#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
17/11/2013 13:16
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα βρόμικα παιχνίδια με τους μισθούς στο δημόσιο τομέαΓια να φτιάξεις ένα κράτος σύγχρονο, παραγωγικό και κυρίως οικονομικό δηλαδή που δεν θα ξοδεύει το δημόσιο χρήμα ασύστολα, απαιτούνται δύο προϋποθέσεις: Η πρώτη είναι η πολιτική βούληση, να έχουν δηλαδή οι πολιτικοί μας «κοχόνες» να τα βάλουν με το σύστημα, αυτό το ασαφές πράγμα που περιγράφεται και ως δημόσιος τομέας.

Η δεύτερη προϋπόθεση είναι να έχουν οι υπηρετούντες τον στοιχειώδη σεβασμό στο μισθό που παίρνουν και ο οποίος προέρχεται από τους φόρους του ελληνικού λαού. Επί δεκαετίες η Ελλάδα δημιουργούσε τεράστια ελλείμματα γιατί ακριβώς ξόδευε πάνω από της δυνάμεις της. Και αναφερόμαστε κυρίως στο ζήτημα των δημοσίων υπαλλήλων που ήταν πάντα χιλιάδες περισσότερα και αμείβονταν με μισθούς… χιλιάδες ευρώ πάνω απ’ ότι έπρεπε.

Πρόσφατη έρευνα της Κομισιόν ανέφερε ότι οι ανειδίκευτοι εργαζόμενοι του δημοσίου παίρνουν έως και 39% περισσότερα χρήματα από αυτούς στον ιδιωτικό τομέα. Και το άλλο εντυπωσιακό είναι ότι οι μορφωμένοι, τα στελέχη δηλαδή με πτυχία και διδακτορικά που εργάζονται στο δημόσιο τομέα αμείβονται με μισθούς έως και 40% χαμηλότερους απ’ ότι αν εργάζονταν στον ιδιωτικό τομέα.

Συμπέρασμα: Καλύτερα να είσαι τεχνίτης, καθαρίστρια ή ανειδίκευτος στο δημόσιο παρά να έχει λιώσει τα βρακιά σου στα θρανία και να θέλεις να εργαστείς σε κάποια δημόσια θέση. Αν ρωτήσει κάποιος π.χ. πόσα παίρνει ένα κορυφαίο στέλεχος υπουργείου που κάνει τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, είναι ντροπή να σου απαντήσει. Είναι τόσο μικρός ο μισθός του και τόσο πετσοκομμένες οι υπερωρίες που ο ηλεκτρολόγος του υπουργείου μπορεί να παίρνει και διπλάσια από αυτό το στέλεχος με τα πτυχία στο Χάρβαρντ που ξημεροβραδιάζεται με τον Τόμσεν και τον κάθε ηλίθιο τροικανό.

Αυτή η έρευνα δείχνει τις τεράστιες ανισότητες που επικρατούν στο δημόσιο. Έρχεται, όμως, η κρίση που σαρώνει τα πάντα και που οδηγεί σε μειώσεις μισθών, απολύσεις, αναδιοργάνωση των υπηρεσιών και τότε αίφνης όλοι αποκαλύπτουμε και άλλες μαύρες τρύπες του συστήματος.

Προχθές για παράδειγμα αποκαλύφθηκε ότι 55 εφοριακοί και τελωνειακοί, κατηγορούμενοι για πλαστογραφίες, εκβίαση, λαθρεμπορία, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, παθητική δωροδοκία, υπεξαίρεση, υπεξαγωγή εγγράφου, παράβαση καθήκοντος κ.λπ. συνέχιζαν να εργάζονται και να παίρνουν τους μισθούς τους παρ’ ότι ήταν επίορκοι και πειθαρχικά ελεγκτέοι. Ενώ δηλαδή τους έχουν ασκηθεί διώξεις για κακουργηματικές πράξεις αυτοί έχουν βρει παράθυρα στο νόμο, καθυστερούν τα πειθαρχικά συμβούλια, εκμεταλλεύονται το δημόσιο μπάχαλο και μένουν ακλόνητοι στις θέσεις τους.

Το κράτος αδυνατεί να τρέξει τις διαδικασίες ή δεν τολμά να το κάνει ή «συνδιαλέγεται» με τους υπαλλήλους αυτούς. Από την άλλη οι υπόλοιποι εργαζόμενοι – συνάδελφοι των επίορκων, κάνουν τα στραβά μάτια κι όλοι βολεύονται. Χαρακτηριστικό της αβελτηρίας του δημοσίου είναι η περίπτωση του Κ. Τέλιου της «17 Νοέμβρη». Πέρασαν 11 χρόνια προκειμένου να σταματήσει δικαστικά να είναι δημόσιος υπάλληλος καθώς ο ίδιος ζητούσε να παραμείνει εκπαιδευτικός. Αραγε του έδιναν και μισθό τόσα χρόνια;

Και πάμε τώρα στο Ενιαίο Μισθολόγιο. Το λένε οι ίδιες οι λέξεις. Επρεπε να είναι ένα κι Ενιαίο για όλους τους υπαλλήλους με κάποιες εξαιρέσεις που σχετίζονται με την επίτευξη στόχων σε κρίσιμους τομείς όπως το ΣΔΟΕ, οι τελωνειακοί, στο ΚΠΣ κ.λπ. Ενας υπάλληλος ΔΕ σε ένα υπουργείο ή φορέα έπρεπε να παίρνει ακριβώς τα ίδια με αντίστοιχο σε άλλο υπουργείο ή φορέα. Κι όμως, τόσο καιρό μετά την εφαρμογή του Ενιαίου Μισθολογίου κάποιοι είχαν βρει τα παραθυράκια που πάντα υπάρχουν κι έπαιρναν μεγαλύτερους μισθούς, στην υγεία των κορόιδων. Προχθές καρατομήθηκε το διοικητικό συμβούλιο του ΚΑΠΕ διότι είχε διατηρήσει τους υψηλούς μισθούς στους υπαλλήλους του. Και τώρα το κράτος αποφάσισε να κάνει ελέγχους σε 150 φορείς γιατί κάποιοι «αετονύχηδες» συνεχίζουν να παίρνουν πολύ μεγάλους μισθούς σε σχέση με άλλους δημοσίου υπαλλήλους. Πρόσφατα αποκαλύφθηκε ότι ο Οργανισμός Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας που ανήκει στο υπουργείο Ανάπτυξης, έδινε μισθούς ακόμη και 7.000 ευρώ το μήνα. Επίσης, πρόσφατα το antinews αποκάλυψε ότι αργόμισθοι δημοσιογράφοι παίρνουν μισθούς από τον ΟΑΕΔ χωρίς να δουλεύουν.

Γενικώς, υπάλληλοι ΠΕ εμφανίζονται να λαμβάνουν μηνιαίως από 1.850 έως 6.369 ευρώ, ενώ βάσει του ενιαίου μισθολογίου θα έπρεπε να αμείβονται από 1.249 μέχρι 3.124. Αντίστοιχα για υπαλλήλους ΤΕ οι αμοιβές κυμαίνονται από 1.543 - 3.068 έναντι των προβλεπομένων 1.312 - 1.897. Τέλος, για υπαλλήλους ΔΕ οι αποδοχές κυμαίνονται από 1.354 - 3.106 έναντι των προβλεπομένων 963 - 1.569.

Θα πει κανείς: Μα οι ηλίθιοι που δίνουν τα λεφτά κάθε μήνα δεν βλέπουν τις αδικίες; Γιατί το κράτος επικοινωνιακά αντιμετωπίζει πάντα τόσο σοβαρά θέματα; Είναι όλα μέσα στο παιχνίδι. Όλοι παίζουν το παιχνίδι της μαϊμούς. «Δεν βλέπω, δεν ακούω, δε μιλάω». Και κάπως έτσι πορεύεται το ελληνικό το ελληνικό δημόσιο και αναρωτιόμαστε όλοι γιατί οι τροικανοί σουλατσάρουν όποτε θέλουν στην πλατεία Συντάγματος.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Β.Κ.Σιάπκα avatar
  Β.Κ.Σιάπκα 17/11/2013 13:56:19

  τους μισθούς στα ΝΠΙΔ τους έχουν ελέγξει; χα!
  γιατί ο γιατρός με τις ίδιες σπουδές, την ίδια προϋπηρεσία, τις ίδιες εργασίες-δημοσιεύσεις, τα ίδια περιστατικά, τις ίδιες εφημερίες να παίρνει στο Αγία Όλγα 1500 ευρώ και σε περιώνυμο ΝΠΙΔ 4500 ευρώ; (και λίγα γράφω).
  Γιατί; τον δεύτερο τον γέννησε μάνα καλή και τον πρώτο μάνα ζαβή;

 2. Κώστας avatar
  Κώστας 17/11/2013 14:37:51

  Μόνο στο ΚΑΠΕ διατήρησαν διαφορετικούς μισθούς από το ενιαίο ; Ξέρεις πόσα «ενιαία» ψήφισε η Βουλή , αναγνωρίζοντας στρεβλώσεις στη μισθοδοσία των υπαλλήλων; Ποιοι το ξανα-στρέβλωναν λόγω συνδικαλιστικών πιέσεων ; Άκουσες τον ΥπΕργασίας να λέει ότι ΔΕΝ θα πειράξει τα ευγενή ταμεία , μια και ο ίδιος είναι εφοριακός; Και τι χρειάζεται τόση δημοσιότητα; Ας μας έλεγαν ποια μέτρα έλαβαν για να εξαφανίσουν τους υπευθύνους

 3. Strange Attractor avatar
  Strange Attractor 17/11/2013 15:06:46

  Πρέπει οπωσδήποτε να ανοίξει η ψαλίδα μεταξύ υπαλλήλων ΠΕ και των ΤΕ, ΔΕ, ΥΕ.
  Αυτή η μισθολογική ισοπεδωτική εξίσωση είναι ένας βασικός λόγος (ο άλλος είναι το κομματικό ρουσφέτι) που σαπίζει το δημόσιο.
  Σήμερα στο δημόσιο, μια καθαρίστρια ή ένας οδηγός (παλιοί) παίρνουν πιο πολλά χρήματα από έναν νέο υπάλληλο με πτυχίο (ακόμη και με μεταπτυχιακό).
  Και χωρίς καμιά ευθύνη παρακαλώ....

 4. Μεγαλες στιγμες avatar
  Μεγαλες στιγμες 17/11/2013 17:23:16

  Το ενοχλητικο δεν ηταν τοσο οι μισθοι τους οσο τα προνομια.Γιατι η δικια μου γυναικα ηταν με την κοιλια τουμπανο στο σουπερ μαρκετ και ολες οι γυναικες του δημοσιου επαπειλουμενες και δυο χρονια αδεια;

  • Alexis avatar
   Alexis @ Μεγαλες στιγμες 17/11/2013 21:15:05

   Κάνε θεέ μου να ψοφήσει η κατσίκα του γείτονα.

   • Μεγαλες στιγμες avatar
    Μεγαλες στιγμες @ Alexis 18/11/2013 22:56:08

    Οχι κανεις λαθος δεν εβγαλα κακια και δεν με νοιαζει η κατσικα σου.Απλως διεκδικω ισα δικαιωματα ανατροφης και ξεκουρασης για ολες τις συζυγους

 5. elli avatar
  elli 18/11/2013 11:58:51

  Εδώ έχουμε φτάσει στο άλλο άκρο, για να ζήσει η κατσίκα του Δημοσίου, ας ψοφήσουν όλες οι άλλες!

 6. Δεν μασάμε avatar
  Δεν μασάμε 18/11/2013 22:51:24

  Πράγματι βρώμικα παιχνίδια:
  - Το ελληνικό κράτος διαθέτει 70% παραπάνω αστυνομικούς από τον μέσο όρο της Ε.Ε. Αν αποκαταστήσει τον μέσο όρο, τότε δεν υπάρχει πρόβλημα για τους μισθούς, τις διαθεσιμότητες και τις απολύσεις στο δημοσίο.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.