27/06/2008 22:46
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τίτλος ιδιοκτησίας καμένων από την ...Οθωμανική Αυτοκρατορία

Η φωτιά της Πέμπτης στο Πάτημα Βριλησσίων έκαψε κομμάτι δασικής έκτασης, το οποίο διεκδικεί οικοδομικός συνεταιρισμός με Σκοπιανό πρόεδρο, ο οποίος όπως καταγγέλλουν οι Δήμαρχοι της περιοχής, τους αποστέλλει εξώδικα κάθε φορά που επιχειρούν να κάνουν δενδροφύτευση. Το οξύμωρο είναι, ότι Ελληνικό δικαστήριο αποδέχθηκε, ότι ο συνεταιρισμός μπορεί να διεκδικεί αυτό το κομμάτι, επειδή διαθέτει ένα «ταπί», δηλαδή τίτλο ιδιοκτησίας από την Οθωμανική Αυτοκρατορία.

Εντελώς τυχαία η μισή διεκδικούμενη δασική έκταση κάηκε στις 18 Ιουλίου του 2007 και χθες Πέμπτη κάηκε η άλλη μισή.
Ο ALPHA παρουσίασε σήμερα απόσπασμα της απόφασης του Εφετείου με ημερομηνία 20 Ιουνίου 2007, η οποία δικαιώνει πλήρως τον ιδιώτη που κατέχει τίτλο ιδιοκτησίας από τον σουλτάνο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Στο σκεπτικό της απόφασης αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι «περί διακρίσεως κτημάτων προκύπτει ότι το Ελληνικό Δημόσιο δεν έγινε καθολικός διάδοχος του Τουρκικού Κράτους, αλλά στην κυριότητα του περιήλθαν εκείνα μόνον τα κτήματα των Οθωμανών, τα οποία κατά την διάρκεια του πολέμου κατέλαβε με στρατιωτικές δυνάμεις και δήμευσε». Προσθέτει δε ότι «ως προς τα ευρισκόμενα στην Αττική οθωμανικά κτήματα, δεν μπορεί να γίνει λόγος για περιέλευσή τους στην κυριότητα του Ελληνικού Δημοσίου με το δικαίωμα του πολέμου, αφού η Αττική δεν κατακτήθηκε με όπλα, αλλά παραχωρήθηκε στο Ελληνικό Κράτος την 31/3/1833». Στο σκεπτικό της ίδιας απόφασης διευκρινίζεται επίσης, ότι «όλα τα λιβάδια για την επικαρπία των οποίων δεν υπάρχει έγγραφο (σ.σ. διευκρινίζει) ταπί εκδοθέν επί Τουρκοκρατίας, θεωρούνται δημόσια». Δηλαδή οι ιδιώτες που έχουν στο Πάτημα «ταπί», έχουν δικαιώματα επί του δάσους.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Εξάκτινος avatar
  Εξάκτινος 27/06/2008 23:58:08

  Υπάρχει και ιδιωτικό δάσος. επίσης μετά την τουρκοκρατία μέχρι σήμερα πως έφτασε το ακίνητο στο συνεταιρισμό?

  Αυτό που δεν καταλαβαίνω στην Ελλάδα είναι το ότι προσπαθούμε με μύρια όσα να φάμε την περιουσία του άλλου.

 2. Φιδίας avatar
  Φιδίας 28/06/2008 00:31:19

  Γιατί μας κάνει τόση εντύπωση; Εδώ, ακόμα πασάδες έχουμε, τα φιρμάνια μας χάλασαν; Για διαβάστε αυτό που έχει πολλή πλάκα:


  Οι Καραμανλήδες (Karamanli ή Qaramanli ή al-Qaramanli) υπήρξαν μια δυναστεία πασάδων τούρκο-αλβανικής καταγωγής της Τριπολίτιδας και της Κυρηναϊκής (σχεδόν όλη η σημερινή Λιβύη) από το 1711 μέχρι το 1830.

  Ο ιδρυτής Αχμέτ Καραμανλή ήταν γενίτσαρος και αξιωματικός του οθωμανικού ιππικού που στασίασε κι έσφαξε τον Οθωμανό Μπέη. Mετά, ζητώντας αμέσως συγνώμη (!) και δηλώνοντας υποταγή στον Σουλτάνο κατάφερε να διατηρήσει το πασαλίκι που σφετερίστηκε και το δικαίωμα να το κληροδοτήσει στους απογόνους του. Οι Καραμανλήδες πλουτήσαν επιδιδόμενοι στην πειρατεία κατά ευρωπαϊκών κι ελληνικών εμπορικών πλοίων και τις αιχμαλωσίες πλούσιων ταξιδιωτών με σκοπό την απαίτηση λύτρων από τις οικογένειες τους.

  Οι ΗΠΑ κήρυξαν πόλεμο εναντίον τους (1801-1805) επειδή ο Γιουσούφ Καραμανλή ζήτησε 225.000 δολάρια από τον πρόεδρο Τόμας Τζέφερσον ως λύτρα για την «ασφάλεια των αμερικανικών εμπορικών πλοίων». Οι αμερικανοί εισέβαλαν με πεζοναύτες (η πρώτη διεθνής εισβολή τους στον κόσμο οφείλεται στους Καραμανλήδες!!!) και ο πασάς συνθηκολόγησε, παραιτήθηκε και στη θέση του μπήκε ο αδελφός του Χαμίντ Καραμανλή που «είχε ηδη στρατολογηθεί (ναι, από τότε στρατολογούσαν πράκτορες) από τον αμερικανό αξιωματικό Γουίλιαμ Ήτον».

  Οι Καραμανλήδες εκδιώχθηκαν από την Λιβύη από στρατεύματα του Σουλτάνου Μαχμούτ του 2ου το 1832. Υπάρχει ακόμα μια οικογένεια με αυτό το όνομα στην σημερινή Τρίπολη της Λιβύης και μια στην Πρώτη Σερρών, πρώην Κιουπκόι, στην Βόρεια Ελλάδα.

  Υπάρχει πλούσια βιβλιογραφία.

  Μερικά λίνκ:
  http://en.wikipedia.org/wiki/Karamanli_dynasty
  http://www.britannica.com/EBchecked/topic/312123/Ahmed-Karamanli
  http://lexicorient.com/libya/tripoli08.htm

 3. jay.z avatar
  jay.z 28/06/2008 00:33:12

  Βρίσκω πολύ αστείο οτι η Ιστορία επαναλαμβάνεται πάντα σαν φάρσα

  χαχαχαχα

 4. Εξάκτινος avatar
  Εξάκτινος 28/06/2008 01:04:09

  Το ταπί σημαίνει ότι επί τουρκοκρατίας ήταν ιδιωτικό. Η επανάσταση και το νέο ελληνικό κράτος δεν κατάργησε την ιδιοκτησία εκτός από αυτά που ανήκαν στο τουρκικό κράτος που τα πήρε το ελληνικό και αυτά που ανήκαν σε Τούρκους που έφυγαν και τα πήρε το ελληνικό κράτος. Στο παραπάνω πατάει και η εκκλησία όταν διεκδικεί.

  Όλα αυτά θα ξεκαθαρίσουν με το κτηματολόγιο αλλά κι εκεί οι μιζαδόροι τα έκαναν μαντάρα. Οι Άγγλοι που δεν είχαν κτηματολόγιο έβγαλαν ένα νόμο και είπαν ότι κάθε ακίνητο που αλλάζει χέρια πρέπει να καταχωρηθεί στο κτηματολόγιο. Σε 30 χρόνια με τις μεταβιβάσεις τις κληρονομιές και τα σχετικά έληξε το θέμα. Εδώ ξεκίνησαν από την αρχή με τη λογική πως να κλέψουν.

 5. Sergios avatar
  Sergios 28/06/2008 10:48:20

  Φιδία. Πολύ ωραία δουλειά. Όπως και να το κάνουμε για άλλη μια φορά δείνεται η συνέχεια του ελληνικού κάτους στα βάθη της ιστορίας του. Anonymous για εξήγησε μας γιατί τα θεωρείς μεγάλες πίπες;. Δεν θα μπορούσε ένα φύλο της δυναστείας να μετακινηθεί και προς Μ. Ασία;. Άλλωστε μεγάλη απόσταση είναι;. Λες και μιλάει κανείς ότι μετακινήθηκαν στην Αμερικανική ήπειρο...

 6. ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ avatar
  ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ 28/06/2008 12:38:42

  Και τι σχέση έχει που ο πρόεδρος του συλλόγου είναι σκοπιανός; Ο συγκεκριμένος σύλλογος διεκδικεί ο,τιδήποτε διεκδικεί με νόμιμο τρόπο, με τα δικαιώματα που δίνονται σε όλους όσους κατοικούν εδώ πέρα. Με τα δικαστήρια. Αυτά που λέμε με λίγα λόγια "ανθρώπινα δικαιώματα".

  Τι ρατσισμός είναι αυτός;

  Πρέπει να γίνει fw στην αρμόδια επιτροπή του ICAN καθώς και στον Greek Hostmaster αυτό εδώ το site.

  Ντροπιάζεται η blοgόσφαιρα.

 7. ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ BLOGGER avatar
  ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ BLOGGER 28/06/2008 12:41:35

  Από το blogger com
  www blogger com / content.g


  Πολιτική περιεχομένου Blogger

  ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ: Οι χρήστες απαγορεύεται να δημοσιεύουν υλικό που εγείρει μίση και στοχεύει συγκεκριμένες ομάδες με βάση τη φυλή ή την εθνική καταγωγή, τη θρησκεία, το βαθμό ικανότητας, το φύλλο, την ηλικία, την ιδιότητα του απόστρατου και τον σεξουαλικό προσανατολισμό/ταυτότητα.


  Το Blogger είναι μια δωρεάν υπηρεσία επικοινωνίας, προσωπικής έκφρασης και ελευθερίας λόγου. Πιστεύουμε ότι το Blogger αυξάνει τη διαθεσιμότητα πληροφοριών, ενθαρρύνει τον υγιή διάλογο και επιτρέπει τη δημιουργία νέων σχέσεων μεταξύ των ανθρώπων.

  Σεβόμαστε την ιδιοκτησία και την ευθύνη των χρηστών για το περιεχόμενο που επιλέγουν να μοιραστούν. Πεποίθησή μας είναι ότι η λογοκρισία του περιεχομένου αντιβαίνει στις αρχές μιας υπηρεσίας που βασίζεται στην ελευθερία της έκφρασης.

  Προκειμένου να διατηρήσουμε αυτές τις αξίες, πρέπει να περιορίσουμε τις όποιες καταχρήσεις που απειλούν τη δυνατότητά μας να παρέχουμε αυτή την υπηρεσία και την ελευθερία έκφρασης που αυτή ενθαρρύνει. Συνεπώς, υπάρχουν ορισμένα όρια όσον αφορά τον τύπο περιεχομένου που μπορεί να φιλοξενηθεί στο Blogger. Τα όρια που έχουμε καθορίσει είναι εκείνα που αφενός συμμορφώνονται με τις νομικές απαιτήσεις και αφετέρου εξυπηρετούν τη βελτίωση της υπηρεσίας γενικώς.

  Όρια περιεχομένου
  Οι πολιτικές περιεχομένου επιτελούν σημαντικό ρόλο για τη διατήρηση της καλύτερης δυνατής εμπειρίας με την Google. Σας παρακαλούμε να τηρείτε αυτές τις γενικές οδηγίες. Περιστασιακά, μπορεί να αλλάξουμε τις πολιτικές περιεχομένου. Σας παρακαλούμε να τις ελέγχετε.

  ΠΟΡΝΟΓΡΑΦΙΚΟ ΚΑΙ ΧΥΔΑΙΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ:

  Πορνογραφικό και χυδαίο περιεχόμενο: Το περιεχόμενο σε μορφή εικόνων και βίντεο με γυμνό, σεξουαλικό υλικό ή άλλο περιεχόμενο που θεωρείται ακατάλληλο από την Google, θα πρέπει να οριστεί ως ιδιωτικό. Διαφορετικά, ίσως χρειαστεί να παρεμβάλλουμε άλλο υλικό που θα καλύπτει τη σελίδα σας.
  Παιδοφιλία, αιμομιξία και κτηνοβασία: Οι χρήστες δεν πρέπει να δημοσιεύουν περιεχόμενο σε μορφή κειμένου, εικόνων ή βίντεο που προάγει την παιδοφιλία, την αιμομιξία και την κτηνοβασία.
  Εμπορική πορνογραφία: Δεν επιτρέπουμε περιεχόμενο του οποίου σκοπός είναι η εμπορική εκμετάλλευση πορνογραφικού περιεχομένου ή η παράκαμψη της κυκλοφορίας σε πορνογραφικό ιστότοπο εμπορικής εκμετάλλευσης.
  Παιδική πορνογραφία: Η Google εφαρμόζει πολιτική μηδενικής αντοχής όσον αφορά στην παιδική πορνογραφία. Θα τερματίσουμε και θα καταγγείλουμε στις αρμόδιες αρχές οποιονδήποτε χρήστη δημοσιεύει ή διανέμει παιδική πορνογραφία.
  ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ: Οι χρήστες απαγορεύεται να δημοσιεύουν υλικό που εγείρει μίση και στοχεύει συγκεκριμένες ομάδες με βάση τη φυλή ή την εθνική καταγωγή, τη θρησκεία, το βαθμό ικανότητας, το φύλλο, την ηλικία, την ιδιότητα του απόστρατου και τον σεξουαλικό προσανατολισμό/ταυτότητα.

  ΒΙΑΙΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ: Οι χρήστες απαγορεύεται να δημοσιεύουν άμεσες απειλές για άσκηση βίας έναντι μεμονωμένων ατόμων ή ομάδων ατόμων.

  ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ: Είναι η πολιτική μας να αποκρινόμαστε σε σαφείς γνωστοποιήσεις περί καταγγελλόμενων παραβιάσεων πνευματικών δικαιωμάτων. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις διαδικασίες που αφορούν στα πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε εδώ.

  ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: Δεν επιτρέπουμε τη μη εξουσιοδοτημένη δημοσίευση ιδιωτικών και εμπιστευτικών πληροφοριών, όπως αριθμούς πιστωτικών καρτών, αριθμούς κοινωνικής ασφάλισης, αριθμούς διπλωμάτων οδήγησης και άλλα.

  ΠΛΑΣΤΟΠΡΟΣΩΠΙΑ: Δεν επιτρέπεται η πλαστοπροσωπία μέσω των υπηρεσιών μας με σκοπό την παραπλάνηση ή τη σύγχυση τρίτων.

  ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ: Τα προϊόντα και οι υπηρεσίες μας δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για παράνομους σκοπούς ή για την προώθηση επικίνδυνων και παράνομων δραστηριοτήτων. Ενδέχεται να τερματίσουμε τον λογαριασμό σας και να σας καταγγείλουμε στις αρμόδιες αρχές.

  ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΗ ΑΛΛΗΛΟΓΡΑΦΙΑ, ΚΑΚΟΒΟΥΛΟΙ ΚΩΔΙΚΕΣ ΚΑΙ ΙΟΙ: Δεν επιτρέπεται η αποστολή ανεπιθύμητης αλληλογραφίας ή η μετάδοση κακόβουλου λογισμικού και ιών.

 8. Φιδίας avatar
  Φιδίας 28/06/2008 13:42:04

  @Anonymous Says:
  June 28th, 2008 at 8:31 am
  Φιδία είσαι σίγουρος ότι οι Καραμανλήδες της Λιβύης έχουν σχέση με αυτούς της Μ.Ασίας;
  Μήπως μας λες μεγάλες πiπeς;
  --------------------------------------------

  Γιατί δεν ρίχνεις μια ματιά στα λίνκ που παραθέτω; Τόσο τεμπελάκος πιά; Επίσης η εν λογω οικογένεια βρέθηκε να ελέγχει την Λιβύη, δεν ήταν απο εκει. Ως τουρκο-αλβανικής καταγωγής προφανώς προήλθαν απο μέρη που υπήρχαν Τούρκοι και Αλβανοί, υποθέτω. Άρα παιζει και Μ. Ασία. Τώρα αν έχουν ή δεν έχουν σχεση, τι να σου πω; Καν' τους τεστ DNA! :)

 9. Lara avatar
  Lara 28/06/2008 13:52:39

  Μπραβο Φειδια
  για την ιστορικη σου αναδρομη στη δυναστεια, που καταδυναστεψε τη Λιβυη βλεβε εδω
  η οπου αλλου
  Der Web ist voll

  http://www.country-studies.com/libya/karamanlis.html

  στην οποια καποτε εγω εδω μεσα καπου αλλου αναφερθηκα, και χαρακτηριστηκα μικροπρεπης και μικροψυχη
  και για την οποια δυναστεια ο Κανταφης εχει ο,τι το αρηντικο και απαξιωτικο να σας διηγηθει.
  λαρα

 10. Lara avatar
  Lara 28/06/2008 14:09:19

  Και η Ταιμς του Λονδινου εγραφε μετα τις εκλογες πρωτοσελιδο, πως εξελεγη
  a new Turk in Greece as prime minister.
  Σε ενα ιστορικο δοκιμιο δυο Βλαχων απο την καταρα Αθηναιων δικηγορων διαβασα οτι οι Καραμανληδες στην Ελλαδα μετα την καθοδο τους κατοικησαν στην καταρα και μετα κληθηκαν απο το Αφεντικο το Σουλτανο στην Πολη στην υπηρεσια του.
  lara

 11. Εξάκτινος avatar
  Εξάκτινος 28/06/2008 17:11:36

  @ Anonymous 2:35 am

  1) Ο λόγος δεν είναι η εκκλησία. Ακόμη και σε Ευρωπαϊκό δικαστήριο να πάνε θα δικαιωθούν επειδή τα ταπία αναγνωρίζονται λόγω και του φεουδαρχικού παρελθόντος της Ευρώπης. Ο λόγος είναι ότι πριν την επανάσταση ήταν ιδιωτικά και με την επανάσταση δεν καταλύθηκε η ιδιοκτησία υπέρ του Ελληνικού κράτους. Δηλ. δεν έγιναν από ιδιωτικά κρατικά.

  2) Η Εκκλησία σε κάποιες περιπτώσεις έχει φιρμάνια δηλ. παραχωρητήρια από Σουλτάνους. Τα περισσότερα όμως που είχε ήταν από άτεκνους, αφιερώσεις πιστών και τα σχετικά για να μην πέσουν στα χέρια των Τούρκων. Αυτό σημαίνει ότι με τα χρόνια μαζεύτηκε ο πλούτος αυτός. Σταδιακά μετά την επανάσταση η Εκκλησία έχασε το μεγαλύτερο μέρος. Τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις τις παραχώρησε με συμβολικά ανταλλάγματα στους πιστούς δηλ. συμπολίτες μας ή τα καταπάτησαν και η εκκλησία έκανε εθελοντικά το κορόιδο. Στην περιοχή μου η εκκλησία δεν έχει τίποτε πλέον. Εκείνο που έχει προκύψει τώρα τελευταία είναι ότι εκτάσεις μη καλλιεργήσιμες, δάση κλπ. πήραν οικοπεδική αξία και οι διάφοροι καλοθελητές θέλουν να τα φάνε ενώ η εκκλησία θέλει κάποια να τα αξιοποιήσει. Η λογική που κρύβεται από πίσω είναι να βγάλουμε την εκκλησία από τη μέση και μετά όταν γίνουν κρατικά θα τα κάψουμε και θα τα χτίσουμε.

 12. Basil avatar
  Basil 28/06/2008 22:08:10

  Δηλαδή είναι πιθανό, οι δικοί μας δεν είναι από αυτούς τους εκτουρκισθέντες που έγραφαν τουρκικά με ελληνικούς χαρακτήρες; Είναι οι ξεπεσμένοι μπέηδες (τι διάλο ήταν) της βορειας Αφρικής;
  Μπρρρρρ! Και αλλή ανατριχίλα!

 13. Basil avatar
  Basil 28/06/2008 22:12:52

  Παρατηρώ ότι έχουμε και "αστυνομία" καλής συμπεριφοράς και πολιτικά σωστών εκφράσεων στον ιστό. Καλό. Προοδεύουμε! Σε λίγο ο μεγάλος αδελφός;

 14. Lara avatar
  Lara 30/06/2008 13:54:04

  Στο βιβλιο των δυο Βλαχων δικηγορων Αθηναιων αναφερεται οτι οι Καραμανληδες κατοικουσαν μετα την καθοδο απο βορρα στα χωρια της Καταρας πανω απο Καλαμπακα και στη συνεχεια κληθηκαν σαν φιλοοθωμανοι στην αυλη του μεγαλου Σουλτανου στην υπηρεσια του στην Πολη.
  Η τηλεοραση η Ελληνικη εδειξε μια γριουλα απο το χωριο Καραμαν με ενα βιβλιο τουρκικο στα χερια απο τα αρχεια του χωριου της να τον φιλα και να τον προσκαλει στο χωριο της Καραμαν της Μ. Ασιας.
  Αυτο συνεβη πριν μερικα χρονια στη βουλη και το εδειξε Ελληνικο καναλι.
  Τωρα αν πηγε εκει αυτος και τι απογινε δεν εχω ιδεα.
  λαρα

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.