#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
08/07/2013 10:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τί γίνεται με τα "minijobs" και τα "1-Euro-Jobs";Οι πρόσφατες διαπραγματεύσεις με την τρόϊκα έφεραν στον δημόσιο διάλογο τις έννοιες των "minijobs" και των "1-Euro-Jobs". Δεδομένου του ότι εκτοξεύονται διάφορες ανακρίβειες, θα προσπαθήσουμε να εκθέσουμε το τί είναι αυτά τα δύο μέτρα και το πώς λειτουργούν στην Γερμανία, όπου προέκυψαν για πρώτη φορά. Μετά από την εξέταση των δεδομένων, η θέση μας είναι ότι τα μέτρα αυτά δεν είναι καθ' αυτά προς θάνατον, με τον τρόπο που εφαρμόζονται στην Γερμανία, αλλά αν μεταφυτεύονταν στην Ελλάδα θα λειτουργούσαν με τελείως διαφορετικό και αρνητικό τρόπο, εν γνώσει μάλιστα των μεταφυτευόντων.

Όταν συζητείται το ενδεχόμενο εισαγωγής minijobs των 350 Ευρώ στην Ελλάδα, θεωρείται προσπάθεια μείωσης του κατώτατου μισθού στα 350 Ευρώ. Όμως, στην Γερμανία όπου πρωτοεισήχθησαν τα minijobs δεν υφίσταται η έννοια του κατώτατου μισθού! Ως εκ τούτου, ο θεσμός δεν είχε εκεί την λειτουργία της παρέκβασης ενός ορίου κατώτατου μισθού. Στην Γερμανία, τα minijobs των 450 Ευρώ (μέχρι πρότινος, των 400 Ευρώ) απαιτούν πολύ περιορισμένη καταβολή περαιτέρω εισφορών από τον εργοδότη και είναι κατ' ουσίαν αφορολόγητα για τον εργαζόμενο, ο οποίος μπορεί να συνεχίσει να λαμβάνει το ουδόλως ευκαταφρόνητο βοήθημα της κοινωνικής πρόνοιας, γιατί μισθοδοτείται κάτω από το όριο της φτώχειας.

Το όριο της φτώχειας στην Γερμανία βρίσκεται στα 940 Ευρώ - στην Ελλάδα ο μισθοδοτούμενος με 940 Ευρώ εν μέσω κρίσης δεν θεωρείται φτωχός, αλλά ο Έλληνας κροίσος με εννέα γράμματα (σημειωτέον ότι το κόστος ζωής στην πρωτεύουσα της Γερμανίας είναι πολύ χαμηλότερο από το κόστος ζωής σην πρωτεύουσα της Ελλάδας - και όχι το ανάποδο!). Με ή χωρίς minijob, το γερμανικό κράτος εξασφαλίζει με το άθροισμα των κοινωνικών παροχών του (επίδομα ανεργίας, ενοικίου, επίπλων κλπ) περίπου αυτό το όριο. Αναφέρουμε ότι αυτοί οι πόροι για το κοινωνικό κράτος δεν σχετίζονται πάντοτε με την επιθυμία των πολιτικών να "ανοίξουν τα σεντούκια του κράτους" ή την έλλειψη αυτής: το κράτος της Γερμανίας είναι παγκοσμίως τρίτο στις εξαγωγές όπλων, ενώ συχνά το μέρος του μισθού που παρακρατείται από τους φόρους είναι τεράστιο - όπως δηλαδή και στην σοσιαλιστική μνημονιακή Ελλάδα. Σε κάθε περίπτωση, οι δουλειές που παρέχονται στην πράξη ως minijobs είναι δουλειές μερικής απασχόλησης, συχνά (αλλά όχι πάντα) χειρωνακτικές ή χωρίς κάποια ειδίκευση, και απευθύνονται σε φοιτητές ή σε γονείς που δεν μπορούν να λείπουν για πολλές ώρες από το σπίτι - με το κράτος να καλύπτει δια της πρόνοιας το υπόλοιπο ποσό. Εστιατόρια που χρειάζονται έναν παραπάνω εργαζόμενο σε ώρες αιχμής, μικρές επιχειρήσεις που χρειάζονται λίγη βοήθεια αλλά δεν θα μπορούσαν να προκηρύξουν μια "σωστή" θέση εργασίας, ιδιωτικές νοσοκόμες μερικής απασχολήσεως κλπ. Το κυρίως θέλγητρό τους είναι η χαμηλότατη έως μηδενική φορολόγηση: όπως αναφέραμε και προηγουμένως, στην Γερμανία δεν υφίσταται κατώτατος μισθός ώστε να πρέπει να παρακαμφθεί από τα minijobs - απλώς το κράτος δίνει κίνητρα χαμηλής φορολόγησης στους εργοδότες (α) να δημιουργήσουν ευκολώτερα θέσεις εργασίας και (β) να "σπάσουν" δουλειές σε θέσεις εργασίας για περισσότερα πρόσωπα, με αποτέλεσμα την μείωση της ανεργίας.

Όμως, όλο αυτό το σχήμα δεν μπορεί παρά να λειτουργήσει με εντελώς διαφορετικό τρόπο στην Ελλάδα! Δεδομένου του ότι υπάρχει κατώτατος μισθός, τα minijobs θα γίνουν η βασιλική οδός για την νόμιμη παράκαμψή του. Δεν θα προσφέρουν "δευτερεύουσες" δουλειές, αλλά όλοι μπορούμε να μαντέψουμε ότι θα προσφέρουν τις... κανονικές δουλειές για πολύ λιγότερα χρήματα. Το ενδεχόμενο να "παλιννοστήσουν" μαύρες θέσεις εργασίας στην νόμιμη λόγω του χαμηλού κόστους των minijobs θα συνιστούσε αφέλεια: αν μπορείς να παρέχεις στην Ελλάδα μαύρη εργασία χωρίς ρεαλιστικό κίνδυνο κυρώσεων και το πράττεις, με τί κίνητρο (πέραν της νομιμοφροσύνης, μικροποσότητες της οποίας εντοπίστηκαν προχθές σε τρεις πολίτες στο Σύνταγμα) να παράσχεις μια νόμιμη πληρώνοντας εισφορές, απλώς όχι τόσες όσες θα πλήρωνες ειδάλλως;  Εδώ το ΔΝΤ αποδεικνύει ότι λόγω του ελληνικού θεσμικού πλαισίου είναι παράλογο να πληρώνεις με νομιμοφροσύνη φόρους στην Ελλάδα, αφού ακόμα κι αν σε πιάσουν, την γλιτώνεις φθηνότερα απ' ότι αν πλήρωνες τους φόρους σου κανονικά... Ακόμα και το ίδιο το κίνητρο της "χαμηλότερης φορολογίας" θα εξέπιπτε σε μία ελλαδική εφαρμογή των minijobs: στην ελλαδική σοσιαλιστική μνημονιακή φοροεκδοροσφαγή της διατήρησης ενός κράτους-μούμια παντί τρόπω, η μείωση της εισφοράς υπερκαλύπτεται από την πέριξ φοροκαταιγίδα και χαρατσευωχία. Οπότε, τα minijobs στην Ελλάδα, σε απόλυτη αντίθεση με το τί συμβαίνει στην Γερμανία, θα είχαν ως μόνη λειτουργία το να παρασχεθούν οι ίδιες δουλειές που παρέχονται τώρα, αλλά με πολύ χαμηλότερους μισθούς...

[caption id="attachment_221245" align="alignnone" width="550" caption="Σε αυτόν τον πίνακα βλέπουμε την κατάσταση των κατώτατων μισθών στην ΕΕ. Με μαύρο εικονίζονται οι χώρες που δεν έχουν θεσπίσει κατώτατο μισθό, με αδιόρατο πράσινο όσες έχουν κατώτατο μισθό μέχρι 400 Ευρώ, με πράσινο από 400 έως 800 Ευρώ και με βαθύ πράσινο από 800 Ευρώ και πάνω. Όπως βλέπετε από το χρώμα της Ελλάδας, ...ο χάρτης είναι λίγο παλιός. [Σημειωτέον ότι το παρόν άρθρο δεν αποτελεί συζήτηση για το κατά πόσον αυτές οι πολιτικές του κατώτατου μισθού, της κοινωνικής πρόνοιας (welfare state) κλπ. συνιστούν "καλές" ή "κακές" πολιτικές - αυτή η συζήτηση μπορεί να γίνει σε άλλη ευκαιρία. Άλλωστε οι γερμανικές πολιτικές του Hartz IV έχουν υποστεί σφοδρότατη κριτική. Απλώς παραθέτουμε την κατάσταση στην Γερμανία."]"][/caption]Όσον αφορά στις "δουλειές του ενός Ευρώ", πάλι τα πράγματα είναι διαφορετικά στην Γερμανία: εκεί ο αποδέκτης της κοινωνικής πρόνοιας/επιδόματος ανεργίας, αφ' ης στιγμής είναι ικανός να εργαστεί από πλευράς υγιείας, ενθαρρύνεται να μην... κάθεται στο σπίτι του εξαφανίζοντας κάθε πιθανότητα επαναπρόσληψης, αλλά να αναλάβει δημόσια ή ημι-δημόσια εργασία μάξιμουμ 30 ωρών την εβδομάδα με έναν συμβολικό 'μισθό' (1 έως 2,5 Ευρώ την ώρα), ο οποίος δεν αφαιρείται από το επίδομά του ούτε τον εμποδίζει από το να το λαμβάνει. Πέραν του ότι έτσι δεν επιδοτείται η απραξία αλλά η εργασία, οι σχετικές μελέτες δείχνουν αυξημένη πιθανότητα πραγματικής πρόσληψης μετά από αυτήν την 'εικονική' είσοδο στην αγορά εργασίας. Όμως, ακόμα και αυτές οι "δουλειές του ενός Ευρώ" δεν είναι... του ενός ευρώ, αλλά όπως προκύπτει από τον συνυπολογισμό του επιδόματος, των περίπου 900 Ευρώ τον μήνα!

Ποιός αμφιβάλλει όμως ότι η εισαγωγή ενός παρόμοιου μέτρου στην Ελλάδα δεν θα νομιμοποιούσε απλώς αυτό που δηλώνει η ονομασία;  Δηλαδή τις δουλειές του ενός ευρώ την ώρα;

Οι αβυσσαλέες διαφορές στους θεσμούς και στην πραγματικότητα καθιστούν καταχρηστική την χρήση των ίδιων ονομασιών για αυτά τα μέτρα στην Γερμανία και για την ενδεχόμενη εισαγωγή τους στην Ελλάδα. Και ενώ ο κόσμος της ΝΔ ακκίζεται για τον φιλελευθερισμό της φιλελεύθερης παράταξης, ο άθικτος χαρακτήρας του καρτέλ στην εμπορία καυσίμων κοστίζει στο κράτος κατά τεκμήριο πάνω από 1 δις. Κάποιες μεταρρυθμίσεις δεν επείγουν, και κάποια επαγγέλματα ανοίγουν ευκολώτερα απ'  ότι άλλα. Το άνω του 1 δις. κενό στα δημόσια ταμεία θα το καλύψουν τα πολυώνυμα χαράτσια σας... Στην υγειά μας.

Σωτήρης Μητραλέξης

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 08/07/2013 10:48:56

  Βεβαιως μια λυση ειναι και η αλλαγη των θεσμων.Εαν η αμοιβη minijob και στην Ελλαδα ειναι αφορολογητη και χωρις ασφαλιστικες κρατησεις και εχεις και δικαιωμα ανεργιας να παιρνεις παραλληλα τοτε δεν διαφερεις απο το γερμανικο προτυπο.
  Αλλά τι λεω : αυτο ηδη συμβαινει.Ηδη δηλαδη πολλοι και επιδομα εχουν και μαυρα δουλευουν χωρις να δηλωνουν τιποτα.Αρα η απαντηση στους τροικανους ειναι οτι τα minijobs ηδη υπαρχουν στην Ελλαδα,απλως δεν τα λεμε ετσι και τα λεμε "παραοικονομια".

 2. Γιάννης Ιωάννου avatar
  Γιάννης Ιωάννου 08/07/2013 11:05:02

  Τα minijobs είναι μία προσφορά της Γερμανικής κυβέρνησης στους Ανατολικογερμανούς και στους μετανάστες της Αν. Ευρώπης διότι πρωταρχικός σκοπός τους είναι να χαμηλώνει τους δείκτες της ανεργίας. Βλέπετε η Λιτότητα δημιουργεί στρατιές ανέργων.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.