23/10/2008 15:11
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ταλαιπωρία δίχως τέλος λόγω Κτηματολογίου

Μεγάλη ταλαιπωρία υπέστησαν όσοι έσπευσαν σήμερα στα γραφεία Κτηματογράφησης και τα υποθηκοφυλακεία για την υποβολή δικαιολογητικών στο Κτηματολόγιο. Η προθεσμία λήγει την επόμενη εβδομάδα με αποτέλεσμα να δημιουργούνται τεράστιες ουρές έξω από τα γραφεία από τις πρώτες πρωινές ώρες.
Όσοι πολίτες δεν έχουν στην κατοχή τους απαραίτητα έγγραφα για την υποβολή της δήλωσης του κτηματολογίου, θα πρέπει να προσέλθουν στο αρμόδιο Γραφείο Κτηματογράφησης μέχρι την 31η Οκτωβρίου, ώστε να παραλάβουν αποδεικτικό εμπρόθεσμης προσέλευσης. Με το έγγραφο αυτό οι πολίτες θα μπορούν να υποβάλουν τη δήλωσή τους μόλις εκδοθούν τα δικαιολογητικά τους.

Παράταση της προθεσμίας ζητούν οι Δικηγορικοί Σύλλογοι. Αντιδράσεις και από το Συνήγορο του Πολίτη και για το κόστος.

Την παρέμβαση του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ ζήτησαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Λοβέρδος και του ΣΥΡΙΖΑ Κουβέλης, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το θέμα της κτηματογράφησης σε περίπτωση που οι πολίτες έρχονται αντιμέτωποι με πολυετή δικαστικό αγώνα για την αναγνώριση της περιουσίας τους. Οι βουλευτές της Β' Αθηνών σημειώνουν ότι πολλοί δεν πρόλαβαν τις προθεσμίες που έθεσε η Κτηματολόγιο ΑΕ: «Η μη έγκαιρη εγγραφή οδήγησε στην αμφισβήτηση της κυριότητας των πολιτών στην ακίνητη περιουσία τους, της οποίας κυριότητας η αναγνώριση γίνεται μόνο από τα δικαστήρια.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Helmut avatar
  Helmut 23/10/2008 16:32:09

  Συμφωνώ και επαυξάνω...

  Κλασσικός Ελληνάρας περιμένει την τελευταία στιγμή και μετά κλαίγεται...

  Ας προσέχατε...

 2. nikos avatar
  nikos 23/10/2008 18:32:17

  Αν και πιστεύω ότι η μπούρδα του κτηματολογίου είναι για να μαζέψουν ζεστό χρήμα θα συμφωνήσω με τους προλαλήσαντες

 3. Ανώνυμους avatar
  Ανώνυμους 24/10/2008 01:40:53

  Εντάξει να δεχτώ ότι φταίνε και οι πολίτες. Δεν είναι λίγοι αυτοί που περίμεναν την τελευταία στιγμή, όπως πάντα.

  ΑΛΛΑ:

  Και το κράτος ενήργησε ακριβώς κατά τον ιδιο τρόπο όταν ξεκίνησε την κτηματογράφηση μέσα Ιουνίου, όταν η προθεσμία από την ΕΕ για μέρος των κεφαλαίων είναι η 31/12/08 (αν είμαι καλά πληριφορημένος) και αναγκαστικά έθεσε συντομότερη προθεσμία ώστε να μπορεί να την παρατείνει. Εντάξει δεκτές και οι δικαιολογίες των υπευθύνων για προσφυγές των διαγωνιζόμενων κλπ. Αλλά και αυτές ήταν απολύτως αναμενόμενες, έπρεπε οι διαγωνισμοί να είχαν ξεκινήσει νωρίτερα. Επίσης:

  - Γιατί το ktimatologio.gr να ξεκινήσει τη λειτουργία του μετά την έναρξη της προθεσμίας?
  Γενικά πότε ξεκίνησε η διαδικασία ενημέρωσης του κοινού?
  - Γιατί το φυλλάδιο οδηγιών είναι για νήπια και δεν καλύπτει ούτε τα συνηθέστερα ερωτήματα? Ακόμα και σήμερα έχει την ίδια μορφή.
  - Γιατί να μην ξεκινήσει πχ από τις αρχές του χρόνου διαδικασία ενημέρωσης του κοινού, με προτροπή να ταχτοποιήσουν τις εκκρεμότητες τους και γιατί όχι να συμπληρώνουν τα έντυπα πριν την΄έναρξη της προθεσμίας? Οι φόρμες συμπλήρωσης υπήρχαν από το 1995 σχεδόν ίδιες!

  Στο σχεδιασμό τουλάχιστον υπήρξε κάποια επιπολαιότητα και βιασύνη. Μακάρι η υλοποίηση να προχωρά με περισσότερη σοβαρότητα, προσοχή και επιμέλεια. Αλλιώς? Τα χρήματα μας + της ΕΕ για άλλη μια φορά δε θα πιάσουν τόπο και η χώρα (ή μάλλον οι μεγαλύτερες πόλεις της) δε θα έχει κτηματολόγιο για άλλη μια δεκαπενταετία.

 4. Ανώνυμους avatar
  Ανώνυμους 24/10/2008 01:42:17

  Ξέχασ να προσθέσω ότι η προθεσμία αυτή τη φορά πραγματικά ήταν μικρή, για τέτοιο όγκο δεδομένων. Υπήρχαν επίσης χιλιάδες ή εκατομμύρια περιπτώσεις όπου δεν υπήρχαν τίτλοι ή ήταν προβληματικοί - όσοι ασχολήθηκαν γνωρίζουν.
  Και τί κάνει το κράτος? Καλεί τους πολίτες να διορθώσουν όλες τις αμέλειες/παραλείψεις δεκαετιών μέσα σε 3-4 μήνες, και μάλιστα του καλοκαιριού!!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.