#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
22/04/2012 14:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα έξι λάθη στρατηγικής του ΒενιζέλουΗ αναπτέρωση ηθικού που προκάλεσε στο ΠΑΣΟΚ και το επιτελείο του Ευάγγελου Βενιζέλου το «τσίμπημα» των ποσοστών του μετά τις 18 Μαρτίου έχει δώσει ήδη τη θέση της στον προβληματισμό και την απογοήτευση που προκαλούν η «κοιλιά» που ακολούθησε και το «πάγωμα» στα ιστορικά χαμηλά των δημοσκοπικών δεδομένων. Συνομιλώντας με δημοσιογράφους, λίγο προτού μπει στο αεροπλάνο για το Ηράκλειο, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις λέγοντας ότι το κόμμα του παρουσιάζει συσπείρωση 28%-30% και θέλοντας να δείξει ότι υπάρχουν περιθώρια ανάκαμψης τόνισε: «Σκεφτείτε πώς θα πάμε αν ανέβει στο 50%».

Είναι, ωστόσο, ενδεικτικό ότι ενώ τις τελευταίες ημέρες στην περιφέρεια παρατηρείται κινητικότητα ανάμεσα στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ, κατώτερη ωστόσο του αναμενομένου, στα μεγάλα αστικά κέντρα και κυρίως στο Λεκανοπέδιο το κλίμα για το ΠΑΣΟΚ «δεν έχει αλλάξει και δύσκολα θα αλλάξει», όπως παραδέχονται κομματικά στελέχη.

Το νέο στοιχείο είναι ότι ακόμα και αν δεν το λένε δημοσίως, πολλά στελέχη του ΠΑΣΟΚ αποδίδουν ευθύνες όχι μόνο στον Γιώργο Παπανδρέου και τους «κηπουρούς» του -όπως διακαώς θέλει να «περάσει» ως γραμμή ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ- αλλά και στον Ευ. Βενιζέλο, στον οποίο αποδίδουν λάθη στρατηγικής και τακτικής που λειτουργούν προσθετικά για το ήδη κατακερματισμένο ΠΑΣΟΚ:

 1 Η πολυφωνία για μείζονα ζητήματα, όπως η στάση κατά το πρόσφατο παρελθόν απέναντι στην ηγετική ομάδα Παπανδρέου αλλά και τον ίδιο τον πρώην πρωθυπουργό και πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.

Συνεργάτες του Ευ. Βενιζέλου τον περιγράφουν ως «οπαδό των ισορροπιών», με τη διαφορά ότι εκτιμούν πως στη θέση που βρίσκεται το ΠΑΣΟΚ η τήρηση ισορροπιών προκαλεί περαιτέρω φθορά. Κάποιοι έχουν υιοθετήσει σκληρότερη τακτική έναντι του Γ. Παπανδρέου αλλά και στενών συνεργατών του, όπως οι Γιώργος Παπακωνσταντίνου, Γιάννης Ραγκούσης κ.ά., ο ίδιος -όπως λένε- ελέγχεται διότι επέλεξε τελικά να τους συμπεριλάβει στα ψηφοδέλτια. «Η συμμετοχή των “κηπουρών” του Παπανδρέου είναι επιλογή Βενιζέλου, με την οποία το ΠΑΣΟΚ θα χάσει και δεν θα κερδίσει», λένε οι οπαδοί του σκληρού ροκ έναντι του παρελθόντος.

 2. Ο πολιτικός λόγος του είναι επίπεδος, χωρίς γωνίες, χωρίς αιχμές.

«Μιλά σαν να βρίσκεται στο αμφιθέατρο του πανεπιστημίου, όχι ως πολιτικός ηγέτης που οφείλει να συνεπάρει τους ψηφοφόρους του», καταλόγιζαν στον Ευ. Βενιζέλο στελέχη του ΠΑΣΟΚ αμέσως μετά την ομιλία του στο κλειστό του Μίλωνα, συγκέντρωση από την οποία -αν και για τα δεδομένα υπήρχε κόσμος- έφυγε προβληματισμένος.

 3. Η απουσία ολοκληρωμένου σχεδίου για την επόμενη μέρα.

«Θα έπρεπε να είναι το μείζον ζήτημα. Αντί να χρησιμοποιήσει την εμπειρία των τελευταίων εννέα μηνών στην κατάρτιση και την επικοινωνία εθνικού σχεδίου εξόδου από την κρίση, παρουσιάζει αποσπασματικά μέτρα τα οποία κανείς δεν προσέχει και δεν πείθουν κανέναν», συζητούν στους διαδρόμους του ΠΑΣΟΚ αναφερόμενοι στα μέτρα που μέχρι τώρα έχει παρουσιάσει ο Ευ. Βενιζέλος για την κοινωνική προστασία, την ανάπτυξη και την αντιμετώπιση της ακρίβειας. Το αδύναμο στοιχείο αυτών των πρωτοβουλιών -πέραν της αναξιοπιστίας που ούτως ή άλλως έχουν όταν εξαγγέλλονται από τον υπουργό Οικονομικών των τελευταίων μηνών που δεν απαντά στο ερώτημα «τι τον εμπόδιζε έστω κάποια από αυτά να τα ξεκινήσει νωρίτερα;»- είναι ότι αποτελούν εξειδίκευση του πλαισίου του Μνημονίου και του νέου οικονομικού προγράμματος και δεν αποτελούν πρόταση που υπερβαίνει έστω και σε κάποια σημεία τη μέγκενη της μνημονιακής πολιτικής.

 4. Τα ψηφοδέλτια που ανακοίνωσε ολοκληρωμένα το ΠΑΣΟΚ την Παρασκευή.

«Είναι οι βουλευτές μας συν κάποια συμπληρώματα στις περισσότερες περιπτώσεις. Δεν δημιουργούν καμία δυναμική ούτε κεντρικά ούτε τοπικά», λένε τα ίδια στελέχη που δεν θεωρούν ότι η εικόνα αυτή θα αλλάξει με την ανακοίνωση του ψηφοδελτίου Επικρατείας που -όπως όλα δείχνουν- θα ανακοινωθεί την Τρίτη. Ακόμα, όμως, και για το ψηφοδέλτιο Επικρατείας έχουν να πουν, αναφέροντας λάθος χειρισμούς. «Αργησε πολύ να το παρουσιάσει. Θα ανακοινωθεί την τελευταία μέρα, ενώ το ΠΑΣΟΚ είναι αυτό που προσπαθεί να εκμεταλλευτεί το λίγο χρόνο που υπάρχει ως την 6η Μαΐου», επιμένουν οι ίδιες πηγές. Αποκαλύπτουν, δε, ότι πριν από περίπου δέκα ημέρες, ο Ευ. Βενιζέλος είδε μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας τον Αλέκο Παπαδόπουλο, προτείνοντάς του να συμπεριληφθεί στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας στην πρώτη θέση, αλλά εκείνος αρνήθηκε ευγενικά λέγοντάς του ότι καμία σχέση δεν θέλει να έχει με τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις. Από την πλευρά του ο Α. Παπαδόπουλος, μιλώντας στον «ΤτΚ», επιβεβαίωσε τη συνάντηση και τη συζήτηση, διαψεύδει όμως ότι του έγινε πρόταση να συμπεριληφθεί στο Επικρατείας, καθώς -όπως λέει- ούτως ή άλλως από την αρχή της συζήτησης υπογράμμισε ότι δεν επιθυμεί να εμπλακεί σε αυτές τις εκλογές καθ’ οιονδήποτε τρόπο.

5 Η τακτική έναντι του προέδρου της Ν.Δ. Αντώνη Σαμαρά.

«Μία τον χαρακτηρίζει παλαιοκομματικό και άπειρο να αναλάβει τις τύχες της χώρας και μία -όπως στο κλειστό του Μίλωνα- εμφανίζεται να εκλιπαρεί για συνεργασία. Ετσι δεν γίνεται δουλειά», αναφέρουν για τον Ευ. Βενιζέλο τα ίδια στελέχη του ΠΑΣΟΚ που πρέπει να σημειωθεί ότι δεν ανήκουν στους πολέμιους αλλά στους υποστηρικτές του. Λένε ακόμα ότι έχει αφήσει το κόμμα να εμφανίζεται ως «επαίτης της όποιας συνεργασίας χωρίς όρους και προϋποθέσεις». Ισως αυτό να προσπάθησε να διορθώσει ο ίδιος -επιβεβαιώνοντας ωστόσο και την κριτική- όταν από το βήμα είπε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο στην όποια συνεργασία η οποία πρέπει να γίνει σε προγραμματική βάση…

 

 6. Η ροπή στο λάθος.

Φοβούνται, όπως λένε, ότι στο δρόμο προς τις κάλπες, που η πίεση θα αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο, ο παρορμητικός Ευ. Βενιζέλος είναι πιθανό να φτάσει στο λάθος (ενδεχομένως στο ή στα debate που θα ακολουθήσουν) που μπορεί και να αποβεί μοιραίο. Θυμούνται, ως σκηνή -που δεν πρέπει, όπως λένε, να ξανασυμβεί- τον εκτός ορίων καβγά ανάμεσα στον Ευ. Βενιζέλο και το βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτη Λαφαζάνη στο Κοινοβούλιο, από την οποία φυσικά δεν βγήκε κερδισμένος ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Από τον "Τύπο της Κυριακής"

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΠΕΛΙΑΣ avatar
  ΠΕΛΙΑΣ 22/04/2012 18:19:47

  Οταν οι προτάσεις σου στηρίζονται στο ψέμα ,το λάθος είναι στρατηγικό ,ειδικά όταν αναφέρεσε σε πολύ πρόσφατα θέματα. Ο βενιζέλος δεν έχει καταλάβει ακόμη ότι οι κουτοί πολίτες τελειώσαν και δεν μπορεί άλλο να υποτιμά την νοημοσύνη τους.

 2. ΑΓΙΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΤΗΣ avatar
  ΑΓΙΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΤΗΣ 22/04/2012 19:02:42

  o ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΕΙΝΑΙ ΦΑΝΕΡΟ ,ΠΑΡ'ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΥΦΡΑΔΕΙΑ ΤΟΥ, ΟΤΙ ΔΕΝ
  ΕΧΕΙ ΣΩΣΤΗ ΚΡΙΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΛΛΑΒΕΙ ΤΟ TIMING ΚΑΘΕ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΤΟΥ.
  1ον. ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΗΤΤΑ ΤΟΥ 2004 ΑΜΕΣΩΣ ΑΝΕΚΙΝΗΣΕ ΘΕΜΑ ΑΡΧΗΓΟΥ
  ΚΑΙ "ΕΦΑΓΕ ΤΑ ΜΟΥΤΡΑ ΤΟΥ"
  2ον ΑΝΕΛΑΒΕ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙ ΤΙΣ
  ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ 1 ,ΠΙΣΤΕΥΟΝΤΑΣ ΟΤΙ ΘΑ ΕΠΙΤΥΧΕΙ,
  ΚΑΙ ΔΕΔΟΜΕΝΟΥ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΕΠΑΡΚΕΙΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ,
  ΚΑΤΕΣΤΡΕΨΕ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΤΟΥ "ΠΡΟΦΙΛ" ΠΟΥ ΧΡΟΝΙΑ ΕΠΙΜΕΛΩΣ
  ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΕ.
  3ον ΕΔΙΩΞΕ ΤΗΝ ΤΡΟΙΚΑ ΠΕΡΥΣΙ ΤΟΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ ΜΗ ΑΝΤΙΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΟΣ ΤΙΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΚΑΛΑΓΕ
  ΝΑ ΞΑΝΑΕΛΘΟΥΝ.
  4ον ΕΚΑΝΕ ΤΗΝ ΓΚΑΦΑ ΜΕ ΤΗΝ ΦΙΛΑΝΔΙΑ ΚΑΙ ΕΤΡΕΧΕ ΣΤΗΝ ΜΕΡΚΕΛ
  ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΝ ΚΑΛΥΨΕΙ ,ΔΙΟΤΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΣΕ ΜΕΓΙΣΤΟ ΤΕΤΕΛΕΣΜΕΝΟ.
  ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΠΟΛΛΑ ΠΟΥ ΤΑ ΒΙΩΣΕ Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ ΕΠΙ ΤΩΝ
  "ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ" ΗΜΕΡΩΝ ΤΟΥ.

 3. ΠΕΛΙΑΣ avatar
  ΠΕΛΙΑΣ 22/04/2012 21:09:44

  Φίλε Βενιζέλο (απο το ΑΠΘ και μόνο)

  η μεγαλύτερη βλακεία της ζωής σου ήταν να ασχοληθείς με την πολιτική και μετά απο αυτό να μπορείς να πιστεύεις ότι, θα σώσεις την Ελλάδα. Η στόφα σου δέν υπήρξε ποτέ το ζητούμενο σ'αυτό το λειτούργημα. Ποιός ή ποιά να σε παρέσυρε άραγε;

  Και μέσα απο αυτήν την βλακεία εκπέμπεις ό,τι χειρότερο μπορεί να σε απορρίψει. Το φόρτωμα των Ελλήνων με ατέλειωτους φόρους που θα τους κάνουν να πεινούν, ενώ θα βλέπουν εσένα τον καλοθρεμένο στο κουτί να μήν χωράς ούτε στο στούντιο ούτε και στην οθόνη με τον απεριόριστο κώλο που διαθέτεις και τα μάγουλα που σε μετασχηματίζουν και σε κάνουν ... υπερκόσμιο.

  Και τώρα φιλαράκι πές μας. Ποιός σου είπε ότι, η προαναγγελία 14 φορολογικών Νομοσχεδίων για μετά τις εκλογές θα σου εξασφαλίσει πλειοψηφία;

  Με την ελπίδα και άν οχι με την βεβαιότητα ότι μετά τις εκλογές θα μας
  λείψεις σε αποχαιρετώ απο τον πολιτικό στίβο με την ευχή να σε ξαναδώ στο μάθημα της ειδικότητός σου όπου και πάλι θα σε θαυμάζει η νεολαία μας. Και όχι μόνο για την ... εκκωφαντική ομορφιά σου αλλά και για την εμπειρία σου στον πολιτικό στίβο, που θα συνετίσει σίγουρα πολλά υπερφίαλα φοιτητικά μυαλά.

  Και κάτι τελευταίο. Η Ελλάδα χρειάζεται εκβάθρων αναθεώρηση του Συντάγματός της. Πολλοί εργάζονται ήδη στο θέμα αυτό. Άν τους βοηθήσεις θα προσφέρεις πολλαπλάσια απο αυτάπου νομίζεις ότι της προσφέρεις με την παρουσία σου στον πολιτικό στιβο.

  Γειά χαρα

  ΠΕΛΙΑΣ

 4. anideos avatar
  anideos 23/04/2012 00:38:23

  Με αφορμη τον τιτλο και μετα την αντεπιθεση (λεμε τωρα) του Βενιζελου απο τα Γιαννινα, ενα μονο μπορει να συμπερανει κανεις, πως ο Βενιζελος δεν ειχε ποτε σχεδιο και στρατηγικη.
  Το να κανει προεκλογηκο αγωνα προσπαθωντας να μικρηνει την προταση Σαμαρα και ΝΔ δειχνει ακρατο λα'ι'κισμο.
  Ο Βενιζελος ειναι ενας μεγαλομανης φαφλατας και τιποτε περισοτερο.
  Αν και μετα απο αυτο δεν παρει η ΝΔ την αυτοδυναμια η εστω ενα ποσοστο γυρο στο 40% ο λαος μας θα εχει αποδειξει οτι ειναι ανωριμος και χωρις λογηκη κριση.

 5. airman avatar
  airman 23/04/2012 09:10:16

  ''Μετράει η συναισθηματική σχέση ειλικρίνειας που πρέπει να εγκαθιδρυθεί ανάμεσα σε εμάς και τους Έλληνες πολίτες.''
  Αυτό είπε μεταξύ άλλων ο κ. Βενιζέλος στα Γιάννενα. Τώρα τι εννοεί ο ποιητής, μάλλον ούτε αυτός μπορεί να εξηγήσει.
  Κάποιος πρέπει να πει στον κ. Βενιζέλο ότι ο λαός δεν αντέχει άλλο να ακούει τις ''ποιητική αδεία'' γλωσσικές περικοκλάδες του.
  Εξέφρασε δε τα συγχαρητήριά του στον κ. Ολάντ και του ευχήθηκε ''μια μεγάλη, πανευρωπαϊκού επιπέδου, επιτυχία στον δεύτερο γύρο, την ημέρα που διεξάγονται και οι ελληνικές εκλογές''. Μόνο που εκείνο το βράδυ ο ίδιος θα κάνει ''μνημόσυνο'' στην Ιπποκράτους, ζηλεύοντας τα ποσοστά που συγκέντρωσε η κ. Λεπέν στον πρώτο γύρο των Προεδρικών εκλογών στη Γαλλία.
  Καλό κουράγιο κ. Βενιζέλο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.