31/08/2008 01:33
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

«Τα αρχεία αδειάζουν τα Σκόπια»

Το περιουσιακό ζήτημα των προσφύγων που εγκατέλειψαν την Ελλάδα στη διάρκεια της Κατοχής και, ακολούθως, του Εμφυλίου, απασχολεί την ΠΓΔΜ εδώ και δεκαετίες. Όπως αποκαλύπτεται από έγγραφα των αρχείων της Γιουγκοσλαβίας, σχετική αλληλογραφία του ΥΠΕΞ από το Βελιγράδι και της τοπικής κυβέρνησης στα Σκόπια χρονολογείται από τις αρχές της δεκαετίας του '50. Η γιουγκοσλαβική κυβέρνηση θεωρούσε ότι δεν υπάρχει νομική βάση για έγερση τέτοιων απαιτήσεων και ότι το ζήτημα θα μπορούσε να τεθεί μόνο πολιτικά. Τα στοιχεία συμπεριλαμβάνονται σε υπό έκδοση βιβλίο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών.

Διαβάστε περισσότερα για το θέμα στην «Καθημερινή»: Τα αρχεία «αδειάζουν» τα Σκόπια

(Στη φωτο: Σύνορα Ελλάδας - Γιουγκοσλαβίας, το 1951. Αντιπροσωπείες του Διεθνούς και του Γιουγκοσλαβικού Ερυθρού Σταυρού συναντιούνται για τον επαναπατρισμό 85 Ελλήνων πολιτών)

ΣΧΟΛΙΑ

  1. ψυχραιμια avatar
    ψυχραιμια 31/08/2008 11:37:07

    Εκείνο που αποδεικνύουν τα αρχεία είναι ότι τις προηγούμενες δεκαετίες δεν υπήρχε νομική βάση για έγερση προσφυγών.
    Δεν είναι σίγουρο ότι ισχύει αυτό σήμερα με τις νέες αντιλήψεις του Ευρωπαικού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.Για να φτάσουν όμως στο ΕΔΑΔ πρέπει πρώτα να προσσφύγουν και να περάσουν χρόνια.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.