24/10/2009 18:32
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα βρήκαν οι Ιρανοί με τους Ισραηλινούς;Υπάρχουν κάποιες αναφορές που πρόσφατα έχουν αρχίσει να βγαίνουν στην επιφάνεια, σχετικά με μια συνάντηση που υποτίθεται πως έγινε, μεταξύ ενός Ισραηλινού ειδικού επί των πυρηνικών και ενός Ιρανού αξιωματούχου στο Κάιρο, με κύριο θέμα συζήτησης, τη μετατροπή της Μέσης Ανατολής σε αποπυρηνικοποιημένη ζώνη. Τις  συνομιλίες  αυτές, που  όπως λέγεται έγιναν με τη μεσολάβηση της Αυστραλίας, έχει αρνηθεί το Ιράν, αλλά έχει επιβεβαιώσει το Ισραήλ. Αν όντως έγιναν, τότε είναι η πρώτη φορά από την εποχή της ανατροπής του Σάχη το 1979, που οι δυο αντίπαλες χώρες έχουν συνευρεθεί σε τραπέζι διαπραγματεύσεων.

Αν και οι συμμετέχοντες στη συνάντηση έχουν δεσμευθεί για το απόρρητό της, η διεξαγωγή της  διέρρευσε στην αυστραλιανή εφημερίδα Age, η οποία και δημοσίευσε σχετικό ρεπορτάζ την 16η Οκτωβρίου. Το Ισραήλ παραδέχτηκε το γεγονός, με την εκπρόσωπο της Ισραηλινής Επιτροπής Ενέργειας Yael Doron, να δηλώνει προς το πρακτορείο AFP ότι εκπρόσωπος της Επιτροπής, συναντήθηκε με Ιρανό αξιωματούχο, υπό την επίβλεψη της Αυστραλίας. Από τη πλευρά της, η Τεχεράνη αρνήθηκε πως είχε συνάντηση με την εβραϊκή πλευρά, και μάλιστα για θέματα «πυρηνικά». Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ιράν: «Πρόκειται για ψέμα… είναι μια  ψυχολογική επιχείρηση, σχεδιασμένη να μειώσει τη διαρκή διπλωματική επιτυχία που έχουμε καταφέρει στις συναντήσεις της Βιέννης και της Γενεύης».

Όπως αναφέρει η εφημερίδα Haaretz, τα θέματα που συζητήθηκαν είχαν να κάνουν με τη πιθανότητα ανακήρυξης της Μέσης Ανατολής ως περιοχής ελεύθερης από πυρηνικά, την αποτροπή της περαιτέρω εξάπλωσης των πυρηνικών, και τη χρήση πυρηνικής ενέργειας για καθαρά ειρηνικούς και μόνο σκοπούς. Σε μια από τις συναντήσεις, λέγεται πως οι Ισραηλινοί ερωτήθησαν ευθέως από τον Soltanieh για το αν διαθέτουν ή όχι πυρηνικά όπλα. Η απάντηση της Ισραηλινής Zafary-Odiz ήταν ένα απλό χαμόγελο. Στη συνέχεια, ο Soltanieh δήλωσε πως το Ιράν δεν επιδιώκει την εξέλιξη πυρηνικού οπλοστασίου και σε καμία περίπτωση δεν απειλεί το Ισραήλ. Τόνισε πως η χώρα του δεν μισεί τους Εβραίους αλλά αντιτίθεται στο Σιωνισμό. Και τέλος συμπλήρωσε, πως το Ισραήλ αδυνατεί να καταλάβει τον ιρανικό τρόπο σκέψης αλλά και την ιδεολογία του ιρανικού καθεστώτος.

Η Zafary-Odiz, μιλώντας για το Ισραήλ, εξήγησε τη πολιτική της χώρας της όσον αφορά στη θέληση της να συζητηθεί το θέμα της αποπυρηνικοποιημένης Μέσης Ανατολής, αλλά τόνισε πως η ασφάλεια της περιοχής θα πρέπει πρώτα να δυναμώσει, και πως θα πρέπει να επιτευχθούν ανάλογες  συμφωνίες πριν την έναρξη συζητήσεων από πλευράς του Ισραήλ.

Οι αναφορές για τις συνομιλίες στο Κάιρο, έρχονται να προστεθούν σε μια νέα συμφωνία που επιτεύχθηκε στη Βιέννη και που ελπίζεται πως θα μειώσει τις εντάσεις σε σχέση με το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Τη περασμένη Τετάρτη, η ειδική επιτροπή του ΟΗΕ που είναι αρμόδια για τα πυρηνικά,  ενεχείρησε στο Ιράν και σε άλλα 6 κράτη, το προσχέδιο μιας συμφωνίας βάσει της οποίας το Ιράν θα αποστείλει την πλειονότητα του πυρηνικού του αποθέματος, στη Γαλλία και στη Ρωσία, προκειμένου να του γίνει επεξεργασία για ιατρικούς αποκλειστικά  σκοπούς.

Η συμφωνία αυτή επιτεύχθηκε μετά από έντονες συζητήσεις μεταξύ των Ρωσία, Ιράν, ΗΠΑ και Γαλλίας, σύμφωνα με τους παρατηρητές του ΟΗΕ. Υπάρχει πλέον, η μεγάλη ελπίδα πως η συγκεκριμένη συμφωνία θα περιορίσει του φόβους που υπάρχουν, πως το Ιράν ενδεχομένως να  χρησιμοποιήσει το ουράνιο που διαθέτει για πολεμικούς και όχι ειρηνικούς σκοπούς. 

http://latimesblogs.latimes.com

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ambrosiac avatar
  ambrosiac 25/10/2009 03:09:28

  >> ...η πρώτη φορά από την εποχή της ανατροπής του Σάχη το 1979, που οι δυο αντίπαλες χώρες έχουν συνευρεθεί σε τραπέζι διαπραγματεύσεων.


  Ελπιζω να εχουν ΠΑΡευρεθει. Αν εχουν ΣΥΝευρεθει τοτε ειναι αλλου ειδους ειδηση.

  (Και μαλιστα σε τραπεζι διαπραγματευσεων... Κινκυ.)

  • Strange Attractor avatar
   Strange Attractor @ ambrosiac 25/10/2009 10:04:26

   Το μυαλό σου εσένα εκεί... υπάρχουν πολλές χρήσεις για κάποιες λέξεις. Buy a Doll.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.