13/11/2009 19:58
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα αδιέξοδα του Barack Obama και η «στρατηγικής της διαβεβαίωσης»Ο Barack Obama πρόκειται να  επισκεφτεί τη Σιγκαπούρη αυτή την εβδομάδα, στα πλαίσια συνόδου κορυφής. Και θα είναι όλος χαμόγελα, από ανάγκη. Ειδικά στη διάρκεια της επίσκεψής του στη Κίνα, με την οποία η Αμερική ξεκινά  μια νέα πολιτική, αυτήν της «στρατηγικής διαβεβαίωσης» όπως την αποκάλεσε ο υφυπουργός Εξωτερικών Jim Steinberg. Ό όρος περιγράφει την νέα αμερικανική στάση απέναντι στη Κίνα και σε άλλες ανερχόμενες οικονομικές δυνάμεις όπως η Ινδία και η Βραζιλία. Το νόημά της είναι απλά το εξής: Η Αμερική χαιρετίζει την οικονομική ανάπτυξη αυτών των χωρών, και ως αντάλλαγμα ζητάει τη διαβεβαίωσή τους πως δεν θα είναι εχθρικές προς τις ΗΠΑ στο μέλλον. Πάει δηλαδή καιρός από τότε που η Αμερική απαιτούσε από τη Κίνα να «συμπεριφέρεται υπεύθυνα, ή αλλιώς θα είχε να αντιμετωπίσει τις συνέπειες ενός οικονομικού συστήματος, στο οποίο κυριαρχούν οι ΗΠΑ».

Ο Obama επισκέπτεται την Ασία έχοντας να προσφέρει ελάχιστα, αλλά έχοντας να ζητήσει πολλά. Πίσω από τα χαμόγελα θα καραδοκεί η γνώση πως οι ΗΠΑ χρειάζονται «απελπισμένα» το Πεκίνο, ώστε  αυτό να συνεχίζει να αγοράζει τα αμερικανικά χρέη. (Βεβαίως και οι Κινέζοι χρειάζονται  μια αμερικανική ανάπτυξη, ώστε να συνεχίσουν τις εξαγωγές τους).  Μέσα σε αυτό το σκηνικό, είναι σίγουρο πως ο Αμερικανός πρόεδρος δεν θα πιέσει τον Κινέζο ομόλογό του σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων ή κλιματικών αλλαγών, ακόμη και εν όψει της κρίσιμης συνόδου στη Κοπεγχάγη. Ακόμη και απέναντι στην Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα, ο Obama δεν θα έχει πολλά να προσφέρει, ιδιαίτερα στο θέμα που τους ταλανίζει , δηλαδή αυτό της Βόρειας Κορέας.

Όσον αφορά στη συνάντηση του με τον Dimitry Medvedev, αυτή θα κυριαρχείται από τις εκκλήσεις του Αμερικανού για ρωσική συνδρομή στην αντιμετώπιση του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος. Οι σχετικές συνομιλίες που ξεκίνησαν στη Γενεύη δεν οδηγούν πουθενά, και οι Ιρανοί αρνούνται να συμφωνήσουν ακόμη και για το ενδεχόμενο να συμμετάσχουν σε  περαιτέρω συζητήσεις. Ο  Obama ελπίζει να πείσει τον Ρώσο πρόεδρο, ώστε και αυτός να πείσει με τη σειρά του τη Τεχεράνη, πως θα πρέπει να υπάρξει μια οριστική συμφωνία επιτέλους.

Για πολλές δεκαετίες, η Αμερική απέρριπτε την εναλλακτική λύση  οικονομικής ανάπτυξης, που πολλές ασιατικές χώρες είχαν ανακαλύψει, το ασιατικό δηλαδή μοντέλο των κλειστών οικονομιών και των σφιχτά ελεγχόμενων οικονομικών συστημάτων. Οι Ασιάτες δέχονταν πιέσεις να ανοίξουν τις οικονομικές τους αγορές και όταν αρνούνταν, θεωρούνταν οπισθοδρομικές. Σήμερα, η Αμερική έχει πέσει θύμα  της ανεξέλεγκτης ασιατικής  ροής κεφαλαίων, που όμως  ή ίδια επεδίωκε παλαιότερα. Είναι σίγουρο πως ο Obama θα αποφύγει τις οικονομικές συμβουλές σε αυτό του το ταξίδι.

Παρόλα  αυτά, το εν λόγω ταξίδι θα είναι και κάτι σαν επιστροφή για τον Obama. Τη δεκαετία του 1960   μεγάλωνε ευτυχισμένα σαν παιδί στη Jakarta.  Εκεί άρχισε να καταλαβαίνει την αδυναμία των συμπατριωτών του αλλά και τη δύναμη του να έχει μια λευκή μητέρα που εργάζονταν στην Αμερικανική πρεσβεία της χώρας. Ήταν σε ηλικία που μπορούσε  να καταλάβει το τι συμβαίνει. Και κατάλαβε πως η Αμερική διέθετε κάτι που οι άλλοι επιζητούσαν. Σήμερα όμως, η Αμερική είναι αυτή που επιζητά πράγματα που οι άλλοι έχουν…

 Νewsweek

ΣΧΟΛΙΑ

  1. Le canard avatar
    Le canard 14/11/2009 13:18:52

    Επίσκεψη Ομπάμα σε Κίνα κ.λ.π. Ο Ομπάμα επισκέπτεται το μεγαλύτερο διανειοδότη των ΗΠΑ. Βρε πως αλλάζουν οι καιροί.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.