01/03/2010 15:04
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα ΕΛΠΕ θέλουν να κόψουν τα βιοκαύσιμα

Όλες οι μεγάλες πετρελαϊκές εταιρίες στον κόσμο  προσπαθούν έστω να φαίνονται καθαρότερες κάνοντας επενδύσεις και έρευνες για ανανεώσιμα καύσιμα. Τα δικά μας ΕΛΠΕ είχαν την υποχρέωση να παραλαμβάνουν ένα ποσοστό βιοκαυσίμων ώστε να μειώνονται λίγο οι εκπομπές αέριων του θερμοκηπίου αλλά ανακοίνωσαν αυθαίρετα ότι θα μειώσουν τις ποσότητες που δέχονται. Προχθές ανακοίνωσαν κέρδη 175 εκατομμύρια ευρώ που μάλλον τους φάνηκαν λίγα και θεώρησαν ότι κόβοντας τα βιοκαύσιμα θα μπορέσουν να τα αυξήσουν.

Η Ελευθεροτυπία γραφεί για το θέμα καθώς και για τις αντιδράσεις των παραγώγων:

Σε διαμαρτυρία προς τα συναρμόδια υπουργεία Περιβάλλοντος, Αγροτικής, Ανάπτυξης και Οικονομικών κατά της εταιρείας Ελληνικών Πετρελαίων προχωρούν οι παραγωγοί βιο-καυσίμων λόγω της αυθαίρετης, όπως την χαρακτηρίζουν απόφασης του διυλιστηρίου να περικόψει 40% την προμήθεια "καθαρών» καυσίμων.
Πληροφορίες από τον σύνδεσμο ΣΒΙΒΕ, του θεσμικού δηλαδή οργάνου που εκπροσωπεί τους παραγωγούς ανανεώσιμων πηγών καυσίμων, αναφέρουν ότι τα Ελληνικά Πετρέλαια ενημέρωσαν ότι θα αγοράσουν μικρότερες ποσότητες βιοκαυσίμων κατά 40%, χωρίς εξηγήσεις, κάτι που απαγορεύεται από την κείμενη νομοθεσία. Είναι μάλιστα η δεύτερη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο, όπως υποστηρίζουν.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι τα διυλιστήρια γενικά, συμπεριλαμβανομένων των Ελληνικών Πετρελαίων, υποχρεούνται κάθε χρόνο να αγοράζουν συγκεκριμένες ποσότητες βιοκαυσίμων από τους παραγωγούς, όπως ορίζει ο νόμος. Μάλιστα, οι ποσότητες καθορίζονται από ειδική επιτροπή, που απαρτίζεται από εκπροσώπους των τριών υπουργείων (Αγροτικής Ανάπτυξης, Οικονομικών και Περιβάλλοντος) ώστε η Ελλάδα να καλύπτει συγκεκριμένους στόχους χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργεια, κάτι βέβαια που δεν γίνεται στην πραγματικότητα.

http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=136807

ΣΧΟΛΙΑ

 1. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 01/03/2010 15:25:21

  Η βιοεθανόλη καταναλώνει περισσότερο πετρέλαιο για να φτιαχτεί (από την αρχή) από όσο υποκαθιστά.

  Τα βιολάδια επίσης (αλλά αξίζουν για να μην ρυπαίνεις.

  Τα αιολικά είναι για κορόϊδα που θέλουν να πληρώνουν 4 ΦΟΡΕΣ ΠΑΝΩ το ρεύμα, αλλά είναι ωραία η θέα από το ξενοδοχείο... να τις βλέπεις να γυρίζουν

  ΞΥΠΝΑΤΕ! Το μόνο ανανεώσιμο καύσιμο είναι η φασολάδα (με λίγο κόκκινο πιπέρι)

  • Αρμαγεδδών avatar
   Αρμαγεδδών @ archaeopteryx 01/03/2010 17:11:42

   archaeopteryx

   Πώς γίνεται να αποτρέψουμε τις φτερωτές; Να εκραγώ;

  • archaeopteryx avatar
   archaeopteryx @ archaeopteryx 01/03/2010 20:16:01

   Να αρνηθούμε να πληρώσουμε την ΔΕΗ για 2-3 μήνες (αντέχεις;)

   Να σηκώσουμε τα λεφτά μας από την Πειραιώς που διαφημίζει «πράσινα»

   Φοβάμαι ότι η Μπιρμπίλη είναι αποφασισμένη. Πείτε σε όποιον ξέρετε ότι πρόκειται για απάτη. Αλλά είναι σε διατεταγμένη υπηρεσία, λες και για αυτό και μόνο βγήκε το πασόκ.

   Ήθελα να ξέρω τι θα λένε στον κόσμο όταν το ρεύμα είναι 30% ή 40% πάνω από αιολικά που θα διώχνουν τουρίστες από την εξοχή. Μόνο σε άρρωστο μυαλό ξυλάγγουρου, αρέσουν τα αιολικά πάρκα. Και ΤΟ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ είναι ότι όταν μπουν θα μείνου εκεί που μπήκαν, πολύ μετά τα 15-20 χρόνια που αντέχουν. Και τα σίδερα, και οι μπετονιένες βάσεις. Όσο ανάποδη είναι η ελληνοποίηση πακιστανών, άλλο τόσο καταστροφική για την Ελλάδα θα είναι αυτό το αστειάκι με τα αιολικά. Αστειάκι είναι, θα περάσει, αλλά το ερώτημα είναι πόση καταστροφή θα κάνει.

   Μιλήστε με τους ανθρώπους στην επαρχία. Αυτή θα πάθουν την ζημιά, και εμείς θα την πληρώνουμε.

  • archaeopteryx avatar
   archaeopteryx @ archaeopteryx 01/03/2010 23:16:37

   Τίνος είναι μια βουνοκορφή; Θα έλεγα των Ελλήνων ή της Ελλάδας. Κατά την Μπιρμπίλη με το νέο της νομοσχέδιο είναι του κυρίου Κοπελούζου, του κυρίου Περιστέρη, για να την πάρουν και να την μεταπουλήσουν σε Ιμπερντρόλες, Ενέλ, κλπ... Και τα εκτρώματα είναι για πάντα. Μέχρι να σαπίσουν στον αιώνα, αμήν.

  • Αρμαγεδδών avatar
   Αρμαγεδδών @ archaeopteryx 02/03/2010 00:15:45

   Επομένως αφού οι βουνοκορφές είναι ελληνικές, των ελλήνων δηλαδή πως θα της δώσει η κ.Μπιρμπίλη στον οποιονδήποτε χωρίς την άδεια ΟΛΩΝ των άλλων ελλήνων;

   Εδώ ίσως πρέπει να εστιαστεί η προσοχή.

 2. tony avatar
  tony 01/03/2010 16:48:56

  Βιοεθανολη και βιομάζα είναι το ίδιο πράγμα?

  • archaeopteryx avatar
   archaeopteryx @ tony 01/03/2010 20:09:30

   όχι φίλε... βιομάζα είναι τα κλαδιά από δέντρα που κλαδεύεις, άχυρα, τσόφλια από αμύγδαλα, υποπροϊόντα εκκοκιστηρίων... κλπ κλπ. Η βιοεθανόλη είναι προϊόν ζύμωσης ζαχάρων (ρακή το λένε). Υπάρχει και πειραματική βιοεθανόλη από ζύμωση κυταρρίνης, αλλά από το 1975 τουλάχιστον (στην προηγούμενη «ενεργειακή κρίση») παραμένει πειραματική.

   Βιομάζα είναι και οι καβαλίνες, και ο πυρήνας από ελιές και τα ανθώπινα κακάκια (πλουσια σε κυτταρίνη, καίγονται, αν ενδιαφέρεσαι, hot shit, που λένε στην Oceania )

 3. ΠΗΛΕΑΣ avatar
  ΠΗΛΕΑΣ 01/03/2010 17:07:40

  Εκατομμύρια πέθαναν ήδη σε Αφρική και Ασία, λόγω των επιδοτήσεων για τα βιοκαύσιμα, αφού οι τιμές των β' κατηγορίας τροφίμων, δυστυχώς βασικών για πολλούς, ανέβηκαν πέρα από τις αντοχές τους.
  Σουρρεαλιστική οικολογία - κατόρθωμα της GREENPEACE: Με τα βιοκαύσιμα προστατεύεις τον πλανήτη από τα αέρια του θερμοκηπίου, μειώνεις τον "προβληματικό" πληθυσμό των ανθρώπων και λιπαίνεις την γή με τα κουφάρια τους, ή ότι απομείνει.

 4. milkman avatar
  milkman 01/03/2010 18:31:27

  Η βιοαιθανολη ειναι κατι τελειως διαφορετικο απο την βιομαζα.
  στην βιομαζα χρησιμοποιουμε υπολειματα καλλιεργιων και κτηνοτροφικα λυματα και παραγουμε βιοαεριο για παραγωγη ενεργειας και το υπολειμα που παραγεται ειναι αριστο λιπασμα για καλλιεργειες.
  Η καλλιεργεια ηλιανθου για να παραγουμε biodizel ως χωρα επετρεψε σε εμας τους κτηνοτροφους να εχουμε ως υποπροιον την ηλιοπιτα που αντικαθιστα την σογια ως πρωτεινικη τροφη αρα κακο δεν ειναι γιατι δευτερογενως παραγουμε γαλα και κρεας μη μεταλλαγμενο αφου ως γνωστο στη σογια υπαρχει θεμα.
  Πρακτικα λοιπον το biodizel(λαδι) και η βιομαζα εχουν θετικο ισοζυγιο για την χωρα μας χωρις να επηρεαζουν σημαντικα το ισοζυγιο τροφιμων αλλα η βιοαιθανολη τα αιολικα και φωτοβολταικα παρκα ειναι επιζημια στην παρουσα φαση.

  • archaeopteryx avatar
   archaeopteryx @ milkman 01/03/2010 20:10:34

   πέστα βρε γαλατά...

 5. neos agrotis avatar
  neos agrotis 01/03/2010 20:35:40

  Από την βιομάζα μπορούν να παραχθούν άμεσα προϊόντα (pellets, wood chips κ.α) για καύση σε καυστήρες στερεών καυσίμων. Η δυνατότητα παραγωγής τέτοιων προϊόντων στην χώρα μας είναι τεράστια. Μόνο που οι φωστήρες οι πολιτικοί μας απαγορεύουν την χρήση τέτοιων καυστήρων στην Αττική και την Θεσ/νικη.
  Επιτρέπουν βέβαια το γκάζι με 9% ΦΠΑ ενώ το πετρέλαιο και τα στερεά καύσιμα έχουν 19% και αυτό για να εξυπηρετηθούν κάποια συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα και όχι για οικολογικούς λόγους.
  Επιδοτούμε έμμεσα όλοι δυο επιχειρηματίες για να πωλούν φθηνά το προϊόν τους. Και μετά σου λένε η Ελλάδα βουλιάζει.

 6. Αρμαγεδδών avatar
  Αρμαγεδδών 01/03/2010 21:02:26

  Αντέχω, έχω βρει λύση και για την διατήρηση τροφίμων. Δεν θα πληρώσω το υπόσχομαι κι ας ρίξουν πρόστιμο.

  Στην Πειραιώς δεν εχω καταθέσεις αλλά και κάτι ψιλά που είχα αλλού τα σήκωσα σήμερα.

  Δεν ξέρω όμως αν είναι αρκετά αυτά.
  Θέλω όμως να πω στην κυρία Μπιρμπίλη, ποιος της έδωσε το δικαίωμα να καταστρέψει το τοπίο και την τσέπη μας.

  Αυτή την Ελλάδα ποθεί να έχει για πατρίδα. "Φτερωτή" Ελλάδα ονειρευόταν όταν ήταν μικρή;
  Θέλω να μου απαντήσει αν διαβάσει κι αν έχει το κουράγιο.

  Πρόσφατα κάπου βρήκα ένα petition εναντίον των αιολικών στην Κέρκυρα. Ψήφισα με τα πραγματικά μου στοιχεία φυσικά.
  Δεν θυμάμαι πια όμως που το βρήκα.

  Δεν μπορεί κάποιος ΠΟΛΥ δυναμικός τρόπος θα υπάρχει να σταματήσει όλο αυτό.

 7. Αρμαγεδδών avatar
  Αρμαγεδδών 01/03/2010 21:05:53

  Πάντως έχω διαπιστώσει οτι πολύς κόσμος τελευταία με το που πληρώνεται σηκώνει αμέσως όλα του τα λεφτά, ενώ παλιά έπαιρνε όσα χρειαζόταν.

 8. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 01/03/2010 21:08:46

  Ποιός της έδωσε το δικαίωμα; Θα επικαλεστεί την κοινοβουλευτική πλειοψηφία... Κάπου θα υπάρχει και κάποιο «κίνητρο»... Πολλών ειδών τα κίνητρα, δεν έρχονται πάντα συσκευασμένα σε κούτες pampers... Και συνήθως οι παραλήπτες δεν φαίνονται. Σίγουρα κάθε «άδεια» κάνει τον κάτοχό της πλούσιο... εσύ τι λές; με το αζημιώτο παίρνουν το προϊόν του δικου ΜΑΣ λογαριασμού; Για την υπερθέρμανση του πλανήτη δεν τολμάνε πια να μιλάνε, εξευτελίστηκε εντελώς το επιχείρημα...

 9. Orestios avatar
  Orestios 01/03/2010 21:16:32

  Αρχαιοπτέρυγα, σήμερα ο ΟΗΕ θέλει να επαναφέρει την αξιοπιστία του IPCC, που κλονίστηκε μετά τις ψευδείς μελέτες για λιώσιμο των παγετώνων των Ιμαλαΐων το 2035. Έχουν αποθρασυνθεί τα λαμόγια και εμείς απλά συζητούμε.

 10. Αρμαγεδδών avatar
  Αρμαγεδδών 01/03/2010 21:19:10

  Θα επικαλεστεί την κοινοβουλευτική πλειοψηφία…

  Μάλιστα την είχα ξεχάσει αυτή την κυρία.

  Κι αυτή που την απαρτίζουν δεν είναι άνθρωποι από κάποιο μέρος, βουνό, νησί πόλη που θα μπουν ανεμογεννήτριες;

  Δεν υπάρχει ούτε ένας από αυτήν την πλειοψηφία που να τον νοιάζει "τόσο δα" το περιβάλλον που θα κατατρηπηθει;

  Όμως επιμένω κι επειδή δεν γνωρίζω πάρα πολλά σε ρωτάω.

  Μια βουνοκορφή τίνος ιδιοκτησία είναι; Μόνον μια κοινοβουλευτική πλειοψηφία έχει λόγο που στο κάτω κάτω είναι εκεί που είναι από την πλειοψηφία του ελληνικού λαού;

  Μα γιατί ποτέ δεν καταλαβαίνει ο άνθρωπος πριν κάνει το λάθος;

 11. maquis avatar
  maquis 01/03/2010 21:41:46

  Ξαναστέλνω το link των Κερκυραίων για το αιολικό τετατο-παρκο στη θάλασσα της βόρειας Κέρκυρας. Για δείτε λίγο το μέλλον....
  http://xyta-lefkimis.blogspot.com/2010/02/blog-post_23.html

 12. Μπαρμπαγιώργος avatar
  Μπαρμπαγιώργος 01/03/2010 23:31:25

  Δίκαιο έχει ο l' ami du peuple

  Ανθρώπινη αλυσίδα χιλιομέτρων την ώρα που θα ξεκινήσουν να κατασκευάσουν την πρώτη Φτερωτή.
  Πριν ντουντούκες και υπαίθριες προβολές στα χωριά και στις πόλεις τι είναι φτερωτή.

  Πρώτος εγώ. Και χαλαλίζω κι έναν μισθό για τα έξοδα.

 13. Αρμαγεδδών avatar
  Αρμαγεδδών 02/03/2010 01:19:08

  Παιδιά στο σχόλιο του maquis 21.41 ψηφίζουμε για την διάσωση του ελληνικού τοπίου.

  Διαλέξτε τώρα, Απέραντο Γαλάζιο και καταπράσινες πλαγιές ή Φτερωτές;


  http://xyta-lefkimis.blogspot.com/2010/02/blog-post_23.html

 14. ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ avatar
  ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ 02/03/2010 11:03:35

  Πες τα Νέε αγρότη.
  Εγχώρια ΑΠΕ -πέλλετς με 19% ΦΠΑ....
  Ενώ το εισαγόμενο ΦΑ έχει 9%.
  Στην Ελλάδα έχουν υποβάλει σχέδια για αξιοποίηση υπολειμμάτων προς παραγωγή πέλλετς 16 μικροεπενδυτές.
  Αν μπουν τα πέλλετς στην αγορά, μεσοπρόθεσμα θα εισάγουμε 300.000.000 λίτρα λιγότερο πετρελαιο.(με Ελληνικό καύσιμο απο υπολείμματα, ότι έγινε στην Ιταλία που κατανάλωσε 1.500.000.τόνους πέλλετ πέρυσι)
  Συμφέρει αυτό στους πετρελαιάδες?

  • ataktos avatar
   ataktos @ ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ 02/03/2010 11:08:49

   καλύπτουν μπαμπέσικα με 0% ΦΠΑ στο λιγνίτη είναι απλό ….

  • ataktos avatar
   ataktos @ ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ 02/03/2010 11:13:52

   Και έτσι καταλήστεψαν ανεπανόρθωτα όλοι την Δυτ. Μακεδονία

 15. ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ avatar
  ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ 02/03/2010 11:37:38

  ορίστε και πρόσφατες διαφωτιστικές δημοσιεύσεις για το θέμα των πέλλετς και την ευκαιρία που χάνεται για πραγματική πρασινη ανάπτυξη με αξιοποίηση υπολειμμάτων.

  http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artId=4543877

  http://www.capital.gr/gmessages/showtopic.asp?id=1540669

  http://www.cynara.gr

  και τι γίνεται στην Ευρώπη με τα πέλλετς:
  http://www.aebiom.org/?cat=19

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.