιοθετηθεί αυστηρό πρόγραμμα λιτότητας στις ΗΠΑ (φόροι, ΦΠΑ, περικοπές κλπ) τα ελλείμματα θα μειωθούν, τα επιτόκια στα ομόλογα θα μειωθούν χωρίς να χρειαστεί η Fed να αυξήσει τα επιτόκια και το δολλάριο θα σωθεί.

  Αποτέλεσμα: Κατάρρευση της οικονομίας αλλά ελεγχόμενη και αποπληθωρισμός.

  Νομίζω ότι η ηγετική τάξη των ΗΠΑ (π.χ Volcker) είναι αρκετά δεξιά και κυνική ώστε να προτιμήσει να ξεζουμίσει τους Αμερικανούς παρά να διακινδυνεύσει την κυριαρχία του δολλαρίου (και άρα την πρωτοκαθεδρία της στον κόσμο).

  Ίσως να χρειαστεί και ένας καλός πόλεμος (ή παγκόσμιας κρίση) ώστε όλοι να τρέξουν στα ασφαλή και σίγουρα "US Treasuries".

  Οι Ομπάμα-Μπερνάνκι βρίσκονται σε αντίστοιχη (αλλά πολύ χειρότερη) θέση με το δίδυμο Κάρτερ-Βόλκερ (και ο Μπρεζίνσκι είναι ο κοινός παρονομαστής).
  Ποια αμερικανική πρεσβεία στοιχηματίζεις ότι θα καίγεται στα επόμενα τρία χρόνια;

 6. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 12/06/2009 06:53:11

  @spyrmann,

  προσπαθώ και εγώ να καταλάβω από τα ψιλά γράμματα που το πάνε και τι θα γίνει. Σαφώς και υπάρχει δηλωμένη ανησυχία για την έκρηξη στο χρήμα που κυκλοφορεί και για τα ελλείμματα. Σαφώς και ανησυχούν, δημόσια, και για την ύφεση και για τον πληθωρισμό. Σαφώς και υπάρχει φόβος και φόβος του φόβου. Και φυσικά τα δικά τους "politics" κάνουν τους ρεπουμπλικάνους να γκρινιάζουν για την έλλειψη νομισματικής πειθαρχίας και τους δημοκρατικούς να φορτώνουν στον προηγούμενο ΄"λανθασμένους χειρισμούς".

  Δεν θα τολμήσω να "προβλέψω" αν οι πολιτικές του Ομπάμα θα ανατρέψουν το οικονομικό κλίμα ή αν η ύφεση θα ακολουθήσει τον δικό της ανεξέλεγκτο δρόμο. Αυτό που τολμάω να πω ότι ο κόσμος είναι αλληλένδετος. Ότι (1) η ανάκαμψη στην Ευρώπη (δηλαδή την Γερμανία) θα περιμένει την ανάκαμψη στην Αμερική. Ότι (2) καψίματα πρεβειών (που αναρωτιέμαι αν υπάρχουν δικοί μας που τα περιμένουν με ...χαρά) θα χτυπήσουν και εμάς (εμάς τους Ευρωπαίους). (3) Η συνέχιση της πρόσφατης εξωστρέφειας της Κίνας περνάει από την αναάκμψη της Αμερικανικής οικονομίας (δηλαδή) δεν είναι η Ευρώπη ο εμπορικός συνεταίτος της Κίνας -- ή είναι;

  Μην νομίσει κανείς ότι όι σκέψεις μου είναι πρωτότυπες ή ότι έχω τίποτα ειδικές γνώσεις, ξεφυλίζω αρθράκια, προσπαθόντας να καταλάβω τι πιέζει και τι υποχωρεί. Το έχω ξαναγράψει και παλιά, ότι ναι, το δολάριο θα καταβαραθρωθεί, αλλά σε σχέση με τι; Με το ευρώ; μάλλον όχι. Με το γιουάν ή το γιέν; μάλλον όχι, αφού η δύναμη αυτών των οικονομιών βασίζεται πολύ στην αμερικανική κατανάλωση. Τότε έναντι τίνος;;;

  Καλά τα λέει η Μέρκελ στην γκρίνια της και τις συμβουλές της για χρηματοοικονομική αυστηρότητα των ΗΠΑ. Μα αν αυτό γίνει (πιο ρεπουμπλικανική προσέγγιση) θα κλέισουν οι πόρτες και αν εγώ ή εσύ εξάγουμε έστω κάτι τι, θα μηδενιστεί, και οι σοφοί λένε ότι ο απολπηθωρισμός που θα ακολουθήσει θα είναι πιο επώδυνος

  OK, υπάρχουν εκρηκτικά σημεία στο Αφγανισταν ή μάλον στο Πακιστάν, που είναι μάλλον σύνθετα για να τα καταλάβω ή να τα αναφέρω σε μια παράγραφο. Θα ξανασυγκρουστούν τα τρία μπλοκ (Αγγλοαμερική, Γερμανοευρώπη και Απωανατολή) για τα πετρέλαια ή για τον ζωτικό χώρο; Δεν το εύχομαι... Θα ισορροπήσουν οι οικονομίες; Τεχνητά, ίσως, πρόσκαιρα. Δεν πιστέυω ότι έχουμε βγει από τα δύσκολα, metastable equilibriumm έχουμε, το πέταγμα της πεταλούδας στο ...Νεπάλ ή το Κασμίρ, μπορεί να ταρακουνήσει τους πάντες.

  Κάψιμο πρεσβειών;... Mα το τελευταίο κάψιμο δεν έφερε τον μεγαλύτερο επανεξοπλισμό που έχει ποτέ γίνει; Και την κατάρρευση του ανατολικού μπλοκ; Ή πιστεύεις ότι η αρκούδα, αν ξυπνήσει, θα θέλει να περάσει τον Ατλαντικό; την Πολωνία θα θέλει να περάσει. Ή αν επικρατήσουν οι σεϊχουλισλάμηδες θα κατακλύσουν την Νέα Υόρκη. Την Αθήνα, την Ρώμη και το Παρίσι θα κατακλύσουν. (Οι Κινέζοι ήδη έχουν κατακλύσει τις ΗΠΑ, άρα εκεί ούτε γάτα ούτε ζημιά, θα έχει απλώς περισσότερα κινέζικα εστιατόρια χα χα)

  Άστα spyrmann, καλύτερη η ισορροπία τρόμου και ίσως, σιγά σιγά να φύγει ο τρόμος. Παγκόσμια κρίση ήδη έχουμε... μην κακομελετάς άλλα πράγματα.

  ΥΓ... ήπια τον καφέ μου, πάω στο μεροκάματο... καλημέρα.

 7. griza trypa avatar
  griza trypa 12/06/2009 07:22:08

  Οι Ευρωπαίοι θέλουν μετανάστες αλλά λίγους, όταν δεν βγάζουν γλώσσα, κάνουν τη δουλειά τους και όταν δεν έχει δουλειά πίσω στο σπίτι τους

 8. ΣΚΛΗΘΡΟ avatar
  ΣΚΛΗΘΡΟ 12/06/2009 07:57:57

  Μηπως η "οικονομικη κριση" που οι ΗΠΑ δημιουργησαν αποτελει το τελικο χτυπημα για επιβολη της πολυπολιτισμικοτητας σε ολο τον κοσμο?

  Εννοω, μπορει αυριο να πουν οτι η λυση για το "οινοκομικο προβλημα" ειναι τα αφθονα εργατικα χερια, απο οπου και αν ερχονται. Οποτε θα ειναι "καλο" για μια χωρα να εχει λαθρομεταναστες. Για την ακριβεια θα τσακωνονται ποια χωρα θα τους παρει πρωτη!
  Αλλα αυτο ειναι συνωμοσια... σωστα?

 9. marcuze avatar
  marcuze 12/06/2009 11:22:50

  Σκληρό προς κέντρα λακτίζειν

 10. stelios avatar
  stelios 12/06/2009 14:03:50

  Καταπληκτικο αρθρακι,με καποιες ομως αναγκαιες επισημανσεις:
  Οι ΗΠΑ δεν εχουν τις αγκυλωσεις της ΕΕ και μπορουν πιο ευκολα να αντιδρασουν,αρκει να ξεκουμπιστει η συμμορια-ηγεσια της που σημερα πιστευει οτι δεν υπαρχει προβλημα αν εξαθλιωθει ο Αμερικανος η αν μεινει χωρις συνταξη,αυτοι θα κονομανε απο τα εργοστασια τους στην Κινα.
  Η ΕΕ ειναι πια ενα απολιθωμα ΑΝΤΙΚΡΟΥΟΜΕΝΩΝ συμφεροντων,τοσο πολιτικα,οσο και οικονομικα.
  Η Ελλαδα ειναι στον πατο του πατου και μαθηματικα το βιωτικο επιπεδο θα βουτηξει κατα 30% τουλαχιστον,με ο,τι αυτο συνεπαγεται.
  Τελος οι ευρωπαικοι λαοι θα εξαθλιωθουν στην φτωχεια και την αμορφωσια λογω ελλειψης πορων,αντιθετα με τις ελιτ που θα φυγουν μιλια μπροστα.
  Οταν κλεινουν εργοστασια για περιβαντολογικους ορους αφηνοντας ανεργους τους λαους και την ιδια στιγμη μεταφερονται στην Ασια οπου μολυνουν τα παντα χυμα,για να επανεισαχθουν ΑΔΑΣΜΟΛΟΓΗΤΑ στην Ευρωπη,απλα πουλαμε στους Κινεζους το σκοινι που θα μας κρεμασουν.Οταν στο ονομα του ελευθερου εμποριου βαζουμε πρασινους φορους στα καθαρα ευρωπαικα και αφηνουμε ατελη τα βρωμικα ασιατικα προιοντα,μετα οταν θα μας παρουν τα λιμανια για ενα κοματι ψωμι,ο κος Μαντελσον και η συμμορια του θα την εουν κανει απο την Αγγλια για να μην τους φαν οι ανεργοι.
  Διοτι οι ηλιθιοι πιστευαν οτι εσαει οταν πουλαει ο Κινεζος στον Βραζιλιανο η στον Ινδο η Αφρικανο,οι συναλλαγες θα πλουτιζουν το City του Λονδινου και θα κονομανε με τη δουλεια των αλλων.
  Το πανηγυρι τελειωνει,απλα η Κινα δεν ειναι καρπαζοεισπραχτορας να φοβαται τις κανονιοφορους που εδιναν λυση παλια,ουτε η ηγεσια της ειναι μαριονετα των Αμερικανων για να κανει τα θεληματα τους.
  Η θα μπει προστατευτισμος,η ο Δυτικος κσμος θα γυρισει στην εποχη της Βαιμαρης.

 11. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 12/06/2009 16:31:21

  και θυμάσαι τι ακολούθησε μετά την Βαϊμάρη...

 12. donaE avatar
  donaE 12/06/2009 17:07:47

  Αν ομως με τον προστατευτισμο πληγει το διεθνες εμποριο και ξεμεινουν προιοντα δεν θα εχουμε πολεμο,εσεις που ξερετε?

 13. stelios avatar
  stelios 12/06/2009 17:32:06

  Μα κοριτσι μου δε λεμε να σηκωθουν ηλεκτροφορα συρματα και απομονωση τυπου Β.Κορεας.
  Απλα να μπει καποια ταξη στο διαλυμενο συστημα.
  Εισαγουμε αβερτα απο την Τουρκια σαν ΕΕ ενω αν παει ελληνικο προιον στην Τουρκια μπορει να σαπισει(σκοπιμα)κανα μηνα στο Τελωνειο δηθεν για τυπικους λογους,ενω υπαρχει γραμη για συγκαλυμενο προστατευτισμο.Το ιδιο και στις ασιατικες χωρες.Ετσι ΟΛΕΣ εχουν πλεονασματα εναντι των δυτικων.
  Μεχρι τωρα οι δυτικοι αδιαφορουσαν γιατι υπερειχαν σε τεχνολογια.Μολις οι Κινεζοι αντεγραψαν τα γαλικα τραινα και τα προσφερουν μισοτιμης στο Μεξικο,ο Σαρκοζι θυμηθηκε το Δαλαι Λαμα..Ο επικεφαλης του προγραμματος εναλλακτικων πηγων στην Κινα ηταν αρχιμηχανικος στην Audi.Τωρα και οι Γερμανοι τρεμουν πλεον τη βιμ/κη κατασκοπεια.
  Πως μπορεις να ανταγωνιστεις καπιταλιστικη χωρα με ολοκληρωτισμο και κομουνιστικη καταπιεση?

 14. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 12/06/2009 18:34:54

  άρα ή θα γίνουμε και εμείς (η Δύση εννοώ, όχι οι Έλληνες...) καπιταλιστές με ολοκληρωτισμό ή θα εκδημοκρατίσουμε τους Κινέζους. Προτιμώ το δεύτερο.

  donaE ποιός σου είπε ότι "ξέρουμε";... ψυχανεμιζόμαστε, προσπαθούμε να δροσιστούμε.

  Στο γυμνάσιο είχα έναν σοφό δάσκαλο που μας είχε πει "πόλεμος γίνεται όταν αυτός που τον ξεκινάει πιστέυει ότι θα νικήσει".

 15. donaE avatar
  donaE 12/06/2009 19:53:54

  archaeopteryx πρεπει να ξερεις και να ψυχανεμιστεις ...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.