#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
01/07/2010 17:39
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

«Ταφόπλακα» για τις επιχειρήσεις η φορολογίαΣχεδόν 9 στις 10 επιχειρήσεις θεωρούν ότι η ασκούμενη φορολογική πολιτική επιβαρύνει τις οικονομικές τους επιδόσεις, περισσότερες από 8 στις 10 αντιμετωπίζουν πτώση τζίρου, ενώ 2 στις 10 εξετάζουν το ενδεχόμενο μετανάστευσής τους σε χώρες με χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές και μία στις δύο εξετάζει το ενδεχόμενο ακόμη και τερματισμού της λειτουργίας της αν μέσα στον επόμενο χρόνο δε βελτιωθούν οι οικονομικές τους επιδόσεις.

Αυτό προκύπτει από δειγματοληπτική έρευνα του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας, που διεξήγαγε κατά τον Ιούνιο μέσω της σελίδας του στο διαδίκτυο www.acci.gr από το Κέντρο Μελετών του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών σχετικά με τις επιπτώσεις της φορολογικής πολιτικής της κυβέρνησης.

Στην έρευνα που διεξήχθη με τη μορφή ερωτηματολογίου απήντησαν 1.592 επιχειρήσεις όλων των μορφών (ΑΕ, ΕΠΕ, ΟΕ, ΕΕ, Ατομικές Επιχειρήσεις).

Το Κέντρο Μελετών του Ε.Β.Ε.Α. προχώρησε στη διεξαγωγή της εν λόγω έρευνας μετά και την τελευταία ανοιχτή επιστολή που απηύθυνε ο Πρόεδρός του Ε.Β.Ε.Α. Κων. Μίχαλος προς τον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου μέσω του περιοδικού του Επιμελητηρίου «Ανάπτυξη» και στην οποία επισημαινόταν:

«Τον Απρίλιο του 2010, πριν από την υπογραφή του μνημονίου με το ΔΝΤ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η κυβέρνηση ψήφισε ένα φορολογικό νομοσχέδιο με το οποίο αυξάνεται σημαντικά η άμεση φορολογία για τις επιχειρήσεις.

Φορολογώντας με συντελεστή 25% τα μη διανεμόμενα κέρδη και με 10% τα διανεμόμενα, αλλά και με την επιβολή, για τρίτη συνεχόμενη φορά, έκτακτης εισφοράς της τάξης από 4%-10% στις κερδοφόρες επιχειρήσεις, η Ελλάδα κατατάσσεται πλέον ανάμεσα στις χώρες της Ευρώπης με την υψηλότερη φορολόγηση για τις επιχειρήσεις. Ουσιαστικά οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα φορολογούνται 4 φορές περισσότερες από μια σειρά γειτονικές χώρες.

Η κατάσταση δυσχεραίνεται ακόμη περισσότερο από την επιλογή της κυβέρνησης να παγώσει τις επιστροφές ΦΠΑ προς τις επιχειρήσεις, ακόμα και σε αυτές στις οποίες έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Το ισχύον σήμερα φορολογικό καθεστώς για τις επιχειρήσεις, ρίχνει ουσιαστικά την ταφόπλακα στην προσπάθεια ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας. Οδηγεί στην εξόντωση της επιχειρηματικότητας και των επενδύσεων, ακριβώς τη στιγμή όπου η χώρα μας έχει ανάγκη από πρόσθετους ρυθμούς ανάπτυξης, προκειμένου να εξέλθει από την ύφεση και να ανταπεξέλθει στη σκληρή δημοσιονομική προσαρμογή.

Αντί να προσελκύουμε νέες ξένες επενδύσεις που θα τονώσουν την οικονομία και την απασχόληση, αποτρέπουμε οποιαδήποτε επιχείρηση επιθυμεί να δραστηριοποιηθεί στην Ελλάδα. Αντί να στηρίζουμε τις ελληνικές επιχειρήσεις που αγωνίζονται για να παραμείνουν υγιείς, τις τιμωρούμε. Και τις αναγκάζουμε να εγκαταλείψουν τη χώρα, για να μη βάλουν λουκέτο. Ήδη, με βάση την πληροφόρηση που έχουμε από επιχειρήσεις - μέλη μας, είναι πολλές αυτές που έχουν ήδη προγραμματίσει ή σχεδιάζουν τη μετακίνησή τους σε άλλες χώρες, αναζητώντας ένα βιώσιμο φορολογικό περιβάλλον. Εξέλιξη που θα έχει καταστροφικές επιπτώσεις τόσο στα δημόσια έσοδα, όσο και στις προοπτικές ανάκαμψης της χώρας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σε καμία από τις χώρες στις οποίες έχει κληθεί να παρέμβει, δεν έχει απαιτήσει την αύξηση της άμεσης φορολογίας προς τις επιχειρήσεις. Ο φορολογικός διωγμός των επιχειρήσεων είναι μια πρακτική που δεν υπαγορεύεται από κανέναν, παρά μόνο από ιδεοληψίες και στρεβλές αντιλήψεις του παρελθόντος.

Στην κρίση που βιώνουμε σήμερα, η ενοχοποίηση της επιχειρηματικότητας δε συνιστά κοινωνική δικαιοσύνη, αλλά μια καταστροφική πρακτική για την οικονομία, για την απασχόληση, για τον τόπο μας. Για να επιβιώσουμε και να βγούμε από την κρίση, χρειάζεται να κρατήσουμε τις επιχειρήσεις στη χώρα μας και να τις στηρίξουμε ώστε να παραμείνουν ανοιχτές. Και όχι να τις κλείσουμε ή να τις διώξουμε.

Καλούμε λοιπόν την κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο Οικονομικών να αναθεωρήσουν το σημερινό πλαίσιο φορολογίας των επιχειρήσεων, προτού να είναι πολύ αργά».

www.skai.gr

ΣΧΟΛΙΑ

 1. 309 avatar
  309 01/07/2010 18:07:50

  Δεν χρειαζεται να ειναι κανεις οικονομολογος για να καταλαβει οτι στοχος του ΓΑΠ και της κυβερνησης ειναι να διαλυσουν πληρως και να ξεπουλησουν την Ελλαδα. Οι μικρομεσαιες επιχειρησεις ειναι ο κορμος της οικονομιας σε καθε χωρα και αυτες πρεπει να υποστηριζονται αν θελει να σταθει στα ποδια της η χωρα.Η αναπτυξη στο μηδεν , οι μισθοι και οι συνταξεις σε καθοδικη πορεια , οι αυξησεις λογω ΦΠΑ ανεβαζουν τιμες και πληθωριστικες τασεις , η φορολογια στοχο εχει να κλεισει τις επιχειρησεις και να εμποδισει νεες εισαγομενες επενδυσεις. Τελικα που παμε ?? ποιος ειναι ο στοχος αυτης της αθλιας κυβερνησης ???

 2. antonis avatar
  antonis 01/07/2010 18:07:53

  Αν οι επιχειρησεις με 20% φορολογια παραπονιουνται, οι απλοι μισθωτοι που εχουν φορολογια μεχρι και 45% τι θα επρεπε να κανουν;
  Να αυτοκτονησουν ομαδικα;

  Εγω θα προτεινα το εξης στις επιχειρησεις σαν απαντηση σε αυτα που λενε.

  Θα παρετε 15% φορο, αλλά υποχρεωνεστε να επανεπενδυετε το 30%-40% των κερδων σας. Αν δεν το κανετε, τοτε ο φορος θα παει στο 30%.

  • mitsosms avatar
   mitsosms @ antonis 01/07/2010 21:41:48

   Η επιχείρηση εμπεριέχει και ρίσκο. Δεν είναι το ίδιο. Η επιχείρηση παράγει ΑΕΠ και απασχολεί προσωπικό.

   • antonis avatar
    antonis @ mitsosms 01/07/2010 21:52:30

    Οι χαριστικες ρυθμισεις που υπαρχουν για τις επιχειρησεις στην Ελλαδα, δεν φανταζομαι να ισχυουν και σε άλλες χωρες.
    Και αναφερομαι σε σοβαρες χωρες, οχι σε Αλβανιες και Σκοπια.

   • mitsosms avatar
    mitsosms @ mitsosms 01/07/2010 21:54:29

    Κύπρος 11%.

   • mitsosms avatar
    mitsosms @ mitsosms 01/07/2010 21:55:01

    Από σήμερα γιατί μέχρι σήμερα ήταν στο 10%.

 3. Orestios avatar
  Orestios 01/07/2010 21:03:34

  Σοσιαλισμός. Ατόφιος και πραγματικός.

 4. Ο Ιθαγενής avatar
  Ο Ιθαγενής 01/07/2010 21:31:03

  Η οικονομική πολιτική του ΓΑΠ; Ορίστε:

  Χθες σταμάτησα σ' ενα βενζινάδικο και ζήτησα 10 ευρώ βενζίνη.

  Κι ο βενζινάς με ρώτησε:
  - Είναι μεγάλος ο λεκές;

  • mitsosms avatar
   mitsosms @ Ο Ιθαγενής 01/07/2010 21:39:48

   Απόδειξη σου έδωσε ο καραγκιόζης;

   • Ο Ιθαγενής avatar
    Ο Ιθαγενής @ mitsosms 01/07/2010 21:42:15

    την ταχυδρόμησα στον Παπακωνσταντίνου και την φωτοτυπία στην Κατσέλλη ;-)

   • mitsosms avatar
    mitsosms @ mitsosms 01/07/2010 21:46:26

    Πόσο σου χρέωσε το λίτρο;

 5. Ο Ιθαγενής avatar
  Ο Ιθαγενής 01/07/2010 21:56:40

  ναι με ασφαλιστικές δικλείδες στον αριθμό των προσλαμβανόμενων και στις αμοιβές.

 6. Θραξ Αναρμόδιος avatar
  Θραξ Αναρμόδιος 01/07/2010 23:02:30

  Η μικρή επιχείρηση και η μικρή περιουσία είναι το μεγάλο τους εμπόδιο.

  Αυτός που έχει ένα δικό του διαμερισματάκι (ο έλληνας δηλαδή, ο πρώτος στην ιδιοκατοχή πρώτης κατοικίας παγκοσμίως) ή ακόμη καλύτερα μονοκατοικία σε κάποιο χωριό, έχει ΦΡΟΥΡΙΟ κύριοι. ΦΡΟΥΡΙΟ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ (γι' αυτό τώρα θέλουν να περνάμε και τα σπίτια μας "ΚΤΕΟ").

  Κι άμα έχει και μαγαζάκι κι επιχειρησούλα και δουλίτσα δική του έχει ΚΑΣΤΡΟ κύριοι. ΚΑΣΤΡΟ ΑΠΑΡΤΟ. Δεν τον κάμπτουν εύκολα. Πρέπει να τους χρωστάει τα κέρατά του.

  Σοφά οι πατεράδες και οι παππούδες μας, μας συμβουλεύουν να αποκτήσουμε δική μας κατοικία. Πάνσοφα. Αυτό έκαναν οι έλληνες από πάντα. Οι παγκόσμιοι αντάρτες. Το ιδιόκτητο σπίτι είναι το ΕΣΧΑΤΟ κάστρο της ελευθερίας και της επιβίωσης του καθενός μας απέναντι στην λαίλαπα της παγκοσμιοποίησης, και των δανείων.

  Ο άνεργος κι αυτός που θα μείνει άνεργος σε λίγο, χωρίς δικό του σπίτι, χωρίς ένα μπαξεδάκι, που θα κοιμίσει την οικογένειά του, τι θα την ταίσει; Κι έτσι εξουθενωμένος τι να παλαίψει και τι να αγωνιστεί; Σαν δαρμένο σκυλί θα παρακαλάει για κάνα ψίχουλο. Θα κοιμάται στις γέφυρες. Και θα τρώει στα σκουπίδια. Οτι γίνεται ήδη στην χώρα της ελευθερίας, στις ΗΠΑ, και στις δυτικές μεγαλουπόλεις.

  Ανθρώπινα ράκη, απόβλητα κοινωνικά, χωρίς μόνιμη δική τους κατοικία. Ακίνδυνοι εντελώς.

  Ρε, τα ξέρει ο έλληνας από παλιά αυτά. Από ένστικτο. Ασε που έχουμε και τις κατευθύνσεις των παλαιότερων. Γι' αυτό και τα δάνεια και οι υποθήκες και τα κόλπα τους. Δεν θέλουν να φάνε την μικρο-περιουσία μας τόσο, όσο να μας αφαιρέσουν την δυνατότητα να αντιστεκόμαστε. Να επιβιώνουμε με το ελάχιστο. Εμείς και οι οικογένειές μας.

  Θέλουν να μας έχουν στο χέρι. Γι' αυτό αφήνουν την μικρο-επιχείρηση να πεθαίνει. Για να μας βάλουν στο χέρι και τους τελευταίους που μπορούν να τους σηκώσουν λίγο κεφάλι. Διότι οι Δημόσιοι και οι Ιδιωτικοί Υπάλληλοι που τους κόβουν μισθούς κι αυτοί χρωστάνε σπίτια, κι αυτοκίνητα και έχουν και υποθήκες με τι θάρρος να βγουν να διαμαρτυρηθούν και να διεκδικήσουν;

  Η ιδιόκτητη κατοικία και η μικρή επιχείρηση είναι οι ΜΕΡΑΡΧΙΕΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ του έλληνα.
  Η έσχατη γραμμή αμύνης.

  Και τα κομματικά επιτελεία άμα δεν το ξέρουν να το μάθουνε.

  Θραξ Αναρμόδιος

  ΥΓ. Είχε πει ένας παλιότερα πως πάντα ΚΑΙ μας σκάβουν τον λάκκο ΚΑΙ εμείς πληρώνουμε και τα έξοδα για τα σκαπτικά. Ετσι και τώρα: ΚΑΙ μας αφαιρούν τα τελευταία οχυρά αντίστασης ΚΑΙ η φορολογία δια των δανείων καταλήγει στις τσέπες τους. Τυχαίο; Δεν νομίζω.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.