#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
14/06/2009 14:11
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δύο πολιτικά σενάρια του (κοντινού) μέλλοντός μας…

Το ερώτημα «αν ο Καραμανλής μπορεί να γίνει Σαρκοζί» δεν έχει και πολύ νόημα. Διότι ούτε και ο Σαρκοζί μπορούσε να γίνει Σαρκοζί, μέχρι που έγινε Σαρκοζί...!


______________________________________________________________________________________________________________
Εν όψει της αναδιάταξης του πολιτικού χάρτη στην Ελλάδα υπάρχουν δύο σενάρια για τις μείζονες ανακατατάξεις που επίκεινται:

Το ένα προβλέπει ότι η Νέα Δημοκρατία αποσυντίθεται: Ο Καρατζαφέρης παίρνει ένα κομμάτι της και φτιάχνει το «μεγάλο δεξιό κόμμα» του 25%, η Ντόρα Μπακογιάννη συγκρατεί το υπόλοιπο και μαζί με τους «εκσυγχρονιστές» του ΠΑΣΟΚ δημιουργεί ένα «φιλελεύθερο» κεντρώο κόμμα της τάξης του 35%. Πιο πέρα (προς τα Αριστερά) δημιουργείται ένα χαλαρό κόμμα της τάξης του 25%, από το «υπόλοιπο» ΠΑΣΟΚ, τα υπόλοιπα του ΣΥΝ, κι ολίγον από Οικολόγους, ενώ ακόμα πιο πέρα ακόμα, το ΚΚΕ σταθεροποιείται γύρω στο 10%. Σε ένα τέτοιο σκηνικό, θα κυριαρχεί το «κεντρώο-φιλελεύθερο» κόμμα της Ντόρας (και του Μητσοτακέικου γενικότερα), το οποίο θα μπορεί να κυβερνά πότε με τη συνεργασία της Καρατζαφερικής δεξιάς, πότε με τη συνεργασία της θολής παλαιοπασοκικής αριστεράς.


Το σενάριο αυτό κατά πάσα πιθανότητα το προωθούν τόσο ο Γιώργος Καρατζαφέρης, όσο και η Ντόρα Μητσοτάκη, αλλά δεν έχει μεγάλες πιθανότητες επιτυχίας. Διότι η κοινωνία μετατοπίζεται προς τα δεξιά (όπως και σε ολόκληρη την Ευρώπη), οπότε ένα σύστημα που διατηρεί το κέντρο βάρος στο Κέντρο ή στην Κεντροαριστερά, είναι ασταθές ή ανέφικτο.


Το άλλο σενάριο προβλέπει τη  δημιουργία ισχυρού κόμματος εξουσίας της Κεντροδεξιάς, που θα είναι «υπερβατικό» (θα προσελκύει κι από τα δεξιά κι από τα αριστερά του), θα ασκεί ηγεμονία (θα μπορεί να κυβερνήσει χωρίς τους άλλους, αλλά οι άλλοι δεν θα μπορούν να κυβερνήσουν χωρίς αυτό) και θα περιθωριοποιεί τους ακραίους φιλελεύθερους και τους ακραίους διεθνιστές -απάτριδες της «παγκοσμιοποίησης». Το σενάριο αυτό έχει το μεγάλο πλεονέκτημα να είναι σύμφωνο με τη μετακίνηση των κοινωνικών ισορροπιών προς τα δεξιά (σε Ελλάδα και Ευρώπη), ενώ θα ανακόψει τη μετακίνηση του κέντρου βάρους στα άκρα.


Μπορεί ένα τέτοιο κόμμα να προκύψει από την μετεξέλιξη της Νέας Δημοκρατίας; Θεωρητικά είναι. Και από πρακτικής απόψεως επίσης είναι. Για την ακρίβεια, αν γίνουν κάποιες τομές στα θέματα της λαθρομετανάστευσης, του πανεπιστημιακού ασύλου, της ασφάλειας των πολιτών και του τραπεζικού καρτέλ, που δεν είναι μόνο απαραίτητες, αλλά είναι και εφικτές, τότε στη Νέα Δημοκρατία θα επιστρέψουν τμήματα παραδοσιακών ψηφοφόρων της που την εγκατέλειψαν και επιπλέον θα προσελκύσει τμήματα ψηφοφόρων κι από τα δεξιά κι από τα αριστερά της.


Πρόκειται για ένα σχέδιο «αλά Σαρκοζί». Το ερώτημα «αν ο Καραμανλής μπορεί να γίνει Σαρκοζί» δεν έχει και πολύ νόημα. Διότι ούτε και ο Σαρκοζί μπορούσε να γίνει Σαρκοζί, μέχρι που έγινε Σαρκοζί...!


Αν επικρατήσει ένα τέτοιο σενάριο, τότε ο Καραμανλής κερδίζει τις εκλογές ξανά, κι ύστερα αρχίζει να αποσύρεται, από θέση ισχύος, δίνοντας το «δακτυλίδι» σε ένα διάδοχο δικής του επιλογής, ικανό να συνεχίσει και να εμπεδώσει την κυριαρχία αυτού του μοντέλου «διευρυμένης ηγεμονίας της ΝΔ». Οπότε σε λίγο έχουμε αλλαγή ονόματος και αρχηγού στο κυβερνών κεντροδεξιό κόμμα.


Μακροπρόθεσμα αυτό θα βοηθήσει στη δημιουργία ενός αντίστοιχα σοβαρού και σύγχρονου μεγάλου κόμματος στο χώρο της Κεντροαριστεράς, που θα έχει επίσης περιθωριοποιήσει του «μεταλλαγμένους εκσυγχρονιστές», του μεταλλαγμένους διεθνιστές», τους σταλινικούς, τους «προστάτες των κουκουλοφόρων», καθώς και τα «παπαγαλάκια» των διαπλεκομένων και των ξένων πρεσβειών, που αφθονούν σήμερα μεταξύ των λεγόμενων «προοδευτικών».


Ένα τέτοιο Κεντροαριστερό Κόμμα θα έχει εθνικό λόγο και ευρωπαϊκό λόγο, και ταυτόχρονα θα εκφράζει την ευρύτερη Αριστερά με τρόπο που δεν κατάφερε ποτέ να κάνει ούτε το ΠΑΣΟΚ (στις διάφορες κατά καιρούς «οβιδιακές μεταμορφώσεις» του) ούτε οι «ανανεωτικοί» (στις κατά καιρούς «εκδοχές» τους).  


Τότε οι οπαδοί - ψηφοφόροι θα αρχίσουν να μεταμορφώνονται σιγά-σιγά σε σκεπτόμενους και οι σκεπτόμενοι πολίτες θα έχουν δύο τουλάχιστον πραγματικές επιλογές, εκεί που σήμερα δεν έχουν καμία


Και θα ψηφίζουν κάθε φορά αυτό που θεωρούν καλύτερο - εκεί που σήμερα αναγκάζονται να ψηφίσουν αυτό που φοβούνται λιγότερο...


Θ.Κ.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Factorx avatar
  Factorx 14/06/2009 14:27:29

  Tην ανασυγκρότηση της Κεντροδεξιάς με αλλαγή συμβόλων και ονόματος, στην οποία θα ενταχθούν όλοι όσοι δεν εμπλέκονται σε σκάνδαλα, όλοι όσοι συμφωνούν με τις αρχές του κοινωνικού φιλελευθερισμού και της ηθικής στην πολιτική, προτείνει σε δήλωσή του στην εφημερίδα «Real News» ο βουλευτής Αργολίδας της ΝΔ Γιάννης Μανώλης .

  Ο κ. Μανώλης επισημαίνει ότι «αυτό πρέπει να γίνει πριν τις εκλογές [..] Η πρότασή μου δεν αφορά συνεργασία δύο διαφορετικών κομμάτων, αλλά ένα νέο κόμμα, στο οποίο θα ενταχθούν όσοι από τη ΝΔ και από τον ΛΑΟΣ αποδέχονται τις αρχές που προανέφερα».

  Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

 2. tiramola avatar
  tiramola 14/06/2009 14:50:31

  Η προσωποποίηση του τζάμπα μάγκα που λέγεται Μανώλης κάνει λόγο τώρα για ανασυγκρότηση παραμύθι της κεντροδεξιάς...
  Μόλις 5 χρόνια χρειάστηκαν στην εξουσία και πάμε για αλλαγές ακόμα και συμβόλων και ονόματος!!!!!
  Μεγαλύτεροι παραμυθατζήδες από αυτούς τους τύπους που κυβερνούν δεν έχουν υπάρξει στην ιστορία της μεταπολίτευσης.....

 3. polkas avatar
  polkas 14/06/2009 14:59:41

  ευσεβεις πόθοι τα σενάριά σου
  απόσταση από την πραγματικότητα?
  10.000 έτη φωτός
  όλες οι πολιτικές φιλελεύθερες-σοσιαλδημοκρατικές
  είναι χρεωμένες και θα χρεωθούν περισσότερο
  η αριστερά δεν πείθει γιατί ξέχασε ότι το υποκείμενο της πολιτικής είναι ο άνθρωπος
  η σαβουροδεξια τύπου καρατζαφέρη θα ενισχύεται γιατί ο λαικισμός κολάει μια χαρά με τη φτώχια και την απελπισία
  κατά τα άλλα έρχεται ο γιωργος
  έφυγε ο αρχιερλεας της διαπλοκής, ήρθε ο κουρασμένος από τη διαπλοκή και θα έρθει ο καθαρά χέρια μέχρι να αναλάβει την κυβέρνηση
  το μοτίβο?
  σταθερό είτε με περισσότερη είτε με λιγότερη αποδοχή
  :τα πρόβατα όλα μες στη στάνη

 4. marikaki avatar
  marikaki 14/06/2009 15:09:55

  Καραμανλης-Ντορα-Καρατζαφερης, τα ονοματα που παιζουν στο σχολιο.
  Το ονομα Παπανδρεου ουτε ως αναφορα...εστω και αν σημερα εκφραζει την πληοψηφια!
  Το σχολιο κινειται στα πλαισια των σωτηρων της Δεξιας που με τις μεταλαγες τους θα σωσουν το συστημα και κατ'επεκταση και την χωρα.
  Κουνια που σας κουναγε...
  Για τον Μανωλη τι να πει κανενας...και μονο οτι μπορει να σκεφτει κανεις οτι κανει τη διαφορα στη ΝΔ φτανει!!!

 5. O Ιθαγενής avatar
  O Ιθαγενής 14/06/2009 15:19:49

  Οι πολιτικές αναλύσεις ιδιαίτερα στην Ελλάδα έχουν ένα σοβαρό μειονέκτημα: ποιος θα έχει το Ταμείο; Δυστυχώς πάσχουμε από το δόγμα του "...ενός ανδρός αρχή" οπότε δεν μπορούν να έχουμε κυβερνήσεις συνεργασίας.
  Η συνεργασία προϋποθέτει πρόγραμμα συνεννόηση δράση
  Ποιους ΕΛΛΗΝΕΣ πολιτικούς τους χαρακτηρίζουν αυτά τα χαρακτηριστικά;
  Ας γίνουν κόμματα με τη κα Μπακογιάννη,τον κ Σαμαρά, τον κ Βενιζέλο, τον κ Καρατζαφέρη και τα αριστερά κομμάτια πχ, πρωθυπουργός ποιος θα είναι;
  Να ξεπεραστούν με κοινή συναινέσει; θα ξανά δούμε τη φαιδρότητα της Ένωσης Κέντρου.
  θα πρέπει να καταλάβουμε ότι όταν το πρόβλημα είναι δομών και λειτουργιών, εμείς αναζητούμε Μεσσίες.
  Προσωπικά ο ΓΑΠ είναι ο επόμενος και από τη χρονική διάρκεια της κυβερνητικής θητείας θα εξαρτηθούν οι εξελίξεις.

  ΥΓ
  Το 81 διαλυόταν η ΝΔ
  Το 89 διαλυόταν το ΠΑΣΟΚ
  Το 93 η ΝΔ
  Το 07 το ΠΑΣΟΚ
  Θα πρέπει να καταλάβουμε ότι τα κόμματα αυτά έχουν ένα ισχυρότατο συνδετικό κρίκο: ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ.
  Η επιδίωξη της διαχείρισης της καρέκλας της εξουσίας αδρανοποιεί όλα τα υπόλοιπα.
  Δυστυχώς οι επικεφαλής πολιτικοί είναι πολύ μικροί για να είναι ηγέτες.
  Θα δημιουργηθούν ίσως 4 πόλοι τάσεις, απλά για να έχουμε 4 Προέδρους.
  Αρα η ανάγκη δημιουργίας έχει αυτοαναίρεση το λόγο ύπαρξής τους.

  Να σας υπενθυμίσω πχ ότι θα μπορούσε το 84 η ΝΔ να επιλέξει Στεφανόπουλο ή το 97 Σαμαρά για να είναι πρόεδρος αν δεν είχε φύγει, επέλεξε όμως με βλέμμα τις ανάγκες των κομμάτων και όχι της κοινωνίας.
  Το ίδιο και το ΠΑΣΟΚ το 97 και το 2004.
  Κομματικούς συσχετισμούς ισορροπιών βλέπουν όχι κοινωνικές ανάγκες.

 6. Προβοκατωρ. avatar
  Προβοκατωρ. 14/06/2009 15:20:35

  Γιατι,οι πασοκοι,ειναι αγγελοι;
  Τα ιδια και χειροτερα ειναι,ειτε τρωγανε,που τρωγανε αρκετοι,ειτε απλως κανανε ρουσφετια,και κατεστρεψαν την εκπαιδευση.
  Το ιδιο ειναι τελικα.

 7. papagalaki avatar
  papagalaki 14/06/2009 15:27:30

  Κύριοι η εξέληξη παρουσιάζει ενδιαφέρον και οδηγεί σε μετωπική αποτυχία των δύο μονομάχων.
  Οι μεν ετοιμάζονται να φέρουν στην μάχιμη γραμμή τον Αρη.Ας μας που πρώτα αυτό το παλικαράκι....σε δύο υπουργεία μέχρι σήμερα τι έργο έκανε? δηλαδή ο ανύπαρκτος να κάνει τί?το πολύ πολύ να διώξει και άλλους απο το κόμα και να γελάει μαζύ του και ο κάθε πικραμένος.
  Απο την άλλη βγάζοντας στα κανάλια τον απίστευτο προοδευτικό σοσιαλιστή φασίστα πάγκαλο και τύπους τύπου γιάννου κλπ παιδιών που έχουνε δόσει δείγματα δημοκρατικής και χρηστής .........διοίκησης ,απομακρύνει συνεχώς ψηφοφόρους.
  Το ότι ο Βεργής με τον Κάτμαν πήραν 1% δεν τους λέει τίποτε?
  Τώρα για Μανώλη τι να πούμε ρε νούμερα ο άνθρωπος είναι ανύπαρκτος.

 8. tiramola avatar
  tiramola 14/06/2009 15:32:50

  Αμάν ρε προβοκάτορα με τις ισοπαλίες....
  Εδώ μετά από τόσα που συνέβησαν πέρυσι το καλοκαίρι με τις φωτιές και που όλα δείχνουν εδώ και καιρό ότι φέτος τα πράγματα θα είναι πιο δύσκολα μετά από τόσες βροχές που έπεσαν των χειμώνα και δεν έχουν λεφτά να πληρώσουν το ενοίκιο για τα ελικόπτερα?
  Άει σιχτίρ τελικά....

 9. O Ιθαγενής avatar
  O Ιθαγενής 14/06/2009 15:47:43

  Το ίδιο λέμε φίλε τιραμόλα ότι ανεξάρτητα από χρώμα εξουσίας, κάθε χρόνο καιγόμαστε και ακόμα είμαστε στο νοίκι...
  Δεν κοιτάμε για σπίτι, αλλά ποιος πληρώνει το νοίκι...

 10. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ avatar
  ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ 14/06/2009 16:07:53

  @5 Ιθαγενής

  Σωστός...

 11. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ avatar
  ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ 14/06/2009 16:20:49

  Βέβαια εαν διακιωθεί η εκτίμηση του Λ. Κύρκου πριν από λίγο ότι "ο ΣΥΡΙΖΑ έφτασε στο τέλος του" το μέλλον θα γίνει πιο "κοντινό" και τα σενάρια θα λιγοστέψουν...

 12. Beyond The Stars avatar
  Beyond The Stars 14/06/2009 16:27:27

  @ 4 Μαρίκα,

  Ε, όχι και πληοψηφια ο Παπανδρέου!
  37% πήρε ο άνθρωπος!
  Εκτός από ΠΑΣΟΚ, είσαι και ανορθόγραφη!
  Πλοιο-ψηφία έπρεπε να γράψεις!
  Αφού το δήλωσε και ο ίδιος!

  Η αλλάζουμε, ή βουλιάζουμε!
  Άρα, πλοιοψηφία έχει, και όχι πληοψηφία!

 13. donaE avatar
  donaE 14/06/2009 16:36:04

  @ 5 ναι Ιθαγενη,τα κομματα εχουν ενα συνδετικο κρικο,το ταμειο και οι πολιτες εναν αλλο με τα κομματα.Το ρουσφετι.Εκει θα κριθουν ολα.
  Παντως πολυ δυσκολα οι παραδοσιακοι νεοδημακρατες θα δεχτουν αρχηγο τυπου Καρατζαφερη,αυτον ουτε οι χουντικοι που απομειναν δε τον θελουν ειναι πολυ φανταχτερος για τα γουστα τους.
  Ουτε βεβαια θα δεχτουν συνεργασιες με το Πασοκ μεσω Ντορας,ειναι και τα δυο ξενα πραγματα προς την παραδοσιακη ΝΔ.

 14. Ξενητεμενος avatar
  Ξενητεμενος 14/06/2009 17:47:34

  Θ. Κ.: Οι ανθρωποι ειναι ψευτες, δεν το λεω εγω αλλα γκοτζαμ Παπαθανασιου που δηλωνει στο "Βημα" "Τα ψεματα και οι δικαιολογιες τελειωσαν".
  Συνεπως, δεν ειναι μονον ψευτες αλλα και απατεωνες, γιατι με ψευτιες κοροιδευαν επι πεντε χρονια τον ελληνικο λαο. Λοιπον, με φθαρμενα υλικα δεν χτιζεις οχι σπιτι αλλα ουτε παραγκα του Καραγκιοζη.
  Απο την αλλη μερια εχουμε:
  Τον Γερργακη Παπαντρεα που απο τη μια ταζει συνεχως λαγους με πετραχηλια και πρασιναλογα κι' απο την αλλη βαζει την Αννουλα - μια ειναι η Αννουλα - οχι η Σαρακατσανισα, αλλα η Κοζανιτισα, να προετοιμαζει τους πολιτες για νεο, τετραετες σφιξιμο στο ζωναρι.
  Και το κερασακι στην τουρτα, τον Αλαβανο να λεει οτι "αν μιλησω θα πω πολυ σκληρα πραγματα" - πεστα ρε μεγαλε, να τα μαθουμε και εμεις οι ταπεινοι σας υπηκοοι και μην λες μονον οτι πρεπει να δωσουμε και το βρακι μας ακομη, να φτιαξουμε δηλαδη και σπιτια, στους λαθρομεταναστες. Για τους αστεγους Ελληνες πολιτες εχεις, και εσυ και η κυρα του Περισσου, κανενα σχεδιο να τους φτιαξετε σπιτια;
  Μαυρο, μαυρο σαν κατραμι σε ολους, Ελληνες!

 15. polkas avatar
  polkas 14/06/2009 18:22:21

  Τελικά αυτοί εκεί στη Νεα Δημοκρατία πολύ κουτοπόνηροι μας βγήκαν. Και να ταν μόνο αυτοί! Από κοντά και οι δημοσιογραφάρες, παραπίσω και ιδρωμένοι "αντικειμενικοί" μπλόγκερς να μας πέισουν ότι το μήνυμα ελήφθη και επεξεργάζεται και έγινε κατανοητό κλπ κλπ. Όσο η Νατάσα θα γίνει Κάρλα, άλλο τόσο και ο Καραμανλής θα γίνει Σαρκοζί αγαπητέ Θ.Κ. Όχι ότι ο Σαρκοζί είναι κανένα ιδιαίτερα μεγάλο πολιτικό μέγεθος, καραγκιοζάκος είναι κι αυτός, τον είδαμε να στέκεται πάνω στο κασόνι για να μη φαίνεται κοντότερος από τον Ομπάμα(τι να λέμε τώρα, πόσο κόμπλεξ πρέπει να έχει αυτός ο άνθρωπος?), αλλά ο Καραμανλής είναι πλέον τόσο γρήγορος όσο ένα ετοιμοθάνατο άλογο.
  Το μήνυμα που σας έστειλε ο λαός κύριοι είναι πολύ πολύ απλό και λακωνικό. Κάνετε πως δεν το βλέπετε. Είναι μια μούτζα. Τελειώσατε είπε ο λαός.
  Τι να τις κάνεις τις διορθωτικές κινήσεις όταν τρως την μούτζα κατάμουτρα? Και ποια είναι διορθωτική κίνηση δηλαδή? Γιατί εσείς μας περνάτε για παιδάκια τρίτης δημοτικού.... Το ότι φεύγει με το κεφάλι ψηλά ο Ρουσόπουλος είναι διορθωτική κινηση? Από πότε οι κλέφτες δηλώνουν ότι αποχωρούν με το κεφάλι ψηλά? Πέντε χρόνια ρεμούλα και επιδρομή σε ότι ίχνος δημόσιου πλούτου έχει μείνει και όταν σας τσακώνουν φωνάζετε για τους πασόκους που κλέβαν και κείνοι και αποχωρείτε με το κεφάλι ψηλά. Μπα? Έτσι σας είπαν? Επειδή έκλεβαν οι άλλοι εσείς γίνεστε αθώοι? Χα! Πάρτε την μούτζα σας παρακαλώ και άντε στο καλό.
  Η επειδή τα βάλατε με τους κακομοίρηδες τους Αφγανούς ελπίζετε ότι θα γυρίσουν οι ψήφοι του Καρατζαφύρερ? Ναι οι Αφγανοί φταίνε για όλα, όταν τους δίνετε μεροκάματο 15 ευρώ ομως τότε ξεχνάτε τις εθνικιστικές κορώνες. Βλέπω περισεύουν οι σχολιαστές εδώ που ωρύονται για την πηγη όλων των κακών τους λαθρομετανάστες. Αναρωτιέμαι ρε μάγκες, πήγε κανεις απο εσάς να δουλέψει οικοδομή? ξεσκάτωσε η γυναίκα σας καμιά γριά? σκάλισε κανένας σας στον θεσσαλικό κάμπο τα μπαμπάκια μεσημέρι με 40 βαθμούς?
  Αν όχι κόψτε λίγο τη φόρα σας τότε και μη μας ζαλίζετε με τους μετανάστες και τους μετανάστες.
  Βάλτε τους φτωχούς να πολεμάνε με τους πιο φτωχούς. Αυτό ακολουθάει και ο Καραμανλής και ο Καρατζαφέρης, αλλά ως πότε θα είναι η ατζέντα εκεί? Πόσο ακόμη θα κρατάνε το πτώμα άθαφτο? έχει βρωμίσει από πολύ καιρό....

 16. 321 avatar
  321 14/06/2009 18:59:48

  "Η ομίχλη μπαίνει από παντού στο σπίτι
  και όσα για σένα είχες ελπίσει,
  έχουνε, τώρα πιά, όλα σβήσει"

  @polkas: συμφωνώ και επαυξάνω

 17. Θ.Κ. avatar
  Θ.Κ. 14/06/2009 19:09:33

  Παιδιά συγγνώμη, αλλά εσείς δεν χρειάζεστε ανάλυση.
  Εσείς τα ξέρετε όλα.
  Τους έχετε "θάψει" όλους, και δικούς μας και ξένους.
  Και ταυτόχρονα είστε πιο ΚΟΛΛΗΜΜΕΝΟΙ μα απόλυτα ΚΟΛΛΗΜΜΕΝΟΙ στα σκατά που μας πνίγουν.

  Πρώτον, με διάφορες αμπελοφιλισοφίες καφενείου (τύπου "τα κόμματα τα ενώνει το Ταμείο" κλπ.) δεν μπορείτε ούτε να διανοηθείτε ότι το υφιστάμενο πολιτικό σύστημα μπορεί να αλλάξει.
  Έχω νέα λοιπόν, για σας: Θα ΑΛΛΑΞΕΙ είτε του αρέσει ούτε όχι, είτε σας αρέσει είτε όχι! Και θα αλλάξει για τον λόγο που αλλάζουν πάντα τα πολιτικά συστήματα όταν δεν τραβάνε άλλο.

  Το γεγονός ότι δεν άλλαξε τα προηγούμενα χρόνια, δεν σημαίνει ότι δεν θα αλλάξει ποτέ. Η μεταπόλίτευση δεν είχε ακόμα ολοκληρώσει τον κύκλο της. Τώρα των έχει ολοκληρώσει. Κι αν δεν έχετε καταλάβει γιατί, δεν πειράζει γυρίστε από το άλλο πλευτό και ύπνο ελαφρύ.

  Δεύτερον, το τι ΔΕΝ μπορεί να κάνει ο ένας ή ο άλλος πολιτικός είναι μια συζήτηση για ανόητους. Το 1972 ουδείς περίμενες ότι οι Καραμανλής, Ράλλης, Αβέρωφ θα επανέρχονταν ποτε στο προσκήνιο.
  Το 1975 τον Ανδρέα τον είχαν "τελειωμένο" (ακόμα κι ο ίδιος παρά λιγο να τα παρατήσει μετά το 12% του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές του 1974).
  Το 1977 τον Μητσοτάκη τον είχαν "τελειωμένο" (μετά το 2% που είχαν πάρει η "Φιλελεύθεροι" στις εκλογές εκείνης της χρονιάς).
  Το 1984 επίσης τον είχαν "τελειωμένο" το Μητσοτάκη.
  Το 1990 είχαν "τελειωμένο" τον Ανδρέα.
  Το 1995, λίγο πριν το Ωνάσειο, είχαν "τελειωμένο" τον Σημίτη. Να πάω παρακάτω;

  Τρίτον: Αν διβάσει κανείς προσεκτικά τα παραπάνω σχόλιά σας θα διαπιστώσει ότι δεν είστε διατεθειμένοι να δεχθείτε ΤΙΠΟΤΕ μα ΤΪΠΟΤΕ άλλο πέρα από το... "αναπόφευκτο¨" ότι θα γίνει Πρωθυπουργός ο Γιωργάκης και θα μας λύσει όλα τα προβλήματα!
  Αν έτσι σκέπτεστε ΜΗΝ ενοχλείστε με αναλύσεις και τα τοιαύτα.
  Ύπνον ελαφρύν και... με τη νίκη!
  Να θυμάστε, όμως; Κόμμα που βρίσκεται στην αντιπολίτευση και μέσα σε πρωτόγνωρη κυβερνητική φθορά και μοναδική διεθνή κρίση κατάφερε να ΧΑΣΕΙ δυνάμεις απο τις προηγούμενες (και χειρότερες από ποτέ για το ίδιο) εκλογές, δεν πρόκειται να κερδίσει, ούτε να ανέβει, ούτε να κυβερνήσει ποτέ.

  Δεν βλέπετε το προφανές και σας φαίνονται "αδιανόητα" όλα τα άλλα.

  Καληνύχτα σας

 18. Θ.Κ. avatar
  Θ.Κ. 14/06/2009 19:17:11

  Και κάτι ακόμα: Πριν τις πρόσφατες εκλογές πολλοί από σας θεωρούσατε βέβαιο ότι θα θριαμβεύσει ο Γιωργάκης.
  Εμείς οι υπόλοιποι βλέπαμε ότι θα κερδίσει ο ΓΑΠ αλλά ότι θα είναι "Πύρρεια" η νίκη του.

  Τελικώς ήταν πολύ πιο "Πύρρεια" και πολύ λιγότερο "νίκη" για το Γιωργάκη.

  Τώρα το έχει καταλάβει κι ο ίδιος.
  ΈΧΑΣΕ ψήφους όταν βούλιαζαν οι αντίπαλοί του!
  Αυτό ΠΟΤΕ δεν ξανάγινε μεταπολιτευτικά.
  Πράγμα που σημαίνει ότι ο δικομματισμός δεν λειτουργεί πια. Κι όταν δεν λειτουργεί ο δικομματισμός αλλάζουν τα κόμματα που αποτελούν τους αντίθετους πόλους του. Δεν πάμε σε παρατεταμένη ακυβερνησία.

  ΑΠό σας οι μισοί περιμένουν ότι ο δικομματισμός θα λειτουργήσει υπέρ του Γιωργάκη, και οι άλλοι μισοί εύχονται να πάμε σε ακυβερνησία!

  Το παραπάνω post σας λέει ότι μπορεί να συμβούν κι άλλα πράγματα: Να αλλάξουν τα μείζονα κόμματα εξουσίας. Σας προτείνουν, μάλιστα, δύο διαφορετικούς τρόπους που μπορεί να γίνει αυτό...

  Αλλά αυτό ούτε μπορείτε να το διανοηθείτε.
  Και πάλι ύπνον ελαφρύ...

 19. marikaki avatar
  marikaki 14/06/2009 19:21:52

  Φιλε Θ.Κ δεν καταλαβαινω γιατι αυτη η επιθετικη συμπεριφορα απο μερους σου για τις απαντησεις στο σχολιο σου.
  Η αναρτηση εγινε για συζητηση και οχι για να αναφωνησουμε ΩΣΑΝΑ!!!
  Τα πραγματα δεν ειναι πολυ μακρια απο οτι εσυ περιγραφεις αλλα Ελλαδα ειμαστε και ολα μπορουν να συμβουν οπως πολυ καλα γραφεις...
  Αρα μπορουν να παρουν την α ή την β κατευθηνση το ιδιο ευκολα.
  Μην εισαι λοιπον απολυτος αφου δεν κατεχεις την μοναδικη αληθεια.

 20. 321 avatar
  321 14/06/2009 19:33:14

  @Θ.Κ.
  Εάν δεν απατώμαι, αναφέρθηκες σε δυο σενάρια. Άρα, δεν πρόκειται για πολιτική ανάλυση. Επομένως, είτε εκφράζεις ευκλεείς πόθους, είτε μελλοντολογείς βασισμένος ή στη διαίσθηση ή σε διατεταγμένη υπηρεσία.

  Και se ό,τι αφορά τις ειρωνικές ευχές, ευχαριστώ και αντεύχομαι αρμοδίως: sweet dreams!

 21. Ο Φυγάς avatar
  Ο Φυγάς 14/06/2009 19:33:58

  Δεν ξέρω αλλά το¨"η Ντόρα Μπακογιάννη συγκρατεί το υπόλοιπο και μαζί με τους «εκσυγχρονιστές» του ΠΑΣΟΚ δημιουργεί ένα «φιλελεύθερο» κεντρώο κόμμα της τάξης του 35%" μου ακούγεται σαν το παραμύθι που λέει ο Μητσοτάκης στον Κυριάκο το βράδυ για να κοιμηθεί.

 22. Θ.Κ. avatar
  Θ.Κ. 14/06/2009 19:37:12

  #19 Makikaki

  Έχεις απόλυτο δίκιο.
  Όλα μπορούν να συμβούν.
  Κι όχι μόνο γιατί είμαστε στην Ελλάδα. Αλλά γιατί η πολιτική ΚΡΙΣΗ είναι χαοτικό σύστημα και στο χάος όλα (σχεδόν) είναι δυνατά.

  Αλλά τη "συζήτηση" ΠΟΥ την είδες;
  Είναι "συζήτηση" αν ο Σαρκοζύ είναι κοντός κι ο Κωστάκης είναι χοντρός και η Νατάσα δεν είναι (όμορφη) σαν την Κάρλα;
  Είναι "συζήτηση" ότι τα κόμματα τα ενώνει το "Ταμείο";
  Ποιό "Ταμείο"; Χρωστάνε όλοι τον κρατική εποδότηση του...2013 και βάλε.
  Ποιό "Ταμείο"; Μήπως τον κρατικό κορβανά που είναι ελλειμματικός και το δημόσιο χρέος διογκούται συνεχώς;
  Ποιό "Ταμείο";
  Είναι "συζήτηση" όλα αυτά;
  Που τη βλέπεις τη "συζήτηση";
  Γι΄αυτό τά γραψα τα παραπάνω. Για να κόψουμε τις...(τέλος πάντων) και να γίνει κάποτε αληθινή συζήτηση.

  Και, με συγχωρείς, την "επιθετικότητα" που την είδες εκ μέρους μου;
  Όταν άλλοι μπορούν άνετα να ισοπεδώνουν αυτά που γράφω, έχω κι εγώ το δικαίωμα να τους τα χώνω κανονικά.

  Αυτό δεν λέγεται "επιθετικότητα".
  Αυτό λέγεται "δίκαιη ανταπόδοση":
  Δεν είναι "επιθετικότητα". Ειναι Δικαιοσύνη.

 23. Θ.Κ. avatar
  Θ.Κ. 14/06/2009 19:46:20

  #20 στον 321

  Ακριβώς είναι σενάρια. Δύο απο τα πολλά που είναι πιθανά. Προφανώς τα δύο που θεωρώ αρκετά πιθανά. (γιατί σε ένα post δεν μπορώ να τα γράψω όλα).

  Και προς ενημέρωσή σου η ανάλυση ΓΙΝΕΤΑΙ ΠΑΝΤΑ με σενάρια. Με υποθέσεις εργασίας που οδηγούν σε διακριτικά σενάρια. Για να δούμε τι στέκει τι όχι, τι μπορεί να αποτελέσει βιώσιμη λύση τι όχι κλπ.
  Τα σενάρια οφείλουν να είναι "εξανλτητικά" για να ειναι πλήρης η ανάλυση. Και οφείλουν να είναι "εσωτερικά συνεπή" για να συγκροτούν "ανάλυση" όχι ευσεβείς πόθους και "σεναριολογία".

  Τα ανωτέρω που έγραψα ΔΕΝ ειναι εξανλτητικά (λόγω χώρου), αλλά ΕΙΝΑΙ εσωτερικά συνεπή.
  Αν αυτό θες να κουβεντιάσουμε ευχαρίστως.

  Αλλά μάλλον είσαι απο τους ανθρώπους που θεωρούν όσους διαφωνούν μαζί σου ότι βρίσκονται σε "διατεταγμένη υπηρεσία". Οπότε τι να κουβεντιάσουμε;
  Σε ειρωνεύομαι διότι εσύ βρίζεις
  Και το περίεργο είναι ότι, πρώτον δεν συνειδητοποιείς καν ότι βρίζεις τον άλλο, ούτε μπορείς να καταλάβεις γιατί σε ειρωνεύομαι (αφού δεν μπορώ να σε βρίσω κι εγώ).

  Γι' αυτο σου λέω, άστε καλύτερα.
  Τι να κουβεντιάσουμε;

 24. Προβοκατωρ. avatar
  Προβοκατωρ. 14/06/2009 19:52:41

  Τιραμολα,στο λογο μου,απο το 74,πασοκ ψηφιζα,εκτος απο προχτες,που εκατσα στο σπιτι μου.
  Αλλα τι να πω ρε γαμωτο;Βλεπω τους χαζοπασοκους στην τιβι,και μου τη διδει.
  Αχ εκεινος ο Λοβερδος.Κριμα που ειναι και καθηγητης.

 25. Προβοκατωρ. avatar
  Προβοκατωρ. 14/06/2009 19:55:12

  Ξενητεμενε,προσπαθουσαν να πατησουν σε δυο βαρκες.
  Να ταχουν καλα με Αυτια και Μητροπουλο,και με Κανελη, για να μην τους βριζουν,αλλα και να βολεψουν ελλειμμα και χρεος.
  Αλλα οπως ξερετε,αυτο δε γινεται,γιατι πεφτουμε στο νερο.

 26. donaE avatar
  donaE 14/06/2009 20:05:03

  Θ.Κ. Ταμειο ειναι οι μιζες,που παιρνουν μετα.
  Παντως το δευτερο σεναριο που αναφερεις μου φαινεται πολυ πιθανο.

 27. tiramola avatar
  tiramola 14/06/2009 20:07:08

  @24 Προβοκάτωρ
  Δεν χωράει αμφιβολία ότι είσαι "δικαιολογημένος"...
  χαχα
  Αλλά εδώ ρε φίλε έχει χαθεί η μπάλλα...
  Και θα το πληρώσουμε πολύ ακριβά....

 28. 321 avatar
  321 14/06/2009 20:08:36

  Η ανάλυση, και μάλιστα η πολιτική, βασίζεται σε ενδελεχή παρατήρηση και προσμέτρηση ποιοτικών και ποσοτικών δεικτών. Η αξιολόγηση είναι άλλο πράγμα. Κι αυτό στο οποίο προέβης είναι μια μελλοντολογική αξιολόγηση που κατά διαβολική σύμπτωση διαθέτει το ίδιο ιδεολογικό πρόσημο.
  Πράγματι, η ανάρτησή σου χαρακτηρίζεται από εσωτερική συνέπεια και κατά τούτο ελέγχεσαι, γιατί δεν αντιμετωπίζεις το πιθανό ενδεχόμενο να μη συμβεί κανένα από τα σενάρια αυτά.

  Στο ενδεχόμενο ο αναγνώστης σου να διαφωνήσει φαίνεται μάλλον απίθανο. Εξ ου και η ενόχλησή σου. Προσωπικά, πολύ ενδιαφέρομαι για τέτοιου τύπου διανοητικές ασκήσεις και τις εκτιμώ όσο δεν μπορείς να υπολογίσεις (λόγω απασχόλησης και ακαδημαϊκών ενδιαφερόντων, αλλά αυτό είναι άλλης τάξεως ζήτημα).

  Σε κάθε περίπτωση, αν πρόσεξες δεν έκρινα την ανάρτησή σου απευθείας. Κάποιος που προηγήθηκε με είχε καλύψει αρκετά και πρόσθεσα τα στιχάκια από το τραγούδι της Αρλέττας.

  Το γεγονός όμως ότι λες στους άλλους καληνύχτα, υπονοώντας ότι κοιμούνται όρθιοι είναι just retaliation? Είναι κάτι παραπάνω, και για το λόγο αυτό αντέδρασα στη συνέχεια, όπου διαφώνησα και με το περιεχόμενο της ανάρτησης αλλά και με τη σκοπιμότητά της. Και επειδή ήθελα και θέλω να είμαι δίκαιος διευκρίνισα ποιές εκδοχές θεωρώ πιθανές. Όχι φυσικά βέβαιες.

  Τέλος, οι διατεταγμένες υπηρεσίες είναι μια μακρά ιστορία την οποία ευχαρίστως να συζητήσω και δημόσια και κατ΄ιδίαν. Αφού διαρρηγνύεις τα ιμάτιά σου, είμαι υποχρεωμένος να δεχθώ την εκδοχή σου.

 29. Ρίχτερ avatar
  Ρίχτερ 14/06/2009 20:10:53

  Απο που να ξεκινήσει κανείς και που να τελειώσει με αυτή την..."ανάλυση" του Θ.Κ. Με τα χοντροειδή σενάρια του 35-25-25-10? λές και πέρνουμε μέτρα για κουρτίνες. Για την επίσης χοντροειδή και με το ζόρι προσαρμογή της ελληνικής αστικής δημοκρατίας σε καταστάσεις πότε της αντίστοιχης ευρωπαϊκής (βλ. Σαρκοζύ) και πότε της αμερικάνικης (βλ. Ομπάμα).

  Ομολογώ πως οι απαντήσεις σου στα σχόλια των χρηστών είναι κατατι καλύτερες.

  Ενδεικτικό δε της μεγαλοσχημοσήνης που φαίνεται να σε διακατέχει είναι η εκπληκτικού μεγέθους μπαρούφα πως..."η ανάλυση ΓΙΝΕΤΑΙ ΠΑΝΤΑ με σενάρια".

  Η ανάλυση γίνεται με ΣΤΟΙΧΕΙΑ. Data...you know?! Στοιχεία συγκεντρώνονται, χωρίζονται σε δεδομένα, ομαδοποιούνται και κατηγοριοποιούνται και αναλύονται. Βάση των πορισμάτων της ανάλυσης υποβάλεις τα αποτελέσματα σε δοκιμασίες είτε πραγματικές είτε σε εικονικές (υποθέσεις εργασίας).

  Γκε γκε; Simple isn't it?

  Βέβαια η συνήθης ελληνική πρακτική είναι η σεναριολογία και η προσαρμογή των στοιχείων/συνθηκών και δεδομένων προκειμένου να "μας βγαίνει το σενάριο".

  Έχω ξαναδιαβάσει άρθρα σου. Δεν θα σταθώ στην πηγαία αγωνία που απορέει αβίαστα για την συντηρητική παράταξη. Είναι πολιτική διαφωνία και δεν έχει σημασία επι της παρούσης.

  Η ποιότητα όμως της αναλυσής σου είναι τουλάχιστον υστεροεφηβική. Ό,τι και αν μαθαίνεις (αν μαθαίνεις) απο τις "πηγές" μην το καταπίνεις αμάσητο και μην το προσαρμόζεις για να σου βγούν τα σενάρια τύπου "35-25-25-10" αδικείς πάρα πολύ ακόμα και την ελάχιστη ποιότητα των πληροφοριών σου.

  Βελτιώσου...για το καλό μας.

 30. αλλενάκι avatar
  αλλενάκι 14/06/2009 20:26:45

  και μένα κάτι σαν ρεπουμπλικάνοι-δημοκρατικοί προς το ελληνικότερο μου κάνει η ανάλυση

 31. Factorx avatar
  Factorx 14/06/2009 20:27:48

  @Ρίχτερ, θες να μας πεις οτι η πολιτική ανάλυση είναι μαθηματικός υπολογισμός; "Data…you know?! Στοιχεία συγκεντρώνονται, χωρίζονται σε δεδομένα, ομαδοποιούνται και κατηγοριοποιούνται και αναλύονται. Βάση των πορισμάτων της ανάλυσης υποβάλεις τα αποτελέσματα σε δοκιμασίες είτε πραγματικές είτε σε εικονικές (υποθέσεις εργασίας". Στην περίπτωση αυτή γιατι δεν μας λες τα δικά σου στοιχεία, αλλά αναλώνεσαι σε μια προσχολικής ηλικίας κριτική στον ΘΚ;

 32. Factorx avatar
  Factorx 14/06/2009 20:32:12

  @προβοκάτωρ: χαλάς όλες τις συζητήσεις. Τι θα γίνει; ¨Ολοι έχουμε προβλήματα, αλλά δεν κάνουμε έτσι βρε παιδί μου

 33. ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΝΑΤΣΗΣ avatar
  ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΝΑΤΣΗΣ 14/06/2009 20:32:29

  Από όλα τα βαθυστόχαστα που γράφεις αγαπητέ Θ. Κ. μου άρεσε αυτό το. "Μακροπρόθεσμα αυτό θα βοηθήσει στη δημιουργία ενός αντίστοιχα σοβαρού και σύγχρονου μεγάλου κόμματος στο χώρο της Κεντροαριστεράς, που θα έχει επίσης περιθωριοποιήσει του «μεταλλαγμένους εκσυγχρονιστές», του μεταλλαγμένους διεθνιστές», τους σταλινικούς, τους «προστάτες των κουκουλοφόρων», καθώς και τα «παπαγαλάκια» των διαπλεκομένων και των ξένων πρεσβειών, που αφθονούν σήμερα μεταξύ των λεγόμενων «προοδευτικών»". Αγαπητέ μου καλά θα κάνεις να μελετήσεις πρώτα την ελληνική ιστορία και μετά να κάνεις πολιτικές αναλύσεις

 34. Ρίχτερ avatar
  Ρίχτερ 14/06/2009 20:48:18

  @ factorX...

  Με ρωτάς..."θες να μας πεις οτι η πολιτική ανάλυση είναι μαθηματικός υπολογισμός;". Μάλλον το αντίθετο φάκτορα. Αν ψάνεις για κάτι τέτοιο δες και το αρθράκι του Θ.Κ με τα μπακαλίστικά μαθηματικά του "35-25-25-10".

  Επίσης δεν έχω δικά μου στοιχεία για να τα παραθέσω. Εξάλλου δεν γνώριζα πως για να καταθέσω μια κριτική άποψη έπρεπε να προσκομίσω αντίστοιχα στοιχεία για να δούμε "ποιός έχει τα καλύτερα".

  Τέλος όσο για το επίπεδο της κριτικής μου, εγώ δικαιολόγησα το χαρακτηρισμό "υστεροεφηβικός" για τον θ.κ παραθέτωντας την συνήθη επιστημονική πρακτική της ανάλυσης την οποία επιδεικτικά φαίνεται να αγνοεί (είτε απο πρόθεση είτε άθελα).

  Ελπίζω, τέλος, το "προσχολικό" που μου προσάπτεις να μην είναι αποκλειστικά εξαιτίας της καυστικότητας της - καλοπροαίρετης- κριτικής μου.

 35. Factorx avatar
  Factorx 14/06/2009 21:05:38

  @Ρίχτερ έ οχι και "καλοπροαίρετη" αγαπητέ. Ακόμα δονείται το κομπιούτερ απο τα ...ριχτερ. Και αφου δεν έχεις δικά σου στοιχεια να παραθεσεις πως κρίνει τον άλλο "μπακάλη"; Σου ηταν αραγε τόσο απαραίτητα τα "υστεροεφηβικός" κλπ ή μήπως οι χαρακτηρισμοί υποδεικνύουν ένδοια επιχειρημάτων;

 36. Tsoutsekis avatar
  Tsoutsekis 14/06/2009 21:21:21

  ποια καεντροαριστερα και κουραφέξαλα; Τα επόμενα χρόνια θα σηματοδοτησουν την άνοδο ακροδεξιών σχημάτων και στη χώρα μας. Οι λόγοι;
  Ασφάλεια και ασφάλεια. Και βεβαίως η αλλοίωση της φυλετικής μας ταυτότητας. Και δεν μιλάω για καρατζαφεριδες αλλα για σχήματα πολύ πιο προς SS του `30. Θα με θυμηθείτε.

 37. Orestios avatar
  Orestios 14/06/2009 21:31:18

  Η μέχρι πρότινος λέξη-οίστρος για μερικούς- "εθνικός" επανέρχεται και προδικάζει αλλαγές ορίζοντας ένα νέο σημείο αναφοράς.

 38. Θ.Κ. avatar
  Θ.Κ. 14/06/2009 21:38:25

  #29 Απάντηση στον Ριχτερ

  Αν δεν σου αρκεί αυτό που είπα ανωτέρω ότι η (πολιτική) ανάλυση γίνεται πάντα με σενάρια - τα οποία επεξέγησα ότι είναι "εξαντλητικές" και "εσωτερικά συνεπείς" υποθέσεις εργασίας που φέρονται στην έσχατη συνέπειά τους, τότε φίλε μου μιλάμε άλλη γλώσσα και μιλάμε για διαφορετικά πράγματα.

  Ασφαλώς όλα τα προηγούμενα (υποθέσεις εργασίας κλπ.) πρέπει να στηρίζονται σε στοιχεία και σε αποδεκτές αναλύσεις στοιχείων.

  Αλλά στην επιχειρησιακή έρευνα (κι υποπερίπτωση της επιχειρησιακής έρευνας είναι η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ανάλυση στην οποία αναφέρομαι ανωτέρω) η διερεύνηση σεναρίων είναι κορμός, είναι απαραίτητη. Αν αυτό δεν το έμαθες ακόμα μη σκας. Δεν θα το μάθεις ποτέ.

  Προφανώς μιλάμε για άλλα πράγματα. Εσύ μιλάς για ανάλυση πραγμάτων οπου υπάρχει πλήρης ΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑ. Γι' αυτό και η εμμονή σου στα "στοιχεία". Για παράδειγμα, ανάλυση αίματος (χρειάζεσαι μόνο δείγμα αίματος και αντιδραστήρες), ανάλυση ούρων, ανάλυση κοπράνων,ανάλυση υπεδάφους. Εδώ πράγματι είναι απαραίτητα μόνο ΣΤΟΙΧΕΙΑ.

  Αλλά σε επιχειρησιακή ανάλυση, σε οικονομική ανάλυση, σε στρατιωτική ανάλυση, σε στρατηγική ανάλυση, σε ανάλυση πληθυσμιακών τάσεων, σε ανάλυση χρηματιστηριακή, η μακροοικονομική κλπ. δηλαδή σε αναλυτικά πεδία όπου κυριαρχεί η ΑΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑ, τότε τα στοιχεία μόνο ΔΕΝ φτάνουν.

  Τα "στοιχεία" σου λένε (κι όχι πάντα με ακρίβεια) τι είχαμε ως τώρα. Δεν σου λένε, σε καμία περίπτωση, τι θα προκύψει στο μέλλον, ιδιαίτερα όταν τα πράγματα πάψουν να είναι όπως σήμερα (λογω κρίσης του σημερινού συστήματος και του σημερινού καθεστώτος).
  Αν λοιπόν, εσύ προσπαθείς να αναλύσεις ένα σύστημα σε κρίση μόνο ή κυρίως με στοιχεία που σου δίνει το ίδιο το σύστημα (που βρίσκεται σε κρίση) τότε δεν μπορείς να δείς πέρα απ' αυτό. Όταν δουλειά σου είναι ακριβώς να δείς παραπέρα!

  Γι' αυτό χρειάζεται η ανάλυση: για να δείς το ΜΗ προφανές. Το προφανές το βλέπουν όλοι, δεν χρειάζονται τον "αναλυτή"

  Γι' αυτή την ανάλυση μιλάω εγώ, γι' αυτό επιμένω σε υποθέσεις εργασίας, "σενάρια", εσωτερίκή συνέπεια, εξαντλητικότητα κλπ.
  Εσύ μιλάς για ανάλυση ούρων. Πάρε τα "στοιχεία" σου και κάντη και πές μας τα αποτελέσματα.
  Αλλά δεν μιλάμε για το ίδιο πράγμα.
  (και κάνε κράτει στον στενοκέφαλο, τάχα μου ακαδημαϊκό, σχολαστικισμό σου. Όπως γράφεις μου θυμίζεις αυτά που χλεύαζαν λαμπροί καθηγητές μου)

 39. Tsoutsekis avatar
  Tsoutsekis 14/06/2009 21:40:07

  Το ΠΑΣΟΚ απέδέιξε οριστικά ότι έκλεισε τον ιστορικό του κύκλο. Στο ζητημα των παρανομων μεταναστών φανηκε οφσαιντ.Το μόνο που θέλουν τα στελέχη του είναι η επιστροφή στο κλέψιμο. Φτύστε τους.

 40. anagnostis avatar
  anagnostis 14/06/2009 21:42:40

  Πρσέξτε τι έγραφε προ ημερών το φιλομητσοτακικό
  parapolitika.gr

  «Ελιά» αλλά ελληνικά, σκέφτεται ο Γιώργος

  Η προοπτική της δημιουργίας μιας κυβερνώσας κεντροαριστεράς είναι πιο ώριμη από ποτέ στο μυαλό του Γιώργου Παπανδρέου, μετά την ευρεία επικράτηση του ΠΑΣΟΚ στις ευρωεκλογές, και τη συρρίκνωση των ποσοστών της Νέας Δημοκρατίας. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει δεχθεί εισηγήσεις να επιφέρει το τελειωτικό χτύπημα στον Κώστα Καραμανλή, και σε αντίθεση με την κωλυσιεργία του Πρωθυπουργού να προχωρήσει σε αλλαγές στην Κυβέρνηση και το κόμμα, ο ίδιος να επιχειρήσει ένα θεαματικό άνοιγμα στην κοινωνία.
  Σύμφωνα με πληροφορίες του «parapolitika.gr», ο Γιώργος Παπανδρέου οραματίζεται μια κεντροαριστερή διακυβέρνηση στα πρότυπα της «Ελιάς», προ μερικών ετών στην Ιταλία. Αυτό θα σημαίνει ότι ακόμη και στην περίπτωση που το ΠΑΣΟΚ εξασφαλίσει αυτοδυναμία στις επόμενες βουλευτικές εκλογές, θα επιδιώξει να συγκροτήσει κυβέρνηση ευρείας πλειοψηφίας, με τη συμμετοχή του εκσυγχρονιστικού τμήματος του Συνασπισμού, των Οικολόγων του Μιχάλη Τρεμόπουλου αλλά και της «Δράσης» του Στέφανου Μάνου.
  Σε μια τέτοια περίπτωση, είναι πιθανό να δοθούν κυβερνητικές θέσεις ή ακόμη και υπουργεία σε εκπροσώπους των συγκεκριμένων πολιτικών τάσεων, σε μια προσπάθεια να απομονωθεί κοινωνικά και εκλογικά η Νέα Δημοκρατία.

 41. Προφήτης avatar
  Προφήτης 14/06/2009 22:06:07

  @40
  «Ελιά» αλλά ελληνικά, σκέφτεται ο Γιώργος

  Μόνο που τον συνασπισμό πρέπει να τον πουν "Συκιά".

 42. Προβοκατωρ. avatar
  Προβοκατωρ. 14/06/2009 22:57:28

  Kala,αυτο ειναι παλια ιστορια.

 43. Ξενητεμενος avatar
  Ξενητεμενος 15/06/2009 00:15:55

  @ 15 polkas: Η θολουρα στις δυο τελευταιες παραγραφους σου μου φερνει στο μυαλο κειμενα του "Ριζοσπαστη" αλλα ταυτοχρονα δειχνει και μια αγνοια, δεν ξερω μονον αν ειναι σκοπιμη 'η πραγματικη: Σε πια περιοχη του καμπου ειδες να σκαλιζουν λαθρομεταναστες τα μπαμπακια; Αν γινοταν τετοιο σκαλισμα που λες εσυ, ο καμπος θα ηταν γεματος με ανθρωπους, οπως τοτε που θεριζαν με τα δρεπανια, τωρα στον καμπο υπαρχουν μονο μηχανηματα και που και που βλεπεις καποιον που κλεινει καμμια βανα του αυτοματου ποτισματος που γινεται με τα "κουνουπια".

 44. polkas avatar
  polkas 15/06/2009 09:20:27

  ξενητεμένος43 καθόλου θολούρα, οι μετανάστες σκαλίζουν ακόμη στον κάμπο και τα μπαμπάκια και τις ντομάτες, όπως σκαλίζω κι εγώ μαζί τους το αμπέλι μου γιατί δεν προλαβαίνω μόνος μου.
  βλέπεις εκτός από το πληκτρολόγιο πιάνω και το τσαπί στη ζωή μου.
  δούλεψα με μετανάστες μαζί εδώ και δεκαπέντε χρόνια
  όχι ως επιστάτης αν και εγώ τους πλήρωνα
  επίσης δούλεψα και σε γραφείο που ασχολείται με τα προβλήματα των μεταναστών.
  δεν είναι άγιοι ούτε καθάρματα, άνθρωποι όπως κι εμεις είναι και σίγουρα δεν έφυγαν από την χώρα τους για διακοπές. η ανάγκη τους έφερε εδώ και αυτή την ανάγκη τους την "εκμεταλευόμαστε" κι εμείς.
  μη μου πεις ότι τα έργα της ολυμπιάδας τα έφτιαξαν οι εθελοντές της Αγγελοπούλου...
  ή για κάνε μια βόλτα στα χωριά να δεις με τα μάτια σου πως αν δεν ερήμωσαν ακόμη σε ένα μεγάλο βαθμό υπεύθυνοι είναι οι μετανάστες γι αυτό.
  ή μήπως οι αγρότες δεν πήραν μια ανάσα πριν τον μαρασμό τον σημερινό εξαιτίας του φθηνού εργατικού δυναμικού των μεταναστών?
  θολούρα είναι όλα αυτά ή αλήθειες?
  επίσης πόσοι συχαίνονται να περοιποιηθούν τους ηλικιωμένους γονείς τους και τους "αναθέτουν" σε γυναίκες μετανάστριες?
  δεν το έχεις υπόψην σου?
  δεν λέω ότι το μεταναστευτικό είναι ένα μεγάλο πρόβλημα. όμως πρώτον είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα και η ελλάδα λόγω της γεωγραφικής της θέσης το υφίσταται και θα το αντιμετωπίζει και στο μέλλον.
  μην είμαστε αφελείς ότι θα λυθεί μόνο με την αστυνόμευση ή αν υιοθετήσουμε τις κραυγες της χρυσης αυγής και του λαος λες και αμα πουμε εξω οι ξενοι αυτοί θα εξαφανιστούν
  άνθρωποι που περπατάνε τρεις μηνες για να φτάσουν από το αφγανιστάν στην ελλάδα και θαλασσοπνίγονται και περνάνε μέσα από ναρκοπέδια δεν πρόκειται να σταματήσουν να έρχονται.
  άμα είσαι μάγκας σαν κράτος δήλωσε στο νατο και την Ε.Ε. πως αυτοί είναι υπεύθυνοι για τον πόλεμο εκεί και για την προσφυγιά και να πληρώσουν το αντίτιμο, να τους πάρουν αυτοί.
  α και ριζοσπάστη διάβαζα πριν από πολλά πολλά χρόνια, αν σημαίνει κάτι αυτό

 45. kapoios avatar
  kapoios 15/06/2009 09:39:37

  Αγαπητέ Θ.Κ.

  Εσύ προφανώς θα νόμιζες ότι απευθύνεσαι σε έναν κόσμο όμορφο αγγελικά πλασμένο όπου μπορεί ο καθένας να εκφράζει έναν προβληματισμό προς συζήτηση...χα!

  Ρίξε μια ματιά με πόση αγωνία έτρεξαν όλα τα τσιράκια να σε καταπνίξουν μην τολμήσεις και ανασάνεις!

  Και πώς να δικαιολογήσουν άλλωστε τον μισθό τους αν δεν επιτεθούν και δεν κατατροπώσουν κάτι ελεύθερες αλλά επικίνδυνες σκέψεις σαν την δική σου???

  Όταν δεν κυβερνά το ΠΑΣΟΚ στην Ελλάδα τότε απαγορεύεται η Δημοκρατία, η Ελευθερία του λόγου, η Ανεξιθρησκεία και η ομαλή διαβίωση.

  Θα μας καίνε, θα μας τα σπάνε, θα μας τρομοκρατούνε, θα μας πυροβολούν με ελεύθερους σκοπευτές, θα μας δουλεύουνε με ψεύτικες δημοσκοπήσεις και αποτελέσματα εκλογών, και όποιος τολμήσει να μιλήσει θα ξεχύνεται η θάλασσα των πληρωμένων παπαγάλων για να τον εκμηδενίσει.

  Και δυστυχώς αυτό έχει ξεκινήσει πολλά χρόνια τώρα όταν πριν μας εισαγάγουν το Αμερικανικό μπουμπούκι
  Ανδρέα Παπανδρέου μας έκαναν και το ψυχολογικό τεστ με το νερό του Καματερού για να μετρήσουν την βλακεία μας και την βρήκαν επαρκή!!

  Έτσι λοιπόν αν και έχω διαφορετική άποψη από την δική σου σχετικά με την διαμόρφωση του πολιτικού σκηνικού στην Ελλάδα ωστόσο χαίρομαι για τον προβληματισμό σου και δράττομαι της ευκαιρίας να σου πω πως τον τελευταίο λόγο θα τον έχει ο λαός ο οποίος μετά και το δεύτερο ψυχολογικό τεστ που υπέστη -αυτό του χρηματιστηρίου- έχει βάλει μυαλό και έχει ως κέντρο τον εαυτό του και όχι τα κόμματα, ακολουθεί την πολιτική και όχι τους πολιτικούς και επιτέλους φροντίζει τελικά για την χώρα του.

  Μην ανησυχείς λοιπόν για όλη αυτή την επίθεση - διδασκαλία των Μαρτύρων του Ιεχωβά ΠΑΣΟΚ, άστους να βγάλουν τίποτα φράγκα γιατί έρχεται χειμώνας και πρέπει να πάρουν τζιπ να αναρριχηθούν στις πλαγιές που έκαψαν πέρσι για να αποκτήσουν το σκάφος..
  και να λες πάντα την άποψή σου!

 46. O Ιθαγενής avatar
  O Ιθαγενής 15/06/2009 13:24:02

  Αγαπητέ ΘΚ, λυπάμαι που ενοχλείσαι όταν σε σχολιάζουν, πρόβλημά σου, μην γράφεις αν δεν θες αντίλογο.
  Ταμείο αγαπητέ είναι η εξουσία.
  Αν νομίζεις ότι επειδή χρωστάνε τις επιχορηγήσεις τα στελέχη τους πεινάνε, λυπάμαι αλλά είσαι βαθιά νυχτωμένος.
  Η εξουσία στην Ελλάδα φίλε μου σου προσφέρει:
  -σπουδές ...από πτυχίο έως μεταπτυχιακό
  -θητεία στο σπίτι
  -εργασία
  -μαύρα με επιτροπές ή θέσεις για φακελάκι (πουλιούνται οι θέσεις σε πολεοδομίες και ΔΟΥ φίλε)
  -κρεββάτι σε ΜΕΘ
  -μου αντιπαραθέτεις τον Κωνσταντίνο Καραμανλή και τον Ανδρέα, αυτοί φίλε μου ήταν ηγέτες, μπορούσαν να εμπνεύσουν και όχι απλά να διαχειριστούν.
  Τα στελέχη έδωσαν τη νίκη στον ΓΑΠ (οι συνδικαλιστές ...μην αρχίσει κανένας για ψηφοφορία φίλων) και εκεί είναι το πρόβλημα της ΝΔ φίλε (βλέπουν να τα μασάνε οι λαθρεπιβάτες,)
  Νομίζεις ότι είναι τυχαίο που οι συνδικαλιστές της ΝΔ φωνάζουν πιο πολύ? Κάτι το σύστημα ΠΑΣΟΚ που δεν τους έκατσε, κάτι οι κλειστές πόρτες, κάτι η συμπεριφορά των βαρόνων και έδεσε το γλυκό.
  Μπορεί κάποιος να υποστηρίξει ότι ο ΚΚ ο Β θα αντιδράσει? Εγώ πιστεύω ότι ίσως γιατί είναι στριμωγμένος στη γωνία άρα και απρόβλεπτος. Αυτό τι σημαίνει ότι θα ξεχάσω ότι κοιμάται από το 2004?
  Θα δημιουργηθεί νέο δεξιό κόμμα ή κόμματα? Μακάρι αλλά πρόβλημα δομών και λειτουργιών θα έχει.Ο Βουλγαράκης, ο Λιάπης, ο Μαγγίνας, ο Τσιτουρίδης, ο Ζαχόπουλος, ο Αλογοσκούφης, ο Πολύδωρας,κλπ ...θα μείνουν άστεγοι?
  Αν μεταρρυθμιστούν και ανοίξουν τις πόρτες στην κοινωνία και όχι στους Βαρόνους έχουν ελπίδα (πχ δες στο Ρέθυμνο τι έγινε)
  Μου αρέσουν οι μεταρρυθμίσεις και όχι οι επαναστάσεις...το έχω ξανά πει.

  ΥΓ

  όσο για τους χαρακτηρισμούς που απευθύνεις, λυπάμαι αν έχασε στις εκλογές ο ΚΚ ο Β και αν πήρε λιγότερο και από τον Εβερτ, αλλά δεν φταίω εγώ, αλλά ότι έκανε και ότι δεν έκανε...ο Σαρκοζί της Ελλάδας.

 47. lypon avatar
  lypon 15/06/2009 14:33:01

  Λοιπόν Θ.Κ, αφ’ υψηλού η ανάλυση, ου μην αλλά και μακριά νυχτωμένη. Γιατί μιλάει με όρους αναδιανομής των πολιτικών ψηφίδων, αγνοώντας τη δυναμική που αποκάλυψε το πείραμα Τσίπρα (στην αρχή του), η άνοδος Οικολόγων Πράσινων και η αποχή.

  Με άλλα λόγια, θεωρώ πως ο ψηφοφόρος λαός έχει μπουχτίσει από την αναξιοπιστία του πολιτικού (και όχι μόνο) συστήματος και είναι έτοιμος να δοκιμάσει οτιδήποτε και οποιονδήποτε, σφαλώντας τα βλέφαρα με απόγνωση.

  Και στον λαό αυτόν δε φτάνει η αναδιανομή των παιχτών του πολιτικού παιχνιδιού, θέλει κάτι νέο και άφθαρτο και αξιόπιστο. Και προφανώς σε αυτό δεν περιλαμβάνει λύση Έλληνα Μπερλουσκόνι, γιατί κάτι τέτοιο, αν και θα πάρει ψήφους στην αρχή, συγκεντρώνει βαθειά την υποψία του.

  Καλή του τύχη λοιπόν, του πάντα ευκολοπίστευτου και πάντα προδομένου…

 48. Προβοκατωρ. avatar
  Προβοκατωρ. 15/06/2009 18:33:39

  Ιθαγενη,τι ακριβως εγινε στο Ρεθυμνο,και δεν το πηρα χαμπαρι;

 49. politisp avatar
  politisp 15/06/2009 21:57:40

  "Πύρρειος" νίκη βρε Θ.Κ. με 4,5% διαφορά! Δηλαδή κανονική θα ήταν με ...10% διαφορά έτσι όπως τα βγάζεις! Άστο εντάξει, δε μας πείθεις. Είπαμε, είστε κάποιοι που θέλετε με το ντε και σώνει "δεξιά να 'ναι κι ότι να 'ναι" και "ψωμί, ελιά και Κώτσο βασιλιά". Σαφώς, δικαίωμα σας αλλά μην ...κουράζεστε με τις ...βαθυστόχαστες αναλύσεις. Είναι δικαίωμα και κάποιων άλλων να μη θέλουν! Και στο κάτω κάτω τους είδαμε και τους κρίνουμε κι αυτούς...

 50. Ο Ιθαγενής avatar
  Ο Ιθαγενής 15/06/2009 23:37:29

  Σχοινάς με την κόρη του "άτυπου συμβούλου"
  Όταν τα κόμματά μας είναι εκτροφεία βουλευτών κληρονομικότητας, ο λαός ή γίνεται ΛΑΟΣ ή πάει για μπάνια.
  Αντί να κοιτάμε δομές και λειτουργίες εμείς κάνουμε αναλύσεις (και εγώ μαζί...)

  ΥΓ

  Ας καταλάβουμε ότι κολλημένοι σε σκατά, σκατά θα ανακατεύουμε
  ίσως κάτι αλλάξει....

 51. Θ.Κ. avatar
  Θ.Κ. 16/06/2009 08:59:29

  # Απάντησε σε Ιθαγενή, lypon και politisp

  Μάλλον καταλαβαίνουμε διαφορετικά το διάλογο.
  Όταν μπαίνεις στη διαδικασία που ονομάζεται 'brain storming" τότε παίζεις ένα παίγνίδι δύσκολο με αυστηρούς κανόνες. Αν κάποιος δεν ξέρει τους κανόνες αυτούς και δεν τους τηρεί, τότε χαλάει το παιγνίδι.

  Όταν δημοσιεύεις την άποψή σου σε ένα site όπως αυτό του antinews, ουσιαστικά μπαίνεις σε ένα τέτοιο "brain storming". Το οποίο πολλοί έχουν ανάγκη σήμερα, αλλά αρκούν λίγοι για να το χαλάσουν.
  Και ασφαλώς όταν γράφω κάτι κι αντί για κριτική διαβάζω ύβρεις, απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς και ανοησίες πάσης φύσεως εκτός θέματος, τότε ασφαλώς θα απαντώ.
  Οχι δεν θα σωπάσω εγώ. Κάποιοι κακομαθημένοι θα μάθουν να παίζουν με τους κανόνες του παιγνιδιού ή αλλιώς να σωπάσουν εκείνοι.
  Δεν θα μας φιμώσουν. Δεν θα μας τρομοκρατήσουν. Δεν θα μας υποχρεώσουν να γίνουμε ίδιοι με αυτούς. Ούτε να ποντάρουν ότι είμαστε ευγενείς και βαριόμαστε να τους απαντάμε.
  Αντίθετα να ξέρουν ότι είμαστε το ίδιοι κακοί, το ίδιο υβριστές, το ίδιο κακοήθεις με αυτούς, απλά κάνουμε...θεραπεία. Αλλά λίγο θέλει να μας τσιγκλίσουν για να τα ακούσουν. Συεννοηθήκαμε;

  Το τι ακούμε κάθε φορά που πάμε να ξεκινήσουμε μια σοβαρή συζήτηση δεν περιγράφετε: Από το ότι δεν αλλάζει τίποτε, μέχρι ότι νίκησε ο Γιωργάκης στις εκλογές κι όπου νάναι γίνεται Πρωθυπουργός με ΜΕΙΩΣΗ ψήφων σε σχέση με όλες τις άλες προηγούμενες αναμετρήσεις! Ενώ η Κυβέρνηση κατέρρεε...
  Δεν αμφισβητήσαμε εμείς ότι η Κυβέρνηση κατέρρευσε εκλογικά. Δεν αμφισβητήσαμε ότι "νίκησε" το ΠΑΣΟΚ. Παρατηρήσαμε απλώς ότι επρόκειτο για "Πύρρεια νίκη" αφού οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ μειώθηκαν - ΚΑΙ ΠΑΛΙ! Πώς μπορεί να κυβερνήσει ένα κόμμα όταν μειώνονται οι ψηφοφόροι του σε περιόδους που φθείρονται οι αντίπαλοί τοιυ;
  Ούτε αυτό ανέχονται οι θρασείς και... μυαλοφυγόδικοι παπαγάλοι!

  Ο άλλος με περισπούδαστο ύφος μπέρδεψε την πολιτική ανάλυση με την... ανάλυση ούρων! Ζήταγε να του φέρουμε στοιχεία για το πώς θα είναι το... μέλλον!

  Όποιος δεν παίζει με τους κανόνες του brain storming θα αντιμετωπίζεται με ΠΟΛΥ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ ειρωνεία απ' ότι μόλις διαπιστώσατε.
  Κι όποιος κάνει απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς θα εισπράττει πολύ χειρότερους χαρακτηρισμούς.
  Άντε γιατί ακόμα και τα πιο συναρπαστικά πράγματα - από το ποδόσφαιρο και το μπάσκετ ως τα... μπουρδέλα - είναι συναρπαστικά γιατί έχουν αυστηρούς κανόνες και τους τηρούν.

  Το brain storming ΔΕΝ ειναι εξαίρεση!

  Πάρτε το χαμπάρι. Τηρείτε τους κανόνες και θα περάσουμε θαύμα
  Δεν τηρείτε τους κανόνες εσείς δεν θα τους τηρούν κι αυτοί που είναι απέναντί σας.
  Και δεν θα σας αρέσει...

 52. Ο Ιθαγενής avatar
  Ο Ιθαγενής 16/06/2009 17:15:55

  Αγαπητέ μου δεν καταλαβαίνω τον εκνευρισμό σου, αν δε παρακολουθούσες λίγο την πορεία των αναρτήσεων που έχω κάνει, μίλησα πρώτος για Πύρρεια νίκη του ΠΑΣΟΚ, με απόλυτη αριθμητική μείωση ψηφοφόρων.
  Είχα δε αναφέρει για 4 μελλοντικά μπλοκ: δεξιό νεοφιλελεύθερο σοσιαλδημοκρατικό αριστερό, μόνο που επιμένω δεν έχουν μέλλον γιατί δεν έχουν συνδετικό ιστό.
  Αν από την άλλη νομίζεις, ότι είμαι πράσινο παπαγαλάκι, λυπάμαι μόνο ΠΑΣΟΚ και βάζελο δεν με είχαν πει έως σήμερα.
  Ψήφιζα ΝΔ από την πρώτη φορά το 1984 έως το 2007, όμως το έχω γράψει πολλές φορές δεξιός είμαι όχι μαλάκας.
  Η ΝΔ δεν έκανε λοιπόν τίποτα από ότι έλεγε, έκανε πολλά από όσα δεν έλεγε.
  Να σου θυμίσω: συνέχιση του συστήματος ΠΑΣΟΚ (καλά λέγαμε έχει Ολυμπιάδα, ας περιμένουμε), επανίδρυση του κράτους για γέλια με νόμους και ΠΔ στο πόδι (ΠΔ 164, Βασικός μέτοχος, Υπαλληλικός κώδικας κλπ), βόλεμα λαθρεπιβατών γνωστών και φίλων, αναπροσδιορισμός ήθους και εννοιών (Ζαχόπουλος, πολιτική ευθύνη, παραίτηση, ευθιξία, νόμιμο άρα ηθικό κλπ), οικονομική πολιτική, θάψιμο των πράσινων σκανδάλων (ξέρω ξέρω μη ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής), γέννηση γαλάζιων σκανδάλων, διστακτικά μπουσουλίματα αντί μεταρρυθμίσεις, διόγκωση ανασφάλειας και λαθρομετανάστευση, βανδαλισμοί και λεηλασίες κλπ
  Ομως τι σημαίνουν όλα αυτά; Οτι επειδή το ΠΑΣΟΚ είναι το ίδιο και απαράλλακτο κουβαλώντας το βεβαρημένο παρελθόν του (ας διαβάσει κάποιος φίλος Πάγκαλο για ευκαιριακούς κλέφτες και αχρείους) πρέπει να συνεχίσω να υποστηρίζω τον ΚΚ τον Β ή την Ντόρα ή τον Σαμαρά;
  Τι να κάνω λοιπόν; Να μπω στο δίλημμα επιλογής του λιγότερου ανίκανου ή του εντιμότερου κλέφτη;
  ή μήπως η καταιγίδα ιδεών σημαίνει να μην βλέπω από την θολούρα;
  Πρόβλημα δομών και λειτουργιών έχει το κόμμα που υποστήριζα.
  Αν κάποιος με θέλει, το έχω ξανά πει ας μου θέσει:
  στόχο, πρόγραμμα, κόστος, μέσα υλοποίησης.
  Διαφορετικά για να παραφράσω τη ρήση του κ Σαμαρά: μπορεί να μην διαβήκαμε τη γέφυρα για να πάμε αλλού, αλλά στεκόμαστε στο μέσο.
  Αν πιστεύουν ότι το σεμνά και ταπεινά είναι ο κ Ζαχόπουλος ή ο νόμιμος και ηθικός, ας μείνουν με τους...Μανώληδες.

 53. Eskimo avatar
  Eskimo 16/06/2009 19:53:45

  Το ΠΑΣΟΚ επανερχεται δριμύ. 1-Κρύψτε τα πορτοφόλια σας και2-οιμέ στη δημόσια διοίκηση. Θα΄κλαψουν μαννες.

 54. Θ.Κ. avatar
  Θ.Κ. 17/06/2009 13:21:55

  Δεν καταλαβαίνω γιατί μιλάς για "εκνευρισμό". Αυστηρότητα ναι - και δικαιολογημένη, αφού κάποιοι στοιχειώδεις κανόνες πρέπει να τηρούνται, ώστε να υπάρξει συζήτηση.
  Ξέρεις, μια συζήτηση πολλοί τη θέλουν, αλλά αρκούν ελάχιστοι για να την καταστρέψουν. Συνεπώς, η αυστηρότητα είναι δικαιολογημένη και απαραίτητη σε αυτές τις περιπτώσεις.
  Αλλά ΔΕΝ είναι ¨εκνευρισμός" - γιατί δεν έβρισα ούτε αδίκησα κανένα. Αντίθετα εμενα με προσέβαλαν (αποδίδοντάς μου μέχρι και "διατεταγμένη υπηρεσία"!) και αδίκησαν τις απόψεις μου...

  Όσον αφορά αυτά που αναφέρεις, στα περισσότερα - σχεδόν σε όλα - συμφωνώ μαζί σου. Ανήκουμε κι οι δύο στις εκατοντάδες χιλιάδες των απογοητευμένων με τη Ν.Δ.
  Από κει και ύστερα, βέβαια, δεν συμφωνώ ότι το κεντρικό προβλημα της ΝΔ είναι "δομών και λειτουργιών".
  Νομίζω ότι είναι ηγετικότητας και ηγετικής αντίληψης. Ένα κόμμα χρειάζεται πολλά χρόνια για να αποκτήσει νέες δομές και νεες λειτουργίες. Αλλά χρειάζεται μόνο μια στιγμή (αφύπνισης ή ψυχικής λύτρωσης) για να αποκτήσει ηγετικότητα.

  Οι "ψυχολογικές" μεταβλητές αλλάζουν συχνά στιγμιαία και σε οριακές στιγμές.
  Οι "δομικές" μεταβλητές αλλάζουν πολύ αργά και σε μακροχρόνιες κανονικές περιόδους.
  Σήμερα ζούμε σε οριακές στιγμές και χρειαζόμαστε άμεσες αλλαγές. Κι αυτές μπορούν να είναι ψυχολογικές και ιδεολογικές πρωτίστως (ηγετικότητα και ηγετική αντίληψη) όχι δομικές και λειτουργικές.

  Αλλαγή ηγετικότητας και ηγετικής αντίληψης σημαίνει αλλαγή πολιτικού χάρτη (όχι απλώς αλλαγή αρχηγού). Πράγμα που εμπεριέχει και αλλαγή δομών.

  Γι' αυτό και περιέγραψε δύο τουλάχιστον σενάρια για το πώς μπορεί να συμβεί αυτό - για το πώς μπορεί να αλλάξει το πολιτικο σκηνικό.
  Και δεν έκρυψα ότι προσωπικά τάσσομαι με το δεύτερο, αν και μεγάλο μέρος της σημερινής ελίτ προωθεί το πρώτο.
  Αυτό ήταν το αντικείμενο του post.

  Και χρειάστηκε να απαντήσω με αυστηρότητα σε κάποιους που ΔΕΝ θέλουν να συζητήσουμε ΤΙΠΟΤΕ άλλο από το πώς θα έλθει να κυβερνήσει - και να μας "σώσει" - ο ΓΑΠ.
  Δικαίωμά τους, αλλά μη μας "απαυτώνουν" την κουβέντα. Γιατί υπάρχουν άνθρωποι που δεν περιμένουν τη "σωτηρία" απο το Γιωργάκη (που ότι κι αν πείς για τον ΚΚ κι έχεις δίκιο, ισχύουν κατά ΜΕΙΖΟΝΑ λόγο για το Γιωργάκη).
  Αυτά...

 55. Θ.Κ. avatar
  Θ.Κ. 17/06/2009 13:24:15

  Το παραπάνω είναι απάντηση στο #52 τον "Ιθαγενή"

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.