24/03/2010 17:51
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

«Ταμείο Σωτηρίας» με ΔΝΤ

Μόνον σε περίπτωση που η Ελλάδα δε θα είναι σε θέση να δανειστεί στις αγορές τα κεφάλαια που χρειάζεται, θα μπορεί να χρησιμοποιήσει τον ευρωπαϊκό μηχανισμό βοήθειας. Με τον όρο αυτόν, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να εγκρίνουν, την Πέμπτη, τα κράτη - μέλη της ευρωζώνης, τη δημιουργία μηχανισμού στήριξης της Ελλάδας. Στο μηχανισμό θα συμμετάσχουν όσες ευρωπαϊκές χώρες το επιθυμούν. Επίσης, τα κράτη της ευρωζώνης θα εγκρίνουν τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), το οποίο επίσης θα θέσει στη διάθεση του σχήματος τα κεφάλαια που δικαιούται η Ελλάδα.

Ο ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Όλι Ρεν, δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τάσσεται υπέρ ενός μηχανισμού βοήθειας προς την Ελλάδα που σαφώς θα "διευθύνεται από την Ευρώπη", αν και δεν αποκλείει την ιδέα μιας παρέμβασης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Στο Βερολίνο ένας γερμανός αξιωματούχος δήλωσε ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες δεν έχουν ακόμα αποφασίσει να συγκαλέσουν το Eurogroup.

Ο ιταλός υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Τζούλιο Τρεμόντι επανέλαβε τη λύση μιας κοινής παρέμβασης της ΕΕ και του ΔΝΤ για να βοηθηθεί η Ελλάδα, αλλά με τις προϋποθέσεις ότι το ΔΝΤ θα ενεργήσει μόνον ως "τράπεζα" και ότι τη διαχείριση της κατάστασης θα έχει η Ευρώπη. Συγκεκριμένα, τόνισε ότι προτιμά "ένα ενδιάμεσο σενάριο σύμφωνα με το οποίο η Ευρώπη οργανώνει μια παρέμβαση χρησιμοποιώντας το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ως τράπεζα και για την τεχνογνωσία του, αλλά υπό την πολιτική διαχείριση της Ευρώπης".

Απορρίπτοντας την εμπλοκή του ΔΝΤ στο ευρωπαϊκό σχέδιο βοήθειας προς την Ελλάδα, οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές αντιπροτείνουν τη συγκρότηση ενός ευρωπαϊκού ταμείου, που θα δανείζεται «χρησιμοποιώντας την εμπειρία της Κομισιόν» και με τη σειρά του θα δανείζει σε χώρα - μέλος που θα έχει ανάγκη.

(ΣΚΑΙ, Ελευθεροτυπία, κλπ)

ΣΧΟΛΙΑ

 1. anonymous avatar
  anonymous 24/03/2010 18:23:41

  Τελικά είχε δίκιο ο ψυχραιμία εδώ στα σχόλια. Η Ελληνική κρίση μετατρέπεται σε γαλλογερμανική σύρραξη για τα νομισματικά εμείς δεν είμαστε τίποτε άλλο από τον πολιορκητικό κριό και αυτό δε μπορούν να το χωνέψουν οι Γερμανοί ότι δηλ μπήκαν στον τοίχο από τους Γάλλους με αφορμή εμάς.
  Αν είναι έτσι ήταν βλάκες. Έπρεπε να κλείσουν το θέμα νωρίς και χωρίς φανφάρες για να μην έχουν αφορμές οι Γάλλοι να τους τη φέρουν. Τόσο βλάκες είναι.

  • ψυχραιμια avatar
   ψυχραιμια @ anonymous 24/03/2010 22:35:40

   Τhanks.O γαλλογερμανικος πολεμος συνεχιζεται.
   http://www.lemonde.fr/economie/article/2010/03/24/l-incomprehensible-strategie-d-angela-merkel-mme-nein_1323769_3234.html
   Υπαρχει και η περιπτωση ο ΓΑΠ να ειναι γραναζι ενος παγκοσμιου μηχανισμου που κινειται για να παρεμποδισει τη γερμανικη κυριαρχια στην Ευρωπη.
   Ολοι ηξεραν οτι η Ελλαδα ειναι η αχιλλειος πτερνα της ευρωζωνης.
   Απο το φθινοπωρο του 2008 που ξεκινησε η παγκοσμια κριση ξεκινησε και μια αγρια επιθεση κατα της φιλοευρωπαικης κυβερνησης της ΝΔ που ειχε την κατανοηση της Γερμανιας με διαφορους τροπους απο ΜΜΕ εως τα Δεκεμβριανα.Μετα την εκθρονιση της τον Οκτωβριο 2009 η νεα κυβερνηση αρχισε την επανασταση κατα του Μααστριχτ δηλ κατα της Γερμανιας.

  • Orestios avatar
   Orestios @ anonymous 24/03/2010 23:06:30

   Η λε μόντ είναι αντιπροσωπεύει την γαλλική εξωτερική και οικονομική πολιτική? Για να ξέρουμε.

 2. εναςάσχετος avatar
  εναςάσχετος 24/03/2010 18:31:32

  Εγω ξέρω ότι όλα τα υπόθετα (και τα παλούκια), έχουν μυτερή άκρη εισόδου.

 3. theo1611 avatar
  theo1611 24/03/2010 18:44:48

  ¨Εβλεπα χθες το βράδυ στη ΝΕΤ μια εκπομπή με το Μάνο και το Χριστοδουλάκη προσκεκλημένους.

  Δεν την είδα από την αρχή ούτε κάθησα μέχρι το τέλος.

  Μου έκαναν εντύπωση δύο πράγματα:
  1. Ο Μάνος είπε ότι μετά το 2007 οι δαπάνες ανέβηκαν απότομα και όπως απότομα ανέβηκαν έτσι απότομα μπορούν και να κατέβουν, ελάτε να συζητήσουμε για τις δαπάνες, αλλά δεν έγινε καμμία κουβέντα

  2. Ο Χριστοδουλάκης επίσης παραδέχθηκε ότι του είναι αδύνατον να εξηγήσει (ποιός, ο Χριστοδουλάκης, που αν μη τι άλλο, πιάνει πουλιά στον αέρα στην ανάλυση και τα μαθηματικά), πως μετά το 2007 εκτινάχθηκε ο δανεισμός, πως τα 6-7 δισ μέχρι το 2007 έγιναν 50 και 60!!!

  Με σοκάρισαν οι διαπιστώσεις και σκέφτηκα μετά, ξέρουμε ποιοί κωδικοί δαπανών ξέφυγαν και ποιοί κωδικοί εσόδων επίσης? Και έμεινα με την απορία.

  Κανένας μέχρι σήμερα δεν μας έχει πει τι ξέφυγε και για ποιό λόγο, πέρα από τα Overall.

  Στην κουβέντα που γίνεται αυτή η διάσταση μας έχει ξεφύγει τελείως, αλλά ίσως αποδειχθεί η πιό σημαντική.

  Ξεχείλωμα της μισθοδοσίας του δημοσίου, συσσωρευμένες αποπληρωμές χρεών και ποιών, χαριστικές ρυθμίσεις, ασφαλιστικοί εκτροχιασμόι, εγγραφές στο δημόσιο λογιστικό ξεπλύματος μαύρου χρήματος, κλπ? Τι στο διάολο έγινε και με ποιά ποσά για να πενταπλασιαστεί (τουλάχιστον) η ανάγκη δανεισμού?

  Λίγο απόλα θα έγινε, όμως τι ακριβώς και με ποιά αναλογία?

  Θα χρειάζεται και αύριο να γίνει ή όχι (υπόθεση Μάνου), οπότε προς τι όλη αυτή η αναταραχή?

  • archaeopteryx avatar
   archaeopteryx @ theo1611 24/03/2010 19:05:46

   Ποιός Χριστοδουλάκης; Αυτός που πιστεύει ότι οι επενδυτές είναι καλοί και οι κερδοσκόποι κακοί; Και κάνει τον Καθηγητή; Με τέτοιους Καθηγητές φτάσαμε ως εδώ...

  • nasos avatar
   nasos @ theo1611 24/03/2010 20:57:41

   Απίστευτος τύπος αυτός ο Χριστοδουλάκης,το 2002 ή το 2003-δεν θυμάμαι ακριβώς-
   είχε το θράσος να εγκαλέσει την Γερμανία για παραβίαση του Συμφώνου Σταθερότητας!

  • tiramola avatar
   tiramola @ theo1611 24/03/2010 21:01:20

   Το ζητούμενο εν προκειμένω Αρχαίε δεν είναι αν ο Χριστοδουλάκης είναι καλός καθηγητής αλλά πως δικαιολογείται η απότομη άνοδος του δανεισμού μετά το 2007.
   Όπως έγραψα σε άλλο ποστ η κυβέρνηση πρέπει να αναλύσει δημόσια τι ελλείμματα παρέλαβε και την εξέλιξή του χρέους.
   Βέβαια αν συμβεί κάτι τέτοιο θα εκτοξευθούν τα επιτόκια δανεισμού.
   Οπότε φτάνουμε στο παράλογο άρα και λογικό συμπέρασμα ότι δεν πρέπει να μάθουμε που πήγαν τα λέφτα για εθνικούς λόγους..
   Πάντως αν δεν αφορούσαν όλα αυτά τη ζωή μας θα σε έπιαναν τα γέλια βλέποντας τους εκλεγμένους ηγέτες των Ευρωπαικών λαών να χορεύουν στους ρυθμούς της οικονομικής υπερεθνικής ελίτ.
   :)

 4. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 24/03/2010 19:03:08

  Η μπαρουφολογία για την σωτηρία της Ελλάδας έχει ξεπεράσει την μπαρουφολογία της Πράσινης Μπριμπιλοανάπτυξης. (Τίνα μου συγγνώμη, αλλά λένε μεγαλύτερες μπαρούφες από εσένα).

  Τι σημαίνει "σωτηρία"; Να σου χαρίσουν λεφτά; Να σoυ δανείσουν μέχρι να μην έχεις ανάγκη; Nα σου λένε "θα σε στηρίξω"; -- φτάνει όχι άλλη στήριξη μας έχει γίνει το ...κεφάλι "να!"

  Η Ελλάδα έχει ξεμείνει από φανερούς τρόπους ανάπτυξης και παραγωγής -- το να πληρώνουμε ακριβά το ρεύμα για να εισάγουμε ανεμογεννήτριες και να σκάβουμε βουνά, ΔΕΝ είναι ανάπτυξη... το να παραμυθιάζουμε τα ψάρια ότι θα αποκτήσουμε ναυπηγοεπισκευαστικές μονάδες, το δοκίμασε και η Διαμαντοπούλου, για αυτό πήγε στο Παιδείας και συνεχιζόμενης εκπαίδευσης.

  Εγώ πιστεύω ότι το ΑΕΠ θα φουντάρει σε βάθη προ 1965. Άρα τα χρέη μας είναι κακά χρέη. Άρα δεν θα μας δανείσουν ούτε στόκο για το παράθυρο. Άρα θα μας παγώσουν και θα βουτήξουν τους τραπεζικούς λογαριασμούς. Άρα τρεχάτε ποδαράκια μου.

  Το έχω πει, θα το ξαναπώ. Τι ΔΝΤ δεν θα καλύψει τα χρέη. Το ΔΝΤ, το κάθε ΔΝΤ θα δώσει ενδιάμεση χρηματοδότηση μέχρι να βρούμε ...μόνιμη που θα βασίζεται σε παραγωγή. Αποπληρωμή δανείων με λάϊφστάϋλ ΔΕΝ γίνεται. Το ΔΝΤ θα προτείνει αυτό που πρότεινε ο αρχαιοπτέρυξ προελογικά. Κόψτε έξοδα. Όχι 10 και 30%, όχι αλά μισθούς, διαγράψτε 6-7 υπουργεία, τα πεταμένα δημόσια λεφτά, τους ποδηλατόδορομους στα προάστεια χωρίς ποδήλατα, ΌΛΕΣ τις Τοπικές Μαφίες -- συγγνώμη αυτοδιοικήσεις, ΚΑΘΕ επιδοτούμενο πρόγραμμα.

  Θα γλυτώσετε έτσι Χ δισ. Θα βάλετε και εφ άπαξ φορολογίες και φορολογίες στα καύσιμα και το νερό, και θα γλυτώσετε άλλα Χ δις. Σε τρία χρόνια, ο κόσμος θα έχει απηδφήσει και θα αναπολεί τους Σελτζούκους -- που μαθαίνω είναι ήδη απ έξω.

  Λεφτά υπάρχουν! Λεφτά υπάρχουν! Ξεφτίλες.

  • δρόμος avatar
   δρόμος @ archaeopteryx 24/03/2010 21:31:56

   χμ... το νικ σου παραπέμπει σε παληά χρόνια, όμως πόσοι απ' τους υπόλοιπους είναι τόσο παλαιοί για τέτοιες νοσταλγίες ? Ίσα-ίσα, το σοσιαληστικό λαϊφστάιλ, σε αντιπαραβολή με κάτι γλυκανάλατα σήριαλ των γειτόνων που μας ταϊζανε τα ΜΜΕ μας, μάλλον αποτρεπτικά δουλεύουν για τις όποιες αναπολήσεις...Βαθύ θυμό μυρίζομαι.

 5. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 24/03/2010 19:04:07

  "απηυδήσει"

 6. Orestios avatar
  Orestios 24/03/2010 19:04:53

  Τί άλλο θα ακούσουμε?
  "Ταμείο Σωτηρίας" λένε το ΔΝΤ. Ο σοσιαλισμός ποτέ δεν εξυμνούσε οργανισμούς αντίθετους στο πνεύμα του. Επαγωγικά το ΔΝΤ έχει σοσιαλιστική φιλοσοφία δηλαδή.
  Ακόμη και μή σοσιαλιστές κάνουν λόγο για τη ληστρική φύση αυτού του "ταμείου".
  Είναι με τα καλά τους οι σοσιαλιστές? Τόσο πια απελπισμένοι είναι για να βρουν χρήματα και να τα αρπάξουν?

 7. aaa avatar
  aaa 24/03/2010 19:41:54

  Δεν μπορεί χώρες που έχουν το ίδιο νόμισμα να δανείζονται με διαφορετικά επιτόκια , τι νομισματική ένωση είναι αυτή;;;
  Αυτή έπρεπε να είναι η θέση σας Κύριε Πρωθυπουργέ , γι΄αυτή τη θέση έπρεπε να δώσετε την μάχη σας και ΟΧΙ για τις προσφυγές σε «διεθνή νομισματικά ταμεία».

  Όταν οι λύκοι ακονίζουν τα νύχια τους, εμείς δεν μπορούμε να προσφέρουμε το σώμα της χώρας μας για να χορτάσουν.

  Τραγικά λάθη ή μελετημένες κινήσεις;;;

  Όπως και να έχει ο χρόνος θα το δείξει…

 8. theo1611 avatar
  theo1611 24/03/2010 19:50:26

  Αρχαίε,

  Αναφερόμουν στο Χριστοδουλάκη για τις αδιαμφισβήτητες, κατά τη γνώμη μου, αναλυτικές του ικανότητες που κατά κάποιο περίεργο τρόπο, καθ' ομολογίαν του, είναι ανεπαρκείς να απαντήσουν στο ερώτημα που ο ίδιος έθεσε!!!

  Εγώ θα περιμένω από αυτές τις ικανότητες αν όχι να λύσουν την απορία να δώσουν την τεκμηριωμένη εκδοχή λύσης, κι ας είναι περιτυλιγμένη και με προσωπικές πεποιθήσεις, σαν κι αυτή που ανέφερες!!!

  Τώρα πραγματικό και διατηρήσιμο ΑΕΠ της χώρας και ΔΝΤ.

  Πραγματικό, διατηρήσιμο και αναπτυσσόμενο ΑΕΠ είναι όπως το προσδιόρισες. Εκεί είναι η καρδιά του προβλήματος και της λύσης του.

  Σε ότι αφορά το ΔΝΤ, δεν είναι τα λεφτά. Είναι ότι θα κάνει αυτό που είπες και μάλιστα για πρώτη φορά κατ' αποκλειστικότητα, καθώς δεν θα έχει δυνατότητα νομισματικής παρέμβασης: Θα κόψει κ.λους στα έξοδα αλλά και στα κάθε είδους ρουσφέτια χαριστικών ρυθμίσεων και απώλειας εσόδων.

  Γι' αυτό οι μπλοφαδόροι(sic) και λοιπά διαπλεκόμενα το ξανασκέφτηκαν και ανέκρουσαν πρύμναν!!!

  Λεφτά υπάρχουν!! Ξεφτίλες!!! Αρκεί να τα βγάζουμε και να μην τα τρώτε!!!

  Μέχρι τότε και φορολογική αντίσταση και ΔΝΤ!!!

  Και ο νοών νοείτω!!!

 9. ΙΔ avatar
  ΙΔ 24/03/2010 19:53:13

  Γιά νά ακριβολογούμε.Ό Χριστοδουλάκηs είναι ό πρώτοs διδάξαs τά δομημένα ομόλογα καί αυτόs πού έκανε τίs αλχημίεs μέ τό χρέοs μέ τήν goldman sachs επί Σημίτη.Όσο γιά τόν έτερο καπαδόκη τό πραγματικό του επίθετο είναι ΜΑΝΟ καί όχι Μάνοs.Eπίσηs είναι ο δημιουργόs του νόμου πού απαλλάσει τίs συναγωγέs απο κάθε Ελληνική φορολογία.Αυτά γιάτόν theo1611

  • theo1611 avatar
   theo1611 @ ΙΔ 24/03/2010 20:01:48

   Επί προσωπικού:

   Έτσι είναι αν έτσι νομίζετε

   Γενικά και επί του χρηστικού:
   Ας δώσουμε τη δυνατότητα σ' αυτούς που ανέλαβαν ευθύνες και απολογούνται σήμερα, να συνεισφέρουν από την συγκεκριμένη πείρα τους, που στο κάτω-κάτω εμείς οι υπόλοιποι δεν έχουμε, αντικειμενικά!!!

 10. αχαβαχ avatar
  αχαβαχ 24/03/2010 19:59:09

  Ποιο τέλος της μεταπολίτευσης, είναι τέλος της μεταπολεμικής περιόδου για την Ελλάδα. Αυτή που άρχισε με τα αμερικανικά κεφάλαια, σχέδιο Μάρσαλ κλπ., μετά τα ευρωπαϊκά, ΜΟΠ, πακέτα Ντελόρ, Ξελόρ και όλα τα σχετικά μέχρι σήμερα. Τελειώνει κι ένα πολιτικό σύστημα που η μοναδική του λειτουργία ήταν να "διαχειρίζεται" (όρα να ροκανίζει) το χρήμα που ερχόταν απέξω. Το μέλλον άδηλον.

 11. B.K.Σ. avatar
  B.K.Σ. 24/03/2010 20:20:39

  αυτά είναι στοιχεία που δίνει ο Ανδιανόπουλος στη σελίδα του, και είναι δεδομένα που σε γονατίζουν μόνο που τα διαβάζεις:
  Το 70% ετησίων δαπανών της χώρας είναι μισθοί του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Το 20% των δαπανών είναι τόκοι και τοκοχρεωλύσια για εξυπηρέτηση του εθνικού μας χρέους. Και το 10% των δαπανών πηγαίνει σε δραστηριότητες (έργα, προμήθειες, αγορές, εξοπλισμοί, εργολαβίες, επιδοτήσεις). Από αυτό το 10% προέρχονται τα ποσά που κατευθύνονται στην διαπλοκή και στους διάφορους ημέτερους. Δεν φθάνουν όμως αυτά για να δικαιολογήσουν την τραγική σημερινή οικονομική μας κατάσταση. Και για να βρούμε «που πήγαν, ακριβώς, τα λεφτά».

  Τα νούμερα είναι αμείλικτα. Και λένε την δική τους ιστορία. Οι μισθοί του δημοσίου πλησιάζουν τα 30 δις τον χρόνο. Στα δέκα τελευταία χρόνια του βαρύτατου δανεισμού συμποσούνται σε 300 δις ευρώ. Αυτές είναι οι αμοιβές του δημοσίου τομέα. Ακριβώς το χρέος της χώρας δηλαδή. Χρηματοδοτούμε ουσιαστικά δανειζόμενοι τον μεγαλύτερο δημόσιο τομέα από κάθε χώρα που βρίσκεται εκτός υπαρκτού σοσιαλισμού. Εχει μεγαλύτερο αριθμό δημοσίων υπαλλήλων (συμπεριλαμβανομένου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού και της αστυνομίας) ο Νομός Πειραιώς για παράδειγμα από μιά ίση πληθυσμιακά με την Ελλάδα Πολιτεία των ΗΠΑ (λ.χ. το Οχάιο η την Αλαμπάμα) Τι ακριβώς κάνουν όλοι αυτοί;

  • Orestios avatar
   Orestios @ B.K.Σ. 24/03/2010 20:53:09

   Ο νεοφιλελεύθερος-σοσιαλιστής ξαναχτυπά.

  • theo1611 avatar
   theo1611 @ B.K.Σ. 24/03/2010 20:54:56

   Αυτά είναι τα συνολικά μεγέθη και μπορούμε να δούμε τηγ διαχρονική τους εξέλιξη.

   Και βεβαίως να εστιάσουμε στα σημαντικά που δεν ικανοποιούν διεθνείς νόρμες και να δούμε πως διαρθθρωτικά θα τα μειώσουμε.

   Οι μάγκες όμως πρώην υπουργοί υπεννόησαν, όπως το αντλήφθηκα, κάτι άλλο.

   Η σχετική αύξηση από το 2007 μέχρι το 2009, δεδομένου ότι οδήγησε σε πενταπλασιαμό έως δεκαπλασιασμό του δανεισμού, θέλει ψάξιμο. Μήπως ήταν προσωρινή και θα ξεφουσκώσει στα επόμενα έτη? Οπότε ό,τι έγινε έγινε και μπορούμε να επανέλθουμε στα φυσιολογικά επίπεδα. Είναι μόνιμη και γιατί?

   Αυτά θέλουν ψάξιμο κατά τη γνώμη μου.

   ΥΓ: Για τους καχύποπτους να επισημάνω ότι το 2007-2009 που έγινε έκρηξη δεν σημαίνει τίποτα για το κόμμα που είχε την ευθύνη, αν η ανάγκη της έκρηξης προερχόταν από παλιά. Αυτά για να εξηγούμαστε! Το ερώτημα είναι τι και πόσο προκάλεσε την έκτηξη και κατά πόσον αυτή οφείλει να διατηρηθεί ή μπορεί άνετα να ξεφουσκώσει, οπότε όλα τα υπόλοιπα που κυκλοφορούν είναι επικοινωνιακή μωρία της τρέχουσας κυβέρνησης με ιδιοτελείς σκοπούς (να γεμίσουν τα ταμεία για να φάμε και μείς).

  • anonymous avatar
   anonymous @ B.K.Σ. 24/03/2010 21:05:04

   Σε πολλές χώρες δεν υπάρχει δημόσια περίθαλψη. Κατά τη γνώμη μου πρέπει να συγκρίνουμε όμοια πράγματα. Πχ. δε μπορείς να πεις στη χώρα Α αντιστοιχούν Χ αστυνομικοί ανά τόσους κατοίκους αν δε ξέρεις τα καθήκοντα των αστυνομικών και πόσοι απασχολούνται για τα συγκεκριμένα καθήκοντα.

   Εν ολίγοις αυτά τα στοιχεία και οι αυθαίρετες συγκρίσεις δε με πείθουν.

  • δρόμος avatar
   δρόμος @ B.K.Σ. 24/03/2010 21:55:22

   η κατανομή 70-20-10, αν αληθεύει, είναι το πιο συγκλονιστικό στοιχείο που έχω ακούσει όλο αυτό το διάστημα που συζητάμε τα οικονομικά. Είναι τόσο τρομακτική η σύγκριση των μεγεθών, που δυσκολεύομαι να την πιστέψω, ακόμη κι αν ενστικτωδώς ανήκω εδώ και πολλά χρόνια σ' εκείνους που διαμαρτύρονται έντονα για τη διόγκωση και τη διαφθορά του δημόσιου τομέα. Το σχόλιό σου,αγαπητή Β.Κ.Σ., τσεκάρισέ το (ως προς τον Α.) και ανάρτησέ το ΠΟΛΥ ΨΗΛΑ, χωρίς άλλες διευκρινίσεις - από μόνο του δείχνει τι πρέπει να κάνουμε!

  • Orestios avatar
   Orestios @ B.K.Σ. 24/03/2010 23:20:21

   Βασιλική, τί νομίζεις ότι θέλει να μας πεί ο σοσιαλιστής-νεοφιλελεύθερος? ότι το 10% των χρημάτων είναι λίγο για να συντηρηθεί η κρατικοδίαιτη διαπλοκή. Ίσως αν ήταν παραπάνω να το δικαιολογούσε. Ουσιαστικά δίνει άφεση αμαρτιών σε όλους αυτούς που απομυζούν τον πλούτο της χώρας.
   Με τους αριθμούς μπορείς να ισχυριστείς πολλά και να δείξεις το άσπρο σαν μαύρο. Παλαιό κόλπο της στατιστικής. Μπορείς έτσι να πείς χιλιάδες ψέμματα.
   Ο συγκεκριμένος είναι σημαιοφόρος μιας κατάστασης που ευνοεί την οικονομική ολιγαρχία και αποτελειώνει τη μεσαία τάξη. Είναι ενάντια στο κράτος δικαίου και υπέρμαχος της αδιαφανούς πολιτικής. Ομφαλοσκοπεί. Γενικεύει αντί να αναλύει. Με λίγ λόγια ισχυρίζεται ότι τα λεφτά πηγαίνουν για μισθούς. Τότε πως υπάρχει τόση οικονομική ανισορροπία και ο πλούτος συγκεντρώνεται από τους λίγους άριστους και εκλεκτούς ημέτερους? Δεν μας λέει πως. Αρέσκεται μόνο να υπερασπίζεται μόνο όσους τρώνε την σάρκα των Ελλήνων.

  • Geo avatar
   Geo @ B.K.Σ. 25/03/2010 00:31:38

   Ακόμα και κάποιος που δεν είναι οικονομολόγος αντιλαμβάνεται άμεσα ότι προϋπολογισμός που ξεκινάει με 70% ανόργανες δαπάνες πολύ απλά δεν βγαίνει. Τα ποσοστά είναι γνωστά εδώ και 3 χρόνια και όλοι τα γνώριζαν, το θέμα είναι τι έκαναν. Από εκεί και πέρα ακόμα και το 10% που κατευθύνεται σε δραστηριότητες είναι τεράστιο σαν ποσοστό, αφού η στρέβλωση που υπάρχει αποστερεί την χώρα παντελώς από την δυνατότητα να παράγει και να αυξήσει το ακαθάριστο προϊόν.
   Το πρόβλημα είναι, όπως ήδη αναφέρθηκε, ότι η χώρα όχι μόνο δεν παράγει τίποτε αλλά κυρίως ότι δεν έχει την δυνατότητα, την δεδομένη χρονική περίοδο, να παράγει. Συνεπώς αυτοί που μας δανείζουν μας ζητούν (απολύτως λογικά για εμένα - απλά νούμερα βλέπουν, όχι τους ανθρώπους - αυτοί που έχουν εκλεγεί να μας εκπροσωπούν βγαίνουν και δηλώνουν επίσημα ότι έχουμε χρεωκοπήσει, ότι είμαστε τιτανικός, κλπ ) να περικόψουμε άμεσα ανόργανες δαπάνες, ούτως ώστε να έχουμε την δυνατότητα να αποπληρώσουμε τα χρέη μας.
   Το χειρότερο στην όλη ιστορία είναι ότι αυτές οι περικοπές δεν είναι δυνατό να συνεχιστούν, έχουν ένα όριο. Όταν φθάσουμε στο όριο αυτό, θα έχουμε και μαθηματικά χρεωκοπήσει.
   Η μόνη μεταβατική λύση είναι να μηχανογραφηθεί κατά την διάρκεια του έτους όλο το δημόσιο, ότι κόστος και εάν συνεπάγεται αυτό, προκειμένου: (α) αφενός από την εφαρμογή της διπλογραφικής μεθόδου να αποκτήσουμε μια πρώτη εικόνα που μπορούν πραγματικά να εξοικονομηθούν χρήματα, (β) να γλυτώσουν από την επαφή με τις δημόσιες υπηρεσίες όσοι άνθρωποι είναι ικανοί να παράγουν πλούτο.
   Εάν ακολουθούσε και μια ριζική αλλαγή των οργανογραμμάτων των δημοσίων υπηρεσιών, με θέσπιση υποχρεωτικών μετατάξεων και συνταξιοδοτήσεων των μεγαλύτερων σε ηλικία υπάλληλων, η κατάσταση θα μπορούσε κάπως να συμμαζευτεί, αφού το μήμυμα που θα εκπέμπαμε είναι ότι τουλάχιστον προσπαθούμε να αλλάξουμε νοοτροπία. Είναι αυτονόητο ότι κατά την διάρκεια του ιδίου χρονικού διαστήματος, η χώρα θα έπρεπε, μέσω ενός ειλικρινούς εθνικού διαλόγου (όσο επώδυνος και είναι αυτός), να αποφασίσει τελικά πως θα κινηθεί παραγωγικά τα επόμενα χρόνια.

 12. ΙΔ avatar
  ΙΔ 24/03/2010 20:37:45

  Δέν υπάρχει τίποτε τό προσωπικό.Kαί γιά την αποκατάσταση τήs αλήθειαs .182 προεδρικό διάταγμα 23.3.1978 βάσει του οποίου καθίσταται το Κ.Ι.Σ πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου. Καί δέν κατάλαβα σέ ποιούs να δώσουμε τήν δυνατότητα τήs απολογίαs;

 13. nasos avatar
  nasos 24/03/2010 20:55:56

  Οι Γερμανοί,αφού μας ήπιανε το αίμα τόσα χρόνια,τώρα κάνανε τους υπολογισμούς τους και θεωρούν πως τους συμφέρει να στείλουν στο ΔΝΤ,
  α)για να μην βάλουν το χέρι στην τσέπη
  β)για να εξασφαλίσουν πως θα συνεχιστεί η αποπληρωμή του Χρέους
  γ)επειδή η συνεχιζόμενη αναταραχή γύρω από την Ελλάδα ρίχνει το Ευρώ και ευνοεί τις εξαγωγές τους
  Α ρε κακομοίρη ΓΑΠ,που νόμιζες πως με την απειλή του ΔΝΤ θα έπαιρνες ζεστό χρήμα για να μην αναγκαστείς να συγκροστείς με το Βαθύ ΠΑΣΟΚ,
  άρπα τώρα το μπούμερανγκ κατακέφαλα!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.