#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
12/08/2012 13:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ταφόπλακα στην Εθνική Ναυτική Περιπολία και Επιτήρηση;Με την ευκαιρία των αλλεπάλληλων εκλογικών αναμετρήσεων, η βαρετή και χιλιοειπωμένη προπαγάνδα των κομμάτων διανθίστηκε με νέο ...σλόγκαν !

«ΑΟΖ» και έρευνες – κοιτάσματα υδρογονανθράκων... Από αφελή και συνομωσιολογικά μπλόγκς έως και σοβαροφανείς πολιτικούς αίφνης όλοι ανακάλυψαν την ΑΟΖ και την «μή – ανακήρυξη» της, αίφνης ανακάλυψαν μια Ελλάδα – παραλλαγή των Εμιράτων με πετρέλαια να ρέουν από το Ιόνιο έως το Καστελόριζο.

Όταν γράφαμε εδώ για ΑΟΖ, όταν ο καθηγητής Καρυώτης εξόρκιζε τους υποδυόμενους την πολιτική ηγεσία να ασχοληθούν με το θέμα ...σιγή !

Και τώρα; Τώρα λοιπόν εκτός της ακατάσχετης ΑΟΖ-ολογίας διακινούνται και διάφοροι αστικοί μύθοι για «επιτροπές σοφών», «ειδικές δεξαμενές σκέψης» κλπ. για κάτι που ο Τάσσος Παπαδόπουλος ηγούμενος μιας μικρής και σπαραγμένης, ημι-κατεχόμενης χώρας πραγματοποίηση με επιτυχία εδώ και δέκα χρόνια.

Θα αρκεσθούμε να πούμε πως η ανακήρυξη ΑΟΖ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ προϋπόθεση για την διεξαγωγή ερευνών για πετρέλαια μολονότι ΕΙΝΑΙ σημαντικό, σημαντικότατο θέμα, περιπλεκόμενο με πολλά άλλα, συσσωρευμένα απο την απάθεια, την ραστώνη και την άβουλη, φοβική ελληνική εξωτερική πολιτική. Το θέμα της ΑΟΖ περιπλέκεται λοιπόν, από το αγκάθι – αγκάθι που έγινε αγκάθι από την αβελτηρία μας – της Ερεύνης / Διασώσεως στο Αιγαίο, από τον επιχειρησιακό έλεγχο των πτήσεων στο Αρχιπέλαγος, από την μηδέποτε σθεναρά αντιμετωπιζόμενη Τουρκική αναθεωρητική διάθεση μεταξύ άλλων.

Έχουμε ξαναγράψει εδώ: πόσο έτοιμοι είμεθα για την ανακήρυξη ΑΟΖ; Γιατί μερικά πράγματα, όταν έχουμε γένια, θέλουν και χτένια ! Από την ίδια την UNCLOS, την συνθήκη για το Δίκαιο της Θάλασσας, το παράκτιο Κράτος που έχει την ΑΟΖ, υποχρεούται να ελέγχει, να αστυνομεύει και να εξασφαλίζει προστασία της ανθρώπινης ζωής και του θαλάσσιου περιβάλλοντος εντός της Ζώνης.

Επιπλέον, όταν στα όρια της ΑΟΖ, υπάρχει μια εν βρασμώ Λιβύη, μια πυριτιδαποθήκη όπως Λίβανος – Συρία, όταν αναμένονται έκρηξη βίας και προσφυγικά κύματα στα ανατολικά μας, ΑΟΖ και περιοχή ευθύνης σημαίνει παρουσία, παρουσία στρατιωτική  και αστυνομική,  επίδειξη σημαίας και ετοιμότητα ΓΙΑ ΟΛΑ.Ε, λοιπόν ενώ εμείς συζητούμε όλα τα παραπάνω, κατά το onalert μόλις χθές «...Όλα αυτά, αποτελούν παρελθόν. Πληροφορίες του Onalert, λένε ότι χθες αποφασίστηκε ο παροπλισμός και των δύο P 3 Orion που είχαν επιλεγεί για “συμμάζεμα” και συνέχιση των πτήσεων!»

Εν ολίγοις, η ήδη περιορισμένη ελληνική αεροναυτική παρουσία στην Α. Μεσόγειο και το Αιγαίο ...περιορίζεται οριστικά, με την απόφαση να μήν διαθέτει πλέον η χώρα το υπ’αρθ. 1 εργαλείο Ναυτικής Επιτηρήσεως και Ελέγχου, τα αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας (ΑΦΝΣ). (βλ. εικόνα, κάλυψη ραντάρ κατά μήκος των ορίων της ΑΟΖ από ένα ΑΦΝΣ)

Αφού οι προηγούμενες κυβερνήσεις άφησαν το θέμα του εκσυγχρονισμού η της αποκτήσεως νέων η της παραλαβής εκσυγχρονισμένων P-3 απο τις ΗΠΑ να σαπίσει και να ξεχασθεί, έρχεται ΤΩΡΑ, εν μέσω αναβρασμού στην Μ. Ανατολή, εν μέσω αναμονής υψηλής ροής προσφύγων από την Συρία, εν μέσω διαπραγματεύσεων με Αίγυπτο και Λιβύη για την ΑΟΖ – έτσι λένε οι διαδίδοντες την σχετική φημολογία- η τρικομματική Κυβέρνηση να βάλει ταφόπλακα στην ικανότητα της χώρας για εθνική Ναυτική περιπολία και Επιτήρηση...

Και καλά οι Κουβέληδες και οι Βενιζέλοι... Δεν περιμέναμε κάτι καλύτερο ! Στο υπουργείο Άμυνας όμως, με δυο υφυπουργούς απόστρατους ανώτατους αξιωματικούς, δεν αντιλαμβάνονται τι σημαίνει απουσία ΑΦΝΣ από τις ΕΔ μιας χώρας με περίπου 12,000 χλμ. ακτογραμμή, εν εξελίξει έρευνες για θαλάσσια κοιτάσματα υδρογονανθράκων, ανοικτό θέμα αμφισβητήσεων της περιοχής ευθύνης SAR και αυξημένης πιέσεως από την λαθρομετανάστευση – προσφυγική ροή ΚΥΡΙΩΣ από την θάλασσα και ας λένε για «σφράγιση» του Έβρου; Όταν σφραγίσεις δηλαδή 120 ψωροχιλιόμετρα απο θα μπούνε; Μήπως από τις αμέτρητες αφύλακτες ακτές και όρμους;

Χρειάσθηκαν τρείς ημέρες πύρινου ολέθρου για να επέμβει ο Πρωθυπουργός στο Αγιο Όρος και να ξυπνήσει την διαλυμένη Πυροσβεστική, το ασυντόνιστο «Συντονιστικό» που εξήντλησε την προετοιμασία για το θέρος με την εγκατάσταση ενός ασυρμάτου στον Όλυμπο, για να επανεμφανισθεί ο Στρατός στις φωτιές, κάτι που ξεχάσαμε στα πλαίσια της πολιτικής «μήν χτυπήσει κανένα παιδί και τρέχομε...».

Μήπως πρέπει λοιπόν να επιληφθεί και του θέματος των ΑΦΝΣ; Επειδή  εκείνος δεσμεύθηκε για την ΑΟΖ

Parsifal

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
  Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 12/08/2012 13:40:28

  Σωστός. Μόνο μην αδικούμε τους Υφυπουργούς. Ξέρουμε τι έχουν προτείνει στον λίγο χρόνο που είναι στην καρέκλα τους;

 2. Anaconda avatar
  Anaconda 12/08/2012 13:57:57

  Ο αρθρογράφος αφήνει εκτός αναλύσεως τη θέση διαφόρων "στρατηγικών συμβούλων" περί οριοθέτησης βάσει "αμοιβαία μη γκρίζων ζωνών", συνεπώς δε λαμβάνει υπ'όψιν του ότι η αρμοδιότητα Ναυτικής Επιτηρήσεως και Ελέγχου θεωρείται per se εκχωρημένη στους ενδιάμεσους.

 3. νικος1610 avatar
  νικος1610 12/08/2012 15:01:09

  τωρα γιατι θυμηθηκα εκεινο.... για τις φοβερες αποζημειώσεις απο το κατοχικο δανειο της χιτλερικης γερμανιας?

 4. Factorx avatar
  Factorx 12/08/2012 15:47:29

  Φαήλο, πρόσεχε τους υφυπουργους

 5. Θάνος Κηφισιά avatar
  Θάνος Κηφισιά 12/08/2012 16:31:25

  Το σφράγισμα του Έβρου είναι η καλύτερη αντιμετώπιση των προσφυγικών ρευμάτων.
  Η συντριπτική πλειοψηφία διέρχεται μέσω χερσαίων συνόρων.
  Η θαλάσια οδός αντίθετα είναι πολύ πιο επισφαλής και κοστοβόρα για τον παράνομο μετανάστη και η ροή σαφώς μικρότερη.
  Η απόφαση του Δένδια για μεταφορά των συνοριοφυλάκων στον Έβρο είναι μια ορθή κίνηση που μεσοπρόθεσμα θα αποδώσει τα μέγιστα.
  Ως προς τα κέντρα κράτησης παρανόμων μεταναστών είμαι ωστόσο αντίθετος.
  Εν γένει τα στρατόπεδα συγκέντρωσης παραπέμπουν σε εποχές που μόνο τα πρωτοπαλίκαρα του Μιχαλολιάκου αναπολούν.
  Θεωρώ πολύ πιο ανθρώπινο μέτρο την εξαναγκαστική απέλαση(χωρίς τη βούληση του παράνομου μετανάστη) από τον διαρκή εγκλεισμό του σε χώρο κράτησης που του στερεί το δικαίωμα στην ελευθερία.
  Είναι πολύ πιο δίκαιη και αναλογική του αδικήματος ποινή.
  Παράλληλα, η Ελλάς θα έπρεπε να αναδείξει το μεταναστευτικό, ταυτόχρονα με το δημογραφικό και τα προβλήματα της επιχειρηματικότητας ως τα 3 κορυφαία ζητήματα της τετραετίας Σαμαρά.

  • Iωάννης34 avatar
   Iωάννης34 @ Θάνος Κηφισιά 12/08/2012 23:36:00

   Πού χάθηκες;
   Χαίρομαι που αναγνωρίζεις το μέγα πρόβλημα.Και λύσεις όπως την άμεση απέλαση.Επειδή όμως εχει χαθεί ο έλεγχος και βλέπουμε το θέμα μόνο αριθμητικά,θεώρησε το κράτος -λανθασμένα- ως προτεραιότητα τα κέντρα κράτησης

 6. Δημήτρης avatar
  Δημήτρης 12/08/2012 16:43:44

  Για την επιτήρηση εκτεταμένου θαλασσίου χώρου που παρουσιάζει Εθνικό Ενδιαφέρον τα αεροσκάφη Ναυτικής Επιτήρησης αποτελούν τη μοναδική πλατφόρμα που συνδυάζει όλα τα χαρακτηριστικά (τεχνικά και επιχειρησιακά) για να δώσει στην πολιτική και στρατιωτική ηγεσία πλήρως αναγνωρισμένη εικόνα του συνόλου των πλοίων που τον διαπλέουν, δηλ. αρχικό εντοπισμό, αναγνώριση - ηλεκτρονική και οπτική - παρακολούθηση και συλλογή/ έλεγχο των στοιχείων ταυτότητας τους (εμφανώς ή αφανώς) με δυνατότητα διαβίβασης εντολής εκτροπής του δρομολογίου τους αν συντρέχουν λόγοι. Η αναστολή της επιχειρησιακής εκμετάλλευσης των εξειδικευμένων αυτών αεροσκαφών δημιουργεί επιπλέον σημαντικά κόστη για την κατά το δυνατόν αποσπασματική υποκατάσταση των αποστολών που έφεραν σε πέρας και για την εκπαίδευση και "επιχειρησιακή ωρίμανση" των νέων πληρωμάτων που θα απαιτηθούν, όταν συνειδητοποιήσουμε ότι ως Ναυτικό Κράτος με εκτεταμένα εξωτερικά θαλάσσια σύνορα δεν έχουμε την πολυτέλεια να μην διαθέτουμε αεροσκάφη Ναυτικής Επιτήρησης.

 7. καπτεν avatar
  καπτεν 12/08/2012 18:18:04

  Οταν προκυπτουν προβληματα οι πολιτικοι τα διαιωνίζουν αντι να προχωρούν γρηγορα στην εξαγγελλία της καλύτερης εφικτής λύσης, ωστε δε πρέπει να επικρατει αβεβαιοτητα. πχ ας πουν οτι τροποποιούν εκ των ενδον 2 C130 ωστε η Ελλαδα να μην ειναι απουσα απο αυτη την επιχειρησιακη αποστολη. Παντως, επ'ευκαιρία, το μεγα θεμα ειναι αυτο των Ναυπηγειων Σκαραμαγκα. Συνεδριασαν και στο ΥΠΕΘΑ οι αρμοδιοι και στο ΜΞΙΜΟΥ οι 3 αρχηγοι και δεν οριστικοποιηθηκε μια συγκεκριμενη λυση! Οι λυσεις εδω που φθασαμε πρεπει να ειναι επωδυνες, αλλά λυσεις.

 8. τσαλες avatar
  τσαλες 12/08/2012 18:30:51

  Καλά αν κόψουν οδοιπορικά ή 12% (ή και τα δύο) από τους στρατιωτικούς μετά να δείτε πως θα τρέχουν να πάνε να σβήσουν φωτιές!!!
  Υπηρεσία θα είναι αλλά μάλλον όχι πια μέσα στο στρατόπεδο, αλλά μάλλον από καμιά καφετέρια που θα δουλεύουν να πάρουν κάνα "μαύρο" γιατί όλα έχουν και τα όρια τους.
  Όσο για τα πάπα 3, μακάρι να χουμε καύσιμα να κινούνται τα τανκς, τα πλοία τα αεροσκάφοι μας, καθώς και τα επιχ/κα οχήματα (και όχι τα επιτελικα), και ίσως τότε βρούμε λύση και για τα αεροσκάφοι ναυτικής συνεργασίας που είναι κρίσιμο, όσο στο να υπάρχουν ραντάρ που θα κατευθύνουν τα α/φοι, στο να υπάρχουν και να λειτουργούν.

  • ψυχραιμια avatar
   ψυχραιμια @ τσαλες 12/08/2012 19:20:39

   Aυτο ακριβως δειχνει οτι τα περι ελεγχου των θαλασσων κλπ ειναι χιμαιρα.
   Εαν οι στρατιωτικοι κανουν λευκη απεργια για το -12% τοτε για ποια εθνικη κυριαρχια μιλαμε;
   Η Ελλαδα απλως εχει παρακμασει και δεν μπορει να κρατησει οσα εχει.

   • τσαλες avatar
    τσαλες @ ψυχραιμια 12/08/2012 19:30:51

    Έχεις την εντύπωση πως αν σπάσει ο διάολος το ποδάρι και γίνουν αυτές οι περικοπές δεν θα έχουμε "λευκές απεργίες"?
    Και αν όποιος θεωρεί πως "μάχιμη ειδικότητα" είναι μόνο οι ιπτάμενοι κάνουν τεράστιο λάθος, γιατί όχι μόνο θα "απεργήσουν" οι τεχνικοί, αλλά και οι ελεγκτές αεράμυνας, ( άρα τυφλά α/φοι), οι εφοδιαστές που δίνουν το καύσιμο, οι εγκαταστάσεων που συντηρούν φώτα διαδρόμος κλπ, και πέραν των άλλων θα υπάρξει τέτοια "ταξική" διαφορά μέσα στο στράτευμα το οποίο πραγματικά κρατιέται σε μία κλωστή μετά τα όσα τραγελαφικά έχουν γίνει ειδικά τον τελευταίο καιρό (κρίσεις, μεταθέσεις κλπ) που οι απεργίες και οι αγανακτισμένοι των προηγούμενων μηνών θα είναι σταγόνα σε έναν ωκεανό.

    • Iωάννης34 avatar
     Iωάννης34 @ τσαλες 12/08/2012 23:40:37

     Ποιος Στρατός και ποιο ηθικό και ποιο φρονημα;
     Χαιδεύουν το Στρατό ενώ όλα τα άλλα ειδικά μισθολογια (γιατροί,αστυνομικοί,δικαστικοι) είναι αυτοί που δίνουν καθημερινά μάχη με χάλια ωράρια και συνθήκες.
     Πότε ακριβώς ''ταράχθηκε'' η ζωή του Στρατιωτικου τα τελευταία χρόνια;
     Δευτέρα-Παρασκευή,πρωινό ωράριο και καθαρίσαμε.

     • τσαλες avatar
      τσαλες @ Iωάννης34 13/08/2012 10:36:02

      37% Μ.Ο οι μειώσεις εως τώρα στους στρατιωτικούς, αύξηση των ωρών εργασίας, σύμφωνα με το νέο Δημοσιουπαλληλικό ωράριο.
      24ωρες υπηρεσίες οι οποίες μέχρι και τα 20 χρόνια υπηρεσίας ξεπερνούν τις 3 ανά μήνα, μία εκ των οποίων αργία(!!)
      Μη παροχή αμοιβής για υπερωριακή απασχόληση, (νυχτερινές, ασκήσεις, επιθεωρήσεις κλπ) καθώς και των υπηρεσιών κάθε μήνα.
      Ενασχόληση πέραν των καθηκόντων σε κάθε έκτακτο περιστατικό της χώρας, όπως φωτιές, χιόνια κλπ
      Μεταθέσεις ανά τριετία (στην καλύτερη) και μη σταθερό μέρος διαμονής για τα παιδιά τους με ότι αυτό συνεπάγεται

      Θες να συνεχίσω να γράφω? ??

     • Iωάννης34 avatar
      Iωάννης34 @ τσαλες 13/08/2012 11:27:45

      Εκτός απο τις μεταθέσεις οι οποίες πληρώνονται και είναι ''βάρος'' στην δημιουργία οικογενειακής ηρεμίας,όλα τα άλλα που αναφέρεις δεν αποτελούν δυσκολίες (πάντα σε σχέση με τα άλλα ειδικά μισθολόγια)

     • τσαλες avatar
      τσαλες @ Iωάννης34 13/08/2012 14:39:37

      Προφανώς τις υπερωρίες σου τις πληρώνεσαι, προφανώς τις εφημερίες σου της πληρώνεσαι, προφανές ότι δεν έχεις κάνει Χριστούγεννα Πρωτοχρονιά, Πάσχα μακριά, μόνος και υπηρεσία εντός στρατοπέδου.
      Πιθανότατα και εσένα θα σε έστειλαν να σβήσεις φωτιές με τσάπες και φτυάρια χωρίς να χεις ίχνος εκπαίδευσης γι αυτό.
      Είναι φυσικό πως το ίδιο θα έκανες όταν έπεσε το χιόνι και εγκλωβίστηκαν κάποιοι σε αυτό.
      Τουλάχιστο τους αναγνωρίζεις ότι η "οικογενειακή ηρεμία" πάει περίπατο όταν κάθε τρεις και λίγο έχουνε μετάθεση. Ελπίζω να τους αναγνωρίζεις πως με γυναίκα εργαζόμενη στον Ιδ τομέα και παιδί ή παιδιά σε πανεπιστήμιο είναι αναγκασμένοι να διατηρούν 2, 3 ή και 4 σπίτια.
      Αλλά ξέχασα, ας σπουδάσουν τα παιδιά των πλουσίων. Εκείνα και μόνο έχουν δικαίωμα στην γνώση και την μόρφωση, οι "καραβανάδες" να παν να...

 9. τσαλες avatar
  τσαλες 12/08/2012 20:31:59

  Και να! Δημοσίευμα που μας τα λέει όλα "κανονικά"...... :

  http://kranosgr.blogspot.gr/2012/08/blog-post_7140.html

 10. Ιεροφάντης avatar
  Ιεροφάντης 12/08/2012 21:46:49

  Φίλε Πάρσιφαλ, γράφεις κάπου στο άρθρο σου
  "Θα αρκεσθούμε να πούμε πως η ανακήρυξη ΑΟΖ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ προϋπόθεση για την διεξαγωγή ερευνών για πετρέλαια μολονότι ΕΙΝΑΙ σημαντικό, σημαντικότατο θέμα, περιπλεκόμενο με πολλά άλλα, συσσωρευμένα απο την απάθεια, την ραστώνη και την άβουλη, φοβική ελληνική εξωτερική πολιτική.".

  Γνωρίζεις όμως ότι τα όποια κοιτάσματα ανακαλυφθούν σε χώρο που δεν έχει "οικοπεδοποιηθεί" στο πλαίσιο άσκησης κυριαρχικού δικαιώματος του παράκτιου κράτους για την οριοθέτηση ΑΟΖ, ανήκουν σε αυτόν που έχει βάλει το ... τρυπάνι. Και επειδή τεχνογνωσία για τρυπάνια δεν έχουμε, θα ανήκουν σε άλλους και δεν θα μπορούμε να πούμε τίποτα.

  Κατά συνέπεια, ναι ισχύει αυτό που λες, αλλά για τα δεδομένα της δικής μας περίπτωσης, δεν είναι και η πιο σώφρον στρατηγική για την Ελλάδα, αν σκοπεύει κάποια στιγμή να εκμεταλλευτεί τους πόρους της από την ΑΟΖ.

  • Parsifal avatar
   Parsifal @ Ιεροφάντης 13/08/2012 10:45:06

   Προφανώς Ιεροφάντη. Λέγω οτι είναι σημαντικό, αλλά δεν αποτελεί προυποθεση για την εναρξη ερευνών και γεωτρήσεων.
   Η αναμονή για την ΑΟΖ, ζήτημα περίπλοκο ετσι οπως το αφήσαμε (μεσολάβησε το Λιβυκό ζήτημα, η λεγόμενη "ανοιξη" στην Αίγυπτο κ.α) "στον καιρό" ενώ οι Τούρκοι κινούνται πυρετωδώς ακριβώς στις δυο αυτές κρίσιμες για την οριοθέτηση χώρες μπορεί να αποτελέσει ανασχετικό παράγοντα.
   Ας προχωρήσωμε ανεξάρτητα τα δυο θέματα, προφανώς το επαναλαμβάνω χωρίς να "ρίξωμε" την διακήρυξη ΑΟΖ.

 11. TheEvian100 avatar
  TheEvian100 13/08/2012 00:33:13

  O ναυταίοι το 06 απέρριψαν τα Viking και τώρα τραβάνε τα μαλλιά τους.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.