#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
22/09/2012 16:02
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεσμά του ρόλουΠάνω από 2.5 (για τους εγκαίρως υποψιασμένους) χρόνια συζητήσεων, χιλιάδες άρθρα, ποστς και ώρες τηλεοπτικού και ραδιοφωνικού χρόνου και η σύγχυση δεν ήταν ποτέ μεγαλύτερη. Όλοι μας παρασυρόμενοι στην περιπτωσιολογία συχνά ξεχνάμε (ορισμένοι δεν έχουν ποτέ αντιληφθεί) την τρέχουσα θέση μας και το πλαίσιο της πραγματικότητας μέσα στην οποία κινούμαστε.

Η ζημιά στην Ελλάδα έγινε την άνοιξη του 10. Έγινε και είναι οριστική και αμετάκλητη. Είναι γεγονός και ανήκει στην ιστορία. Και ποια ήταν αυτή η ζημιά; Χρεοκοπήσαμε.  Όταν βγαίνεις και λες: κύριοι δεν μπορούμε να σας πληρώσουμε, αυτό σημαίνει: χρεοκόπησες. Οτιδήποτε συμβαίνει από αυτό το σημείο και μετά είναι η διαχείριση του γεγονότος αυτού. Η διαχείριση της χρεοκοπίας μας.

Ποιά είναι παγίως η μοίρα του χρεοκοπημένου; Να υποφέρει. Γιατί; Εδώ παρακαλώ την προσοχή σας. Κανείς στην πραγματικότητα δεν μισεί τον χρεοκοπημένο. Εάν ο δανειστής του είναι τράπεζα δεν τον μισεί ούτε αυτή. Είτε έχει πάρει τα λεφτά της και απλώς χάνει μέρος των κερδών, είτε ακόμα κι αν έχει χάσει κεφάλαιο, η τράπεζα ξέρει ότι δεν μπορεί να πάρει κάτι από τον χρεοκοπημένο. Στην πραγματικότητα η τράπεζα έχει κάθε συμφέρον, ο πελάτης να ορθοποδήσει, για να ξαναγίνει ακριβώς αυτό: πελάτης. Όχι όμως πριν υποφέρει. Κι αυτό διότι η οικονομία λειτουργεί πάνω στον άνθρωπο, στις επιλογές, τις αντιδράσεις και τα ένστικτά του. Εάν σταματώντας να πληρώνεις το στεγαστικό σου δεν χάσεις το σπίτι σου, δεν έχεις  κανένα άλλο πρόβλημα και τα χρήματα της πρώην δόσης τα κάνεις ποιότητα ζωής, (ταξίδια, νέα έπιπλα, κοσμικές εξόδους κλπ) είναι βέβαιον πως σε μικρό χρονικό διάστημα δεν θα πληρώνει στεγαστικό κανείς στην πολυκατοικία, σε λίγο στην γειτονιά και ούτω καθ’ εξής. Απλοϊκό αλλά ευκόλως αντιληπτό ότι το σύστημα θα κατέρρεε.

Σε αυτή τη θέση λοιπόν βρισκόμαστε από την άνοιξη του 10. Του χρεοκοπημένου πού πρέπει να υποφέρει, ώστε να μην διανοείται κανείς να θέλει να βρεθεί στην θέση του. Όχι γιατί κάποιος μας μισεί αλλά γιατί δεν γίνεται αλλιώς.

Τα περί Ιφιγένειας άρα ισχύουν ήδη από καιρό. Την στιγμή που ελήφθη η απόφαση να μπούμε σε αυτό το πηγάδι, κερδίσαμε τον πρωταγωνιστικό ρόλο στο δράμα. Να σημειώσουμε εδώ ότι οι συχνά υπερβολικές αναφορές στα διεθνή Media για την δυστυχία που επικρατεί στην Χώρα, εξυπηρετούν ακριβώς τις ανάγκες του ρόλου.

Ομοίως και τα περί απώλειας εθνικής κυριαρχίας ισχύουν από καιρό. Είναι μια συζήτηση βέβαια το κατά πόσο η Ελλάδα υπήρξε ποτέ κυρίαρχη και ανεξάρτητη, είναι όμως βέβαιον πως ο Σαμαράς παρέλαβε από τον Παπαδήμο λιγότερη εξουσία από όση παρέλαβε ο ΓΑΠ από τον Καραμανλή. Όταν ο Πρωθυπουργός λέει: «πρέπει να μειώσουμε τον ΦΠΑ για να …» και δεν λέει: «μειώνουμε τον ΦΠΑ ώστε να…» είναι ξεκάθαρο πως δεν απευθύνεται στον Ελληνικό Λαό, αλλά σε όσους κρατούν το κομμάτι εξουσίας που του λείπει. Αναμφίβολα ο Σαμαράς παρέλαβε τον λιγότερο ζηλευτό πρωθυπουργικό θώκο τουλάχιστον της μεταπολίτευσης. ( Μήπως για αυτό του επετράπη; Με ιντριγκάρει ο προβοκάτορας μέσα μου).

Στην διαμορφωμένη πραγματικότητα λοιπόν το Ελληνικό Κράτος, ο Ελληνικός λαός και η κυβέρνησή του όποια κι αν ήταν, καλείται να πάρει ορισμένες αποφάσεις. Αυτονόητες στην πραγματικότητα.

Θεμελιώδης απόφαση η παραμονή στο Ευρώ. Σε όσους ακόμα πιστεύουν πως η Ελλάδα με δραχμή θα μεγαλουργήσει λόγω πετρελαίων η ότι άλλο, υπενθυμίζω πως το σύστημα δεν μπορεί να επιτρέψει στην Ιφιγένεια να ευημερήσει ακόμα κι αν αυτό ήταν εφικτό. Θα αποτελούσε κάκιστο παράδειγμα και απλά they can’t afford it. Είναι άλλωστε πολύ εύκολο. Η γειτονιά μας φλέγεται….

Παραμονή στο ευρώ μεταξύ άλλων σημαίνει ομοτράπεζοι των εκμεταλλευτών. Φτωχοί συγγενείς ίσως, αλλά ομοτράπεζοι, εκμεταλλευτές και ‘μείς. Το ξεχνάμε αυτό, (και είναι φυσικό καθώς φτωχαίνουμε και υποφέρουμε) αλλά ανήκουμε ακόμα στους εκμεταλλευτές του πλανήτη και όλη μας η προσπάθεια είναι να μην εκπέσουμε στο καθεστώς του εκμεταλλευομένου.

Η στρατηγική μας πλέον (θα έλεγα από τη στιγμή που ο ΓΑΠ βγήκε απ’ το κάδρο τον Νοέμβρη του 11) είναι ξεκάθαρη και δεν έχουν εμφανιστεί αξιόπιστες εναλλακτικές: Μέσα με κάθε τρόπο μέχρι την τελική λύση. Την λύση που θα αφορά όλους και άρα και εμάς εφ’ όσον παραμένουμε στο τραπέζι. Μπορούμε βέβαια να εκβιάσουμε την τελική λύση. Είναι αυτό που στην πραγματικότητα πρότεινε ο ΣΥΡΙΖΑ. Λύση εδώ και τώρα. Γιατί όχι θα πει κάποιος. Ναι λύση τώρα, τέλος στο μαρτύριο. Ποιο είναι το πρόβλημα;

Το πρόβλημα είναι πως κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι στην τελική λύση δεν θα περιλαμβάνεται ρόλος Ιφιγένειας. Ότι δεν θα απαιτείται. Ίσα ίσα μέχρι πρότινος ήταν το επικρατέστερο σενάριο: ένας έξω, βορά στα θηρία και οι υπόλοιποι τρομαγμένοι να σφίξουν το ζωνάρι.

Μετά από 2 χρόνια σφυροκόπημα και προετοιμασία της διεθνούς κοινής γνώμης, με την Ελλάδα να είναι ο παρίας της οικουμένης, αναξιόπιστη, διεφθαρμένη και παντοιοτρόπως συκοφαντημένη, (από αυτή τη θέση προτείνει να εκβιάσουμε ο Τσίπρας), δεν είναι δύσκολο να φανταστούμε ποιος θα ‘παιρνε τον ρόλο πανηγυρικά.

Συνεπώς το μόνο που μπορούσε να κάνει και κάνει η Κυβέρνηση είναι να δίνει μάχη μέρα τη μέρα για να βελτιώσει την διεθνή θέση και εικόνα της Χώρας, εν όψει κρίσιμων αποφάσεων στην Ευρώπη.

Η διαπραγμάτευση συμβαίνει, εξελίσσεται. Η επιδίωξη είναι η δημιουργία συνθηκών που να μην επιτρέπουν ή έστω να μην απαιτούν ρόλο Ιφιγένειας στην τελική λύση.

Το έργο δύσκολο, ο χρόνος λίγος, η έκβαση αβέβαιη.

Αν όλα πάνε αναπάντεχα καλά, (αντέξουμε μέσα, πείσουμε έξω και η καταστροφή σταματήσει κάπου εδώ) θα πρόκειται για ιστορική επιτυχία και case for study επιτυχημένης χρεοκοπίας.

Αν πάνε όλα τραγικά, (άτακτη χρεοκοπία, ταραχές, δυστυχία κλπ) πολλοί ισχυρίζονται ότι θα δούμε πρωτοφανή πράγματα, οπότε και θα γίνουμε η πλέον αποτυχημένη χρεοκοπία στην ιστορία.

Ο Θεός μαζί μας.

ΑπόΜηχανήςΦτωχός

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Βασίλης avatar
  Βασίλης 22/09/2012 16:17:54

  Η ίδια κι απαράλλαχτη ρητορεία του "μπορεί αυτά που γίνονται να είναι κοινωνικά καταστροφικά αλλά η άλλη εναλλακτική είναι χειρότερη" και των "μονοδρόμων" που μας έφεραν στην απόγνωση που βρισκόμαστε σήμερα. Οι ομοιότητες με το ΠΑΣΟΚ έχουν τέλος;

  • ΑποΜηχανηςΦτωχος avatar
   ΑποΜηχανηςΦτωχος @ Βασίλης 22/09/2012 17:52:49

   Το ΠΑΣΟΚ έχει την κύρια ιστορική ευθύνη για την καταστροφή και το αναγνωρίζει και το εκλογικό σώμα, αλλά το κείμενο καταπιάνεται με το σήμερα, με το μετά την καταστροφή.

 2. ΑΝΤΙ ΓΡΑΙΚΟΣ avatar
  ΑΝΤΙ ΓΡΑΙΚΟΣ 22/09/2012 16:51:33

  Παραμονή στο ευρώ μεταξύ άλλων σημαίνει ομοτράπεζοι των εκμεταλλευτών. Φτωχοί συγγενείς ίσως, αλλά ομοτράπεζοι, εκμεταλλευτές και ‘μείς. Το ξεχνάμε αυτό, (και είναι φυσικό καθώς φτωχαίνουμε και υποφέρουμε) αλλά ανήκουμε ακόμα στους εκμεταλλευτές του πλανήτη και όλη μας η προσπάθεια είναι να μην εκπέσουμε στο καθεστώς του εκμεταλλευομένου.
  Μετά από 2 χρόνια σφυροκόπημα και προετοιμασία της διεθνούς κοινής γνώμης, με την Ελλάδα να είναι ο παρίας της οικουμένης, αναξιόπιστη, διεφθαρμένη και παντοιοτρόπως συκοφαντημένη, (από αυτή τη θέση προτείνει να εκβιάσουμε ο Τσίπρας), δεν είναι δύσκολο να φανταστούμε ποιος θα ‘παιρνε τον ρόλο πανηγυρικά.

  Η παράγραφος 2 αναιρεί την παράγραφο 1. Δεν μπορεί ένας παρίας όπως λες να είναι ομοτράπεζος εκμεταλλευτής. Η λογική σου μέσα στο ευρώ χωρίς όριο είναι αυτή ακριβώς που μας έχει φέρει στο σημερινό σημείο. Κάποτε σε αυτήν την χώρα αρπάζανε τα άρματα για την ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ. Προφανώς υπήρχαν και επαγγελματίες ραγιάδες που λέγανε μέσα στην Αυτοκρατορία του Σουλτάνου χωρίς όρους. Κανένας Ελληνας δεν υποθηκεύει την ελευθερία την δική του αλλά ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΤΟΥ νομιμοποιώντας την δουλική υποχώρηση με πρόσχημα την διατήρηση κοινού νομίσματος. Να βράσω μια ενωμένη Ευρώπη όπου οι τραπεζίτες παίρνουν τα κέρδη και οι άνθρωποι πληρώνουν τις ζημίες.Να βράσω όλους αυτούς που βλέπουν συνανθρώπους μου σαν νούμερα και ποσοστά και επιχαίρουν για τον περιορισμό π.χ. των δαπανών παιδείας ενώ τα σχολεία είναι σε τραγική κατάσταση. Να διορθώσουμε τα λάθη και να εξαφανίσουμε τα λαμόγια, όχι να καταστρέψουμε το μέλλον των παιδιών μας.

  • ΑποΜηχανηςΦτωχος avatar
   ΑποΜηχανηςΦτωχος @ ΑΝΤΙ ΓΡΑΙΚΟΣ 22/09/2012 17:55:34

   Αυτό παλεύουμε. Να μην αφήσουμε το "παρίας" να γίνει καθεστώς. Εξοβελισμός απ' το ευρώ θα σήμαινε σφραγίδα οριστικοποίησης.

 3. Ἀστυάναξ Καυσοκαλυβίτης avatar
  Ἀστυάναξ Καυσοκαλυβίτης 22/09/2012 17:05:35

  Ὁ ἀρθρογράφος κυρίως περιγράφει καταστάσεις, δὲν περιγράφει τὸ εὐκταῖο. Στὴν ἀντιπρόταση, ἐδῶ σὲ θέλω.

  • ΑποΜηχανηςΦτωχος avatar
   ΑποΜηχανηςΦτωχος @ Ἀστυάναξ Καυσοκαλυβίτης 22/09/2012 17:48:51

   Ακριβώς. Περιγράφω. Αντιπρόταση το αναφέρω δεν έχει προκύψει αξιόπιστη. Δυστυχώς.

 4. Ἀστυάναξ Καυσοκαλυβίτης avatar
  Ἀστυάναξ Καυσοκαλυβίτης 22/09/2012 17:10:33

  ΑπόΜηχανήςΦτωχέ, ποιά ὅμως θὰ εἶναι ἡ "τελικὴ λύση", τί τύπου; Κάτι σὰν εὐρωομόλογα π.χ.; Πάλι δὲν θὰ προϋποθέτει (καὶ καλῶς θὰ κάνει) ριζικὴ μείωση τοῦ ἐλλείμματος; Ἄρα καὶ πάλι, καὶ "μετὰ τὴν λύση", δὲν θὰ βρισκόμαστε στὸ ἴδιο μὲ τώρα δίλημμα, ἤτοι "ἀπὸ ποῦ θὰ κόψουμε"; Τὶς ἐπιλογὲς ποὺ θὰ κληθοῦμε νὰ κάνουμε τότε, δὲν τὶς κάνουμε οὔτως ἢ ἄλλως καὶ σήμερα; (Καὶ ὅταν βρίσκουμε τὸ "πακέτο" κατὰ 80% ἀπὸ τοὺς μισθούς, σὲ ἕνα κράτος ὅπως τὸ ἑλληνικό, κάτι δὲν πάει καλά...)

  • ΑποΜηχανηςΦτωχος avatar
   ΑποΜηχανηςΦτωχος @ Ἀστυάναξ Καυσοκαλυβίτης 22/09/2012 17:40:57

   Το ευκταίο θα ήταν να κόψουμε όσα και από όπου θα αντέχουν να κόψουν και οι υπόλοιποι. Όσο γιά το ότικάτι δεν πάει καλα .... να 'ταν μόνο "κάτι" καλά θα είμασταν.

 5. Νεκτάριος avatar
  Νεκτάριος 22/09/2012 17:12:50

  Δεν υπάρχει καλό σενάριο, σε κάθε περίπτωση οι πολλοί θα περάσουν πολύ δύσκολα. Και νομίζω ότι δεν υπάρχει ιστορική επιτυχία όταν συμβαίνει αυτό...

  • ΑποΜηχανηςΦτωχος avatar
   ΑποΜηχανηςΦτωχος @ Νεκτάριος 22/09/2012 17:44:08

   Η καταστροφή είπαμε: έχει γίνει. Ιστορική επιτυχία είναι να διαχειριστείς την καταστροφή καλύτερα από οποιαδήποτε αντίστοιχη του παρελθόντος. Δηλαδή με λιγότερη δυστυχία για τον Λαό.

 6. kinezos avatar
  kinezos 22/09/2012 17:50:41

  Λιγο μεμψιμοιρο το συμπερασμα. Οτι πρεπει να υποφερουμε για να γινουμε παραδειγμα προς αποφυγην. Ισως. Ειναι μια αποψη αν δεις την Ελλαδα ως ενα το πιτσιρικι της Ευρωπης που πηρε χρηματα απο τις αγορες υπο μορφη χαρντιλικιου ενω δεν το αξιζε, με τη μονη ομως υποχρεωση να ειναι καλο παιδι και να φερνει καλους βαθμους. Δεν λειτουργουν ετσι τα πραγματα στο χωρο της οικονομιας. Τα κρατη δεν τα δανειζουν κρατη (αυτο ειναι και δυστυχημα της ολης υποθεσης. εκει εγιναν οι μαχες στα eurogroup και ακομα γινονται ωστε τελικα να αλληλοδανειζομαστε στην ευρωζωνη απευθειας και οχι μεσω "αγορων"). Τα κρατη τα δανειζουν οι αγορες. Ιδιωτες ως επι το πλειστον διαχειριστες γιγαντιαιων κεφαλαιων (νεφελωδους προελευσης για πολλα απ'αυτα). Αυτοι δεν βλεπουν με κανενα συναισθηματισμο τα κρατη δανειζομενους. Νουμερα βλεπουν και προοπτικη επενδυσης. Αυτα λοιπον που εχουν μια δυναμικη αναπτυσομενης οικονομιας, δανειζονται. Ακομα και αυτα που δεν πανε καλα, ακομα δανειζονται αλλα με υψηλα επιτοκια. Το θεμα δεν ειναι λοιπον οτι ηρθαν οι "κακοι" να σε τιμωρησουν για να μην το ξανακανει κανεις αλλος. Το θεμα ειναι οτι αντι να στρωθεις ως μια χρεωκοπημενη επιχειρηση και να κανεις κανουργιο επιχειρηματικο σχεδιασμο ανακαμψης, ακολουθεις τη γνωστη αποτυχημενη πρακτικη απολυωντας απλα τον οικονομικο σου διευθυντη αλλα δεν κανεις καμια βελτιωση στις πρακτικες σου. Παραλληλα πας για ρευστο, στον τοκογλυφο, ο οποιος ερχεται στο μαγαζι σου με τους απαραιτητους μπραβους και σου πινει το αιμα σιγα και βασανιστικα.
  Πιανομαι απο κατι που αναφερεται στο αρθρο με το οποιο συμφωνω. "Στην πραγματικότητα η τράπεζα έχει κάθε συμφέρον, ο πελάτης να ορθοποδήσει, για να ξαναγίνει ακριβώς αυτό: πελάτης." Αυτο ειναι κανονας στην αγορα. Καμια τραπεζα δεν θελει τη χρεωκοπια του πελατη. Και καμια τραπεζα δεν ενδιαφερεται για τα εχεγγυα του δανεισμου περισσοτερο απ'οτι για την δυνατοτητα αποπληρωμης. Αν η Ελλαδα (οι κυβερνωντες ΚΑΙ οι κυβερνωμενοι) ειχαν συμφωνησει σε ενα αποτελεσματικο (περαν πασης αμφιβολιας) προγραμμα ανακαμψης με μεγαλο χρονικο οριζοντα, θα μπορουσαν να εκβιασουν αλλες λυσεις. Οπως πχ. το παγωμα των χρεων μεχρι νεωτερας και την χρηματοδοτηση αυτου του προγραμματος. Μην πουμε αμεσως οτι δεν εφαρμοζεται αυτη η ιδεα, και ως αποδειξη αυτου να φερουμε τις συνεχεις αρνησεις της τροικας να συναινεσει, γιατι δεν ξερουμε τι μπαρουφες τους αραδιαζουν εκει μεδα στις συσκεψεις. Επισης ειναι προδηλο οτι η απαραιτητη συμφωνια με την κοινωνια δεν υπαρχει. Δεν εχει πειστει η κοινωνια ακομη οτι πρεπει να απολεσει καποια εκ των κακως κεκτημενων, και απο την αλλη δεν εχουν πεισει οι κυβερνωντες οτι οποιες προσπαθειες προσαρμογης θα εχουν δικαιη κατανομη βαρων (αναλογα με τις δυναμεις του καθενος).
  Το αποτελεσμα ειναι οτι η κοινωνια ειναι στα καγκελα συνεχως, οι κυβερνωντες δεν μπορουν να πεισουν τον τοκογλυφο οτι θα παρει πισω τα λεφτα του οταν δουλεψει το μαγαζι, και οι περικοπες συνεχιζονται.
  Εγω προσωπικα εχω χασει τις ελπιδες μου για αυτη τη χωρα. Θα τις ξαναβρω, οταν θα ακουσω τον προεδρο καποιας συντεχνιας να συμφωνει ωστε τα μελη της να συμβαλλουν τον οβολον τους, οταν θα ακουσω το προεδρο καποιου συνδικατου να εξαγγελει οτι θα βαλει πλατη, και οταν ακουσω τον πρωθυπουργο της χωρας να πεταει εξω το τριο στουντζες και να παει να τα συζητησει (με το ανωθεν προγραμμα υπο μαλης) με τους ομολογους τους απευθειας.

  • ΑποΜηχανηςΦτωχος avatar
   ΑποΜηχανηςΦτωχος @ kinezos 22/09/2012 18:25:46

   Γιά να ξαναβρείς τις ελπίδες σου θα σου πω: Αυτό δεν κάνει ο Σαμαράς; Δεν είδε Μέρκελ, Ολάντ, Μόντι; Δεν επιθεώρησε τον Σόιμπλε και τους υπόλοιπους Γερμανούς υπουργούς με αυστηρό πρωτόκολλο;
   Δεν έκανε δηλώσεις με την Μέρκελ δίπλα-δίπλα ως ομότιμοι που είναι; Σύγκρινε την εικόνα με την κάμερα να κυνηγάει τον ΓΑΠ στην σκάλα υπηρεσίας (του Νταβός αν θυμάμαι καλά). Εικόνα σημαίνει διαμόρφωση κοινής γνώμης. Αν δεν ήταν κρίσιμος παράγων η κοινή γνώμη, (οι μη αριστεροί το ξεχνάμε ευκολότερα) δεν θα επενδύονταν από όλες τις πλευρές κόπος χρόνος χρήμα και απίστευτο ανθρώπινο δυναμικό για την διαμόρφωσή της. Γίνεται μεγάλη προσπάθεια σε διεθνές επίπεδο και οι αλλαγή είναι ορατή.
   Προσπαθούμε από την δυσχερή θέση από την οποία βρισκόμαστε. Αυτό σημαίνει διαπραγμάτευση.

  • Εθνικιστης avatar
   Εθνικιστης @ kinezos 23/09/2012 17:34:51

   Μμμ... Μονο "συντεχνιες" και συνδικατα αν θα βαλουν πλατη θα φανεις αισιοδοξος. Λεει πολλα...

   Εν τω μεταξυ, χαιρετισματα στο ΣΕΒ, παλι νευριασε την τροϊκα εκει που τον πηγε τον πληθωρισμο... Αλλα προς θεου, μην παει τις μειωσεις μισθων στις τιμες, ουτε να βαλετε πλατη κι αυτη μειωνοντας τα περιθωρια κερδους. Ε δεν ειμαστε ισια και ομοια. Ουτε στην κριση, βεβαια. Αλλο οι συντεχνιες και τα συνδικατα, αλλο οι εργοδοτικες και επιχειρηματικες ενωσεις...

 7. βαγόνι avatar
  βαγόνι 22/09/2012 17:53:05

  Το κείμενο είναι αρκούντως πραγματιστικό και,ορθώς,δεν προτείνει
  τίποτε ιδιαίτερο,τουλάχιστον εμφανώς...σεναριοποιεί κάποια ενδεχόμενα,
  με βάση μια ρεαλιστική-και ίσως πικρή-ανάγνωση των δυνατοτήτων
  πολιτικής τάξης και κοινωνίας....το σενάριο δραχμής θα μπορούσε να
  εξεταστεί με άλλη προετοιμασία και άλλες ηθικές δυνατότητες και αντοχές,
  σε άλλη συγκυρία και όχι σαν αναπόφευκτο τέλος...απο την συμπερίληψη μας
  στους "εκμεταλλευτές" δεν λείπει η αίσθηση του μαύρου χιούμορ, μόνον
  έτσι διαβάζεται....ο charles laughton στον καθρέφτη,...μια καλή επιλογή!

  • βαγόνι avatar
   βαγόνι @ βαγόνι 22/09/2012 18:02:50

   συγνώμη, ο peter lorre, στο Μ του Fritz Lang (1931),την πάτησα,
   τί ομοιότης!

  • ΑποΜηχανηςΦτωχος avatar
   ΑποΜηχανηςΦτωχος @ βαγόνι 22/09/2012 18:08:55

   Ορθά το διαβάζεις εκτός απ' το ότι δεν κάνω χιούμορ. Ανήκουμε ακόμα και σήμερα στην μειοψηφία των προνομιούχων. Ρώτα Ινδούς, Κινέζους Αφρικάνους, Λατινοαμερικάνους, Ανατολικοευρωπαίους κλπ και μέτρα πληθυσμούς.

   • βαγόνι avatar
    βαγόνι @ ΑποΜηχανηςΦτωχος 22/09/2012 18:18:07

    δεν το αμφισβητώ...η αίσθηση του black προκύπτει
    απο το ότι δεν έγινε αντιληπτό απο πολλούς που
    δεν κατάλαβαν τί κάρο τους έσερνε...σε μικρούς
    ρόλους αλλά τους... έσερνε!

    • βαγόνι avatar
     βαγόνι @ βαγόνι 22/09/2012 18:21:04

     δεν είναι ο laughton, είναι ο peter lorre στο
     Μ του Fritz Lang (1931)..μοιάζουν, την πάτησα!

   • anan avatar
    anan @ ΑποΜηχανηςΦτωχος 23/09/2012 11:39:26

    ρωτα ποσοι απο τους ελληνες ειναι χειροτερα ,απο ολους αυτους που λες;και ποσοι θα γινουν χειροτερα με τα νεα μετρα;δεν ειμαστε ολοι το ιδιο.οι τραπεζιτες και οι 100 οικογενειες δεν ειναι η ελλαδα,που περιγραφεις.ειναι το 1,5 εκατ ανεργοι,ειναι τα 4 εκατ.που ζουν με ψιχουλα,ειναι τα 7 εκατομμυρια που δεν εχουν να βαλουν πετρελαιο,και να πληρωσουν τα χαρατσια,και να δωσουν στα παιδια τους τα απαραιτητα.αν εσυ περιγραφεις ,την ελλαδα των τραπεζιτων,των εθνικων εργολαβων,των εφοπλιστων,των μεγαλοδημοσιογραφων,των καναλαρχων,και των λοιπον λαμογιων,δεν ειναι η ελλαδα αυτη.

 8. Μάνος avatar
  Μάνος 22/09/2012 19:55:25

  Ωραίο κείμενο Από μηχανής Φτωχέ!

 9. Λακμος avatar
  Λακμος 22/09/2012 20:26:47

  Δυστυχως δεν εχουμε συνειδητοποιησει ακομα οτι η κατασταση ειναι τοσο σοβαρη που μονο με μετρα καθεστωτος εκτακτου αναγκης μπορουμε να ξαναβγουμε στην επιφανεια. Και τα μετρα αυτα δεν βρισκονται στα εγχειριδια business management αλλα στα σχεδια πολιτικης προστασιας εκτακτου αναγκης. Σχεδια τα οποια πρεπει να προβλεπουν και την καλυψη των βασικων αναγκων του πληθυσμου. Η διακυβερνηση μιας χωρας σε στιγμες καταστροφης δεν εχει σχεση με το crisis management μιας πολυεθνικης εταιριας.
  Δυστυχως δεν εχουμε συνειδητοποιησει επισης οτι εχουμε διπλη κριση. Αντιμετωπιζουμε εισβολη απο δυο μετωπα. Εκεινο των τοκογλυφων και εκεινο των λαθρομεταναστων. Αν δεν υπαρξει συντονισμενη αντιμετωπιση και των δυο μετωπων, συγχρονως, τοτε χαθηκαμε. Αλλα υπαρχει ακομα Κρατος;

 10. Εθνικιστης avatar
  Εθνικιστης 22/09/2012 21:48:35

  Αν μας ελεγες και πως θα γινουμε ανταγωνιστικοι εντος ευρω (σ.σ. ποτε θα εμφανιστει η εσωτερικη υποτιμηση=αποπληθωρισμος=μειωση τιμων μετα απο τοσες δοσεις παραγοντων εσωτερικης υποτιμησης=μειωσεις μισθων, συνταξεων, επιδοματων) καλα θα ηταν και θα ειχες και ενα ατρανταχτο επιχειρημα για την παραμονη στο ευρω. Αλλα κριμα. Δεν εχεις. Ξερεις γιατι; Γιατι δεν υπαρχει περιπτωση εσωτερικης υποτιμησης (ή αυξηση της παραγωγικοτητας και ανταγωνιστικοτητας με ποιοτικα και οχι ποσοτικα μετρα). Θυμιζεις τοσο αυτους που υποτιθεται αντιμαχεσαι, που θελουν και να τους δανειζουν απειρα και αγυριστα και κανεις να μην υποφερει σε μια χρεωκοπημενη χωρα. Για να εισαι μια ευημερουσα χωρα, χρειαζεσαι, μεταξυ πολλων αλλων, μεστη διαχειριση των δημοσιων οικονομικων. Με τον ιδιο τροπο, για να παραμεινεις στο ευρω, χρειαζεσαι εσωτερικη υποτιμηση ή αυξηση ανταγωνιστικοτητας και παραγωγικοτητας με οποιονδηποτε αλλο τροπο περαν του ποσοτικου.

 11. roadrunner avatar
  roadrunner 22/09/2012 22:11:13

  "tο σύστημα ΔΕΝ μπορεί να επιτρέψει στην Ιφιγένεια να ευημερήσει ακόμα κι αν αυτό ήταν εφικτό. Θα αποτελούσε κάκιστο παράδειγμα και απλά they can’t afford it. Είναι άλλωστε πολύ εύκολο. Η γειτονιά μας φλέγεται…."

  ΑποΜηχανήςΦτωχέ, είναι ότι πιο ανατριχιαστικό, απαισιόδοξο και ίσως αληθινό έχω διαβάσει τελευταία.. για την ΑποΜηχανήςΧρεωκοπημένη Ελλάδα μας...

 12. Δικερως avatar
  Δικερως 22/09/2012 22:27:02

  Ευγε για το αρθρο σου.
  Εξαιρετικη εξαιρεση.
  Δυστυχως.

 13. roadrunner avatar
  roadrunner 22/09/2012 23:01:24

  Από όσο παρακολουθώ, έχουμε τις χώρες (μεσογειακές όλες) του νότιου τόξου της Ευρώπης υπό τον έλεγχο του ΔΝΤ: Πορτογαλία, Ισπανία, Ιταλία, Ελλάδα, Κύπρος.
  Πρώτη παρατήρηση: διορθώστε με αν κάνω λάθος, αλλά είναι πρωτοφανές να ελέγχονται ταυτόχρονα, τόσες πολλές χώρες από το Ταμείο. Και μάλιστα όλες ευρωπαϊκές, μεσογειακές, στο ίδιο νοητό νότιο τόξο της Ευρώπης. Και μόνο του αυτό, θα έπρεπε να είναι σημείο για αξιοποίηση προς όφελος όλων των εποπτευόμενων, κυρίως της Ελλάδας. Είτε για διαπραγματεύσεις από κοινού (κατά το δυνατόν), είτε για πιο ριζοσπαστική κοινή πολιτική πρωτοβουλία. Πολυτέλεια χρόνου δεν υπάρχει αν κάτι τέτοιο θα ήταν εφικτό να ξεκινήσει.

  Δεύτερη παρατήρηση: από τις εποπτευόμενες χώρες η πιθανότερη να κερδίσει το ρόλο της Ιφιγένειας είναι η Ελλάδα.. και γιατί έχει τη χειρότερη ΑπόΜηχανήςΧρεωκοπημένη παγκόσμια εικόνα ως προς τα δημοσιονομικά της, αλλά και γιατί, ακόμη και σαν «ανθρωπο-αποθήκη λαθρομεταναστών» (συγνώμη για τον κυνισμό) είναι λιγότερο χρήσιμη για την «ισχυρή» Ευρώπη, από τις λοιπές εποπτευόμενες χώρες. Γιατί, μεταξύ Ελλάδας και κεντρικής Ευρώπης παρεμβάλλονται ως ανάχωμα η υπόλοιπες Βαλκανικές, αλλά και γιατί οι συν-εποπτευόμενες (που επίσης υποδέχονται λαθρομετανάστες) συνορεύουν απευθείας με τη Γαλλία και την Αυστρία-Ελβετία.

  Άρα καταλήγω με απλοϊκό ίσως τρόπο, στο συμπέρασμα ότι αν υπάρξει Ιφιγένεια, ..τον «τσιμπίσαμε» το ρόλο… επειδή όμως δεν ελέγχουμε το ενδεχόμενο ύπαρξής της Ιφιγένειας, αλλά μόνο τις δικές μας ενέργειες, ίσως θα ήταν πιο χρήσιμο ο λιγοστός χρόνος να αφιερωθεί είτε στη συγκρότηση ενός ενιαίου Νότιου Μετώπου των συνεποπτευόμενων (αισιόδοξη προσέγγιση), είτε σε πιο ριζοσπαστικές πρωτοβουλίες μεμονωμένα της Ελλάδας.

 14. Λακμος avatar
  Λακμος 22/09/2012 23:29:01

  Δυστυχως συνεχιζουμε να συζηταμε σαν να υπαρχει πιθανοτης η Ελλαδα να (ξανα)γινει καποτε "ευημερουσα" Ευρωπαικη χωρα! Αυτο το ονειρο θερινης νυκτος θα γινει συντομα εφιαλτης φθινοπωρινης μερας και νυκτας.

  • roadrunner avatar
   roadrunner @ Λακμος 22/09/2012 23:33:20

   ΚΑΠΟΙΑ ΜΕΡΑ η Ελλάδα ΘΑ ξαναγίνει "ευημερούσα" Ευρωπαϊκή χώρα.
   ΚΑΠΟΙΑ ΜΕΡΑ. Όχι αύριο.
   Το πόσο σύντομα θα φτάσει στην "κάποια μέρα" ίσως εξαρτάται από το επόμενο δίμηνο.

 15. ΑποΜηχανηςΦτωχος avatar
  ΑποΜηχανηςΦτωχος 23/09/2012 00:28:55

  Γιά τις κοινές πρωτοβουλίες του νοτου:
  Κανείς δεν θέλει φανερά πάρε δώσε με την Ελλάδα, γιατί κανείς δεν θέλει να δημιουργήσει ούτε υποψία πως ανήκει στην ίδια κατηγορία με την Ιφιγένεια. Κάτι τέτοιο θα τον εξέθετε σε κινδύνους.
  Είναι εμφανής η προσπάθειά μας να ανατρέψουμε αυτή την εικόνα. Να βγούμε απ' το κελί του λεπρού.

 16. victoria (true) avatar
  victoria (true) 23/09/2012 00:54:32

  Πολύ καλό άρθρο. Είμαστε όλοι μαζί σε αυτήν την ιστορία, πρέπει να το καταλάβουμε, να ενωθούμε στην προσπάθεια και να επιβιώσουμε. Άλλη λύση δεν υπάρχει.

 17. Ζήσης Χ. Πατσίκας avatar
  Ζήσης Χ. Πατσίκας 24/09/2012 11:19:32

  Εξαιρετικό άρθρο! ΑποΜηχανηςΦτωχε, πολύ καλή και περιγραφική η σκέψη σου, ελπίζω μόνο το παρατσούκλι σου να μην σημαδέψει την Ελλαδα το 2012 - 2013 και γίνουμε όλοι "από μηχανής φτωχοί"...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.