#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
01/05/2010 12:21
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα «βιλαέτια» ξεσηκώνονταιΜε δημοψηφίσματα, απεργίες πείνας, αποκλεισμούς και ό,τι άλλο προκύψει από τις ζυμώσεις που γίνονται αυτές τις μέρες, ετοιμάζονται να αντιδράσουν στους δήμους που διαφωνούν με τις συνενώσεις του «Καλλικράτη».

Ο δήμαρχος Ελληνικού ξεκίνησε ήδη απεργία πείνας, ο δήμος Ρέντη ετοιμάζεται για δημοψήφισμα, πρόταση που σκέφτεται σοβαρά και ο δήμος Δραπετσώνας, ενώ οι δήμαρχοι Ασσήρου, Μυγδονίας και Λαχανά συζητούν κλείσιμο του ΧΥΤΑ Θεσσαλονίκης.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης μιλούν για έναν «Καλλικράτη» που «κόπηκε και ράφτηκε στα μέτρα του ΠΑΣΟΚ» και επιχειρηματολογούν λέγοντας ότι ο αρμόδιος υπουργός Ι. Ραγκούσης ξόδεψε δεκάδες ώρες σε συσκέψεις με τους βουλευτές και τους τοπικούς φορείς του ΠΑΣΟΚ, ενώ αρνήθηκε ακόμα και να δει πολλούς εκπροσώπους δήμων που ζήτησαν συνάντηση αλλά δεν ανήκουν στο κυβερνών κόμμα (π.χ. του δήμου Ελληνικού και του Ρέντη).

Στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης της Ν.Δ. μιλούν για «πράσινο Καλλικράτη», ενώ ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Β. Παπαγεωργόπουλος κάνει λόγο για «σημαδεμένη τράπουλα» και «Καλλικράτη που έγινε Προκρούστης».

Σε ρόλο κυματοθραύστη

Υπάρχουν φυσικά και οι πολύ ευχαριστημένοι, ιδίως στην Κρήτη. Οι αντιδράσεις (κυρίως στην Αλικαρνασσό) είναι λιγότερες από τις αναμενόμενες. Ακόμα και μικρές κοινότητες, όπως τα Σφακιά και τα Ανώγεια, που είχαν προειδοποιήσει την κυβέρνηση να μην τολμήσει να τους συνενώσει «γιατί θα γίνει το έλα να δεις», κατάφεραν να μείνουν αυτόνομες, εκτός μεταρρύθμισης.

«Στα Χανιά, εκτός από την Ασή Γωνιά (που ζητά κι αυτή να εξαιρεθεί), δεν υπάρχουν άλλες αντιδράσεις. Σε γενικές γραμμές υπάρχει ικανοποίηση» δηλώνει ανακουφισμένος ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Μανώλης Σκουλάκης.

Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ έχουν αναλάβει τον άχαρο ρόλο του κυματοθραύστη στους δήμους οι οποίοι ετοιμάζονται για συγκρούσεις. Μία τέτοια περίπτωση είναι ο δήμος Ρέντη, που αρνείται την συνένωση με τον όμορο αλλά καταχρεωμένο δήμο της Νίκαιας. Η ειρωνεία (ή διαστροφή;) του «Καλλικράτη» είναι ότι εδώ η κυβέρνηση επιχειρεί να συνενώσει και την αριστερά με το ζόρι, καθώς στο δήμο Νίκαιας εκλέγεται ο συνδυασμός που υποστηρίζεται από το ΚΚΕ, ενώ στο Ρέντη από τον ΣΥΝ.

Αυτοί που αντιδρούν είναι οι δημότες του Ρέντη, γιατί ο δικός τους δήμος δεν έχει χρέη, σε αντίθεση με αυτόν της Νίκαιας. «Είναι αλήθεια ότι ο δήμος του Ρέντη είναι ένας καλός και νοικοκυρεμένος δήμος», εξηγεί ο Γρηγόρης Νιώτης, βουλευτής στη Β' Πειραιά. «Το συζήτησα με τον Γ. Ραγκούση και μου είπε ότι έχει προβλέψει να φτιάξει ένα... "μίνι ΔΝΤ" για τους προβληματικούς δήμους. Ενα ταμείο δηλαδή για να βοηθήσει στην εξυγίανση όσων έχουν χρέη».

Στην ίδια περιφέρεια αντιδρά έντονα και ο δήμος Δραπετσώνας, ο οποίος δεν θέλει να συνενωθεί με το Κερατσίνι, καθώς ισχυρίζεται ότι οι δημότες του σήμερα είναι περισσότεροι από 25.000 (άρα μπορεί να αυτονομηθεί), παρ' ότι η απογραφή του 2001 τους εμφανίζει 13.000. «Οι κανόνες είναι καθαροί. Δεν μπορεί να υπάρξουν εξαιρέσεις. Δεν είναι εύκολο να υπάρξει άλλη λύση. Πρέπει όμως να γίνει διάλογος», αναφέρει ο ίδιος βουλευτής.

Εντονη αντίδραση στην ένωσή τους με την Αργυρούπολη εκφράζουν και οι δημότες του Ελληνικού. Ο δήμαρχός τους Χρ. Κορτζίδης ξεκίνησε απεργία πείνας σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη συνένωση του εύρωστου δήμου τους με τη χρεωμένη Αργυρούπολη.

Αντίθετοι με τη συνένωση με τη Δάφνη είναι και οι κάτοικοι του Υμηττού.

 http://www.enet.gr/

ΣΧΟΛΙΑ

 1. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 01/05/2010 13:44:49

  βγήκαν τα λαμόγια παγανιά για το λουφέ. Μηδενίστε τον χρηματοδότηση των ΟΤΑ. Κάντε το, και θα μαζέψουμε υπογραφές στα αγγλικά για το ΔΝΤ να σας το επιβάλει.

  Να κατέβουν όλοι οι ΟΤΑ σε απεργία πείνας. Όσοι ψοφήσουν στην απεργία πείνας, κέρδος είναι, θα ελαφρύνουν και τα δίκτυα αποχέτευσης.

  • πολίτης avatar
   πολίτης @ archaeopteryx 01/05/2010 20:50:12

   Δυστυχώς έχεις δίκιο. Και τα πράγματα θα γίνουν χειρότερα τώρα: περισσότερες αρμοδιότητες, αυξημένη γεωγραφική και πληθυσμιακή επιρροή, μεγαλύτερη εξουσία.Αν ρίξετε μια ματιά στο προσχέδιο του Καλλικράτη, στις αρμοδιότητες της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, θα διαπιστώσετε ότι θα μπορούσε να ήταν ένα καλό σχήμα περιφερειακής οργάνωσης για ένα πολιτισμένο κράτος, με σοβαρές υποδομές στη δημόσια διοίκηση. Στην Ελλάδα μου φαίνεται μια ακόμη ευκαιρία για το μεγάλο φαγοπότι.

 2. piraxtiri avatar
  piraxtiri 01/05/2010 14:07:30

  ΟΤΑ η συγχρονη λερναια υδρα!!!!!!!!!!!

 3. kostasxan avatar
  kostasxan 01/05/2010 18:17:06

  Μαθαίνω πως ο Καλλικράτης πρόκειται να αλλάξει. Και ξέρετε πού; Στη Θράκη... Πριν μερικές ημέρες δύο μουσουλμάνοι βουλευτές (Ξάνθης και Ροδόπης) επισκέφθηκαν τον Πάγκαλο συηνοδευόμενοι από τον Γ.Γ. του ΠΑΣΟΚ κ. Ξυνίδη (εκλέγεται στην Ξάνθη)... γιατί άραγε; (αφελής ερώτηση) Ταυτόχρονα άρχισαν οι φήμες πως ο Καλλικράτης θα ανοίξει και πάλι για Ξάνθη και Ροδόπη, με αλλαγές που θα γίνουν αφού συναντηθεί το GAP με τον Ερντογάν... Γνωρίζετε κάτι περισσότερο; Η αγωνία εδώ πάνω (στη Θράκη) είναι έκδηλη και πολύ φοβάμαι πως θα μας θέσουν προ τετελεσμένων. Και ξέρετε, εδώ πάνω δεν υπάρχουν περιθώρια "διαμαρτυριών", επειδή θα γίνουν αντικείμενο προπαγάνδας εις βάρος της Ελλάδας (καταπάτηση πολιτικών και άλλων δικαιωμάτων...)

  • πολίτης avatar
   πολίτης @ kostasxan 01/05/2010 20:53:25

   Σοβαρά μιλάς; Δηλαδή τί, να σας χωρίσουν από Ανατολική Μακεδονία; Αφού είπαν ότι οι Περιφέρειες οργανώθηκαν αναγκαστικά στα γεωγραφικά όρια των κρατικών περιφερειών, γιατί η ΕΕ δε δεχόταν άλλο σχεδιασμό, αλλιώς δε δίνουν λεφτά. Αν εννοείς για τους δήμους, νομίζω ότι ήδη έχετε πρόβλημα, στη Ροδόπη ίσως τρεις μουσουλμανικούς! Φρίκη!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.