#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
29/04/2008 19:16
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα αμερικανικά και ρωσικά σχέδια για το φυσικό αέριο

Τα αμερικανικά σχέδια είναι τα εξής: 1.Nabucco (πράσινη γραμμή): Αγωγός από Κασπία προς Τουρκία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Ουγγαρία, Δ. Ευρώπη. 2. Αγωγός από Κασπία, προς Τουρκία, Ελλάδα και υποθαλάσσια στην Ιταλία. 3. Από τον δεύτερο αγωγό, διακλάδωση προς Αλβανία και Σκόπια. Από Σκόπια στη συνέχεια προς Κόσσοβο, Μαυροβούνιο, Βοσνία, Κροατία, Σλοβενία, Δ. Ευρώπη (βρίσκεται σε επίπεδο προβληματισμού).

Τα ρωσικά σχέδια είναι τα εξής: 1.South Stream (μπλε γραμμή): Αγωγός-ανταγωνιστής του αζερικού – τουρκικού - ελληνικού-ιταλικού. Θα μεταφέρει φυσικό αέριο από Ρωσία και Κ. Ασία (Τουρκμενιστάν, κ.λ.π.) υποθαλάσσια από Μαύρη Θάλασσα, προς Βουλγαρία, Ελλάδα, Αλβανία, και υποθαλάσσια, είτε από την Αλβανία, είτε από την Ελλάδα, στην Ιταλία. 2.Ο ίδιος αγωγός διακλαδώνεται προς Βορρά, σε Σκόπια, Σερβία, Κροατία, Σλοβενία, Δ. Ευρώπη (υπό εξέταση). 3.Αγωγός-ανταγωνιστής του Nabucco: Ο South Stream προς Βουλγαρία και από εκεί: Α. Προς Ρουμανία, Ουγγαρία, Κεντρική και Δυτική Ευρώπη. Β. Προς Σερβία, Ουγγαρία, Κροατία, Σλοβενία, Δ. Ευρώπη.

Είναι φανερό ότι εκτός από το ποιος θα έχει το πάνω χέρι στην ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας, και οι δύο πλευρές στοχεύουν στο να «δέσουν» τις βαλκανικές χώρες, πουλώντας τους αέριο. Οι Αμερικανοί βέβαια φωνάζουν για τον κίνδυνο να εξαρτηθεί ενεργειακά η Ευρώπη από τη Ρωσία. Αστείοι ισχυρισμοί. Το ίδιο προσπαθούν να κάνουν και οι ΗΠΑ. Όσο μάλιστα, τα κάνουν ρόιδο στη Μέση Ανατολή και η τιμή του πετρελαίου δεν αποκλείεται να φτάσει ακόμα και τα 200 δολάρια, η Ευρώπη θα ερωτοτροπεί ανοικτά με τη Μόσχα. Όσο επίσης, το Ιράν, το οποίο έχει τα δεύτερα –μετά τη Ρωσία- μεγαλύτερα κοιτάσματα φυσικού αερίου, θα παραμένει απομονωμένο από τις ΗΠΑ, τόσο η δύναμη της Ρωσίας θα αυξάνει.   

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Nick avatar
  Nick 29/04/2008 19:29:34

  γι'αυτό το λόγο θέλουν να επιτεθούν στο Ιράν. Η Ισλαμική Επανάσταση "έφαγε" το μέλι των BP-Σάχη και οι Αγγλοαμερικάνοι θέλουν να επιστρέψουν "στις παλαιές καλές εποχές".

  Και δεν είναι τυχαία η αντίδραση των ΗΠΑ στη συμφωνία OMV (Αυστριακά Πετρέλαια) και Ιράν.

 2. Ν.Δ.Σ. avatar
  Ν.Δ.Σ. 29/04/2008 19:59:41

  Poutin –«Ωρολόγια ,εσώρουχα και γραβάτες μπορείτε να πάρετε από παντού ,ενεργειακούς πόρους κύριος από μας» εμ φουκαράς εμ πουτς…ο ανθροπως
  Αλλά και «οι δικοί μας» νταβλαντόρη που έτρεξαν με ξεβράκωτους κόλους ….

 3. Le canard avatar
  Le canard 29/04/2008 20:20:28

  Κρίμα ρε γαμώτο, τώρα λένε στον ρωσικό Τύπο ότι η φήμη για σχέση του Πούτιν με το μανούλι της ρυθμικής γυμναστικής της Ρωσίας, είναι "μαγείρεμα" της CIA. Ετσι, θα μείνει μόνος του ο Σαρκοζί με το μανάρι την Μπρούνι. Με την ευκαιρία, κάτι λέγεται, ότι η ρωσική εφημερίδα που το γραψε έβαλε (της έβαλαν) λουκέτο. Ωραία. Δηλαδή τώρα για να καταλάβω, κακό ήταν για το προφίλ του Πουτίν αυτό που γράφτηκε; Γιατί εγώ καλό το βλέπω. Οπως και να χει όμως, όχι και λουκέτο ρε συντρόφια!! Η χώρα δεν πρόκειται να ξαναγίνει μεγάλη δύναμη βασιζόμενη στις λογικές της γραφειοκρατικής νομενκλατούρας που βύθισε άλλωστε την Σοβιετική Ενωση.

 4. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 30/04/2008 03:56:32

  Ε, πιστευτό δεν είναι; οι αμερικάνικοι αγωγοί για να κονομάνε οι του ελέυθερου εμπορίου, οι άλλοι για τον ίδιο λόγο. Ποιός πιστεύετε έχει μεγαλύτερη πιθανότητα να κλείσει στρόφιγγα αν δεν συμμορφωθούμε με υποδείξεις (είπα να κλείσει στρόφιγγα, όχι να βάλει τσι Τούρκοι να φάνε κανένα νησί...)

  Όσον αφορά τους Ιρανούς (Nick)...Δεν μπορεί να μου βγεί από το κεφάλι ότι οι σεϊχουλισλάμηδες και το μπάχαλο είναι για τους Αγγλοσάξωνες η εναλλακτική λύση των απ'ευθείας συμβολαίων και στενών σχέσεων Ιρανών με Ευρώπη.

 5. KaryID avatar
  KaryID 15/01/2009 19:30:28

  test

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.